Бизнесът очерта уникална диспропорция в България

България се радва на нисък държавен дълг, той е под 16% в момента, паралелно с това обаче имаме една особено висока междуфирмена задлъжнялост, която е 227% от БВП.

Обратно в новината

Коментари - Бизнесът очерта уникална диспропорция в България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Схемата ти е митологема. В нея фигурират "добри", "лоши", "комуноиди", пишман бизнесмени и т.н. Холивудска боза. Прочети ми поста, за да се позамислиш малко. Обективната причина за всичко е, че нашата икономика следва политиката, а това е така, защото имаме унищожена икономика, а това е така, защото през нас минаха татаро-монголските орди на демократизацията и това, което остана са пепелищата на нашата икономика. Сега тези татаро-монголо-доларо-демократи ни казват как да си управляваме икономиката и ние не можем да започнем да се въстановяваме от пепелищата - виреят само крадци, бандити и продажни политици - както е след монголско нашествие в съсипана държава. Оправията ще проличи, когато видим прагматични външнополитически действия, но не ги виждаме. А основата на оправията е да ни провърви да се самоизмъкнем - трябва ни време на спокойствие и стабилност и по-малко крадене. Ако обаче постоянно ни подтикват към грешни действия, разрухата ще е окончателна. И така - трябва ни време, търпение, много работа и верни ориентири - да умеем да дружим с правилните приятели. А най-добрите приятели са старите - за нас това е Русия. Амин.

Ами така е, господинчо! Като гледате да си угаждате на прищевките, вместо да работите. Като сами сте мързеливи и некадърни, и като не зачитате служителите си за хора, защо си мислите, че някой е длъжен да ви отглежда?

Анализа на ситуацията трябва да започне с това, че нещо в държавата пречи да протичат разплащанията. Има някаква утечка, която точи силите на пълноценния поток на взаимните разплащания. Такава утечка се нарича крадене. Комисионни се раздават от фирми към корупционери, корупционерите обещават тлъсти поръчки(по надути цени естествено, като в надуването влиза комисионната за корупционера + допълнителната изгода за фирмата). Естествено фирмите играещи в тази игра не са най-ефективните, а са просто най-своите. Оттам идва и края на далаверата - държавата и свършват парите(няма как да се изплати на ВСИЧКИ по завишени корупционни цени). Тогава последните(фирми), които вероятно са нормалните, истинските остават на сухо - те нямат свой човек във власта да им осигури плащането. Ето тук идва стопера на разплащанията. Съответно накрая държавата спира да получава данъци и още по-малко има с какво да плаща - сега вече на сухо по необходимост остават и "своите фирми". Банките, дали кредити, остават с лошите кредити - спират кредитирането. Фирмите, спрели да работят уволняват хората(няма майтап), хората си посягат към депозитите в банките, обаче банките нямат пари - дали са кредити, а не са получили парите си обратно. Държавата, за да си плати дълговете натиска в този момент банките да си провизират кредитите - да платят по-високо обезпачение на лошите кредити, но банките по обяснени по-горе причини - нямат пари. И ... отново сме 96 година... Интересно ми е, дали БСП наистина искат да спечелят изборитв и ГЕРБ дали наистина се притесняват от това, че ще ги загубят.

По-скоро се нарича валутен борд. Намаляващ валутен резерв - намаляваща парична маса за търговски обмен - стагфлация.

Статията казва завоалирано, че БЪЛГАРИЯ Е БАНКРУТИРАЛА! ГЕРБ провежда политика на рекомунизация и резултата стана видим за 3 години! Така както Бай Тошо доведе България 3-ти до банкрут, така и комуниста Б.Борисов ни натика в мизерията. КОМУНИЗЪМ=ГЛАД+МИЗЕРИЯ+РАЗПАДАНЕ НА ДЪРЖАВАТА +ИЗМИРАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО

majmuncho

Предполагам, че това означава че си доволен от управленията на Виденов, Костов, Царя и Станишев и че при тях това е липсвало:) ще ти съобщя новина - и при тях го имаше - при всички го има защото никой до сега не мисли за бизнеса, който изхранва цялата държава.

