"Галъп": 2/3 от българите искат 3 март да остане национален празник

48% от българите харесват 3 март и 24 май, но самата промяна на националния празник не се подкрепя

Обратно в новината

Коментари - "Галъп": 2/3 от българите искат 3 март да остане национален празник | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ДБ-ПП се чудят как да отвлекат вниманието на хората от промените в конституцията и решиха да сменят националния празник.

100 процента от българите не искат маргиналната партия ДБ да им определя кога ще е националния празник!

Без 3 март, нямаше да има съединението, независимостта, за търноската конситтуция - те са следствия на 3 март. 24 май е църковна дата и даже по стар календар е 11 май. И тогава за България реално не се е случило нищо! Просто избрана дата да се празнуват. Без да имам нищо против 24 май, но тогава не се е случило нищо за България. Та даже разни твърдяха, че първо дадата е избрана от сърби ли. И от партиите където искат промяната, част са искали да минаваме на латиница. Просто с какво да махнат овръзване с Русия. Това е целта. Гледах на протести в Сърбия за застреляните деца по училища, че хората си пишат на плакатите на кирилица, макар налаганата латиница. Явно латиницата им е неудобна.

без 20 април , нямаше да има 3ти март и така до къде ще стигнем ?

Може да иска българския народ ,ама Посолството ще реши.Нали ние сме се надупили.

От Галъп се опитват да омаловажат собственото си проучване, щото било лято и била нереална извадката. Като не им харесват отговорите, не ставало проучването. О ироде, мари що се срамиш да се наречеш Българин!

Националният празник трябва да е единствено и само български.Не може договор между две чужди империи да е национален празник.Къде има нешо подробно, дайте пример.

По принцип си прав, ама 24ти Май е май най-неподходящия за целта празник. Виж ако избора и между 3ти Март, 6ти или 22ри Септември, бих избрал някоя от датите през Септември.

Глупаво е и не бива да се противопоставят двата празника. Единият символизира българската държавност, а другия българската духовност! Нека си останат така както са си. Знаем, че правителството на посолството изпълнява стриктно заръките, но тук е важно какво мислят българите.

Русия няма абсолютно никакво желание да освободи България! Не забравяйте и Ялтенскста конференция, на която на Турция ѝ се предлага да нападне България, да окупира и да откъсне като военно завоевание, цялата бургаска област! Или май сте го забравили? Русия/СССР се интересува само от Сърбия, Гърция, Румъния и Турция, но не и от България!

Две дати да са с условности! За 22.09. Русия ни откупува от Турция Остава само 06.09.!

Защо не предложиха 4? 03.03. - Чисто руски празник! На 03.03.1878 год., в Сан Стефано, "България" никъде не се споменава. Дори и на Берлинският конгрес, тя е васална, плащаща ОУПАЦИОНЕН ДАНЪК НА РУСИЯ И ДАНЪК НА ТУРЦИЯ! 24.05. - Чисто народен Български празник! По-добре ще еда не се пипа! Той не трябва да се политизира и опошлява! Според мен, най-добрите дати за национален празник са: 06.09. - Денят на Съединението 22.09. - Денят на Независимостта!

Защо не предложиха 4? 03.03. - Чисто руски празник! На 03.03.1878 год., в Сан Стефано, "България" никъде не се споменава. Дори и на Берлинският конгрес, тя е васална, плащаща ОУПАЦИОНЕН ДАНЪК НА РУСИЯ И ДАНЪК НА ТУРЦИЯ! 24.05. - Чисто народен Български празник! По-добре ще еда не се пипа! Той не трябва да се политизира и опошлява! Според мен, най-добрите дати за национален празник са: 06.09. - Денят на Съединението 22.09. - Денят на Независимостта!

Според професор Илчев България била автономна от 1878 г. до 1908 г. Завалията очевидно не знае разликата между автономна провинция и васална държава.

