Проучване на БСК: Близо 56% от фирмите ще дадат коледни бонуси

56% от фирмите ще дадат коледни бонуси на всички свои служители. Това показват данните от непредставително проучване на Българската стопанска камара, проведено в периода 25.11.2013 – 6 декември 2013 г. сред 410 компании.

Обратно в новината

Коментари - Проучване на БСК: Близо 56% от фирмите ще дадат коледни бонуси | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма нищо по-смешно и жалко от тъпите бедняци, които разчитат на заплати и коледни бонуси!

Нека шефчето да си купува джип,нека дава на любовницата, нека... Аз искам само заплата ми да не се бави и да не се чува редовното"Няма превод,няма заплата и днес" и да дремеш пред банкомата с надежда. Не знаете какво е в провицията там бавенето на заплати е масово явление,но Бог високо,Цар далеко.

Под 56% даващи "коледни" РАЗБИРАЙТЕ министерзтвата , дирекциите и "правосъдието"!!! За РАБОТНИКА--един гол х.....Й!!!!

Тези 410 фирми са големи компании, които малко или много за запознати със западните тенденции в отношенията служител-работодател или имат в борда си чужденци. От местните алъш-вериш фирмички не очаквайте дори и устна похвала. Щото работодателят още 10 години ще мрънка, че е в криза. А иначе ще си купи джип, ще ходи на екскурзии в Дубай, ще дава кинти на любовницта, ще демонстрира всякакви хай-тех придобивки

И какво ти е виновен собственика, след като е развил бизнес, а ти си се подписал под договор да му бачкаш?

"Развил" е неправилно използвана дума по отношение на българския бизнес. Та въпросния бизнесмен е преуспял заради уникалните си способности да лъже, краде, крие оборот и да мачка хора. По-точно служителите му развиват бизнеса. Той бъкел не разбира от дейността си, което не пречи да се има за голямо добор утро, нищо че едва е завършил средното си образование и то в сферата, в която е фирмата му. А това под какво се подписва един служител - от кога има връзка с действителността? На теб ако ти възложат нещо извън трудовата характеристика - ще напуснеш ли или ще подвиеш опашка и мърморейки ще го вършиш нон стоп? На бас, че е второто.

Брей пък във ВиК Добрич няма да има дори заплати за Коледа - ха ха ха ха ах хааааа ха а, да ни е честитаааа

затова те се взеха в ръце и вече другаря парт-геносе е BOSS

Кофти снимка -от един сайт за платен се.с.

после да се научат работно облекло да дават

първо да се научат заплати да плащат

това фантастика ли е или реалност че то тимаджиите и заплата не даваха

това фантастика ли е или реалност че то тимаджиите и заплата не даваха

Да ви пикам и на коледните бонуси! Само вижте медийното пространство колко е постно откъм свястна журналистика и новини. В тази държава нищо стойностно не се случва. Вместо да слушате глупостите на сульо и пульо в България, по-добре отивайте да работите в читави държави, та взимат програмисти и над 35, както и всякакви други свестни кадри.

И все пак ако не ви дадат, то проучването ще ви топли.

Тези 410 компании са в София,нали?Да ви пикая на статистиката!Ние в провинцията не знаем дали ще си получим заплатите за празниците,защото миналата година точно това се получи!Смешници!Поне не дразнете хората с вашата нереална статистика!

За да сгаднят Коледата, комундетата, назначени за капиталисти, ще осъществят " ...внимателната преценка за приноса на работника...." Всички доносници и сговорчиви урусп*и ще бъдат стимулирани с по некаква си част от заплатата, която и без това служи ДА ИМ ПРЕЧИ ДА УМРАТ ОТ ГЛАД ИЛИ УЖАС, относно това къде се намират. После те ( комундетата ) ще повръщат по Халкидики или Майорка или ба ли маа'им къде. Е те с този модел ще стигнем Европа следи има-нема 3 милиона години!

ufviuholk

това заглавие трябва да се разчита по следния начин "близо 56 % от шефовете на големи фирми ще получат за себе си бонус/удържат от заплатите на служителите си за бонус".уж има криза ама всеки ден никнат нови и нови фирми.нали уж било криза.от къде постоянно никнат нови фирми?явно някой сериозно си пере парите.за съжаление в тази страна бонуси има само за мениджърите които с купена диплома и лизане на зад....ци стават някой а кадърните или ще си чакат забавените заплати или ще са на борсата.фирмите вече се изхитряват и не съкращават за да не взимат техните служители пълния размер на обезщетението.явно на Бай Ганя работодателя сменил миризливия калпак с ново "Армано" от Илиенци за 5 лв му се свидят парите.а и как иначе - нали с тия пари издържа любовница и съпруга.

