Частично преструктуриране на дълга на Гърция

Подготвяното споразумението на Гърция с кредиторите за трета кредитна програма със срок на погасяване 30 г. ще доведе до частично преструктуриране на дълга.

Обратно в новината

Коментари - Частично преструктуриране на дълга на Гърция | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дежурния трол е твърдо убеден, че ще успи хората с евтини лозунги и те няма да поискат своето. Даже, като бонус, може би. ще ги убеди, че са на далавера?

За тези, които знаят за какво иде реч, е лесно, другите са просто будали. Ето ви 2 от петте основни причини да сте бедни: 1. Плащате 3 пъти по-високи лихви, въпреки наличието на валутен борд. Като това свива бизнеса, доходите и потреблението, за сметка и печалба на банковото лоби. Сумите са колосални за България. 2. През последните 20 години, директното стимулиране на търсенето от страна на правителството в България е около 8%, в Гърция е 17%. Тази разлика се мултиплицира и като резултатите за нас са - фалити, ниски доходи, по-нисък БВП. Далаверата - нисък дълг се обезсмисля с новите условия, които бяха предложени на южния ни съсед и които най-вероятно още ще бъдат подобрени, докато ние сме сложени в групата на тия, които ще плащат. Доходите в Гърция през последните 30 години растат несъразмерно спрямо БВП, като последния дори е бил доста раздуван, нещо за което признават и от ЕК. Това статукво беше подложено на изпитание от падежите, които се събраха в последно време, но същите бяха отложени и рефинансирани от кредиторите. А тия 35 млрд поне, ще бъдат използвани за надуване на БВП по Кейнс, който индекса стане съответстващ на доходите в най-добрия случай. А след 30 или 50 години я камилата, я камиларя....

Причината е историческа. БКП 45 години ни учи, че Партията се грижи за повишаване доходите на трудещите се. От 25 години няма БКП, но българина седи и си чака държавата да му направи фабриките и да го покани да работи в тях срещу европейско възнаграждение. Всичко останало са глупости.

И реши едни конкретни данни да ги бориш с опорни точки, като един комсомослки пропагандатор ли? Прекалено си индоктриниран за да можеш сам да си направиш сметката май.

Сега "частично преструктуриране", после цялостно, след това основно преструктуриране. Простия матрял дори не схваща какво става.

И накрая се окаже, че ти взели държавата.

Защо не поискаме средства за стимулиране на икономиката си, както и по-ниски лихви по държавния и частния си дълг? Бизнеса ни плаща 3 пъти по-високи лихви от този в Европа. Сумата натрупана от разликата е в рамките на десетки милиарди от валутния борд до сега и това има твърде негативен ефект върху икономиката и благоденствието на гражданите ни.

От цялата тази история през последната годинина спечелиха единствено България и .... Куба.

Не виждам тука опит за разсъждение. Звучи просто като провокация.

Човек трябва да има с какво да разсъждава.

Всяка седмица ви разкриват нов нюанс в голямата далавера. Гърция щеше да фалира и да плаща - тинтири минтири. Първо им гласуваха нов спасителен план и по-ниски лихви, сега отлагане на падежи, после отписване на дълг и т.н. Който стягал колана и си съсипвал икономиката - ще плаща сега, за какво са му иначе прескъпо струващите на гражданите му излишъци? Ако не ви е станало ясно как ви прецака дянковщината, толкова по зле за вас.

Сега освен, че ще си плаща, ипотекира цялата държава, за гаранция срещу прищевките на подобни Ципрас политици в бъдеще.

Първо това, че ипотекират цялата си държава е залъгалка за илитерати. Второ, дори да приемем, че ще връщат средствата, което би било напълно логично, то условията, по които им ги отпускат и разсрочват старите са си напълно достатъчни за да приемем, че са на далавера. После като дойде момента на отписването и тази терорийка ще отиде в канала.

Гърците били тъпи, прости, мързеливи не знам си кви. А ние какви сме тогава?

Ние сме нещастни безверници !!!

вземи се гръмни. Ще олекне на всички.

