Тачър и Митеран не искали обединена Германия

Два месеца преди падането на Берлинската стена Маргарет Тачър казала на Михаил Горбачов, че нито Великобритания, нито Западна Европа иска обединена Германия, и ясно дала да се разбере, че иска от съветския ръководител да направи, каквото може, за да спре този процес.

Обратно в новината

Коментари - Тачър и Митеран не искали обединена Германия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Престани да цапаш с този ник националната ни принадлежност! А що се отнася до Северна добруджа,ще ти кажа,че на Потсдамската конференция след края на Втората световна война /1945 г./ Чърчил е предложил на България,като победена страна,да бъдат наложени жестоки санкции - освен парични репарации,на Сърбия и Гърция да бъдат предадени огромни части от нейната територия. Благодарение на Сталин,ние сме запазили територията /и столицата София!/, а даже ни е била върната и Южна Добруджа.Изплащахме само репарации на Гърция,защото Сърбия се отказа от тях. Мустакатият осетинец,когото плюем днес,се е аргументирал пред Чърчил с факта,че България,след свалянето на профашисткото си правителство,е взела активно участие във втората фаза на войната срещу нацистите.

Германци,българи и гърци - това са стойностни нации в Европа. Корнуелските апаши и френските контета никога не са били авангард на континента, добре се вижда сега кой кой е. Икономическия Гъливер е Германия. Ако Вермахта бе удържал победа през ВСВ, светът щеше да изглежда много по-различен днес и много по-морален и чист. Една Евразия щеше да е доста по галантнопрагматична от филоксеричната Антанта, германската прецизност и японските самураи не биха ли провокирали света към повече морал и Вагнеров стил на живот, към повече Хегелово и Моцартово рицарство, аконтрарио на атлантическото епигонство и перфидния егалитаризъм!

Германци,българи и гърци - това са стойностни нации в Европа. Корнуелските апаши и френските контета никога не са били авангард на континента, добре се вижда сега кой кой е. Икономическия Гъливер е Германия. Ако Вермахта бе удържал победа през ВСВ, светът щеше да изглежда много по-различен днес и много по-морален и чист. Една Евразия щеше да е доста по галантнопрагматична от филоксеричната Антанта, германската прецизност и японските самураи не биха ли провокирали света към повече морал и Вагнеров стил на живот, към повече Хегелово и Моцартово рицарство, аконтрарио на атлантическото епигонство и перфидния егалитаризъм!

Виж ти каква била работата! А какви ни ги дрънкаха преди 1989г. откъм свободния свят по западните радиостанции! По-младите, които не са имали възможност да слушат, биха били много изненадани от разликата между това, което се говореше и което очаквахме тогава и това, което се получи впоследствие. Но те не знаят, милите, и може би е по-добре. Защо да преживяват и нашите разочарования. Те си имат своите и ще им е нужна голяма издръжливост.

я по подробно за Евр(оп)ейския съюз на Съединените кибуци, че нещо не схванах))))

Яяяя, каква новина. Това за Митеран е новост, коята периодически се притопля като стара манджа. Що се касае до Тачър не го знаех. Ама хич не се учудвам. И Франция и Англия са били против по две причини.1. Заради това, че обиденаена Германия става по-силна от тях двете и 2. Винаги могат да сочат с пръст лошият СССР, който държи разделен братския германски народ. Всъщност какво има да се чудим. Защитавали са националните си интереси.

да ама преди това добрите западняци ни разделиха гаче ли ...пък и си спомням че английска ескадара спешно е превозила войскиет на Сюлейман паш аот Черна гора за Шипка....

