Решението бе взето с минимално мнозинство, което отразява разделенията по този въпрос в Европа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Предвижда се отпускът по майчинство да се заплаща на равнище 100% от трудовото възнаграждение.
Евродепутатите поискаха страните членки, в които още няма отпуск по бащинство, да признаят този отпуск, който да е поне две седмици без прекъсване и да се заплаща като този по майчинство.
В момента минималната продължителност на отпуска по майчинство в ЕС е 14 седмици. В много страни той е по-дълъг (във Франция например е 16 седмици), но заплащането му силно се различава в отделните държави.

Евродепутатите взеха решението си на първо четене. Сега предстоят тежки преговори с правителствата на 27-те, много от които - като Франция, Германия и Великобритания - вече открито обявиха несъгласието си с предложенията, внесени в ЕП.
Мнозина евродепутати, които подкрепят подобряване на условията по отпуските по майчинство и бащинство в Европа, дойдоха да гласуват с розови и сини балони с изрисувано лице на усмихнато бебе.

У нас платеното майчинство беше увеличено от 9 на 12 месеца в края на 2008 г. Условието жените да получават 90 на сто от заплатата си, е да са били осигурявани на този доход 1 година преди раждането на детето, а не 6 месеца, както беше преди.

От 2011 г. вместо 12 месеца ще се гледа дохода за последните 18 месеца, предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване, приет днес от правителството.