Отхвърлено е директно отписване на гръцкия дълг

Гръцките радикали опитаха вчера да преначертаят политическата карта на Европа, формирайки коалиционно правителство между лява и дясна партия.

Обратно в новината

Коментари - Отхвърлено е директно отписване на гръцкия дълг | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На нас българите ни предстои да напънем мишци и да дадем своя принос за избутването на братската гръцка каруца от калта. Европа ще се втурне да помага, опрощава и какво ли още не, само и само да се запази статуквото на ЕС, което на всички е ясно, казано учтиво е имагинерно. Ние най-бедните, щем не щем ще се включим с нашите грошове да защитим правото на гърците да трошат чинии за късмет.

И ква стана тя?! Някой е направил прочит на Илиада от Омир, в частта ка е превзета Троя: чрез троянски кон , станал нарицателен от тогава насам в чшовешката история. Тъкмо в такава роля бяха използвани гърчетата (разбира се те няма да го признаят никога, щото са велики, по македонската рецепта ) за дестабилизирането на ЕС. И не се усетиха как Голдман Сакс ги употреби, както се употребява лека жена. А сега бще слушаме дълбокомислени коментари за това как да се изелезе от ситуацията, какви реперкусии ще има новото правителство на гърчетата и пр. според горната статия. А всъщност всичко бе умело разигран сценарий, преследващ гореспоменатата цел. ГУлем цирк, гУлема пародия...

Имам чувството, че някой е опровергал физическите закони, и е открил перпетум мобиле!

Имам едно подозрение,че тая тупурдия няма да свърши само с Гърция!Много странни работи се случват в Испания ,Франция и Италия!Даже бих казал,че е много вероятно,изборите в тези страни да бъдат спечелени по същия начин както в Гърция,от организации със сходни виждания като Сириза,макар и политически различни.И всички по един и същ начин обвиняват г-жа Меркел за неадекватни и вредни действия!А и в самата Германия вече доста хора я гледат накриво!И понеже тя е от бившата ГДР,мисля ,че ще бъде предвидливо от нейна страна да провери как Хонекер замина за Чили,как си устрои живота там и т.н!За всеки случай!

Ако там спечелят подобни формирования на Сириза, народите им ще спечелят! Най-важното е, хората да спрат да се ограничават!

Единственият български политик, който е от ранга на Ципрас, е Бареков. Като обещаваше таблет на всяко дете, не му вярваха. Ципрас доказва, че това е възможно! Всеки може, като увиличи приходите, да увеличи разходите. Номерът е с намалени приходи, да се увеличават разходите. Така ще се решат проблемите на безработните, на ромите, на отритнатите от обществото. Ако тези общности престанат да се ограничават, ще настъпи пълното щастие!

?Бареков?Това недоразумение?Пич ако си вярваш значи си за психиатър!

Ако Сириза успее, ще бъде победа за всички! Да отмениш имуществените данъци, и да увеличиш доходите на хората, не е ли невероятно! Хората да се отпуснат, да престанат да се ограничават! Ципрас ще е кандидат за нобелова награда по икономика!

Не е нужно да обяснявам какъв родолюбец съм,но ме боли като знам,че най печелившия дял от бизнеса в България е в чужди ръце.Пра Дядо ми е участвал във всички войни водени на територията на нашата родина,от атаката на Одрин.Доброволно е участвал в изграждането на АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ.Сега България се ПОДАРЯВА

Га ядохте кифтета, пихте Узо и играехте сиртаки нямаше проблем, сега да им опростят 400-500 млрд евро? Ако дори 10 млрд им опростят с Еврогейския съюз е свършено!

гърция не произвежда почти нищо.стаж за пенсия 1 година работа.на един остров имало 1ч7 слепи инвалиди 1ч6 от които прогледнали след проверки.милиарди евра в швеицарски банки скрити от данъци. когато лапаха нямаше проблем а сега искат да не плащат!трудно ще ги пуснат.ще плащат като попове.даваите пак да ни опростите дълга!да ама и ние искаме да лапаме също!ами и италия,испания и португалия ако поискат и те?а на франция дълга е 1 з00 милиарда евро?