Мизерстващите загубеняци, които ще плащат масрафа. Това за мързела е пълна глупост, мантра за пред най-простите. Хубаво да работиш - ама какво? Като няма потребление, достъп до финансов ресурс, правна база, законност и свободен пазар, какъв бизнес ще развиваш?

Ами като тях.Какви да сме?!Явно,че не сме като чехи,словаци,унгарци...Като гърците сме,но все пак, по-прости..Три фалита по-прости

За сметка на това ВСЕ ОЩЕ ИМАМЕ държава. Гърците нямат.

Малко по малко става ясно ,че всички са били заедно в този цирк. А политическата криза, която си предизвикаха, просто беше пушилката, която да поприкрие поредното наливане на пари в Гърция. Чакаме да видим кой от прецаканите първи ще се усети и ще поиска също своето.

Отчитайки краха на испанската Подемос, това може да стане само чрез преврати.

А тук жалките тролове отричаха за наличието на свежи пари за икономическо развитие на южните ни съседи.

Мислиш ли че 30 години няма четворката да им диша във вратовете на гърците? ПОСТОЯННО. Самите гърци няма да издържат. Друг е въпроса, че надали ще се стигне скоро до договорен трети пакет.

"преструктуриране" = два пъти бонго.... пак ще има да се чудят говедта как ги цакат, така и не я научиха тази игра

започва със събуждането и завършва със заспиването, нарича се БЕЗСМИСЛИЕ !

В анархията е спасението!

Не проповядвай Глупости! Тя е ПРИЧИНА ...създава и поддържа Дисхармония, Хаос, Напрежение... води до Страдания, Изтребление - до Смърт... А Човечеството има висша цел: ДА СПАЗВА ВСЕЛЕНСКИТЕ ЗАКОНИ ЗА БАЛАНС, да твори... от Хаоса да създава Ред, за да оцелява и поддържа Съществуванието-наречено -Живот, Умнико! Изкривена е философията ти относно Всемира и Съществуванието ...Образовай се!

Международният валутен фонд твърди, че големите кредитни нужди, предизвикани от СИРИЗА, са направили дълга нежизнеспособен: До лятото на 2014, докато лихвите падаха и възстановяването на икономиката вече се очертаваше, не изглеждаше необходимо допълнително облекчаване на дълга съгласно решението на Еврогрупата от ноември 2012. Сериозни промени обаче във финансовата политика, главно по-ниски първични излишъци и липсата на приватизационни сделки водят до много по-големи кредитни нужди, които се прибавят към един вече висок дълг. Тези допълнителни кредитни нужди превръщат дълга в нежизнеспособен.

И какво, май ще излезе, че циркът на Ципрас/Варуфакис ще успее... Сега "малко преструктуриране", след две-три години още едно и оправяме работата..

Да му пожелаем успех.

Радостта на правителството от предстоящото облекчаване на дълга пренебрегва факта, че до голяма степен то самото е отговорно за драматичното влошаване на жизнеспособността на дълга. Според решението от Срещата на върха на 12 юли: Съществуват сериозни опасения за жизнеспособността на гръцкия дълг. Това се дължи на отслабването на икономическата политика през последните 12 месеца, довело до неотдавнашното влошаване на макроикономическите и кредитни условия. През март 2014 Международният валутен фонд предвиждаше, че през същата година дългът ще се увеличи до 174% от БВП, и постепенно ще намалява до 128% от БВП през 2020. Според основния сценарий, фискалната консолидация трябваше да продължи, а реалният БВП да се увеличи с 2,9% през настоящата и с 3,5% през следващата година. Т.е. дългът се предвиждаше да бъде малко по-висок от 124% от БВП през 2020, а освен това Еврогрупата се бе съгласила през ноември 2012 да предложи допълнително облекчаване на дълга.

Жестоко и болезнено е последното споразумение, но за съжаление всеки друг избор би бил катастрофален, както призна премиерът, особено за най-уязвимите групи от населението. Това, което беше съвсем ясно още преди изборите, чак сега стана видимо и за Алексис Ципрас. Направихме грешки, призна той по време на дебата в парламента в сряда. Не ги назова конкретно, и не е ясно дали разбира мащаба на щетите, които причини на икономиката за няколко месеца, при това без абсолютно никаква полза.

