Ердоган вдигна минималната заплата в Турция на 425 долара

За година повишаването е с 84 процента, подчерта турският президент

Обратно в новината

Коментари - Ердоган вдигна минималната заплата в Турция на 425 долара | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тука някой подло лъже.Връщам се вчера от Турция бях в Истанбул за Имплантирани.Точно 40%от стойността,в бг.В елитна клиника поставени от Доцент.Лекарстваа,смешна сума,таксита хляб вода кола,плодове и зеленчуци без пари.Да сирената и кашкавала ги дигнаха та са малко по евтини.Хотел 5*60евро на вечер за двама.Зах си 10сребърни пръстена,на една трета цена.Сега за данъците.Мошениците дето пишат тук пропускат ,че реалният данък на мин заплата е 27% не данък печалба д 10%.Не знам дали има друга държава в Европа без необлагаем минимум.Поне не лъжете мръсници жалки.Хубаво се гаврите с хората но не ги лъжете.Хората не стачкуват не защото са глупави ,а сме прекалено търпеливи.

Всеки трети коментар е за това, колко била яка заплатата в голЕмото село. Ами София не е България налЕ?

Па и е лъжа жената и омръзна да,седи в къщи и почна за 830лв чисто 650.Но идва краят и на измислените айтита,дето само в родната кочина взимат повече от лекарите.

И що с такава злоба???

Уж си "ПИЧ", пък дрънкаш на кухо.... АйТи-тата малко или много допринасят за общата каца, и то предимно свежа валута, ама май и не си много по мисленето....

425 долара, по 1.83 к,рс на долара са 773 лева! Тази сума се облага с 15 процента данък, за който в статията нищо не се казва. Не се казва и какви осигуровки се плащат. А след една година ,поради инфлацията колко ще е?

Там стана много по евтино,затова са по добре в пъти от нас! Тук си е еба.о майката!

Цените са същите като в България. А бензинът е дори малко по-скъп.

Защо трябва да се сравняваме с тия,нали сме в ЕС,нека се сравняваме с теиз в ЕС,а там сме тотално зле,направо в пъти по зле от всички останали и с политиката по доходите на ГЕРб ще ни закопат!

Преди изборите според мен няма проблем да направят МРЗ и 20 000 лири. Просто печатниците ще се напънат малко повече. Дали ще имат покритие и каква ще е инфлацията това вече е друг въпрос, на който само техния всевишен може да даде отговор.

МРЗ в Турция, към момента е по -ниска от Българската. А вдигането на МРЗ от нова година ще бъзде изядено от инфлацията. Данъкът в Турция върху доходите е според зависи-между 15 процента до 35 процента. Тоест са с по -ниска МРЗ, по-високи данъзи, колосална инфлация. А средната работна заплата е 1000 лв-пари, за куито в софия предизвикват смях.

В Турция има тежка инфлация, несравнима с Европа. 8500 лири, след една година колко долара ще са?

В Турция 2 пъти по-евтино, а минималката им с 50% по-висова. А у нас роиним ситни сълзи, че комшиите фалирали...

А данъка колко е?

Що не кажеш данъкът колко е? Отговор-между 15 и 35 процента, сравни с 10 процента в България.

Къде го видя това с 2 пъти по-евтиното? Явно скоро не си ходил натам. Същите цени са като тук. То и за това нещо понамаляха желаещите да ходят на шопинг в Одрин. За Анкара и Истанбул като цени не искам да говорим. Там е почти по 2 но по-скъпо.

В Турция-цените на ментетата са ниски. Маратонки по 250 лв-колкото струва оригиналът, като менте от турция е мижави пари. Е с това ли се гордеят-че правят фалшификати на известни марки?

Уловката е, че през януари ще взимат 400 долара, а през декември ще взимат 200 долара, заради инфлацията, която не спира.

ходим на пазар там, щото ние по=ниска инфлацийката

Аз на времето като бях в Турция бензинът беше много по-скъп от българския. Само че заради инфлацията в момента не могат да насмогнат да го вдигнат.

Ти мани... Спестявания от порядъка на 20 000 долара ще станат има няма наполовина. На човек спествяал 10 години, ще му сервират новината, че все едно е спестявал само 2 или 3.

Ако си имал късмета да спестяваш 20- години - 18 от които без инфлация, при доходност 5% на годишна база и сложна лихва, то парите са ти се утроили. Сега имаш нов бонус - знаеш ,че ще има инфлация и можеш да купиш нещо, за да ги защитиш, че и да спечелиш.

