Очерта се 6-месечен компромис за старите отпуски

ГЕРБ ще се съобрази с президентското вето за старите отпуски и ще отпусне още 6 месеца за изчистването им.

Обратно в новината

Коментари - Очерта се 6-месечен компромис за старите отпуски | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не виждам как ще се изпълнят изискванията на новите изменения за прехвърляле на неизползван отруск за текущата година до 10 работни дни, тъй като в момента е действаща сегашната норма на КТ, която предвижда, че първо се чистят старите отпуски и след това текущата. Май по този въпрос никой не е мислил! На следващо място възниква и друго питане какво правят гражданите с породени деца в размките на три години, за които имат право на платен годишен отпуск за всяка от тези календарни години, но поради отпуска по майчинство не са го ползвали. Какво ще стане с неизползваните отпуски от майките, след като срока за това е удължен с нови 6 месеца!

ми протестирай и стачкувай щом не си доволен, принуди работодателите да ти дават само 3 пъти по-ниска заплата от западняшките, кво толкова...

Благодаря на Герб,че проявиха малко човечност и удължиха срока за неизползуваните отпуски.

Намалете отпуските на бюджетните. Като се има предвид и колко празнични дни има в годината ,то не би Великден+Георгьовден,то не би Коледа + Нова година. Ето ти две непредвидени отпуски на по 8-10 дни. Преди 15 години, когато работих в бюджет. сфера нямаше в гоината толкова много дни в празници.Такъв ми е късмета.

Е ПОНЕ ВЕДНЪЖ НАПРАВЕТЕ НЕЩО, КОЕТО ДА НЕ СЕ НАЛАГА ДА СЕ ПОПРАВЯ, ТАКА ЛИ СИ УПЛЪТНЯВАТЕ РАБОТНОТО ВРЕМЕ В ПАРЛАМЕНТА, ПРАВИМ , ПОПРАВЯМЕ, АКО ВСИЧКИ В БЪЛГАРИЯ РАБОТЯТ ТАКА ТЕЖКО НИ.

Цялата история с отпуските е сбъркана. Като дадеш на някои 50 дни платен отпуск на година, което е 2.5 месеца, какво очакваш? Това изобщо не е нормално. Повече от 20 дни е безумие.

ТИЯ ХЕМ ИСКАТ ДА РЕШАТ ПРОБЛЕМА ХЕМ НЕ,ЗАЩО ОТПУСКИТЕ НЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ СПРЯМО ЗАПЛАТАТА ЗА ГОДИНАТА ЗА КОЯТО СЕ ДЪЛЖАТ ,А НЕ СПРЯМО ГОДИНАТА В КОЯТО СЕ ПОЛЗВАТ? ПРИМЕР- ОТПУСКА ЗА 2004Г- ПРИ ЗАПЛАТА 300ЛВ АКО СЕ ПОЛЗВА ПРЕЗ 2010 СЕ ИЗПЛАЩА ПО 600 ЛВ-ТЕКУЩА ЗАПЛАТА.МАЙ НА НЯКОИ ВИСШЕСТОЯЩИ/РАЗЧИТАМ ГОЦЕ ЩОТО ТОЙ КОЙ ЗНАЕ КОЛКО ОТПУСК ЩЕ ИЗРЪСИ/НЕ ЖЕЛАЕ ДА ОБЛЕКЧИ Д.БЮДЖЕТ, ЧА ЦАСТНИТЕ ФИРМИ НЕ ГОВОРИМ ТЯХ "КУЧЕТА ГИ ЯЛИ "ЗА ТЯХ ВИСОКИ ГЛОБИ И НИЩО ДРУГО/КАЗВАМ ГО АЛЕГОРИЧНО/

няма социална политика това правителство,мизерия колкото искаш ибогаташи като цветелина борисова

правителството на ГЕРБ няма социална политика ,не се уважава българския гражданиин!ще се замисля дали ще гласувам въобще за тези,които все някой им е виновен!

