Европейската комисия осъди България заради цифровизацията

Европейският съд е постановил, че България е нарушила няколко европейски директиви, свързани с цифровизацията.

Обратно в новината

Коментари - Европейската комисия осъди България заради цифровизацията | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чакам денят в който,ще пуснат мултиплексите. В Италия се изкарват много добри пари,от техническите проблеми,при приемането на сигнала. Добре ,че във България си имаме кабелна.

Невинни политици от всички цветове. Две фирми на един собственик печелят конкурс. Като за целта предварително условията са направени такива, че само те двете да ги покриват. Това само в България го има. Дали е имало проценти за определени чиновници?

"Данъкоплатецо", 2011 е започнала процедурата, НО конкурса е проведен 2009 от кабинета "Станишев"! Чети повече, от различни източници;о) "Казусът влезе в съда през 2013 г., но всичко започна в средата на 2009 г., когато кабинетът "Станишев" проведе порочна процедура за избор на оператори на цифров сигнал - така наречените мултиплекси. Тогава лицензиите за цели 5 мултиплекса бяха дадени само на две фирми - латвийската "Хану про" и словашката "Тауърком", и двете непряко свързани с банкера Цветан Василев. Освен че конкурсите бяха само два, условията по тях силно стесниха кръга на потенциалните играчи, като бе забранено в тях да участват фирми, които се занимават с излъчване на телевизия или пък са тв оператори в чужбина. Така бе елиминирана ОRF - Австрийската обществена телевизия, която още през 2008 г. бе заявила готовност да участва в цифровизацията у нас чрез своето дъщерно дружество ORS.

Мдааа... нищо ново. Направо ми кажете аз като български гражданин колко кинта да извадя тоя път, за да платя присъдата за поредната грешка на, както се изразяват, България.

Опаааа, разтуриха ли Ви далаверата?

аз живея в едно германско село на френската гараница,хващам 20 ефирни цифрови програми,това на какво се дължи ?

1-Недобра настройка на антена,усилвател и захранване за антената. Липса на покритие на ретранслатора-недостатъчна мощност на цифровият сигнал. Във всички случаи ,трябва да дойде специалист по антени ,за да реши проблема ,или поне да каже защо се получава така. В друга държава съм ,но нормално хващам към 200 програми.

национализацията е решение не само за мултиплексите и миниклексите ...тя е решение .. и то единствено решение .. за цяла българия

И да влезе комунизЪма.

ПОНЕ 1 НЕЩО КАТО ХОРАТА ИМА ЛИ В ТАЯ ДЪРЖАВА?

Има, краденето е на ниво като за световното!

И са ко да правя тоя цифров приемник бе момче? Ти убаво казА, къде да да го включа, ама то нищо не дават по него бе!

Така ти се струва - дават, дават....едни 15 мил. на един планински катерач и виден бизнесмен с фамилия на гарга.....по европейски проект...

ВЕЧНА СЛАВА НА ЕС И ЕК !!! ДА ПРЕБЪДЕ ЕЦБ, СВ, МВФ, СТО, ТТИП, / ВГЗ НА БГ / !!! ВЕЧ-НА ДРУЖ-БЪ, ВЕЧ-НА ДРУЖ-БЪ !!!! БО-КАПЕ > КАПЕ-ЕСЕС >БОКАПЕ>КАПЕ-ЕСЕС!!! УРААААААААА!!!!!!!!!!

И на цветан василев вечна слава. Не само банки и мултиплекси да контролира, а и на децата ти и внуците ти майчиното мляко да контролира. СЛАВА!!!

Производителите на телевизионно съдържание игнорираха изкуствено създадения монопол в преносната среда. Монопола бе в ръцете на фирми около КТБ и Цветан Василев. Глобализацията на информацията допринесе за разрушаването на порочните планове за монопол. През 1988г., заедно съветската Внешекономбанк и "Българска външнотърговска банка" , основават Булгарсовинвест, преобразувана през 1994 г. в Корпоративна търговска банка. Аман от КГБ и лизачите им от ДС.

