Купуват мозъците ни от гимназията

Най-умните и даровити български деца вече са "напазарувани" за чужбина. При това още преди да са завършили училище.

Обратно в новината

Коментари - Купуват мозъците ни от гимназията | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Та навремето си (1976) се представях по международни олимпиади по математика и физика -- добре беше, българите винаги са се представяли добре. Сега уча чужди студенти как да се представят по олимпиади. Защо чужди? Ами защото живея в чужбина. Защо живея в чужбина? Ами защото БГ толкова се грижи за образование и наука, че просто ми се приплакваше от мизерия. Утре ще гласуват закон, който ще доунищожи това което е останало от българската наука. Тази вечер по БТ имаше дискусия театър -- толкова пропаднала постановка, че просто ме хвана срам. Министър на образованието, който си няма понятие от наука, някакъв икономист, който показва манипулирани статистики, председател на БАН, който не загрява достатъчно бързо. Добре че поне ректорите на техн. унив. на СУ и на БСК бяха здавомислещи. Ясно, има нужда от реформи. Халал да ви е закона! Дето казва Чърчил -- всеки народ си заслужава правителството. И браво на "купените" мозъци че са успели да се продадат така добре!

телата остават

Ето защо ОБРАЗОВАНИЕТО след четвърти клас трябва да бъде ПЛАТЕНО! След като държавата ПИЛЕЕ средства, а след някоя друга година учениците завършват, и разочаровани от пазара на труда /СТРАХЪТ от безработица крепи НИСКОТО заплащане/ напускат страната! Да се въведе ДАНЪК ОБРАЗОВАНИЕ - НЕЗАБАВНО и ЕКСТЕМАЛНО! В случай, че КАДЪРНИЯТ младеж ЖИВЕЕ в България и РАБОТИ определен срок - от порядъка на 20 години, парите, дадени за образование да му се връщат, или разпределят като плащане към пенсията! Това е работеща социална политика! Всички останали коментарии са в стил алабализми.

??? това не означава ли , че всъщност искате още сега , веднага и родителите на тия деца трябва да заминат бързо някъде .....??????

"...показват по-добри резултати от американци, руснаци и китайци..." Дааа, резултатите са ВПЕЧАТЛЯВАЩИ и видни с просто око - една МНОООГО бедна държава и МНООООГО китайски ВНОС - на ВСИ!КО - от боба и чесъна, та чак до техническите уреди! Истината е, че ИЗНОСЪТ ни на МНООГО биологична хуманна тор, за по-кратко наричана фекалии. Това -за сведение на нашите учени от БАН:)

бедните са винаги прецакани.

Точно така си е.Независимо ,че доста наши ученици успешно вземат кетап за IELTS и TOEFl ,като нямат парички как да продължат обучението си на запад в престижните университети??

Прочетох всички мнения по темата. От всичко прочетено се налага следният ИЗВОД: ВСИЧКИ, КОИТО МОГАТ ДА МИСЛЯТ ВЕЧЕ СА ОТСВИРИЛИ РОДИНАТА. В БЪЛГАРИЯ СА ОСТАНАЛИ САМО МАЛОУМНИЦИ, НЕГРАМОТНИЦИ, МЪРЗЕЛИВЦИ, НЕКАДЪРНИЦИ И ПОЛУИДИОТИ - ВСИЧКИ ТЕ (И АЗ КАТО ТЯХ) ВМЕСТО ДА СЕ ЗАХВАНАТ С НЯКОЯ ПОЛЕЗНА РАБОТА, СЕ НАДПРЕВАРВАТ ДА ПИШАТ В ТОЗИ ФОРУМ

Прочетох всички мнения по темата. От всичко прочетено се налага следният ИЗВОД: ВСИЧКИ, КОИТО МОГАТ ДА МИСЛЯТ ВЕЧЕ СА ОТСВИРИЛИ РОДИНАТА. В БЪЛГАРИЯ СА ОСТАНАЛИ САМО МАЛОУМНИЦИ, НЕГРАМОТНИЦИ, МЪРЗЕЛИВЦИ, НЕКАДЪРНИЦИ И ПОЛУИДИОТИ - ВСИЧКИ ТЕ (И АЗ КАТО ТЯХ) ВМЕСТО ДА СЕ ЗАХВАНАТ С НЯКОЯ ПОЛЕЗНА РАБОТА, СЕ НАДПРЕВАРВАТ ДА ПИШАТ В ТОЗИ ФОРУМ

