72% от българите забелязват фалшивите новини

Фалшивите новини са разпознаваеми и общественото мнение проявява висока чувствителност към тях, показват данни от проучване на "Алфа рисърч" сред 1024 души.

Обратно в новината

Коментари - 72% от българите забелязват фалшивите новини | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

значи 72% от българите се "информират" от руски източници.

Дори и да са затъпени, кирките са с достатъчно остри връхове. Виж, на слона Д-то е друго нещо.

JMM®

Кой създава тези фалшиви новини и как те стигат до нас ... За мен няма съмнение относно отговора на този въпрос - фалшивите новини се появиха заедно със самозабравилия се Путин на световната сцена ...

Даа, ето Ви например две "фалшиви" новини от сайта на френското Народно събрание: "...Даеш разполага с истински военен трезор от $2млрда., огромни автономни приходи, несравними с онези, с които разполага Ал-Кайда. Даеш разполага с многобройно военно оборудване ... ние сме изправени пред истинска армия с професионални военни кадри. Кой е докторът Франкенщайн, който създаде това чудовище? Нека го заявим ясно, защото това си има последствия: това са САЩ..." Из аудиенцията на дивизионен генерал Венсен Депорт на 17 декември 2014г. пред Комисията по външните работи, отбраната и въоръжените сили към френския сенат по време на дебата за продължаване на операцията Шамал в Ирак, която се намира лесно на сайта на сената като се пейстне в гугл: l'opération Chammal en Irak - Audition du Général de division (r) Vincent Desportes "...Генерал Кристоф Гомар: ...НАТО бе съобщила, че Русия била нахлула в Украйна, докато според сведенията от DRM (Дирекция на военното разузнаване), нищо не потвърждава такава хипотеза..." Из аудиенцията на шефа на Дирекцията на военното разузнаване, ген. Кристоф Гомар, пред Комисията по националната отбрана и въоръжените сили към Народното събрание на Франция, чийто текст е публикуван на сайта на френското НС и се намира лесно, като се напише в гугл: GEN. GOMART PAS D'ARMEE RUSSE EN UKRAINE И изводът би трябвало да е, че френските генерали лъжат пред НС, а западните официози казват истината пред баламите, нали!

българите не различават троловете по форумите какво остава за т.н. фалшиви новини

ок за фалшивите новини разбрахме. а какво за не фалшивите които не се публикуват. пример: всяка една фалшива новина за трамп намери мясро в дир, но за вчерашното решение на Supreme Court 9:0 нищо.

Анализатор, виждам,разбирач се бараш.Значи, единствените новини, които се излъчват по нашите СМИ са с източник западните СМИС буквален превод и малко повече цензура.Цензура не в буквален смисъл, а нескопосно украсена със съответните краски.От руските новини нищо, ама абсолютно нищо не влиза в националния ни ефир.Единствено телевизията на Сидеров излъчва преведени новини от Русия.Само и единствено ТЯ.Та, не знам откъде се промъква дезинформацията.Или, всичко, извън казионната журналистика е лъжа и измама.Това нещо силно намирисва на тоталиитаризъм.

По голямата част от руските телевизионни новини са лъжливи или истината е изопачена през призмата на путлерофашизма! А руски трол като тебе ,,забравя"за интернета където хиряди тролове и ботове на руска служба се стремят да изопачават новините или да измислят несъществуващи!

85% от новините в този сайт са преписани от ТАСС. Останалите са за трупове по света.

а тази новина не е ли фалшива?1

Тъпа,фалшива пропаганда.Доверието към еврогейството и скапаното нато се запазвало.Толкова сме се засилили към тая Европа,пък се оказва,че макарон иска коренно да я променя

" бурно развитие на новинарските интернет сайтове " - Това не е верно. Нацвъкани са хиляди ФАЛШИВИ новинарски интернет сайтове, които са част от хибридната обработка на хората от чужда държава. Човек ако се загледа, че открие че са 1 към 1, само че преведени на български. Дори някои от рекламите са същите :)

С цел по-малко българи да забелязват фалшиви новини,Русия официално създаде Информационни войски.

Тия руснаци пак копират Запада... Кибер командуването на НАТО официално е в действие от 2008;)

Киберкомандването на САЩ няма нищо общо със глупавата информационна война на лудото шизо в Кремъл!Лъжите които разпространявате се обръщат срещу Русия!

