Поуките от NAFTA

Ще донесе ли споразумението ТТИП наистина благоденствие? ЕС би могъл да се поучи от опита на Северна Америка и споразумението NAFTA.

Обратно в новината

Коментари - Поуките от NAFTA | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

това споразумение , уж за свободна търговия, се прави не само за да грабят наивните европейски граждани, но и за да се удари тотално върху здравето на европееца, със свободното навлизането на гмо продуктите контролът върху населението ще бъде пълен!

Статията коментира общите неща в TTIP и NAFTA. Но не казва нищо за различията. "Знайковците", които коментират компетентно, могат ли да посочат фраза, чрез която Google ще ни намери такива текстове на български?

ДОГОВОРИ ОТ ТОЗИ КАЛИБЪР,НИКОГА,НИКОГА НЕ СА БИЛИ В ИНТЕРЕС НА СВЕТОВНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ!!!ТЕ САМО СЛУЖАТ НА НАД НАЦИОНАЛНИТЕ КОМПАНИИ ДА ПРЕМАХНАТ ДЪРЖАВНАТА ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО!!!ПРИМЕР,"НЕЗАВИСИМАТА"БНБ!!!ДА ТЯ Е ИЗВЪН КОНТРОЛА НА ДЪРЖАВАТА,НО Е ПОД КОНТРОЛА НА ФЕДЕРАЛНИЯТ РЕЗЕРВ НА САЩ!!!НЯМА НИЩО НАРОДНО В НЕЯ!!!

Чрез подобни "критични" статии колкото и да е странно се налага влизането ни в ТТИП - чрез отваряне на прозореца на Овертон. Важно е да се говори постоянно по темата и неусетно хората свикват, че това е нещо предстоящо. Още повече, че българите много добре си знаем, че никой за нищо няма да ни пита както за ЕС и НАТО и ще ни завлекат като курбан на заколение.

Не че трябва да ни пука за НАФТА и ТИППА но за незапознатите нека стане ясно, че накратко всичко в ккоето участва САЩ, Израел, Англия, Франция, Германия или Испания е голяма тесла за всички останали. И няма изключения и никога не е имало. Но САЩ, Англия и Израел са върха на измамата и мизерията за всички народи по света!!!

много ги е страх западняците от Русия щом забързаха толкова това споразумение което се работи вече почти 10 години без знанието на данъкоплатците и избирателите просто след падането на СССР, ползите и награбеното от това събитие взеха да се изчерпват и на Америка отново й трябва някой когото да удуши и изяде в прегръдките си - ЕС е на ред ама дали има още капка воля и мъдрост в европейските елити - големи съмнения имам

къде е демокрацията? защо никой не пита за нищо гражданите си? намъкнаха ни в ЕС и НАТО без да ни питат, а сега сигурно и в ТТИП ще ни намъкнат пак по този демократичен начин фашистка им работа!

ако европа се съгласи на ттип, това би било най-голямата трагедия след всв. най-големият риск идва от експозицията на валутата към внесени кризи, както кризата от сащ- ако колапса от 2008 ви се струва голям, чякайте да видите каков ще последва ако се поведе това споразумение.-

Меркел със стари комсомолски похвати вече съгласи европа да подпише. Другите никой не ги пита. Само Гърция имаше някакви възрацения през далечната 2006 г.

Bсички страни, които ще подпишат споразуменията ТТИП и ТРР ще се присъединят и към ТИСА - "треид ин сървисис агриимънт- ТИСА" или "Споразуменията за търговия с услуги ". Ако ТТИП и ТПП са своеобразни троянски коне, Споразумението за търговия с услуги ( ТИСА) ще е оръжието за окончателната победа, т.е. пълно ликвидиране на суверенитета на държавите."Троянската кобила" Меркел категорично е решила да затрие суверенитета на всичките 28 в ЕС , слугувайки на американските интереси !

Странна работа.Преди години българският народ беше изключително мнителен и трудно беше, да не кажа невъзможно да бъде излъган.Сега, при тъй наречената демокрация, се чудя как хората се хващат толкова лесно на такива въдици за добруване. Хора, ако нещо се предлага или се настоява да стане от американци, нищо добро не ви очаква!

Това са първите оръжия на демокрацията: рекламата и пропагандата. Малко след промените се чудих как германците може да гледат такива рекламни глупости - откровени лъжи, удължавайки филма с един час. Сега и у нас настъпи демокрация. Но пък редът, чистотата, прецизността не дойдоха. Явно нямат нищо общо с демокрация а с национални черти.