ъгласни сме с 11091, че не се цени интелектуалния труд, Също сме съгласни и с ЛВ, че от 20 години в България липсва държава, която да създава държавна политика за ценене на интелектуалния труд. За да няма държавна политика причината e в Непознаване и НЕприлагане на европейски опит. България двадесет години преход няма държава, стои самотно и откъснато от Европа на своя Балкански полуостров, не познаваща политиката в образоването на развита и демократична Европа, която е коренно различна от тази на англосаксонците(САЩ и Англия). Дори България тръгна по пътя на англосаксонския модел, понеже възприе икономическия им монетарен модел(чрез Плана Ран Ът") , а икономическия модел стои в основата на обществения( социалния и политически) и за това България сега върви по обществени модел на англосаксонците с платено образование, което като подход е крайно социално несправедливо ,защото ограничава възможностите на хората да се образоват, образованието стана привилегия само на богатите хора и внася огромна социална несправедливост в обществото. Известен ли е на българската интелигенция опита на Европа? НЕ е известен! Това не се дължи на "егоизма " на западноевропейците, а на новата желязна идеологическа информационна завеса на Втората студена война след 1989г. открита от американците с цел откъсването на младите демокрации и страни в източна Европа от западна Европа и не запознаването на техните интелигенции с много по-високоразвития обществен модел на западноевропейците от този на американците.Развитите страни от Северна и Средна Европа не познават от 20 години явлението "зелена американска карта" и изтичане на мозъци в САЩ, а тези европейци са завардили всичките си врати за изтичане на мозъци към САЩ, с държавно и безплатно, еднакво насочено към всеки гражданин образование от първи клас до последен курс на университета, със стипендии не само за отличниците, а за всеки студент, възможност за държавно гарантирани студентки заеми с 1 % лихва и 7-10 години притисни периоди) с десетки бонуси и материални стимули. Там премахването на таксите в университетите е един от факторите да спиране отлива на студенти към САЩ .В тези страни, където има въведени такси в университетите, те не са по големи от една минимална заплата за годината и въпреки това образоването също остава безплатно,защото има въведен "реален социален минимум", който включва и разходите по образование и по този начин разходите за образование на хората с доходи под този социален минимум се поемат от държавата. ideyazabulgaria.org

НЕСЪМ СЪГЛАСЕН С ТЕБ ЗАЩОТО ТАКА> БЕ ТИ ВИЗДАЛ ЛИ СИ 4000ЕВРО НА КУП ТИ И 100 НЕ СИ ВИЖДАЛ АКО ТОВА Е ВЯРНО МОЖЕМ ДА ОБМЕНИМ МАЛКО ИНФОРМАЦИЯ И МОЖЕШ ДА МИ ПИШЕШ НА hackervsallgmail.com

За колко ли са купили безценните мозъци на дедо Йоцовците?Че и напират да се върнат,ама само като министри...

Какво лошо виждаш в "напирането на Йоцовци като министри"? Ми те ще дойдат не само като министри, но е с нова национално- отговорна външна оплитика, напълно в интерес на българския народ и скъсване на старата до сега водена от БСП и производни национално безотговорна външна поритика, обслужвата само чужди държавнически и национални интереси и в пълен ущърб на българския народ. Аз искам такива министри!

С тези лафове идват всички министри, въпросът е с какво си отиват...с хотели,къщи като дворци и вили като обсерватории/Долорес Арсенова/, Бентлита и тлъсти банкови сметки на незнайни острови...

Това, че сега младите и ученолюбиви хора ще напуснат България е следствие на това, че преди 10-15 години напуснаха кадърните и амбициозни преподаватели. Знаете ли колко българи преподават именно в тези престижни университети? Съвсем естествено е сега умните деца да учат там, а не да остават в България, където преподавателите от старото поколение, които са учили в Западна Европа преди 9.IX. вече измряха, а тези, които остават са в основната си част хора, които нищо ново не могат да научат и никога в живота си не са прочели друго, освен евентуално някое руско списание с преводи на постиженията от средата на 80-те. Как ви звучи асистент на 50 години, който кара студентите си да му превеждат чужди статии?!? На международни научни форуми срещам доста българи, но не от България. Това са все хора, работещи или учещи в САЩ и Западна Европа. Спрете чалгата и пуснете водата най-сетне!