Въпрос кой празник харесват българите. Националният празник е един и той трябва да е свързан с важна за държавата дата. както в много други страни националният празник е свързан с независимост или учредяване/създаване. На 3-ти март България отново се появява на картата независимо кой е помогнал и кой - не.

3 март изобщо исторически не е български празник! С нищо не се свързва с България и българите. В България освен неграмотно и заблудено население май няма друго! На 3 март има доста български градове които не са освободени, тези градове трябва ли да празнуват? А днешна южна България? Тогава са се казвали Източна ромелия, интересно те защо трябва да празнуват 3 март?

освобождението от турско робство е било мечта на 25-30 поколения българи и са умирали за тая мечта! Тука едни продажни келемета потомци на тия дето са предали Левски и Оборище се мъчат да пренапишат историята под американски диктат.

Бай йордане кажи на тия заблуди, че Царска русия води над 17 войни с османците в период от 450 г. за нашето освобождение САМО КАК ГОРДО ЗВУЧИ. Кажи и как Комунистите начело с ленина и сталина го убиха ,а също и семейството му , а ние и паметник му правиме. Всичко е такава лъжа и измама за това освобождение ,че от благодарност и слуги сме готови да им станем и комунистите с облаги и станаха.................

очевидно е, че ПП и ДБ са антибългарски партии! очевидно е, че ПП и ДБ са антибългарски партии! очевидно е, че ПП и ДБ са антибългарски партии! Народът отхвърля техните идеи

Ще повторя и цифрите от предишно изследването на Галъп: 78% от хората са против още военна помощ за Украйна, 72% са против бързото приемане на еврото 59% смятат, че Радев работи за българския, а не за руския интерес (срещу 31%). 61% не приемат да се премахнат от Конституцията служебните правителства. 64% смятат, че ПП-ДБ са предали своите избиратели 54% - че и ГЕРБ-СДС са направили същото 49% признават, че има "натиск от американското посолство" (срещу 34%). С две думи, народът вече е наясно с лъжите на пропагандата! Цифрите опровергават лъжите на ПП-ДБ

С няколко думи: мнението на Народа се различава от това на управниците! Очевидно е, че са назначени...

3-ти Март е националния празник на България.Родоостъпниците от ГЕРБ ,ПП-ДБ,и ДПС може да си празнуват 2 февруари с парад заедно с ЛГТП

Какъв празник като одавна няма независима България,а има кочина управлявана от гьонсурати.

https://www.youtube.com/watch?v=tIUcAWp7MYk

Две трети от булгаро населението са толкова грамотни ,че няма скоро да се оправив

Ганьо, не съди за другите по себе си.

Нане и ти попадаш в тая група

А че българите са такива исторически безбуквеници е направо смешно.

Без значение на коя дата е националния празник, с народ който пише коментари като всички по долу - нищо няма да се промени. Все тая ... само ганьо ще се напива в друг ден ... а може и в двата.

Напълно в реда на нещата е да има такъв огромен брой българи, които искат 3 март за национален празник. Буди поводи за размисъл бройката на педеразите и безродниците, които са обработени от Посолството и които са против 3 март за национален празник.

Я ги питай българите искат ли 9 септември 1944г. за национален празник. Сигурен съм чу две трети ще отговорят с ДА. Какво повече да пиша за неграмотни хора които участват в галъппитане. За мен най-великият ден е Освобождението на България от Комунистическо ама защо не се обявява за Празник с допитване

За тебе кой ден е не ни дреме. Покажи карта на Европа където има България преди този ден 500 години назад. А сега ходи и си набий вибратора, че за друго не ставате.

"За мен най-великият ден е Освобождението на България от Комунистическо ама защо не се обявява за Празник с допитване" - дай дата, на която ще празнуваш. И кажи имената на комунистите, от които си си освободил. Внимавай синове им да не ти плащат хонорарите. Ще те глобят Та дай дата и имена "другарю".

За какво ми е 1 ден Национален празник?! Искам всеки ден Празник.

Ето защо https://www.youtube.com/watch?v=RFX0mqSTyFE

Бехме си добре и с ....9-ти септември.

