Коментари - Експерт: Токът може да поскъпне от 1 юли заради кризата в енергетиката | Днес.dir.bg

Експерт: Токът може да поскъпне от 1 юли заради кризата в енергетиката

Цената на тока ще се повиши от 1 юли заради загубите, които търпят всички по системата от ограниченото потребление и свръхпроизводството. Това заяви пред Дарик радио Валентин Терзийски от асоциацията на енергетиците. Заради това от миньорите, които остават без работа, заплашиха с гражданско неподчинение.

Обратно в новината

Коментари - Експерт: Токът може да поскъпне от 1 юли заради кризата в енергетиката | Днес.dir.bg

Коментари

Цялата ситуация с енергетиката в България ми прилича на един голям национален Енрон.

ХАХАХАХАХАХАХ Това е най-малоумното нещо което съм чел наскоро. Ще плащам аз на някой, че не си е направил сметката къде и как да инвестира. Това е някаква нова система. Бедните плащат на богатите независимо от нищо. Щом си инвестирал пари държавата трябва да ти ги възвърне... Ленин се върти в гроба.

Абе ,почвам да мисля ,дали ще започнат да налагат глоби на тия ,дето са намалили консумацията на ток?Или пък да въведат норма за консумация?Не си изпълнил нормата -глоба!!

В ШВЕЦИЯ, при консумация във върховите часове има наказателни такси. А когато потребителите консумират в мъртвите часове, през нощта примерно, СМЕТКАТА СЕ СМЯТА забележете - НАЗАД!! Естествено до определени лимити, ясно е защо.. :) ЕТО ТОВА МОЖЕ ДА СЕ ПРИЛОЖИ В БГ! При мен от години нощната тарифа ми е с по-голямо потребление от дневната, но ЧЕЗ и за това ме наказаха, като ми прехвърлиха киловатчасове от нощната към дневната, абсолютно незаконно. Но сега как им пари под задниците... :) Направо ми е ДРАГО! Много по-скъпо е да се спират ВЕЦовете там нощем, Процедурата по влизане в синхронизъм и излизането от него са огромни и тежки удари за турбините и генераторите. Затова ВЕЦовете там не се спират, а баланса се подобрява именно чрез такива изключително ефективни ценови преференции. Така в самото балансиране на системата участват всичките потребители.

СВЕТНЕТЕ ЛАМПИТЕ ПО УЛИЦИТЕ БЕ, ЛУМПЕНИ! Осветете градовете, селата, пътищата! Какво пречи с такъва консуматори да се балансира мрежата в моменти на излишъци? Изгонете всички посредници и ЕРПта и цената ще намалее. Изгонете и конфискувайте ВЕИтата на олигархията, ТЕЦовете в Мариците, Продажниците в енергетиката. Включете 3 и 4 блок да работят нормално на печалба, докато се стартира Белене! Възродете фабриките и икономиката! Иначе лятото или при най-малкото повишение на цените, всички ще грабнем не кибритите, а огнехвъргачките и молотовките. Някои ще имаме и Калашници!!! Спрете да Заплашвате хората, защото ние няма да ви заплашваме, директно ще ви погребеме! Това не е заплаха, а теорема!

Колониална България произвежда свръхток и затова ... ще се вдигне цената на електричеството! Идиотщината на десните бандити не знае предел. Ще въведат режим и ще ни направят сметки по 500 лева за месец, защото алчността на бившите пандисчии и селските лумпени не знае предел. Цялата мръсотия на десницата води до едно - до бунт и кървави ексцесии. Не може да се подхожда към криминалитета на власт с мирни средства и лафчета. Тук трябва тояга, бесилки по "Витоша" за най-изявените неуспели да избягат в новите си имения на Запад негодници и за цялата паплач, кърлежи и смукачи на чуждия труд паразити. И колкото по-скоро, толкова по-добре за фалиралата ни бивша родина.

А водата,ВОДАТА кога ще поскъпне?

Е нема такова пазарно общество като нашето...Ран-Ът това са "корифейте и идеолозите на нашето разорение"..прието и подписано а след това приложено върху нос!Спомнете си Костов как ни плашеше със цената на тока че ще стане 0.07 щатски цента...те отдавна скочиха неговите прогнозни цени защото е знаел какво е подписал/взел-дал/НАРОДЕ не бъди късопаметен те на това разчитат!Ебаси и държавата и това е моята РОБИНЯ!

Протестите започнаха заради високите цени на тока. Два месеца по-късно резултата е мерак за още по-високи цени. Хора, всички в енергийния бизнес са за съд и линч. Да се готвят и синдикатите дето ни пробутват нова "причина" - миньорите не били доволни. По-добре няколко недоволни миньори, отколкото всички хора в държавата. И е редно да се прилагат пазарните принципи - нали уж сме капиталистическа държава. Или не?

Ами да се готви новосъздаденото след 12.05. правителство - без значение коя ще е партията-мандатоносителка, да сдава властта! Разберете най-накрая политически, чиновнически бизнес и т.н. търтеи от търтиевите сборища - милиони българи няма да ви плащат тънките бакалски сметки, няма да ви изплащат кредитите чрез сметките си за ток и няма да ви осигуряват "гарантирани по договор и закон" печалби!

между 200 и з00 млади хора всеки ден напускат българия ! продаваите си тока на циганите и пенсионерите. няма хора-няма бизнес -ужасно просто или просто ужaсно :)))

Нали по телевизията разни енергийни корифей ни убеждаваха , че нашият е най-евтин тока в Европа , защо тогава да няма износ или пак е прах в очите

Тия хора няма ли кой да ги помете. Токът щял да поскъпне защото миньорите оставали без работа. Ами защо не съкратим всички миньори ... и разни други боклуци от профсъюзите напр. за да ни се вдигне на всички стандарта. Никоя икономика не може да се управлява до безкрайност с вдигане на цени, които да кърпят пропуски и неизправности в управлението и това да не стигне накрая до инфлация. Защо не направят цехове към зелените централи за някакво кооперирано производство напр. Защото е трудно и се изискват някакви икономически познания, а иначе всеки тъпанар може да вдига цени.

при поскапяване на тока не чакаите ,,инвестиции,,. и таи като няма да доидат пак тегеста ще падне варху народа!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

икономика. Дори и при върлия капитализъм,една стока,за която има свръхпроизвовство, а няма пазар цената и пада,а потребителя се кефи,а в БЪЛГАРИЯ е точно обратното; производителя се кефи ,а фалира потребителя.