бе ний с тия дойчовци много пъти го ядохме що не още един път))))))

Всичко написано дотук, взето в своята цялост, е вярно. Нещата не са еднозначни, нито еднополюсни в един двойствен и полярен свят , какъвто е нашият. Така че не може да се отстоява едно мнение, една теза и т.н. за с/ка на друга. Колкото до Горбачов, перестройката и останалите политически фигури от това време, те само бяха артистите, които трябваше да изиграят пиеската с падането на комунизма, изпълнявайки независими от човешката воля сложили се и очертаващи се тенденции в развитието на човечеството. И никой не може да си приписва заслугите или вината за това. Същите процеси текат в момента, като назряла необходимост от по-натаъшни промени и развитие. Човечеството е на тази планета от милиони години и истинската история и нейните движещите сили все още не се разкриват публично и не се изучават обективно. Причините за това са много, като за някои от основните лесно можем да се досетим. За да се проумее същността на човешкото битие и онова, което го определя, човек трябва да може да бъде едновременно участник и заедно с това наблюдател. Засега битува официалната версия само на участниците. От време на време се появява и допълващата гледна точка , тази на наблюдателя, но като цяло остава неизвестна за публиката. В крайна с/ка винаги и всичко се е свеждало до едно единствено нещо: Власт и контрол - кой да контролира нещата. В името на тази цел отпадат всякакви други съображения и мотиви и търсене на истината, като определящи поведението и нагласата на човека. .

Аман от русофоби, по голяма глупост не бях чувал, че Русия натискала Сърбия през 1885 да ни напада!!! Чак с лъжене и изкривяване на историята ...тц, явно някой хора си мислят, че могат да лъжат и да манипулират до безкрай.Вашата любима Германия е натискала Австро-Унгария на Юг, а тя е натискала Сърбия, така сърбия заграбва Македония, защото просто няма на къде да се разширява, такъв е принципа както ви казах, идеята е на Бисмарк, та заради вашата превъзлюбена Германия, Македония става обект на окупация от Сърбия, за не знаещите Австрия е стиганла до другия бряг срещу Белград!!!!

Мисля, че ти си се заселил в северната част на Карлуково. Лудите са ти естествен съюзник. КАЗАХ!

Ого, вярвам че не си учил историята на английски език. Личи ти, че си я учил на руски. Аз съм добронамерена и ще те взема за слуга с ооо, такива лизачи на червени дубета няма да останат без работа и в най-изисканите британски семейства.

Който е гледал снощи NatGeo ще разбере лейди Тачър и мосю Митеран. Коментирайте по-добре горите на оня, на когото преди осем години лижехте царския з....к.

реакциите и на двете страни са нормални в тогавашната ситуация. В статията по-горе, обаче, не е споменат големият играч, който принуждава Великобритания и Франция да преглътнат горчивия хап - това е САЩ. Германия и Европа трябва да благодарят най-вече на тях за това, че континентът ни е мирен 64 г. след края на световна война. Самият ЕС, като концепция, е създаден под влияние на САЩ, с идеята Америка да има единен съюзник в Западна Европа, за да може да се противопостави на комунистическия блок. Както се вижда, ЕС се оказва удин успешен проект, който преодолява точно тези вътрешно-европейски вражди. Без съмнение, ролята на Горбачов също е много положителна и колкото и да го псуват руснаците сега, неговата политика е била единствено правилната в онази ситуация в края на 80-те. Всяко друго поведение би довело до сериозен конфликт, който би бил още по-неизгоден на икономически вече разкапаната Русия.

Няма и никога няма да има по-голям предател в световната история от Горбачов. Той беше до такава степен оглупял, че в Германия всички притежатели на маймуни ги нарекоха Горби. А на списателката, която твърди, че Русия била подтикнала Сърбия да ни нападне в гръб след Обединението, ще кажем: Използвайте вибратор, вместо да да онанирате с историята. Всеки, дори посредственият историк, ще ви каже, че Австро-Унгария подтикна Сърбия да нахлуе в България. И когато българските войски стигнаха Пирот, и искаха да продължат към Белград, Австро-Унгария ни предупреди чрез своя посланник, че след Пирот ще срещнем встрийски войски. Така че, лельо, вместо да лъжете, къпете си нова батерия за вашия вибратор.

ot pepelta i bokluka na istoriata sa gi izrovili tezi informatsii :D:D:D

Горби е от Великите и не само в рамките на Русия , а от световна величина. Жалко, че хората изобщо не го оценяват.М..да

