След полския водопровод - български прислужник

Емиграцията изтощава трудовите ресурси на страната. Още отсега трябва да се предприемат незабавни действия за компенсация на тези изтощени трудови ресурси.

Обратно в новината

Коментари - След полския водопровод - български прислужник | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Продължавайте да "гледате напред" за да видиме докъде ще я докарате!

"След полския водопровод - български прислужник"... КАКВО ТОЧНО означава ТОВА заглавие?!!

проблем и решение, а не да изброява факти оттук оттам. 2,2 млн българи живеят и работят постоянно в чужбина. Как може да се промени тази тендеция, това е работата на учените от БАН, а въпросният псевдоучен трябва да си стои вкъщи. Нали всички знаем, че няма 2 млн български прислужници, а заминаха хората с дипломите. Къде е статистиката на завършващите български студенти за причините ,които ги карат да изберат света. Там е заровено кучето и който го намери ще остане в БАН.

Решението е ясно - изхвърлете "калинките", пъхнете мутрите в затвора, оправете законите, предложетте адекватни заплати на тези хора и те ще се върнат.

Българите ще захранват икономиката, докато са живи родителите на емигриралите, или докато синовете и дъщерите не са изтеглили родителите си навън. Иначе подрастващите са неграмотни и на 20 г. не правят разлика между лице и периметър на триъгълник. Това е последната ми констатация от преди седмица.

Имаме си хубава българска дума "виждане" а не чуждицата "визия", мили ни "журналисти"!

Около 90 % от българите в Лондон искат да се върнат в България. Някои се завръщат и след 3-4 месеца обратно кацат в Лондон. Българските заплати не стигат на хората за елементарните им разходи. Отделно здравеопазването е отвратително - не си ли платиш умираш! Скоро погребахме много близък заради лекарска немарливост. Само заради това никога не бих се върнала. Нека всеки намери своето място и ако му стиска да стане емигрант! Никак не е лесно, повярвайте ми!

Г- н професора да не изкривявя данните, за да се хареса на управляващата банда, понеже отлично знае, че и "БАН" е на мушкаката ако не слуша. По- добре е да отговори на въпроса кой е виновен, полският водопроводчик да бъде заменен от български прислужник. Разбира се, че много българи са съгласни да работят кофти работа в чужбина, отколкото да седят безработни в България, но те не са виновни затова. Да анализира също защо се уволняват доказани професионалисти в журналистиката, например.

Guro Mihailov, как ще има мисленето за нормална дарJaва като тои мисли само в една посока - как да заграби повече !!! Cинат ми владее няколко езика и заварши един от наи-престижните yниверситети в света ! Cега пести пари за неговите деца да заваршат Xарвард ! и как ще стане това в булгаристан ???!!! при крадци и мафиоти просто не става !

Фактите са показателни . След влизането на България в ЕС , Родината ни беше Обезкървен от Млади ,Можещи,образовани ,активни хора , и България беше оставена в лапите на избраните от САЩ и ЕС слуги-управляващи като ГЕРБ ! Останалите мислещи хора са Неостатъчно малко за да се Преборят с болести като ГЕРБ ! Бъдещето е много тъжно за съжаление ! Имаме ГЕРБ с милиарди ограбени от нас=властването им ...до когато си искат ...или до когато бъдат Свалени! За ГЕРБ ...колкото по зле ...толкова по-добре !

БСП Унищожи България и продължава да вреди.

... защо в заглавието е: полският водопровод... а в самата статия е: полският водопроводчик?!? ако не уважавате себе си, драскачи... поне се опитаите да уважавате... читателите си, чукчи-писатели такива!

Най-големият терорист (не ни трябват вносни) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

Щото ако не бяхме в ЕС щяхме да сме цъфнали и вързали...Съветският съюз го няма отдавна,ако си забелязал.Ей такива "пророци" като тебе са супер вредни - ограничени и тесногръди.

България е млада държава докато укрепне да стане нормално демократична трябва да се управлява силово , сега все още не е станала нормална. За да стане такава , е необходим закон : Ако не знаеш ще те научим , ако не можеш ще ти помогнем , АКО НЕ ИСКАШ ЩЕ ТЕ ПРИНУДИМ. НЕ ИЗПЪЛНИМ ЛИ ТОВА НЯМА ДА ИМА БЪЛГАРИЯ.

Има изтичане на мозъци от ромски произход.

За съжаление дебитът на този поток е много малък...

