Сривът на цените на петрола може да разтърси геополитиката

Сривът на цените на петрола може да доведе до геополитически трусове в Близкия изток и по света. Руската рубла спадна с 3% спрямо долара и с 2% към еврото.

Обратно в новината

Коментари - Сривът на цените на петрола може да разтърси геополитиката | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

русия разполага с всички полезни изкопаеми на този свят неограничено може и сама да се изхранва инвестира яко в енергетиката на турция иран китай....

Като се дига цената на петрола - зле за икономиката.....като пада пак зле. Кога ли ще е добре? Зелена енергия зле - без нея пак зле? Аз ли не разбирам или тука нещо не е наред в тая световна икономика?

Щатски анализатори в основата на този спад на цените е тихата търг. война м/у Щатите и осн. играч С. Арабия, вследствие на обстоятелството,че добивът на петрол от шисти в Америка е достигнал такива количества, че на практика е направил Щатите едва ли не най-големият производител в момента, осигурил е много работни места и независимост от внос на петрол, чийто ос. доставчик е С. Арабия. При настоящите цени на петрола добиват от шисти става неефективен и губея, което принуждава ам. компании да затварят бизнеса. Затова страните от залива и С. Арабия отказват да намалят производството си и поддържат ниските цени.

Браво! нека и Русия усети що е четвъртитият......

Ама вие да не си мислите че американците спат със саудитците просто така и не манипулират цените на петрола за да притискат изредените Русия, Иран и Венецуела към които имат характерни враждебни чувства...нее няма такова нещо :)

Уж цените на петрола се сриват а на бензиностанциите едно и също дърво :)) деба и измамниците

Предлагам на картела ОПЕК да фактурира цената на петрола в ЕВРО, а не в долари. Това ще е краят на хАмериканската икономика.

и държавите от ОПЕК дето имат огромни валутни резерви в долари ще си самоотрежат клона на койот седят? Да, бе да - и един мармот завива шоколада.

При тези цени на петрола, цената на бензина трябва да е под 2 лева. Къде са държавните чиновници, които контролират! Къде е КЗК да ги глоби за картелно споразумение!

Е, как ще го намалят, то мафията се окопа вече.

А,долара през далечната 1985г вървеше по 3.40-3.70 от виетнамците и сърбите,ама тогава лева не беше това ,което е сега,тогава средната заплата беше около 120-140 лв.нова лада и жигула струваха 5000-6000лв.

ВАЗ 2101 - 6100лв. набор '75. Тогава де!

Ех,а си спомнам времената когато а.А-93 беше някакви си 20 ст.ех спомени....

Някой спомня ли , когато преди години при цена 70 долара за барел колко струваха горивата и сега , когато цената е под 70 долара, колко е? Но когато цените тръгнат нагоре , ще започнат да ни "обясняват" колко е поскъпнал долара и т.н.

Накрая ще загубим руските туристи, за които ще станем много скъпи и така другари

Дори и в момента бензинът е по - скъп от 2005 г. да кажем. Пък тогава светът си беше добре и нямаше криза. След това започва да поскъпва и кризата настъпи.

Цялата работа е да се прецака Русия. Със санкции не успяха....сега с петрола. И ако утре Русия отвърне на удара и каже гледайте си работата американци няма да търгувам петрол и газ с долари не мога да предположа големината на американската и в последствие европейската криза.

А,с какво ще ги търгува с рупии ли?Айде стига,рублата отдавна не е търсено платежно средство.В световен мащаб долара е платежната парична единица,това е.

до 30 долара за барел може максимум да се свали цената увредени са тежко важни резервоари за охлаждане в саудитска арабия,кувеит,ирак и другаде а нагли наркоманизирани увреждат все по тежко охраната на северния полюс с недопустими сондажи изотопи и замърсяват охраняеми пак за нас и бъдещите поколения огромни резервоари з а питейна вода..

Безработица в САЩ - 20%, Русия - 3%. А, ниска рубла е в чудесна симбиоза с новата руска политика на производство. Не случайно Китайците умишлено държат нисък юан. Та, някои хора пак си правят грешно сметките. Путин мести. Ляво, дясно, ляво, дясно...

но вече и той не знае какво мести, щото добре му го наместиха :))))

наи вероятно американците са изградили подземни инсталации за синтетичен бензин...които представят за шистов,друго обеснение за такув добив в индустрялно количество няма !

едните мислят едно - другите друго, а най-накрая става това, което трябва да стане. и Слава Богу, че това е така - инак до сега тази "цивилизация" не би била на лице, а слънцето щеше да има две планети "марс". защо слънцето на тези планети, както и луната на земята нямат име не е ясно (или по-скоро е ясно).