Няма начин- пак ще ни врътнат и ще си плащаме като попове!

по добре се гръмни

Каква криза бе, манипулатори - нали произвеждаме повече отколкото ни трябва?!?!?! Явно Кризата е не в недоимъка на бедните, а в "недоимъка" на богатите...

Как може при свръхпроизводство да има поскъпване?

Може, при условие че се намаляват мощностите които произвеждат най-евтино. Така остават тези, които произвеждат най-скъпо и от едни хора им е гарантирано, че ще им се изкупи всичко, което произведат. И така става, че на пазара остава само най-скъпата енергия.

Бих се съгласил, но АЕЦ, ТЕЦ и ВЕЦ, продължават да работят и генерират излишък от 7000 МВт. Няма нормална логика, по която заредени с гориво реактори да не работят на пълна мощност, за да може да се изкупува електричвска енергия по 800 лв от "инвеститори".

Криза е другари, дайте да дадем. Чехите имат нужда от нас, да им помогнем!

Им дадохме, ни взеха!

С какво право ще ме задължават да купувам скъп ток, при условие, че се провада по евтин от АЕЦ. Все едно да ме карат да купя скъп хляб от определена фирма, за да не остане без работа хлебаря, при условие, че в съседния магазин се продава два пъти по евтин хляб. Кой ще защити моите права на потребител? Който е сключвал договорите за скъпия ток от ВЕИ и Фотоволтаици да им го плаща сега или да връща рушветите.

Те това е приказка на място!Казано кратко и ясно.

НЯМАШ

КАКТО КАЗА И НАД МЕН ЧОВЕКА- ДОКАТО МУТРИ И ПРЕСТЪПНИЦИ НИ УПРАВЛЯВАТ- ПРАВА В БЪЛГАРИЯ НЯМАШ- ИМАШ САМО ЗАДЪЛЖЕНИЯ ... НЕ СА ВИНОВНИ МИНЬОРИТЕ И ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ- А Е ВИНОВНА ДЪРЖАВАТА , ЧЕ Е СЛОЖИЛА И РАЗРЕШИЛА ТАКИВА ДА КИ КРАДЪТ... ТАКА , ЧЕ -ПОБЛАГОДАРИ ЗА ВСИЧКО ТУЙ НА ЦАР БУДА- И ПАК ИДИ И ГЛАСУВАЙ ЗА НЕГО ....

Напротив по договор държавата трябва да им осигури 14% печалба.

Проблема е че има ниско потребление ,а държавата има задължението да изкупува цялата енергия!А няма и износ!Когато почват съкращенията реве някой по веригата!!Според мен трябва да се спрат всички фотоволтаици,и макар че те дават 5% от енергията но е най скъпа!!Част от АЕЦ също може да се спре,защото вецовете работят на пълна пара заради пролетното пълноводие! Въгледобива е евтин но за сметка на това е вреден,но на този етап не сме платежоспособни за зелена енергия!А и по лесно е да дръпне някой 1 шалтер на фотоволтаиците и да спрат единици хора да печелят отколкото хиляди работници да са без работа и народа да плаща скъп ток!!Зелената енергия е бъдещето,но на този етап не е за нас при ниска консумация и неплатежоспособност на народа!!

В никакъв случай не трябва да се дърпа шалтера на ФЕЦ. Това е най-евтината и екологична електроенергия с производствена цена клоняща към нула. Трябва да се намали просто цената. Дърпането на шалтера означава абсолютен фалит за инвеститорите. Докато изкупуването на електроенергията дори и на средно миксираната цена ще ги крепи и ще им позволи да изплащат поне лихвите по инвестицията. Тези които не са теглили кредит дори пак ще са на печалба, защото ще печелят поне 7 ст./кВтч. А инак най-много работници има при производството на електроенергия от ТЕЦ. Така че спирането на ФЕЦ няма да спаси тези работници, като спират и ТЕЦ. В момента можем да предложим цени от 6-7 ст. за износ и за да държиме АЕЦ-а работещ на макс.

Ами да я намалят,ама не намалят!При ниска консумация и много енергия някой трябва да изгори няма начин!!Другия вариант е ние да плащаме скъпи сметки а те да си работят всички,избирай!!

На потребителя не му дреме за инвестициите,а кьорав карти не играе.Когато някой реши да инвестира да си прави сметката,а не да играе с гарантирана печалба от нашите джобове.

Егати експерта . Ами ако всички спрем да плащаме ток , какво ще направиш , от къде ги изкопават тези ...

Де да можеше да се случи......

Защо изобщо беше тоя референдум за БЕЛЕНЕ Толкова народни пари на вятъра...

ами защото "нашите" фирми на нашите хора ще се цанят за едни 20милиарда държавни поръчки ( грешка - 14 милиарда / щото 6 са за руснаците ) ... а после нека Санишев ти говори на ушенце

Vibudhi

Кой има сметка българите да са в постоянен дисбаланс и стрес преди изборите?Познайте, от къде дойдоха парите и новото оборудване на студиото на Дарик радио!? От там от където дойдоха парите в банковата сметка на жената на Костов!От там от където дойдоха и милионите на Кобурготски.От същото място се спонсорират и "циганските фондации" у нас.

Познайте и кой организира свалянето на правителството и кой най-много има полза от цялата работа ? Е, не е народа, както сигурно ще се досетите.

Та не разбрах кой докара до тази бъркотия в енергетиката.Не ми е ясно в какво се изразява тази криза.Някой губи печалби ли що ли.Или "на'ще хора" са на загуба.Този дето ни настокласа това положение няма ли си име или е фантом появил се да забърка кашата и изчезнал пак в нищото.До кога всички ние наричани за кратко "потребители'ще плащаме за безобразията на несменяемите некадърници които добре знаят как се пълни гуша,но опре ли до "потребителя" работата не могат на две магарета плявата да разделят.Не могат или не искат и защо.Кой ще отговори?До кога ще има "неизвестни извършители" след като имената им са всеки ден по вестниците,а физиономийте им не слизат от екран.???????

Новото изследване гласи,че рйтинга на Б.Б расте,след протестите..........?!Да разбираме ли,че затова тия от Енергетиката и всички по веригата затова пак взеха да надигат глави?..........Някой иска да противопостви народа един срещу друг?!