Госпожа Фидосова е права по принцип, друг въпрос е че трябва да вземе да погладува малко.....повече.....

правителството на ГЕРБ няма социална политика ,не се уважава българския гражданиин!ще се замисля дали ще гласувам въобще за тези,които все някой им е виновен!

правителството на ГЕРБ няма социална политика ,не се уважава българския гражданиин!ще се замисля дали ще гласувам въобще за тези,които все някой им е виновен!

1. накарайте първо работодателите да дават отпуски 2. намалете исканата от вас съсипващата бумажнина 3. създайте условия за нормален бизнес и работа И ТОГАВА РЕЖЕТЕ ОТПУСКИ. ТОВА Е НЕПОЛЗВАНО ОТРАБОТЕНО ПРАВО.И АКО НЯКОЙ ТРУПА НЕПРАВОМЕРНО ОТПУСКИ ТО ТОВА СА ОТ ВАШИТЕ КРЪГОВЕ А НЕ ОТ РАБОТЕЩИТЕ НАИСТИНА. Хората едно не им се дава и друго че ФИНАНАСОВО НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ. а вие идиоти като фидоскова се подигравате и гаврите с народа

не мога да разбера тези безумни дебати вече месеци наред. били натрупани отпуски - естествено ще се натрупат - на държавната администрация и се полага по над 30 - 40 до 60 дни годишно. и не мога да разбера защо не се уточни проблема веднъж завинаги. Източника са държавните служители /нищо лично мили дами и господа/ - обаче питам - защо ние които работим в частния сектор, и както се знае работим повече и по-ефективно от работещите в държавната администрация - на нас се полага по кодекс - 20 дни отпуск, а защо на Вас - държавните служители се полагат повече???? и сега моите пари ще отиват във вашия джоб за да ви се плати отпуска. и още един въпрос - защо на мен се удържат осигуровки, а вашите са от бюджета - т.е. - отново от моя джоб??? Моето мнение е , че ако се изравнят условията между частния бизнес и държавната администрация - бюджета ще бъде подпомогнат - я помислете колко държавна и общинска администрация има и от тези хора на се удържат осигуровки - защо???

Когато станах държавен служител 2004 ми намалиха заплатата, защото щеше да ме осигурява държавата и невземах детски, а в частния сектор приятелките ми вземаха, защото криеха доходи. Сега не съм вече държавен служител и неработя повече, защото вина ги каквото и да съм работела съм била отговорна към зъдълженията си. Само дето сега вземам доста повече.

в България производителността на труда е 3 пъти по-малка отколкото на западняшките работници, така че не дървете колко много работите в частния сектор, а искаайте т.нар. ви работодатели да ви осигурят условия за по-доъбр и ефективен труд, и да не ви крият заплатите

Защото, когато ти спиш в къщи на топло до съпруга/та си, моят е наряд и е на работа и празник и в делник. Защото когато ти спиш в къщи на топло ПОЛИЦАЯТ, ПОЖАРНИКАРЯТ И ВОЕННИЯТ са някъде навън и може би пазят твоята къща и твоя живот, а това не би трябвало да е безплатно и точно това плаща държавата от "твоя джоб" И ако толкова много искаш защо не станеш и ти един държавен служител и тогава да те видим как ще говориш

До кога тази нелицеприятна жена ще ни тормози с глупавите си изказванията.Когато не те пускат да излизаш в отпуск как да си го вземеш и така се получава натрепването, а не че злоупотребявят хората като не излизат в отпуск.Тази меко казано огромна жена да вземе да помисли да свали някое и друго кило защото накрая ще вземе да се пръсне и по-малко да се покозва на екран -плаши хората а малките деца получават уплах от огромното и туловище.Г-н Борисов моля Ви избирайте по добре изглеждащи хора все пак нали сме в Европа.

И 66 месеца да дадат за "изчистване", нима не им е ясно, че това не зависи от работещия, а от ..... работодателя?! Как примерно ще ме пуснат в отпеска да ползвам всичко останало и натрепано в годините не по моя вина, когато се налага да присъствам постоянно на работното си място? Всъщност, какво искат от нас? Това ми прилича на класиката "Делото на давещия се е в негови ръце!" Я направо да ги взимат, да "изгаряме" и да караме нататък......

