Пенсиите ще се смятат по нова формула?

По нова формула ще се изчисляват парите за пенсия. Тя ще отразява индивидуалните вноски на всеки. Формулата ще важи само за новоотпуснатите пенсии.

Обратно в новината

Коментари - Пенсиите ще се смятат по нова формула? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

защо не отпускате процент от учителският пенсионен фонд според времето на членството на даден учител в синдикатите,ами сте поставили задължителен праг от 30г и някакви месеци,за мъжете още повече!Не ви ли е срам да режете на хората участието във формиране на фонда?

какво правите за пенсионерите,на които пенсиите са изчеслени на база осигурителен доход от 2007г.,не сте ли нагли като не ги актуализирате или просто се чака тези хора да измрат?!!

Предложението - за полицай военни и миньори да смятат само 15 години от трудовия им стаж за първа категория е правилно. Това да е максимума за трансформиране 3 за 5. Минимума нека да е 10 години. Който иска да си взима голяма заплата и хиляди други привилегии да си стои. Така ще се освобождават работни места за малдите дето няма да видят пенсиял Няма да им хареса но и аз неискам с пампер да ходя на работа ...просто защото няма да мога. Така няма да има парадокси на 50год. възраст полицай с 50 години трудов стаж

ХА, ХА, ХА!

Абе то е ясно че ще работим до гроб, само дето се усуквате и не ви стиска да го кажете гласно. Да си пенсионер в България е равнозначно на жив мъртвец. Това е.

май си вече на възраст другарю министър смятай си формулката и се пенсионирвай

Циментираха тавана до новите избори. Сега нова формула за да ощетят и да вземат парите на хората. Такива са Първановите хора. Айдуклък.

Pak ще повторя - свойството на средната аритметична, което е в сила в случая гласи че средна от отделните средни по е равна на общата средна. СЛЕДОВАТЕЛНО Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ! Само плашат хората, че е различно! ИЛИ Е НЕЩО ДРУГО!??

Я сметни (1/2+1/3+1/4)/3= 0.36 (1+1+1)/(2+3+4)=0.33

това, което показвате , естествено, не отразява истината. Аз говоря за свойства на средната аритметична, а вие ми показвате как не се работи с дробни числа. Явно не правите разлика, но верочтно не сте само вие, а и много хора.

явно е твоята сила. Разсъждението ти е вярно само за хора с ниски доходи. Но ако заработиш този януари 5200, а през фефруари се случи нищо да не вземеш ти остава натрупването съответно за 5200. Т.е. заработен е максимума за посочените 2 месеца. Ако помесечно ти изчислявам процента за януари получаваш 100%, а за фефруари 0%. Като ги осредня получаваш 50% спрямо максимума за двата месеца.

Ако заплатата ти не се променя, а средната осигурителна сума расте коефициентът по новия начин е по-добър. Ако заплатата ти се увеличава с годините, коефициентът ти става все по-лош.

Новата формула за пенсиите: - трудов стаж 130 години - възраст 150 години - доживелите нахалници в Аушвиц

Ако този е искрен ще поиска и каже, че всяко лице и гражданин като навърши 18 години трябва да уважава труда и да е икономически активно независимо дали работи като внася осигуряване за държавното общество .Без номер от НОИ никой няма право да получава услуги от държавата или да гласува както се легитимира с лична карта.От времето на Костов и такива навталини се подаряват доходи на 780 000 държавни служители, които не си внасят лична осигуровка от 12,8%.Това са 40 милиона всеки месец от бюджета.Това са парите които бойко трябва да търси , а не прокламираните 1 милиард о т сивия сектор.

1, Вие работите! 2, Аз прибирам парите! 3, Вие се надявате! 4, към т,1! Цикли народе поробени! Цикли, цикли, цикли!

Кажете кога ше станат като европейскйте пенсии и тука на нашите пенсионери. А не да ми се хвалите още колко ще "преразпределите" по вашите сметки.

Този плъх от къде излезе? Този ли е специалиста по пенсиите? Тежко и горко на хорицата... Предлагам следната формула: Пенсията да е равна на възрастта. 65 год.- 65 лева. Така урода Николов няма да има какво да работи....

Преизчислявайте както искате, но сложете един път завинаги ред. Не съществува такова понятие като таван. Щом си давал, трябва да получаваш, щом си кредитирал, трябва да си получиш кредита. Иначе държавата ще се оприличи с фалирала банка, а всички искаха да си получат парите от КТБ, нали? Иначе никой няма да внася и ще загубят пак ... бедните. Държава с тарикатлъци и тавани не се поддържа. Ще излъже и открадне сега от съвестните, добре, но утре няма да има кой да я подкрепи и ... фалит. Мислете, господа политици, мислете с мозъка си, а не с .....