Да бе няма... и щото няма нищо общо затова го пляснаха в Естония, а американското Боард оф Броадкастинг Говернор и тази година е с бюджет малко над 700 милиона долара, които ще харчи за домашна цензура и пропаганда на американскта истина по света-)

Да казваш истината ,за да прокараш една лъжа си е пак лъжа.Истината никога не се изменя.Тя е винаги истина.Тя няма нужда от защита.

В БГ дори прогнозата за времето е фалшива. Жега,мор,Африка,а патката по Нова казва "хубавото време продължава". .На бедствие му вика хубаво време,а когато ръсне малко дъжд и стане свежо започват кодове,паника и т.н.

Родните соц. агенции са най-обективните и безпристрсни на света.

Превод от DW ! Бравос!

Това е лъжа. 74% са, не 72. Как ги изчислиха точно 72?

Няма да забравя как БНТ се беше приготвило предварително да отрази победата на Клинтън и беше взело предварително едни соросоидни пари. И когато отидоха измислените наши фалшиви журналистки във Вашингтон отразиха всичко фалшиво друго и всякакви незначитени соросоидни псевдо протести, само не и церемонията по встъпване на Тръмп като президент.

забелязали. От 27 години ни тъпчат с фалшиви новини и обещания, а те били забелязали...

Сещам се за мач май от евротурнирите в предварителни кръгове, примерно в Армения. Медиите са съобщавали навсякъде един резултат и как протича мача като голове, а накрая се оказва, че резултата е друг. Някакви залагали пари онлайн и прибрали печалбата.

Обикновено източник на фалшиви новини са "най-реномираните и най-разпознаваемите" глобални медии. Когато и други взеха да ги копират, изведнаж станаха източник на фалшиви новини.

По интерсно щеше да бъде да кажат % на фалшивите новини дето сигурно е 80% с които ни заливат българските медии, българските институции българските властващи, защото това кой ги ''откривал и кой не'' никого не интересува защото си имаме и поговорка ''не е виновен кой чде баницата а кой му я дава'' Веднага неграмотни, от малки селища, ниско интелигентни и какви ли не изкарахте тези които вярват на казаното по телевизора...

азе вервам анкета от Алфа Рисърч е фалшива.

мНОГО ЧЕСТО ТОВА, КОЕТО СЕ ПИШЕ ЗА ВРЕМЕТО НА СОЦИАЛИЗМА Е НЕ ФАЛШИВА НОВИНА , А най-обикновена лъжа. Господата политици и журналисти да помнят, че много хора са живели по това време и знаят как са били нешата - не говоря за политика, идеология а за ежедневния живот на българите.

Предполагам, че още си пазиш съветския телевизор, за който даде 8 заплати, и москвича за 40 заплати?

демократично говедо си ти. На тебе сега сигурно и колата , и телевизорът са ти без пари, защото си от тези, дето окрадоха Бългаия и Българския народ.

А ти случайно не си ли пазиш черно -белия Телефункен. И защо не си го пазиш, а гледаш разни нови марки, произведени в комунистически Китай.

Но поне колите не бяха втора ,трета уптреба както сега,нали така?

Много искам тези от Алфа... да ми отговорят на следният въпрос.Преди 15г години когато Дунава беше висок в по Нова и БТВ отразиха все едно остават 5мм и Дунава ще прелее , а реално имаше поне 20 см до преливането на дигата във Видин.Това каква новина е ?!

Тази сутрин, преди да се започне дискусията за избора на бъдещите изтребители за армията, по първи канал на БНТ бе разказана история, която далеч надхвърляше и най-нескопосната пропаганда.Та, ставаше въпрос за следното-когато в НРБ пристигнали изтребителите МИГ-29 през далечната(и не толкова)1981 г., те не можели да летят???,та се наложило да ги прехвърлят от една база в друга с .....камиони.Е, то бива миризливка,бива, ама това нещо май дойде в повече.И всичко това като прелюдия към разговора за избор на съвременен изтребител, в който акцента падна върху отпадането от класацията на изтребителите n-та ръка Ф-16.

от една то организациите спонсорирана от Германия - САЩ! Хеххе и защо, щото последните години доста хора разбраха че демокрацията не е за обикновения човек както същите ти якапиталисти ни обесняват!

Вече и уличните кучета се научиха да различават червените партенки. Това не спира руско-турските тролове да се напъват ежедневно обаче. Все пак заплати получават за тая работа.

Погледни се в огледалото, палячо

Значи- 72% от българите са улични кучета - така излиза от твоето писание.

ама продължават да гледат БТВ, БНТ и нова, което си е копи-пейст на CNN.