Гърците, не трябваше да ги правят опити да ги спасяват дадоха им нови заеми и сега ако фалира ще е по зле за цяла Европа. Да ги оставят да фалират да минат към драхмата, хиперинфлация да станат заплатите и пенсиите като в БГ, и тогава пак да гласуват за Сириза. Били в криза с минимална заплата 800 евро и пенсия 500 евро. Да им направят пенсииите и заплатите като в БГ само за една година ще си върнат дълговете. Направо да ги зажалиш с 800 евро мин заплата. Как карат хората с 100 евро. Сега поляците и естонците да им плащат масрафа. Добре че не сме в еврозоната да плащаме и ние.

Интересно дали има нещо общо в приказк ите на сириза и Бареков

Последствията от изборите в Гърция просто са едни цветенца в сравнение с това,което може да се случи в Испания!!PODEMOS juntos.,amigos!

Даааа... Започна Се ! ...Колега 'ИНФОРМАТОР' ! : - Как да Помогнем, комшу ?

ОБЯВЯВАНЕТО НА ДЕФОЛТ САМО ПОСЕБЕ СИ Е КРАХ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ФИНАНСОВ СЪЮЗ! КАК ЩЕ БЪДЕ ИЗВАДЕНА ОТ ЕС ДЪРЖАВА В КОЯТО ИМА ПЕЧАТНИЦА НА ЕВРОБАНКНОТИ ПРЕД НОМЕРА НА КОИТО СТОИ БУКВИЧКАТА /Y/ ?! КАК ЩЕ ИМ ВЗЕМАТ ПЕЧАТНИЦАТА И КАК ЩЕ ИЗВАДЯТ ОТ ОБРЪЩЕНИЕ ТЕЗИ НАПЕЧАТАНИ И ГАРАНТИРАНИ ОТ ГРЪЦКАТА НАЦИОНАЛНА БАНКА ЕВРО БАНКНОТИ?! КАК?! АМИ АКО УТРЕ ПРИМЕРА ИМ БЪДЕ ПОСЛЕДВАН ОТ ИТАЛИЯ? КАКВО ПРАВИМ С ЕВРОБАНКНОТИТЕ С БУКВИЧКАТА /S/ НАПЕЧАТАНИ И ГАРАНТИРАНИ ОТ ИТАЛИАНСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА? В ЕВРОПА СЕ ЗАФОРМЯ ТАКАВА КРИЗА НА ДОВЕРИЕ В ЕВРОТО, ЧЕ Е ВЪПРОС НА ВРЕМЕ ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ЦЕНАТА НА 20 € БАНКНОТА ЗАВИСИ ОТ БУКВИЧКАТА КОЯТО СТОИ ПРЕД НОМЕРА Й - с /Х/ са банкнотите на БУНДЕСБАНК!!

Оформяне на Групи в ЕС ?

Неолиберализмът започна да пращи по шевовене!! Плачи дете баща ти е невинен!

Баща-Ми Никога Не си е падал по Безплатните 'обяди', Колега. - А Вашия ?

Перифраза на репортаж от Господари на ефира: Що крадете ток бе? - Ми глад бате, като няма кво да ядем, кражбА колкото може и откъдето може. КражбА бате! Никаква разлика с Гърция не намирам и никакво достойнство няма в този народ! Достойнството изисква почтеност и морал. Да не се опитваш да прееваваш другите и да не ти пука, че друг ти плаща сиртакито.

Ясу ! (Браво демек !)

Ни директно, ни индиректно отписване на дълга на Гърция не трябва да има. Сметките трябва да се плащат, иначе настава хаос. Трябва да се сложи веднъж завинаги край на игрите и извиването на ръце от страна на разни хитреци, ненаучени да работят.

Да. Т.е. - не виждам Никакъв въпрос, Колега. ...ама Как да Стане я ?

Много нахални тия гърци... набълбукаха се с милиарди евро дългове - сега искат да им ги отпишат.... Че то кой няма да иска така - дайте ми и на мен 300 милиарда, пък аз само 150 ще ви върна...

Така Е, Колега ! ...ама Все-Пак : - в Гърция - окраденото го ползват Всички ! - а у Нас - 'наште'.

