Д-р Явор Асьов: В лекарската професия идеализмът е задължителен

Младият лекар работи в Александровска болница заради свободата, която "трудно щях да получа в чужбина"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И в чужбина си има некомпетентни. В Америка три пъти ме пращаха на изследване за кръвна група. Аз им обяснявам, че кръвната група не се променя, те си знаят тяхното, била в пакета за изследвания. А в тяхната болница ми я определиха. Смешници.

А европейската диплома да не би мама и тате да са му я дали?

Много коментари, много нещо. Всеки е свободен да избере къде да работи и ако не го устройват условията да отиде на друго място. В чужбина също има поколения лекари. Майката и бащата са лекари и синът поема по този път. Фамилии има навсякъде във фризьорсктвото, търговията, авиацията и това не прави никого по некадърен или по кадърен. Аз пробих в област в коята нямах нито връзки, нито роднини, много исках и стана без втори трети и четвърти начин. В България може с възпитание, последователност и без връзки да се постигнат успехи. Стига да вярваш. Не е хубаво да се гледа в работата на другите. На хората от такива фамилии не им е лесно да излязат от сянката на родителите. Както каза дъщерята на Стоянка Мутафова в едно интервю: "И да бягам от сянката си, все съм дъщелята на Стоянка". Бъдете по-добри към ближния, по-разбрани, по-примирени и на вас ще ви се върне същото. Изчистете мислите си от злобата и зависта. Желая на всички дори да нямат нужда да посещават лекари и всичко добро за България.

Arcadium

Ако тате не го беше подпрял, едвам щеше да завърши Медицинския, че и награда му уреди тада може в CV-то му за специализацията да е с едни гърди пред всички. Замислете се защо не заминава за чужбина. Защото там на първата седмица ще разберат посредственността. Шурогбаджанащината няма да умре в България никога.

От такива помиярчета нямаше работни места за обикновените от нас, които завършиха през тъмната 1996. Всъщност, то нямаше държава тогава. Две години ходих по болници в София да си търся работя и да се явявам на конкурси с предопределен край. Не успях. Родителите ми не можеха да ме издържат още 5 години за платена специализация, а и аз не виждах смисъл. Преминах изпитите за започване на специализация в Обединеното Кралство и без подпиране, телефонни обаждания и фамилна анамнеза започнах да специализирам. Консултант съм от повече от 10 години, ходя на международни конгреси без представители на фармацевтични фирми да ме водят за носа и най-вече практикувам модерна медицина и уважавам болните си. Не се чувствам чужденец, това е светът, за който съм бил роден. Българската шуробаджанащина и мутринската култура ме отвращават.

Браво! Гордея се с теб! И аз мразя българите.

Здравейте!Аз съм в Лондон в момента и отчаяно търся помощ да синът ми.Проблема се задълбочава и със слабото ми владеене на езика.Ако не ви представлява трудност предвид голямото натоварване тук.Може ли да ми дадете тел да връзка да да поговорим за проблема ни.Или поне да ни насочите къде да направим това.Искрено ще съм ви благодарна ако ни продадете ръка според възможностите ви.Моя тел. е +447766214888Мариана. Благодаря!

Яворчо, добре си се ориентирал - за 'железни кокали' вносителите отчисляват много по-малко, отколкото за изписани таблетки химия. Иначе, браво за ученето!

НЕ СТЕ ОРИЕНТИРАНИ ВИЕ комисионната за материалите за остеосинтеза /'железни кокали' дет му викате Вие/ може да достигне 60 процента от клиентската, пардон пациентската цена. Кинтите се делят по хитроумни схеми, като Шефа естественно и той требе да участва като се разчупва питката... Щот иначе... ренгена ше се счупи баш за твоя пациент, или си последен в програмата, или таман ти е паднало от небето вкусна голяма хапка /клиента, пардон пациента, има пари, може и иска да си плаща, остави това ми по щастливо стечение на обстоятелствата е и едра/дребна риба в аквариумчето дет плуваш, пък и няма кво толко да му се кове;)/ И ХОП! на рапорта Шефа /щото е факир, нъл тъй казват хората/ поема нещата в свои ръце пряко и преносно. Просто от Секо дРъво свиркЯ не стаЯ мама и тате са решили синко да се не хаби много, много кат го не може... Пари има, не е кат да нема, те са изкарали...