Vibudhi

Всеки, който пуска слухове и всява страх във хората на съд!Такива "експерти"да си приготвят пижамките за затвора!Целта на тези слухове е дестабилизация на България!ДЕКЕВР ще се разследва за престъпленията, които натвори през последните години.Правителството на ББ и Дянков, които одобриха тези цени също!"Временния" премиер избран от Герб да забави падането на цените на Монополите също! Който говори за повишаване на цени на ток, парно, вода, газ, бензин,храни, и т.н при самозапалили се хора трябва да изгори за да му светне в затъмнения му мозък! Някои хора "Екс - перти" като им дадеш пари се самозабравят!"Екс"- на английски значи брадва!Такива "Екс"-перти с болни мозъци и липса на съвест само брадвата ги оправя.

Абсолютно съм сигурен,че ако ГЕРБ спечелят пак Дянков ,ще дърпа конците,но от разстояние ?!Така,че мислете за кого ,ще гласувате.

ax - брадва expert - експерт зле ти е английския

Абе те за толкова балами ли ни имат?Ако една фирма произвежда даден продукт,но в един момент се свие потреблението му,какво се прави в такъв случай?!Намаляване на производството на този продукт и съкращаване на хората,няма друг начин.Като не могат да си пласират тока(разбирай стоката),кой им е виновен?Потреблението се е свило и още,ще се свие,защото иде лято,отделно колко народ още ,ще напусне страната ни и колко са напуснали?!това са също потенциални потребители.Всичко е един нормален и необратим процес.И вашият ред идва господа олигарси,т.е да ви секне секнкранчето.Какво реват там всички от бранша нищо ново под слънцето.Хайде холам!

еи нема такава държава и такава икономика. когато има свръх производство цента пада за да се увеличи консумацята !!! има там едни криви дет всички ги разправят. неграмотницииииииииииииииииииииииииииииииии

Ами намалете цените и потреблението ще нарастне. Ама вие искате само пари да прибирате, а ако може нищо да не давате.

От едната страна мафиотите се уплашиха,че малко им секна кранчето да крадат,от друга страна народът не е в състояние да плаща високите сметки за ток съобразно сьс смешните доходи,които получава и И К'ВО ПРАВИМ............?Миньорите и хората от енергетиката бият тревога,че има ниско потребление на ток,а в същото време има свръх производство и решават пак да вдигнат тока,за да се върнат нещата в ритъм ,но за тях,и накрая пак народа,ще опере пешкира.Свидетели сме на много закрити заводи и предприятия поради свиване на потреблението на техните стоки.Така,е и от въгледобива и енергетиката ,като е такова положението да съкратят мощностите и от там следва и да се съкратят хора.Всички от брашна излиза,че са срещу един цял народа.Те не могат да си пласират производството на ток,народът пьк е в невъзможност да плаща високия ток и се въртим се в еди омагьосан кръг.Има два начина,или да вдигнат доходите на хората,или от Енергетиката и всички по веригата да намалят свръхпроизводството на ток ,и от там да съкратят от хората,особенно такива дето стоят зад бюрата и карат скъпи джипве,щом като не могат да го пласират .То е все едно и също ако продаваш закуски,но не можеш всички да ги пласираш,да искаш да вдигнеш цената им защото пьк работниците не получават заплати,защото няма парични постъпления от тях.Естествено,че ,ще следва намаление на производството и съкращаване на хора.Така,че хич да не излизат с номера,че трябва да се вдига тока.

Като никой не ти иска сиренето щото цената му е много висока, а качеството е ниско какво ще правиш ? -Намаляваш цената и повишаваш качеството !!!! Само това би те спасило ... Същото е с тока - щом никой го не иска - сваляй цената и вдигай качеството . Идва лято и топленето на вода ще ми е от слънцето ...... Да му мислят тези, които ще си пускат климатика по време на жегите !

ето това искат олигарсите-народа да се спасява поединично...

Стига с ваще к....ски номера!Кое неподчинение ще бъде по-голямо,това на миньорите ,или на гражданското общество?Миньорите като немат работа за централите да си продават въглищата на свободният пазар.Недейте да будалкате иманипулирате народа боклуци политически!

Миньорите са 1500 ,а народа е 7 милиона,за кой да мислим!!Интересно, ако бяхме построили Белене, какво ли щеше да се случи с работещите в комплекса Марица Изток...

От вашите думи следва , че миньорите не са част от българите - и правилно граматически е да се напише : " за кого да мислим". Ще Ви отговоря. Защитавайки правата и свободите, живота, правото на труд и достойно заплащане на другите, защитаваме себе си. Гражданското общество е силно, когато е единно. Сега е нужно не да оцеляваме поединично , а да се борим обединени. Първата крачка е да изискаме от МИЕТ всички договори, сключени в годините, за производство, продажба и разпределение на ел. енергия. Ако не ни се предостави тази информация ни се нарушават правата на граждани по закона за достъп на информацията. Трябва да се знае кой е подписвал тези договори и кои правителства и политици са създали тази удобна за определени хора среда за упражняване на геноцид над българския гражданин. Ако не ни се даде достъп до информацията , която изискваме и на която имаме право, трябва да ги съдим.... и така всички заедно и обединени е нужно да вземем спешни и последователни мерки срещу държавните институции, забравили свето предназначение и смисъл да съществуват.

Правило когда то има свръх производство намаляш цената

И после пак протести

И какво сега,по високо потребление,цената се повишава,по ниско пак се повишава!!Изчакаха да отшумят протестите и почнаха да наглеят!!Отсяха с намалението някой по веригата и почнаха инсценировките!!На котка и мишка ли ще си играеме или пак искат протести!Енергийната мафия ли е по силна или народа!!

Не мога да разбера след като не можем да натоварим АЕЦ Козлудуй за какво ни е втора АЕЦ.

Към Гражданин На хората втора АЕЦ не трябва-тя е нужна на ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ за още повече далавери и крадене !!

10+

1. Реакторите на АЕЦ Колзодуй не са вечни. 2. АЕЦ не се строи за година или две. Сега ясно ли ти е?

Козлодуй е още за 30 г. А АЕЦ не се строи 30г. Напротив новите технологии и опит дават възможност за строеж до 2 години, т.е след 30 г. можеме да мислиме за строеж на нова АЕЦ

Абе Тренчефф,що не ми посвириш малко на флейтата,а?