Умряла работа е да чакам шефа да развърже кесията преди Коледа .Не ми е и нужно стига да ми плаща поне това което ми се полага и да не търси поводи да реже все за нещо.Един приятел пък ми сподели че ,вече от няколко години шефа им който в началото се правел на щедър поне по някои поводи колкото да ги събере да направят заедно главите и да хапнат нещо откакто се обзавел със скъпа любовница прекратил тази практика и по празници изчезвали да празнуват някъде.Икономиите се разпрострели и за най-необходимите инструменти и консумативи за работа .Зверски икономии за да има за к..вата.

Ти май завиждаш...

Вече на всички Ви е ясно ,че целта на фирмата е щастието на оная работа на "шефа" и компания. Последствията са ясни ...

казаха по БТВ , че ще изхарчим незнам си колко милиарда през декември за подаръци ....явно живеем в различни светове или нещо не съм разбрала

А пък някои казват, че държавата била в колапс, че нямало пари за заплати, че бюджета вече не издържал. На никого ли не прави впечатление, че българите за предстоящите паразници ще похрчат СРЕДНО по 249 лв.;с 40 лева ПОВЕЧЕ от предходната година, че 350 000 ще празнуват зад граница... Какво става в тази държава, бе???????????

Цените са се вдигнали затова ще похарчим повече с 40 лева. А за 350 000 излиза по-евтино да празнуват зад граница.

поне 2 млн българи не са виждали 249 лева на едно място ( на куп както се вика ), сигурно вече не познават и копюрите. Маани ги тези списователи!

Да се скъсаш от смях - 410 фирми - непредставителна извадка. Ташак. Ако са държавни или от монополистите - още по-голям ташак. Но най-интересно ще е дали безработните ще получат коледни добувки, а те се увеличават с всеки изминал ден.

какви бонуси, какви пет лева , при нас правят съкращения и хората над 50 г се чудим къде ще намерим работа , интересно как ще увеличава възрастта за пенсиониране след като гонят старите служители, има възрастова дискриминация

Това е целта... Това е държавна политика по целия свят(или почти)!!! Да внасяш цял живот пари,и малко преди да придобиеш право на пенсия,да лапаш дървото.... Това когато го прави държавата се нарича осигуряване! Когато го прави друг,се нарича рекет........

мисля , че в "белите държави " на запад хората на тази възраст са по добре защитени , или пък с частното си осигуряване могат спокойно да станат пенсионери , да дойдат в Бг да живеят на село/ както много англичани направиха това в Бг/

Имам няколко приятели-програмисти в компанията, повечето летят в небесата, но единия има доста добра представа за нещата. Той казва, че ако до 35 годишна възраст не станеш мениджър, няма смисъл да продължаваш с тази дейност. ИТ е прекалено динамична дейност, освен да работиш, там трябва и постоянно да учиш. А тези, които сега излизат от университета често знаят повече от теб, идват със свежи сили и амбиции ... Моя приятел казва още, че ако не стане шеф в близките 2-3 години, бъдещето му е на таксиметров шофьор. Просто 12-15 години години денонощен труд + учене тотално амортизират човека ... абсурд е да доживее до пенсия с такъв режим.

Смисълът е че тези хора си получават сериозни заплати+бонуси, работят в европейски условия, но има неща които с пари не могат да се купят :)

Донякъде е прав. Само, че до тази възраст или ставаш шеф или тръгвай по свой IT път и ставай работодател. Това е възраст в която човек е крайно време да си е взел бъдещето в свои ръце и живота му да не зависи всяка сутрин от настроението на някого.

да си добър програмист, второ и трето е да намираш клиенти

Твоя приятел пич нещо се е объркал силно. Който не става за друго става мерйджей. Както казва моя колега - "аз неговата работа мога да върша ама той моята не". И тия легенди за умните студенти забрави просто. За тая работа трябва мерак и опит. Само с четене не става. А приятеля ти явно го мързи момчето и иска да ходи да вика по другите, да не се занимава повече да чете и да зима много пари. Ами тогава не е важно дали си ИТ или друг Кажи му че освен да кара такси може да се пробва за политик. Там не трябва да се чете и се изкарват пари. За мен това е крайната фаза на деградация за един професионалист.

