Семейство е в болница, колата им се взриви

Цяло семейство е с тежки изгаряния в пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" след взрив на газовата уредба на колата им в движение, съобщиха от лечебното заведение.

Обратно в новината

Коментари - Семейство е в болница, колата им се взриви | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

от медийте по този и подобни случаи ще доведе само до допълнителни усложнения и събиране на допълнителни от страна на измислената държава при покупка и монтаж на газови уредби! Когато човек е неграмотен може да изгори по каквато и да е причина!

от медийте по този и подобни случаи ще доведе само до допълнителни усложнения и събиране на допълнителни от страна на измислената държава

Някой знае ли колко са жертвите от руската газ...3 милиона руски газови бомби цъкат в България и чакат да им дойде редът-БУМ!

Неграмотен и некадърен! Преди да пишеш каквото и да било провери и разпитай кое е по безопасно - бензина или пропан -бутана! Колкото до Путиновата газ- това е метан и какво общо има със случая само твоят болен мозък знае!

Защо не пишете каква е газовата уредба та да стане ясно, като слагате ментета така е, ако имахте акъл поне на газовата бутилка да сложите марков клапан това нямаше как да стане.

Яжте кренвирши и карайте на газ. Докато ви заболи гъзът.

Това ми напомни как преди години приближавайки се до паркираната ми кола, съседния опел комби така гръмна, че се клатеше след това 1 минута, а вътре мъгла. Остравили бутилката на слънце в жегата.

напомня как всекидневно заредена стандартна бутилка за газ стои на терасата и слънцето я грее......от 40 г. чакам да гръмне ама не гърми:)))

Ако те затворя с твоята бутилка в кола със затворени прозорци на 33-34 градусова жега за 6-7 часа, дали ще се съгласиш?

Газовата - майка на мизерията...

Че съм тъп, тъп съм, но защо се издадох?

То ако беше много хубаво в Германия нямаше да са забранени газовите уредби на автомобили. Тъпи Ганьовци-ще гърмите и ще дишате изгорели газове от двутактовите трабанти и др. Отдавна в Европа са забранени също двутактовите пушилки.Такова чудо като Мерцедес с газова уредба само тука има. Яжте гмо от Кауфланда и се радвайте .....

ме интересува Германия.Зареждам литър газ за 99 ст. и литър бензин за 2,36 лева....а карай си на бензин.Аз ще си поддържам газовата уредба и ще карам на газ.Боли ме фара къде какво е забранено,стига в България да е позволено.

Това пък откъде го измисли, че са забранени в Германия?

Ти колко си прост! Кога в Германия е било забранено да се кара на газ? И като ми говориш за екология, я кажи какво се отделя при изгарянето на пропан-бутан? Най-обичам разни домашно отгледани "професори" като седнат щедро да раздават "познания"!

газова бутилка се взриви в кола няма живи. Запалила се е газовата уредба.

Че "Щерев" е безкрайно фанатизиран на тема русофобство - това е ясно на всички.Но че е безкрайно неграмотен сега се разбра.Щерев,автомобилите с природен газ /гаден руски газ според теб/ не могат да бъдат зареждани чрез домашно преливане от битови бутилки.При тях газът метан + водород е под налятане над 60 атмосфери.Автомобилите на пропан-бутан,получаван като вторичен продукт на термичния крекинг на нефта в Нефтохим могат да бъдат зареждани чрез преливане от битови бутилки при ниско налягане от 16 атмосфери,но това е опасно и незаконно.Именно за такава навярно препълнена бутилка става дума в настоящия трагичен инцидент.Не ти прави чест да си изливаш политическата помия с нещастието на хората!

Да беше прочел статията до края: "...Заредили опела си на газстанция в града и след 150 м колата избухнала..." Така че е виновен човека, който им е зареждал газ на газстанцията...

Затова си карам на дизел и нямам грижа.

Не топлото време е виновно тука, а не изправната газова бутилка.

