Това съобщиха за Дир.бг от компанията ЕVN.
Счупен е 110-киловолтов стълб на далекопровод "Галатея" на територията на област Варна, собственост на НЕК. Без ток са останали бургаският квартал "Сарафово", село Ахелой, Каблешково, Поморие, Обзор, част от Свети Влас, Слънчев бряг и Несебър.

Нормалното електрозахранване в района от Бургас до Бяла ще бъде възстановено най-късно до края на утрешния ден, ако не възникнат непредвидени обстоятелства, съобщиха от пресцентъра на "Електроенергиен системен оператор", цитирани от БТА. Оттам допълват, че причина за аварията е скъсан фазов проводник, се е усукал на съседния стълб. Причината, довела до скъсването, е фабрична - незаварен стоманен фазов проводник.

Снощи в 20:39 ч. изключват подстанции Слънчев бряг, Хоризонт, както и мобилните подстанции Приселци, Кошарица и Каблешково, собственост на дружеството ЕВН и подстанциите "Старо Оряхово" и "Бяла", собственост на E.ОН, съобщиха по-късно от НЕК.

След мобилизиране на екипите на EVN Bulgaria и НЕК с приоритет е подадено захранване към мина Черно Море за изваждане на 200 човека на повърхността на земята, останали блокирани в мината. В 20.50 ч. е захранен комплекс Слънчев Бряг с консумация 100 мегавата. През нощта започва поетапно включване и в 4.11 ч. електрозахранването е възстановено към всички клиенти.

До окончателното отстранява на аварията и възстановяване на повредения стълб от страна на НЕК, се налага ограничителен режим за абонатите на ЕВН и E.ОН за региона северно от Бургас по трасето на авариралия електропровод. Целта е да се предотврати разрастването на аварията предвид високото потребление в разгара на летния туристически сезон по Черноморието.

По информация на поморийското радио "Милена" това е четвъртият случай на прекъсване на електрозахранването от началото на летния сезон.

Междувременно стана ясно, че в 10.45 ч. е изключил и електропроводът 110 киловолта "Ахелой". Работи се по отстраняването и на тази авария.

Текстът е актуализиран в 14 часа