БРАВО! Успех на децата и попътен вятър, На родителите им по малко страдание от това,че не ги виждат често.

Защо ли нашите "изтекли мозъци" ми приличат на съвременни еничари? На чии сили ще служат те, на кого ще се подчиняват и чии поръчки ще изпълняват - нима това не е важно. Защо това не се коментира, а само се гордеем колко са умни, възприемчиви, талантливи нашите деца. Има друго, по-важно от това, защото иначе нямаше да стигнем до тази криза.

Защото не са чалгаджии и некви чалгаджийски лафове като "Все для Родину" не минават пред тях!

За съжаление това е единствения начин и България да "спечели" нещо от тези красиви умове - като посее семето в плодородна почва!

абе стой си тука, па си завърши едно пожaрникарско и после я министър, я вице. те това е.

Една камара коментари и всички обвиняват някой друг - ту държавата, ту политик или мутра! А вие къде сте в тази държава - нима не сте мнозинство! Не сте ли повече от политиците и мутрите и то в пъти! Каква е вашата роля в тази държава? Какви условия вие създавате за кадърните и умните - уважавате ги, помагате им, не завиждате, не им подливате вода! Дали още от училище като ученици не ги наричахте зубрачи и смотаняци! Дали доброволно освободихте заеманото от вас място за да може по-умния и кадърния да го заеме? Не сте връзкари, не уреждате ваши хора? Уважавате интелектуалния труд повече от лъскавата дрънкулка, силиконовите цици и напомпаните устни! Не сваляте книги, филми, музика, софтуер на корем без да давате и стотинка за тях! Купувате картини вместо телефони и плазми! Ех, Ганю ...

Да, това е тъжната истина...

МНого е объркано посланието ти. Какво общо има брзплатно теблене на филми.... купуванр картини.. с изтичане на мозъци?? А за уреждането - нарича се част от борбата за оцеляване и няма държава, в която да не се прави ( друг е въпроса, колко законите вя държавата го позволяват). а за хобитата на учениците - те в другите държави, ако нямаха подобни, нямаше да оставят българчета на челни места. Според мен, след като държавата дава средства, трябва да търси начин да си ги върне (не в прекия смисъл, а създавайки условия изучените кадри да останат в БГ). Държавата трябва да създаде, ако трябва допълнителни финансови стимули за завършилите с отличие. Трябва да се вложи и в настройката на родителите, да не натискат децата си да ходят в чужбина (а в случая нашите управници дават обратен личен пример).

Няма нищо объркано - това е средата, която е създадена в България! Не се цени интелектуалния труд - всеки влачи без да плаща за чуждия труд! Зад всяка снимка, филм, софтуер или песен стои някакъв интелектуален труд! Ако си създавал нещо ще знаеш колко е отчайващо да видиш как сулю и пулю се разпорежда с твоя труд! Аз съм фотограф и десетки мои снимки са били крадени и използвани във вестници и реклами! Сега работя на круиз и тук хората си плащат - разликатаа е огромна!

Защо, да не би в "Европа" да не е същата работа? Я се пробвай да кандидатстваш и виж - сигурно там няма връзкари и дискриминация? Там всички са едни кадърни... Това, за което пишеш не е български, а човешки проблем. Просто тук няма воля за решаването му!

На ютюб канал: ednobulgar4e, можете да видите как децата от Лондон се учат на български и не забравят от къде са. Честит празник!

ако не махнете матурите , и тези мозъци , които за сега мислят да останат в България , ще се позамислят дали мястото им е тус или там , където и децата им ще живеят спокойни и без стрес от приумиците и експериментите на правителствата ни. Нашите деца не са опитни зайчети , не ги правете вундеркини и всестранно развити личности , а ги оставете без матурите да се развиват в областта , в която наистина ще работят. Матуратапо БЕЛ и тази по избор едва ли би им помогнала за това.