Отдавна е починал благодарение на вещото управление на ГЕРБ

majmuncho

Това далеч не е заслуга само на ГЕРБ ... въпреки че и те доста допринесоха. Очевидно нямаш никаква представа от икономическа среда в България - така че си запази коментарите за нещо от което разбираш. Не се чувствай задължен да коментираш - коментира се когато има какво смислено да кажеш.

Колко заплати даваш та ми обясняваш от какво разбирам Гарантирам че си на държавна служба и през живота си 1 лев не си произвел

По принцип си прав, като казваш , че губи последният кредитор по веригата. Всъщност това е потребителят, т.е. обикновеният гражданин. Такава е обективната икономическа логика (и тук няма място за морална оценка).Отвъд него нещата престават да същестуват - виртуалната реалност се разпада...за да бъде заместена от нова такава.

majmuncho

до голяма степен проблемът е от това че няма потребление - има "закупени" стоки от фирмите но няма кой да ги купува. За потребителя това не е проблем. Проблем е за фирмите. Напротив потребителя печели защото фирмите искат на всяка цена да си продадат стоките, което води до спад в цените - то е очевидно. Изключение правят монополистите или почти монополистите - Енерго-разпределителни дружества, Топлофикации и т.н. те дори си вдигат цените.

227% междуфирмена задлъжнялост = тъпа, нехаеща, прогнила държавица с мега беззаконие. Дивият Запад ряпа да яде!

Държавата няма да фалира, но 90% от фирмите отиват към фалит.

majmuncho

е кой формира БВП според теб? държавните дружества ли? :))) като загинат фирмите загива и държавата.

Бизнеса - чертае, а аз мислех, че само може да крие данъци и осигуровки!

majmuncho

О невежи ми пролетарию! Стани "чорбаджия" и ще ти се проясни картинката. Докато си волен пролетарий, ще мислиш като волен пролетарий. Чудя се кой ти пречи да просперираш и ти като масово укриваш данъци и плащаш заплати на няколко некадърника. Дали някога си си задавал този сложен въпрос?

Г-н Данов,обяснете какво е това БИЗНЕС? Какво е БЪЛГАРСКИ БИЗНЕС? И каква е разликата между тях? Чак след това можете да правите някакви ИЗВОДИ!

Г-н Данов не може да ти отговори на въпросите ти, защо самият той не знае какво всъщност работи и с какво допринася за решаване на съществуващите въпроси!...

Излиза, че 100 евро оправят междуфирмена задлъжнялост от 600 евро. Кпментарите отново са както казват руснаците - вокруг да около.

никой нищо не е произвел и всички са на чисто само на проститутката и е в гъ*о на старата максима че тя има нещо продава го и пак си е нейно

Въпросът се нуждае от философски анализ, за да се разкрие икономическата му същност. Защото това е единственият бизнес (професия), който никога не е губещ, защото за него не са нужни инвестиции! Ползваш нещо, дадено ти от природата, чийто единствен недостатък е, че се "износва" с времето. То затова от иконом. гледна точка проституцията е най-печалившият бизнес!

Ал

Като няма правила и закони има мазило. Така не трябва продължава.

Няма правила защото партията на Б. Данев, БСП, дълги години умишлено не ги създаваше понеже така им беше изгодно за далаверите. Сега вече не им е изгодно и искат правила и някой да оправи с магическа пръчка батаците на тяхното управление.

Какъвто матряла такива и бизнесмените за съжаление.

Изчакват рухване на борда и банките и галопираща инфлация както преди 15 години, но ТОЗИ ПЪТ ЯДЕЦ. Надеждата е ГЕРБ да загуби изборите , а БСП да отвори шлюза - мотивирайки се с "тежкото наследство".

колко си тъп гербераст. ние сме вързани към еврото с надзор от световната банка - каква галопираща инфлация сънуваш.

