Коментари - Емилиян Станев и фейлетоните на Алеко падат от учебниците | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Когато скрежът се топи, Чернишка, Повест за една гора... Страхотни детски книги.

Най добре е да изучават "Винету", може да се пръкнат повече мераклии за министър-председатели на България, даже не е необходимо да прочетат цялата книга!

Четейки по-долу коментарите направо съм в потрес,не е истина,че нашето по-младо поколение не е чувало и чело за "Крадецът на праскови", "Търновската царица", невероятните разкази за животни в кито всеки,който ги е чел може да разпознае не само поведението на животните,но и много хора, много жалко,че нашата режисирана демокрация създаде поколение, неискащо да чете и ограмотяването изостава в сравнение с опростачването, а пък политиците ни постоянно показват липса на всякаква етика и култура и поколението копира тяхното мутренско поведение,срам и позор за нацията

"Германия- мръсна приказка" се опитах да чета преди години, но в нея имаше твърде много порнография. Първата му книга "Балада за Георг Хьоних" е стойностна, но това е само едно книжле, не може да се сравнява с нещата на Емилиян Станев. От по-късното му творчество имам един том, не можех да повярвам, че е същият автор. - всичко е пропито с порнография, погнусих се и го зарязах, не е за чувствителни души.

За Виктор Пасков става въпрос, мислех, че отговарям на долния коментар

Пасков - свади, пиянски сбивания, обвинения в присвояване на пари. Порнография!

не си спомням порнограията. Сериозно. Спомням си едни младежи, илюзия, Германия а тя се оказа едно долно и гадно място. Единият ако не се лъжа умря, единият беше гей... Имам бегли спомени, но описваше една емигрантска реалност. За разлика от сега където всеки по форумите е нз Запад и всеки изкарва по 100 000 годишно и всеки... Прекалено сложно е за да го обясня в няколко реда. Съжалявам, учил съм и Станев но не си спомням нищо, ама нищичко а и не ми беше идеята да сравнявам единият с другият, просто, че и в този има нещно стойностно

Виктор Пасков, споменат като един от новите автори влизащи евентуално за изучаване. Не знаех кой е така, че погледнах в интернет. Оказа се, че е написал Германия Мръсна приказка. Тази книга я бях чел преди, ммммм, 20 и много години. Спомням си, че беше едно малко книжле. И смятам, че ДА, трябва да бъде прочетено и от малки и от възрастни. Гледайки след толкова години отворени граници какви неща пишете по форумите, трбва да е задължително четиво. Съжалявам, че е починал и, че нищо друго не съм чел от него. Германия/мръсна приказка..... Нищо не се е променило от тогава и нищо не ще се промени, казвам го от дълъг, дълъг личен опит

Чудя се на всички, които тук толкова страдате, че падат текстове от учебната програма... Няма да споделям какво си мисля за това колко души от вас сте ги чели, разбрали и доколко ги помните. Само ще кажа какво става през последните десет-петнадесет години в училище (около 30 години съм в класната стая, в елитна гимназия): Вашите деца не четат. Никак. Ако е стихотворение, което да прочетем в клас, става, но всичко друго, по-дълго от две страници, се чете от около 50% от учениците; повестите и романите – по един-двама в клас (те после разказват сюжета, за да стане изобщо час). Питаха ме тези дни, трябва ли за матурата да прочетат „Под игото“ (по програма в 11. клас), че миналата година минали със спомените от шести клас. Йовковите разкази прочетоха като романите, нищо, че всеки път им правих препитване, все тая. Една част от родителите и учениците ми казват директно –„ не ми трябва тази оценка“, „никога повече няма да ми трябва български“, „какво толкова искате по тоя български“. Разбира се, има и такива, на които им трябва оценка, но ако може да е 7, че 6 им е малко, 5 е под себепреценката им, а за четворка и дума да не става - и нищо, че не са чели текстовете, просто им трябва висока оценка за университетите, лекари и компютърни специалисти ще стават. А вие сега страдате, че падат текстове, които никой не чете. А изобщо настоявате ли вкъщи вашите деца да ги прочетат? Малко лицемерно ми е всичко това. И не ми говорете за подход, за вашите учители, които са ви вдъхновявали, и прочее. Няма подход, който да се пребори с телевизии, с чалга, с безхаберно общество, което „разбира“ от всичко, и с родители, които не могат да се справят сами с децата си. И всъщност проблемът изобщо не е в произведенията. А в разбирането какво изобщо се цели да се постигне по този предмет и как да се случи. И мен ако ме питате, чудесно ще е да четат Селинджър, наскоро им говорих за него, естествено – не са го чували... а само той да е. А пък да завършваш средно образование днес и да не познаваш модерната западна, пък и източна литература, си е смешно и балканско отвсякъде. Но нали знаете защо е така –защото и онези, които правят програмите, не ги познават, а само възпроизвеждат собствените си хоризонти. Да ви кажа ли пък и как пишат днешните деца, как няма изречение, как няма свързан текст и мисъл? Това последното се вижда и по статиите на журналистите, от тях си вземам всички примери за тестовете и уроците. Обаче те вероятно също са искали и получили шестици и днес ни зашеметяват с уменията си да предадат информация. А няма да казвам колко подготвени идват младите учители, да са живи и здрави все пак, молете се да идват, че няма да има къде да си пращате децата да се научат да четат поне.

