Министър: Храните от ЕС са безопасни, но защо са скъпи

Отклоненията в съставките на храните за нашия пазар не застрашават здравето ни, но фрапантните разлики в цените на някои от тях са недопустими.

Обратно в новината

Коментари - Министър: Храните от ЕС са безопасни, но защо са скъпи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами в ЛИДЛ е лесно, гледа се отзад етикета за кои страни е произведено изделието и на какви езици е преведено. Обикновено са БГ и румънски, а и тук-таме UK. Тези стоки НЕ се купуват. Купуват се само с преведено на немски и/или испански, шведски, финландски. Лесно е. Но такива стоки в БГ са абсолютна рядкост и съответно ядем боклуците за нашия "пазар" и "вкус".. Саламът е пълен с лой, защото производителят е преценил, че сме селяци и обичаме лой и чесън :)

Прав е министърът,Какво се правите на големите експерти.Пишете глупости.

този е толкова прост!!!! собственото си селско министерство не може да оправи ,тръгнал на Европа препоръки да прави. те и от тук могат да регулират каквото трябва и в стандарта и в цените ама нали за да стане трябва родните хрантутници в някои нашенски министерства да заработят,а те хич не са свикнали на това. прост министър ,прости изказвания!!!!

Този министър е крещящо некомпетентен,аз лично чрез съпоставяне на цените на хранителните стоки в България и Германия съм констатирал ,че нашите стоки са ужасно скъпи,а и германските храни например в Кауфланд са по качествени и по ефтини от българските.

В Европа най-добри и най-евтини храни видях в Германия на веригата Алди и в Полша на Биедронка , цените на всичко са почти наполовина на нашите тук макар че заплатите на поляците са над 2 пъти по-високи от нашите. Логично е да си зададем въпроса - Какво правим ние тук и защо най-бедната държава в ЕС с най-високи цени на храните и електроенергия.

Глупост след глупост боклук след боклук ни предлагат по магазините ама видите ли бил чуждоземски дето сигурно не познават ''пазарната икономика''...Няма ли край на подлагането на тия само и само да гушкат скрите зад ОБЩАТА БЕАотговорност???

Министъра да отиде в раковите отделения и тогава да лъже така нагло.

за раковите отделение се благодари на СССР и БКП които те накараха да маршируваш под радиационни дъжд тогава. Не си мисли, че днеска ядеш, утре имаш рак. минават години, десетки дори.

и още. Цяла Германия в продължение на 8 години внасяше млякото от Испания щото същия дъжд се изля и при тях. Още има пасища забранени за ползване по същата причина. От много места е забранено все още да се берат гъби. Ма виждаш ли ... в България думичка не се каза. Плющяха децата мляко и сиренце от баба и магазина. А сега се жалвате от грешните хора.

10 каси бълваха цяло лято стоки и бедни руснаци на ''ТРОЙНИ ЦЕНИ'' купуваха ВСИЧКО като обезумели! И същите руснаци ставаха в 6часа сутринра да си метнат хавлията на свободната зона да си пазят място място! Смятайте колко ни ''товари'' Лидъл ;)

Пълен популизъм и двуличие от корумпирани и некадърни родни малоумници: всеки ден 5 милиона българи се прибират измамени с хляб, на който има лъжлив надпис, че е ръжен , типов или пълнозрнест , а не е , обаче родните боклуци си траят и са неспособни и не желаят да сторят нищо за потребителя , вместо това се занимават да се заяждат , че съдържанието на някви аниони в праха за пране в Германия било с 0.1 процент повече от този в България. Хората са изрядни , пишат какво продават и толкоз, няма измама , а тук масово се мами дори с хляба , който има една съставка, пък представи си , за съставно продукти ква измама иде реч, тръгнали да атакуват коректните и изрядните търговци. Популизми за олигофрени.

Предвид факта, че министърът е политическо лице, задаваният от него въпрос е ужасяващ. Щом не знае защо са високи цените, как ще определя политики за тяхното нормализиране? Пореден негодник, в смисъл на негоден да върши това, което му е работата.

Когато през 2015 година чехите и словаците изловиха тази неллоялна търговска практика големите произовдители на храни и битова химия обясниха двойния стандарт в производството си с това че са направили "проучвания" на местния пазар които "оскъпяват" продуктите им защото местните вкусове налагали влагането на съставки различни от тези които използват в другите страни. Така че вместо министърат да се прави на ударен да вземе да се запознае с епопеята на евродепутатите от Чехия, Словакия, Полша и Унгария които вече две години водят борба с тези хитреци и ще установи че задава въпроси на които отдавна има отговор;)

Дай му на тъпака власт и му гледай сеира. ДА ... за тебе се отнася мАродераторче-модераторче.

