Майчинството може да стане 100% от заплатата

Европейските депутати се обявиха в подкрепа на отпуск по майчинство с продължителност най-малко 20 седмици в целия ЕС и въведоха принципа на отпуск по бащинство.

Обратно в новината

Коментари - Майчинството може да стане 100% от заплатата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

законите са направени така,че един млад човек да не се замисли да има деца.как искат 12 или 18месеца стаж преди раждане ако искам да имам дете на 19 години откъде да събера стаж една година?нали неможе да работиш преди 18 годишна възраст.маината им смачкана на всички управляващи.боико иска да оправи дърйавата на гърба на младите.

ЕТО ЗАТОВА СЕ ИЗТОЧВА КАСАТА НА НАЦИОНАЛНИЯ БЮДЖЕТ, ЗАЩОТО НЯКОИ ЦИГАНКИ СА РЕШИЛИ САМО ДА РАЖДАТ А НИЕ ДА ИМ ПЛАЩАМЕ

Как 20 седмици???? Това са най - хубавите дни/седмици/месеци от живота на децата!!!! Според мен текущата политика на държавата е много добра, и факт много по - добра от колкото в много държави в ЕС. Една майка трябва да е плътно с детето си поне година и половина, да не кажа две, и това трябва да става наистина на пълната и работна заплата, това се отнася и за бащинството. Много тъжна картинка е да видиш как жена си оставя детето за да може да го издържа. Връща се на работа на 6-7 месец от страх за да не я изхвърлят от работа след майчинството, работи и с малкото пари, които получава, плаща на детегледачка - няма места в яслите и детските градини, не и държавните. Не знам защо в "модерен" свят, в който ние се праскаме, че живеем, искаме да третираме децата си като добитък......

Тъпо! Тъпо! Тъпо! Имам чуството, че огромна част от евродепутатите са пълни олигофрени. Какви 100%? Това не е пенсия за прослужено време! Това са средства, които трябва да подпомогнат НЕРАБОТЕЩАТА в момента майка да поеме първите нужди на детето си. Това е и нищо повече! И какави мотиви могат да ми изтъкнат евродепутатите да товарят и без това изтънелите бюджети на държавите?! С какво бебето на една банкерка (по-точно треторазредна чиновничка в банка) заслужава повече от това на една учителка?! А къде е солидарността?! А нали сме Homo Sapiens-и, т.е. мислещи хора?! Преди да почнете да ми опонирате, отговорете ми на въпроса: Съгласни ли сте някаква тъпа патка - евродепутатка да получи за 100 дни майчинство 57 000 лв.?! Правилно прочетохте, не се пулете - ПЕТДЕСЕТ И СЕДЕМ ХИЛЯДИ ЛВ.! Това се получава при 100% плащане и при 9 000 евро месечна заплата. Вие готови ли сте да ги давате?! Аз не!!! Сега по новия проект ще гледат и 18 месеца назад (няма лошо), но дали са се замислили за тези, които стоят на борсата и отказват оферта след оферта, тях какво ще ги правят?! Или ние пстаналите ще плащаме и за тях?! Другата глупост е, че имаш право на точно определен брой дни болнични, а никой не се е замислил за тези дами, които още от първият месец на бременността трябва да бъдат под лекарско наблюдение и съответно после трябва да връщат пари тъй като са били с патологична бременност! Оттук би следвало да ни стане ясно, че в държавичка като нашата е по-добре да лъжеш и да крадеш, и дай боже да ни обявят за малцинство, за да може да получаваме всички онези облаги като социална помощ за изписване, гледане и т.н. услуги. Дайте пари на майките, за да има деца! Иначе нацията изчезва!!! Не само майчинството, но и всички други, като например болнични, обезщетение за безработица и т.н. трябва да са на пълната заплата, след като се плащат суми върху пълната заплата!... Едно време у нас заплатите бяха 180 лева... тъп социализъм... Да, и стигаше и за море и да си гледаш семейството, без да мислиш Стара планина ли е и дали отговаря на стандартите?! И не се чудеше какво ли става с детето ти!... Абе, тъп социализъм!...

за балгария ли става вапрос?да видиш да не повярваш.та нали пенсионерите в балгаря са почит и уважение и за тях винаги има пари.а после защо младите бягали от тук......