Толкова Ви е "елитна" гимназията. Има учители, които са родени за такива, и "палят" учениците да четат.

Тази реплика е точна снимка на обществото ни, което разбира всичко и знае как всяко нещо да бъде направено. И най-вече – точна снимка на модела му на комуникация. 1. Обиди: А) Толкова е елитна гимназията. Б) Не сте качествен учител, не палите учениците си. 2. Супер логика: А) „Запалените“ ученици са винаги 100%. Б) Програмите и наборът от текстове трябва да се правят именно за тези, „запалените“ (тук мога да попитам само какво правим с останалите – 99%) И смисълът на този модел на общуване е опонентът да млъкне. Не, няма да мълча, особено когато се опитва да доминира войнстваща посредственост. На обидите няма да отговарям, точно тук не може да ме уязвите по ред причини/факти. Мога само да кажа още веднъж: децата са копие на родителите си и на цялото общество. Всички те вкупом си ги заслужават и с тях си градят настоящето и бъдещето: лекари, учители, инженери, чиновници и управляващи – всички поназнайват нещо като за оценка 3-4, имат претенции за 7, живеят си някак, кога зле, кога по-добре – обикновено като за 3 и 4, но най-важното – те знаят, че всички други са им виновни.

"Тази реплика е точна снимка на обществото ни, което разбира всичко и знае как всяко нещо да бъде направено." Супер автопортрет си си направила. Ценностнатата ти система е сбъркана. Къде видя обиди? Гузен негонен бяга. Не поставяй всички ученици под общ знаменател! Негативизмът ти прави лоша услуга.

Нито имм деца, нито имам в близост деца. И не съм религиозен, но бих рекъл И Слава тебе Господи. Минавам покрай едно начално училище и вече избягвам да минавам от там. Има много циганчета и не са ми направили лошо впечатление. Обаче съм видял много злоба, агресивност и дивотия от българчета, русички и добре облечени. И ДА, в двата реда на Ученичката има нападение и обвинение. И Да, масово се смята, че някой друг трябва да те ЗАПАЛИ, да те ОПРАВИ, да ти ДАДЕ, все някой друг е виновен и все не е този, горкият, жертвата, невинният агнец. Нападки има и в това на Майката на ученик....Някой друг трябва да ДАДЕ, ВЪЗПИТА, НАУЧИ горкото малко детенце. Някой друг там все е виновен на българина и все трябва някой да му е длъжник защото той е жертва и си плаща данъците

Предлагам да изучават Хари Потен и некой мазен турски писател от обкръжението на Ердоган Паша.....

Някой да се съмнява в плана за геноцид над българите? Вече не знам кой вариант е по-добрия за началниците. Този с военната агресия над суверенна държава ( справки Сърбия, Ирак, Либия, Сирия и т.н.) или нашия, безкръвен преход?