Мерак и опит има, на 32 години е и работи от 20-годишен, само че годинките си казват думата. Идва време, когато мозъкът се е напълнил с информация и не иска повече, а още по-лошо става когато почне и капацитета му да намалява (т.е. да забравя). За съжаление това са недостатъците на човешкия организъм ... Не бих казал че става дума за деградация, просто за трезва преценка. Иначе имам и друг приятел-програмист, сменяше си работите през не повече от година и все за много повече пари, смяташе че винаги ще е така. Сега от три години е в застой, чака второ дете, жена му не работи от 4 години, защото няма кой да гледа другото дете. Сега с новото съвсем няма шанс да се хване на работа. Преди 5 години двамата изтеглиха кредит над възможностите си с идеята, че доходите им постоянно ще растат, ама се оказа че друго ги очаква в живота ...

Значи всички програмисти над 35 годишна възраст да става таксиметрови шофьори. Предполагам това се отнася като цяло за всички IT специалисти. И да не забравяме, че ти го каза...

Ех, господа бизнесмени и фирмаджии, проумейте, че от вашата фирмена и финансова политика зависи състоянието и благополучието на българския работник. И желанието му да остане в България. Не се стискайте и не дръжте работниците си на 400- 600 лв. Джипът за 100 000евро може да го изплатите и за по-голям срок, но с тия мизерни заплати не можете да задържите някой да ви работи... Затова българинът напуска поголовно страната...ще дойде време да работите само с негри и жълтурковци. Как не проумявате в глобален мащаб, че от вас зависи благосъстоянието на нацията... не бъдете максималисти... не потвърждавайте "Ден година храни" карайте по-умерено...

Ставаш работодател и караш джип за 100 хиляди евро. Даваш по пет хиляди евро на работниците ти и те носят на ръце.

Първо 100% съм съгласен с теб. Проблема е че мериджея излиза с репликата "като не ти харесва - махай се. Други чакат на вратата". А пък работника няма голям избор щото и да се махне 90% от шефовете са същите лайна. Та единия е виновен че стой ама проблема е че и да се махне пак на същото миризливо шефче ще се надене. Просто няма конкърентен пазар та да се напъват тъпаците да задържат качествените работници. А и шефове сатват предимно тъпанари дето нямат капацитет да мислят и виждат по далеч от носът си.

Не знам защо масово хората смята, че е лесно да си бизнесмен. Общата представа е - крадеш едни пари, купуваш джиБ, наемаш едни хора да ти работят за смешни пари и си бизнесТмен. Добре де, ама после какво правиш? Откъде идват парите? Ако става само с крадене, защо ти е да наемаш хора? Малцина си дават сметка за жестоката реалност, а тя е че пазарите се свиват, парите намаляват, държавата пие кръвта на бизнеса и само администрацията проеперира в наши дни ...

Пич има истина в това което казваш. Кажи ми колко са тия шефове дето ще наемат 3-ма човека на по 5000 заплата дето ще си скъсат дъпето да бачкат и ще са доволни. А правилото е 10 човека на по 500 и всеки е недоволен. Е заради това мислене няма да се оправи икономиката. Ако плати на някой добре него го хваща запек .Не може да спи нощем от тая мисъл че се е набутал.

В България "бизнесмен" е странно понятие. Да, всеки може да стане такъв...ако има връзки, няма скрупули и му се отдава отръки да лъже и краде

То пък едни работници ...

Е па какъвто работодателя такива и работниците Какви да са :)

Не по-малко интересен е въпросът каква част от държавната администрация ще получи бонус, а също и в какъв размер.

Поредната огромна манипилация, целяща да покаже, колко добре живеем! Обаче тази опорна точка би следвало да е измислена от някой рабфаковец с каскет или буденовка вместо мозък - "56% от фирмите ще дадат коледни бонуси на всички свои служители" - ТАКЪВ СОЦИАЛИЗЪМ В ЧАСТНИТЕ ФИРМИ НЯМА! ТАКЪВ СОЦИАЛИЗЪМ В ЧАСТНИТЕ ФИРМИ НЯМА! ТАКЪВ СОЦИАЛИЗЪМ В ЧАСТНИТЕ ФИРМИ НЯМА! Благодарим ти, партийо любима, че от медиите по прекрасен начин научаваме за опорните ви точки! Но тази издиша отвсякъде! ОСТАВКА! ВЕДНАГА! ОСТАВКА! ВЕДНАГА! ОСТАВКА! ВЕДНАГА! ОСТАВКА! ВЕДНАГА! ОСТАВКА! ВЕДНАГА! ОСТАВКА! ВЕДНАГА! ОСТАВКА! ВЕДНАГА! ОСТАВКА! ВЕДНАГА! ОСТАВКА! ВЕДНАГА!