И в новините е като в Илиянци. Много менте.

Да, бързо ги разпознаваме фалшивите новини. Особено преди избори когато ББ започне да се появява в медиите по 8 пъти на ден уж по други въпроси, ние прекрасно разбираме, че е бил търсен повод да се покаже и изкаже. Съответно това е фалшива новина.

Няма такава смешка като тази новина. Проучване на "Алфа Рисърч" за процент на хората, които вярват във фалшиви новини като какво е това фалшива новина, остава на тяхната преценка. Фалшива новина може да се нарече само такава, където има явно невярна фактология. Всичко друго са политически тълкувания и пристрастия. Щом най-накрая говорят за "доверието в ЕС" ми стана ясна работата на поръчковото проучване. Винаги всичко трябва да се пише в полза на преосвещения ЕС, иначе е "фалшива новина". Тези ще ме сцепят от смях с елементарните си манипулации и поръчковите "проучвания".

Не знам дали това изследване е най-голям пример за тъпотия и безсмисленост и фалшиво представяне на резултати. Но с положителност е пример за най-безсмислено усвояване на едни пари. Макар че кой знае - ф-я"К. Аденауер" не пръска пари току така. Самите " резултати" от "иаследването" ако не са фалшиви, то не са достоверни. Що не запитаха отговарящите да посочат 1-2 от "забелязанитв " фалшиви новини? Кое е гаранция, че тяхната представа и отговор също не е ФАЛШИВА НОВИНА

Аксиома: Всяка новина, която не ни харесва, е фалшива. Аксиома: Всяка информация, която не отговаря на личния ни мироглед за света, е манипулирана. Теорема: Ако една жена е висока 176 см и тежи 56 кг, и е руса, и не епо-дърта от 27 години, вероятността да ви вкара в някой филм е много голяма. Внимавайте с фалшивите новини и красивите жени.

И в новините е като в Илиянци. Много менте.

За тези от 176 см. Вкарвали са ме в много филми. И на втората серия гнили ябълки "стокирани".

Ами то хората отдавна са свикнали да четат между редовете... Пък и разпознаването на фалшивите новини е лесна работа, ако една и съща "новина" я срещнеш в няколко сайта препечатана едно към едно, включително с правописните грешки, веднага ти става ясно че в случая никой не е проверявал достоверността на написаното;)

Т.н. "Фондация "Конрад Аденауер"" е най-големия фабрикант на фалшиви новини!

Този процент е силно преувеличен. Ако 72 процента от българите можеха да мислят и да анализират - нямаше да сме на този хал!!!

Изключително ми е любопитно как точно се дефинира "фалшива новина" според агенцяита, която е извършила проучването. Е, от статията не можах да си отговоря на въпроса, но ми е чудно, ако едно такова проучване е проведено от про-Сорос-толерантни-сме-към-всички-и-всичко, дали CNN, DW и темподобни бивши стожери в журналистиката попадат в тази графа. Тука отговора отива към "не". Много сбъркан е целият модел, ако човек не се интересува и не следи медии и световната политика, лесно може да се идеологизира чрез тези прекрасни медии. Трябва да си опичаме акъла овреме или както е казал Волтер, да си "култивираме" собствената градинка.

ВСИЧКИ ЗНАЯТ.че всичко - телевизор компютър и телефон форми за са следене и получаване на инфомация измислени отначало от немците (устроитвото е било в мембраната ) и за това са и тези НОВИНИ ОСОБЕННО ОТ CNN и подобни американски сми - ПОМНИТЕ КАК СЪОБЩИХА ЧЕ СА НАПАДНАТИ НЕБОСТЪРГАЧИТЕ ОТ 19 АРАБА С ПОМОЩА НА ГРАЖДАНСКИТЕ самолети Боинг( интересно ЩОМ 19 АРАБА ПРЕВЗЕХА АМЕРИКА ТО КАКВО ЩЕ ГОРИМ АКО 50 РУСНАКА РЕШАТ СЪЩОТО ) КОЙТО СЕ БЪСНАХА В ТЕЗИ ЗДАНИЯ - НО НЕ КАЗАХА НИЩО ЗА ТРЕТО ЗДАНИЕ ПАДНАЛО ОТ "СТРАХ"В 17.20 НО СЪОБЩЕНО В НОВИНИТЕ В 17.00 - А ПРИЕТО ПЪРВО СЛУЧАЙ А СЛЕД ТОВА СЪОБЩЕНИЕ А НЕ ОБРАТНОТО

Иване, в кой клас си, бе? Ама може ли да развяваш тапии с магистратури и да си толкова неграмотен!То и така живееш-неграмотно!Пишеш неграмотно,дрънкаш глупости и крещиш!Какво ти е? Ми то повечето като тебе-аутсайдери!Затова и такива са писанията!