Ами на теб явно не ти е помогнало! За тези, които учат сериозно, матурите изобщо не са проблем.

Много мнения, но като махнем емоциите и патриотизма няма нищо рационално/който не знае значението на тази дума да я научи/.Преди години известен френски учен напусна Франция и замина за САЩ защото само там имаше необходимата апаратура."Не може презокеански кораб да плува в локва" - цитатът не е мой. Трябва както в футболът - всеки, който привлече специалист да заплати на този, който го е създал. Това предложение не е мое, а на човек с средно специално образование. Талантливи деца винаги е имало и винаги ще има.Те са най-отгоре на пирамидата, но преди 1989 година пирамидата беше с широка основа.Трябва да се знае че, научно-техническите революции се изнасят от средния ешалон.Гениите маркират нещата, те са жалоните, но са единици. По повод на нашите университети може вного да се пише, но аз само един факт ще посоча.Имаше времена когато за едно място се състезаваха десет и повече ученици, асега местата са повече от желаещите. Който е умен той ще го разбере!

КРАТКО, ЯСНО И ТОЧНО КАЗАНО. ИМАМ ЦЯЛ КУФАР С ГРАМОТИ И ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ПО МАТЕМАТИКА, ИНФОРМАТИКА, ХИМИЯ И ФИЗИКА ОТ НАЦИОНАЛНИ И РЕГИОНАЛНИ ПЪРВЕНСТВА. ЗА 10 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ ПРОПИЛЯ 2-3 МИЛИАРДА ЛЕВА, ПОНЕЖЕ САБОТИРА БЕЗПЛАТНИТЕ МИ РАЦИОНАЛИЗАЦИИ В ОБЛАСТИТЕ НА ТОПЛИННИТЕ ПРОЦЕСИ. ВЪВ ВАРНА ПОСТИГНАХ ОТОПЛЕНИЕ НА СТАЯ ЗА 25ЛВ НА МЕСЕЦ И 2.50лв.-3.85лв. ЗА КУБИК ТОПЛА ВОДА. ОТ ПРЕЗИДЕНТ, ПРЕМИЕР И МИНИСТЪР ДО ДИРЕКТОР НА ТОПЛОФИКАЦИЯ: САМО ДУМИ И НИЩО РЕАЛНО! А СЕГА НАКЪДЕ?

Едно от нещата, които американците ще научат нашите деца, е как да реализират идеите, които имат. Нито президентът, нито премиерът имат задължение да осигуряват инвестиционни ресурси или пазар за гениални изобретения. Ако вашите изобретения са толкова атрактивни за консуматорите си има канали за финансиране на толкова привлекателни проекти. Докато в България спрем да търсим кой ни е виновен и разберем, че реализацията на успеха е в наши ръце, нещата трудно ще се променят. Така че, казвайки това с голямо уважение към вашите постижения, си размърдайте мързеливия задник. Отидете до фирмите, които са вече на този пазар и говорете с тях. Когато те не видят стойността на изобретението, занесете го в банката, заложете си къщата, реализирайте си идеята и след 5 години си купете една от късогледите фирми с балата пари, които изобретението ще донесе. И ако не можете да се занимавате с такива подробности, си вземете едно от децата които са учили в Америка за партньор, те ще знаят какво да правят.

Ами като няма кой да има плаща в България

E кой купува мозъците ни от гимназията? Това трябва да се спре със закон някак си. Да се издаде! Примерно никой да не се напуска държавата до навършване на 25 години. Защото ако ги пращаме в чужбина, то тогава никога няма да се оправи България, и ще става все по зле и по зле. Пращаме най добрите ни за другите държави, а после ние да се борим срещу себе си, е няма как да стане. Затова "мама Пепи" да не си праща децата, ако е българка. Защо аджеба нашите деди и нашите стари владетели са се борили векове наред и милиони българи са умирали ... нали за да се запази България и да просъществува, още от създаването си 681г та до сега, за да може днес всички ВИЕ да имате родина и да пишете и говорите на български език. Е, само заради тоя факт трябва да останете в България и да се борите тук. Защото който си праща децата в чужбина, не си тачи земята, и потъпква всичко за което са се борили нашите деди и старите ни владетели и царе, то той неможе да се нарече българин!!!