Почна се - Бойко Борисов в музея...Класиците в музея. Божана Апостолова: "Ние имахме най-здравата образователна система. Размествахме основите, разместваме етажите на тази образователна система, докато целия български народ сега трябва да търпи духовната несъстоятелност на новите хора, на тези, които сега живеят в България"." Факт! Ще изокам с Алековото "Пази, Боже, сляпо да прогледа". Слепите водят окатите :(

Ей простотията край няма . Все нещо ровят в образованието и все по големи тъпанари произвеждаме:)).

Това е нелепо да се изхвърлят български класици и говори за неграмотни кадри в Образователната система.Все едно британците или руснаците да си изхвърлят класиците от литературата.Какво е това управление на неграмотници,а учители,родители,обществото къде е и защо все още понасят тази неграмотна групичка да съсипва образованието на България.Нация без добро образование е лесна мишена за всякаква измет!!!

Тук му е мястото да цитирам един коментар на форумец по повод корифея Данаил Кирилов!!!! Та върви си Данаил КирилоФФФФ наперен и едни хора го срещнали и го попитали-Къде отивате г-н Кирилов???? Канен съм на Сватбата на Фигаро!!! Ами какво е това което го носите в ръката-попитали хората???? Това е подарък!!Може ли на сватба да отида с празни ръце????!!! О о г-н Кирилов ами това е ОПЕРА!!!!!!!!!!!!!!!!! Ей пляснал се по темето КирилоФФФФ!!!!Чакайте да звънна на БорисоФ ,че той пък е канен на Лебедово езеро и отиде да си купува ВЪДИЦА!!!!!!!!!!

Получен призив към младите евроджендърски последдователи със ес си мес- като говори Бойко много да пляскате!!!!!Това било важно!!!Така казаха!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Бай Ганьо уби Алеко. Отново.

До 10 години всичко ще отпадне!! Ще учим Селинджъер и всичко друго ,но не и булгаристнско ......То си е факт !! Първо ни направиха бедни ,после неграмотни ,а сега остава само да ни направят и изверги !!!

Разбира се, че Алеко им е трън в очите! Нали ги е изтепосал безпощадно още преди 130 г. Бай Ганьо, Чочоулу о Дочоулу са си същите, че и по мръсни. Сега са се качили на БМВета, Мерцедеси, Бентлита - метлита и газят къде щи видят по пътя се. На времето убиха Алеко физически, сега го махат от учебната програма.... Аш колсун, машалла...

Тия продажни неграмотници изпълняват краварските препоръки за опростачаването на нашите деца, за заличаване на националното им самосъзнание , а после е лесно - ставаме територия за различни експерименти. Всички в МОН са калинки - измекяри.

Повтаря се убийството на Алеко от героя му бай Ганьо!

Стига простотии: Ботев, Вазов, Алеко, Дебелянов, Емилиян или Радичков, кому са нужни? Дайте на децата "Хари Потър", "Шифърът на Леонардо", "Кама Сутра", на забравяйте и за "Винету"! Неук народ кучета го яли, пък и по-лесно се лъже и граби!!!

"Кама сутра" е възпитателно четиво. Написана е от монах. Само една от главите е посветена на секса, а това е тема, която силно вълнува млади и стари, но особено силно - тийнеджърите. И като изключим, че исторически засяга друга епоха, с друго социално устройство, според мен е доста по-добър източник на информация от порно-каналите, най-малкото, за да разбере младежта какво и защо не бива да прави, за да не си скапе не просто кефа, ами и живота.

Ами ...... нЕам думи!!!!!! (грешката е умишлена ... това явно ще е новият стил)

Такива като настоящите властимащи мутри са "приключили" Алеко Константинов.Защо да не приключат и с изучаването на написаното от него.Децата трябва да сричат речите на докторите на науките от ГРОП.

живот с тия реформи в образованието - и няма спирачка за вас. тия планове да отпаднат Емилиян Станев и Алеко са интелектуално престъпление срещу нацията.

от снимката са добра илюстрация на този текст с "падащи" класици. Моля някой да сподели впечатления за Борис Христов, ако има такива. С какви качества творчеството му надминава това на Алеко и на Емилиян Станев. мерси предварително.