Алексис Ципрас предизвика предсрочни избори през януари тази година в името на едно ново споразумение, което трябваше да сложи край на строгите мерки за икономии и да намали гръцкия дълг. Шестмесечните твърди преговори обаче потопиха икономиката в рецесия, предизвикаха огромно изтичане на депозити, увеличиха необслужваните банкови кредити и неплатените задължения на държавата, и доведоха до налагането на ограничения върху движението на капитали. Преговорите завършиха с перспективата за трети меморандум на стойност 86 милиарда евро, вместо превантивната линия за подкрепа в размер на 11 милиарда евро, която бе на масата за преговори през ноември 2014. Според изчисленията на Международния валутен фонд, само неплатените задължения на държавата и заемите, които трябва да бъдат върнати в различни организации от широкия публичен сектор, са добавили 11 милиарда евро към кредитните нужди на държавата. Какво пречеше на Янис Варуфакис да вземе мерки и да избегне превръщането на първичния излишък, който наследи, в дефицит? Нали самият той казваше never, never, never за нови първични дефицити?

Най-накрая Алексис Ципрас осъзна, че времето е срещу нас. След като парламентът гласува в сряда втория пакет от мерки, сега е необходимо ново споразумение, но и човешки ресурс, който може да го приложи. Такъв ресурс обаче изглежда не съществува в управляващото мнозинство. Тези, които уж гласуват за, го осъждат още в самото начало, дори самият премиер. При това положение е въпрос на време да се озовем пред нова безизходица. И тогава за съжаление излизането на Гърция от еврозоната ще чука на вратата.

Докато ни бяхме под руско робство гърците просперираха и създадоха работеща икономика. Някой СЗ не се чуди защо сега сме толкова назад?

Нека сравним историята на Гърция с нашата и тогава ще разберем, защо отношението на Европа към двете страни е така различно. Нека видим поведението на Ципрас и лакейското поведение на нашите политици, за да разберем още по добре, кого повече ще уважава Европа. Нека видим гръцката външна политика, обърната и към изток и към запад и тогава най добре ще разберем, колко е унизително да те управляват разни безгръбначни мистър Йесовци. Като как да ни ценят хората, когато ние сами не се ценим? И винаги търсим вината другаде, а не в себе си.

дядка, говорим си за дълг, за огромен дълг. Ми нашият не е такъв. Огромен дълг имаше Турция след войните. Създадоха специално министерство за изплащане на дълга и успяха да го изплатят на 100%. И турският дълг тогава и гръцкият сега в лъвската си част бяха сформирани от разходи за въоръжение.

четете международната преса а не ТАСС. Кои знаят по добре РУСНАЦИТЕ ИЛИ ГЕРМАНЦИТЕ които плащат? Ха, ха. ТАСС..... и вие се развълнувате и дискутирате.

Разликата между България и Гърция е че Гърция е член на Шенген и еврозоната. А ние сме в задния двор на ЕС

в този заден двор ? освен , че на думи приемаме правилата на ес трябват и дела...който обаче липсват. дори и една румъния ни изпревари и повкараха доста политици на топло и нашите от парламента нито искат реформи нито референдуми...но на изборите пак отиваме да гласуваме за тях

Ние сами се поставяме на мястото, което сега обясняваме, че не ни харесва. Никой друг не ни е виновен за яловите политици и закони, за простоватото ни и безкрайно търпение както и за начина на мислене! Погледнете например Словения. Добре вижте разликите в мисленето на хората и лесно ще осъзнаете огромната разлика между постигнатото от тях и нас като маса. Превърнали сме се в безгръбначно, с ялови протести, които лесно можеш да яхнеш. Послушни сме. И най-лошото е, че сме мързеливи и глупави. За справка виж отношението ни към циганите!