Проблемът с намаляването на цената е, че идва момент когато големи фирми се отказват от добив поради ниската цена. Говорим за високорискови и високотехнологични добиви в северно море, по разни замръзнали кътчета, или на 4000м или пък на хиляди метри под морското дъно. Тези инвестиции трябва да се изплащат и трябва да се правят нови а за това има нужда от едни определени пари на барил, ако цената поради някава причина падне тези фирми фслират... За откриването, разработването и започването на нормален добив фирмите имат нужда от едни 10 години... Ако фалират и затворят бизнеса, отварянето на ново след една или две години в много случи е невъзможно

"Аз помня малко преди 1989-а, А-86 беше 90 стотинки, А-93 левче, а-96 - 1.10. И повечето караха А-93 " Цитирам един коментар. При средна заплата 270 лева , с една заплата може да се купи 270 литра А93. Но човек го интересува не колко бензин може да купи , а колко километра може да измине. C 270 литра бензин пр разход 9 на 100 (соц автомобили) може да се изминат 3000 километра. Сега бензина А 95 е към 2.30 . С една срена заплата от 810 лева може да се купи 352 литра А95 и при среден разход 6 литра на 100 км ( западен автомобил секанд хенд) може да се изминат 5800 - 5900 километра почти- двойно повече. Това всъшност интересува обикновенния българин.

От една страна даденият пример казва, че се намалва потреблението поради високата ефективност. От друга страна обаче високата ефективност в съчетание на ниска цена води до повече автомобили, и повече консумация

Е ако се мисли по този начин, може да се каже че сега с една средна заплата може да се купят около 1000 билета за градския транспорт, а преди 4500 и това води до тичане за здраве и ходене пеш , което е добре за здравето.

всъщност обикновеният българин го вълнува кой ще му плаща заплата без да се налага много да се бъхти в работата.

Ам, не си съвсем прав! Тогава яденето не беше никакво перо и оставаха доста паари за гориво. Сега храната си е сериозен разход и остават на практика по-малко пари за гориво. Накрая излиза, че ако искаш да си жив, ще пътуваш по-малко.

Русия има и изнася петрол.... Изнася го в долари, т.. получава долари или юани... Русия Не внася нефт но ако произвежда нещо то става по/конкурентноспособно защото цената за труд намалява от тази промяна на курса... Да не забравим, че Япония 20 години обезценяваше йената за да е по продаваем нейният продукт на вън, но проблема е, че Япония ВНАСЯ нефт и всичко енергийно и при евтина йена внася скъп нефт... Този проблем го нямат руснаците... Фракингът освен замърсяващ е и много скъп начин за добив на нефт... Скоро ще има нови сътресения, нови жертви и нови рецесии

Докога ще ни приказвате хуморески бре,идиоти такива??? Когато цената на петрола спада е...зле,когато същата се вдига е...добре?!? Да де,ама дайте да видим за кого и защо!!! А и да ви попитам само,спецове такива,дали сте чували за...пазарни цени???

Записвайте си! "Стремителното падане на цената на нефта" е икономическо-финансов инструмент на САЩ за геополитическо господство. Този филм сме го гледали 70-те, 80-те, 90-те и сега пак. След всеки такъв гешевтарски маньовър цената на нефта става по-висока. 3 - 10 -30-70-100 долара. СЕГА покачването може да не се изчислява ВЕЧЕ В ДОЛАРИ защото долара е умрял при ниски цени на нефта. Дано си спомните това след 6 месеца.

Ако си беше направил труда да прочетеш малко какво казват анализаторите ( всички без изключение ) професионалисти, нямаше да рьсиш бисери...... :-) Поне две години цената на петрола ще е доста под 100$ за барел..... :-)

Човека е прав. А за теб няма да е зле да не вярваш чак толкова много на анализаторите и да имаш 6-7 на ум като ги четеш. Ако анализаторите бяха прави за всичките глупости които говорят в 80 % от времето щяха да са не анализатори ами инвеститори милиярдери.За 7 години на борсата съм се наслушал и нагледал на рейтинги от глоеми анализатори. Когато бях на къси позиции на NFLX при 460-480 $ хич и не ме притесниха анализаторите които му дадоха прайс таргет 600. Та такива ми ти работи.

Петролен бум в Северна Америка в резултат на шистовата революция по метода на хидравличния крекинг може да отрови земята в Америка и да е превърне от износител във вносител на селскостопанска продукция.