След като сме пазарна икономика би следвало цената на тока да се намали, защото има свръхпроизводство, а не да се увеличава. Увеличи ли се ще стане още по-лошо, ще трябва да се спират ядрените генератори и ТЕЦовете.

При монополната конкуренция винаги е така - на практика пазар няма - има само монополни печалби от високи цени. Конкретно за случая мисля че е просто решение да се източат язовирите без да правят тоци. И ако това е елементарно, ония дето ни пробутват тия номера е крайно време да се срещнат с прокурора .

Дедо, това е най-тъпото решение, което може да се направи. Най-евтината енергия е от ВЕИ. В момента имаме подарък от Господ, а ти предлагаш да го изхвърлим. При това тази е най-чистата и екологична енергия с НУЛЕВО влияние върху климата. В момента най-подходящо е изключването на първо място на ТЕЦ, второ на АЕЦ, като разбира се цената плащана на ВЕИ се намали драстично, докато системата и потреблението се стабилизират. Това разбира се е добре да се комбинира с натиск върху работодателите да вдигнат заплатите с поне 20%.

Може ли да намалиш нещо, което е на минимума си? Да, ако цените си отидат по местата и в къщи започнем да плащаме по-скъпо, отколкото в малките и средни предприятия.

Поскъпването на тока освен нови протести ще доведе до още по-ниско потребление. Просто защото хората вече нямат пари, с които да го плащат/

Много точно казано!

Жалко, че няма един патриот с пари в тази държава! Ако аз разполагах със малко повече средства,най-разумната инвестиция в тази държава е в 10на снайпериста и в списък с поне 50-100крадци лапали от 90г. до наши дни!! Гаранция след 20я отстрелян,всичко ще заработи както трябва!

lu4ka

Е, все ще се намери спонсор за стотина патрона. Пък то и снайперистите плащат ток, та може дейността да я обявят като дарение.

Лошото е, че всички тези престъпници се гласят отново на избори!

Мисля, че доста преди цифрата 20, нещата ще потръгнат.

Като знам какви женски полови органи са всички начело с Тиквоний,убеден съм,че ще се евакуират в Австралия на момента:) Трябва да се започне отнякъде все пак и то спешно!!

има един - дето подплаши догането, ама те го опандизиха и сега вместо народа да го подкрепи чака да види какво ще се случи *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Договорът подписан с ЕС ни задължава да вдигнем цената на тока на 18евроцента за киловат за крайния потребител!Това е причината за сметките!При свръх производство на всяка стока цената пада!Къде е пазарната икономика в България.Намалете цената и ще се увеличи потреблението и ще реализирате печалба а не загуби които да покриват бедния българин.Геноцит до дупка това е задачата в БГ!

Всичко е такава АНТИЛОГИКА, че даже висш експерт не може да я смели.

Имаше останал един неразбит отрасъл - на път са да съсипят и него, а войнстващата неграмотност и популизъм тук във форумите им припява "осанна". Има ли друга държава, в която токът за малките и средни предприятия да е по-скъп от тока за бита? Ако тази ценова пирамида застане на краката си, няма ли да се отворят нови работни места, няма ли да се увеличи износа, няма ли да се отвори пак пазара за електроенергия за износ? А като се спре развитието на производството от ВЕИ и от комбинирано производство, за да ви паднат сметките, какво ще дишате утре? Какво ще дишат децата и внуците ви? Как така до вчера хора от ДКЕВР бяха канени да четат лекции по света, а днес едно недоразумение обявява, че "органът" не бил ефективен и не бил европейски???

Извинете ме, но логиката Ви е малко странна - значи, за да не се "разбие отрасъла", ние трябва да плащаме по-скъпо стока, която не се търси? Тогава, не следва ли месото да стане по 30-40 лв/кг, маслото - 100 лв, олиото - 200 и т.н.? Това е логиката на Мария - Антоанета - "Като нямат хляб, да ядат пасти!". Вижте, "Ситият на гладния не вярва!" - не се ограничаваме защото не сме много "екологични", а защото просто сме много бедни.

има ли по-странно нещо от ОБЪРНАТАТА ценова пирамида в енергетиката? ТЯ ЩЕ НИ ДОЗАКОПАЕ!!!

Сменяй дрогата или доставчика young man ===> нещо не ти понася

За тока е ясно,а водата ще се вдига ли

ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ.

Има излишък-цените трябвада паднат.Това е логиката и друга няма. Тея,довели до тоя излишък и подписали малоумните договори да покриват сега разликите в цените и скъпия ток. Ако това не стане народа ще издивее и насила ще ги постави на място.Не може цял народ да е обречен на гладна смърт от тоя недоимък,а 100-на политици да се подхилват и да се чудят къде да си похарчат крадените пари.Всичко рано или късно се връща с лихвите.Това да го знаят наглите комунисти управлявали ни толкова дълго.

Ти ако не помниш колко сме плащали парно и ток при "наглите комунисти", ние помним. След тях не са комунисти, а пребоядисани в цветовете на дъгата наглеци, които не стават и за чеп за зеле. И в Китай са на власт нагли комунисти, ама всичко в къщата ти е от Китай, а след десетина години и любимият ти САЩ ще им дишат плаха. Ако слушахте класиците, дето са казали, че при капитализма животът е озъбено, свирепо куче, щяхте поне да се позамислите.На ви сега банани.

Ясно, че енергийната олигархия в момента клати яко енергийната система. Колкто повече навлизат в дълбоките води, компетентни и свестни прокурори и са решени да доведат нещата до край, толкова тези мафиоти ще се бият и накрая може и да ни спрат тока. При условие , че има излишък.

ТОГАВА ВСИЧКИ НА ПЛОЩАДА И ДА ГИ ИЗМЕТЕМ ВСИЧКИ ОТ ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ!!!!! ЗНАЕМ КОИ СА ТЕ!!!!!!!!!!!

Тези идиоти ,като че ли не разбраха ,че следващите митинги и демонстрации ще доведат до техния край.И то завинаги ! Тези кретени май не разбраха ,че следващия път ще се молят за живота си.Тази престъпна политика насочена към геноцид на българския народ,ще им бъде върната много,много тъпкана.Предупредени сте !