А познайте колко хора използват газови бутилки от десетилетия, някой дори от половин век, без да са им правени почти никога прегледи. Наистина няма никакъв контрол в сектора, както навсякъде в държавата, как иначе месо с Антракс ще се появи в магазинната мрежа. Това са си едни бомби със закъснител. Защо съществуват държавните институции изобщо.

Докато не започнат да пълнят газовите бутилки със съчми и болтове,все още няма страшно!

Не понял, нали Русия е в ъгъла на историята, Саудитският султан си го топи на Ривиерата за благодарност от ЕС за ниските цени на нефта. Колко по-евтин да е бензинът, че да се стиска някой за стотинки и да рискува животът си? Никога няма да карам лека кола с газова уредба...че и дизел. България е 1 педя територия. 99% карат градско и няколко пъти в годината да отидат на няколко стотин километра. За 20 ст'инки персийски килим.

Руската газ е вредна за здравето и имуществото на вас и околните.

Отрепка като теб,прави ли разлика,между природен газ и LPG?!

НЕ! даже и между боклук и руски лизач не правя разлика..ха.ха

а между мъжки и женски род разликата схващаш ли?

Живота ми е по-ценен от спестените дребни пари, за да си позволя да карам на газ. Па ако ще и до утре да ми обяснявате, колко било безопасно.

Да знаеш,че и резервоарите гърмят!

Гърми бензина ако е пълен не повече от 15% т.е има място за пари

Хората се принудиха да слагат газови уредби(бомби- за мен лично). Катастрофите по пътищата взимат мн.повече жертви от газовите, но за жалост се случват и тези неща.

Преди години бях в завод за газови бутилки и си спомням,че всяка бутилка се тестваше с 300% по високо налягане от нормалното.Тази бутилка,която е гръмнала е била много зле,20-30 годишна

Всяка съвременна газова уредба е оборудвана с ЕВРО СОНДА .Монтира се в гърловината на бутилката. Снабдена е с три степенна защита(електрическа, механична и термична).Сондата изпълнява функцията да ограничава зареждане до определено ниво 80% от обема на съда, също така индикира наличното количество газ в бутилката. Всички евро сонди са оборудвани със скоростен клапан спира потока на газта от бутилката към изпарителя при внезапно повишаване на дебита (например: спукана тръба). Клапанът за високо налягане позволява контролираното изпускане на части на газта при повишаване на налягането в бутилката при деформиране на бутилката вследствие удар или при нагряване вследствие пожар или други неблагоприятни условия. Освен всички изброени до тук функции устройството мултиклапан включва и електрически клапан който прекъсва притока на газ към изпарителя когато автомобила е в покой.

Аз съм с Ловато и евро нивомер. Е вярвай ми независимо от бензиностанцията...остават само 10% празни

Провери си поплавъкът. Ако е сложен коректно можеш да напълниш до 80% от обема на бутилката, както е споменато от много хора преди мен.

Ловато, БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ИНФОРМАЦИЯТА. Бъдете жив и здрав!

Само не разбрах как за 150м газта се е разширила.

Всичко зависи от това да е технически изправно. Моят газов инжекцион е БРЦ,чисто нов,сложен в оторизиран сервиз със сервизна книжка за периодичните прегледи и гаранция.Колата се движи великолепно,без никакви проблеми.

Стискам ти палци!

...лесно ти е на теб, защото имаш крила!

Защо ли, всички пишещи тук "експерти", бъркат дори мъжкия род на газа с женски? И това е така в България от времената, когато са наливали течна газ в газените фенери...

От 2010 год. е задължителна газовите бутилки за коли да са с евросонда ,която е със тристепенна защита и практически няма как да гръмне ,явно тук става въпрос за стара бутилка и сонда ,която явно не е и работела защото дори и старите сонди спират при напълване на 80 процента от бутилката.