На маляките им наливат пара, а ние сме финансови отличници. На мързеливците им опрощават пари, а на нас ни размахват поучително пръст. Да ви пикам на еврогейскте ценности! Боко, по-стабилно им се навеждай и още по-усложливо ближи сбръчкания задник на баба Меркел! Да ти изсъхнат......... магнолиите да ти изсъхнат!!!

кой намазва от наливането на пари в гърция ? ами намазват тези от администрацията който нищо не правят но продължават да вземат заплати. обикновенният работник при частника не печели нищо. ако и на нас ес ни изсипе едни пари те частично ще отидат за заплати на нашите търтей по учрежденията но като цяло народа няма да спечели нищо...само ще му тежат едни кредити. тогава за какво ни трябват пари от ес ??

Всички намазват от наливането на пари в Гърция! Когато държавния чиновник има пари, той ще ходи на почивка, ще купува дрехи, храни и т.н. От това печелят търговци, производители и др. Когато не им се налеят пари - ще си смучат познай кое за сол!

А наши много "видни " икономисти и политици ни говореха, че до три дни Гърция ще фалира, че Ципрас ще бъде изгонен и т.н.Е??? Затова ние винаги ще сме зле, а гърците добре!

гърците щяха да бъдат изгонени. защото много видни тролове трвърдяха как гърците ще наложат волята си но май обратното стана

Нито съм за,нито против гърците като народ-все пак това ни са съседи и трябва да живеем с тях в съгласие.Не съм и против да им се помогне /за кой ли път?/ в труден за тях момент. НО?!?!?! Остро против съм двуличния стандарт на световните и европейските финансови организации при разглеждане на проблемите на различните страни.Към едни отношението е като към галено дете,а към други - като към нежелано заварено.Не трябва да пояснявам-първите Гърция,Ирландия,Португалия,втората-България.Първите - неславянски гръцко-англосаксонско-католически,България - славяноезична/смесен,а не чисто славянски корен!!!/и с ориенталско-скитско-руска бивша ориентация.И това ли е определящото за отношение към РЕДОВЕН ЧЛЕН на ЕС и лицемерния стремеж уж да ни приобщят???Или да ни държат в недоимък и рестрикции по всички възможни начини,а на другите да изсипват рога на изобилието е начина да ни откъснат от произхода,езика и манталитета ни.Сякаш гръцкия,манталитет е ужасно различен от нашия.Това за мен не е само обидно,но и направо дистанциращо ни от тази толкова прехвалена Европа.

ние не сме в еврозоната и няма как да ни изсипят едни кредити . освен това хората имат желание да ни пробщят но ние нямаме такова . как се приобщихме към техните правила в съдебната система,против корупцията,аднинистрацията-ами не прилагаме техните работещи норми а си караме по нашенски без реформи

Само като си помислиш, колко мило звучи това-ще връщат дълга след 30 год. Хитро, нали? Защото абсолютно сигурно е, че тия, които правят дълга и папкат сега, няма да връщат тия пари. След 30 год., я камилата, я камилара. Отделен въпрос е, че и тогава тоя дълг може да се "преструктурира" за по нататък. Ако вече не е опростен, разбира се. Умрем за такъв заем.

изтриването му казват "преструктуриране".- както у нас на кражбата й викат "неправомерно ползване" или "усвояване". Тези Балкани няма скоро да се оправят, ей!

Ех, това комундетата сте големи специалисти по вноса-износа, златото, среброто, газта... външнотърговските отношения, финансите! Пък все ревете, че сте бедни и безработни! Как тъй? С тия ви познания и умения, трябва да сте мултимилиардери или поне милионери!

Думата комунде с Бойко ли я асоциираш

Едно време имаше един шеговит лаф. ДА живеят комунистите и техните врагове. Сега е почти същото, само че с обратен знак. Смърт на комунистите и техните врагове. Нали така, спиритус гонзалес.

За мафията и мафиотите не важи правилото непременно да си "комунде"... Айде стига с тая "приспивна песен"... Мафията си е Мафия !Има си мафиотски правила, ръководи се единствено от личните си интереси и ползва народа за "Параван"! Мафиотите имат лоби, заели удобни позиции във властта и е трудно да бъдат изместени от Морални , Нормални, Способни и Мислещи за интересите на народа...