Коментари - Експерт: Токът може да поскъпне от 1 юли заради кризата в енергетиката | Днес.dir.bg

Експерт: Токът може да поскъпне от 1 юли заради кризата в енергетиката

Цената на тока ще се повиши от 1 юли заради загубите, които търпят всички по системата от ограниченото потребление и свръхпроизводството. Това заяви пред Дарик радио Валентин Терзийски от асоциацията на енергетиците. Заради това от миньорите, които остават без работа, заплашиха с гражданско неподчинение.

Обратно в новината

Коментари - Експерт: Токът може да поскъпне от 1 юли заради кризата в енергетиката | Днес.dir.bg

Коментари

Цялата ситуация с енергетиката в България ми прилича на един голям национален Енрон.

ХАХАХАХАХАХАХ Това е най-малоумното нещо което съм чел наскоро. Ще плащам аз на някой, че не си е направил сметката къде и как да инвестира. Това е някаква нова система. Бедните плащат на богатите независимо от нищо. Щом си инвестирал пари държавата трябва да ти ги възвърне... Ленин се върти в гроба.

Абе ,почвам да мисля ,дали ще започнат да налагат глоби на тия ,дето са намалили консумацията на ток?Или пък да въведат норма за консумация?Не си изпълнил нормата -глоба!!

В ШВЕЦИЯ, при консумация във върховите часове има наказателни такси. А когато потребителите консумират в мъртвите часове, през нощта примерно, СМЕТКАТА СЕ СМЯТА забележете - НАЗАД!! Естествено до определени лимити, ясно е защо.. :) ЕТО ТОВА МОЖЕ ДА СЕ ПРИЛОЖИ В БГ! При мен от години нощната тарифа ми е с по-голямо потребление от дневната, но ЧЕЗ и за това ме наказаха, като ми прехвърлиха киловатчасове от нощната към дневната, абсолютно незаконно. Но сега как им пари под задниците... :) Направо ми е ДРАГО! Много по-скъпо е да се спират ВЕЦовете там нощем, Процедурата по влизане в синхронизъм и излизането от него са огромни и тежки удари за турбините и генераторите. Затова ВЕЦовете там не се спират, а баланса се подобрява именно чрез такива изключително ефективни ценови преференции. Така в самото балансиране на системата участват всичките потребители.

СВЕТНЕТЕ ЛАМПИТЕ ПО УЛИЦИТЕ БЕ, ЛУМПЕНИ! Осветете градовете, селата, пътищата! Какво пречи с такъва консуматори да се балансира мрежата в моменти на излишъци? Изгонете всички посредници и ЕРПта и цената ще намалее. Изгонете и конфискувайте ВЕИтата на олигархията, ТЕЦовете в Мариците, Продажниците в енергетиката. Включете 3 и 4 блок да работят нормално на печалба, докато се стартира Белене! Възродете фабриките и икономиката! Иначе лятото или при най-малкото повишение на цените, всички ще грабнем не кибритите, а огнехвъргачките и молотовките. Някои ще имаме и Калашници!!! Спрете да Заплашвате хората, защото ние няма да ви заплашваме, директно ще ви погребеме! Това не е заплаха, а теорема!

Колониална България произвежда свръхток и затова ... ще се вдигне цената на електричеството! Идиотщината на десните бандити не знае предел. Ще въведат режим и ще ни направят сметки по 500 лева за месец, защото алчността на бившите пандисчии и селските лумпени не знае предел. Цялата мръсотия на десницата води до едно - до бунт и кървави ексцесии. Не може да се подхожда към криминалитета на власт с мирни средства и лафчета. Тук трябва тояга, бесилки по "Витоша" за най-изявените неуспели да избягат в новите си имения на Запад негодници и за цялата паплач, кърлежи и смукачи на чуждия труд паразити. И колкото по-скоро, толкова по-добре за фалиралата ни бивша родина.

А водата,ВОДАТА кога ще поскъпне?

Е нема такова пазарно общество като нашето...Ран-Ът това са "корифейте и идеолозите на нашето разорение"..прието и подписано а след това приложено върху нос!Спомнете си Костов как ни плашеше със цената на тока че ще стане 0.07 щатски цента...те отдавна скочиха неговите прогнозни цени защото е знаел какво е подписал/взел-дал/НАРОДЕ не бъди късопаметен те на това разчитат!Ебаси и държавата и това е моята РОБИНЯ!

Протестите започнаха заради високите цени на тока. Два месеца по-късно резултата е мерак за още по-високи цени. Хора, всички в енергийния бизнес са за съд и линч. Да се готвят и синдикатите дето ни пробутват нова "причина" - миньорите не били доволни. По-добре няколко недоволни миньори, отколкото всички хора в държавата. И е редно да се прилагат пазарните принципи - нали уж сме капиталистическа държава. Или не?

Ами да се готви новосъздаденото след 12.05. правителство - без значение коя ще е партията-мандатоносителка, да сдава властта! Разберете най-накрая политически, чиновнически бизнес и т.н. търтеи от търтиевите сборища - милиони българи няма да ви плащат тънките бакалски сметки, няма да ви изплащат кредитите чрез сметките си за ток и няма да ви осигуряват "гарантирани по договор и закон" печалби!

между 200 и з00 млади хора всеки ден напускат българия ! продаваите си тока на циганите и пенсионерите. няма хора-няма бизнес -ужасно просто или просто ужaсно :)))

Нали по телевизията разни енергийни корифей ни убеждаваха , че нашият е най-евтин тока в Европа , защо тогава да няма износ или пак е прах в очите

Тия хора няма ли кой да ги помете. Токът щял да поскъпне защото миньорите оставали без работа. Ами защо не съкратим всички миньори ... и разни други боклуци от профсъюзите напр. за да ни се вдигне на всички стандарта. Никоя икономика не може да се управлява до безкрайност с вдигане на цени, които да кърпят пропуски и неизправности в управлението и това да не стигне накрая до инфлация. Защо не направят цехове към зелените централи за някакво кооперирано производство напр. Защото е трудно и се изискват някакви икономически познания, а иначе всеки тъпанар може да вдига цени.

при поскапяване на тока не чакаите ,,инвестиции,,. и таи като няма да доидат пак тегеста ще падне варху народа!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

икономика. Дори и при върлия капитализъм,една стока,за която има свръхпроизвовство, а няма пазар цената и пада,а потребителя се кефи,а в БЪЛГАРИЯ е точно обратното; производителя се кефи ,а фалира потребителя.