ако изобщо я има сондата,защото газаджията може да е изкормил бутилката по желание на клиента и тогава пълненето е 100%.

То, на книга, си има правила: най-вече каква част от обема на бутилката се пълни и т.н. Лошото в нашата държава е, че спазването на тия правила е оставено в ръцете на търговците. А техния интерес е все по-големи и по-големи продажби (разбирай печалби). Те ако имат достатъчно налягане ще вкарат 200% от обема й. И това е така и при бутилките за битови консуматори, и при тези с природен газ, че дори Дружествата, доставящи ни природен газ в дома, също гледат само да върви търговията. А и държавата е прехвърлила отговорността за всевъзможни аварии върху потребителите, т.е. абдикирала е от всичко...

тука не става въпрос за правила на книга. търговците могат да заобикалят правилата, обаче точно това за пълненето няма как да го заобиколят, ако предпазния поплавък на бутилката работи. калкото и да си напъват, нямам как да я напълнят повече от 80% при работеща защита. а за това че някой си поставят сами АГУ и махат тая защита, за да могат да вкарат в бутилката още няколко литра газ, не е по вина на търговците

и на бутилките за печките ли им махат поплавъците?

А дали търговеца е гледал има ли стикер за годишен технически преглед бутилката? И ако е имала, то дали пък надзорника е гледал не е ли премахнат поплавъка й? Отново стигаме до българското: все някой друг е виновен...

Дори и да е пълна бутилката, а не на 80% както е правилно, това не е причина за взрив, защото пропан-бутана не се разширява толкова - имало е друга неизправност и теч!!!

пропан - бутана се разширява точно 250 пъти при преминаване от течност в газ. така че дали е много или не е доста относително.

Колега, когато е в бутилката газта е в течно състояние и под налягане и в този случай трудно се разширява и при разлика в температурата от няколко десетки градуса! По тази логика и водата може да се разшири 1 млрд пъти! Пак казвам - имало е теч, защото бутилките се тестват за налягане многократно надвишаващо това което може да се получи при 30-40 градуса целзии!

Работил съм на бензиностанция (продавахме и газ). Не мога да ви кажа колко пъти са ми вдигали скандал и са ходили при управителя ми заради това, че отказвах да пълня догоре газови бутилки през лятото. Имаше някои- редовни клиенти, спирам аз да пълня, като усетя, че е почти пълна и казвам "Пълна е догоре, готов си", а оня слага ръка на багажника отгоре и почва да клати задницата на колата, да може да събере повече газ бутилката...издържах около 2 месеца и започнаха да ми побеляват косите и напуснах.

виждал съм ги такива лумпени, дето клатят колите, и се чудя колко толкова много отгоре ще вкарат в бутилката. при мен има правило - настроил съм си 50-литровата бутилка да събира ч0+- 2 литра. вътре ми показва колко готиво имам, и лампа за последните 6-7 литра. отивам, пълнят, изклучва вентила на бутилката, и махам пистолета. един път направиха грешката да ме питат "още", и получиха една хубава лекциика за 20-те процента задължителен резерв, при пълнене на газова бутилка. колкото до гърмене, един бензинов, или нафтов резервоар гърми наистина като бомба... докато газът само там, където изтича... сигурно бутилката на тия хорица е била на 100 години, или са им я препълнили, без самите те да знаят. дано се оправят бързо, а бензиностанцията да я спукат от проверки. и да, плуите ме, карам от 10 години на газ, емисиите са ми евро4 за з0-годишна кола. всичко съм поставил и настроил напълно сам, всеки ми се въжищава на ражода, и на чистия ауспух. не цапам и без тва много "чистия" ни въздух като псевдоекологичните дизелови локомотиви по улиците нов внос. това за мен е по-важно. и за бога, не си махаите катализаторите, хора!