На раменете изисква и усилие! А тъкмо това не е в капацитета на бълг. управници. Силните на деня в света ви говорят, че населението трябва да се намали с 3/4 (предсказано от Севрюкова и Ванга) , а вие се надявате на пенсиопнна реформа. Защо този на снимката не коментира пенсиите в една Македония, която би трябвало да спре да съществува, пред вид на местоположението си географско и климатично и икономиката си.

Ако знаете що пара източи тоя човек и напълни касата на БСП няма да повярвате.Милионер в зелено и мини олигарх.

Пенсиите се изчисляват по следната формула: "възрастта"/10 = "брой лева".

Откъде извадихте тоя ортодоксален комунист да се изказва.Как пък точно той, който загроби НОИ и си замина.

Николов се беше скрил едно десетилетие и мислеше , че са забравени кражбите му от НОИ.Нееее не са забравени.

Имам чувството, че има тенденция пенсиите да се намаляват. За целта съответните даннни се умножават по 3.14 и полученото се дели по вторник. :)) Явно, целта е , независимо от трудовия стаж и вноските, пенсиите да са минимални! С една дума, заслужава ли си да се работи и да си правиш съответните вноски, чакайки нормална пенсия? Всеки да си отговори сам...

Николов няма право да говори.Той е гранитен комунист и е работил в ущърб на държавата.

Когато се говори за пенсионна система, трябва да се казват и основните параметри. Колко пари си внесъл и каква част от тях ще ти се върнат под формата на пенсия. Направете една проста сметка, при заплата от 1000лв. осигуровките за ДОО за сметка на работника и работодателя са 224 лв. месечно или за година 2688 лв. При 40 години за трета категория труд за мъжете стаж това прави 107520 лв. внесени осигуровки. При средна продължителност от 5 години на получаване на пенсия от мъжете трета категория труд сметката е следната 107520:5:12=1792лв. Тоест пенсията трябва да е 1792 лв. при 1000 лв. заплата!!!!!! От така направената сметка излиза, че един мъж от трета категория труд ще получи средно четири пъти по-малко пари като пенсия от колкото е внесъл. Докато при магистрати, полиция и военни съотношението е обратно. Извода е, че с така наречената пенсионна реформа демотивират хората да се осигуряват. Както като се вдигна рязко акциза на цигарите и съответно приходите от акциз на същите рязко падна. По груби сметки 70 процента от реалния сектор не се осигуряват на действителните си доходи. За да се върне доверието в пенсионната система, трябва да се премахнат категориите труд и трудовия стаж и пенсионната възраст да се върнат на нивата от 2000 год.

Мисля че ти не си наясно с материята Пенсия . Всичко което си описал е за Хората работещи на Трудови Договори в Частни и Държавни Фирми . Полиция , Армия , Държавни Служите и Цигани се пенсионират по Друг Закон .

От къде я измислихте тази "средна продължителност от 5 години...."? Има хора, които плучават пенсии по 20-30 г. (дай боже повече такива!). Аз ако приема средна продължителност от 3г. може да докарам средна пенсия от 3000 лв! Пенсията както и да я смятат в обозримото бъдеще надали ще надхвърли 50% от заплатата, която човек е получавал.

По статистически данни средната продължителност на живот на мъжете в България е 69,2 год., тоест дори върху 4 год. трябва да е смятам. Направи справка преди да си даваш компетентното си мнение! А това, че има единици където да живеят по дълго никой не го оспорва.

Не на хора като Николов.Той е бил винаги в тандем с Минчо Коралски,Раковски, Карановски и винаги са работили против държавата.

НИКОЛОВ-РАКОВСКИ-КАРАНОВСКИ тримата източвали от НОИ милиони и създали 3 пенсионни фонда с тях.

На Роберт Максуел! ...СКИ...

МАХНЕТЕ ТОЯ БАНДИТ, КАК ИЗБРАХТЕ НЕГО ДА ПУБЛИКУВАТЕ?

Познавате ли комуниста Николай Николов, бандит от класа, дължи откраднати пари на българския народ милиони.

Хуманност - да, но не от пенсонния фонд за пенсия от осигурителни /трудови/ вноски.

..Иии другото ,г-н Николов-Премахнете тоя "ТАВАН НА ОСИГУРОВКИТЕ",БРЕЕЕ...Нека бъдем солидарни и при плащане на осигуровките-така ще се напълни НОИ, пък и тавана ще повдигате по-смело...-няма да има Ощетени вложителииии!?Колко е простооо!?

