Авария остави 6 курорта и мина без ток

Десетки хиляди туристи в курортите на север от Бургас останаха без ток снощи заради голяма авария на далекопровод.

Обратно в новината

Коментари - Авария остави 6 курорта и мина без ток | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е За това ходя в Гърция или Турция, пък вече мисля и в Албания да ида. Преди две години в слънчев бряг останахме без ток около 18 часа, после климатика едвам възстанови нормалната температура. Тогава местните ми казаха, че тия от евн са смотани колко си искат и това си било ежедневие. 'Айде при комшийте от юг, там криза нема...

Голяма излагация за НЕК.Големи неприятнасти за всички в мина Черно море заради гадната авария .Съд за виновните до дупка. Много се набута мината и голяма бела можеше да стане.Трябва да се мисли за работниците под земята и после за туристите. Тотю

Водата е годна за пиене! И в статията пише какво е станало какво си измисляте.. просто е страшно да се случват такива неща по средата на сезона...

А извън сезона ще е дори приятно ???Така ли ?

някой знае ли дали има ток в сарафово в момента?

Господа, доколкото се разбира от текста, в мина "Черно Море" 200 души са останали блокирани в мината и не е използван авариен генератор, а е чакано подаване на електрозахранване отвън. Ако това е така, то има хора за съд и присъди. Може би собствениците на мината, може би администрацията им. Имало ли е генератор и ако да, то защо не се включил автоматично и веднага? Ако не е имало, то защо? Имало ли е вреди за хора, блокирана ли е била вентилацията? Кой ще бъде осъден да обезщети 200 души поставени в смъртна опасност? Надявам се, този път това да не е шафнерът на спален вагон - пещ за човешко печено.

Ела да ми го кажеш лично !!!

Да не ви пука за курортистите. Те са се подложили сами на това изпитание, красиво наречено "почивка в Бг"... СПАСЕТЕ МИНЬОРИТЕ!!! ТЕ СА ВАЖНИТЕ!!! Ако бях шеф на автора на статията, досега да съм му изритал задника и да съм го изхвърлил от работа.

На всички умници искам да кажа,че ИВИЕН са пълен жмел. 1.Непостоянен ток във високо населени места 2. Скъпи цени, стари съоражения 3. Постоянни спирания на тока поради едни или други причини. Зимуваме в страх, защото вечер няма осветление,а се водим луксозна жилишна зона УЖ, но дори да не е така н е може зимата да оставяш хората без ток за по 12 часа че и повече. Не може! Никой не поема отговорност за развалените уреди, за развалените хранителни стоки, за лекарства поради болести причинени от ниските температури.НИКОЙ! ИВИЕН СА БОКЛУЦИ! И искам да ви кажа, че снощи когато за пореден път спря тока едвам се свързахме с тях при което една от служителките излезе с версията,че НЕК са отрязали станция ''Хоризонт'' поради натрупани дългове. Къде всъщност е истината? Авария, дългове, безотговорност?!?!?!

На всички умници искам да кажа,че ИВИЕН са пълен жмел. 1.Непостоянен ток във високо населени места 2. Скъпи цени, стари съоражения 3. Постоянни спирания на тока поради едни или други причини. Зимуваме в страх, защото вечер няма осветление,а се водим луксозна жилишна зона УЖ, но дори да не е така н е може зимата да оставяш хората без ток за по 12 часа че и повече. Не може! Никой не поема отговорност за развалените уреди, за развалените хранителни стоки, за лекарства поради болести причинени от ниските температури.НИКОЙ! ИВИЕН СА БОКЛУЦИ!

И в Анталия няколко пъти спира тока за по няколко часа в селището, където беше хотела, при температура 41С! Забелязах, че туристите изпадат в шок, само ако свърши пиенето!

аз работя,в пс110/20кв и това са пълни глупости 4е нек не разполага с техника за отстраняване на аварията,деиствително 110кв са собственост на нек,но трябва да е била сериозна тази авария за такова отделяне на толкова пс

ЕВН трябва да си плати! Това ще е адекватно на тяхната политика. Много им е лесно да изключват и рекетират от позицията на монополист. Имам чувството, че са нашенски мутри... При нас все още ток няма, защото може би сме селяни...

Авария в 110-киловолтов електропровод, собственост на НЕК прекъсна електрозахранването към EVN Bulgaria северно от Бургас Повредата налага временен ограничителен режим на електрозахранването за региона Счупен стълб от електропровод 110 киловолта (мрежа високо напрежение), собственост на Националната Електрическа Компания (НЕК), намиращ се на територията на Област Варна, прекъсна електрозахранването, подавано към EVN Bulgaria и нейните клиенти по Черноморието северно от Бургас в края на деня на 22.07.2010 г. По данни на EVN Bulgaria, в 20:39 ч. изключват подстанции Слънчев бряг, Хоризонт (и двете собственост на НЕК), както и мобилните подстанции Приселци, Кошарица и Каблешково, собственост на EVN Bulgaria. След мобилизиране на екипите на EVN Bulgaria и НЕК с приоритет е подадено захранване към мина Черно Море за изваждане на 200 човека на повърхността на земята, останали блокирани в мината. В 20:50 ч. е захранен комплекс Слънчев Бряг с консумация 100 мегавата, а без ток остават Обзор, част от Св. Влас, Поморие, Ахелой, Сарафово, Каблешково и други селища в региона. През нощта с понижаване на товарите започна поетапно включване на консуматорите и в 04:11ч. на 23.07.2010 г. електрозахранването е възстановено към всички клиенти. От сутринта на 23.07.2010 г. до отстраняване на аварията и възстановяване на повредения стълб от страна на НЕК, се налага ограничителен режим за региона северно от Бургас по трасето на авариралия електропровод. Целта е да се предотврати разрастването на аварията предвид високото потребление в разгара на летния туристически сезон по Черноморието. Ограничителният режим се извършва съгласно Закона за енергетиката. Екипи на EVN Bulgaria и НЕК предприемат всички необходими мерки за възстановяване на електрозахранването в пълна степен до вечерта на 24.07.2010 г. Действащият дотогава ограничителен режим ще бъде с продължителност не повече от 2 часа по райони съгласно предварително утвърдени за такива случаи графици. С оглед на наобичайната ситуация, ЕVN Bulgaria призовава своите клиенти към максимално ефективно и рационално използване на електроенергията с цел избягване на по-нататъшни ограничения в потреблението. ЕVN Bulgaria е в постоянен контакт с местната власт и НЕК, а екипи на двете дружества работят съвместно от момента на възникване на аварията.

