17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тук се говори само за санкции на граждани, които горят отпадъци и замърсяват. Защо нищо не се казва и се премълчава факта, че от години ТЕЦ-овете на Ковачки в Перник и Сливен горят битовите италиански отпадъци? А може би ги горят и в други градове? Някой от Министерствата замислил ли се е за това, че там парното е с най-ниска стойност, а печалбите са най-високи? И, което е по-важно, отговорните фактори дали са премислили, за сметка на какво е всичко това? Ами, да влезат в тамошните болници и да видят големите опашки пред лекарските кабинети. Да влезат и в претъпканите аптеки и да се уверят колко време чака един гражданин да си купи лекарствата, колко двайстолевки и повече дава за тях. И да си помислят много добре има ли връзка между горенето на италианските отпадъци и здравето на хората в тези градове? ДОБРЕ ДА СИ ПОМИСЛЯТ И ПРЕДИ ДА НИ ЗАЛЪЖАТ.

Хората нямат пари, на студено ли да стоят, дайте им пари и ще спрат да горят отпадъци.

А дано!

Както винаги герб се бори със следствието, а не с причината. но от едни калинки толкоз акъл.

Нали дръжавата има договори да прима боклуците от другите държави-

На пристана в Стария канал във Варна периодически спират кораби и разтоварват бали с боклуци за изгаряне. На някой му е по-евтино да пренася по море смърдящи токсини вместо да си ги унищожи при себе си. А ние ги горим, дишаме, разболяваме се от рак и пр. за сметка на келешите от властта. Едно друго недоразумение пък кани в качеството си на министър на туризма хора от цял свят да идват на нашия бряг, да си оставят мангизите и да се надишат дълбоко със свеж "чист" въздух докато се чипуркат в лайняна водичка... Е, слава богу , народните изедници сега поне закон ни обешават!

Как ще спрете вноса на предназначените за изгаряне в нашите ТЕЦ-ове отпадъци от Италия?!

Трябва да внесе закон кметът, че ще мие улиците, защото мъглата вдига прахоляка от улиците. Имам спомени, че преди демокрацията, през нощта братята роми миеха улиците.

Асане казах ли ти че като гласуваме за теа ще ни прецакат а

Не вземете мерки за отпадъците които се горят в Тецовете.Асега само сте се насочили към дървата и въглищата,а за циганите сте прави .Но все пак само дървата не замърсяват много.Защо си мълчите и вие журналистите за вноса на боклуци от ЕС.

Закон срещу 20г дизелови локомотиви кога ?!

Проблема не е в 20г дизелови локомотиви, а в качеството на горивата. Няма стандарти - продават се боклуци!

Поредната пунта мара.Ония тутманици от полицията ще го налагат тоя закон?Ще ходят да нюхат по махалите и да отварят на хората печките да гледат какво гори вътре?Ха ха ха ... ей сега.Таман могат между другото да наденат намордник на кучетата и да конфискуват децата за държавно гледане.

Exx, автомобилите на хората били виновни, пак те - с какво били се топлили...колко удобно! А за промишленото горене на отпадъци нощно време в тецове и други подобни "зелени" централи, при това в немалката си част вносни боклуци - нищо!? Питате се защо вносни боклуци ли? Ми щото чужденците си ги купиха, квотите за вредни емисии, които държавата продаде! И сега си замърсяват на спокойствие и законно! А защо мислите ни натискат за еко такси на автомобили и домове, за чист въздух ли? Грешите! Така ще има още квоти за продаване! Повече "зелени" парички в правилните ръчички! То такова чудо и при действащ Кремиковци е нямало! Откак позеленяхме голяма смрад настана!

За кокошка няма прошка, за милиони няма закони: "Според национален доклад, изготвен от Министерството на околната среда и водите за секретариата на Базелската конвенция, България е внесла 69 683 тона отпадъци за изгаряне под формата на RDF и SRF, предварително обработени смесени отпадъци и смесени замърсени пластмаси през 2017 г. Това включва 18 732 тона RDF и 15 023 тона SRF от Обединеното кралство; 27 868 тона RDF и 3,036 тона предварително обработени смесени отпадъци от Италия; и 5024 тона замърсени пластмаси от Германия. Според Италианския национален изследователски институт за околната среда ISPRA, 19% от изнесеното италианско RDF е отишло в България през 2013 г. През 2016 г. новина за внос на отпадъци от Италия предизвика тревога у хората, заради силната миризма, която се носи от пристанището във Варна при разтоварване на бали с отпадъци. Медиите откриха, че отпадъците за изгаряне в български циментови пещи идват от различни италиански региони, включително Палермо, Неапол и Сицилия, както и други градове в Северна Италия. Фактът, че България внася отпадъци от други страни, за да ги гори на собствената си територия, предизвика сериозни притеснения у еколозите – не само заради миризмата. RDF може да включва някои токсични вещества, тъй като се произвежда от смесени битови и индустриални отпадъци. Няма и контрол на качеството при пристигането на стока, което означава, че не е ясен съставът на внесените отпадъци."