МинистЪре! Храните са скъпи, щото струват пари, пък хората нямат кинти. А нямат, щото работят за жълти стотинки. Поради този факт не се напъват много-много. И в резултат не произвеждат малко. Което пък от своя страна увеличава цените на всичко. Капиш?

БРЦК

Е как така са по-скъпи от същите в Германия? Значи народа има пари щом плаща повече от немците.

Оплачи се на вносителите. Те определят цената. Докато германската стока стигне крайния потребител, минава поне през още 2-3 прекупвача повече отколкото в магазина в Германия.

Плаща, да. Ама масово купува по един кренвирш. Не за друго, щото все пак трябва и да се яде. Затова алъш-веришът още крета. Германците пазарят на опаковка или килограм. Щото се хранят нормално, освен всичко друго, което правят като хората. По тази причина там търговията процъфтява.

Нормално- първо трябва да забогатееш и после ще ядеш качествено... първо забогатяваш и после влизаш в шенген и еврото... Малкият проблем е, че вън от шенген и еврото не може да се забогатее, а като ядеш боклуци и жизненият ти цикъл е по- кратък

БРЦК

Кое му е трудното бе? Правите закон ,че храната трябва да е със същото качество и съставки като в ГЕРМАНИЯ и готово. А иначе ако искат да си ги продават на десеторни цени. В момента хем цените са по високи, хем кто си купиш "уж хубаво немско" се оказва пълен боклук щото само опаковката е същата!!!

Разбира се. И фсичко да струва до 5 лева. Да не дискриминираме пенсионерите!

БРЦК

Колко струва не е проблема. Проблема е ,че ме лъжат ,че ми продават КОЛА , а вместо захар са сложили подсладители. Вместо 80% какао в шоколада са ми сложили 40% и тн и тн. Та проблемите са 2. 1. Раличните съставки и качество. 2. Различните по-високи цени. Ако за цените е трудно да се влияе поради 'пазарната икономика' - ОК, ама за качеството няма никакво оправдание.

на германска стока НИКОГА не е писано НЕСЪОТВЕТСТВИЕ с това което е вътре !!! Никога !!! Това че ти си мислиш, че в бисквити "Катеричка" вътре трябва да има катерички е друг въпрос.

БРЦК

Не се прави на тъп. Един и същи шоколад на една и съща фирма производител - в Германия съдържа 80% какао, в БГ - 40%. Доказано с проверки. Това какво е според теб? Ако имаше държава фирмата производител щеше да бъде глобена и след това изгонена от пазара, а стоката и конфискувана.

Понеже българските храни са много добри, затова всичките мъже са бременни между 6-тия и 14-тия месец.

Ми, ся цените са такива щото търговците у нас ги надуват до безбожност. А го правят по три причини: 1. Щото са лакоми. 2. Щото трябва да плащат на лакомата верига парите, дето директно изнася печалби в чужбина. 3. Щото трябава да отчисляват на управляващи и опозиция пари за черните каси - за избори, чадъри и т.н. Така че, цените бяха, са и ще бъдат безбожно високи. Може и да не съм прав. А дано, ама надали.

всичко на запад е качествено, за храната не зная, но за всичко останало е супер-дрехи, козметика, лекарства, тук сме болни, а като отидат на запад / Германия се връщат здрави, кожни заболявания, асми, алергии, в бг, а там всичко изчезва, що ли е така, трудно е навън, но явно и парите са от значение, по спокоен си, а тук те ругаят, обиждат, няма работа, и тези, които работят подхвърлят им бизнесмените някои си 400 лева, добре, че родителите на някои са лекари, помагат им, а що се отнася до храната в бг, проблем нямаме, за лудо работи, за лудо не стой, хващай мотиката(както го прави поне един, а и повече случаи може да са, доктор известен работи селскостопанска работа във вилата си, срамна работа няма и е много честен, не искам пари, дори и да му предложиш някой подарък от запад закупен, следва отказ, искам спокойствие ми казва доктора, ама колко са честните като него, известен в града, желаем му много здраве, съпругата му също е лекар, от известни фамилии са и двамата/ на жена му бащата известен зъболекар, колко чевермета е ял у нас, за здраве, също и на доктора и съпругата му родителите им покойница(Вечна им памет) ... до възпитание ... алчността е болест, ако си е твое добре, но да откраднеш от някой си пари изкарани с честен път или по наследство(от 2 годинки Са тръгнали не да се шляят, а подир родителите си-на нивата, при животинките , ама удариха ги яко, безсрамници и никога няма да се оправи с мършави/мързеливи хора тази държава наречена кенеФ)) и ги присвоиш я за теб, я за партийките ви, бог рано или късно няма да ви прости, бай куртю пожарникаря, на 42

мамето ви продажно ... от страна износител на страхотни храни се превърнахме в консуматор на отвратителни храни в лъскави опаковки ....

