ЕС зацикли в преговорите за прекратяване на смяната на часовото време

Едни страни предпочитат астрономическото часово време (зимното), а други избират "лятното"

Обратно в новината

Коментари - ЕС зацикли в преговорите за прекратяване на смяната на часовото време | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нещастници. За едно време не могат да решат, а какво остава за важните неща. Затова Путин ще ви го начуква и на вас, и на Тръмп.

Добре, де... Нали допитването показа, че по-голям процент българи искат да се запази астрономическото време - разумно и логично. Защо в тази статия резултатът се изопачава???

Лятното избрахме. И след официално преброяване, отделно много самодейни.

Резултатът от допитването беше 31% за лятното часово време и 69% - за астрономическото. Не се заяждам, просто изнасям факти!

Вечно дядо Йоцо гледа, иде ли по жицата една българка...и вечно се намира някпй пк да не е разбраш!

ЕС си е зациклен по природа, тва да му беше кусура. .

То и затова зацикля, че да има нужда от още нищоправещи, но с големи заплати и пенсии.

Резултатът от централната смяна на времето е масово мислене със стъпка от един кръгъл час. Хората не си дават сметка, че без наложена свише смяна, вариантите стават доста по-гъвкави. Например по обективни и независещи от часа причини, градският транспорт има лятно и зимно разписание. Какво пречи да се въведе лятно и зимно работно време? Дори повече, може всеки месец то да се мести с 15 или 20 минути в някоя посока. Така хем няма да има голям темпорален шок, хем желаещите да ходят в парка до късно ще бъдат удовлетворени. В същото време на работещите на три смени няма да им се налага да си наместват часовете, на пътуващите с влак няма да им се налага наесен да кесят 1 час по гарите или да се чудят как да наваксат липсващия час напролет...

ИМА ЛИ икономически ПОЛЗИ от смяната на времето?! КАК ВЛИЯЕ смяната на времето НА БИОЛОГИЧНИЯ РИТЪМ на човека?! ПЛЮСОВЕТЕ или МИНУСИТЕ СА ПОВЕЧЕ?! КОЕ Е ПО-ВАЖНО за политиканите - политическите/икономическите АЛЪШ-ВЕРИШИ или ЗДРАВЕТО НА ЧОВЕКА?! .... Европейците пренаписаха историята; изправиха се срещу ПРИРОДАТА на човека с гейбраковете и се намесват и в астрономическото време... Какво ли още могат да измислят т.н. демократи?!

Братчед, опасявам се че самото астрономическо време, в което се намесват ЕВОПЕЙЦИТЕ, е уточнено от тях именно. Ами сега?!

И какво става ако ние приемем лятното, а Северна Македония и Сърбия останат на астрономическото време - два часа разлика между тях и нас.

Прецеденти има. В Русия часовите зони са със стъпка 2 или 4 часа, не помня точно колко, но със сигурност не е 1, а цял Китай е една часова зона. В САЩ различни щати местят часовника по различно време, други не местят. Така че дори да имаме два часа разлика със Сърбия, светът ще си остане същият.

Не съм чул за допитване в България по този въпрос.мисля, че е правилно да бъде астрономическото време и че много (повечето ) хора са на това мнение. Според мен и смяната на времето има своя логика ,особено сега, с намаляването на деня го предпочитам.

Допитване в България имаше, ама беше толкова неадекватно организирано, че опита за гласуване приличаше на тест дали ставаме за мазохисти.

Ако се закове времето само на едното или само на другото само след няколко години ще си дадем сметка какъв кол сме си забили отзад. По-добре да се приложи друга концепция за определяне на часа в зависимост от изгрева на слънцето или от ъгъла към земята.

По-добре е ти да си наложш друга концепция, според която личното време не се губи, а само се мести. По същия начин, както си се нагодил към сегашното. Нали не смяташ, че ако другия месец решат 00:00 часа да е някъде по пладне, тогава пак ще работиш от 8 до 17?

Тия искат да ни лишат от два повода за мрънкане и недоволство! Ей, ало... ние в България за това живеем - да мрънкаме!

Ако приемем астрономическото време, през лятото ще се съмва в 03.30 ч. и ще се мръква в 21.00 ч. При лятното часово време часовете са съответно 04.30 и 22.00. Зимата като минем на астрономическо време, ще се мръква в 17.00 ч. Та кое му е хубавото на астрономическото време?

Това, че е астрономическо, истинско. Работното време и жизненият цикъл са индивидуални неща, но заради това да се "мърда" часовника с 1 час, защото на някой не му харесва в колко съмва и в колко мръква, ми се струва малоумно. И в тази връзка се сещам за вица, в който индианският вожд се смеел на белите, че местят часовника и сравнявал това с отрязването на парче от черга от единия край и пришиването му от другия й край.