Chefo77

Ехоо, компетенцията. Ти виждал ли си НАФТОВ резервоар гръмнал? Защото аз не съм. Но съм виждал да заваряват такъв барабар с нафтата вътре. За другото си прав, но тук леко сбърка ;)

И в подкрепа на казаното от теб - бутилките за птопан-бутан не гърмят, а се нафуват като плондир. Дано лекарите се справят.

Тези който карат на газ или поставят газови устроиства са като геовете-постоянно убеждават колко е добре това и как нищо не разбираме.Хора ,да кара кой каквото и както иска.Аварии винаги стават и ще стават.

Пропан-бутана е по тежък от въздуха затова гори ниско до земната повърхност! Метанът пък е по лек и гори високо-огънят се разнася на високо! Има значение със какъв газ се пържи човек!

Във всяка газова бутилка за АГУ според техническите изисквания трябва да има подплавък който да не позволява препълването. Целта му е да спира зареждането при достигане на 70-80 процента от общия обем на бутилката. По този начин се оставя резервен обем за газта да се разшири особено при такива жеги като сега. Обаче българина нали си е тарикатче маха подплавъка, че бутилката да приема примерно 40 литра, а не 32-33 както е по-безопасно, че да има газ да иде до село и обратно.

На теория, на практика на третото зареждане се прецака. След това 5 години съм зареждал на празна бутилка зареждам фиксирано количество (80%) газ. И пак не е ясно, понеже като се запуши филтъра налягането пада по-бързо и реално има някакво количество. Сега съм на бензин. За евро сонди - имах такава, но това не попречи точно от уплътнението и да изтича газ. Не знам случай на кола с бензин/дизел да се приема за нормално теч на третата година.

До минуса - да имам доста познати на газ повечето нямат проблем - изтичане е имало само при един. Газовата е слагана в официален сервиз уж да е по-читаво. Вероятно просто лош късмет.

Ако газовите уредби бяха безопасни производителите на автомобили отдавна щяха да ги вграждат още в завода. Да оставим горещините - какво се случва при удар отзад, и най-добрата и най-правилно монтирана уредба разполага бутилката в багажника и тя, бутилката, първа поема удара.

Хитър си..... като кашонче шоколадчета "Кума лиса" с изтекъл срок на годност! За твое сведение почти всички автомобилни производители предлагат и фабрично газ за автомобилите си, че някои дори и метан (представяш ли си метан). Какво се случва с газова бутилка при удар отзад и дори при директно възпламеняване върху нея, можеш да видиш в тубата - има качени клипове с изпитания. Вярно, че ще останеш разочарован, но поне ще разбереш колко тъпо е изказването ти (ако коефицента ти на интелигентност го позволява).

Не си ти капацитетът, който ще мери моя коефициент на интелигентност. Аз например имам мнение за твоя, но ще го запазя да себе си. Преди години в София газ се зареждаше само на Горубляне. Задължително се слагаше искроуловител в ауспуфа /интелигенти като теб му казват ауспух/ и колата се пускаше по инерция, със загасен двигател, до колонката, след зареждане пак по инерция се отдалечаваше от нея. На всеки подземен гараж пише, че е забранен за коли с газови уредби. Толкова по безопасните газови уредби.

първо, има производители, които вграждат газова уредба в автомобила. е второ при удар отзад ако бутиилката е поставена правилно, опасността да гръмне не е по голяма от тая на бензиновия резервоар. така че кола на газ не е по опасна от кола на което и да е друго гориво, стига уредбата да е тествана и поставена правилно, а не да си я поставяш сам в гаража, и да се спазват едни правилца за степен на запълване и правилна експлоатация. доста години карах автомобил на газ, само че бутилката беше поставена в оторизиран сервиз и всяка година минаваше на тест. проблеми не съм имал

Сега караш ли автомобил на газ?

Ами щом като искат да карат евтини бомби на газ....!