Това, че заминават за тези престижни университети не означава, че емигрират, повечето от откритията направени от българи са били в чужбина, и съще не става въпрос за никакво копуване ...

S_S, изперкал си брато. Това не е 11 век а 21. Какви закони, какви забрани те гонят. А и какво като останат в лайняната дупка, ти какво предлагаш>?

Абе ти добре ли си? Да не мислиш че някой с възможност да замине, да получи отлично образование и най-важното - отлична и високо оценена и платена работа би останал? За какво - за 300лв на месец в БАН или СУ? Или да работи в някоя чужда фирма у нас по 10-12 часа за 1000лв без никакво уважение, с шеф който е на този пост поради една от 3 причини - спи с шефа/шефката, гъзолизец е или е нечии роднина? Айде моля ти се щом си такъв патриот като се изучиш като тях остани тук и покажи как се прави.

Това, което сте написали, сериозно ли го мислите? Единственото ми дете учи вече осма година в САЩ, след гимназия в България. Завършва докторска степен по комуникации и едновременно е асистент професор в университета там. Хич не мисля да я насърчавам да се връща тук. Колкото и да ми е мъчно. И хич, ама хич не съм обезпокоена от липсата на патриотични чувства в себе си...

"...нали за да се запази България и да просъществува, още от създаването си 681г та до сега, за да може днес всички ВИЕ да имате родина и да пишете и говорите на български език. Е, само заради тоя факт трябва да останете в България и да се борите тук." Боже, колко безпросветност и тесногърдие имало по този свят - ако трябва да перифразирам един от българските литературни класици. Непросветни човече, вземи прочети малко повече историята, но тази от сведенията на летописците и обективните анализатори (извън Балк. п-ов) за да се убедиш, че историческото развитие няма никаква конкретна цел и замисъл! Останалото е просто опит да се вмени конспирация на всяко едно нещо, което се случва, а това не е нищо друго освен параноя. Или опит за вкарване на всяко едно събитие в идеологически рамки. А по втората част на изказването ти... просто нямам думи. Ще кажа само, че 20-ти век беше векът, когато никога като друг път хората бяха принудени да правят жертви в името на дадена идеология. Физическите жертви на това насилие достигнаха стотици милиони, а колко още ли са психически и морално подтиснатите хора? Може би милиарди! Историческият опит е доказал по недвусмислен начин, че свободата на избор и пазарът диктуват прогреса, а не налагането на идеологеми, примери - БВП на човек от населението; какво произвеждат победените и какво - някои "победители" от Световна война; кой организира космически мисии с цената на огромен дефицит и кой - защото има достатъчно приходи, за да може да си го позволи... и т. н. Евентуалната ти дуплика спрямо мен би била още едно доказателство в подкрепа на моето изказване - или заради опита моят постинг да се обясни с Теорията на конспирацията, или заради налагането на идеологически рамки на спора, или за изпадането в простащина и вулгаризъм - така характерно за хората с лисващи разумни аргументи.

Браво деца!!!!Поклон учители!!!Довършете навън и никога, ама абсолютно никога не се завръщайте в България! Тук е "causa perdutta"

голяма простотия няма що!Докога с тези антибългарски настроения !

колкото по-рано се махнат от тази тиня, толкова по-добре за тях! БГ е свърталище на корумпирани шмекери и неудачници, за моя голяма жалост! успех деца, и не забравяйте че сте българи!!! тъпанарите в БГ като искат да живеят по-добре, да се научат за кой да гласуват! до тогава да си седят в гомната

Купуват мозъците ни о гимназията! Ама че заглавие. Добре, че ги купуват, иначе горко на милите ни и умни деца - да стоят в тази скапана, мръсна, корумпирана държава, която с нищо не показва, че уважава талантите си. какви пари изкарват нашите учени? как живеят доктори на науките със степени и признания он международни институти? Унижение след унижение. Само така деца - намерете своя път и бъдеще там, където ще ви ценят и ще живеете като нормални хора.