Точно Николов ли намерихте да публикувате?Той източи НОИ с Раковски.

Господин Николов,с това ,което сте свършили с "Новата формула",само ще ощетите новите пенсионери, които имат постъпателен растящ Осигурителен доход,за сметка на тия,които нямат и 5 години Осигурителен стаж...-което е САМО ОТБИВАНЕ НА НОМЕРА /"Работим по усъвършенстването на пенсионната система"..!?/ .Вместо това помислете, ЧЕ ВЕЧЕ Е крайно НАЛЕЖАЩО ОСЪВРЕМЕНЯВАНЕТО на Всички стари пенсии..!?/пенсионирал се с над 35год ОС получава ИЗЧИСЛЕНА-- ПОД МИНИМАЛНАТА...!?/Последното осъвременяване на пенсиите от преди 2000г беше през 2008г със СОД . от 2007г -398,17лв, сега ,след 8години- колко е ..!?Надхвърля 700лв..!?Крайно време е да предприемате СПРАВЕДЛИВОТО И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Осъвременяване ,а не да ни лъжете с 1-2%...!?Ние ..Чакаме СПРАВЕДЛИВОСТ...!?!?

Този невероятен бандит сега излиза с мнение като експерт и му го публикувате.Лелееее.3 пенсионни фонда създаде 1999г. с крадени пари от НОИ.Мисли, че е забравен ли

Николай Николов - невероятен бандит и крадец, снишил се едно десетилетие в президенството при Първанов, окрал парите на НОИ.Как може да е в ДИР?????

Николай Николов - бивш шеф на НОИ, партийна номенклатура на БКП(после БСП) , източил пари от НОИ и създал личен пенсионен фонд-Нютон-Сила, откраднал пари и за старт ма още 2 пенсионни фонда,съветник в кабинета на Първанов 2 мандата, от Перник.

При 25хиляди армия, 250 хиляди пенсионери полковници и генерали с пенсия на макс. Каква част от фонда отива за тях??

Задължителните осигуровки за пенсия в България е едностранен договор, наложен единствено със сила и безусловна принуда (заробване). Следователно този договор НЕ е валиден. Връщане веднага на задължителните осигуровки за пенсия заедно със законните лихви на реално работещите хора за БВП (работещите които НЕ получават заплати от бюджета са реално работещи за БВП), а след това тяхно право е да слючат двустранен доброволен реален договор, където и както реално работещите пожелаят, както е навсякъде в нормалните страни. Работещите ТРЯБВА да си вземат парите от осигуровки за пенсия заедно със законите лихви, защото ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ едностранни договори наречени осигуровки за пенсия са невалидни, защото това е заробване, а не договор. НЕ на робсвото, НЕ на фашизмът, ДА на ПРАВОТО на реален ИЗБОР във ВСЕКИ един момент за ВСЕКИ реално работещ човек. ДА за демокрацията - власт за гражданите.

Тук и коментиращите са паднали много ниско,подхвърля им някакъв тип нещо което му бръмчи в главата и всички се хващат да обсъждат ама така ли е или иначе. То е толкова просто ,в света и математиката още по вече са го измислили - това което трябва да получиш като пенсия е пропорционално на онова което си внесъл в тази система . Изчислява се още по вече ,че и сега всяка вноска в НОИ чрез НАП става със съответните декларации от които става ясно какво и колко е внесено и какво дължиш. Какво по вече има да се умува, освен ако не искат нашите светила в управлението да направят така ,че високи пенсии да има за чиновниците и силоваците пък и раннии при това ,а клетия работник трета категория ако доживее да вземе някакви трохи. Да ,ама не и това скоро ще стане ясно на ослушващите се политиканчета.

Maверик, бас държа, че си от Северозападна България!

"по вече" грамотност, по - малко простотии!

"по малко " и по съдържание ,затова сте на този хал. Аргументи дайте писарушки такива или не ви харесва пропорционалността на полученото с внесеното.

Цял живот бъхтаме и сега пак ще ни правите на луди.Формула номер 1:Открийте фонд "ДОО за държавни служители" и от там плащайте на държавни служители,полиция и армия и не крадете от труда на хората.

Добре де. Нека приемат каквато искат формула, коефициенти, изглаждане и т.н., но да премахнат срамното понятие "таван", върху нещо, което си внасял години наред и накрая самото НОИ ти изчислява, но не ти го дава !? Антиконституционен парадокс. Чиста кражба, но забележете - за някои хора като върховните "съдии" и др. НЕ СЕ отнася - те са богопомазани, изхвърлят златни екскременти !!