Ще настане рай за бедните и ад за богатите. хахаха

Та то и сега си е така - "демокрация" за бедните и комунизъм за богатите. ;-)))

Всички знаят че съдебната ни система е прогнила ама всички ги е страх от арбитражите. Арбитражите ще въведът дълго чакания законов ред който ни е нужен за да си стабилизираме икономиката. Защото никой не иска да инвестира в държава където две пуйки като Чаналова и Янева колят и бесят.

Вие сте емигрант с голямо въображение. :-))) Трябваше да попрочетете диагонално поне анализа по-горе. Там са споменати няколко факта за т.нар. "арбитражи".

Да не забравя да ви спомена, че споменатите от вас персонажи са създадни именно от т. нар. демокрация и са рожба на "евроатлантическите "ценности". Защото ако в ЕС се спазваха правилата, законите и Конституциите, то все някой щеше да обърне внимание и на "докладите" от брюкселските че-ка комисарки и комисари :-)))

1."Експертите са единодушни само в едно: че през последните 20 години търговският обмен между страните-членки се е утроил." 2."Понастоящем съществува опасението, че всичко извън общото намаляване на митата ще бъде от полза само за големите концерни." 1.Човек може да си помисли, че цялото занятие е само "абе, оборот да става!", но не е, защото при утроен оборот, бедните трябваше просто да изчезнат от статистиките, ама не чрез колатералните жертви на демократизирането. На практика бедните са се увеличили, но и богатите концерни също са си утроили печалбата за сметка на данъкоплатците (ако някой се интересува как точно, накратко: държ. субсидии, гратисен данъчен период, офшорни дъщерни фирми и т.нт.). На практика безработицата и мизерията се е увеличила, земята е дозамърсена, селскостопанската продукция доизтровена, а многообразието на видовете Божии (не само царевица) е сведено само до няколко вида, които са патентовани и се добиват само срещу съответното заплащане... Какво става с питейната вода и други всеобщи блага не става ясно. Може утре някоя фирма да съди и изнудва народа на цяла държава само заради това, че притежава водата ѝ... Така че 2.- не е само опасение, а истинска, реална заплаха за сигурността на държавите подписали този позорен договор, който е и последен, смъртоносен удар в сърцето на малко останалото от "демокрацията".

На този свят имало само едно нещо , което било ПО-ЛОШО от войната с Англо Саксонците ! Това е ДРУЖБАТА с тях ! Който не вЕрва - да пита Кадафито , Осамчо или Саддамчо ...

Тази статия в часта си за арбитражните процедури е писана от неграмотник. Арбитражните решения не са независими от националното право. Те трябва да бъдат валидирани от съда на страната, в която се провежда процедурата и преведени в сила от нациоанлния съд на държавата в която се търсят активи. И без да сме в ТТИП, в момента се водят арбитражни дела. Tе са предпочитаният медот за решаване на конфликти между фирми от различни страни. Пример, за миналата година само в Международната търговска камара (ICC) в Париж има регистрирани над 600 дела.

Със сигурност ще ни сподели съдбата на Великденските острови. И второ, има ли замесени американци не очаквайте нещо добро да се случи. Всичко друго е преливане от пусто в празно и популизъм.

Не знам, но в Канада почти всички плодове и зеленчуци (без зеле, моркови, картофи и ябълки) са от Мексико.

наистина не знаеш!

само през зимата и то не всички. има доста парникова продукция.

"На прицел са също нормите за качество на хранителните продукти. Американската месодобивна промишленост настоява за отмяна на европейската регулация, забраняваща продажбата на пилешко месо, дезинфектирано с хлорни продукти. В челните редици на тази битка е компанията Yum! собственик на веригата за бързо хранене Кентъки Фрайд Чикън, която може да разчита на ударната мощ на предприемаческите организации. Европейският съюз разрешава за обработка на месото да се използват единствено вода и водна пара, протестира Северноамериканското сдружение на производителите на месо. Друга група за натиск Американският институт за месото, изказва съжаления за неоправданата забрана [от страна на Брюксел] на месо, съдържащо бета-агонисти като рактопамин хлорхидрат. Рактопамин е медикамент, използван за натрупване на месо без сланина при свинете и говедата. Поради риск за здравето на животните и консуматорите, той е забранен в 160 държави, сред които страните членки на ЕС, Русия и Китай. Според американските производители на свинско месо тази защитна мярка е нарушение на свободната конкуренция и трябва спешно да се премахне от TTIP. Американските производители на свинско няма да приемат друг резултат, освен вдигането на европейската забрана на рактопамина, заплашва Националният съвет на производителите на свинско месо. През това време, от другата страна на Атлантика, индустриалците, обединени в Бизнес Европа, разобличават бариерите, които пречат на европейския износ към САЩ, като американския закон за безопасност на храните. От 2011 г. този закон разрешава на контролните органи да изтеглят от пазара заразени вносни продукти. Преговарящите по TTIP са призовани да отстранят и това препятствие."