Да, логично е Русия да е загрижена за селскостопанското производство в САЩ - нали е традиционно крупен вносител на зърно от там. Какво да се прави - необятна е 'Матушката' и населена с 'трудолюбиви' хора.

а в Крим е разположена огромна военна база от която Русия контролира не само морската акватория, но и Европа, Близкия Изток, почти цялото средиземноморие

На смъртно легло е безмозъчният имперски мерак на Путин. Вместо да отвори Русия за западните технологии, както направи Китай, той остави страната си в ролята единствено на огромна бензиностанция... И падащите петролни цени неудържимо тласкат тази бензиностанция към фалит... Забравихте ли, мили мои русофилчета, че когато бяхте съветофилчета пак чрез тези цени нормалният свят смаза тумора СССР..

"Русия, която е най-големият световен производител на горива, вече не може да разчита на същите приходи от тях, за да спаси своята икономика, страдаща от европейските и американските санкции, отбелязва "Блумбърг", цитирана от БТА. " Виждам продължава агитацията против русия. "В същото време глобалните енергийни пазари са шокирани от безпрецедентния петролен бум в Северна Америка в резултат на шистовата революция по метода на хидравличния крекинг." Година, две а може и по ранно като се самоотровят с тоя хидр. крекинг и ша си бият тиквите.

какво точно в цитата от 'Блумбърг' те притеснява или не отговаря на обективната истина ? Ако толкова се чустваш ощетен ето ти 2 днешни 'дълбокоумни' заглавия от руска популярна медия: 'Сволочи и их производные. Взгляд на российскую пропаганду сбоку' 'Полномасштабная война на Украине: Последнее наступление НАТО и гибель Европы'

Целият цирк с петрола и златото до Нова година т.е. докато САЩ запълни резерва си на 100%.След това дупе да ни е яко на нас българите .

при нас ще е скъпо. и със заеми. и черна дупка да лупне на земята нас ще уцели. само няма да се плашите от цените на топлото. гушкайте се и ще оцелеете. ако ще и в черната дупка.

Американските подлоги които ни управляват ще изкярат ли нещо от това-НЕ, българина- също НЕ, Русия ще отстъпи ли от Крим-НЕ,спада на петрола ще продължи ли с това темпо-НЕ

Така е, но бабите си знаят една бабешка рецепта и отново са рещили да я приложат. Светът обаче е друг. Първи ще фалират щатските производители на петрол от шисти и канадските, добиващи от техните пясъци. След този удар, те трудно ще се съвземат, а количествата, които сега произвеждат, ще изчезнат от тезгяха на предлагането.

Не думай , да фалират? Че кой ще помага на руските да извличат от 'трудните' находища . Щото само американци и англичани знаят как.

Все някой печели - индустрията на страните вносителки и потребителите. Износителите губят /САЩ не е износител/.

Сривът на цените на петрола, срина цените на стоките в българските магазини, на едро и на дребно!

а защо тогава швеицария приема мерки да спре покачването на франка и дори цели да го девалвира? маи не е толкова зле за една страна да и пада валутата ......

Швейцария изнася продукти с висока стойност, докато Расия предимно ги внася. Некст!

При стабилна валута ниският курс стимулира износа /в КНР/. За страна, която внася почти всичко, понижаването на курса води до опасна инфлация и обедняване на населението. Сривът на цените на горивата елиминира ползата от ниския курс при износителите.

А нашите умници от правителството защо не вземат да инвестират малко в евтин петрол. Явно е, че Суадитска Арабия ще постигне своето.

Ласкаете се ако мислите че Русия е главната цел на сегашните процеси. Това че Русия ще клекне е просто страничен ефект .Икономиката и отдавна е тръгнала надолу, прословутите и валутни резерви(реално само около 200 млрд) спират да растат още през 2011 след като Путин реши да се прави на мъж и да се въоръжава. Сега 'виновници' за цената на нефта са ОПЕК и Сауд Арабия и желанието им да направят нерентабилна 'Шистовата революция' Вече е късно. САЩ разполага с находища и технологии рентабилни и при 40$/барел и може да се превърне в нет износител още през 2018. А вие продължавайте да копаете гроба на империализма само по леко с водката - че да не залитнете и паднете вътре...

Теория на общият лаф. Рентабилността на всяко находище за фистов нефт е различно но по сегашни критерии това е средно 70$ за барел. Може и да има такива които да престанат да са рентабилни при 40$ за барел, не ми се мисли обаче за екологическата цена.

цената на нефта пада за сметка на питиенината вода, която изчезва

ded0308@abv.bg

Има едно езеро Байкал му викат. Там се намира 20% от питейната вода на света.