Защо се циганят за 5 месеца? След декември 2012 всички ще сме в отпуска. Тогава всички ще разберат, колко нищожни са проблемчетата, с които се занимаваме сега.

Що не вземете най-накрая едно окончателно решение за тези отпуски, па каквото и ще да е то, че ми писна....

как да ги ползуват като сами си гласуваха толкова много отпуск в една админестрация сме на едно бюро седим един има 35дни друг 20дни това ми било демокрация а пък сега оле ле малеле та имат защо да нямат като и на работа може да не идват а тях никои не ги следи излиза ли след молбата заповед а молби колкото искаш пускаш и това е стига да си в човешки ресурси

"че правото на платен отпуск се дава на работниците, за да почиват през годината и да бъдат ефективни на работното си място. Според нея всяко право поражда задължения и след като работникът не е ползвал правото си, той злоупотребява с него." - Наглост, наглост, наглост, а факта, че работодателят не пуска работника в отпуска, този момент май никой не го отчита, гадняри! Вместо да глобяват работодателя, че не осигурява условия на работниците даси ползват отпуските, те ОТНОВО глобяват работниците, това не е държава, това е мащеха и то от най-злите, ама ние сме виновни, че си траем, вместо сега да сме на улицата ...

До този момент, аз имам 89 дни платен отпуск, а възможност за ползването му...нямам!Имам колеги с над 100-130 дни платен отпуск, за началниците да не говорим-колко много отпуски имат, а как ще ги ползват, ум не ми стига!!!Хора за покриване нямаме, нови-не назначават...Просто не зная какво ще правим?!:-(

"Искра Фидосова заяви, че правото на платен отпуск се дава на работниците, за да почиват през годината и да бъдат ефективни на работното си място. Според нея всяко право поражда задължения и след като работникът не е ползвал правото си, той злоупотребява с него." Не я харесвам тази Фидосева, но в случая е много права. Неползуването на годишната отпуска и трупането й с години е чиста проба шмекерия.

Може би има хора, които шмекеруват, но 90% от хората, които не си ползват отпуските са хора, на които "любимия" работодател не е позволил да си ползват отпуските, не им е осигурил условия да си я ползват. Моята "любима" шефка казва така: "Аз никого не спирам да излезне в отпуска, само му казвам да си прецени дали е свършил работата си!" - тотално лицемерие, а когато този човек отговара сам за половин България и работата е постоянна и няма кой да го замести, защото всички са на ръба на претоварването, какво да прави, да остане без работа ли? - не остава на работа и по случая имам колеги с по 100 и повече дни - повярвайте ми искат да ги ползват. Така, че подлизурските ви умозаключения, подхождат само за човек, на когото е изгодно това, човек, който не е съгласен работодателите да бъдат глобявани, защото не осигуряват условия на работниците си да ползват отпуските си (под условия разбирам, дори назначаването на още хора, за да могат да се покриват).

Какъв компромис, бе! Подлудихе хората, да се чудят сега как и кога да си ползват отпуската. Че няма как да поставят ултиматум на работодателя да ги пусне в отпуск и после да разчитат на работа и заплата. Ама идат избори, ще видите тогава един компромис.

Работодатели продължават да не пускат работниците си в отпуск когато пожелае почивка а когато той му разреши или в най добрия случай разреши няколко дни.В този случай не до 2012 а 2015 .

ало ръководството,евалла ако бяхте с поли все щеще да си ги носите в ръка,на никого не отказвате,все пак държава управлявате дайте поне едно окончателно решение на проблем.

МАГИСТРАТИТЕ ПУСНАЛИ ЦИГАНИН НАНЕСЪЛ ДЕСЕТКИ УДАРИ С НОЖ, КОЛКО ДНИ ОТПУСКА ИМАТ?????... и какъв е този дирижабъл??