Момчета спасиха живота на съученик в час

Двама десетокласници от гимназия "Златю Бояджиев" в Брезово спасиха живота на свой съученик, който по време на час получил гърч и си глътнал езика.

Обратно в новината

Коментари - Момчета спасиха живота на съученик в час | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

хубавото е че, има млади интелигентни и съобразителни хора. Интуитивно и безстрашно са действали децата и хоп ето го резултата -един спасен живот... Помните , миналата година -подобна случка - съобразително момиче спаси шофьор на автобус от градския транспорт със все пътниците.

браво на децата.....дето са го спасили, страхотни са.....дс им да де господ да им се сбъднат мечтите .....

гледам вдясно обява за приемен изпит в Американския колеж в София. Там постъпват най-талантливите Българчета, защото в Западния Свят има справедливост и реална конкуренция. По правешко време в езиковите гимназии постъпваха по списък без конкурс тъпите отрочета на висшата и евентуално средна комуноидна номенклатура, а в московското гмимо, което са завършили бокова, братчето й филчо и още куп висши комуноидни отрочета беше недостъпно за простосмъртните. Сега, независимо от произхода всеки може да кандидатства във всички Западни Университети и Колежи, и ако се представи добре, може да спечели стипендия, която му осигурява приличен живот и спокойно следване.

"При пристигането на линейката вече се чувствал добре". Вместо да зяеш по децата питай къде се е шматкала линейката.

линейката, умнико, е ходила да спасява някое "детенце" на 30 години, за което се е обадила майка му, че има невероятно високата температура от 38 градуса. и понеже е само ЕДНА линейка за района, тя не може да се телепортира, както сигурно ти можеш! а относно намесата на съучениците- хубаво, че са имали желание да помагат, вместо да снимат с телефоните и после да качат клипа в ютюб. обаче! при епилептичен пристъп човек НИКОГА НЕ УМИРА, само изглежда страшно. и намесата на непрофесионалисти може да влоши пристъпа.

Ами ако го бяха убили вместо да го спасят? За това помислиха ли или пак някой реши, че ще се пише на голям герой, каот уж спасява животи?

Браво, Браво, Браво. Всеки човешки живот е ценен. Бог да пази децата ни и да им дава смелост, любов и мъдрост. Всяко добро дело ще бъде запомнено, Браво на момчетата и СЛАВА НА БОГА че всичко е минало с благополучен край. Стига вече смърт в тази държава.

явно ,в брезово хората са запазили човешкото и истинските ценности ,т.е да си помагат вместо да търсят нечия вина и т.н,ако има оттам кандидат за президент бих гласувал за него .

БРАВО НА МОМЧЕТАТА! ДА СПАСИШ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ, КАКВО ПО-ХУБАВО НЕЩО НА ТОЗИ СВЯТ! ДА ПОМОГНЕШ НА ЧОВЕК В БЕДА!

Браво, момчета! Спасихте един български живот. Господ да ви пориви!

Чест и слава на смелите и доблестни момчета. Не казвам "браво",защото то е изтъркано от употреба и е обезценено. За голямо съжаление такива постъпки са голяма рядкост между подраствуващите, защото те подражават на възрастните, а те са тарикати, егоисти и страх Ливци.

Браво на момчетата! Добре че има и такива ученици, дано училището да ги награди по някакъв начин. И дано те да надделеят над тези, които тормозят/бият съучениците си.

Още веднъж да кажем, че децата са най-добрата част от нашето общество. Най-чистата и безкористна.

Браво на тези момчета запазили самообладание и спасили неминуемо живота на съученика си Целувки от мен

Браво! Респект пред тези достойни млади хора! Да бъдат смели и да не губят достойнството си!

Браво на децата!

Знаете ли, мисля че такива неща трябва да учат децата ни в училище. Как да оказват първа помощ... Браво на тези деца!

свалям шапка пред тези момчета.

Хареса ми, че момчетата са били решителни - всички бягат, а те обратно - отишли да видят дали не могат да помогнат. И могли!