Намаляването на заплатите е много често срещано.Аз самия ще се радвам да ми дадат заплатата навреме и без да е орязана.Бонус от няколко години не съм виждал.А за израза "знаеш ли колко чакат за твоето място" съм го чувал 1000 пъти.

Трябваше да напишете 50% от фирмите в София и 6% в провинцията ще дадат бонуси. Като знам какви мъртви градове има в провинцията ,те заплати не дават те за бонуси говорят!

Че то бонуса му е това че ще му дадат част от заплатата бе ;)

Процента за провинцията е по-малък.Тези проучвания може и да са верни,но само за София.На други места заплати не дават,те за бонуси говорят,на кой свят живеете?!?!?!?!

И бизнеса ни е като комунизма. Увеличете заплатите а не да се трепят хората за жълти стотинки и в повечето случаи един човек работи като за 5 тима и накрая му хвърляте 100 кинта бонус да се радва на коледа.

Е, то това е стимула, все пак хората вършат някаква работа срещу заплащане а не заради едно потупване по-рамото. Освен това смятам че работодателите трябва да го правят всеки месец със служители които правят повече отколкото е написано в служебната характеристика...и мога да ви кажа че това са едно 99% от служителите във всички фирми. Всеки работодател трябва да знае че всъщност едва 12-15% от приходите във фирмата са за него ...даже може и да е по-малко останалото е за работниците му защото реално те са фирмата. И господа работодатели, ако не сте съгласни помислете си всъщност каква точно работа Вие вършите в собствената си фирма...моите наблюдения показват че освен да теглите от касата на фирмата и да се фукате с новата си кола или любовница май, май ...никаква. За това и бизнеса в БГ реално е "мижим да те лъжем".

Работата не пада от небето. За да спечелиш поръчка се иска къртовски труд и поемане на сериозни рискове. Обикновено работата след това може да се върши от много хора. Не подценявайте труда на тези, които ви осигуряват прехраната. Казвам го съвсем сериозно, от позицията видява и едната, и другата страна. Ако не ми вярвате си направете фирма и вижте колко ще ви се налага да работите и съответно колко ще спечелите.

Я стига...освен началния капитал за да се създаде един бизнес, не виждам какво друго прави "другаря" работодател. Реално целия бизнес се движи от негови наемници. И хайде стига с тия благодарности че ни бил дал работа...дрън, дрън. Първо ...откраднал пари за начален капитал, няма как да е иначе при услови че само преди 20 години бяхме на една дередже. Втора нека не забравяме че той без работниците си е никой на това се вика взаимен интерес тъй че нека благодарностите да ги съкратим от двете страни на равенството.

Що се отнася до риска...ха ха ха..най -много да загубиш началния си капитал. ВСИЧКИ МОИ КОМЕНТАРИ ДО СЕГА СЕ ОТНАСЯТ ДО ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ. АКО СТЕ РАБОТОДАТЕЛ СИ ИЗБЕРЕТЕ ДАЛИ ПЪК СЛУЧАЙНО НЕ СТЕ ОТ ПО-МАЛКАТА ЧАСТ :)) ЖИВИ И ЗДРАВИ!

Pesh0

Ахааа . Да не са същите , които проучват, и вадят данни че БСП ще спечелят избори, ако има в момента

Чувствам се дискриминиран. Моят бонус винаги е бил през месец март, а никой не го отразява.

Пичове, казвам си го направо. При нас коледния бонус е, че ни намалиха заплатите само с 30 процента. Не смея да се оплача нито в Инспекция по труда нито в НАП, защото ще ме издухат моментално, а пък на собственика просто нищо няма да му направят. Така е почти навсякъде.

Пак е за предпочитане пред това, да съкратят неудобните хора.

Ако си ценен кадър - напускаш и веднага си намираш по-добра работа. Ако не си е нормално, че са ти намалили заплатата. Справедливо е, нищо че не ти харесва.