С нетърпение очаквам да видя кога и КАК ще осъдят някого от "братята" за дето горят гуми примерно .... електората ни сЪ бара.

ГЕРБ - били срещу горенето на отпадъци И още Те не знаели кой внася и гори боклук. Единственото хубаво е ,че го дишат заедно с нас.

Тъпата селска даскалица не стига , че се насади на това място с мошеничество и манипулации ами сега се чуди и още каква простотия да направи!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Нация от престъпници...Ами съдебното натоварване защо се подценява? Нали нямаше да има НК преследване за малки щети? Колко точно глоби е наложила СО и събрани ли са? Защо нямат ефект глобите?

а за газификацията - общината трябва да натисне газовите дружества. Те ще си избият парите. Не може за 30 метра, да ми искат 6000 лв., или да съм търсил други клиенти на улицата. Допълнително, цената на газта е по скъпа от тока. Докато е така - първо ще се произвежда ток.. и ще се гори. Газта не иска нищо към момента - освен известна инфраструктура. От друга страна, както е добре известно - при нас удобно се топлим на климатици без да се питаме от къде идва този ток. В други държави не са си спрели парното. В момента в който се спре субсидията на ел.захранването за битовите потребители - гледай сеир.

В момента в който се спре субсидията първо управлящите ще си забият един прекрасен автогол а след това ще принудят зимата още повече народ да се грее на въглища , дърва и всичко що може да гори

Старите автомобили са една от основните причини за мръсния въздух, защо не се спират от движение? Липсата на благоустройство в градовете, миене на улиците, контрол на строежите и т.н. Все задължения на общината.

около ТЕЦ-а до Пирогов, после кажи на какво е. Така гори ,че чак пари на гърлото тая пластмаса ...

Не старите, а неподдържаните!

"ГЕРБ ще внесат утре искане за закон, свързан със санкции срещу горенето на отпадъците" И как ще санкционират своите гласоподаватели! Или това ще се отнася само за българи.

..то проблема да беше в горенето на отпадъци. Проблема е много комплексен и със закони няма да стане. И като стане горенето на отпадъци престъпление - като няма кой да ти заснеме престъплението и да те глоби и да ти вземат парите... нищо няма да се случи. Мотаят хората с глупости, вместо с цялостни поетапни мерки. - купуваш апартамент със задължителен паркинг (подземен) - инфраструктура със зелени площи ако искаш да строиш - възстановяване на всички релсови връзки - Ж.П. и трамваи към крайните квартали (денонощно) - намаляване на 70% на такситата - спиране на всички стари камиони, бусове, товарни камиони - за строежите на повече от 7 год. - цялостна стратегия за газификация на крайните квартали, както и в центъра - спиране на горене на боклуци от тецовете много неща може да се направят. но с това няма да стане нищо снощи в сф., зоната 23.40 жив човек няма по улиците, градски транспорт също - по новата ремонтирана улица се чува тропот - тъмен български (малцинствена група) субект от една порутена къща - троши мебели и събира боклуци. Кой ще го глоби в този час? А от къщурката един красив дим... едно чудо.. Яко. днес 9.12. в елитния квартал витоша - барака сгушена между елитни коорепации, окована в стар ламинат. Отпред люпят семки - дим от кюнеца. Миризма божествена. Не искам и да си представя, какво са запалили. И кой ще го следи това???? като приемат закон - да е престъпление? То в провинцията - е важно да си на топло а не еко Пълни недомислици и тъпотии . ама то това може да се очаква от тези са избрани, от тези дето са гласували за тях. Ако е вярно това което пише днес - за действителни бюлетини и корпоративен вот - излиза че почти 40% от гласовете са нахалос. При тази малка избирателна активност, нищо чудно че се случва така.

И какво ще се промени като се прокара този закон? В различни райони всички жители знаят кой и къде гори отпадъци ама докато не пуснат сигнал никой не идва на проверка, а ако екип пристигне не констатират нищо. Та закона се обезсмисля когато няма кой да го прилага! А когато проверяващият не си върши работата, както и този които трябва да проверява проверяващият какво се очаква да се промени?