Няма начин- пак ще ни врътнат и ще си плащаме като попове!

по добре се гръмни

Каква криза бе, манипулатори - нали произвеждаме повече отколкото ни трябва?!?!?! Явно Кризата е не в недоимъка на бедните, а в "недоимъка" на богатите...

Как може при свръхпроизводство да има поскъпване?

Може, при условие че се намаляват мощностите които произвеждат най-евтино. Така остават тези, които произвеждат най-скъпо и от едни хора им е гарантирано, че ще им се изкупи всичко, което произведат. И така става, че на пазара остава само най-скъпата енергия.

Бих се съгласил, но АЕЦ, ТЕЦ и ВЕЦ, продължават да работят и генерират излишък от 7000 МВт. Няма нормална логика, по която заредени с гориво реактори да не работят на пълна мощност, за да може да се изкупува електричвска енергия по 800 лв от "инвеститори".

Криза е другари, дайте да дадем. Чехите имат нужда от нас, да им помогнем!

Им дадохме, ни взеха!

С какво право ще ме задължават да купувам скъп ток, при условие, че се провада по евтин от АЕЦ. Все едно да ме карат да купя скъп хляб от определена фирма, за да не остане без работа хлебаря, при условие, че в съседния магазин се продава два пъти по евтин хляб. Кой ще защити моите права на потребител? Който е сключвал договорите за скъпия ток от ВЕИ и Фотоволтаици да им го плаща сега или да връща рушветите.

Те това е приказка на място!Казано кратко и ясно.

НЯМАШ

КАКТО КАЗА И НАД МЕН ЧОВЕКА- ДОКАТО МУТРИ И ПРЕСТЪПНИЦИ НИ УПРАВЛЯВАТ- ПРАВА В БЪЛГАРИЯ НЯМАШ- ИМАШ САМО ЗАДЪЛЖЕНИЯ ... НЕ СА ВИНОВНИ МИНЬОРИТЕ И ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ- А Е ВИНОВНА ДЪРЖАВАТА , ЧЕ Е СЛОЖИЛА И РАЗРЕШИЛА ТАКИВА ДА КИ КРАДЪТ... ТАКА , ЧЕ -ПОБЛАГОДАРИ ЗА ВСИЧКО ТУЙ НА ЦАР БУДА- И ПАК ИДИ И ГЛАСУВАЙ ЗА НЕГО ....

Напротив по договор държавата трябва да им осигури 14% печалба.

Проблема е че има ниско потребление ,а държавата има задължението да изкупува цялата енергия!А няма и износ!Когато почват съкращенията реве някой по веригата!!Според мен трябва да се спрат всички фотоволтаици,и макар че те дават 5% от енергията но е най скъпа!!Част от АЕЦ също може да се спре,защото вецовете работят на пълна пара заради пролетното пълноводие! Въгледобива е евтин но за сметка на това е вреден,но на този етап не сме платежоспособни за зелена енергия!А и по лесно е да дръпне някой 1 шалтер на фотоволтаиците и да спрат единици хора да печелят отколкото хиляди работници да са без работа и народа да плаща скъп ток!!Зелената енергия е бъдещето,но на този етап не е за нас при ниска консумация и неплатежоспособност на народа!!

В никакъв случай не трябва да се дърпа шалтера на ФЕЦ. Това е най-евтината и екологична електроенергия с производствена цена клоняща към нула. Трябва да се намали просто цената. Дърпането на шалтера означава абсолютен фалит за инвеститорите. Докато изкупуването на електроенергията дори и на средно миксираната цена ще ги крепи и ще им позволи да изплащат поне лихвите по инвестицията. Тези които не са теглили кредит дори пак ще са на печалба, защото ще печелят поне 7 ст./кВтч. А инак най-много работници има при производството на електроенергия от ТЕЦ. Така че спирането на ФЕЦ няма да спаси тези работници, като спират и ТЕЦ. В момента можем да предложим цени от 6-7 ст. за износ и за да държиме АЕЦ-а работещ на макс.

Ами да я намалят,ама не намалят!При ниска консумация и много енергия някой трябва да изгори няма начин!!Другия вариант е ние да плащаме скъпи сметки а те да си работят всички,избирай!!

На потребителя не му дреме за инвестициите,а кьорав карти не играе.Когато някой реши да инвестира да си прави сметката,а не да играе с гарантирана печалба от нашите джобове.

Егати експерта . Ами ако всички спрем да плащаме ток , какво ще направиш , от къде ги изкопават тези ...

Де да можеше да се случи......

Защо изобщо беше тоя референдум за БЕЛЕНЕ Толкова народни пари на вятъра...

ами защото "нашите" фирми на нашите хора ще се цанят за едни 20милиарда държавни поръчки ( грешка - 14 милиарда / щото 6 са за руснаците ) ... а после нека Санишев ти говори на ушенце

Vibudhi

Кой има сметка българите да са в постоянен дисбаланс и стрес преди изборите?Познайте, от къде дойдоха парите и новото оборудване на студиото на Дарик радио!? От там от където дойдоха парите в банковата сметка на жената на Костов!От там от където дойдоха и милионите на Кобурготски.От същото място се спонсорират и "циганските фондации" у нас.

Познайте и кой организира свалянето на правителството и кой най-много има полза от цялата работа ? Е, не е народа, както сигурно ще се досетите.

Та не разбрах кой докара до тази бъркотия в енергетиката.Не ми е ясно в какво се изразява тази криза.Някой губи печалби ли що ли.Или "на'ще хора" са на загуба.Този дето ни настокласа това положение няма ли си име или е фантом появил се да забърка кашата и изчезнал пак в нищото.До кога всички ние наричани за кратко "потребители'ще плащаме за безобразията на несменяемите некадърници които добре знаят как се пълни гуша,но опре ли до "потребителя" работата не могат на две магарета плявата да разделят.Не могат или не искат и защо.Кой ще отговори?До кога ще има "неизвестни извършители" след като имената им са всеки ден по вестниците,а физиономийте им не слизат от екран.???????

Новото изследване гласи,че рйтинга на Б.Б расте,след протестите..........?!Да разбираме ли,че затова тия от Енергетиката и всички по веригата затова пак взеха да надигат глави?..........Някой иска да противопостви народа един срещу друг?!