Що дириш сред говеда?! Не че стандартната медицина лекува...

Лекарите в България не лекуват самостоятелно,решенията се взимат от началника на отделение. Но приветствам избора на Др Асьов да остане в родината си! Успех!

От коментарите виждам, че хората са забравили да бъдат хора. Един от малкото лекари останали в България , които полагат усилия да подобрят живота им и те го плюят, вместо да се гордеят с него. Първият българин издържал международен изппит по ендокринология, който му дава право да практикува навсякъде в Европа , но той остава тук. Това, че е второ поколение лекар в случая му дава предимство, защото той само и единствено работи в полза на хората без да е обременен от финансов интерес.

Ами естествено, че в чужбина такава свобода няма да получиш! На 30 годишна възраст дори нямаше и да си лекар още и да лекуваш! Само в България на 2 петъка лекар те смятат за върхъ на специалистите. Правило си се ориентирал.

Искам да кажа на всички, че за да станеш лекар специалист в чужбина, примерно в Англия, трябва да минеш през всички степени. 2 години разпределение като чист новобранец, командван и от медицинските сестри, през изпити, зачисляване за специалност и 6 до 8 години обикаляне по болници и местене на квартири. Много мои колеги в България влязоха медицина като се прехвърлиха от чужбина, където учеха платено защото родителите им вече бяха известни лекари. Т. Е. влязоха БЕЗ изпит,завършиха без проблеми и започнаха специалност веднага. Как да избягаш от семейния бизнес. Искам да питам колегата :колко абуката е слагал в живота си и колко пъти е взимал кръв? Питам защото отидох в чужбина като специалист но започнах от нулата за да стартирам от начало. Преминаха през всичко, както си е реда в чужбина и мога да кажа, че не може от военното училище да се излезе Генерал. Това е! Който не иска да не вярва. Истината е, че българското здравеопазване е мъртво и основната причина е покварата, бялата мафия и лекарската монархия. Тъжно ми е, че тези като мен, реализирали се в чужбина, са омерзени,са наречени предатели, защото не се примирихме с неравнодтойния старт, заради това, че заложихме на физическото оцеляване на семействата си. Всеки народ заслужава управляващите си и..... Лекарите си. Жалко за България. Бог да ни пази!!!

Радвам се, че лекарите като теб заминаха да не убиват българи. Слагай абукати и взимай кръв като истинска сестра и остави способните хора да лекуват.

Отдавна не слагам абукати, уважаеми. Сестринската работа е достойна за уважение и не те съветвам да се заиграваш със сестрите. Трябва поколението физически да се смени и да дойдат нови хора на наше място. С чиста душа и без предразсъдъци и.... връзки.

Пациент съм та този млад лекар. Попаднах първият път в неговата стая, на него се падна честта да участва в изясняването на сложна диагноза. Повечето пациенти в Александровска предпочитат да са в неговите стаи, заради желанието му да обхване проблема, да направи максимален брой консултации и изследвания.

И сетне ... ? За един прЕател питам ... ?

Той оцеля.

Диабетик съм, днес навъшвам 73 години. Познавам бащата и майката на това момче.Знам как те са постигнали всичко и как техния син тръгна по техния път. Не споделям никакви ПОМИАРСКИ изказвания на влечуги, блюдолизци и преди всичко хора с права линия под черепната си кухина. Само по нескопосаните ви драсканици си личи що за ИНТЕЛЕКТ пращи в посочената кухина! Спрете със злобата и зависта. Напрегнете се малко и се ограмотете ...

Тъжное, когато добри хора правят живота ви по-добър, а вие плюете по тях. Забравили сте какво е да сте добри и разчитате на псевдо ВИП-опвете да ви насочват.