На тия дето твърдят, че Германия ни била надежден съюзник само ще кажа да четат малко повече за Първата Световна война и ще видят, че е точно обратното. В критични моменти швабите винаги са ни изоставяли и са изтегляли войски от Солунския фронт, за да ги пращат на Западния. Те са обирали лъвския пай от ресурсите на окупирана Сърбия, а ние сме духали супата. Нашите войници са ходели голи и боси, а във вътрешността на България са реквизирали стоки, за да ги пращат на дойчовците, които винаги са били добре облечени и нахранени. Истински съюзници са били французите на сърбите, защото ги прехвърлят на свои кораби от о. Корфу на Солунския фронт и ги обличат и въоръжават със свои средства. Нас швабите само са ни експлоатирали

Ако България заприлича на германия, ще си първия емигрирал. Вярвай ми. Не искаш това.

Добро изказване! Явно има мислещи хора в България. Лошото е, че именно нас успяха пак да ни накиснат на дъното на блатото. В интерес на Англия, Франция и на евреите е разпокъсана и слаба България с морално деградирало население.

Естествено, че не са искали, ама след като предателят Горби ни разказа играта, станаха първи радетели на обединението. И всичко се писа за сметка на славяните и другите от Източна Европа. Да сте ми живи и здрави сега с домати от пластмаса по пет кинта килцето!

Спомням си, че един от братята ми се беше заселил в земите на Долна Бавария!!! Факт!!! Мисля, че Германия е нашия естествен съюзник. КАЗАХ!!!

Айде бе Кирчо стига пък ти с тези азиатски мераци, от както сме с Русия загубихме гордост, идентичност, Северна Добруджа (която дори Берлинския конгрес нямаше да ни отнеме), Македония, Тракия, създаде се македонски език (от руския приятел и най-зъл български враг - сърбия) подкрепен от русия. Създаде се русофилска измет готова да продаде и майка си за правото да олиже някоя руска храчка по нея. Както е казал Левски - Който ни освободи той ще ни пороби - та искам да питам руските мекерета, ако русия ни е освободила значи ли, че ни е поробила и ако не ни е поробила значи ли, че не ни е освободила.

Напълно е възможно да е така! И Тачър, и Митеран бяха от старото поколение лидери, които са свидетели и участници във Втората световна война. Тяхната параноя е нормална. По-младите политици в Европа обаче са на друго мнение. За тях обединена Германия не е заплаха, а дойна крава за ЕС.

Личи ти че си учил история ... на руски разбира се.

Никой не поставя единствения правилен за нас въпрос: каква е ползата за България от обединението на Германия?

Природните ресурси на Русия съчетани с инженерната култура на Германия е много лоша комбинация за някои играчи.

Аз искам Германия да дойде и да не завоюва, много ми се иска България заприлича на Германия, жалко че няма да стане !

До: лошата лейди (11.09.2009 г. 12:34ч.) Хайде, дрисло, да не ни преподаваш история, бъди така добра! Учили сме я, не на английски, разбира се....

тя признала, че коментарите й са съвсем различни от публичните изявления на западните ръководители и официалните комюникета на НАТО. Тачър посъветвала Горбачов да не обръща внимание на официално изразяваните позиции. западните политици винаги правят точно обратното на това което говорят . Така е било,така ще бъде! тази циагния е измислена от бисмарк. А немците винаги са биле най лумпенизираните цигани на континента, няма кво да ги хвалите тия смрадливи и лъжливи немски свине.