Брях, не знаех, че 7 месеца в годината живеем по неистинско часово време. Ти да видиш чудесия!!

Хубавото му е, че робуващите на досегашния модел не могат да си представят как биха могли да имат работно време от 10 до 19, вместо от 9 до 18 или обратното. Например кокошките са си решили проблема и при всяко местене на часа назад, те си местят работното време също назад. Как така те могат, а хората не могат?

Лалата доста е ла ла.Преувеличава в своя изгода.Биологическите ни часовник и настроен на астр. време,а алчния мозък на ресторантьорската мафия на еврогейското лятно време.Познайте Боко кого ще прецака.Познахте-народа.

Сефте да зацикли по нещо, ама като се поспазарят, попредоговорят ще викнат ура че ''постигнали'' успех някакъв дето и те незнаят какъв..

Колко години не могат да решат елементарен въпрос!?! Времето се определя от положението на слънцето. Часовите пояси са определени за удобство при международните търговски връзки. А за удобство на неграмотниците са започнали да сменят времето на държавите вместо да сменят само РАБОТНОТО ВРЕМЕ на държавните организации на астрономично и економично (каквато е целта). И сега в България има доста търговски или софтуерни фирми, работещи предимно със западни партньори или Америка, чието работно време е преместено, за да бъдат на работа с колегите си от централните офиси. Някои дори започват работа в 11:00ч. Така, че е ясно, държавата (ЕС) трябва да се върне към астрономическото време, а с вътрешни регулации да се променя само РАБОТНОТО време на държавните организации. А частните могат да го променят както им е по-изгодно (което и сега е така).

Криворазбрана либерална демокрация, брат.

За мен не е никакъв проблем.Така както е сега едобре. Смените са добре.Иначе или сутринта ще се съмва в9 или ще се мръква в15

Имаме проблем с часовото време, защото робуваме на цифрички. Единственото важно е, кога изгрява и залязва Слънцето. Ако се "закове" времето, при единият вариант имате изгрев на Слънцето около четири и половина сутринта през лятото, а при другият вариант изгрев около девет през зимата. При "заковано" работно време от осем до пет пак ще е издевателство върху организма. Биологичният часовник на повечето хора е нагласен да се съобразява със залез-изгрев и промяната на часовото време сега донякъде следва този тренд. Аз съм от хората, които имат малко по-друг биологичен часовник и смяната на времето ми е все тая, просто разсъждавам логично и не виждам никакъв смисъл в спирането на местенето на стрелките, защото после ще трябва да се променят часовете на работното време, което на практика е едно и също. Да не говорим, че само един процент от хората са изказали мнение, явно на другите текущото състояние им е ОК, просто не са гръмогласни като другите. Занимават ни с глупости.

Баш с изгрева и залеза е обвързано. Затова зад полярния кръг биологичният часовник има нагласата да спи или да не спи няколко месеца. Според сезона.

че исгрева и залеза не са в един и същи час всеки ден !??!

Г;едам тук има хора, които си мислят, че времето е нещо прирпднп дадено. :-) Наистина не осъзнават, че измерването на времето е избрано от хората. Да, има някаква астрономическа логика, но нея ще си я има и когато се движим по "лятното" време. Просто слънцето ще е в зенита си не в 12, а в 13 часа. НИщо кой знае какво. Още по-малко пък на природата й пука ние как си измервам времето!! То е създадено, за да е удобно на хората!!

Сменяйте работното време , не астрономическото ! Глупави и алчни , европейски маймуни !

И ЕК и пишещите тук са неграмотни - няма лятно и зимно часово време.Има астрономическо време и насила наложеното местене на часовниците през пролетта.Ако ЕК не може да реши един толкова елементарен въпрос и да върне в Европа астрономическото време как ли ще реши наистина сериозни проблеми.

и до 27 .10 в какво време си бе умник?!?

Явно не знаеш но аз ще ти помогна - измисленото лятно време е до 27.10 умнико!

нали преди малко напис а,че нпма тскова време... ПРОТИВОРЕЧИШ СИ!

Преди не чак много време е имало само градско или селско време, т.е. колкото показва кулата на центъра или слънчевият часовник, толкова. По-късно астрономичсеското време е наложено насила заради развитието на транспорта и нуждата от адекватно разписание на влаковете - с еднакви часове за всяка гара. Не да тръгнеш от София в 12:00, после в 2:45 да спреш в Пазарджик и накрая в Пловдив, пак в 2:45. Съвсем реален проблем, сериозен при това, който е съществувал преди съвсем малък брой векове, от порядъка на 2 и е премахнат с въвеждането на единно време.

Идват 150 СТО и ПЕТДЕСЕТ сирийски Семейства от Турция

Пак си си напълнил главата с боклуци Никакъв филтър ли няма какво да влиза там и какво не ?