Vibudhi

Всеки, който пуска слухове и всява страх във хората на съд!Такива "експерти"да си приготвят пижамките за затвора!Целта на тези слухове е дестабилизация на България!ДЕКЕВР ще се разследва за престъпленията, които натвори през последните години.Правителството на ББ и Дянков, които одобриха тези цени също!"Временния" премиер избран от Герб да забави падането на цените на Монополите също! Който говори за повишаване на цени на ток, парно, вода, газ, бензин,храни, и т.н при самозапалили се хора трябва да изгори за да му светне в затъмнения му мозък! Някои хора "Екс - перти" като им дадеш пари се самозабравят!"Екс"- на английски значи брадва!Такива "Екс"-перти с болни мозъци и липса на съвест само брадвата ги оправя.

Абсолютно съм сигурен,че ако ГЕРБ спечелят пак Дянков ,ще дърпа конците,но от разстояние ?!Така,че мислете за кого ,ще гласувате.

ax - брадва expert - експерт зле ти е английския

Абе те за толкова балами ли ни имат?Ако една фирма произвежда даден продукт,но в един момент се свие потреблението му,какво се прави в такъв случай?!Намаляване на производството на този продукт и съкращаване на хората,няма друг начин.Като не могат да си пласират тока(разбирай стоката),кой им е виновен?Потреблението се е свило и още,ще се свие,защото иде лято,отделно колко народ още ,ще напусне страната ни и колко са напуснали?!това са също потенциални потребители.Всичко е един нормален и необратим процес.И вашият ред идва господа олигарси,т.е да ви секне секнкранчето.Какво реват там всички от бранша нищо ново под слънцето.Хайде холам!

еи нема такава държава и такава икономика. когато има свръх производство цента пада за да се увеличи консумацята !!! има там едни криви дет всички ги разправят. неграмотницииииииииииииииииииииииииииииииии

Ами намалете цените и потреблението ще нарастне. Ама вие искате само пари да прибирате, а ако може нищо да не давате.

От едната страна мафиотите се уплашиха,че малко им секна кранчето да крадат,от друга страна народът не е в състояние да плаща високите сметки за ток съобразно сьс смешните доходи,които получава и И К'ВО ПРАВИМ............?Миньорите и хората от енергетиката бият тревога,че има ниско потребление на ток,а в същото време има свръх производство и решават пак да вдигнат тока,за да се върнат нещата в ритъм ,но за тях,и накрая пак народа,ще опере пешкира.Свидетели сме на много закрити заводи и предприятия поради свиване на потреблението на техните стоки.Така,е и от въгледобива и енергетиката ,като е такова положението да съкратят мощностите и от там следва и да се съкратят хора.Всички от брашна излиза,че са срещу един цял народа.Те не могат да си пласират производството на ток,народът пьк е в невъзможност да плаща високия ток и се въртим се в еди омагьосан кръг.Има два начина,или да вдигнат доходите на хората,или от Енергетиката и всички по веригата да намалят свръхпроизводството на ток ,и от там да съкратят от хората,особенно такива дето стоят зад бюрата и карат скъпи джипве,щом като не могат да го пласират .То е все едно и също ако продаваш закуски,но не можеш всички да ги пласираш,да искаш да вдигнеш цената им защото пьк работниците не получават заплати,защото няма парични постъпления от тях.Естествено,че ,ще следва намаление на производството и съкращаване на хора.Така,че хич да не излизат с номера,че трябва да се вдига тока.

Като никой не ти иска сиренето щото цената му е много висока, а качеството е ниско какво ще правиш ? -Намаляваш цената и повишаваш качеството !!!! Само това би те спасило ... Същото е с тока - щом никой го не иска - сваляй цената и вдигай качеството . Идва лято и топленето на вода ще ми е от слънцето ...... Да му мислят тези, които ще си пускат климатика по време на жегите !

ето това искат олигарсите-народа да се спасява поединично...

Стига с ваще к....ски номера!Кое неподчинение ще бъде по-голямо,това на миньорите ,или на гражданското общество?Миньорите като немат работа за централите да си продават въглищата на свободният пазар.Недейте да будалкате иманипулирате народа боклуци политически!

Миньорите са 1500 ,а народа е 7 милиона,за кой да мислим!!Интересно, ако бяхме построили Белене, какво ли щеше да се случи с работещите в комплекса Марица Изток...

От вашите думи следва , че миньорите не са част от българите - и правилно граматически е да се напише : " за кого да мислим". Ще Ви отговоря. Защитавайки правата и свободите, живота, правото на труд и достойно заплащане на другите, защитаваме себе си. Гражданското общество е силно, когато е единно. Сега е нужно не да оцеляваме поединично , а да се борим обединени. Първата крачка е да изискаме от МИЕТ всички договори, сключени в годините, за производство, продажба и разпределение на ел. енергия. Ако не ни се предостави тази информация ни се нарушават правата на граждани по закона за достъп на информацията. Трябва да се знае кой е подписвал тези договори и кои правителства и политици са създали тази удобна за определени хора среда за упражняване на геноцид над българския гражданин. Ако не ни се даде достъп до информацията , която изискваме и на която имаме право, трябва да ги съдим.... и така всички заедно и обединени е нужно да вземем спешни и последователни мерки срещу държавните институции, забравили свето предназначение и смисъл да съществуват.

Правило когда то има свръх производство намаляш цената

И после пак протести

И какво сега,по високо потребление,цената се повишава,по ниско пак се повишава!!Изчакаха да отшумят протестите и почнаха да наглеят!!Отсяха с намалението някой по веригата и почнаха инсценировките!!На котка и мишка ли ще си играеме или пак искат протести!Енергийната мафия ли е по силна или народа!!

Не мога да разбера след като не можем да натоварим АЕЦ Козлудуй за какво ни е втора АЕЦ.

Към Гражданин На хората втора АЕЦ не трябва-тя е нужна на ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ за още повече далавери и крадене !!

10+

1. Реакторите на АЕЦ Колзодуй не са вечни. 2. АЕЦ не се строи за година или две. Сега ясно ли ти е?

Козлодуй е още за 30 г. А АЕЦ не се строи 30г. Напротив новите технологии и опит дават възможност за строеж до 2 години, т.е след 30 г. можеме да мислиме за строеж на нова АЕЦ

Абе Тренчефф,що не ми посвириш малко на флейтата,а?