колко страхотни?

Толкова са безопасни, всички вкъщи редовно се изриваме от някои продукти. И няма значение колко чета етикета, колко внимавам да не купувам боклуци и пр.

кое сирене на пазара е истинско и наистина добро ? Направо като застана пред щанда и почва едно чудене, не е за разправяне. Ма то с всичко е така. Последно почнах да купувам от френските сирена - Бри, Камембер и кръглото козе сирене. Някой разбира ли и да каже стават ли ?

гръцкото е добро фета ама е двойно по- скъпо...

Само като е разходи човек по българските улици да види колко хора с наднормено тегло вече има, е ясно колко са "безопасни" храните. И не е защото обичаме хляб и сланина, защото хляб и сланина са обичали хората и преди 20 и 50 години, но не са изглеждали така.

С две думи - "Другари, искаме европейското, ама на български цени."

БРЦК

Тъп си. Искаме европейското , на същата цена и със същото качество както е в Германия и Австрия. А не пълен боклук на двойна цена , ама във същата опаковка.

Ами те хората ви слагат боклуците, щото иначе ви е скъпо и не искате да го внасяте в България, щото няма кой да го купува. А сега рев. Ще се научите да ядете по-малко, но по-качествено.

откривате наистина, или се правите на 3 и 1/2.Или нас ни правите на идиоти.Че това всеки го знае,но къде са тези от които зависи да не е така.Защо ни взеха в ЕС,че много просто,да ни използват територията за коридор/нали за това УЖ "правИ магистрали/ и за евтин пазар.Хем да си пробутват боклуците,хем по-скъпо за баламурниците-според тъпите европийци.Те ни мислят за баламурници.Но не ние,не ние сме баламите,а тези които ни продадоха и "началниците".За тях пък да не говорим колко непросветени са.

Този явно е проверил барчето на парламента и затова е толкова объркан. Аз на него ли да вярвам или на очите си! Много малко са общите неща между храните в България и тези навън! Май само опаковката и 1-2 съставки.

За пример един и същ шоколад в една и съща верига в Англия и България: Англия - 0,30p България - 1,09лв Зърнесто сирене в същата верига Англия - 0,43p България - беше 1,69 а сега вече е 1,99 както и да го смятам : през цена на Лирата или през 1000единици доход в двете страни е зашеметяващо има още примери...донесох си касовите бележки

Разликата в цените на стоки с производител извън България и страната производител е лесно обяснима. Например, ако е вносител фирма, която транспортира малки количества, то логистиката ще е със съществен дял в цената и е допустима и голяма разлика в цената. Не че оправдавам и нашенската лакомия на всички по веригата, която също е фактор в ценообразуването! Виж, тези, които се произвеждат в България да са по-скъпи от същите стоки в Европа си е измама. Имам впредвид продуктите Нестле и Милка, например, произведени у нас! Хем в момента качеството им е "пригодено за местния потребителски вкус", хем цената е като за западноевропейските доходи!

Споко, изтребването на българите продължава. Нищо против няма човекът, за кво ги правеха тия изследвания, всичко е пунта мара. Тиква не става да управлява държава.

И този е на Пеефски

Това е пълна лъжа! В Германия храните са по-евтини и с по-качество! Във Франция също голяма част са по-евтини

Чоколате Своге примерно у холандскио магазин между 0.39-0.49 евроцента или между 80 ст и 1 лв.(зетя работи в холандска фирма, та мъкне на кило), у Бг 1.60.Да живей ЕС.

Яжте си ги министре, аз си купувам зеленчуци,ракия , вино, агнешко и свинско от едно Село до Петрич.

А кой ценообразува у БГ , бе министре?;)

По думите и размислите на някои форумни и.д.и.о.т.и ПАЗАРА диктувал цените :).И дума не дават да се издаде срещу държавна намеса.Щяло да сложи кръст на демокрацията и да върне най-мрачните години на социализъм-комунизъм.

а бе я си таковайте майката с това евро гмо бе,язе си гледам сичко на двора и ми дреме за ваште евро гмо боклуци,значи мойто прасе което яде помия и е здраво на бик е отровно ли бе,и мойте кокошки сигурно са болни мозъци като вас ли бе дупедавци мръсни

Моите кокошки ги изядоха циганите, но ще видят те - има дело срещу неизвестен ЦИГАНИН