Време е на мястото на отпадащите класици , да влязат съвременните такива !Например има крайна необходимост да влязат избрани речи на Бойко Борисов , най-дългото изказване в Народното Събрание на Цветан Цветанов ,уроците по съвременна география на Плевнелиев и Цвета Караянчева, стоте книги на Иво Сиромахов и други титани на съвременната политика и литература!

Кои са Виктор Пасков и Борис Христов и с какво са се прочули?

Сънародници на Алеко Константинов.

Съвременните бай Ганьовци от Правителството не могат да понасят своя първообраз!

Алеко сам си е виновен с неговия герой който казал, че и ЕДНИТЕ СА МАСКАРИ, И ДРУГИТЕ СА МАСКАРИ....Но можеха да го прередактират на ВСИЧКИ СА МАСКАРИ, НО НЯКОИ СА НЕПОПРАВИМИ МАСКАРИ....

извинявам се пропуснах-политиците да спрат да се месят

крайно време е политиците да се месят образованието и да решават какво трябва да учат децата ни защото с тази намеса повече вредят отколкото има полза но дали го осъзнават-надали -някой си мисли че това което е интересно за него е интересно и за другите но щом има власт ще го направи-това е политика на всички властимащи

И СЕГА КАКВО, ЩЕ УЧИМ НА АХМЕД ДОГАН ХИДРОИНЖИНЕРНИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ ЛИ ? САМО,ЧЕ КАРАДАИР ТРЯБВА ДА НАПИШЕ КНИГА ИЛИ РОМАН ЗА НЕГО И ЕТО ТИ УЧЕБЕН МАТЕРИАЛ ! ИЗВИНЕТЕ МЕ ЕВЕНТУАЛНО,АКО СЪМ ДОПУСНАЛ ГРЕШКА ПРИ ТУРЦИЗМА , НО АЗ СЪМ БЪЛГАРИН И ТО СМЕЯ ДА ЗАЯВЯ С ГЛАВНО„ Б” !!!

Принципно, подкрепям мнението ти. Само, че... 1. Доган не е оставил много да четене - има, не е като да няма, ама чак пък да го изучават децата в училище... 2. Щом си Българин, при това с главно "Б", както казваш, и даваш предложение децата да изучават Доган, дай да добавим и речите на Б.Борисов, Ц.Цветанов, Ц.Цачева, Р.Плевналиев, Цв.Караянчева, А.Тодоров, Д.Атанасова, Сп.Гърневски и много други знайни и незнайни "титани" на мисълта от ГЕРБ - чини ми се, че много "богу" угодно си ги пропуснал. А и това "Богу" как пасва на Боку, мани, мани ... 3. Не пиши с лавни букви - писането с главни букви е равнозначно на викане.

В интерес на истината, бай Ганьо в сравнение с някои от изброените от Вас личности, а бледен, анемичен образ на фона на съвременните колоритни трагикомични герои на деня и техните амбициозни професионални, пък и лични възжделения!

Мисля, че за всички учебни заведения в България, по всички дисциплини трябва да се въведат като задължителни изучаването на "творенията" на безстрашния трибун, соц. тирбушон, ибрикчия на правдата, кирка на комунизъма и лапач от трапезата на нова България. Той е!

То пък понеже вие ги помните като сте ги "учили". Като прехвърляш топката за образованието на детето ти в ръцете на държвата, кви претенции имаш след това.

Виктор Пасков не е автор. Той само сглобява някакви отделни страници. Със злоба. С много, много злоба!

или отпадат от учебниците? Я да видя какъв е случая с Емилият Станев - „Крадецът на праскови“, „Иван Кондарев“ (засъбитията свързани със Септемврийското въстание от 1923 г.), книги за деца и юноши: „През гори и води“ (1943), „Лакомото мече“ (1944), „Повест за една гора“ (1948), „Когато скрежът се топи“ Тема история на България. От този период са романите „Легенда за Сибин, преславския княз“(1968), „Тихик и Назарий“(1985), „Антихрист“(1970), „Търновската царица“ (1974) и др. Няма други изход освен да се премине на домашно обучение и събиране на книги на хартиен носител. Въпросът е - кои ще са следващите български писатели, които ще отпаднат?