абе за колко да налея бензин,ами утре ако е 2.20 баси дилемата,туби о. нот туби

Защо паднаха ценетуе на петрола и няма да имат спиране? На 8-10-20-2014 Андреа Роси лицензира E-CAT портативен 1 мегаватов генератор, основан на студения ядрен синтез. От март след няколко месечни изпитания , мастити учени срамежливо са признали че не знаят и не разборет защо работи, но са се подписарлли че работи. Продадени са образци на неизвестни потребители. Масовото производство е въпрос на време.... Рокфелерова фондация панически е разпродала вложенвните в нефт и газ акции..... Фондацията на Бил Гейтс е дала 1 милиард на ENEA фовдацията на Роси за студения синтез. Идва нова ера. Бавно и постепенно, двигателите с вътрешно гореве май ще отидат при парната машина - в музея...

пак се почна с теории и мечти.... я даi точен источник на тази информация. щото нали се сещаш, че и аз мога да кая че съм ти дал пари....

Няма лошо - само да не стане като със спрените от пазар коли в САЩ със ядрено гориво за 20г. в тях! Защото давали достъп на арабите до радиоактивни материали за "мръсна бомба"...

мерси за потинга дето изтриха... но в него нямаше точни данни. докато не излезе на статия в JPD както общаха = не се вързвам na ala bala

това не го разбрах за спрените коли?

Само през 2015 година ПУТИН ТРЯБВА ДА ВЪРНЕ 360 000 000 000 /360 МИЛИАРДА ДОЛАРА ДЪЛГ. Да знаеш, де....

нъл и убуу с йофтин бинзин...))))

Според турски официален източник днешната среща се очаква да даде тласък на разговорите, подети от Анкара, за намаляване на цената на вноса на руския природен газ, който покрива 60% от снабдяването с природен газ на Турция. Турското правителство е поискало също от Москва увеличение на руските доставки на газ. Ясно??

Абе тя работата е ясна. нагласили сме се га купуваме газ от Турция като се направи газовата връзка с тази страна. Е по добре ще е отколкото да зависим от онези овчари в Киев.

А може би е по-добре и ние да поискаме сваляне на цената.

А може би САЩ се готви за голяма война и сега си запълва резервите. Дано обаче не се окажат наполовина празни както последният път по времето на Буш младши.

Това е гениален Американски план. Те сега пълнят шистите с нефт за да може когато цените скочат шистовата революция да продължи.

Цената на нефта както е тръгнала да пада скоро и морският нефтодобив ще стане нерентабилен. Както е тръгнало на пролет Обама ще удари едно коляно пред суадитския феодал да моли да му простят грешките и да си купи малко нефт.

Генералният секретар на НАТО очаква на започващата утре среща на външните министри да бъде взето решение за продължаващо засилено присъствие на Алианса в страните от Централна и Източна Европа, които имат нужда от повече гаранции за сигурността си. Според него министрите ще договорят и силна политическа и практическа подкрепа за Украйна.

на гол гъз - чифте пищови. Нито краварите са добре с парите, него германците след гръцкия чеп, нито жълтите, които вече 40 години цоцат мляко, ама само от краварите...

Русия има избор - или да продължи да погазва международното право и да изпада във все по-голяма изолация, или да спазва международните си задължения и да си сътрудничи с НАТО", обобщи Столтенберг.

Международното право не е право на кравария, и оттук нататък НЯМА ДА БЪДЕ. Ясно??

Правото а на този с най-голямата тояга и за щастие - това отдавна не сте вие. А в 'краварника' както го наричаш освен всичко друго има и повече култура.

бах ти смешника днес не е първи април бе нещо си се объркал

Някой тук много се притесняват за рублата...но какво означава поевтиняване на рублата с 30% и повече ? това означава че западните стоки ...най-вече европейските -стават непродаваеми на руския пазар .Това означава че руските стоки ще се продават повече в Русия и стават по-конкурентни на световният пазар .Това означава че ще бъде компенсиран спада на петрола обърнато в рубли и бюджета им се очаква да е с излишък за тази година ! Негативи за САЩ от падането на цената на петрола- по-малко търсене на долари в света . падане на цената под 70 долара за барел означава че производството на шистов нефт в САЩ и Канада става нерентабилно ,а са направени огромни инвестиции в добива му! Така че тази игра започната от САЩ все още никой не може да предвиди до какво ще доведе...най -вероятно до нова световна икономическа криза ,или до някакъв голям конфликт...

Я, да ти обасня. Когато изнасяш петрол и газ и цената на пазара им пада, няма как да не губиш или поне да намалиш печалбите си. Понял! Таво е елементарно, дори за руските българи.