Браво на децата. Този случай е поредният пример за това колко отчаяно липсват медицински работници в българските училища. При това дете трябваше да дотърчи училищната медицинска сестра, стига да имаше такава, а не да се борят сами със ситуацията учителите и други деца.

Браво на децата, че се различават от огромната обществена маса на бездушни сеирджии, в които сме се превърнали!

Ефала на момчетата! Нека обърнем внимание на това че , Епилитик трябва да е освободен от физически натоварвания. Същото така е добре да се преподава оказване на първа помощ.

БРАВО на момчетата и учителката?За това което са направили НЕ е достатъчно да си свестен и добър? Трябва и да знаеш как да помогнеш?

Под "новината" за убит руски терорист в Украйна 300+ коментара, по новината за геройска постъпка на две български деца - под 100 коментара.... после се чудим какво е объркано в нашата държава...

И да знаят първа помощ малко са хората, които не се панират в такава ситуация. Трябва на това да учат децата, че ходим по земята и се случват такива неща.

Браво! Респект!

Браво на децата!

Това хич не е лесно, в Пловдив една жена падна и удари тила си в бърдюр, глътна езика, посиняваше. Двама здрави мъже се опитваха да и отворят устата и да извадят езика и, като единия беше зверски нахапан, накрая успяха- всичко се случваше на метри от РПУ Пловдив, където на крилцето стояха охранени пазители на реда и нещо тихо обсъждаха, а хората долу спасяваха жената както можаха и знаеха. Браво на тези деца- тогава на живо видях, че това е много- много трудно, а и жената щом започна да диша, все се опитваше да тръгне на някъде и ни отне големи усилия да я оставим да стои спокойно на място, поне до пристигането на линейката, която я нямаше поне час и половина. Респект, момчета!

Хей хора ,това е спасен човешки живот,а не да намериш пари и да ги върнеш,защото пари се печелят,но няма как да съживиш умрелия. БРАВО НА МЛАДЕЖИТЕ,за адекватната намеса,за смелостта им и ,че не са избягали като другите! Трябва да ги наградят!

Браво на децата! Ето,че има свестни деца, ама неможем да ги опазим.

Препоръчвам всички тук да си отворите гугъл, да се информирате какво се прави при глътнат език (издърпва се челюстта и по възможност главата се обръща назад) и да го споделите с децата си с няколко нагледни примера, за да могат да го запомнят. На времето ни учеха . . . преди 1989 година, но сега много малко хора си спомнят! Всички почват да отварят уста. Преди година бяха отваряли устата на едно дете с нож. Бяха го нарязали цялото и му бяха извадили един зъб. . . .

Резултатите са важни. Прав сте за това, което трябва да се прави при такива ситуации, но и това което са нправили момчетата е свършило работа и това е най-важното.

БРАВО МОМЧЕТА, ПОХВАЛА ЗА СМЕЛОСТТА ВИ И НАВРЕМЕННАТА НАМЕСА, ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ВАШИЯ СУЧЕНИК! НА БЪЛГАРИЯ СА И НЕОБХОДИМИ ТАКИВА ДОСТОЙНИ МОМЧЕТА ЗА СПАСЯВАНЕТО И! НЕКА СЕ ЗАМИСЛЯТ УЧИТЕЛИТЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ИМА ТАКИВА ЧАСОВЕ В УЧИЛИЩАТА ЗА ОКАЗВАНЕ НА ПЪРВА ПОМОЩ! НЕОБХОДИМО И РЕДНО Е! ОЩЕ ЕДИН ПЪТ, БРАВО!

Браво на момчетата, че не са се изплашили и не са избягали, Браво. Изникнаха в мен, обаче няколко питания: 1. Защо майката не е предупредила, че детето й има подобни проблеми. Може би се е притеснявала от различно отношение към него, за което я разбирам, но от друга страна, смятам, че учителите е било редно да знаят и да са подготвени. 2. Крайно време е да се наблегне на часове по оказване на първа помощ. Не да се правят веднъж в живота, на две на три, колкото за отбиване на номера, а да са редовни и наистина такива, че да се научиш как да помагаш на човек в различни ситуации.