варзани сме засега , не си ли спомняш призивите за излизане от борда

Ако задълженията са нараснали с 5,2 милиарда лева, значи 1 към 2 , от България са изнесени 2,6 милиарда евро - ако не бяха валутния борд трябваше да порасне - нали левовете в обръщение са според количеството валута в държавата ????

Валутният борд НЕ покрива евровата равностойност на Пенчо към Драганчо.

Валутният борд НЕ покрива заемите дадени на Пенчо от Драганчо и обратнно.

На някои много добре им дойде "кризата" за да не си плащат за това за което са подписали договори. виновна е съдебната система и държавата. Ползвал но не желае да си плаща. тогава да си дава собствеността и имотите. Закони...... и вземания от тарикатите мислещи се, че всичко им е позволено.

През мутренските години междуфирмена задлъжнялост нямаше.

Такаааа... държавата ми прилича на държавен завод, подготвен за приватизация. Чакаме инвеститор да ни купи - земя, хора, магистрали, планини, море - всичко е пакетирано и сложено на тезгяха. И както е обичаят, новият собственик ще започне със съкращаване на персо... населението.

Точно така, г-н Данев. Тази уникална диспропорция е характерна за икономиката на олигархично-монополния постсоциализъм - странен и уродлив икономически ред и единствено възможният "продукт" на ограничените комунистически мозъци, които се опитват да правят капитализъм в България. По-краткото му име е "олигархичен бандитизъм". Сащото е и в Русия, и в Украйна, и в Молдова и т.н, само че някои от тези държави имат огромни ресурси и затова са по-богати от нашата. А фактът, че потърпевшите фирми са тези, с персонал от 30 до 250 души, а не фирмите на Черепа, ТИМ, С. Пешов и подобни, показва че дребният и средният бизнес (респективно средната класа) почти са се гътнали и скоро ще се върнем към държавния социализъм от Оруелов тип. И за да сме честни, трябва да кажем, че матрялът също има голяма вина за това.

Уважаеми, г-н Данев, ако наистина е казал това, цели друго. Взаимното задлъжняване е неотменимо в света, а от поне 3 века - с отпадането на феодализма е станало по-многосъставно. Никакъв уникат няма. Уникално е друго - умението на г-н Данев да говори (дори часове) без да каже нищо. И сега не е казал нищо ново, но служи на господарите си за да се промени в тяхна полза законността. Промяната е проста - първо парите, а после стоката. И това не е уникално, а е режим на плащане. Ако някои помнят "града на мечтите" - режимът на плащане бе този, но платиха без да заживеят там. Уникално, нали...

majmuncho

не знам дали разбираш цифрата 227% от БВП? много неща е нормално да съществуват ... например земно притегляне от 9.8 ... но си представи че стане 21.5 - примерно :) уж си анти-социалист а говориш като Станишев :) принципно :))) МФЗ е огромен проблем! а и консигнацията отдавна е забранена, ако не знаеш а ти кажа. проблемът е че фирмите си висят със задължения въпреки, че те са дължими.

Тая дивотия я започна небезизвестният Плевнелиев, когато го довлякоха в мррб. Без да има каквото и да е понятие какво да прави в това министерство, измисли да спре всички плащания към строителните фирми, без основание, без обяснение. Лавинната реакция, с всички последствия не закъсня и така до ден днешен. Дянков разбира се му припяваше охотно. Та тия хора трябва да отговарят пред закона за тая гавра, а не да си седят по меките кабинети.

Огромната междуфирмена задлъжнялост е още от царско време.

majmuncho

така е! това обаче никак не ме успокоява, защото само показва че всички правителства до момента се държат по един и същ начин с бизнеса - доят го като съседска коза. Големите фирми си имат своите проблеми, но те са незначителни спрямо фирмите с малък капитал. Спомням си едно изказване на Красимирчо НАП-а който каза по едн аот телевизиите следното - Каква е тая фирма която не може да си позволи 1000 лв за касов апарат свързан с НАП. Това обобщава отношението към фирмите - а то е социалистическо! Да не говорим че непрекъснато правителства и телевизии настройват хората с/у тези които им плащат заплатите! какви ли не са Чорбаджии, мизерници, експлоататори и т.н. да не изброявам! Хората смятат че да правиш бизнес е мръсна работа а правителствата ги насърчават да мислят така с действията си. Нищо не се е променило в мозъците на управляващите - всичките до един без значение на цвят - те са с комунистическо мислене в пазарна реалност.