Точно така е ,но въпроса е кой ще загуби повече ?! ...обикновенно в такива случей губят по-слабите ,като нас и ЕС ,който е в рецесия ...

Мисля, че не си прав. Загуба е когато продаваш на цена по-ниска от себестойността както става с шистовият нефт и нефта от пясъчници които Канада добива. Другите държави е редно да се каже, че пропускат ползи в резултат на понижената цена. Как държавите ще си покрият бюджетите е нещо коренно различно.

ПАДАНЕТО НА ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА Е ДОБРО ЗА НАС И ЛОШО ЗА РУСИЯ. Но това, което е добро за България е пагубно за русофилите, защото те от въглеводороди се хранят.

Мноооооого си зле, бухалчето ми!! Зле сме и ние, защото руснаците си продават имотите по Черноморието и ОТИВАТ В ТУРЦИЯ!! А ти си драскай, драскай, дебил....

Питам аз:::::::::::::::::::::::::::::::::: ЗАЩО в този политически пасквил липсва информация за Норвегия, Нигерия, ОАЕ и Кувейт, те не са ли износители?????? Ааааа, яснооооооо! Дивите СВИНЕ в западнала европа правят пропаганда, ясно...

За Нигерия наистина има добре отразена загриженост в световните медии. За Норвегия не се притеснявай - за разлика от Русия тя е добре развита държава и пример за това как се инвестират приходи от добивната индустрия . Да те светна- не в огромни яхти и по казината в Монте Карло ;)

"...заплашва да има същия глобален ефект... както преди три десетилетия". "Блумбърг" би трябвало да поназнайват, че не можем да се изкъпем два пъти в една и съща река. Ако светът не се е проеменил за 3 десетилетия или не искаме да виждаме това, жална ни майка. А като гледам кои са целите, ясен е и стрелецът. Само че ниската себестойност може със същия успех да удари и Щатите.

Мурзилки, корабът потъва по план. Дерзайте. Я ухажу! "Рублата се срина с 8% спрямо долара и еврото Георги Брандийски - 1 декември 2014, 10:34 Курсът на руската рубла днес за няколко часа се срина с 8 процента спрямо долара и еврото. Причини за това са поевтиняването на петрола и икономическите санкции, наложени на Русия от Запада, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Еврото поскъпна с 4,4 рубли до 67,3 рубли към 14:50 ч. московско време (13:50 ч. бълг. време), а доларът - до 53,96 рубли, което е с 3,54 рубли над равнището от закриването на предходната сесия, информира ТАСС"

И кой ще пострада от обезценката на рублата да видим. Ще пострадат западните компании, които правят внос в Русия. Стоките им ще се оскъпят и няма да се продават. Кой ще спечели, руските фирми, които изнасят. Това го пише в учебниците по икономика, а не в тези по платен пиар.

Остави Рублата, виш цената на петрола - основния износ на Рашън! Това ще закопае руската икономика и ще предизвика нестабилност в район близо до нашите граници. Дошло е време да видим кой е българин и кой е зле прикрит руснак!

Братята руснаци са жертви на грандоманските имперски капризи на хайка болшевишки тъпанари,начело с озлобения Путин!А можеха да имат стандарта на шейховете,с богатствата си!Дай Боже да намерят сили да се отървът от московските тирани!

Я ни разкажи за режима, който управлява САЩ. Какви са очакванията, революцията започната във Фъргюсън ще продължи ли.

Защо, когато се изтъкват слабостите и пороците на Русия се ще се намири някой тъпанар да ми посочш САЩ? Това се нарича липса на аргументи!

Ууу, русофил, червена тиква. Защо не ти е жал за американците. Техният добив на шистов нефт ще умре. Само една компания ще остане. А за другите държави, добиващи петрол, те горките какво ще правят. Предвидени са им бюджети от 100$ за барал. Това е в персийските държави. Те започват вече тихо да се оплакват. Добива на петрол в САЩ също ще бъде силно ударен. Вече се замразяват проекти.

Защо не ревеше за руснаците повремето на Елцин, когато бяха в пъти по-зле? Сега си се загрижил за тях когато се съвзеха и имат самочуствие, което им се полага? Лицемер си ти драги, и не си чист човек!

Капутин всеки ден ходи на работа с хеликоптера. Има 40 милиарда долара в Швейцарска банка, които въпреки че са замразени, не са единствените. Така че болшевиките си имат стандарт, който кара да изглежда тоя на шейховете сомалийски. А самите нормални хора в Русия... те са друга тема.