КГБ КТБ ДС ДпС - все тая Тоя синджир започва още когато Кремъл започва да изнася и финансира революции. За финансиране на революцията Украйна 3(три) пъти е подлагана на ГОЛОДОМОР. Финансираните от Кремъл терористи от " партията столетница " БКП правят метеж в България, правят терористични атентати (вкл.атентата в черквата Света Неделя) и избиват високоинтелигентните и мислещи българи. Финансираните от Кремъл терористи от " партията столетница " БКП установяват прокремълска диктатура в България. Финансираните от Кремъл терористи от " партията столетница " БКП създават концентрационни лагери на о.Белене и другаде по кремълски образец. Създават по кремълски модел политическа полиция - ДС подчинена на КГБ . От " партията столетница " БКП провеждат ограбване на българския народ като изнасят пари посредством купуване на ГАЗ от Кремъл на най-висока цена в Европа, много над пазарната.

Тц, баш па лагерите са създадени 1939 година та да приберат опозицията преди изборите, а след военния преврат на 9 Септември Никола Петков предлага лагерите да се ползват по предназначение и от новата власт-) А, да и лагерите ни не са по съветски а по английски образец, но това е друга тема.

Грабежа е законен доколко е в интерес на ЕС и конкретния олигарх е техен човек, доколко е с антиевропейско настроение от блока на БРИКС, тогава всичко казано за свободата на бизнеса и капитала не важи.

Благодарете за това на ДПС, БСП и в частност на свинята с продаден на руснаците дирник-Цветан Василев!! Руския бушон създаден от него гръмна заради несъгласието на България да играе отново на руска музика и свирка!!! А Орещарския дрисняк стоеше и гледаше......

Не е здравословно човек да стои дълго на главата си!

2011г. е започната процедурата. Благодарим ти ГРОБ!!!

Гробарите не са чак толкова омазани, още по времето на тройната коалиция се мислеше как телевизията на майката на свинчо да стане ефирна и как "наши хора" да станат тв провайъдри .:)

По времето на ГЕРБ изтичаха сроковете поставени много години преди това да се прави цифровизация. А че цифровизацията е калпава си личи по това, че в София ми се губи сигнал ня някой от програмите. Ако не бяха спазени сроковете щеше да има глоби. Отговори си първо кой ни вкара да сме зависими от ЕК и ЕС, като не защити и атомната в Козлодуй.

Тия ги боли, че не са успели да цунат и тоя бранш. изобщо след като унищожиха или съдействаха за унищожаването на всочки български отрасли, сега си дават сметка, че нещо са пропуснали. Изобщо остана ли нещо българско в тая държава, освен циганите и продажните политици?

Знаех си, че тъпите европейци са виновни за това, че нарушаваме законите, а след това ни хващат. ;) Благодаря, че възстановихте вярата ми в здравия разум на българина. п.п. Знам, че сте редовните тролове. Навсякъде където може да се плюе по ЕС е фронтова линия, нали? :)) Скачайте с гранати по амбразурите! ;)

НА КРЕМЪЛСКИТЕ ТРОЛОВЕ ИМ ХАРЕСВА ДА ПЛАЩАТ НАЙ-СКЪПИЯ ГАЗ В ЕВРОПА - 600$ И ДА НЕ ПОЛЗВЕАТ БЕЗПЛАТНА ТВ. ИЗВРАТЕНА РАБОТА! АМА ОБАМА ЩЕ ВИ СТЪПИ НА ВРАТА - ПРАВИ КОНТРААТАКА НА МЕДИЙНОТО ВИ ПОКРИТИЕ И СЕЩАТЕ ЛИ СЕ КАКВО СЕ СЛУЧИ ПРЕДНИЯ ПЪТ, ПРЕЗ 89-А КАТО РЕЗУЛТАТ?

Сещам се.. Вече нямаме почти нищо.

че Европейците насила ще ни вкарат в правия път. Напук на олигарсите.