Тук само едни и същи безработни идиоти дращят :)

Ами Вие какво току има-няма И попозадращите со Страдивариусъ ? (, кат Цигуларят от Покрива ;-)

Ами тогава що им давахте,като не могат да го върнат?! Както се казва-"Не луд тоя дето яде баницата..." Какво става с обикновен българин,когато не се върне заема? Идва банката в един хубав ден и го "опепельосква" по най-недемократичен начин! Ее,а обяснете на обикновения българин защо за него не може,а за гърчолята можееее! Демек-за кучета и котки може-за прасета НЕ МОЖЕ!!!Нищо,радвам се за комшийте,папкат си на аванта-намерили са колая... Още да им дадат...

Как свободно си играят гърците с стотици милиарди евро рекет, към ЕС, МВФ и СБ! Правят намек, че могат да се съгласят и с опрощаване на дълга им само с 240 милиарда евро, вместо с 300!

Ако Погледнете Разпределението на дълга на Гърция (т.е. Кои Са кредитиралите-ги) - Сам ще Се убедите че Няма да стане. (Извинете !)

Ох, почвам да им завиждам на "фалиралата" Гърция! Някой хора дадоха едни пари и сега могат да пият по една студена вода и след някое време пак ще дадат! Гърците са достоен народ, за разлика от северната си съседка..

Гърците си ги знаем отлично колко чинат. Хората си имат и скрит коз в ръкава. Дори е много сериозен. Направете справка в нетя за "Социалистически интернационал". Това, което не знаете, че в неговото управление е съсредоточена най-хубавата чернилка на масонството и илюминатстото. В момента Гърция е съсредоточие на злото на планетата. Съвсем не отдавна, когато поискаха допълнителна помощ от 100 милиарда, Германия най-напред отказа категорично. След два, или три дни се съгласиха. Представете си само каква сила ги накара да размислят. Е, сега ще е абсолютно същото. Просто гърците осребряват своето положение в света. :-)

злото на планетата са лудите ахаха

НЕ ТРЯБВА ДА ЗАВИЖДАМЕ НА ГЪРЦИТЕ,А ДА ГИ ПОДКРЕПЯМЕ В БОРБАТА ИМ ЗА ДОСТОЕН ЖИВОТ.ДАНО ЕДИН ДЕН И НИЕ СТАНЕМ КАТО ТЯХ.

Чета ти коментарите и се чудя като си русофил, защо си българофоб и защо не ходиш по руските сайтове? Или руснаците са ти платили само за този сайт?

Докога Гърция ще се държи като циганите, които като ги попитат кога ще си платят сметките казват:как ще плащаме ние, държавата ще плаща! Е не може работещите хора в ЕС да плащат безкрайно мастрафа на гърците! Имат недвижимо имущество! Ще платят с него! Как се плаща на частния съдебен изпълнител - с пари или с имот!

Нали знаеш - не е луд тоя, дето яде баницата - а този, дето му я дава. ЕС прекрасно са знаели, че византийците не могат да си обслужват дълговете - и пак им даваха пари с пълни шепи, че и колко милиарда им опростиха! Ами да са мислили, преди да дават - а сега да се оправят, както знаят!

Тия гърци още ли не са разбрали, че ако "отхвърлят ограниченията на затегнатите колани" ще им паднат гащите?! А тогава познайте какво ще стане...

Прочети какво е ставало тогава ако ти е интересно. Гърците са свикнали с тези дисциплини. :-)

Няма смисъл от ПОСТОЯННИ икономии,когато чрез кредитиране и ресурсно ограбване се заробват цели държави.Подменят се правителства,пример с Украйна.И започва невъобразим геноцид прикрит под формата на кредити.

nobody

"невъобразимия геноцид" в Украйна го започна Путя. Не успя човека да си превъзмогне собственото его, че Украйна иска в ЕС, не иска руския мужик повече

Софче, първо прочети туй-онуй, иначе се изказваш неподготвена. В случая пропускаш нещо основно - ЕС предложи ЗАЕМ от 250 млн евро, за да може Украйна да покрие част от текущите си плащания - а в същото време Русия им предложи $ 5.5 млрд - забележи, БЕЗВЪЗМЕЗДНО - за да се присъедини към евразийския съюз, и дори плати $1.5 млрд в аванс. Така че, хайде малко по-обективно, а?

До Осведомен. "Бате ,някой да ти е искал мнението та бързаш да съветваш гърците.Запомни от мен." За акъл се плаща по цял свят скъпо."Който го раздава по форомите значи нищо не струва.просто е чешии на задните части.