След като сме пазарна икономика би следвало цената на тока да се намали, защото има свръхпроизводство, а не да се увеличава. Увеличи ли се ще стане още по-лошо, ще трябва да се спират ядрените генератори и ТЕЦовете.

При монополната конкуренция винаги е така - на практика пазар няма - има само монополни печалби от високи цени. Конкретно за случая мисля че е просто решение да се източат язовирите без да правят тоци. И ако това е елементарно, ония дето ни пробутват тия номера е крайно време да се срещнат с прокурора .

Дедо, това е най-тъпото решение, което може да се направи. Най-евтината енергия е от ВЕИ. В момента имаме подарък от Господ, а ти предлагаш да го изхвърлим. При това тази е най-чистата и екологична енергия с НУЛЕВО влияние върху климата. В момента най-подходящо е изключването на първо място на ТЕЦ, второ на АЕЦ, като разбира се цената плащана на ВЕИ се намали драстично, докато системата и потреблението се стабилизират. Това разбира се е добре да се комбинира с натиск върху работодателите да вдигнат заплатите с поне 20%.

Може ли да намалиш нещо, което е на минимума си? Да, ако цените си отидат по местата и в къщи започнем да плащаме по-скъпо, отколкото в малките и средни предприятия.

Поскъпването на тока освен нови протести ще доведе до още по-ниско потребление. Просто защото хората вече нямат пари, с които да го плащат/

Много точно казано!

Жалко, че няма един патриот с пари в тази държава! Ако аз разполагах със малко повече средства,най-разумната инвестиция в тази държава е в 10на снайпериста и в списък с поне 50-100крадци лапали от 90г. до наши дни!! Гаранция след 20я отстрелян,всичко ще заработи както трябва!

lu4ka

Е, все ще се намери спонсор за стотина патрона. Пък то и снайперистите плащат ток, та може дейността да я обявят като дарение.

Лошото е, че всички тези престъпници се гласят отново на избори!

Мисля, че доста преди цифрата 20, нещата ще потръгнат.

Като знам какви женски полови органи са всички начело с Тиквоний,убеден съм,че ще се евакуират в Австралия на момента:) Трябва да се започне отнякъде все пак и то спешно!!

има един - дето подплаши догането, ама те го опандизиха и сега вместо народа да го подкрепи чака да види какво ще се случи *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Договорът подписан с ЕС ни задължава да вдигнем цената на тока на 18евроцента за киловат за крайния потребител!Това е причината за сметките!При свръх производство на всяка стока цената пада!Къде е пазарната икономика в България.Намалете цената и ще се увеличи потреблението и ще реализирате печалба а не загуби които да покриват бедния българин.Геноцит до дупка това е задачата в БГ!

Всичко е такава АНТИЛОГИКА, че даже висш експерт не може да я смели.

Имаше останал един неразбит отрасъл - на път са да съсипят и него, а войнстващата неграмотност и популизъм тук във форумите им припява "осанна". Има ли друга държава, в която токът за малките и средни предприятия да е по-скъп от тока за бита? Ако тази ценова пирамида застане на краката си, няма ли да се отворят нови работни места, няма ли да се увеличи износа, няма ли да се отвори пак пазара за електроенергия за износ? А като се спре развитието на производството от ВЕИ и от комбинирано производство, за да ви паднат сметките, какво ще дишате утре? Какво ще дишат децата и внуците ви? Как така до вчера хора от ДКЕВР бяха канени да четат лекции по света, а днес едно недоразумение обявява, че "органът" не бил ефективен и не бил европейски???

Извинете ме, но логиката Ви е малко странна - значи, за да не се "разбие отрасъла", ние трябва да плащаме по-скъпо стока, която не се търси? Тогава, не следва ли месото да стане по 30-40 лв/кг, маслото - 100 лв, олиото - 200 и т.н.? Това е логиката на Мария - Антоанета - "Като нямат хляб, да ядат пасти!". Вижте, "Ситият на гладния не вярва!" - не се ограничаваме защото не сме много "екологични", а защото просто сме много бедни.

има ли по-странно нещо от ОБЪРНАТАТА ценова пирамида в енергетиката? ТЯ ЩЕ НИ ДОЗАКОПАЕ!!!

Сменяй дрогата или доставчика young man ===> нещо не ти понася

За тока е ясно,а водата ще се вдига ли

ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ.

Има излишък-цените трябвада паднат.Това е логиката и друга няма. Тея,довели до тоя излишък и подписали малоумните договори да покриват сега разликите в цените и скъпия ток. Ако това не стане народа ще издивее и насила ще ги постави на място.Не може цял народ да е обречен на гладна смърт от тоя недоимък,а 100-на политици да се подхилват и да се чудят къде да си похарчат крадените пари.Всичко рано или късно се връща с лихвите.Това да го знаят наглите комунисти управлявали ни толкова дълго.

Ти ако не помниш колко сме плащали парно и ток при "наглите комунисти", ние помним. След тях не са комунисти, а пребоядисани в цветовете на дъгата наглеци, които не стават и за чеп за зеле. И в Китай са на власт нагли комунисти, ама всичко в къщата ти е от Китай, а след десетина години и любимият ти САЩ ще им дишат плаха. Ако слушахте класиците, дето са казали, че при капитализма животът е озъбено, свирепо куче, щяхте поне да се позамислите.На ви сега банани.

Ясно, че енергийната олигархия в момента клати яко енергийната система. Колкто повече навлизат в дълбоките води, компетентни и свестни прокурори и са решени да доведат нещата до край, толкова тези мафиоти ще се бият и накрая може и да ни спрат тока. При условие , че има излишък.

ТОГАВА ВСИЧКИ НА ПЛОЩАДА И ДА ГИ ИЗМЕТЕМ ВСИЧКИ ОТ ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ!!!!! ЗНАЕМ КОИ СА ТЕ!!!!!!!!!!!

Тези идиоти ,като че ли не разбраха ,че следващите митинги и демонстрации ще доведат до техния край.И то завинаги ! Тези кретени май не разбраха ,че следващия път ще се молят за живота си.Тази престъпна политика насочена към геноцид на българския народ,ще им бъде върната много,много тъпкана.Предупредени сте !