Така кажете де! ;)

За всички умници които веднага ще започнат да плюят по крайния доставчик ЕВН ще уточня следното. ЕВН НЕ притежават електропроводи 110 кВ, те са собственост на НЕК. Аварията е в съоръжение собственост на НЕК, а не на ЕВН. ЕВН мобилизираха наличната си техника и екипи за да подпомогнат НЕК които се оказва, че нямат нито екипи нито техника за справяне с подобна ситуация нищо, че миналото лято също имаше подобна авария. Това, че никой от НЕК не стане и не каже истината за разклика от ЕВН не ги прави по малко невинни. Искове трябва да има но не към ЕВН а към НЕК които би следвало да поддържат въпросното съоръжение.

И кво правят ЕВН тогаз? Нали уж големите многомилионни инвестиции ала бала. Закво получават петцифрени заплати техните шефове?

И пак някои чели, недочели!? Аварията е в съоръжения на НЕК (110 кв), ЕВН са потърпевши заедно с клиентите си по населени места. Проблемът е друг - преди приватизацията имаше постоянно дежурни екипи за отстраняване на аварии - сега такива няма нито в НЕК, нито в ЕВН. Като стане авария, тогава почват да събират екипи. И времето тече, и "икономиите" от дежурни екипи се покриват от проклятията на потърпевшите. Но това е Булгаристан - експлоатация на изграденото (с гарантирани печалби), докато издържи, после се продава и .. беж на Бахамите !!!!

Нито един потребител няма договорни отношения с НЕК, така че исковете трябва да са към ЕВН. А ЕВН съответно да клейми към НЕК. Може разбира се да се претендира към НЕК "in tort", но това е по англо-саксонската съдебна система. Какво ще се получи тук не знам.

Ох аман от пишман адвокати, инженери лекари учители. 99% от потребителите нямат никакви договорни отношения с ЕВН. ЕВН имат инвестиции и това се вижда нови табла трафопостове кабели, но къде са инвестициите на НЕК ?!?!? Аварията е в мрежа собственост на НЕК къде им е техниката и персонала ?1?!

Има необходимата техника и хора да се справят със ситуацията, която е АВАРИЙНА и не зависи от поддръжката. А и екипите са на ЕСО, не на НЕК. Малко повечко обазоване няма да ти е излишно. Стига писахте измислици изсмукани от пръстите. Много е лесно да се седи и да се драскат безмислици по форумите!

Време е да се направят искове към EVN за нанесени вреди и пропуснати ползи. Не трябва да се търпи това повече. Който продава(ток) 24 часа в денонощието, ще трябва да носи отговорност за качеството. Снощи не имало нито бури, нито дъждове. Има ли адвокати? Има ли застрахователи?

Когато искаш да строиш в нормалния свят, първо минаваш по съответните инстанции (електроразпределителни фирми, газ, ВиК, Паркинги и гаражи и тн.) и им представяш план на строежа. След като събереш разрешителни от всички тях, отиваш в местната община и ти издават виза за строеж. Така всички знаят, какво точно строиш и подготвят ПРЕДВАРИТЕЛНО съответната инфраструктура. Тук местните мутри първо строят, после поставят институциите пред свършен факт и накрая са недоволни, че им спира токът или се наводняват... Че искат и да съдят... Типично по Бай-Ганьовски: винаги търсим вината в другите.

очаква се да стане и по лошо, и малките деца знаят ,че първо се построява ИНФРАСТУКТУРА т.е. канализация,електоснабдяване,водопровод и след това въз оснонова на нея се строят ХОТЕЛИ ,наи вече от социално слаби съдии:))

До колкото ми е известно ЕВН няма съоръжения с 110кВ . Това би трябва да е работа на НЕК.

d4

Очаква се и земетресение до 9,5 по Рихтер и цунами. Това не е черноморие, а бетономорие.

Нека ви видят чужденците хала. Мен пита ли ме някой и коментирате ли загрижено, че два дни оставиха блок без ток, защото мангалите откраднали меден проводник от трафопоста? Не. Тогава и на мен няма да ми пука, майната ви на курортите и поддържащите служби! Нали важното е да ви плащаме чинно и редовно като овце? Айде ....... ви!

EVN вече заработи както на запад!

110 kV електропровод е на НЕК, а не на ЕВН.

"туристите са изпаднали в шок" стига с тези гръмки фрази

Винаги по мутренското ни черноморие има проблеми я с водата, с тока, с канализациите и това е защото много хотели непредвидени в градоустройствения план се включват към общата мрежа, която не предвижда такова свръхнатоварване и затова лайна плуват в морето, тока гасне, а водата често спира и е негодна за пиене.

хаха точно така е!!!