Ситуацията е патова - т.е. ако Циприс изпълни обещанията си, то кредиторите /международните финансови и частни кредитни институции с център с център САЩ/ ще принудат Гърция да фалира и ще направят всичко възможно да влошат състоянието на обикновените гърци за назидание на другите кредитополучатели. Ако Ципрас не изпълни обещанията си, то ще бъде свален от власт по не особено приятен начин, но това няма да означава, че народа на гърция ще спре да иска да живее достойно. Нова Германия е продукт на САЩ - припомнете си планът Маршал, смешната съвремена германска армия и унижението от подслушванията и обидите от страна на администрацията на САЩ. В същото време Германия е създателят, двигателят и лидерът на ЕС. Нещата са много прости - малкото богати стават все по-богати и извратени в желанията да управляват всичко и всички с помощта на някакви хартийки, които имат право да печатат, колкото и когато си поискат, а масите стават все по-бедни и контролирани. Нормално е хората да искат промяна. Колкото и да е отричан Карл Маркс е прав за недостатъците на капитализма. За съжаление решението на този проблем е имагинерно.

Управлението на този свят е належащо да се промени.Хората трябва да се обединят в борба за независимост и нормален начин на живот.Писна ми постоянно да ни противопоставят едни срещу други.Икономиите са майка на мизерият

Абе харчи си приятел! Никой не те спира. Твоите пари са си твои. Кеф ти за водка, кеф ти за самогон.

Трябва и ние да почнем да вием, че ни е непосилен дълга. Същото трябва да направят Испания и Португалия. Нека!

да ти кжат "конграчулейшънс" в Брюксел, а ти знаеш ли колко е важно това, аааа?

Не може да ядеш неща, които на си ги произвел, а ине си изкарал пари за да си ги купиш, защото накрая ще ми ядеш...к....а!

БВП България 53,7 млрд $ Гърция 243.3 млрд $ Сега по въпроса за мързеливите гърци. Ние сме по-мързеливи. За тъпите Гърци - ние явно сме по-тъпи. За това че трябва и ние бързо да разкараме политическата ни класа веднага - естествено. Най-доброто за нас е Българска Сириза. Веднага!

яяяя,бялата златка се обади....да не свършиха копейките бе селски мушмурок???това с комуната вече сме го глдали филма а византийците не та нека го погледат малко и те пък ние ще им гледаме сеира както те нашия 45г.

официално да е предложила, както и някой нещо официално да и е отказал. Има единствено коментарии и отговори на журналстически въпроси, представляващи всъшност лични мнения на отговарящите. Аман от журналистически спекулации и гадателства.

Светът създава достатъчно блага за всички хора,за да се живее добре.Проблема е в неправилното им разпределение.Хората се делят на 1% нагло богати и останалите работещи за тях.Механизмите са чрез заробващо кредитиране.

Най вече в Русия за 25 години там станаха милиардери, подминаха фамилии градили бизнеса си от 100 години, познавам Русия отблизо, не искам да приличаме на нея, искам да сме такава страна като тези в , които отиват децата ни, където съм била и видяла..

Ако правилно съм разбрал от леко объркания ти текст, те тегли към страната на кристално "чистите" Лемън Брадърс? Е, аз съм бил там - живях, работих, и накрая реших, че не е за мен и се върнах. Но все пак това си е мой избор - всеки има право да направи своя. PS - но ако смяташ, че там няма олигарси, много грешиш - просто са с друго име.

veska

Аз ако не си изплащам един дълг към банка, ще ми отпускат ли още и още, и още кредити?

успяват.

Бъди сигурен, че гърците ще го направят този номер колкото пъти успеят, стига още да го има еврогейския съюз!

ако гърците го ударят на сертаки англичаните минават на диета ---------------------------------------- явно всичко в момента се свежда до това кой ще играе сертаки , а кой ще е на диета

сИртаки бе, калъф!

А най-интересното е, че танцът сиртаки дори не е гръцки, а е made in Hollywood, специално за филма Зорбас Гърка...

Аз викам да пратим гърците в България на едногодишен престой (за да видят четирите сезона) и който оцелее ще се върне щастлив завинаги по родните места.