Остай младите сега да се тепат, бабо! Те имат много енформацее- космическа.

Най великия празник за нова България е Съединението 06.09. 1885 след него са избити всички русофили! То приключва на 3 март следващата година след капитулацията на Сърбия и изгонването на руската армия

Още с влизането на България в Първата световна война през октомври 1916 година, главните сили на Антантата решават да респектират новия си враг и координират своите действия, подлагайки на разрушителни бомбардировки българското беломорско и черноморско крайбрежие. Ударът, нанесен от англо-френския съюзнически флот върху беломорските ни пристанища е изненадващ и предизвиква гневна реакция сред обществото ни. А когато няколко дни по-късно руски кораби започват да бомбардират Варна, българите са потресени. Като отговор на тази агресия, за кратко дори храм-паметникът „Св. Александър Невски“ е преименуван на „Св. Св. Кирил и Методий“. Георги Радков, 1921 година. След като през 1916 година България започва война с Румъния, руските бомбардировки по Черноморието ни зачестяват. С блестяща десантна операция на 5 септември 1916 година българският флот овладява Балчик. Градът е важен за снабдяването на Трета българска армия, воюваща в Добруджа. Това кара руския флот да предприеме действия срещу селището. Така на 7 и 9 септември 1916 година, без да срещнат съпротива, руски кораби откриват огън по града, нанасяйки значителни щети. Разрушени са множество сгради, сред които най-голямата мелница в България. Българското командване решава да постави брегова артилерийска позиция край Балчик. Преместена е една батарея от Варна под командването на капитан Георги Радков. Георги Радков е роден в Разград през 1889 година в семейството на военен. Като артилерист взема участие в едни от най-важните битки през Балканската война – при Лозенград, Бунар Хисар, Одрин, Чаталджа. За около година служи в бреговата артилерия във Варна. През Първата световна война участва в разгрома на Сърбия като командир на гаубична батарея от Видинския тежък артилерийски полк. През лятото на 1916 година е назначен за командир на батареята, която през есента е преместена край Балчик. Подобно на ген. Колев, кап. Радков изпитва естествените за всеки българин чувства на признателност към Русия и руския народ, за което свидетелства личният му дневник от годините във Военното училище: „Русите проливаха толкова кръв за нас, сложиха костите си за да извоюват нашата свобода, и ето че сполучиха и изведнъж, като че ли всичко пропадна с Берлински договор, ако мога така да се изразя.“ Страшилището "Память Меркурия" Страшилището „Память Меркурия“. На 12 декември 1916 година, след като вече България е освободила Добруджа, Централните сили (Германия, Австро-Унгария, Османската империя и България) правят официално предложение за спиране на войната и възстановяване на мира в Европа. Вместо да даде положителен отговор, Руската империя заповядва на своя флот поредна атака над българското крайбрежие. На 13 декември три руски бойни кораба се насочват към Балчик (към този момент България е спечелила войната в Добруджа, т.е. атаката е стратегически необоснована и има за цел сплашване на българското население). Превъзходството на руските сили е смазващо – само флагманският кораб „Память Меркурия“ е в състояние за минута да изстреля снаряди с общо тегло, надвишаващо 70 пъти това, с което бреговата артилерия може да му отвърне. Общата огнева мощ на трите руски кораба превъзхожда тази на българската артилерия 100 пъти… Площад "капитан Радков" в днешен Балчик Площад „кап. Георги Радков“ в днешен Балчик Въпреки явното превъзходство на противника и липсата на опит, кап. Радков проявява самообладание и успява да мотивира своите артилеристи. Те откриват огън срещу руските кораби и така отвличат вниманието им от града. При невероятно трудни условия – руските снаряди избухват на метри от батареята, артилеристите проявяват нечувано мъжество и всеотдайност. Бреговите оръдия, според фабричните си специфики, са в състояние да произвеждат по един изстрел за минута, но нашите артилеристи успяват да произвеждат по един изстрел на всеки четиридесет секунди. На практика техните снаряди не би трябвало да нанасят поражения по дебелата броня на „Память Меркурия“, но българите успяват да направят няколко точни попадения. Предизвикват взрив на кърмата на крайцера, което кара руската флотилия да се оттегли. В защитата на Балчик участват също водосамолети и първата българска подводница UB-18. Балчик търпи сериозни поражения. Има жертви и сред мирното население. На практика всеки изстрелян снаряд означава точно попадение, тъй като градът е амфитеатрално разположен и гъсто застроен. Ожесточеният отпор на българската брегова артилерия обаче го спасява от пълно разрушение. След войната съдбата е немилостива към кап. Радков – героя от Балчик. Макар и за кратко да заема дипломатически длъжности, той е свързан с БЗНС и след преврата от 9 юни 1923 година е арестуван и пребит от новата власт. След атентата в черквата „Св. Неделя“ е арестуван отново. През 30-те години обстановката в страната се нормализира и правителството оценява заложбите на офицера, който има богат опит и владее пет езика. Кап. Радков служи в строителни войски. Назначаван е за кмет и околийски управител в различни селища. Именно като околийски управител на Оряхово го заварва деветосептемврийският преврат. Въпреки връзките му със земеделското правителство, въпреки репресиите, на които го подлага правителството на Александър Цанков и най-вече въпреки проявения героизъм в трите войни за национално обединение, „Народният“ съд го привлича като обвиняем и го осъжда на смърт. Присъдата е изпълнена на 25 март 1945 година. През 2007 година офицерът е посмъртно амнистиран. Днес централният площад в Балчик, носи името „Кап. Георги Радков“. Подвигът на кап. Радков и на подчинените му, макар и да не е широко е известен, завинаги остава в паметта на признателните жители на Балчик. Автор: Огнян Янков.