В този случай, ще трябва де се премахне и тавана на осигуровките. Не знам в друга страна да има такава дивотия, която единствено да облагодетелства хората с много високи доходи.

Пенсионната система е във фалит. В момента около 60 % от парите за пенсии, не идват по линия на социалните осигуровки, а чрез бюджета се ВЗИМАТ от политическите ЛИДЕРИ чрез данъците. Заложената бомба в пенсионната система е ТАКАВА, че след около 8 год. представителните политици (ЛИДЕРИ) ще ТРЯБВА да взема кредити, за да МОГАТ да плащат пенсии. Засега около 6 млрд. на година е дефицитът. След 10 год. максимум ще останат да работят ОБЩО 800 хил., които трябва да изхранват 6.2 млн. Пенсионната система в България е КЛАСИЧЕСКА финансова пирамида, при която само ПЪРВИТЕ печелят. Има огромни групи от хора, които ПОЛЗВАТ "преференции". Има огромен брой служители на МО, МВР и МП, които РЕАЛНО работят или са работели в УСЛОВИЯТА на трета категория труд, а се пенсионират или са се пенсионирали на възрастта на кадрови войник или патрулиращ полицай. Необходимо е ДРАСТИЧНО намаляване на групите, които имат ПРАВО на ранно пенсиониране. Огромен е проблема с работещите в бюджетната сфера, чиито пенсии се ФИНАНСИРАТ от данъците на ОСТАНАЛИТЕ работещи. В момента в България има над 769 хил. души, на които им се дава заплати от бюджета, от тях над 430 хиляди лица са наети в държавният бюджет (над 130 хиляди лица са наети само в изпълнителната власт) и не генерират БВП, за разлика от останалите засега само 1.32 млн. работещи. Общо работещите в България засега са 2,09 млн. но след 10 год. максимум ще останат да работят ОБЩО 800 хил., които трябва да изхранват 6.2 млн. Това е почти пълен икономически, социален и политически ФАЛИТ сега, а само след 10 год. този ФАЛИТ ще е ПЪЛЕН.

Да направят индивидуална партида на всеки. Ако не изразходиш вноските си докато си жив, остатъка от парите да се наследява. Ако пък живееш много дълго и си похарчиш парите по партидата да минеш на минимална пенсия.

То пак си има индивидуална партида за всеки,само че те дебнат кога ще гушнеш букета и колко пари са останали по нея.За наследствени не мисли.

Всяка нова формула има една цел - да се плати по-малко на народеца и да се прибере повече от същия. Целта винаги е постигната, жалко че не го отразяват в нито един "евро" доклад.

Новата формула ми е ясна. Пенсия -10 години след смъртта ми! Затова не се отчайвам!

Държавният ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН гарантиран пенсионен фонд ТРЯБВА да гарантира САМО единен стантарт за ВСЕКИ работещ и нищо друго. Сега се гарантира ЗАДЪЛЖИТЕЛНО двойния стандарт. Един плаща, а не получава нищо, друг не плаща, но получава всичко. Един е първа, друг втора, а трети е трета категория човек, извинете, труд. Там където ИМА двоен стандарт, там ВИНАГИ има робство или фашизъм. Само единният стандарт за ВСЕКИ човек е справедлив, САМО тогава НЯМА робство, САМО тогава НЯМА и фашизъм. Ако някой желае РАЗЛИЧЕН стандарт за него, НЕГОВ е ИЗБОРЪТ да сключи ДОПЪЛНИТЕЛЕН двустранен индивидуален ДОБРОВОЛЕН договор с частен или държавен допълнителен доброволен пенсионен фонд. НЕ на задължителените негарантирани пенсионни фондове. НЕ на робството, НЕ на фашизмът, НЕ на двойния стандарт. ДА на ПРАВОТО на реален ИЗБОР във ВСЕКИ един момент за ВСЕКИ работещ човек. ДА за единен стандарт. ДА за ДЕМОКРАЦИЯТА - власт за гражданите.

.... и еднакви осигурителни вноски за всички. Който нищо не внася, нищо не получава. Няма социални пенсии по милост, по гениалност, по високопоставеност, и т.н.

Познавам хора,които са здрави и получават инвалидни пенсии,използвайки връзки.Мисля,че трябва да се ограничат до минимум.