АБЕ ГЕРМАНИЯ, СТИГА С ТЕЗИ НАЦИСКИ УКЛОНИ И С МОКЪР ПОГЛЕД КЪМ НЯКАКЪВ СЪЮЗ С НЕМЦИТЕ, НИТО НЕ НИ ИМАТ ЗА ХОРА, НИТО НИЩО. КОЛКОТО ПЪТИ СМЕ БИЛИ С ТЯХ ВСЕ СМЕ ПАДАЛИ И СМЕ ГУБИЛИ ЗЕМИ - МАКЕДОНИЯ, ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ, БЕЛОМОРИЕТО, НЕ ВИ ЛИ СТИГА? ГЕРМАНИЯ ВИНАГИ Е ПАДАЛА И ЩЕ БЪДЕ ЗАНАПРЕД АКО ПАК ПОДХВАНЕ НЯКОЯ ВОЙНА. ТРЯБВА ДА СМЕ СИ С РУСИЯ - ОГРОМНА И НЕПОБЕДИМА, НО НЕ ДА СМЕ ПОДЛОГИ, А РАВНОПОСТАВЕНИ СЪЮЗНИЦИ

Ха, ха - Мижи да те лажем... Има две световни войни, познай кой ги е предизвикал... И има една приказка: Германеца като му свършат солта и кибрита - вдига война. Та, да не доживяваме да има свършат солата и кибрита...

А за предателската роля на Горбачовможе да се напише докторат, но тук не е мястото да гоправя...

Добро от Англия България не е видяла в цялата си досегашна история. Сигуно няма и да види. За мен Германия и Русия са съюзниците, на които може да се разчита.Докано е.

Много умилително! Направо остава да седнем и да поглъщаме Доброто!

Преди 27 години , като студент във ВМЕИ- София ,в час по История на Българската Комунистическа Партия ( задължителен предмет по това време , по-младите да не се смеят ) ,преподавателката каза : Колеги, сега искам да спрете да пишете и да запомните това ,което ще ви кажа. Най -верния съюзник в новата ни история е Германия , а не СССР ( Русия). Германците винаги са изпълнявали обещанията си към нас ,докато за СССР по важна е Югославия....Беше доста шокиращо за времето си изказване , по -късно разбрах , че е била права. Колкото до това ,че Великобритания и Франция не са искали обединена Германия, това е в реда на нещата - съперничеството между т

Ами стотина години по-рано и руската дипломация не желаеше обединението на Княжество България и Източна Румелия. Даже насъска сръбския крал да нападне София. Както по-долу каза Историк: Интереса клати феса! Така е било, така е, така и ще бъде ;-)

Номера ...., не се знае дали са го мислили или нарочно са го казали, ако са искали да се обедини, дали Горбачов пък нямало да каже Ядец и стената никога да не падне... Само може да предполагаме каква е била идеята на желязната лейди и на останалите политически гиганти, така че не правете веднага евтини изводи и не скачаите с главата надолу :)

руснаците имат велики държавни мъже ,но и отвратителни предатели!Чудя се Горби от кои е?

БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА РАЗЧИТА САМО НА ГЕРМАНИЯ - НИКОЙ ДРУГ НЕ НИ МИСЛИ ДОБРОТО. ИСТОРИЯТА ГО ПОКАЗВА. ВСИЧКИ ДРУГИ САМО СА СИ ПРАВИЛИ СМЕТКА НА НАШ ГРЪБ. В ТОВА ОТНОШЕНИЕ СМЕ В ЕДИН ОТБОР С ГЕРМАНИЯ И ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ДЪРЖИМ ЗА ШВАБИТЕ ЩОТО ТАМ Е ИСТИНАТА ЗА НАС!!!!!

4Ar4il,e bil sastia pedal,kato posranata leidi

Интереса клати феса! Така е било, така е, така и ще бъде ;-)

Демокрация ли ? Англия има само вечни интереси :) Много вярно е казано. А още какво предстои да излиза ... Пак ще се хванем за главата като разберем как са ни лъгали...

ГНУСНИТЕ МУ АНГЛИЧАНИИ ,

бива за нещо друго освен да прави свирки на добрите англичани? Тя английски не знае, щото не би парадирала, но със сигурност е чула, че тук всяко второ куче е с английско име - включително и помиярите.

До до Хан Аспарух : На майка ти сина е за Карлуково, а може би за Анадола!!! Ей малоумнико това е доказано, и е безпорен факт !!! КАЗАХ !!!