3евзек

Какъв е проблемът ли? Парите са се утроили, ако си имал 20 хил в началото на 20-те години, а не ако си ги спестявал през целия период. Освен това турската лира се е обезценила около 5 пъти само в последните 5 години. Ппрез 2006 една струваше лев и 20 ст, а сега струва 10ст. Разбираш ли вече къде е проблемът, когато парите се увеличат три пъти? Кви 18 години без инфлация те гонят.

Освен минимална заплата, трябва да видим и потребителската им кошница и тогава да правим изводи.

Виж и данъка колко е-между 15 и 35 процента. В превод-Турция е държава с природни богаттсва, а много бедна. Плуват върху природен газ, а средната им заплата е два пъти по-ниска от нашата

Ердоган отново копира Путин. Но по-успешно.

При турската инфлация колко време ще се задържи 425 евро?

Ха сега де! В заглавието долари, по-надолу в евро. Кое?

В момента са почти 1 към 1 и за тая сума няма голямо значение.

БРАВО ! Това са 850 лева ! Ердоган е Държавник и после Политик !

Това са 850 лв, а след една година, поради инфлацията колко ще са-дали и 600 лв ще са ? Освен това пропускаш данъкът-сумата не е чиста, а преди облагане с данък.

Смяхме се на турция, ама минималната им става по-голяма от нашата, а пък че цените им са по-ниски изобщо няма да споменавам.

Трябват ти 63 лири на ден за храна, за да ги докараш до 2400 калории. Това е от супермаркета. След това у вас да сготвиш всичко. Това за един месец го сметни колко е и го извади от минимланата и пак ела да викаш, тука колко е евтино.

Пфу а бензина е 175 турски лири, или около 1,8 лева, нека им е лошо, истинско сухо сирене 11 лева, кашкавал 15 лева, мая за хляб в България турска 42 грама 1 ,25 лева или над 25 лв на кило, в Турция 1 килограм е 44 лири или 4, 5 лв на кило.

3евзек

Едно време в България беше по-евтино, защото работната ни ръка беше по-евтина от турската. И шопинг туризмът беше насочен от Турция насам. Обаче в последните 5 години стана точно обратното. Така че по-добре не си пожелавай сиренето по 11 лева, кашкавала по 15, защото ще се наложи и самият ти да продаваш продукта си 2-3 пъти по-евтино.

На дедо Али Реза па ше му е лошо!

Значи, дали 86 милионна Турция или 6 милионна България - все тая!

Скоро се очаква да има импийчмънт на пилота от гладните българи.

Ще има да чакаш . Всички сме от спящи красавици нагоре..

В Румъния я увеличават, в Турция също,а в България кога,да отговори пилота,който "мисли" много за народа.

Пилота ма много взе нещо само за тъпата Усрайна да мисли и дава.Ей уйо, не сме гласували за тебе да ни предаваш, мамка ти!

Добре е да ти вдигнат заплатата с 84% при официална инфлация 150%...

Айде да идва ердо да ни спасява,че закъсахме

Ердо има стратегия, плоди маси турчиляци и като станат 140 милиона и още 100 в Европа, ще анексират каквото има. Исляма върви ръка за ръка със средновековие, мизерия , забрана на каквито и да е свободи за жените и т.н.

върви и с неистова омраза към друговерците, расизъм и т.н.

по-висока отколкото в бг

Така и трябва. Бугрите сте роби.

според някой не сме бугаре а праве сръбе

Да, ама не! За 86 милионна Турция спрямо 6 милионна България това си е чиста мизерия откъдето и да го погледнеш!

По-висока, ама докога? 5200 турски лири преди година са били $500, а сега 8500 лири са $455. За 5 години обезценяването на валутата им е 5 пъти. С тези темпове турците на минимална заплата скоро ще станат милионери, както преди има няма 20-30 години, когато им беше деноминацията с махането на 6-те нули.

Ами пенсиите им са колкото нашите, но за две трети от нашия стаж, на жените мъжете им плащат 10 години осигуровки и след това им отпускат пенсия, а у нас трябва да работиш непрекъснато до годините за пенсиониране за да ти стигне стажа, за тези които са учили до 23 години.

3евзек

Това е защото могат да си го позволят поради съвсем прагматична причина - я имат 10% от населението над 60 години, я нямат, докато тук са вероятно 25%. А може би пропускаш нещо относно пенсията, копято се отпуска след 10 години осигуровки. Сума държави имат подобна политика и сума народ получава пенсия от две места. Вече не е проблем да работиш 10 години в България, 10 години в Турция и останалото - примерно в САЩ. Тогава ще имаш три пенсии, всяка според регулациите на съответната държава. По време на гръцката криза гърците врътнаха един византийски номер, като вместо пенсия изплатиха накуп внесените от българи осигуровки, но това е изолиран слуичай.