Еврогейският съюз няма какво да се коментира. Но картинката, цифрова или аналогова, в със сигурност родна. Мутрата ограбва данъкоплатците, едни фирми взимат едни пари за реклама, други за права, трети за хард, четвърти за софтуер, услугата като брой канали и качество е мизерна и накрая Н.В. суверенът ще бъде глобен, защото авансово е бил ограбен. Сега интересно кой ще е виновен, лорд Вейдър ли, лорд Самърсби или друга ноблесия.

Още преди години с назоваване на цифрова ефирна телевизия и запознати в бранша вече знаеха,че ще има кухи фирми и ще се източват пари за сметка на данъкоплатеца.Целта е парите,които дава EU отново да се върнат при тях.Така по документи уж се дава нещо,а на практика всичко е на ниво хартия.В момента сигнала е адски занижен и ако нямаш кабелна телевизия си направо като абориген.Така хем плащаш за нещо,което трябва да е безплатно хем и Европа си прибира парите,а уж е дава нещо на България :).

Да разбирам ли, че Европа е виновна, за това, че от трима българина двама мислят как да врътна далавера и ги хващат???? Има ли нарушение - има. Хванали ли са ни - хванали са ни. И сега вместо да ни е неудобно и да се опитаме да оправим нещата, викаме "Не е честно! Тия ни мразят, защото сме красиви и умни!" ;) Вярваш ли си го това наистина? ;))))

Според теб ако нямаш покровителство отвън ще направиш ли такова нещо?Само по себе си никой няма интерес да срива нещо с огромно бъдеще.

loyola

Кунева и другите от тройната коалиция, дето искат да се върнат обратно на хранилката, да си ходят незабавно!

Кунева в момента е Зам.Премиер!

Поредна "смешка"! Тези от ЕК не са ли чували поговорката - "Законо е като врата у поле"

И сега какво... може би като Щжен поток... да вземем да спрем цифровизацията, защото Европа ни била казала.... абе глупаци смотани, когато ви се казва едно нещо трябва да се мисли преди да изречеш каквото и да е... явно имаше вариант да не се спира Южен поток , но нашите главочи направо се изпляскаха и обиждаха Русия/ това което нито една западна държава не си позволява в директен текст/.... изобщо имаме най-тъпите управляващи ... не зная обаче дали това е само за Европа или за света!

Тия що не си гледат осрания съюз, и да ни оставят на мира с техните правила. Че от много правила и просдажни политици сме на това положение.

Държавните чиновници, министри, агенции, които са направили договорите, подписали, разрешили, реципрочно осъдителни присъди, конфискация на имуществото, затвор, работа в затвора, да плащат.

Нещо завършено от Бойко Методиев Борисов да не е осрано и осъдено?

а нещо от Гейчото дето избага в Брюксел да не е замазано и продадено-най- вече народ който не е негов?

Хе! 27 милиона лева похарчи държавата в тази цифровизация, от сутрин до вечер ни обясняваха колко по-добър сигнал ще има, че всички тв програми ще са безплатни, принудиха милиони хора да си закупят декодери от "нашите" фирми, похарчихме и милиарди в ограбената империя на Цветан Василев и накрая се оказа че с тези декодери хващаме 5-6 програми с лошо качество, а в някои места дори няма сигнал. На всичкото отгоре и ще ни глобяват! Това много прилича на масовата приватизация на Костов, но като сме тъп народ с тъпи корумпирани управници ще плащаме!

Първото престъпление е,че задължиха хората дори и свободните канали да ги гледат на MPEG-4.Това е честота само за платени канали.За всички свободни канали е прието MPEG-2.Сега има 5-6 канала с лошо качество и около 4 ги скриха като ги направиха платени :).

Ха-ха-ха-ха! Пълен майтап си правят с ББ и сие. Накараха ги да правят ненужно ни нещо, те си врътнаха далаверета на гърба на българския народ, а сега ги питат, кога и те ще топнат пръстче. Жалка работа са нашите управници....