Проблема е доста по-отдавна, и не е само в строителния бранш.

Да, те ще отговарят, обезателно ще отговарят - пред божия съд. А той вижда всичко и не може да подкупиш съдиите му с никакви пари...

227% са около 163 милиарда лева ... Ако даже само 10% (а те са около30) от неплатените суми са от общински и държавни поръчки, сещате се каква е дупката в бюджета на Симо Дянков за 3 1/2 години управление .....

Стига простотии! Какви 30% те гонят. !ерно на бяло е написано "държавата и общините дължат 350 милиона на бизнеса". Що коментираш без да четеш?

Според него, ако държавата и общините върнат дължимите 350 млн. лв. на бизнеса, то това ще доведе до ликвидиране на НЯКОЛКО МЛРД. ЛЕВА междуфирмена задлъжнялост ??? .... Значи или бизнеса е добре и реве напразно щото всичките дългове са само на хартия, или тия 350 милиона не са 350 милиона

Диспропорцията е в живото тегло на герберските министри преди и сега.

Жан Виденов к'ъв е кльощав ама ко стана?

Ха така,дойдохме си на думата!Теоретичтият гръбнак на икономиката и всеобщото добруване,малките фирми били на ръба!Данев,я попитай оберщурмбанфюрер Флик,дали е така,или да!Фликчо и Вождът,ежедневно тръбят,че това да правиш бизнес в Новата Тяхна България е манна Небесна.Задлъжняли сме били-ами като не работят като германците,как няма да са потънали в дългове!?Моята малка компания е затънала в просрочени плащания.В кредити към банки.Вече съм престанал да броя,колко законово вменени паразитни структури,ми висят на главата.Плащам им,защото Държавата ми ги е вменила.Те ми предоставят един/няколко листа хартия,прибират си едни годишни абонаменти и това там.Защото Държавата ги е оторизирала.%на осигуровките не се покачва.Но базата,върху която се надчислява,ежегодно и плавно върви нагоре.Енергоносителите-нагоре.А хората нямат кеш,няма плащания,няма потребление.Е,ходи после да увеличаваш заплати,да инвестираш.Единственият въпрос сега е,как да бъдат съхранени настоящите работни места,за да бъдат съхранени качествените,обучените хора на тях.

В България има много проститутки, ама бизнеса да им завиди на парите не го бях очаквал. Иначе само те имат пари, което ги прави социални, разговрливи, модерни, а всички бедняци около тях асоциални темерути.

Господа, четем, че бизнесът е очертал уникална диспропорция в България. Уникална ли е диспропорцията? Не! Доказвам. Вицът го има в "Критика на политическата икономия", но не е за Гърция, парите не са евро и няма простититука. Осъвременяването показва, че бизнесът не само чертае диспропорции, а и пише вицове. Дано не напише и "Манифест на ..." Те тогаз ще е втасаме!

Бизнеса е некадърен!

Ще пише, ще пише няма как едни да забогатяват в кризата а другите да на стегнат до писане на манифеста.

Драги, казвам друго. Пояснявам го. Представете си като какъв виц ще препише бизнесът "Манифеста..." Социализмът, от "продължение на феодализма" ще стане "солидарност", работникът - "компаньонка", парият - "гражданин" и т.н. "Бедна ни е фантазията"да си представим що за поразии могат родните бизнесмени. Между другото, в Сопот вече агитират за превземане на завода... Агитацията, познайте от нула, кой я поръчва и плаща...

Губи последният кредитор по веригата!...