"Страна с ниво на развитие като нашата трудно може да се състезава с кадрите, които се предлагат на пазарите на високоразвитите страни." С това напълно не съм съгласен. С какво например един бг-учен лекар или инженер е по-лош от масовия иднийски или пакистански циганин който вече е типична персона на трудовия пазар на Западна Европа!?

с отношението на съответната западна държава към него

Несъгласието ти,вероятно е емоционално.Но то не променя реалния факт - че е истина,макар и печална.И ако си живял и работил 2-3 години на Запад изобщо няма да задаваш наивния въпрос.

аз съм на т.нар. запад. инж., на който пакистанските и идийските цигани могат само да носят куфарчето.

Личи че не знаеш. Работя с индийци, българи и всякакви.... Един индиец говори перфектен английски, което не е за подценяване, защото е отраснал ва такава среда и е учил на английски. ДОбрите индийски университети (ITT например) произвеждат кадри на нивото на харвард и оксфорд. Просто си расист и си търсиш как да принизиш другите. Има и перфектни български специалисти, но не сме нещо по-особено.

гледаме напред и това е. Да, но не виждаме по далече от носа си. Работата на пожарната е да гаси и замазва.

Истински знаещите и можещите хора в България не са много.По лошото е, че нищо не се прави това да не е така.

RR, истински, добре образовани и можещи има, но заплащането на трyда им не отговаря за положенuя от тях трyд ! A богати крадци на високо ниво в булгаристан колкото щеш ! имаме BALGARI, които работят в наи-престижните инститyции в света ! Hе идват, защото знаят много добре колко стрyва технuя трyд ! Dокато всички yправляващи, на всички нива не променят мисленето си / т.е. чипа в главата/ така ще баде !

В крайна сметка за това ни приеха в ЕС - да решим техният въпрос с ниско престижните професии в сферата на селското стопанство, строителството и гледането на стари и болни хора, кактно и да ни вземат високо кфалифицираните специалисти.

Питам умните бг работодатели кога ще въведат почасово заплащане в България!

Когато пазара на труда ги принуди!

а държавните служители, назначени с връзки и шуробаджанащина кога ще си платят осигуровките...

Да им се чудя на имигрантите -да загърбят всичко българсо и родно и да хукнат по разни краища. Хаймани! Нямат ли си татковина? Затова предлагам:Всеки който над 3 години хайманува да се лишава от право за гласуване, а над 5 години да се лишава от гражданство.

... затова не си фактор, които да... решава...

Хаха, бмб, вие сте от герб, нали? И имате диплома 'за вишо' от бургаския плаж, пардон 'университет' или друг селски 'университет', нали? Почетете малко да си изясните кои са емигранти от България и кои - имигранти в България :)))

Данъкоплатците са на привършване ! Вече ще пращат в натура от чужбина в България нрани , лекарства и дрехи ВМЕСТО ПАРИ !

Плащайте на кадърните работещи !!! Плащайте им и ПЪЛНИ ОСИГУРОВКИ ! Иначе - всеки българин ЕООД ! Не додирайте работодатели андрешковци, които крадат осигуровки ! Задават се тълпи гладни и бесни , но интелигентни пенсионери ! Ако са бесни са изобретателни и опасни.оо

много жестоко... това е почти като жестоката химическа кастрация, въведена в Русия.

млади хора изгонихте от работа старите хора навън дето работят. Младите хора преживяват с изпратените от тях пари. После те ще заместят старите хора навън и те така.... В природата няма вакуум. Всяка коза за свой крак.

И какво излиза? По тези данни безработицата е над 30 процента. А правителството, обяви че била под 10.

Даже е над 80% Махни деца, пенсионери, цигани, мними инвалиди, кръчмарските експерти и т.н. Не работи само този, който не иска или който за нищо не става.

от отдавна говориш тези неща, но уви! Няма кой да те чуе! Не те чу и Първанов докато беше част от първият му екип като негов секретар в твоята област и за това и напусна, нали! Продължи с научната си дейност като вярваше че с ум можеш да промениш нещата, но твоят приемник, Калфин, постъпи по друг начин и за това изостави научната дейност и пое по пътя на политиката и благините от властта. Това го пиша защото и двамата сте нагледен пример за това как коренно различно действат в интерес на народа и в условията на демокрацията високообразованите люде у нас!

че такива като Първанови ще продадат хотелите си щото няма посещаемост?? Не може хем в рая, хем оная работа докроя. И другите са хора.

ама само ако има повторение на действията от 44-та година на партията която оглавяваше Първанов!