точно изследване. За потрес на джендърите, соросоидите и всичките подобни евроатлантически платени боклуци.

На 14.10.1915г., когато православните християни празнуват Петковден ескадра от руския Черноморски флот атакува българската морска столица Варна. Моментът не е случайно избран. Бомбардировката се осъществява, когато българските войски успешно настъпват срещу сръбските части в Моравско и Македония и вече освобождават тези стари български краища. Затова руската бомбардировка представлява подъл удар в гръб, нанесен от коварния "освободител", наказание на България за нейната национална политика, одобрено от руския император Николай II. Рано сутринта на 14.10.1915г. във Варна бият църковните камбани. Подранилите богомолци бързат да идат на църква, без въобще да подозират, че предстои кървав ден за техния град. Щабът не бреговата охрана е известен , че на хоризонта се забелязват силуети на морски съдове. Скоро те са идентифицирани каро руски бойни кораби. Началникът на отбраната в морската столица генерал Симеон Янков предприема спешни мерки за защита на пристанището, жп гарата, флотските помещения и другите стратегически важни обекти в града. В 7.30ч. към Варна се насочват два неприятелски хидроплана. Те правят пълна обиколка над града и хвърлят няколко бомби. Това е първата въздушна бомбардировка над български град в световната война. Без да бъдат засегнати от пушечната и картечната стрелба , руските хидроплани поемат обратен курс. Въздушната бомбардировка е прелюдия на артилерийския обстрел, започнал час по-късно след изтеглянето на хидропланите. Руската ескадра под командването на вицеадмирал Новицки се разгръща в боен ред. Тя включва 17 военноморски единици - 3 крайцера, 3 броненосеца, 6 миноносеца и 5 помощни плавателни съда. Командир на ескадрата е руският вицеадмирал Павел Новицки. Тoва са корабите на руския Черноморски флот "Императрица Мария", "Св. Йоан Златоустъ", "Св. Панталеймонъ", "Евстафий", "Кагуль" и "Память Меркурия". Те са въоръжени с мощните 305- и 203- мм. оръдия. С тази внушителна морска сила руският боен флот атакува Варна. Първите снаряди падат в пристанището и в района на Галата и Евксиноград. Впоследствие в обект на артилерийския обстрел стават изключително централната част на града и особено гъсто населените му квартали. Този момент обикновено се скрива от българската и руската историографии, които в пълно съзвучие по между си обявяват необходимостта от бомбардировката на Варна с неутрализиране на немските подводници. Всъщност тъкмо немските подводници неутрализират ефекта на руската атака, както ще се окаже впоследствие. Руският артилерийски обстрел на Варна продължава час и 7 минути. Толкова време снарядите сеят смърт и разрушение. Къщите на варненци започват да се рушат пред очите на смаяните и изненадани техни собственици и обитатели. Сред трясъка на експлозиите се разнасят писъци на отчаяние и безсилие, на които никой в този момент не може да помогне. Изведнъж канонадата спира и руската ескадра започва скоростно да се изтегля. Заслугата за това е на двете немски подводници " UB7" и " UB8". Когато по безжичния телефон разбират за започналите бомбардировки , те незабавно се отправят към Варненския залив и атакуват руските кораби с няколко торпедни устройства. Тогава " UB 7" и " UB 8" атакуват ескадрата, като от " UB 7" с командир мичман I ранг Вилхелм Вернер изстрелват торпедо по един от линейните кораби - "Пантелеймон". Последва взрив, вероятно не в корпуса на кораба, а в предпазната мрежа около него, но броени минути след това ескадрата прекратява бомбардировката и се оттегля. Изплашени от загубите, руските нападатели се изтеглят бързо в своите териториални води. Руските историци отричат попадение в своя кораб, но безспорният факт е прекъсването на артилерийския обстрел и бързото оттегляне на ескадрата. Вечерта на 14.10.1915г. двете немски подводници пристигат в пристанището на Варна. Когато се появяват над водата , те са посрещнати от намиращите се там варненски граждани с "Ура" и бурни ръкопляскания. Какви са пораженията от руската морска атака? На място загиват 9 души - петима мъже, едно момче на 12 години и три жени. Сред жертвите е рускинята Мария Филова - съпруга на бившия варненски кмет Добри Филов. Ранени са 24 мирни граждани, двама офицери и четирима войници. Те са откарани във военния лазарет. Раните им са тежки. На някои от тях са ампутирани крака и ръце. Материалните загуби също са значителни. Разбита е външната част на вълнолома. Пряко са засегнати сградите на първи полицейски участък, телеграфо-пощенския клон, мюфтийството и кулата на морския фар. До основи са сринати повече от 50 магазина, къщи и кантори в града, разположени предимно в престижната гръцка махала. Общо загубите се оценяват на повече от 2 милиона лева. Таиз сума надвишава годишния бюджет на Варненската община. Епизодът с окървавяването на Варна от руските самолети и кораби остава завинаги в съзнанието на жители на града, но ще изчезне "безследно" от българските учебници по история след 9.09.1944г. и дори и в наши дни. "Русия стреля срещу създадената от нея България… Само за това, че последната се стреми единствено към обединението на своята нация" - пише вестник "Балкански куриер" след бомбардировката на Варна. След този акт обществените реакции срещу извършителите му са толкова остри, че се стига до преименуването на храм-паметника "Св. Александър Невски" в София в "Св. св. Кирил и Методий"! Това става с пълен консенсус от парламента (в това число и опозицията) и правителство. Всъщност решението не е толкова за преименуване, а за възстановяване на първоначално замисляното му име "Св. св. Кирил и Методий". Дори отявленият дотогава русофил, обичаният народен поет Иван Вазов приветства преименуването.

Защо 3 март https://www.youtube.com/watch?v=jAxwTBMppVs

Най великия празник за нова България е Съединението 06.09. 1885 след него са избити всички русофили! То приключва на 3 март следващата година след капитулацията на Сърбия и изгонването на руската армия

Гяури, празнувайте каквото си щете! Знаете къде е Хранилището на Кирилицата.

Знаем. До цветенцето, където ти хвърлиха кожичката, вмирисан на овца цървул.