Може и да е предупредила. От статията на става ясно, но това не означава, че не се е знаело.

Всички ученици и работещи трябва да бъдат обучени да прилагат първа помощ.Това единстевния начин за спасяване на живот.Термини,като гълтане и вадене на език няма ,както и отваряне на уста със сила.

Браво на момчетата! Не всеки може да запази самообладание в такава ситуация и да действа правилно, дори и на теория да е подготвен за даване на първа помощ. Чудесни деца, да са живи и здрави!

не съм ти сложил минус, защото кой съм аз да те оценявам/съдя, но не казваш нещата както са. В последните 50 години в гимназията никога нормативът за 6-ца на 100м. не е бил 11 секунди, та и Ивет Лалова не може сега да го избяга за толкова. Освен това в гимназията не се бягаше/засичаше на 100 метра за оценка, а на 60м., а след демокрацията, за да е по-лесно се бяга на 50м. Това е действителността, ако все още тя те вълнува

Елементарната първа помощ е АБСОЛЮТНО задължителна. Дори минимално да включат какво се прави при гълтане на език (ако няма дишане), инфаркт, инсулт, счупени крайници и кръвозагуба. Щяха да знаят, че за глътнат език няма нужда се отваря устата и да се бърка вътре, а само се натиска леко главата назад и нагоре и се дърпа челюстта, до колкото е възможно.

Чудесно библейско име Аврам! Бог да води и пази момчетата и да пребъдва България с божи синове!

Не мога да кажа нищо друго освен едно огромно БРАВО на тези момчета! Повече такива новини трябва да бъдат публикувани и да покажат на народа, че не всички непознати са изроди, наркомани, алкохолици или подобни. Също така се надявам момчето получило пристъп да се излекува от тази мизерна болест. При правилното лечение епилепсията (в зависимост от типа и) може да бъде подтисната или доли напълно излекувана. Детето има правото и възможността да живее нормален живот!

Мохамед е бил болен от епилепсия, затова при мюсюлманите тя не се счита за болест, а дар от Аллаха

Не знам какво мислиш, че това има общо с текущата тема (да оставим това, че написаното са бегли интерпретации на Корана).

имах предвид квалификацията ''мизерна'', никой няма нужда от допълнителни дози негативизъм

Да, по-възрастната от Мохамед (дегова държанка, т.е. жената, която го задоволява сексуално) е опитала да обясни припадъците му с общуване с Бог, за да не му пада авторитетът пред войската и народа. И е успяла да постигне внушението. Какво ли не може да постигне една хитра амбициозна жена?! Даже и поражения за цял свят с хилядолетия напред...

Браво деца. Добре, че има такива смели младежи. Да сте живи и здрави и Господ до помага на всички вас!

БРАВО!! И похвала на родителите на тези момчета!!

Браво!

Много дълго си бил в казармата явно, и това те е увредило ... Ами ако става за пръв път? Щото аз имах такъв случай - на човека му се случваше за първи път да получи гърч и единствения му късмет беше, че имам роднина с такъв проблем та знаех точно какво да направя и да го отърва. Та в резюме: просто трябва да се знае как да се помогне, а не да лишаваме хората от нормален живот и зорлем да ги правим непълноценни и травмирани, та те са нормални хора!

Браво на смелите момчета! Това са истински мъже и истински приятели. Да са живи и здрави, и много късмет да имат!

САМО ТАКИВА КАТО ТЕЗИ МОМЧЕТА, ЩЕ СПАСЯТ БЪЛГАРИЯ!

Браво на децата, те са последната ни надежда за по-добро бъдеще!

vasil

Доста родители на деца с припадъци и др.заболявания у нас,водени от "Какво ще кажат хората?",крият проблема от учители,треньори и пр.рискувайки всъщност понякога здравето и живота на децата си.

Аз съм родител с такова дете, случвало се е през няколко години. Знаеш ли колко пъти са му отказвали нормален живот. Събери сили да да му обясниш че няма право да живее нормално...