За съжаление не е въпроса кои, а кога ... Година след година, един по един ще ги "подменят", че понеже в съвременната ни литература са титан след титан.

а това как ти звучи? получавам признаци на диабет, като го чета: "изоставянето на хронологичния принцип на изучаване на творбите. Те са групирани на тематичен принцип - "любов", "вяра", "надежда" и т. н." Лично на мен - дори сектантски. Май неслучайно е пропусната майката на трите сестри - Мъдростта (т.е. София).

Ем така де, по-добре да вкарат корана и известни турски автори, нали за това се борят в парламента ...

В този ред на демонтаж на образованието в България се сещам за една бивша заместник министърка - г-жа Ваня Кастрева, а сега отново на висока длъжност в МОН. Такъв светъл и лъчезарен "енциклопедист" трудно се избутва от хранилката...Уникалните съждения на тая женица са потресаващи: "Робинзон Крузо е само един от авторите, които са в шести клас"...Направени са преди две години в телевизионно интервю. Тоя Крузо много е писал май, та е завъртял "лейката" на Кастрева...Явно хората в това министерство, както и доста други българи много старателно и с желание приемат опростачването и неграмотността на нацията като свое "морално" задължение, за да станат децата ни още по неуки и умствено скопени. Тази армия от чиновници съкращава, пробутва, осъвременява, но въпреки това ще си остане клиентелистка кохорта. Да са ни честити новите отпадания и подмени в програмите! Емилиян Станев е един от най-брилянтните автори в българската литература, но май творчесвото му и песните му, както не е казал друг поет "пак НЕ ще се четат"!..

Шило

Бай Ганю победи Алеко! Реалността в България!

Как ще отпадне Алеко за сметка на някои съвременници, които времето все още не е утвърдило като класици?Кой болен мозък измисли поредната идиотщина?Не може ли тези съвременните да бъдат добавяни или променяни по преценка на учител, защо това да се случва с Алеко и Емилиян Станев?Първите ми спомени от "среща" с произведения на Емилиян Станев са от 4-ти, 5-ти клас, тогава когато се формира човек и интересите му.Наистина, той ме плени и с удоволствие изчетох всичко, което ми попадна от него, дори и това което не беше в програмата.Той, който пише толкова човешки, достъпно и с обич към природата ще бъде заменен от някои си, за които малцина са чували.И после защо децата нямали интерес, защо не учели?Ами, изхвърлете всичко човешко и достъпно от образованието и после се чудим дружно, защо все повече деца игнорират образованието, защо не четат, защо са по-близко до приматите, отколкото до нормални човешки същества!

Най-добре е да отпадне образованието. Неграмотният се управлява и манипулира по-лесно! И по-малко проблеми създава на неграмотните управляващи.

И какво са написали въпросните авторчета ?!

Минусджии ! И какво са написали тези смешници , че не разбрах ?!

Най-известната им творба е ОДА ЗА ТИКВАТА И ПЪПЕША

"Пенчо , бре чети ! Пенчо не чете" ---- купи си книга, не стой само пред компютъра....

Шило

Е, Илияне, Илияне....Няма бъдеще с такива като теб.

Аз когато съм чел Любен Дилов Старши тези не са знаели азбуката !

Много защитници на никому неизвестни авторчета !!! Кой ще защити Алеко и Емо Станев , селяндури ?!

Благодарение на ,,Бай Ганю прави избори,, и ,,Бай Ганю - журналист,, децата на България ще разберат как се манипулира простия материал на рамадан кънев и червената лъжкиня с лъжи,фалшификации и хибридки срещу правителството на Бойко Борисов!Цялата червена преизподня от драгалевци и позитано се впрегна да кумува ромите за да изберат генералшата деса за пезидентин!

ти какъв си -син ,зелен или препикан гербер смотльо

Кой... няма да казвам каква дума ми идва, че ще ми махнат коментара, ги измисля тия.............

Както го карат скоро може и училището да отпадне.То и циганизацията на нацията върви с пълни темпове.Никой не му трябва образовани избиратели а по скоро послушно стадо-кебапчета и челга на корем и пейсърце кради влачи до откат.

Не съм чувал за Виктор Пасков и Борис Христов. А и не ме интересуват. Сигурно това е направено за да започнат да се купуват техните произведения.