Ще чупим пpecтъпни тикви. Ще хвъpчат камъни и нещо друго ще хвърчи!

Плюнки ли?

Аре бойко, давай с икономиите и добрия имидж!!!!! Давай, дано всички (освен аверите ти) изпукат от глад или отидат да работят във фалирала Гърция!!!!

На Гърците пука ли им за нас Българите ? А на нас Българите пука ли ни за Гърците ? :)

На мен не ми пука на вас пука ли ви !?

цензураторе sybil, я кажи как се ползваш от данните събрани от хорските айпита, техните блогове в дира и техните мнения под статиите? а за имейлите, прочетени от вас да ви говорим ли, а sybil?

Тоест част от дълга ще е с 30 годинингратисен период. Другата част от дълга навярно ще е със 60 години гратис. За българите - един як конгратчлуйшън. Дори ни забраниха да транзитираме руска газ

Що бе, готино е да си пич с Москвич!

Когато бехме пичове с москвичове немахме дългове към фащ и имаше промишленост, която беше почти самодостатъчна. Сега целата страна е на концисии. Изнасят се злато, уран, мед, сребро на безценица, както и парите от печалбите на ЕРП-тата и хранителните вериги, а ти ядеш доматите с колците и корените в зеленчука, млекото с растителното масло, соковете с консервантите, сиренето от палмово масло, ГМО-та и консерванти. Те тва е. Честита територия за либерално-икономически експерименти на мутро-мафиоти и идиоти.

Пак че гепнат парата и после всичко отначало.

Chocolate style=font-size:5em

Eдинствен,.. Bаруфакис ги усети и им се противопостави,.. Mъжки,.. на хиените и е прав, че от тук нататък каквото и да предлагат на гърците всичко е пълен провал!! Tози човек, влезе в историята и един ден ще бъде признат с дълбок поклон!! Bелик е!!.. политик и финансист които обича и защитава страната си!! браво!!;))

За финансист няма да го споменават - но майка му ще я споменават дста.

Hяма, как да ти се обясни?!... просто си ,...прост!!! и да го видиш след време,...пак ще отговаряш като прост..!!

Бокоооооооооо, гърците ша лупат сиртаки на наш гръб още 100 години.

A язе, като ви говорих, вие кво викате, а? Ципрас -комунде, Ципрас такъв, Ципрас онакъв? А Боко, Боко е велик и винаги е прав: "Няма да позволим у нас да стане като в Гърция!" Велик е, ееей!

А на отличниците-конглачулейшънс,благодаря бойко и сърчица по пощата... Честито ви мутренско управление за пореден път...

Сърцето ще остане завинаги, все пак. Обичам България! Обичам ви!

Мда започнаха вече да се фоговарят смислени неща......явно всички разбраха, в европа повече подстрижки няма да се правят....подхода с допълнителни средства за икономическо развитие според мен обаче няма да сработи...в гърция е необходимо да се смени икономическия модел.....по-малко държавна администрация, по малки въоръжени сили....и да оставят да дишат бедните и средната класа.....просто в гърция обаче няма желание за това....

ISIS = Island of Stability and International Slavery =BG

Гърците ги оставете! Важното е, че божеството от Банкя натовари българския народ за месец с такъв заем и разкри такива светли и широки хоризонти пред него, "че ми идва да викна и запея", както беше казал поетът.

Най-новата клетва на гръцките концесионери на плажа била : Да ти дойдат двайсет българи от Кърджали на първа линия.

узо и сиртаки-купонът ще продължи!

Предай сърце на Бойко

Ротшилдовците си знаят работата. Имат си план и го изпълняват. На нас ни се дав някаква информация, колкото да си мислим това или онова и да се караме едни - други.

А със старите дългове какво става??

Ще си ги плащат. Създават им възможност да могат да си ги погасяват навреме.

са неплатими?Нещо информацията е поокастрена.

старя дълг е рязано 50% с перпекстива за осте през следвастите години