Син е на известен Лекар. става Хирург ... почва да работи, специализации ...работа и учене ... става някъде към 37-38 години. Иска да работи като ... нещо, като "Лицево -Мозъчна травматалогия". За това се изисква да си завършил Стоматология и поне три години да я Практикунаш. Прави и това. И някъде към 45 става Истинският Лекар...разправят ...някакъв Рокер си начупил Тиквата ... размазана диня в каската, само дето е жив ...Направил го направо, като Робърт Редфорд ... този е един от хирурзите, който оперира Малкият ми син - това е В Пирогов. а ЗА Основния Факир, пак на същите години, дето бяха Тандем, няма да обяснявам. доста хора ще се досетят за кого говоря - сложна операция на Нос и то Два пъти...

Ей мaнгал, ти още ли си тука!

медицина вече няма.... Предлагам вместо клетвата ми....младите лекари да рецитират реклами на фарма фирмите и хвалебствени слова за здравния министър..... А как ще изглеждат тези млади лекари може да видите по-горе....

Ти вземи я препрочети тая клетва че си я позабравил нищо че имаш претенции че си я написал

Аз съм идеалист без илюзии. — Джон Кенеди

Този на снимката е самодоволен глупак!

А ти си щастлив неудачник.

Каква гнусна, самодоволна физиономия. Потрива ръчички, защото му е лек пътят и рушвети и далавери тепърва предстоят.

Единият от синовене ми е завършил МА - София през 2004-та. Той можеше и Лекар да стане, но Предпочете Фармация. И ДОБРЕ НАПРАВИ, щото Родителите са му Обикновени хора - това БЪРЗО го разбрахме. И ми разказваше преди години - Татко за 300,400, 500 долара им даваха на "лекарите" Анатомията ... представете си "Анатомия" и "Свобода" .... Има и ЛЕКАРИ - рядкост, но те са, като да ги е открил Шлиман, като Троя ... зная и за такива и мога да им кажа имената, но този от Снимката, не ще да е от тях...

Скрии се някъде бе, мaнгал!

Това очевидно "не е Платена реклама", на Един "Младо-зелен Лекарски Герой на сегашното време"... с това "потекло" на 40 -сет и Без Идеализъм ще бъде "професор"... може и Диабет да излекува ... 100% съм сигурен, че НЯМА да стане...

Такива възкарски лайна ме отвращават. Кой знае колко талантливи младежи са били уволнение, за да не пречат на тоя и такива като него.

Ами ако са били като теб, точно николко.

Отделно и надут. Говори от позата на "постигнал всичко" лекар.

Да, пропадналата ни държава разчита на такива колеги като Др Асьов да им работят за жълти стотинки, че даже и да се гордеят с това! Единственото което би ме задържало в полусрутената 200 годишна Александровска болница са Проф Каменов и Проф Боянов! Изключителни лекари и хора! Другото е лъжа и измама! Имаш ли възможност да се реализираш в Европа или САЩ не го изпускайте! Поздрави на Др Асьов!

И аз съм лекар, и специалност имам, и в UK работя. Даже ме има на сайта на моята болница- снимка, трите имена, лекар, хо хо... А в Бг шеф ми беше един на 60 години, който не може да разчита ЕКГ , не може да прави PCI интервенции, а изобщо не знае индикациите за ангиография. А тоя “шеф” и ALS дори не може да издържи в UK. И никак, ама никак, не ми е мъчно за здравната система в Бг. Колегата не е заминал защото не е на зор, това е истината. Да не се тупа в гърдите колко обичал родината си....това са приказки за”Лека нощ”.

Когато завърших медицина в 3-та Градска ми казаха че трябва да имам финансова възможност за да започна работа, в Урологията в Мед Акад направо ми казаха тарифата и понеже съм от провинцията( без доц и проф родители) - сега съм ХИРУРГ В САЩ. Направете си изводите сами!!!

В България има развит шуробаджанашки принцип на кадруване, а в САЩ - разходоефективен професионализъм. Затова България като цяло, във всяка сфера, е изостанала технологично и се поддържа статукво на професионални деформации за разлика от САЩ и другите свободни пазарни икономики, в които кадровата политика издига знаещи и можещи професионално амбициозни хора.

Аз също съм на 30 години и също успявам в моята професия. В нас е надеждата на България. Успех д-ре!! П.С. Всички които избягаха заради повече удобства нека носят мъката в сърцето си заслужено.