нали "американците" си правят каквото си искат, какво ги интересуват някакви си регулации.

"Мултинационалните компании проявяват забележителна откровеност, когато излагат намеренията си. Това личи например по въпроса за ГМО. В САЩ половината от щатите възнамеряват да въведат задължението върху хранителните продукти да се отбелязва присъствието на генномодифицирани организми мярка, желана от 80% от потребителите в страната. Индустриалците от хранително-вкусовата промишленост и в САЩ, и в Европа обаче настояват за забрана на подобни етикети. Националното сдружение на сладкарите го казва без увъртане: Американската промишленост желае TTIP да постигне напредък по въпроса, като премахне етикетите ГМО и нормите за проследимост. Влиятелната Организация на биотехнологичната промишленост, в която членува гигантът Монсанто, се възмущава, че продукти с ГМО, продавани в САЩ, не се допускат до европейския пазар. Тя желае пропастта между дерегулацията на новите биотехнологични продукти в САЩ и вносът им в Европа бързо да бъде запълнена [8]. Монсанто и приятелите му не крият надеждата си, че зоната за трансатлантически свободен обмен ще успее най-сетне да наложи на европейците техния изобилен каталог от продукти с ГМО (...) да бъде приет и използван [9]." / също там/

"Някои инвеститори имат твърде разтеглива концепция за неотменните си права. Напоследък станахме свидетели как европейски компании завеждат дела срещу увеличението на минималната заплата в Египет или ограниченията за токсичните емисии в Перу. В последния случай споразумението за свободна търговия между САЩ и Перу защити правото на американската компания Ренко [6] да замърсява околната среда. Друг пример цигареният гигант Филип Морис, притеснен от ограничаващите тютюнопушенето закони в Уругвай и Австралия, предяви иск срещу двете държави пред специален трибунал. Американската фармацевтична компания Ели Лили има намерение да съди Канада за това, че е въвела система от патенти, която прави някои медикаменти по-достъпни. Шведският доставчик на електричество Ватенфол претендира за няколко милиарда евро от Германия във връзка с нейния енергиен завой, който въвежда по-строг контрол върху централите, работещи с въглища, и обещава страната да се откаже от ядрената енергетика. Няма ограничения за глобите, които тези съдилища могат да наложат на една държава в полза на дадена мултинационална компания. Преди една година Еквадор бе осъден да заплати на една петролна компания рекордната сума от 2 милиарда евро [7]. Дори когато спечелят делото, правителствата са длъжни да покрият съдебните разноски и различните комисионни средно по 8 милиона долара на дело, похарчени за сметка на данъкоплатците. Ето защо държавите често предпочитат да преговарят с ищеца, вместо да се защитават пред съда. Така например канадската държава не отиде на съд, като набързо анулира забраната на токсично вещество, използвано от петролната индустрия." /същия източник, 2 години по-рано/

"Според президента Карлос Салинас де Гортари, държавен глава на Мексико при влизането в сила на споразумението, НАФТА е трябвало да намали миграцията на Север. Мексико предпочита да изнася стоките си, а не гражданите си, заяви той през 1993 г., уверявайки, че американският съсед може да избира между това да приеме или мексиканските домати, или мексиканските мигранти, които да отглеждат същите домати в САЩ. През 1993 г. в САЩ преминаха 370 000 мексиканци, през 2000 г. те бяха 770 000; през 1993 г. там живееха нелегално 4,8 милиона мексиканци, през 2012 г. 11,7 милиона ... Това масово изселване се обяснява преди всичко с взривяването на цените на продуктите от първа необходимост. Растящото използване на американска царевица за производството на етанол в крайна сметка доведе в средата на първото десетилетие на новия век до покачване на цените, с тежки последици за Мексико, тъй като страната стана зависима от американския селскостопански внос. Цените на царевичните питки основната храна в страната, скочиха с 279% от 1994 до 2004 г. [10]. За двадесет години цената на продуктите от първа необходимост нарасна седем пъти, а минималната заплата едва четири. НАФТА трябваше да донесе благоденствие, но повече от 50% от мексиканците живеят днес под прага на бедността. За двадесет години, от 1994 до 2014 г., БВП на глава от населението в Мексико се е увеличил едва с 24%, или със среден годишен ръст от 1,1%. От 1960 до 1980 г. той е отбелязал 102% растеж (или 3,6% на година). Ако растежът в Мексико бе продължил със същия ритъм, днес жизненото равнище в страната щеше да е близко до това в развитите европейски страни." /LE MONDE DIPLOMATIQUE , юни, 2015/