Реформа, преведено на български, означава да се премахне това, което е доказано с годините и е работещо, и да се замени с нещо, Бог знае какво, измислено от нечия чиновническа главица, която нивга не се е докосвала до практика в дадената сфера. Та и с образователните реформи така...

Това което е доказано и работещо с години е това което дава бъдеще на децата. С години доказвахме, че за да получиш качествено образование трябва да отидеш на запад (това беше факт и по времето на комунистическия режим). Та, хайде да се въздържаме от слагане на етикети. Най-малкото литературата ни не учи децата да мислят а да зазубрят готови трактати на тема "какво е искал да каже авторът на"

Като бивш учител по български език и литература ще Ви кажа, че никога не съм изисквала от учениците си да възпроизвеждат нечии чужди трактати. Винаги съм искала да имат собствена гледна точка, да почувстват творбата и да намерят нещо за себе си в нея. Литературата и четенето, в частност, би трябвало да обогатят вътрешния ни свят, да провокират определени изживявания у нас, а не да ни карат да заучаваме литературна критика и да се опитваме да кажем какво е мислил авторът, когато е писал произведението си. Знам също и че повечето учители по литература, притиснати от учебните програми, от образователните реформи, от недоимък, от директори, родители, ученици... са загубили онова, което ги отличава от останалите колеги в училище - дълбоката душевност, която да предадат на учениците си.

Никак не е приятно да се откриваш сред образите и героите на големите писатели, особено пък, ако те осмиват или критикуват. Картинката е ясна!

В гимназията, моята Учителка по литература, като влезе за първ път при нас каза нещо, което помня и до сега. Моята работа е да ви науча да мислите, да познавате света, България и хората. Ако успея, вие сами ще намерите книгите. Ама тя беше УЧИТЕЛКА. Сега са преподаватели. Сигурно идва от препоръки дава всякакви. В зависимост от това, какво каже "Началника" или този, който дава повече пари.

Сега са преПРОдаватели.

"Той ни извая като като личности, както скулптур вае с обикновенна глина." Похвално е делото на учителя Ви, още повече, че и до днес говорите с уважение за него. Но...българският език драстично Ви куца: - произведението на изкуството се нарича "скулптура", но ваятелят: скулптОр; - обикновеНа се пише с единично Н, тъй като в м.р., ед. ч. думата има наставка -ЕН-: обикновЕН.

Алеко е писал политическа сатира. Безумното натрапване на алековите творби на децата е довело до парадокса че Бай Ганьо се възприема като типичен българин. Айде поне като политик да беше, ама не - именно българин. Байганьовщина е станало синоним на българщина, а не на политика. Т

Все едно е писал за днешното време! Такъв си го имаме и гледаме ежедневно. Защо да не се изучава?

Има една карикатура: Бай ганя убива автора си и тя е напълно показателна за ситуацията тук. Импотентни хора ръководят образователната система по политически поръчки. Това е то Българийка. Ах Алеко, Алеко защо стигна толкова далеч със Бай Ганьо, че да покажеш как стават днес нещата с това, което си писал преди 130 години!

"Винету" се изучава, нали?

Че издател като Апостолова казва истината а учителите, явно за жалките си заплати, са съгласни с разрушаването на Българското образование. Родитилите, чиито са децата, никой не ги пита. Аз имах в гимназията прекрасен учител по литература - не искахме да излизаме от неговите часове след звънеца. Продължаваме в коридора дискусиите. Тогава излезе филма "На учителя с любов"....героя на Сидни Поатие е бледа сянка пред моя учител по литература. Той ни извая като като личности, както скулптур вае с обикновенна глина.

"Той ни извая като като личности, както скулптур вае с обикновенна глина." Похвално е делото на учителя Ви, още повече, че и до днес говорите с уважение за него. Но...българският език драстично Ви куца: - произведението на изкуството се нарича "скулптура", но ваятелят: скулптОр; - обикновеНа се пише с единично Н, тъй като в м.р., ед. ч. думата има наставка -ЕН-: обикновЕН.

Азбукарите отдавна ги няма. Между другото....в Българският език няма думи започващи с Ф.