Ти си мислиш, че си успял. Не ми се спори, че ще ти падне гарда. Ти знаеш ли какво е да си инженер примерно в САЩ, Германия, Япония, а?

да плати един татко за подобна реклама на отрочето му ? Или не струва пари, а нещо друго ?

нищо не платил зачукал е без пари некой от родата на редакторите в ДИРа като пари - плаките са от 200 до 2000лв

В грашка си. Без пари е минал, срещу услуга.

Поръчкова статия. Ябълките не раждат Круши. Татко му е квинтесенцията на лирическия герой от популярната на времето басня „Орел и охлюв" Познавам този представител на етническата общност на Нури от "Фермата" от времето когато играеше 4то храстче на сцената на 2 ортопедия в Пирогов. За 30 години дорастна ШеФФ (при малко неясна процедура) на ортопедията в Окръжна и и еб@ мамата. Mамата му ги изнесла и двамата като раници на Еверест. Първо едната, после другата.

Да четеш или да се смееш.

какъв лекар е този смешник...диябета се причинява от претиснения и стрес... баба ми нагъваше по 2 мазни свински паржоли на обед ... навечеря ядеши сланина а закусваши пръжки с буфти.... пииваше си около 1 л вино и полвин ракия на ден... никакви болести никакъв диябет.... умря на 98 години и то не от болес а щото я завариха с един кумшия на калъп в кенафа му на двора.... не можа да го прижевее тоз срам...... значи яще пиите е.ете се на воля, никакъ спорт от спорт се умира много лесно..... ама българите ги фаща диябета заради герп. Герп стресира и омури хорицата а боико борисв само като го видя вдигам кръвно 200 на 12.0... е те това е ше умори бедните хорица.

Тя баба ти може да не е била диабетичка, ама със сигурност е била една дебела алкохоличка, че и разпоретина при това. Нищо де, все от нещо се умира. то ако не е едното, ще е другото.

Хубави анекдотни примери. Същото можем да кажем и за някои пушачи. Ами милионите други, които се разболяват от пушенето?

мама и тате професори, и синчето - бъдещ професор, да не е луд да ходи в чужбина, където няма гръб и връзки...абе, дир, що публикувате такива тъпи писания, нарочно ли дразните хората или ни мислите за глупаци? Това докторче очевидно мисли колегите си за тъпи...като оная доцентка на 26 години...Без връзки и привилегии духаш супата, ако ще да си най-умния и кадърния...така е в България

Още от студентската скамейка се знаеше кой на кого е син/ дъщеря и кой какво и къде ще работи след като завършим. Много кадърни колеги заминаха навън не защото там е лесно или защото те уважават (да не се лъжем, оставаш си имигрант и бял роб), но защото я няма очевадната шуро-баджанащина и чувството на обреченост и че си никой, което е тук. В лекарските среди и големите университетски болници няма случайни хора, всички са протежета. Добре, че поне част от тях наистина имат знания по медицина.

Да-дааааа!

Подтискане на симптомите на диабет и работа на системата с външна намеса, това е лечението за момента. Никой не търси, какво точно го причинява и как. Посочват се спомагащите фактори и то предимно за старчески диабет. Нека лекарите и най-вече будните млади учени сред тях, търсят къде е грешката и какви са първите ѝ прояви. Това ще е истински пробив.

Ех, поздравления за колегата, какво ли мисли семейството му по въпроса. Предполагам, че не са притеснени от факта, че в чужбина щеше да получава около 15000 лв на месец, децата щяха да учат в елитни училища и европейски университети. Къща в спокоен квартал, чист въздух, качествени стоки, добра атмосфера, хубави пътища, но всичко това не е важно нали? Важно е да сме лекари в Александровска болница и да търсим правилният път за кривото колело. Пожелавам успех на колегата. Ние ще се грижим за болните в чужбина.

Ти ако си лекар, по-добре да върнем вярата в знахарите!

И Успех!!!