В Живота не стават така нещата, банкнотата не се връща при хотелиера, а излиза от селото и се насочва към Китай. Но това не разваля хаира на селяните, те вкарват в затвора хотелиера за кражба и германеца се пребира вкъщи със спомена от романтичното прекарване, където му изплащат застраховката за кражбата.Акциите на застрахователната компания спадат и произволни граждани някъде по света собственици на акци иго издухват. Селяните без да са произвели нищо си оправят задлъжнялостта, само дето вкарват в затвора хотелиера - тяхната изкупителна жертва. Идеята е Правителството да е успяло да продаде акциите на Китай.За това е много важно кой те управлява.

е признак за очакване, че някой друг ще плати за некадърността на мениджмънта и липсата на реализъм в маркетинга на партийните фирми. Останалите отдавна свиха платна. Няма среден , няма дребен бизнес. Има партиен.

За съжаление в България няма да има happy end както в гръцкото село. Причината вероятно е в това че проститутките не дават на кредит. Поне не на мен...

Половината , че даже и над 70% от тоя междуфирмен дълг е кух. В противен случай нямаше да остане жив бизнес, а в България щеше да има гражданска война. Лично съм виждал как фирми в един холдинг си праскат яко фактури едни на други за "консултантски услуги". После тия неща остават като пасив, защото не се плащат. Реално никой не дължи нищо на никого, но ... има новина.

Всичко това е част от виртуалната реалност , в която живеем. Обаче, дневният ред на тази реалност вече е изчерпан и май ще станем свидетели на ефекта на доминото. Последните в редицата ще го отнесат най-лошо!...

Абсолютно кухи задължения. Не се спазва законодателството с цел да не плащат данъци. Има си срокове в които тези задължения трябва да се провизират т.е. да се отпишат като приходи но масово не се прави.

Тъп пример - крадци, СОТ-аджии, кмета, ''конкултанти'', банка, вносител, митничар и китайски производител липсват в схемата! Ако г-н Данев му оттърва да ходи да си прави бизнес и дава акълите на село, че са повече от ограничени.

Този уникално тъп пример повтарян и дъвкан многократно се харесва предполагам заради плащащата проститутка, залегнала в кратуните на номенклатурни чичковци и отрочета, свикнали да пощипват. Някой знае ли в България какав успешен и социално ориентиран бизнес създал блага на България има този г-н Данев или е ''почетен'' председател. Подобни кухи примери не са валидни в глобалната и технологична икономика. Пример: Ако хотелиера имаше да плаща за италиански мебели какво става по веригата? Хайде, стига псевдомъдреци, но локално и световно неизвестни бизнесмени.

Много пъти съм се питал, на тоя от снимката кой му плаща? Сигурно взема заплата като държавен глашатай.

Данев цял стаж изкара да се прави на загрижен за бизнеса при това с нулев ефект.

Много як виц.Кефи ме.

напълно важи и за българите,защото и те нищо не произвеждат,но искат пари

Вица не е много лош, но в крайна сметка губещ е хотелиера. Може никой нищо да не е спечелил, но винаги има някой който е изгубил и в този случай е той. :)

kgb777kgb

Грешиш , няма губещ !!!Учи икономика или проста математика !!!

Тъп,по-тъп,най-тъп?После профи степените: търговец, брокер, финансист.Откъде идват парите ( не агрегатното състояние)? От вярата че имат стойност. УЧИ стари български приказки:-)) и кажи що е то халваджията за бозаджията.

тя дето коментирате по цял ден на форумите точно това правите - нищо! после вранкате че нямате пари, ами поразмардаите се малко :) *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

не се мешай в светските дела. Не е дадено на черквата да мисли за пари /да не верваш/.

Интересно дали ще разказва вицове ако го закарам бос на стадиона и го помоля да разказва за бизнеса си ?

Абе, др. Данев - Та нали Точно-Това Е Вашата/вашата Схема, която играете от 1989та !!!

Какво искате..., толкова си могат. Това правителство си няма хал хабер от управление. Те нямат възможности едно село да управляват, камо ли цяла държава.