Ако гърците излязат от Еврозоната и от НАТО ще се дозакопаят.Ако завият към Русия пък затъват в още по голямо блато.Да пази Бог България от подобен развой!

що така мислиш?

А га ядаха див лаврак, пиеха узо и сиртаки яхууу що не риваха, еми оно кръчмаро дойде и нЕкой требе да плати......ха,ха,ха сега че свиват към блядките, та те да платат, а дано ама надали!!!

Абе, тоя Ципрос малко диктатор почва да ми се вижда.

Малко диктатор , дали нема да катастрофира малко като австриеца , или нато да му пусне малко демокрация

Еми, Турция зави към Русия, сега Гърция. Сърбия и Македония са лесни... остава България да завие в правия път.

За военни лагери ли правиш сметка?

Не, военните са вече у нас, но не са руски, а американски рекетьори.

Идва един момомент, когато на другите им ПИСВА да плащат, а ти да мяташ СИРТАКИ по цяла нощ в таверните и тогава става страшно - ВСЕ ЕДНО да научиш нашите цигани на работа :)))

Ти си най-обикновен паразит. Едва ли някога си работил нещо сериозно за да плащаш данъци и осигуровки. Просто завиждаш че маляките са си живяли на гърба на ЕС и са си щракали с пръсти, а ти не си се уредил на софрата.

А, идва друг момент, когато на хората им писва да ги третират като добитък от банките и ще стана, ама много по-страшно.

Кога теглиха заемите за да ги изядат и изпият, тогава що не им писна а? А сега, когато трябва да ги връщат... Е стига с тия циганско-византийски номерца...

гърците са наясно че никога няма да ги извадят от ес , защото тогава балона ще се спука и затова ги разиграват тез игрички

Браво на гърците, браво на унгарците ...

Гърция има 5 пъти по-голям БВП от България и как те са търтеите , а пишещите против тях са много работливи не знам. Произвеждаме 5 пъти от тях. Но те са търтеите ние работните.

И как го изчисли? Да не би гръцката статистика първо на теб да праща тоя тип доклади?

Брутен вътрешен продукт на главам от населението, пресметнат В "международни долари": България - 16,518 Гърция - 25,126 Данните са от уикипедия, на български няма статия. А като се има предвид, че тях никога не ги е мачкал комунистически ботуш, те май са доста по-зле. Нас ни тъпче вече 70 години и ще продължава докато не кажем "НЕ". Напротив, гърците вървят бързо към комунизъм. Особено ако спрат плащанията. Щото ще им се наложи да станат приятели с Русия и оттам ще им казват какво е правилно. А от това санкциите ще скокнат още.

1. Ако инфото ти е вярно, то БВП на ърция срещу този на Б-я е 25,126/16,518=1.522. 2. Храната в гърция е на същите цени като в БГ, но в Евро. Демек 2 пъти по скъпа. В ресторантте е поне 2 пъти по скъпо отколкото в българия. Не знам как стоят услугите като цени, но едва ли една пломба в гърция ти струва по 60 евро. И какво се получава? Къртят 1.5 пъти повече пари, а харчат поне 2пъти повече за стоки първа необходимост. И сега се пита в задачата, от къде имат тия пари за да живеят определено по-добре от нас. Ами от заеми. Само за сведение, на табела за Евросубсидия за 200 км магистрали в Гръцко си пишеше че са получени 700 000 000 седемстотин милиона евро. А сега виж по нашите табели по магистралите. Повече от 30 000 000 трийсет милиона евро няма да видиш. И защо е такава разликата? Ами защото това е скрито дотиране на Гърция. Пари без връщане. Резултатаът беше кризата преди година. Наляха 600 милиарда евро. Вече кредити. Обаче кредита се връща мой човек. И сег пищят. Ще връщат не ами ще им плющят ушите. Ако на България бяха отпуснали не 600 милиарда. 6 милиарда да бяха отпуснали, щяхме да сме на светлинни години пред Гърция. И друго щеше да пише в википедията.

Островното "кралство" е уплашено ЗАЩОТО влиянието му пада поголовно!!!

Из цяла Европа гейовете от ЕНП и ПЕС са мобилизирани да плюят по Сириза.