Всичко изредено от Вас колега си го имат И в България. Татко му е квинтесенцията на лирическия герой от популярната на времето басня „Орел и охлюв" Познавам този представител на етническата общност на Нури от "Фермата" от времето когато играеше 4то храстче на сцената на 2 ортопедия в Пирогов. За 30 години дорастна ШеФФ (при малко неясна процедура) на ортопедията в Окръжна и и еб@ мамата. Поръчкова статия. Ябълките не раждат Круши.

Когато бях млад лекар също бях идеалист. Родителите ми са "никои". Кандидатствах за длъжност в елитна болница, изпълнен с идеализъм и амбиции. При подаването на документите секретарката ми каза че е безсмислено да се явявам, защото конкурса е специално обявен за сина на проф. "Х". Оттеглих документите. И така на няколко конкурса същото. Годината е 90-та, нямаше много възможности, страната се тресеше от революции и на никой не му беше до млади лекари. На поредния конкурс реших да се явя. Измежду 14 души, които кандидатстваха ми дадоха 2-ро място, първото беше за човек със "свобода". Поканиха ме и мен, специално пенсионирали санитарка, за да отворят щатна бройка. Явно ме съжалили. През следващите години "свободни" колеги ходиха на специализации и конгреси в развити страни, докато аз и такива като мен даваха нощни дежурства. Явих се на няколко конкурса за асистент и научен сътрудник, които не се провеждаха, защото бяха за "свободни хора". Стоях си ординатор. Започнах да правя дисертация, която просто един ден изхвърлих на боклука. Скоро след това напуснах елитната болница и се заех с единственото, което ми остана-да се нахраня, защото тогава и това беше проблем. Идеализмът ми се беше изпарил. И никога повече не ме споходи. Опитах да съм "свободен" в частен кабинет, но изискванията на Здравната каса ме попариха твърде скоро. Елементарно оборудване съгласно техните изисквания струваше планини от пари, които никога нямаше да избия с цените на касата. Не закъсняха и глоби и заплахи както от касата, така и от още десет институции от типа РЦЗ, ХЕИ, НАП. Не заминах за чужбина, защото за мен това щеше да е поражение. Освен че не съм "свободен", но и да ми отнемат страната. Останах и до ден днешен работя без идеализъм. И не съм се чувствал "свободен" нито ден в професията си. "Свободата" не е за всеки, това е едно от нещата които ясно разбрах. Не се оплаквам, изборите са си мои, заблудите и грешките също. Просто пояснявам. Така е и в други професии-нека пробва без протекции млад адвокат, архитект, инженер и т.н. Веднага бива отстранен от "свободни" хора. За да не им се пречка.

Съжалявам, че не сте успели, но Ви поздравявам, че сте опитал. В живота много неща са важни - възпитание; образование; шанс; късмет; пари; трудът, който полагаш; усилията и сърцето, които влагаш; кой е баща ти или чичо ти и разни други дреболии. Разбира се, че не всеки ще успее, но важното е всеки да опита за колкото му стигат силите.

Благодаря за добрите думи. Уточнявам че нямам упрек към никого. Даже и към страната. Вижда се че младият колега е чудесно момче и от сърце му желая да е щастлив и успешен и като лекар и като човек. Всички млади лекари, които имаха шанс да получат подкрепа и протекции вкъщи станаха до един изключителни специалисти. Не е без значение и пряката приемственост в тази професия, това го видях ясно. Споделих опита си просто за да напомня че в живота има и сянка, не е само слънце. Същите истории може да разкаже всеки над 50 г. възраст. И така е не само у нас. Когато губиш не знаеш какво печелиш. И когато печелиш не знаеш какво губиш. Има и съдба. Имаме и различни качества. Научих се да приемам спокойно живота. Едно е сигурно-лекувал съм българи и съм направил добро на много хора, връщайки им здравето. Обичам България и я приемам такава каквато е. Работих за страната си колкото и както можах. Тя ми даде също много, макар и не както очаквах. Всичко е наред.

Всичко това е много тъжно. На това момче, баща му помага. Обаче на него кой му е помагал? Все някой назад в рода е започнал сам.

Помагала е БКП

Познавам баща му. Започнал е от кръгла нула.