Значи 28% са путинофил-русофил-идиотите в България, които вярват в Доналд Кук, Доналд Тръм и Роналд МакДоналд!

1, а в какво вярват хомосексуалните евроидиоти с НАТО-вски уклон?Освен, че дали да бъдеш мъж или жена не е природна даденост, а свободен избор на индивида, и дали ще го слагаш или ще ти бъде слаган е въпрос на няколко хапченца и комбинация от питиета, та коя е ценностната система на СЪВРЕМЕННИЯ УЛТРАЕВРОАТЛАНТИК?

България ще я изкупим цялата.

Скъпи станаха лекарствата. Не си ги пиете редовно вече...

Сега в БГ е шашма, фалш, демагогия, бутафория, котерия и ре контра дезинформация.

Дори това изследване може да е фалшиво. Пълна гаранция няма. Аз на "Алфа Рисърч" не бих се доверил. По-скоро манипулативно се представят неща и се пропускат новини. Като това се прави по искане на самите правителства. Тук финансираната от правителството на Германия Дойче Пропаганда, се опитва да ни пробутва неща. Целта е често манипулиране на общественото мнение. Като не се допуска мнение различно от това на управляващите. В България има по-голяма свобода на словото от в Германия. Не знам за другите ЕС държави, но е възможно да е същото. Много характерно за фалшиви новини бе химическата атака в Сирия. Ако в Youtube търсите например "Syria chemical attack false flag" или пък накрая "fake", може да се нагледате на такива. Като се дънят телвизии като СНН. Да не говорим за Ал Джазира. Част от новините си личат, че са правени като в рекламни агенции. Едни и същи хора, включително деца, участват в различни видеа и снимки. Включително се твърди за кукли. Еднакви се представят за бели каски, от ИДИЛ или дори сниман с Хилъри Клинтън покрай кампанията за президент. Друг не се усеща, че камерата се измества и влиза в кадър ухилен до уши в ъгъла на кадъра. После се нъмрящва. Това покрай химическата атака по Ал Джазира. Има видео как се правят фалшивите снимки и така нататък.

Сатана и компания казват на бялото черно и на истината фалшиви новини. С тези мантри тероризма строителите на вавилон ни подготвят за тоталната цензура разбира с епод предлог на сиогурността, която компрометират с тероризма. Тези хора създават свят в който няма да има смисъл да се живее. Те дори не разбират че вървят срещу себе си.

Новината "72% от българите забелязват фалшивите новини" трябва да продължи: "...и веднага след като ги забележат започват да ги възприемат като истина и да ги тиражират спешно"!

ИМА ЕДНА ИГРА НА ТЕЛЕФОНА ПАКЕМОН - ТОВА Е ЧИСТА ИНФОРМАЦИЯ КОЯТО ПОЛУЧАВА ЦРУ САЩ

Най-фалшивата новина е, че при крадливита тиква и раковото образование ГРОБ България се развива и процъфтява!

Сега тия дето разпознават фалшивите новини ако се научат да разпознават и коментарите от червената тролеферма цена няма да имат. Вие си знаете.

"Флагман" е топ сайта с грешни и подвеждащи новини и некадърни журналя. Вземете мерки!

говори представител на ГЕРБ, пускаш БТВ - пак от ГЕРБ, Нова - ББ. От време на време пускат за цвят и Симеонов от пЕтриотите. Покрай изборите от кумова срама пускаха и от другите партии. Когато гостите са от ГЕРБ - водещите са усмихнати, направо се подмокрят и естествено неудобни въпроси няма. Веднъж при Хекимян беше Нинова от БСП -- той направо щеше да я разкъса с въпроси, някои задавани по 4-5 пъти, чак се беше навел напред. Да не говорим, че по слушалката постоянно им казват с кого как да се държат. За това България е на 109-о място по свобода на медиите от общо 180 страни в тазгодишната класация на "Репортери без граници" На кого ли му пука?

От кво и е неудобно на стрина Курнелия?