Според разследващите причината за произшествието е, че газовата бутилка е била препълнена. Заради жегите пропан-бутанът се разширява и предизвиква експлозия. НЕ ПУБЛИКУВАЙТЕ ГЛУПОСТИ И ПРОСТОТИИ! АКО ТОВА БЕШЕ ТАКА ВСИЧКИ КОЛИ С ГАЗОВИ УРЕДБИ ДА СА ГРЪМНАЛИ.

Тези "експерти" по всяка вероятност за назначени за експерти по партийна или шуробаджанашка линия. То бива дивотия, но чак такава има само в булгаристан.

специалисте, при нормално напълнена бутилка няма как да гръмне, ама при препълнена, особено в тези жеги нещата стоят по малко по различен начин. особено ако е монтирана в час по ръчен труд, без предпазен вентил

sawo

Веднъж се случи на бензиностанция ЕФИР да заредим в Ст. Загора докато пътувахме за Гърция - заредиха странно голямо количество, но не обърнахме чак толкова внимание. Като стигнахме в Свиленград решихме да заредим пак до горе - все пак сме минали 150км приблизително. На 3 различни бензиностанции не успяха да ни заредят нищо - прави си сметка колко е била препълнена бутилката...

бомба в автомобила?Не!Мерси, ако ще и без пари да ми излиза газта. Бързо възстановяване на пострадалите и най - вече на детенцето.

Никога газова уредба!Само дизел!

Имам колега който 20-сет години ме убеждава да си сложа газ на колата.Той е инженер и се занимава с ремонт на газови уредби много е добър. Купи си чисто нова Шкода....дизелова. Та така с газта в България.

Изправна бутилка не може да се препълни. Тази АГУ Бог знае какъв сбирщайн е била. А след като в колата започва да мирише на газ, нормалният човек немедлено офейква.

При налягане от 8 атмосфери и изправна газова инсталация, газта от никъде не излиза.

Газпром и Путин са виновни, знаех си аз. А тази газ, от САЩ, да знаете, не гърми. хе-хе

100% са били цигани.

български цигани или индийски цигани?

Имаше клип как гърми бутилка и излита през капака на багажника (хечбек). Виж във форума на VW. Само да не кажеш "да ама там се е пръснала бутилката, не е гръмнал газът...".

Хах, тука само некомпетентни мнения. АГУ и до дупка да напълнеш, няма шанс да гръмне, освен ако не си я монтирал сам с материали от OLX

Колко ти харчи на сто?

Стремете се да изкарате повече,а не да гледате единствено как да спестите.

"Милите хора" са едни, които за това им плащат-да пълнят бутилките! Но те обикновено са "хванати от гората" за по 400-500 лв заплата по газстанциите...

"Милите хора" не са пълначите на станцията, а едни други хора, които проверяват, автомобила с газова уредба, всяка година дали е изправен. Пълначът на станцията откъде може да знае колко да напълни в твоята бутилка. Има си специални устройства в автомобила, които предотвратяват препълването на бутилката!

цигани, циганска работа ....

А ве то ако трябваше на газ , производителя щеше да му сложи. Ама ние нали сме тарикати !

Така е. В случая съм почти сигурен че става дума за изключително стара газова бутилка, която може да е минала преглед нередовно, както минават повечето газови уредби. Много хора без нужните познания си ги монтират сами, но по лошото е че после компетентните органи им заверяват този монтаж. Няма контрол, а човечеца е решил да спести някой лев поради ясната мизерия в държавата и това е изиграло лоша шега. Жалка работа, но това е първоизточника на проблема - мизерията. Газта не е лоша или по опасна от бензина, масово е явлението с нередовните уредби!

Ако цял ден я е пекло слънце колата бутилката си е била прегряла още преди да заредят...а на газ станцията нали виждам как точно до горе се зарежда и после като извадят пистолета се отделя сума ти газ. Да не говорим, че почти всички газови инсталации и бутилки в автомобилите са втора употреба и ги слагат всякакви специалисти...

Проблема е в бензина