Няма зимно часово време и никога не е имало.

Гледам много фенове има на астрономическото време. Я някой да ми каже кое е астрономическото време на Франция. Или на Испания. През тях минава Гринуичкият меридиан, както през Великобритания. Испания даже е почти изцяло в западното полукълбо. Но е в една часова зона със Сърбия. По-голямата част от територията на Гърция е южно от Сърбия и Македония. Малка част е южно от нас. Но са в нашата часова зона. Според мен трябва да изберем това часово време, което избере Гърция. Едва ли някой мисли, че гърците ще се прекарат.

Значение има оста изток - запад, не север - юг.

Прочети пак написаното. Страните северно и южно една от друга трябва да са в една часова зона. И пак питам - кое е астрономическото време на Испания?

си харесат испанците!

Всяка страна да определи кое време избира. За нас най-добро е астрономическото.

му е доброто , можеш ли да обясниш?!?

Биологичния ти часовник!

му е общото на биологичния ми часовник с така измисленото и наречено астрономическо време?!?

у Лапландия при дедо Коледа?!?

Защо ЕС трябва да ни определя времето? Да, вярно, в момента преходът е задължителен, но след като отпадне задължението всяка държава си се връща в астрономическото време, а после ако някой реши да мести. Виж испанците – по на запад от Англия, но са на Централноевропейско време. И сутрин е тъмно до късно. То това му е смисълът на астрономическото време – да отчита къде си, та денят да ти е ден, а не обратното. И като си врътна часовника с 10 часа напред в Гълъбарево какво печеля? Аз лично съм да се запази сегашната система със смяната – при нея в сравнително по-голяма степен се постига съвпадане на човешката трудова активност със светлата част на денонощието.

се губи един час светлина следобяд.

Но пък се печели светлина сутрин

Ти ставал ли си в 4 посред нощ, за да ходиш на работа? Защото точно така ще изглежда от другият месец с това изкуствено насадено лятно часово време.

Лятното?! Що за глупости? Та то е измисленото и нереално. На който много му допада да продължи и в следващите месеци от ноември до март да кара по него, за по-ясна представа.

измислено точно толкова колкото и зимното! Ако караш по лятното посочените месеци ще е по добре ,защото на зимно от понеделник ще е тъмно преди да си завършил работния си ден!

то и ти си ,ислиш,че имаш акъл ,но това не е реално , щом не можеш да осъзнаеш ,че всяко време е измислено от човек!

Ако се приеме лятното часово време на всички трябва да е ясно,че петела пее по едно и също време и кокошките няма да снасят по рано.

на кой му дреме за петела и кокошките?!?

сте се събрали тука!

Има ли нещо в което ЕС не е закциклил?

Зациклил е, защото е демократичен и дава шанс за добро или зло всяка държава да избира за себе си. В много източни авторитарни режими сам да избираш нещо е невъзможно.

В БЪЛГАРИЯ 78% ИСКАТ ЗАПАЗВАНЕТО НА АСТРОНОМИЧЕСКОТО часово време. Стига лъгахте в полза на правителството което е на противното мнение.

кво астроноимическо нбе..другия четвъртък в 18:00 ще е тъмница като си по астрономическото. Ти луд ли си или кокошка?!

3евзек

Твоята е лесна. Питай обаче петела. Другия четвъртък ще трябва да кукурига в 04 часа, вместо в 05. Знаеш ли как се става толкова рано?

глупости!! хората искат лятното и си има аргументи за това искане.

лъжеш !Аз и моите деца искаме лятното време,за да стоим по-дълго в парка,без да се страхуваме

3евзек

Няма проблем. С новото време за да не ставаш сутрин в тъмницата, работодателят ще ти смени работното време да започва от 9, вместо от 8 и пак няма да можеш да стоиш по-дълго в парка, но поне едното желание ще ти удовлетворят, защото все пак ще е до по-късно.

е хайде стига бе... спрете с тези смени най-накрая... главанаци

Естесвено в България ще искат точно обратното, на това което е нормално. Лятното време е изкуствена корекция на истинското астрономическо време, която трябва да отпадне.

Целите часови зони са изкуствена корекция. Времето съвпада с астрономическото само на съответния меридиан, който за нашата часова зона е 30-и и дори не преминава през наша територия. А зоните са за удобство, за да не местиш часовника с 30 секунди при всяко ходене на работа или обратно. Лятното време също е за удобство.