яко ги тресе шизофренията, лъжата, демагогията и манипулацията са правило. Доколкото знам, именно ТЕ са евроскептици, имат силни желания за излизане от ЕС, даже имат насрочен и референдум по този въпрос. Следователно те са радикалите, които опитват да преначертаят картата. Или може би те само имат това право, на други не го признават? А пък и честно казано, не виждам нещо лошо в това, да се преначертае картата, при положение че сегашното положение е безнадеждно.

значи в всяка страна в европа има партиики като атака, сириза и укип. нали разбираш какво става ако на една такава партиика се угоди - всички други ще искат и на тях да им се угоди и тогава ще се сбъдне мечтата на всички русофили - разпадането на еу. а това случи ли се, тогава наистина ще видите как стандарта на живота в европа пада главоломно и няма да падне само в запдана европа. хората в бг си мислят че живеят мизерно, но живеят много по добре от 80% от хората по света, а такива партиики ще направят това да се поизравни - не тия които живеят по зле да ни настигнат, а ние да заживеем по зле и да се доближим до тях. няма нищо лошо да се възмощаваш че някои правил пари на гърба ти и да искаш да живееш по добре, и ще ви кажа че е по добре да сме евтината работна ръка на запада от колкото на изтока, защото повярвяите западните фирми сте платят повече от колкото китаиските и индииските работодатели, а тия партиики точно до това ще докарат европа по въпроса с руся сте добавя че няма страна която да е с топ стандарти в света заради русия..

Само че Сириза е управляваща партия, а не някаква "партийка" в Гърция! И спечели с безапелационен резултат! Ако у нас спечели Атака или БКП парламентарни избори, естествено е да проведат такава политика, която са обещали и която избирателите им са одобрили! И ще е правилно независимо колко това не се харесва на другите , загубили партии или на техните западни ментори. Да не би да не е демократично да управляваш в интерес на преобладаващото мнозинство на народа, избрало та да управляваш и в ущърб на загубилото малцинството?

Тия, англичаните защо се занимават с европейските дела, при положение, че стратегическия им интерес е отвъд океана.САЩ,Канада-не са ли достатъчни като партньори.Защо англоговорящата клика не остави на мира Европа.Гарантирам, че конфликта в Украйна ще се реши за седмици, ако не за дни.Континента ще се консолидира, ако се отвори на Изток-от една страна ресурси, от друга-нужда от инвестиции, много и във всички области.А всичко това значи работни места, работа, икономически растеж.Не веднъж съм твърдял-суровините и технологиите(в определени отрасли)на Изток ,съчетани с технологичната и финансова култура на Западна Европа е страхотен двигател и гарант за икономически успех.Просто Англия трябва да излезе от Евросъюза,защото тя определено е троянския кон на САЩ, който прави всичко, за да спъва растежа в Европа.Да, някога, след войната е помогнала много във възстановяването на континента(естествено не безкористно), но в момента определено е спънка номер едно.

само където сега, както винаги, технологичната култура е на изток.

A немците как мислиш и те ли са с интереси зад океана? Щото именно Германия ще нададе най-голям вой. И именно тя, заедно с Франция ще научат гърците дали трябва да си връщат дълговете. И у нас имаше един, който реши, че няма да плаща. И България изгърмя бързо. Гърците, макар и по-богати, ще гръмнат далече по-бързо, щото не са свикнали да живеят като скотове. А едно дребно ембарго от посочените по-горе страни ще я докара до просешка тояга. С която ще бият комуно-фашистите. И всички гласували за изродите ще казват "аз не съм гласувал за тях."

Анализаторе, защо според теб тръбата от Турски поток ще завършва на турско-гръцката граница?Отговорът е-за да продължи към Западна Европа, но през Гърция, а не през България.И защо, питам отново-за да може да събират такси и да плащат дълга си.Ето затова.А ние-ортодоксалните ЕВРОПЕЙЦИ останахме с пръст на едното място.И ще спретнем интерконекторна връзка с Гърция, познайте къде?При Кулата,а не при Свиленград(където е най-пряко), за да плащаме транзитна такса и на Гърция.Ще го финансира ЕС, но ще го изплатим ние в полза на Гърция.Честито, ента ръка европейци.

ха-ха.. нещо опорните точки се промениха май...

Защото Англия има монополи и се притеснява за тях.