Зависи в коя свера работиш и в какво си добър. Връзкарството е също проблем. Винаги ще имаме раздута администрация където нетрябва и в частни фирми и в държавни тъй до некомпетентния връзкар му трябва нчкой който да му върши работата

Умрял съм да слушам да ми говорят ей така, на ангро! Ценен кадър, веднага да си намери работа?!?! Знаеш ли как хора с 2 чужди, 4 програмни езика, стаж над 4 години и суперумения ги гонят като кучета заради това, че шефът се сменил и новият си прави нов екип, и после същите хора се мотаят по 4-5 месеца без работа, докато ги наемат на много по-скапано място! И това в ИТ сферата!

Аз давам не само на Коледа,но и на Великден, като ги пускам отпуска,щом съм доволен от печалбата,защо да не давам... И така и аз доволен и те доволни! Трябва да се стимулират работниците по някакъв начин,с финансовия стимул съм забелязал,че има успех!

Хехехехе - верваме ти!!! Че то за 100%, повтарям, за 100% от работодателите основният стимул, който дават на работниците да работят, е: "На улицата знаеш ли колко хора чакат за твоето място!". Мерси, не на мен тия!

Такива,като тези така нарекли се работодатели едва ли ще просъществуват много!!! Знам,че е така,много от работодателите спекулират с кризата,която отмина отдавна,поне за нас богатите!!! Кризата е за бедните,но в България много работодатели се възползват от самата дума криза и го натякват на работниците си,което за мен е престъпление!!! Тези работници все пак изкарват хляба на съответния работодател,да не говорим,че и всичко зависи от покупателната способност на самите работници! Те,като са бедни няма и да купуват продукция ит.н... Но такива работодатели нямат място в нашето общество,защото точно заради тях избягаха повечето хора в чужбина и ако продължава все така,един ден същият този работодател ще трябва да затвори фирмата си,защото няма да има кой да работи в нея,ще си остане само той и сам да си харчи парите на село....

другарю Милиционер какви бонуси даваш а?НИКАКВИ!!!!

Написах това,само и само да се види и от други работодатели и да се досетят,че и те трябва да дадат нещо на работниците си,не съм го написал с лошо! А ,че давам,давам и то доста над средното ниво бонуси!!!!

"слогана" е поредно изобретение на простотията,защото спокойно свидетелства,че нито български език владее, нито енглиш й е ясен.

Ъ?

Подобни глупости , написани на обществено място, следва да се считат за престъпление! Първо: 410 компании не са показателни за фирмите в България , които са над милион. Като се има предвид , че над 50 % са недействащи, с един управител и т.н. няма как 56% да си дават бонуси. Второ: Дори сред действащите фирми с реална дейност и поне двама служители е много важно в какъв отрасъл се работи - направо казано в 95% от отраслите НЯМА БОНУСИ НИКАКАВИ, ЗАЩОТО И САМИТЕ ЗАПЛАТИ ГИ НЯМА. Остава само в IT сектора, един-двама производители за чужбина и при държавните служители някое бонусче да се вземе. Останалото е мрак и скърцане със зъби!

Като гледам тея от БСК владеят времето. Слогана "времето е наше", вече придобива съвсем нов смисъл.

25.11.2013 6 декември 2013 г. Направо да го направят за периода 25.11.2015 6 декември 2016 г. да знаем да седим или директно да се изнасяме.

Преди година, пак преди Коледа, (е може и да беше ноември 2012) тук в ДИР-а пишеше, че 56% от българите не могат да си позволят да отделят никакви пари за коледни подаръци, а 60% от домакинствата трудно си плащат битовите сметки. Написаното днес явно е добра новина, колкото неравномерно да са разпределени благинките и колкото и нееднозначно да се приема...

Не "добра" новина, а направо опорна точка си е това!

в нашата голяма фирма от три години и гъза от работа да си скъсаш бонус няма да видиш. даже трябва да се радваме ако си вземем заплатите навреме. та така.

Освен това,въздухът се пречисти изненадващо,всеки втори българин смята да купи лаборгини,апартамент на морето и златни зъбни протести за тъщата-най късно до нова година,и всяко семейство декларира че на масата му,присъства месо два пъти на ден-7 дни седмично.... Гражданите са объркани,защото Пламенчо твърди че този просперитет се дължи на неговата политика,а па Боко твърди че по негово време било още по-добре,и ако вземе отново властта и,и космически совалки ще притежаваме..........

така, цяла година плащат мизерни заплати и накрая хорта се радват на бонус

Всеки получава, колкото заслужава