С подобен закон се подобрява искането на рушветче на проверяващите. До вчера са те плашили с глоба а от утре ще те плашат и с панделата. Същото е като КАТ и Застраховането ...спира те КАТ буташ рушвет защото ако не бутнеш те ти бутат акт за някакво нарушение след което застрахователя ще те удари по ГО. Отработена комбинация просто Герберите я внедряват там където някой може да изреве че му е ниска заплата а ангажиментите му са много

Пред вид че горенето на отпадъци по-принцип е престъпление не виждам какво ще се промени с още един подобен закон. А това за рушветите си е вече факт от много отдавна.

въпроса е че първо трябва да конкретизират що е това отпадък. Аз мое си правя веднъж в годината зимнина къде да я сваря и с какво ?

"да конкретизират що е това отпадък" Това ще бъде същият цирк като с ел. тротинетките. Прави туй сега, мисли за всичко останало по-късно. А както добре знаем мисленето не им е най-силната страна!

Уважаема госпожо Фандъкова, какво се случи с така наречените "НАМЕРЕНИЯ", които подадохме през май 2019 г., за по-екологично отопление? Нищо!!! Апелирате да слезнем от колите! Ами качете се в метрото в часовете между 07.30 и 09.00 ч. Качете се в автобус от Нови Искър до Надежда - над 30 минути задръстване от Требич до Илиянци. Това са огромно количество газове, заради обещанията за разширение на бул. "Рожен". Къде са входовете за София от така наречена Северна тангента? Едно за Чепинци и едно за Илиянци! Другите 5 - 6 ги няма!

От ГЕРБ това звучи цинично!!! Горим и дишаме боклуците на Италия и кой ли още не!!!

Като махнем тъмно-зелените от маалите то Българите се отопляват на дърва и въглища щото имат някаква сметка която ще да е по-ниска от тая ако се топлиш на ток. Как като забраниш да си пали печката ще помогнеш на тоя човек да си отопли поне стаята в която спи през зимата ? Питам и за един приятел: В закона ще забранят ли лятото да правим лютеница и доматен сок за зимата ?

Онзи инсиниратор за горене на боклук в центъра на София, ще попдне ли под закона или ще го заобиколи

A kога ще внесете закон коли, които не покриват нормите за вредни газове да не могат да минават технически преглед, защото в момента няма един спрян автомобил от движение поради тази причина!

това ще се случи когато САЩ приемат Еврото като основна валута

а какво е отпадъци кой ще каже?

Сега гербаджийски фирми внасят боклук от Италия и се гори по ТЕЦ-ОВЕТЕ

ГЕРБ внасят закони за какво ли не, но ефекта е освен да ти бръкнат в джоба друго не се случва! А НЕЩО ЗА ОТПАДЪЦИТЕ ДЕТО СЕ ГОРЯТ В ТЕЦОВЕТЕ НЯМА ЛИ ДА ИМА ЗАКОНИ??

Герберастите купуваха цигански гласове на килограм и как ще спрат горенето на буклук ами спрете да ги лигитимиране и не ги ползвайте

Пък после сиганските общини гласували за БСП. Ти да видиш!

ОТ 2015Г. ЦИГАНИТЕ АКТИВНО ГЛАСУВАТ ЗА ГЕРБ И КАТО ОТВОРИМ РЕЗУЛТАТИТЕ НА ЦИК И СЕ ВИЖДА КОЙ ЗА КОГО Е ГЛАСУВАЛ! СТАРИ ТИ СА ДАННИТЕ ТИ ДА ВИДИШ !!

Данните са ми, от местните избори миналия месец. Ти да видиш! Има села гласували на 100% за БСП.

Ами как да не се отопляваме на дърва и въглища, като газовото трасе мина по главната улица, а никой не пожела да свърже хората в кварталите! Искат някакви безумни суми за свързване, а на много места изобщо отказват! Кметът да се обърне към доставчиците и да направи нещо смислено по въпроса!!!

Кой и как ще осъществява контрол по спазването на закона?

Добре де, нали тези същите за да ги потупат по рамото, започнаха да горят италинските боклуци, буквално в промишлени количества. Сега обаче ще забранят със закон гражданите на България да си горят боклука. Това са дебили гербаджии. На следващите избори под строй, срещу 30 лв. пак за тях гласувайте

То зависи от отпадъка. Накои отпадъци горят много добре. И какаво точно се разбира под "отпадък"?

синтетичните дрехи и автогумите топлят добре.

Отработеното моторно масло топли още по-добре! Даже се продават специални горелки за такова масло!