Я да видим за какво ни съдят: 1. Ограничение за броя на предприятията, на които може да се предостави право на ползване на честоти от радиочестотния спектър (т. нар. мултиплекси) до две. (Към момента са повече) 2. Компании с телевизии в ДРУГИ държави и свързаните с тях лица не могат да участват в конкурсите за мултиплексите. 3. Забрана спечелилите конкурсите за ползване на честоти да строят собствени електронни съобщителни мрежи. Както казах по долу всичко е поради невъзможността на западните крадци да овладеят и мултиплексите както направиха с други области от икономиката (и политиката). Печалбите и контрола върху медиите са това което искат. Приказките за конкуренция са глупците.

Знаеш ли, че в повечето от белите страни GSM оператора НЯМА ПРАВО да строи собствени клетки? Клетките се строят от държавата и се отдава трафик срещу заплащане на операторите. Така се избягва цвъкането на техника навсякъде и надупване на мощности като микровълнва печка. Ама Ганьо повече го кефи на покрива си да има три клетки.

А ти знаеш ли, че говориш пълни глупости. Понятие си нямаш как операторите изграждат мрежата си, но пишеш безсмислици.

не кажеш нещо за българските крадци,коита се броят на пръсти и в момента правят каквото си искат,дори продават за 1 евро сякаш им е бащиния?

Кое е по добре български или западняшки крадци или все тая? Да дадем един пример - така наречените ЕРП-та. Това просто казано са магазини за ток, с гарантирана печалба, която излита от България. Каква е ползата за нас - никаква.

Не знам как е реално, но ако това, което пишеш е вярно, май борбата не е в полза на конкуренцията при равни правила, а по скоро за ликвидиране на конкуренцията от страна на по големи, външни монополисти в областта на предмета на статията.... Но аз какво ти разбирам?

Точно. Както стана например в търговията на дребно с хранителни продукти, и не само там.

Тук някакви технически неграмотни лаици се опитват да лансират идеята за "по-добрия" MPEG2. Дрън-дрън. Колкото до глобите, които биха наложили на България, първо да кажат защо ЗАДЪЛЖИХА нашата страна да прави цифровизация, въпреки, че не беше готова. Именно затова цифровизацията се провали. Щяхме по предварителен план да гледаме над 20 жифрови програми, но гледаме едва 4-5, които си гледахме и при аналоговата телевизия. Но проблемът с липсата на покритие е огромен. От КРС твърдят, че цифров сигнал има навсякъде, ама никой от тях не е стабнал от удобното кресло и да се поразходи из Родопите, Северозападна България, на юг от Силистра и Тутракан, надолу под Хасково и Храманли, между Бургас и Елхово. Там е тъмна Индия. Населението е неуко и просто, телевизорите са Рубин и Кристал от преди 50 години. Какви технологии, бе, какви 5 лева. Ето това го дължим на Европейската Комисия защото някой объл евродепутат е решил, че цифровизацията трябва да стане задължителна, дори там, където това не е нужно. Аз ако съм на мястото на Боко, просто ще взема приемр от хилядите футболни запалянковци и ще посоча среден пръст към Брюксел. Ситуацията с прекратяване на радиоизлъчванията на ДВ и СВ е още по-тежка. Генералния директор на БНР спря предавателите, цитирам: "тъй като територията на България е 100% покрита с качествен сигнал на FM". Обаче, качвай се на колата и тръгвай към Северозападна България и щом стигнеш Враца, проблемите започват, а вече в Монтана броя на румънските станции е по-голям, а в Белоградчик вече няма нито една българска станция, а да не споменавам за шибания Хоризонт - Българско Национално Радио. Спрени са всички излчвания на чуждестранната редакция на националното радио. Така че среден пръст.

Но аз винаги си задавам въпроса, кой има интерес, пъво да ни принуждава да правим ненужни разходи, след това да ни санкционира, че сме ги направили? Ние -данъкоплатците сме виновни и за двете, според съдниците от Европа. Защо, все пак не чухме, кой е постигнал изгода от далаверата и кой ще трупа и занапред ползи от всякакво естество? Дали ползите не са за същите, които дърпат конците и ни дерат с повод и без повод? Ама ни бяха лоши руснаците, че ни създадоха от пепелта. Нямаше и да се чуе за българска история, ако не бяха те. Турската провинция Булгаристан, щеше да е част от турската история. Но какво им дреме на янките? На тях им са нужни само наземните и подземните богатства на територията. То, затова и нняма да проявят интерес да ни върнат на Турция. Така сме по слаби и юзърфрендли. Така, че поне от това не ме е страх -че ще изчезне държавата.