Те да направят пенсионната възраст на сто години, пък да няма инвалиди. Много ми е интересно как ще се ограничат инвалидните пенсии, като се спрат на болните, а на мнимите болни останат ли?

В предизборната кампания на Борисов се каза,че ще ревизира инвалидните пенсий.Наближава времето да го издухат, а този въпрос си стои само като обещание.Но то си има и своето обяснение.

Пенсионер по стаж и възраст съм от 3 години.Продължавам да работя по трудов договор на нископлатено и непривлекателно за младите място и имам договор за управление и контрол /ДУК/на акционерно дружество.От трудовия договор пенсията ми расте с мизерните 10 лева на година,а от Дук с 30 лева!С осигуровките които внасям солидарния фонд на НОИ дава незаслужени пенсии на неработили мангали,военни и ченгета търтеи,пенсионирани на 50 години.Моята пенсия расте като охльов,макар да имам вече 43 години стаж,от които 10 - втора категория.Къде е тук справедливостта?

Щом искат да се отчита индивидуалния принос трябва да има и индивидуални партиди, които да се наследяват, единствено по този начин може да се мотивират хората от трета категория труд. Пенсионната система в България е чист геноцид спрямо трета категория труд. Справка средна продължителност на живот на мъжете в България е 69.2 год., пенсионна възраст 65 год. и 40 год. стаж. Плащаш 40 год. осигуровки за да получаваш 4 год. пенсия.

всички пенсионери вън от държавния сектор. Къде ще работят младите........

Това ли ти е мечтата? Да чоплиш семки в топла канцеларийка и да прибираш рушвети?

Правилно. Кадърен пенсионер - в частния сектор, при частния собственик - той да преценява, а не високопоставени връзкари, цял живот на държавната хранилка, "преуморени", "изцедени", но готови още 100 години да "работят" на "тежка" държавна работа - в министерства, парламент, президентство, агенции, комисии ... безброй служби на наш гръб. За пенсионер да се забрани държавна работа, както казваш "да чопли семки".

В момента който навърших 57/втора категория/ си събрах парцалите и напуснах нищо че бях на добра позиция. :)))дневен режим....ставане в 9,тоалет до 10,кафене с приятели до 11 и то станало ракиено време.....после на диванчето. Успях да науча едно младо момче на това-онова....показах му плевнята,само да намери вратата.

Сметката е много проста: 1. Сумират се всички вноски, които човек е направил през годините. 2. Ако в момента средната продължителност на живота е 75 години и човек се пенсионира на 60 години, ще му се отпусне годишна пенсия в размер на 1/15 от натрупаната сума. Т.е. по 1/180 на месец. Ако се пенсионира на 65 години, ще му се отпусне пенсия в размер на 1/10 от натрупания капитал. Т.е. колкото по-късно се пенсионира човек, толкова по-голяма пенсия ще получава. Просто, ясно и работещо. Ако иска, да се пенсионира на 50 години ще получава пенсия в размер на 1/25 годишно от натрупаните пенсионни вноски.

а ако се пенсионира на 100 г. пенсията ще е 100/100 от натрупаните пенсионни вноски.

Това което са измислили е пълна глупост. Чиста проба отглеждане на дългите години труд. От де на къде ще ми отнемат правото и сага за втора категория труд Аз съм работил над 20години като елмонтьор обслужващ електропроводи и кабелни мрежи 20000 волта при тежки атмосферни условия - бури ,виелици,гръмотевици в дъжд и сняг и то аварийно .и сега тези Нямащи се представа какво е такъв труд ми определят жалките ни старини решаващи ни да не можем да си купуваме храна лекарства и да живеем като скотове.щом сте ни подкарали така вземете и ни премахнете физически -варианти много и ефективни -няма пенсионери -няма проблеми ,но има пари за крадене.-Справка : Корпоративна Банка, многобройните такси и данъци отиващи за обужване на неработещата администрация, зле работещите съдебна система ,за администраторите в МВР ,Здравна каса ,профсъюзи които не защитават работниците ,а са мимикрия -това ли е България Погледнете другите европейски държави защо ли живеят добре толкова ли са умни а ние и нашите управници...... Да се замислим -някой иска просто да ни умори народе.

Вместо да се чудите как да откраднете или намалите парите вземете си оправете системата. Как може да си сложите срок за подновяване на инвалидна пенсия след поредния ТЕЛК 4 месеца?! Как се предполага да си доплащам лекарствата, да си купувам храна или да си платя тока през това време? На всеки 3 години ТЕЛК, и съответно 3-4 месеца без пари. Това начин да се отървете от инвалидите ли е?