ти що не заминеш ами само даваш акъл

Честит празник! По темата: За съжаление в следващите един-два дни ще станем отново свидетели на нискокачествения продукт на нашата социална и образувателна сиситема. тагове: абитуриенти,чалга, коупеелее, баварецо,айназдраве,коумисепраетоя,еребегай, и много други но спирам че ми е трудно с писане да се доближа до това море от Вазови изрази и фрази.

Еми в БЪлгария няма институти, а от там и предприятия и заводи. А как ще има институти, като на управляващите им бърка в задравето БАН. Всичко си е в реда на нещата. В държава, където мутрите и простите са на почит и на власт, няма как умни да виреят.

Никой не ги купува младите и кадърните - за тях няма работа тук - трябва да работят като обикновени работници по за 200-300 лева - Причината всеки я знае - не се строят високотехнологични заводи - няма производство, няма държава

Трябва да използват възможността за развитие. Пък после ако решат да се върнат, да споделят опита, още по-добре за всички нас.

Пенсионерска държава..."Тъжната статистика" ?!? Хахахах еми направете нещо за да не е тъжна...Бойко Борисов "спасителя" ще ни оправи а? Още ли го вярвате тва ? Накрая в България остават мутри, престъпници и пенсионери...Тва е положението

Когато държавата не цени по никой начин качествените млади хора, а престижни американски университети дават по 250000 USD, за да могат те да учат четири години не виждам за какво трябва да съжаляваме. Поговорката казва - Каквото посееш това ще ожънеш. След 1944 г. до днес държавата системно се опростачава, мутризира и чалгализира, и за нормалните хора не остава нищо друго освен да напускат това блато наречено България. А иначе, децата ще си останат българи. Нека на днешния ден срама да берат всички български управници през тези години, които като вампири пият кръвта на народа. Хаир да не видят! На всички честни българи - Честит 24 май - Денят на славянската писменост!

Докато за министри на МОМН(науката) се поставят египтолози, юристи, филолози, архивари и т.н. - науката в БГ няма никакъв шанс. А пък с финансов министър - малоумник като Дянков, който искрено счита учените за "психясали" (понеже си изобретявали разни работи, без да са сигурни, че нещо ще излезе), нещата са съвсем безнадеждни... Китайската държава започна да привлича обратно стотици китайски учени, завършили и работещи в чужбина, като дава огромни средства за наука и образование. Освен високи за стандарта в Китай заплати, на тези учени се осигурява целево финансиране за нови лаборатории, апаратура,възможност да си създадат група от добре платени млади сътрудници. Изобщо има държавническо мислене - къде подобно нещо у фукльото Дянков - че той друго в главата си няма, освен безумната идея колко щяла да спечели държавата и науката, ако се разпродаде за 250 млн. имуществото на академията...

хаха теб със сигурност от никъде няма да те купят

Я погледнете трезво - същото се случва на всички малки държави. И на Унгария, и на Австрия, и на Белгия, и на Холандия ... И на не толкова малки даже - и на Обединеното Кралство хората им изтичат в Щатите ... Простата истина е, че за фундаментални изследвания пари се дават само в големите държави. Ама в тоя тред почти никой не го е осъзнал - болшинството са изпаднали в епилепсия стил "Жива да не бях !" 8-)

Естествено! Ккаво да работят тук?! Да станат счетоводители на ТИМ? Или да смятат пенсиите под диктовката на БСП? А ако случайно поискат да направят нещо добро за страната си, да ги оплюват и подиграват като некадърници, както сега оплюват експертите на правителството? (в 10 пъти по-лоша конюнктура и сринати бизнеси Дянков държи страната на милиард и нещо дефицит, а няма кой да му каже барво). Няма да стане! Умният отива при умните, а простият стои при простите.

Стига се дърлихте.Я вижте какви мозъци им пращаме-Дянков-Хер Флик,Никито Василев-Хари Потър, Миленчо Велчев-хотелиера,Любка Качакова-крадлата,имаше един на Булгартабак шеф,ама му забравих името...Обаче и те хитри западняците-усещат се навреме и ни ги връщат...