стана като едно време у казармата стария като пита младия : - ти ебаваш ли старото? Квото и да отговори новобранеца все е грешно!

sx69

тц. Който знае въпроса знае и отговора: Почитам го и го уважавам. Но това е казармен фолклор. Тука нещата са финансово сексуални.

с правилния отговор е след като си отнесъл съответния бой полагания и вече не си новобранец.

Не е ли ясно вече, че пропагандата, че ЕК налага на България лоши условие, че сме зависими и подобни се плаща от олигарсите, които искат да създават монополи. Много им пречат правилата на пазарната конкуренция, пречи им, че са с вързани ръце за да си уреждат обществените поръчки, пречи им, че българинът има право да работи в Европа и отказва да се труди у нас за жълти стотинки. Не, че Европа няма трески за дялане, но в никакъв случай не са тези, които се пропагандират.

Да санкционират олигарсите бе, пън! Щом санкционират мен, а не тях, значи нещо, много смърди на олигархия тая ЕС! Изгря им звездата на СС отново, ама пак ще залезе, не се радвай прекалено, че пак ще трябва да се пребоядисваш в мимикричен цвят!

Твоя работа е да санкционираш олигарсите, не е работа на Брюксел. Отиваш, гласуваш на избори и твоя представител трябва да събере парите от олигарха, които са отишли за глоба.

И БТК и НУРТС и Фърст Диджитал бяха в ръцете на Цв.В. и уж не беше така, но всеки знаеше и си мълчеше....и КЗК, КЗП си мълчаха като риби...тук в България всичко е мафия! Всички са за затвора! Сега пак ще плащаме и глоба и откраднатото! Българино осъзнай се!

Видяхте ли какъв посткомунистически кенеф сме?

А такааа аз през целият разяснителен период си мислех че това е поредна та без мислена директива на ЕС да ми спрат телевизията в колата . То било поредният "гениален" бизнес-план на индивида Борат . Поредна та BG иновация седиш без телевизия но си плащаш абонаментна такса под формата на ежедневни глоби , понеже някои е решил да спечели 1 - (едно) евро .

Ами декодерите ,за социално слабите, я си припомнете кои фирми ги спечелиха,и какво даваха на хората най -долнопробните декодери дето не струват и 10лв,а каква беше цената на ваучерите на тези декодери -помните ли?

Тъп си Саше, много си тъп. Ваучерът се изплащаше само срещу валидна касова бележка ДО стойност 60 лева. Търговецът не получава 60 лева автоматично, а цената на която продава декодера - най-често около 40 лева. Имаше конкурс кой да ги дава, имаше изисквания да са окомплектовани дори със кабелите, стандартно идват без.

много кадърен чоевк половин бг е негова, а другата половина на тим

НУТРТС официално бе на "Кой". Скоро се опита да я продава. Не зная дали е успял. Това са обекти с огромно значение за отбраната на страната и човек трябва да е гушнал няколко вагона пари за да ги продаде на частници. Особено такива свързани с чуждопоклонни партии, с неясно финансиране.

Този "Кой", за когото говориш, придоби тези неща от поста ти, докато беше в тандем с Цветам Василев и с чуждопоклонния мажоритарен лидер на днес управляващата партия. Не бързай да обвиняваш конкуренцията, защото хората, които трябва да знаят истината, я знаят.

Аз не обвинявам никого. Извинявам се, ако някой се е засегнал незаслужено.

Като сравните цените на булсата и на вивакома ,какво ви говори това,ами цените на мобилните оператори,пак същото,всичките имат еднакви цени и условия,пакети, всичко почти идентично,е това ако не е пладнешки обир.......в същото време самото обслужване и цени са във вреда на потребителите.