Едно нещо не разбирам -- в България няма много големи фирми. Всички малки фирми ще бъдат разорене ако не с директна конкуренция със съдене в американски арбитраж, където не могат да бъдат представени. Та това което не разбирам е защо всички така наречени български бизнесмени, които след ТТИП ще ги стинат със земята, не са се изнесли на палатки на жълтите павета. Интересно как ги омайва ББ за да си траят и как ги лъже че е изгодно за тях.

Първо: прости са,късогледи,недалновидни. Второ: откраднали са вече достатъчно /това не са предприемачи,това са слагачи,забогатели с далавери, "куфарчета" и по партийна линия/ Трето: обезверени са от мащабите на атаката и не вярват,че има смисъл TTIP е погребален звън за европейските гиганти и за европейското селско стопанство,какво остава за нас тук, с нашите 80% внос.

Отговорът на въпросът е ДЕД..,.ВИЯ! Комуни или концлагери - това са двата възможни варианта, а да и ОТВЪДНОТО, при това доста по-удобен вариант за стадото! ХАУ!

Аз пък искам СИВ и всичко да е натурално, както си беше.

"Късно е Чадо, засега мога да ти обещая само отвъдното, ама и там скоро ще е доста претъпкано!"

Прокопсахме ли като излязохме на големия европейски пазар? Не сме. Ама сега ни убеждават, че като дойде и американския пазар и ще цъфнем и вържем. Ами няма. Ще стане още по-зле за нашите производители, дето и сега едва оцеляват и то само заради евросубсидиите. Нямаме никакъв шанс пред вносните от Европа стоки. А като дойде и американеца с още по-евтините стоки - ще има масови фалити у нас.

Естествено, има силни български фирми, за които европейския и американския пазар са добре дошли. Но те са единици.

Именно читавите фирми са първите, които ще пострадат, просто ще ги купят или разорят със съдебни разходи. Ако са сбъркали дори с левче ще заплашат шефовете със съд. След това са например ресторантчетата и подобни, които ако не се прикрепят към някоя американска верига ще се окаже че не могат да имат лиценз. Абе трябва да се види ръстта на мизерията в Еквадор и на всички да им стане ясно за какво става дума.

Всъщност, в САЩ много хора са недоволни, че камионите влизат от Мексико без да бъдат проверявани. Напълно е възможно да влезе камион с експлозиви и да тръгне накъдето си иска по американските пътища след границата. Пък за ограниченията - в САЩ например не продават яйцата Киндер Сюрприз, щото е забранено да се продават стоки от неорганичен материал, който се намира в храни. Има и много други шантави закони.

от ЕК не са запознати с поуките от NAFTA, след като ускоряват подписването под натиска на САЩ! Или се правят на неразбрали! Договорът по същество си е чисто заробване на Европа. Както и да го "пудрят и парфюмират" той си мирише страшно!

Ще донесе благоденствие на корпорациите отвъд океана на няколко немски и френски - BASF, производители на автомобили и те толкова. Останлаите остават безгласна буква в това число и дървабите власти. Да не говорим че американските стандарти за храни идват в Европа, а те общо взето гласят, ако не умре докато яде е ок. Публични услуги, вода, тока, здрваеопазване, образование преминават в частния сектор. Въобще заробване си е, ама как да кажеш "не", като си финасов гигант и военен червей. Идват и ще те скубят, т'ва е положението.

Едно е ясно - за такива дребни риби, като нас, ТАКОВА споразумение е равносилно на самоубийство, просто защото то е сътворено за да обслужва най-вече транснационалните корпоративни гиганти, да усили и бетонира позициите им, мачкайки и ликвидирайки дребната конкуренция...