Това си помислих и аз, да, много е трудно и обществото ни е много изостанало в това отношение. Но мисля, че е редно за това да се говори, с криене далеч не се стига. Аз ви разбирам, напълно, хич не си и мислете, че ви критикувам. Просто мисля, че за тези проблеми трябва да се дава гласност, по принцип, обществото да се информира, да знае, а не да реагира, като неандерталско общество, както преви сега. Затова мисля, че трябва да се създадат часове по оказване на първа помощ и изобщо грижа за хора с увреждания или с някакви заболявания или (не мога да го измисля в момента, но надявам се схващате) във всякакви ситуации и те да са не само как се връзва кърпа и какво да не пипаш, ако някой припадне, ами свързани и с различни подобни заболявания, с отношение към инвалиди, т.е. много по-разширено обучение и обясняване на децата и то от по-малка възраст, за да могат да свикнат с това, да не го приемат, като нещо различно, страшно, уродливо и т.н., а като нещо нормално, което се случва и към което не трябва да имаш лошо отношение. Принципно така си мисля :(

Ма ти много ги разбираш тези неща...Имал ли си сблъсък с такова нещо? И то това, все някога има да се случи за първи път - тогава какво прави родителя?

vasil

Да,бил съм 1б г.учител на малки деца и 3 г.преподавател на възрастни. Да,налагало ми се е да оказвам първа помощ. Да,веднъж спасих живот при задушаване. Да,родители са ми споделяли за здравословни и др.проблеми и обстоятелства на децата им и съм съумял ако желанието им е било това да остане между нас,да бъде наистина така. Да,имало е родители,които не са съобщавали точно за припадъци,получавани ВЕЧЕ от децата им. Та белким имам що-годе опит.От тая отговорност,да ти поверят децата си и да отговаряш за тях,коя е по-голяма?

Много се съмнявам родител да скрие за заболяване, което би застрашило живота на детето му- въпреки всички негативи, които носи етикетът "дете със специални потребности". За огромно мое съжаление не само държавата, но и обществото не приема добре тези деца.

vasil

Свят широк,хора всякакви...

Не е толкова просто, защото такова ни е общественото съзнание, че разбере ли се за подобно заболяване, веднага те изолират, шушукат за теб и други неприятни неща. Вероятно родителите са искали да спестят това на сина си. Да, рисково е да не се знае, но нещата винаги имат две страни

НеСлучаен

Именно.

образованието: 1. Децата да бъдат наградени поне с грамота! 2. Да се въведе незабавно предмет - оказване на първа помощ за децата и учителите Ако имаше такъв щяха да знаят че не се бърка в устата, а има много прост и сигурен метод за водене на "глътнат език".

а какъв е начина? поне нещо да научим полезно де...

Срещу глътнат език помага повдигане на брадичката на пострадалия максимално нагоре, така че коренът на езика да освободи дихателните пътища. Следва завъртане на главата настрани за да не се задуши ако почне да повръща.

до къде стигнахме като общество, щом искате най-елементарната човешка доброта и готовност за помощ да се награждава с грамота....

До дъното. Но е редно така, както обръщаме внимание на негативните неща, да отдаваме дължимото и на позитивните такива. Аз лично смятам, че подобни постъпки трябва да бъдат поощрявани. Особено, когато се касае за спасяване на човешки живот!

Да, бихте ли споделили за лесния начин, не е зле да знаем!

Похвална е всеотдайността на тези момчета.Но наистина трябва да има обучение за първа помощ в училище,пък и по предприятия и учреждения.Защото при епилепсия не трябва да се движи човека, докато трае гърча-това може да доведе до нови гърчове,които не се знае с каква продължителност ще бъдат.Хубаво ,че е завършило добре всичко.

"В подобни случай при ненавременна намеса може да се стигне и до смърт, обясниха лекари. " Няма дума в българския език, на която множественото число, да завършва на "й". Също, ако някой е решил да става писач или редактор на статии, му е абсолютно забранено да е неграмотен.

ти къде го прочете това"й"?

paбиpaм

Е как къде? Пише "В подобни случаЙ".

Сигурно не познаваш буквите?

Браво деца! Щом ви има, има и надежда!