са виновни!

Изравняването на цените в условия на конкурения е естествен процес. Дали има реална конкуренция е друг въпрос. Според мен бранша е силно конкурентен все още. А цените на Интернет и ТВ в България са далеч под себестойност. Операторите държат ниски цени само защото кросубсидират от други дейности или крият абонати. Ако знаеш какво пари гушат телевизиите от операторите... което обяснява и защо нямат интерес безплатния ефирен сигнал :) ТАка че Чукча най-малко ощетени са потребителите в този бранш. Услугите са на европейско ниво, а цените български. А ефирната цифровизация е една голяма бюрократична глупост, която се превръща автоматично в кражба в БГ. Както всичко останало с което се е захванала държавата.

Избраха компресия MPEG4 вместо по-разпространеният MPEG2 с което ощетиха много български потребители със закупени вече цифрови телевизори и ги принудиха да си купуват декордери от които явно някой си направи печалба.

Европейкия капитал се гневи че не можа да овладее и мултиплексите в България. Сега с машата наречена европейска комисия ще ни налагат глоби. Всичко е за пари, за много пари.

И като осигурим монопол на български милиардер вместо да се конкурира с немски да не би да спечелим нещо? Сега като паднаха забраните за работа в Европа българските работодатели реват като магарета, че няма достатъчно хора да работят за 500 лева на месец и отиват за повече в чужбина. И това го превръщаме в проблем - край България се обезлюдява. Ами дайте повече и може и да се върнат. А ако не можете - закрийте предприятията - никой не е длъжен да ви осигурява печалби ако не можете да се конкурирате. Или е по-лесно да облъчвате хората и да им обяснявате, че е предателство ако се погрижат за семействата си, а не за местния феодал.

Мамммка ви некадърна!

Много странно защо ЕК не заведе дела за договорите с ТЕЦ МАРИЦА 1 и 3, за нерегламентирана държавна помощ, с тези дългогодишни Договори, гарантиращи изкупуване на тока от тях на 100% / според корекцията/ Коя Фирма има такива гаранции , с години напред, да си продава продукцията на 100% ??? Или май само там, където не са " нашите" завеждаме делата ", за да ви дърпаме ушите, като не слушкате ???

Не забравяй и ЧЕЗ, а и всички ЕРП-та!!!

bobsyn@

Такаа, хайде сега да видим кои чиновници са изготвили изискванията и кой е одобрил условията по въпросния договор, защото според мен именно това са хората, които трябва да плащат.

Не беше ли онзи, дето щеше да ни оправя 800 дни? Тогава се опитаха да качат и цялата държавна комуникация на еврейския спътник.

СЛУЖИТЕЛИ НА ДИР. Жал ми е за Вас!

Колко ли още ще плащаме за далаверите на Цветан Василев!? Търговете са били направени така, че да спечелят точно тези 2 фирми, които до преди дни той отричаше да са негови, а сега ги продаде! ;) Да се чудиш защо година и половина след пускането им тези мултиплекси не са мръднали на йота! Няма нови канали, няма нищо. Парите са усвоени, сега ако някой иска да се блъска да ги развива, ама трябва да е друг, вече няма далавера в тях.

Шило

Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава

Дянков искаше цифровизацията да се отложи, Московски не! Защо ли???

Шило

Пак ли? Ей, не се научиха да спазват правилата. Или трябва да напускаме, или трябва да играем по правилата, ако не искаме тези глоби.

Идва времето,да се разбере и в България,как се създават нации от "мързеливи сиртакаджии","живущи на кредит" и как добрите батковци от евромародерския Брюксел,налага "справедливост"... Това им е практика...Когато стават нарушения-доколкото ги има-,не само мълчат,а и участват в тях и облагодетелстваните фирми печелят от парите на данъкоплатците!!След това,данъкоплатецът,плаща глоба,затова,че са му крали парите!! Ще дойдат,ще дават заеми с непоносими лихви и се превръщат и българите в "некадърници" които не искат да платят!! Срам батковци,срам..:):):))))))