Научи се първо да пишеш бе, платено евроджендърче. Елементарна граматика не знаеш.

Видяхте ли сте колко сте, дрисльовци! С претенциите някъде другаде.

....Провикнал се един пикльо.

Обратно в строя на гей парада, без да се обаждаш!

Национален празник трябва да е 6 септември или 22 ноември...пак ПП глуповетини 24 май..

Останалите 2/3 искат 9 септември ?!

Галъп, че и Интернешънъл, че и Болкан..... Преоблякал се Илия, пак в тия...

Санстефанския мирен договор е писан на френски език и в момента се намира в Истанбул и всеки може да го прочете. Там пише: Княза на България не може да бъде от Великите сили и се одобрява от Султана!

Вярвам на проучвания който съм си платил сам. Чърчил

много българи са разбрали за 3.3.1918г Да припомним 3.3 1918г се сключен Брест-Литовският мирен договор - триумф на българското оръжие и българския национален дух. До него се стига благодарение на победите на армията ни в края на Първата световна война, с които към родината ни са присъединени население от 3 203 500 души и 77 293 квадратни километра стари български земи - раздавани от Русия на съседите ни в предходните десетилетия. Част от този грабеж е извършен включително със Санстефанския мирен договор, с който Северна Добруджа е подарена на Румъния като компенсация, че Русия си присвоява Бесарабия - преди това румънска територия.Благодарение на това развитие Полша, Литва, Латвия, Естония, Украйна, Финландия излизат от Руската империя и възстановяват своята държавност. Турция получава територии в района на Батуми и Източен Анадол. Русия води преговорите в Брест-Литовск едностранно, без съгласието на своите съюзници от Съглашението.

Две седмици по рано - Създава се държавата Украйна със столица Киев.

Излишни спорове. Руската армия като прегази Украйна и мине Дунав, тя ще определи кой да е нац. празник.

Убаво,ама нещо се мота на границата с Украйна.

Сиво вещество в главата другите 1/3 гласуват за ПП ДБ ГЕРБ и ДПС

Трети март 1896 г Сърбия капитулира след войната с България. Трети март 1918 г Русия капитулира след първата световна войната пред България - Брест Литовски договор.

И без това не го празнувам, децата ми не знаят за "геройски загиналите". Така е по - добре. Вейте си знамената, пейте си песните и си мислете, че сте свободни, не ми пречите. Аре.

Нормално е българите да се страхуват от КГБ и да не искат да плащат ДДС

Половете сега празниците и историята.Дай да махнем правитвлството също като сме тръгнали

33 % искат трети март това 2/3 ли са ? ха ха ха ха

Извадката е напровена на улица Позитано

Тази "новина" вече е коментирана и то преди няколко месеца от Кирил Петков, който посочи 75% от българите като русофили. В записа на практика се повтаря същото. Всички в страната сме наясно с мнението на хората, затова демократите усилват децибелите, с цел да компенсират разликата и заглушат мнозинството. Показателно е и друго - практически всички идеи за промяна в Конституцията не се приемат от хората, като паритет или липса на мнение има само по въпроси, за които не се знае с промяната какво всъщност се цели. Има и друго - колко хора подкрепят еврото, Шенген, плана за възстановяване и развитие. Всички тези неща се правят в последния момент и тихомълком, както напр. хората масово не бяха чували за промените по линия на ЗДвП, като нямаше никакъв реален дебат.

Поне 1/2 от българите си пращат децата да учат в чужбина, където няма национален празник на България. По-убедително гласуване от това няма! Дебилите да си седят тук да чакат някое евро кат почне да работи чавето в Германия, и да пцуват жендърите. Евала на тоз народ!

А вие се сърдехте на русофила проф. Иво Христо като каза че 80% от българите са дебили

Изследването е Поръчано от посолството на РФ и са анкетирани 1100 членове на партия " Взраждане " на случаен принцип !

Да питаш ГАЛЪП е все едно да питаш Путин. Винаги е ясен отговора на анкетите.