нали ви е скъпа тръбата с газ и руската е скъпа.... сега се тровете и вервайте..... и говорет как на газ е скъпо ама целият свят се бори за газификация но свта е прост а вие сте умни....

Белите страни в Европа вече се отказват от газта за битови нужди. Като начало Германия, Холандия и Люксембург.

Те Германците затова пускат Северен поток 2 щото ще се отказват. Трол ли си или не ти достига сивото вещество...

ас съм от Потгумер ве

Де си виждал ти бели страни бре патък :)

Пускат я, защото работи икономиката им. Бъди сигурен, че лесно ще си намерят и други ресурси. Ако не си забелязал, съм казал за газта за битови нужди.

Най - накрая някой с акъл там горе.

Много ми е интересно как ще накарат онези, които горят отпадъци, да не го правят, та ако ще и десет закона да приемат. Държавата да се стегне и да сложи всичко на мястото. Когато се чисти, участниците споделят, че намират изхвърлени мебели и бяла техника. А защо тези ненужни вещи не се събират и рециклират? В някои страни има ден от седмицата, определен за изнасянето от дома на всички ненужни уреди и мебели, минава камион и товарят оставените предмети от тротоара. А у нас как е? Къде се събират повредени мебели и ел.уреди? Кой събира износените автомобилни гуми? Къде се изхвърлят ненужни дрехи? Защо няма никаква организация, но се измислят закони, които после никой не спазва? Това е работа на общините и те трябва да я свършат. Тогава и боклуците ще са много по-малко.

А италианския боклук, който горят в ТЕЦовете брои ли се за отпадъци? Защото е в стотици пъти повече от една кофа боклук, изгорена от клошар.

Видях с очите си влакова композиция - вагоните бяха пълни с боклуци. Откъде идват и къде отиват?

Да се надявам, че ще забранят на Фандъкова да построи завод за изгаряне на боклука в Центъра на София!?

И в Брюксел е в центъра. До пристанището.

Във Виена заводът за изгаряне на боклук е като изложбена зала - цялата фасада е изрисувана с модернистични картини. Хората имат фантазия и от боклука могат да направят нещо красиво. Тук само си създаваме проблеми и чакаме друг да ни ги реши.

И като се създаде и приеме такъв закон, кой ще иде да изпоглоби и катува цялото Факулте, бе, господа?! В квартал Красно село, когато пушеха комините от виетнамските общежития - пълни с "роми", изтипосахте по телевизията да трепери един еколог с апаратчето и да ни убеждава, че нямало отклонение в нормата с прахови частици, а на заден план - Мордор... Хайде стига с тия ялови закони, страх ви е да влезете в гетата и нямате интерес да се напиняте сега като гладни на сране... Ще изплашиш циганина със закон някога.... Ехххх... :((((

Какви стимули бе - да ми плащат отоплението и да не мръзна и няма да горя боклуци. вчера палих и дограма и пдч, а и с отработено масло ги полях за повече калоричност. Какво - да мръзна ли. Да си ....майката.

А и гуми позапалих.

Глупости. То и сега е уреден въпроса с изгарянето на отпадъците със Закон за управление на отпадъците. По-скоро трябва да помислят да дадат права и сигурност на проверяващите за да си вършат съвестно работата.

Нация от престъпници...Ами съдебното натоварване защо се подценява. Глоби и само глаби е достстъчно

Закон за кое горене - на отпадъци в къщите на хората или за горенето на италианските отпадъци в ТЕЦ-овете???

голям виц е тая новина - значи само Столична община ще може да гори отпадъци в инсинератора

Що ве? Ако можеш да развиеш и ти 3100 градуса, гори ги и ти ве.

защото дори и при тая температура, 25% от боклука отива кръвоносните ти съдове, право в мозъка

Когато реално глобят циганин от Столипиново да се запише в книгата на Гинес

Това мислене-ще забраним нещо и после ще видим как ще проверяваме трябва да престане! Трябва да се мислят стимули за да може хората да поискат да минат на по-екологични горива. Стимули от всякакъв характер, не е казано да са само финансови. Например ако регистрираш пелетния/газовия котел да не плащаш ддс за обема гориво който ти трябва да се отопли къщата ти. или безплатен технически преглед в сертифициран сервиз за да не ходи таралясника на преглед по документи в кварталният гараж.

Остана само и от топлоцентралите да се откажете и ще стане още по-чиста София. Не за друго а защото са построени от лошия социализъм.

Искат да ми монтират на комина филтър на ток! Ама, като спре тока аз ко ши прая? Да се издушим зарад вашия филтър, че и ток да му плащам?! Айде де! Горим си кюмюро, като свърши - дограмичка и парцалки!