"Споко бе", коментара ти е пълна глупост! Изброените от теб лица ги доведе в България не Западна, а измисления "цар"С.К. при идването си, те са от неговия антураж, а той самият е станал от алчност лицето на издънката на БСП -НДСВ, въртяща се около изнесените Луканови капитали в английски банки!Скрий се с тези демагогии бе нещастник! Пак ли вините емиграцията? Българската редова емиграция няма нищо общо с въпросните личности- те са измислени"емигранти" за заблуждение на балмите! ideyazabulgaria.org

Какво се разпенихте пак като нерез без мъди,бе дедета!На кого му дреме за емиграцията ви и мижавите ви партийки,групички и не знам още какви формирования ,освен на роднините ви!Хората тук живеят ден за ден и месец за месец и се чудят с какво да купят дрехи и учебници на същите тези талантливи деца,как да си платят сметките и кредитите.Нашите проблеми не са ваши и обратното.Защо не се запитате на България и българите дали пък им трябват вашите идеи?Че ни ги навирате за щяло и нещяло.Тези тъпанари,които съм изброил,без Дянков, първи ги домъкна тук Костов с неговия Български Великден,екскурзия,платена с нашите данъци,естествено.И всичките бяха като вас,мноооого умни и учени,преуспели и забогатели,пълни с идеи и любов към родината.Тоест към това,което може да се открадне от нея.Айде нема нужда от повече спасители!

ами ако е останала и капка българщина в управляващите да се замислят с тия цени на надевропейско и надсветовно равнище и под всякакво ниво заплти. кого и с какво да задържат. за признание да не говорим

Е НЕ КУПУВАТ.ЗА ДА СЕ КУПУВА НЕЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОДАВА,ДА ИМА ЦЕНА.НИКОЙ НЕ КАЗВА,А ВЕРОЯТНО И НЕЗНАЕ КОЛКО СТРУВА ЕДИН 18-ЕТ ГОДИШЕН БГ МЛАДЕЖ.ВСЕКИ ЗНАЕ КОЛКО СТРУВА ЕДНО АГНЕ,КОКОШКА,ПРАСЕ И Т.Н.,НО ЗА ЕДИН ОТГЛЕДАН 18-ЕТ ГОД. МЛАДЕЖ ЦЕНА НЯМА.ЖИВОТНИТЕ ГИ ПРОДАВАМЕ НАВЪН, А НАШАТА МЛАДЕЖ БЯГА. Е С НЕГРАМОТНИТЕ СМЕ ДО ТУК ИЛИ КАКТО КАЗВАТ 'ЛИПСА НА АДМИНИСТРАТИВЕН КАПАЦИТЕТ".

Напълно споделям мнението на MIMIA, няма място за талантливи и способни хора в България, с такава лека ръка се отстраняват от работа или не се допускат, че естествено е да се реализират в чужбина. Браво на тях.

Бягайте от тази шибана страна,само в чужбина е истината.Тук Ви чака заплата от 350-600 лв.Махайте се от тази скапана страна по-далеч!!!

а какво да правят тука??

И защо да стоят тук, след като у нас Сульо и Пульо им обясняват, че учените са търтеи, подиграват им се и ги унижават? Тук те не получават нито средства, нито уважение за работата си. Докато това е така, ще изтичат мозъци от България, а тук ще остават мутрите и селяндурите чалгари.

Абсолютно точен коментар.

YES!!!!!!

Коментарът е абсолютно неточен. На запад няма никой да им дава пари, ако не правят няколко пъти повече пари с работата си.

Твърдението ти за парите е абсолютно вярно, но защо смяташ, че противоречи на моето!? Тук въобще няма работа за тях, за да изкарват подобни суми и да им се плаща. Тук се търси само обслужващ персонал, нищо не се произвежда (освен чалга), а се уважават само мутри, забогатели по непочтителен и незаконен начин. Мерцедесът, дебелият врат и силиконовите цици са важни, а не дипломата по физика, химия, медицина, информатика и т.н.

Това, че в България няма място за образовани хора и наука е по-страшно от "изтеклата" тема по БЕЛ.

Какво бъдеще за държава,която умишленно унищожи образованието,армията и културата си,а в знак на признателност Бойко Борисов го произведоха в Император на великата македонска държава!!? Ако беше жив дядо ми,щеше да му даде на Боййко и ТИКВЕН МЕДАЛ за заслуги пред Род и Родина !!!