Баща му е квинтесенцията на лирическия герой от популярната на времето басня „Орел и охлюв" Познавам този представител на етническата общност на Нури от "Фермата" от времето когато играеше 4то храстче на сцената на 2 ортопедия в Пирогов. За 30 години дорастна ШеФФ (при малко неясна процедура) на ортопедията в Окръжна и и еб@ мамата. Поръчкова статия. Ябълките не раждат Круши.

Защо не сте успял, след като сте имали частен кабинет? Или защото не сте добър и нямате пациенти или защото с право са ви проверяварли и затворили кабинета. Хората отиват в частен кабинет и плащат не малко пари и услугата трябва да е качествена и с добра апаратура. Това е положението.

Медицина без високотехнологична професионална апаратура няма как да се практикува. А тя струва не просто едни пари, а много пари. Капитал, който е недостъпен у нас, ако не си "пералня" на незаконни бизнеси или с наследство. Особено, при държавна и здравна политика, която е окопирана и управлявана от стари партийни креатури. Състезанието е предварително загубено от всеки нормален почтен човек, който отхвърля зависимост от партийно-олигархически протекции, наследници на ДС.

Хубавец! Успех занапред, Явка!

Вие да чухте да говори за БЛС? Защо има ПиАр статии за нечии синове? Човекът расте, получава заплати и привилегии, които не може да ги получава на тази възраст в Англия! И човекът не завършва със спецеалност университет , а след това специализира. Примитивността на журналистиката практикувана от неграмотници е плашеща.

Говориш за неграмотници или за ''спЕцЕалности''. Виж си собствения правопис...

"И" е до "е"-то!!! Виж.

Медицина не се завършва със специалност!!! А това, че веднага след дипломирането си е получил зачисляване по специалността, доказва "сянката" на тате и мама. А и защо, драги момко, бързаш да се саморекламираш - почакай наистина да излезеш от сянката.. Ако въобще можеш! Защото за целта трябва и скромност.

Знае защо е астанал тук. Баща му е ортопед майка му ендокринолок. Утъпка ли са му пътечката, има и пари. Защо за ходи в чужбина да се скъсва от работа. тук мама и тате подпират в болницата явяш-яваш и те така. Пишат за него. Какъв лекар е на 30 години??? Той сега е взел специалност и не знае, къде се намира.

извинявам се - ендокринолог

А ако нямаш баща доцент или професор?! Дали ще бъдеш изправен на равен старт? Със сигурност НЕ в тази корумпирана държава!

Искрено се радвам на младите ,които знаят какво искат.Мо още незнаят цената си.Ще има свобода на действие младият Асьов,щото баща му е работил и за него.Я някое селянче ,което може да стане светило в медицината да покажат ,толкова нахакано да говори.Лесно е да се върви по утъпкана пътека.А дъртият Асьов наистина е факир в ортопедията .Той и Яблански са №1.

А дъртият Асьов наистина е факир в ортопедият АМА ВЕРНО ЛИ?

a kakvo da kajat horata ,koito ne poluchavat zaplati i pari ;pod masa;za tia 700-800 lv ,koito ne sa tolkova a e laja. Tuk taka narechenia doktor e pod zakrila pri greshka na lekarskata mafia a tam v chujbina se iska OTGOVORNOST ZA DEISTVIE ILI BEZDEISTVIE...eto tova li e svobodata za koiato toi lekaria mechtae?/// Mai-DA !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Като си милионерски син е лесно... и МУ не се завършва със специалност направо, коригирайте си глупостта

Не пропускай влиянието и на майка ти-известният ендокринолог доц.Живка Бонева!

Май е останал, че защото е син на Асьов от Пирогов.

Прав е за свободата. Нищо не казва за цената. Явно прилага напрактика мотото, че идеализмът е задължителен. Идеализъм обаче не се яде. Част от неговите колеги заминаха не от идеализъм, а от чисто битова невъзможнот да покрият ежедневните си разходи, нещо което няма как да ти се случи, когато си син на баща си. Ако Маркс казва, че битието определя съзнанието, тук битието определя идеализма. Идва ти месечният наем, сметките и разбираш, че от 700-800 лв. заплата, колкото е тази на младите лекари са ти останали 50 лв. за харана. Тогава идеализмът бива полово поруган ... или поне вербално.