кое не е вярно? Всички знаем, че медиите и социолозите са на хранилка към ГЕРБ. Камо че това го знаят и в САЩ и в Европа. Но засега ББ и компания са им изгодни и ги оставят да си дрънкат глупостите. Ще дойде ден, когато ще станат неудобни и тогава своите първи ще ги предадат.

По какво "фалшивите новини" се отличават от "лъжи"? Стараят се със самия език да ни промиват съзнанието, като при това първо промиват собственото си такова. Хайде, разкрийте темата- каква е разликата, защо не са лъжи?

Можеш да подведеш някого без да лъжеш. Стига избирателно да подходиш към истината, да примесиш мнения на псевдо "експерти" и да премълчиш ключова информация.

Съгласен съм с теб! Просто не знам, това ли е разликата с "фалшивите новини". Може да се каже измами, манипулации, пропаганда. "Фалшиви новини" звучи като чиновнически натрапен юридически термин, като че ли има специална правна дефиниция.

В ход е пълна подмяна на демократичните ценности и неистов стремеж на руснаците да продължат да се месят във вътрешните ни работи и да ни крадят.Използват пари,настоящи и бивши агенти на службите,партийни секретари и техните семейства,пенсионирани военни зомбирани от идеологическите дисциплини да посеят носталгия към СССР.Обчи българите ходят и виждат и нито един не емигрира в Русия.

Написаното ти е един страхотен пример за фалшива новина

Нито е новина, нито е фалшиво. Съвсем всеизвестна реалност от десетилетия!

сума ти бесарабски българи са емигрирали от украина в Русия. Познавам такива, което сега вече живеят в предградията на Москва. Като не си информиран, недей да пишеш лъжи, да повтаряш чужди лъжи като папагал, тъп папагал.

Бесарабски българи емигрирали от Украйна в московските коптори... ...някой много лъже! Първо не са много... 100%. Второ да познаваш един. Трето явно говориш за хора с руско самосъзнание!

БЯГЕЕЕЕЯЦ ТИ СИ ЕДИН ОТ ЛЪЖИТЕ В БЪЛГАРИЯ - ПОМИЯ ТИ Е МАЛКО

Истината е точно обратната. В момента ни заливат с дезинформация за светлото бъдеще, любящия Европейски съюз, хуманния и демократичен САЩ и т.н. и т.н. докато направят всички овце с полирани мозъци. Ако не дай си боже се появи някой новина в противоречие с този сценарии, писан от вън и втълпяван на българите от послушните и платени медии, то тогава веднага тази новина я обявяват за фалшива. Така че оставете хората да преценяват кое е вярно и кое не и не се правете на по комунисти от Бай Тошо, та да ни връщате цензурата под нов предлог. Явно някой среди на Запад се бесни, че въпреки тормоза, геноцида, бедността, отровите, болестите и другите благини, които ни натресоха, все още сме живи и не сме затъпели достатъчно като средностатистическата 160 килограмова американска, която е нещо хибридно между морски слон и морска крава с мозък на кокошка.

Няма нужда големите медий да посочват новина или източник и да кажат "Фалшив" за да се сетиш кога нещо е фалшиво. ШОК-а и БОНБА-та си смърдят от километри. Анализа направен в статията посочва ясно демографския профил на хората вярващи във фалшиви новини. Сам си прави извода какъв си...

Коментарът ти е абсурден. Наистина ли вярваш, че "сериозните" медии не следват някакъв план и не бутат света в някаква определа посока!? Както в момента е свърх актуално на Запад е да са толетантни към всякакви простащини (в широкия смисъл на думата). В Германия скоро да си ходил? Иди и виж как е, с удоволствие бих прочел коментара ти. Би ли споделил коя медия в България разпространява безпристрастно информация? Че БОМБА-та и ПЪРВО-в... са статии писано по шаблон, ясно. Те нямат и кой знае какви претенции да са журналистика на ниво. По-опасни обаче са тези, които твърдят, че имат морлано превъзходство, а след това се оказва, че са full of shit (извинявам се за английския - преводачи под път и над път). И така една полу-истина е много по-опасна от, дори не толкова очевидна, лъжа. Лъжата рано или късно излиза наяве. Полу-истината... я излезе, я не?

Нефалшивите новини, са тези, чрез които се опитват да създадат универсалният идиот, който нито за секунда няма да се усъмни в ръководната роля на партията. А тези новини, които предполагат мислене, са фалшиви и неправилни!

новините са 100% фейк, с изкл на това когато ни вдигат парното, тока или ни цакат с нови глоби или по друг начин. Тогава са реални. другото е плява и промивка, вкл ив дира.