Браво, браво, браво! Само така! Взимайте максимума от България и идвайте веднага в САЩ. Забравете за шибаната и западнала Европа...

От тези така наречени "мозъци" нищо друго няма да излезе, освен едни обикновени служители. Истинските таланти се проявяват където и да живеят и работят. Те се раждат с таланта си и задължително допринасят с нещо за човечеството. А другите "мозъци" не са нищо друго освен едни стандартни зубъри.

Аха, стой си тука и гледай къв завършен и успял престъпник ще излезе от тебе - щото друг шанс просто нямаш, охлюв.

Честит празник на просветата! Тази, която не ни просвети много и продължава да не ни просвещава за съжаление. Надявам се някой да прочете и моите редове и да се замисли, а дано и просветния министър да погледне към нашите коментари. Сутринта по БТВ се коментираше нещо от стила на езика на говорене в парламента т.е. в народното събрание. Диалектите при изказването на народните представители и т.н. И след малко актрисата Цветана Манева беше в студиото и със започването на репликата и "Да ПОЗДРАВЪ моята преподавателка или нещо в тоя стил..." Е, г-жо Манева според мен не я поздравявайте, а и кажете като се видите, че не те е научила на правилен български език. Това е моето мнение-не се казва поздравъ, а поздравя ако нямате нищо против. Същата история и по Нова в предаването на Гала. Гостите бяха двама-мъж и жена, мисля лекари. Господина два пъти каза ТЪЗИ вместо тази.Нещо като "Злоупотребявайки с тъзи диета".И жената-гост също имаше интересни думи като "съмолечение". Мили гости лекари на Нова-казва се Тази и самолечение,повярвайте ми. Жалко за вашето образование.

Бабо, "Господина" от твоя коментар е подлог в изречението, затова се пише с пълен член, а именно "Господинът". Приятно изучаване на правописа (не само на правоговора)!

E кой купува мозъците ни от гимназията? Това трябва да се спре със закон някак си. Да се издаде! Примерно никой да не се напуска държавата до навършване на 25 години. Защото ако ги пращаме в чужбина, то тогава никога няма да се оправи България, и ще става все по зле и по зле. Пращаме най добрите ни за другите държави, а после ние да се борим срещу себе си, е няма как да стане. Затова "мама Пепи" да не си праща децата, ако е българка. Защо аджеба нашите деди и нашите стари владетели са се борили векове наред и милиони българи са умирали ... нали за да се запази България и да просъществува, още от създаването си 681г та до сега, за да може днес всички ВИЕ да имате родина и да пишете и говорите на български език. Е, само заради тоя факт трябва да останете в България и да се борите тук. Защото който си праща децата в чужбина, не си тачи земята, и потъпква всичко за което са се борили нашите деди и старите ни владетели и царе, то той неможе да се нарече българин!

посмали малко с патриотарщината! Какво стана с един капитан Петко Воевода? България е навсякъде, където има българи - тя се носи в сърцето!

Така просто ще спрем развитието на тези деца. Ще им бъде отнета възможноста да разполагат със свободата си и ще бъдат обречени на посредственост. Да бъдат принудени да слугуват на мутри и бивши агенти, това си е направо затвор. Отвратително, по-добре да се махнат и да постигнат нещо значимо в живота си, или просто да имат възможност да правят каквото решат за добре. Това че родината им ги принуждава да емигрират, не е по тяхна вина. Никой не може да ги обвини, че избират да учат и живеят в цивилизовани държави, без да се страхуват за бъдещето си.

За да можше да дойдат от майната си пияници и комарджии ,юпита-мошеници и очилати гейове да ни управляват и да ни пребъркват скъсаните джобове-излиза,че за това са се борили и мрели дедите ни.Двамата ми дядовци бяха герои от Балканската война,единият останал инвалид,вуйчовците ми с рани от фронта на Втората световна война.Не бяха крадци и банкери,не ми оставиха богатства и дюкяни.Оставиха ми медалите си и честното си име.Децата ми избраха да останат тук,но все повече се замислят над правилността на избора си.