Таласъм, виждам, че си открехнат на тема астрономия, но не достатъчно... Часовата зона се определя от поясното време. Поясното време е с ширина 15 градуса. За нашето поясно време наистина средата е 30-тия меридиан на изток от Гринуич, но самото поясно време обхваща 7,5 градуса на запад и 7,5 градуса на изток. Т. е. България напълно съвпада в това поясно време а от там и в този часова зона. Ако наистина искаш точно време, ще трябва да използваш звездно време а то се променя при всяко пръдване на изток или на запад и съответно никой няма да знае колко е часа при съседа му.... стана объркано, нали.... И да, за нашата часова зона е вярно зимното време, не лятното.

акой е решил какво да е поясното време?! пак изкуствено създадено за удобство за съвсем други цели ,нали!

3евзек

И поясното време е природна забележителност, а не изкуствено създадено, така ли?. Ако в зората на техническия прогрес някой беше решил денят да има 10 часа, колкото са пръстите на ръцете му, а не две дузини, които приличат на приумица на Лондонското географско дружество, където неслучайно е нулевата зона, тогава поясното време щеше да е с ширина 36 градуса.

Таласъме, щом ти трябва точност, ползвай звездно време, което само ти ще си знаеш, но не забраваяй да се отречеш и от 24 чсовата времева система а и от продължителността часа минутата и секундата защото са човешка приумица. Едно е да си чел, друго е да осмисляш, затова не винаги образован значи интелиген....

3евзек

Торбалане, мога да разсъждавам абстрактно и ми е пределно ясно, че със звездното време ще изглежда по различен начин и че всичко по-малко от ден е нагласация. Не измислица, а нагласация. Но ако не си забелязал оещ първия път, на мен ми трябва не точност, а удобство. От гледна точка на точност ми е все тая дали измерването на времето е астрономическо, лятно или марсианско. Стига да върши добра работа. Звездното не върши.

Добре, разбирам ти мисълта. Но и в нагласацията трябва да някаква има мярка. Ако ползваш зимното часово време и се намираш в средата на нашия часови пояс (тридесетти меридиан), то времето ще съвпадне с истинското (звездното) време - съответно в 12:00 на обяд, слънцето ще е в зенита си. Ако ползваш лятното часово време, няма да има такова място в нашата часова зона където то да съвпада с вярното (звездното) време. Затова въвеждането за лятното часово време би била по-голяма нагласация и за мен ще е по-неприемливо. Дълга тема, сега вместо да плюя по джагалите, аз си пиша за астрономия.

3евзек

Нагласацията има за цел, както всяка друга нагласация, да върши работа. Но на мен основният ми проблем е, че денонощието няма 25-и час и се питам кой ще ми го нагласи. Хич не ми дреме в колко точно е зенитът на слънцето, чийто час над меридиана е 12:00, но само около два пъти в годината, иначе варира с няколко минути. Не ми дреме дори това, че джагалите имат един такъв меридиан повече от нас.

Кое му е удобството да ти сменят времето ? Като не ти харесва сезонната осветеност, ходи си на работа един час по-рано, но не принуждавай всички да го правят.

:-) Таласъме, прощавай, но до преди малко имаше някакъв ред в мислите ти. Сега взе да пишеш несвързано и единственото, което става ясно по твоите собствени думи е че имаш проблем.... Както и да е, виждам че единственото ти желание е последната дума да е твоя та дори и да е пълна глупост. Така да бъде. Хайде сега напиши нещо, каквото ти дойде на ум а аз обещавам да не ти отговоря - обичам аргументираните спорове, но да си говорим врели-нелипели е скучно. Хайде, братле, жив и здрави и се лекувай....

3евзек

Пиша несвързано, защо реалният проблем е несвързан с това колко точно е часът. Към момента всички работни и свободни времена са нагодени към текущия часови модел, а не обратното. Ако той се измести, ще се изместят и те. Рано или късно ще стане точно това. Дори "По света и у нас" ще започне да се излъчва в 21 или в 19, вместо в 20.

най старата измислица и е нормално д аима подобрения ( корекции) като лятното!

кое му е истинското на "астрономическото"?!? Да не би господ да е слязаъл да го създаде?!? Нали пак хора са го избрали.!?!

3евзек

Астрономическото време отразява разположението на небесно тяло, по-точно Земята, спрямо Слънцето, така че не са си го избрали баш хората. Само са намерили начин да го измерват. Продължителността на годината и деня ги е дал Господ. Само часовете са изобретение, не избор, сякаш хората са бръкнали в торбата с времена и са извадили баш вариант, в който 24 часа съвпадат точно с творението Господне, наречено 'ден'.

Не виждам какво значение има за небесните тела, че ще преместим "астронимическото " им време с един час настрани. Те пак ще си се подреждат, но не в 12 часа, а в 1. Нищо кой знае какво драматично!

3евзек

Значение за местенето от 5:30 в единия крачол на 6:30 в другия няма, което въобще не пречи да има известна доза истина в астрономическото време. Просто двете се употребяват с различна цел.