Тъпо! Тъпо! Тъпо! Имам чуството че огромна част от евродепутатите са пълни олигофрени. Какво 100%? Това не е пенсия за прослужено време. Това са средства , които трябва да подпомогнат НЕРАБОТЕЩАТА в момента майка да поеме първите нужди на детето си. Това е и нищо повече! И какави мотиви могат да ми изтъкнат евродепутате да товарят и без това изтънелите бюджети на държавите? С какво бебето на една банкерка /по-точно треторазредна чиновничка в банка/ заслужава повече от това на една учителка?!? А къде е солидарността? А нали сме хомо сапиенси? Преди да почнете да ми опонирате отговорете ми на въпроса: Съгласни ли сте някаква тъпа патка - евродепутатка /тип Р.Желева/ да получи за 100 дни майчинство 57 000 лв. Правилно прочетохте, не се пулете , ПЕТДЕСЕТ И СЕДЕМ ХИЛЯДИ ЛВ. Това се получава при 100 % плащане и при 9 000 евро мес. заплата. Вие готови ли сте да ги давате? Аз не!!!

НикиБ, много силно е твоето изказване и напълно неправилно. По простота причина, че въобще не познаваш социалната система на западноевропейците, които са гласували това решение. Социалната система на запасна Европа не допуска социалното неравенство в доходите. Големи доходи могат да имат там само някои богати хора от частни сектор, но те са единици. Социалната система на западноевропейците е изградила тяхната уникална социална държава, който представлява светоглед, мироглед, отношението към човека на и е чест от техния демократичен модел РЕАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ - Там има заложен реален социален минимум, под който никой член на обществото не може да падне в доходите си и който се изчислява по специална формула , варирал между 500- 1500 евро, а минираната пенсия и минималната заплата автоматично се нагласят по него. Плюс, че горната граница на майчинството е ограничено. Но самата формула и самият реален социален минимум е едно твърде философско понятие в която е вградено европейската реална демокрация, защото за сега оставя твърде тъмно понятие за българите, понеже България остава все още млада и неразвита демокрация, нямат престава от реалната демокрация и не са достигнали развитото демократично съзнание на западноевропейците.А що се отнася до приложение на закона в съответната страна- това е вътрешна национална политика по усмотрение и зависи само ОТ НАС. Идея за България - алтернатива на статуквото

Нека изкажа и своето мнение като бременна във втория триместър. Изключително съм възмутена от политиката на държавата в това отношение, защото ако си съвестен данъкоплатец, облагат те на база реалните ти доходи (какъвто е случаят при мен), аз и такива като мен няма да получават предвидените детски надбавки, защото сме "БОГАТИ". Сега по новия проект ще гледат и 18 месеца назад (няма лошо), но дали са се замислили за тези, които стоят на борсата и отказват оферта след оферта, тях какво ще ги правят или ние останалите ще плащаме и за тях. Другата глупост е, че имаш право на точно определен брой дни болнични, а никой не се е замислил за тези дами, които още от първият месец на бременността трябва да бъдат под лекарско наблюдение и съответно после трябва да връщат пари тъй като са били с паталогична бременност. От тук би следвало да ни стане ясно, че в Държавичка като нашата е по - добре да лъжеш и крадеш, и дай боже да ни обявят за малцинство (твърдя, че не съм с расистки и проетнически възгледи), за да може да получаваме всички онези облаги като социална помощ за изписване, гледане ит.н услуги.

не е 90% от заплатата, а от дохода на който се осигуряваш. за тези които взимат повече от 2000 лв, което е макс осигурителен доход, има студена вода, защото и 20 000 лв заплата да взимаш, майчинството ти е 1800 лв, което е 90% от дохода на който си осигурен.

Дайте пари на майките, за да има деца! Иначе нацията изчезва!

Не само майчинството, но и всички други като например болнични, обезщетение безработица и т.н. трябва да са на пълната заплата, след като се плащат суми върху пълната заплата. И за да е редно всичко осигуровките не трябва да имат таван от 2000 лв! За какво е този таван?

Ако няма таван много високи заплати ще останат необявени и така ще загубят от данък общ доход.

Не стана ясно защо не трябва да има таван на осигуровкити? Защото който ИЗКАРВА (не е като да взема) 5 бона на месец сигурно ще бъде обслужен здравно като хората срещу 400 лв здравна вноска на месец?

дааа, едно време у нас беше 3 години...тъп социализъм...

три не е било, две. и сега е две само, че втората е на минималната заплата, не на 1800 лева :) щото май плащането на осигуровки назад е масово, и кредити дават банките за това даже.

Едно време у нас заплатите бяха 180 лева... тъп социализъм...

Да и стигаше за море и да си гледаш семейството, без да мислиш стара планина ли и дали отговаря на стандарти. И не се чудеше какво ли става с детето то. Бе тъп социализам