Бай Тошо ще го търсите, задника му да целувате! Щото неговият боди-гард е сто нива по-надолу!

Аааа, не жалим толкова......стига ми да погледам малко панелките и разрухата в бг селото. И бързо, бързо ми минава.

Иван Петров

е, и? преди можеше да си купиш апартамент, щом работиш. сега, нямат работа над 30% от хората. а тези дето работят, нищо не могат да си купят като жилища. селата при Тошо процъвтяваха покрай ТКЗС-тата. Филип Димитров ги разби и донесе безработица и обезлюдяване по малките селища

за гдето осигури фамилията за столетие напред ли...

Твърдението, че 250 хиляди млади хора нито работят, нито учат не съдържа елементи на анализ и е безполезно за правене на изводи. За да работят, не само трябва да искат, но трябва и да са учили. Образованието обаче не е единственият вариант. На времето малцина са имали високо образование, но са имали занаят, квалификация, дори неуките земеделци са усвоявали огромен хилядолетен опит. За да ушиеш един качествен костюм по мярка на клиент трябва да си учил поне 5-6 години занаят при майстор и след това да имаш години трудов опит . Къде днес се учи това? Къде са занаятчийските училища? В много западни страни един младеж, на който не му се учи или не му върви ученето, може за няколко години да усвои примерно дърводелска професия, без да учи много теория, и да стане полезен за обществото. Образованието не трябва да се превръща в самоцел, един висококвалифициран готвач, музикант, спортист също може да е полезен на обществото.

Точно такива кадри липсват в момента на бизнеса у нас - квалифициран помощен / изпълнителски персонал- камериерки, готвачи, стругари...

Ако плащат ЗАПЛАТИ, а не "социални помощи" за качествените специалисти и работници, набедените ни "бизнесмени" няма да се оплакват от липса на персонал...!!! И те така...!!! Да...!!!

вместо да говориш за многото западни страни, се върни само 20 години назад и се информирай колко СПТУ-та имаше, колко професионални гимназии и колко техникуми, както и училища към големите заводи - в Стара Загора например, Враца, Свищов.... И прочети част от словото на Маргарет Тачър за нашето образование ТОГАВА!

Различните видове техникуми, СПТУ и т.н. бяха преди всичко училища, институции от образователната система. По-горе имам предвид не средни училища, а места, в които се усвояват професии, в т.ч. чиракуване при майстор, каквото в България няма, но и дори да има, не се признава официално. Нещо подобно бяха т.н ПУЦ-ове, но не знам колко подготвени специалисти излизаха оттам. Разбира се, нняма нищо лошо в това да се усвоява професия или занаят в средното училище, но трябва да се даде възможност за подготовка без много теория.

Стига с тези мантри за производство и работна сила, защо не си зададем въпроса какво ще правим когато всички стоки се произвеждат от роботи и 3D принтери? И дали няма да имаме огромен излишък на работна сила? Какъв доход и потребление ще имат тези хора? Може би се приближаваме към Безусловен Базов Доход или РОБОТОвладелски строй или парите ще изчезнат или нещо друго? А прогреса се движи в тази насока...

Разумен довод. След 10 години роботите ще произвеждат огромна част от стоките и услугите.

Мда-а! И едни мармотчета стоят и завиват шоколади в станиол!

Може би е добре да търсим контролирана миграция с трудови визи от страни с близка култура - Армения, Грузия, Украйна и т.н.

Естествено,че допускане на трудова миграция е абсолютно належащо и неизбежно.Но у нас всичко се случва бавно и трудно.В момента не достига работна ръка по морето,но никой няма право да назначи чужденец,въпреки че липсва кандидат -българин.А в същото време гастарбайтерите от Източна Европа инжектират икономиката на Запада с нискозаплатен труд.Защо и ние не го правим?

Боже, колко много думи..... А в крайна сметка някой да прочете нещо ново, нещо което не е известно на всички (освен на бащицата ББ, разбира се, той знае всичко, но никога най-важното и съществено за страната и хората!).

Пропуснат е "приносът" на медиите за емиграцията-те непрекъснато издирват новини или случки, подходящи за очерняне ставащото в родината ни и възхваляват розовата страна на всички страни по света.

стандартна тактика. Абе сами ще си поискате накрая Бай Тошо, ама...

Да си поискаме сами Т. Живков? Неее, благодаря. Имаме глави на раменете.

Нема се пУашиш г-н Процесоре! Както е тръгнало в Западна Европа, скоро ще имаме миграция от Запад на Изток - в България. Само требе да устискаме да не пускаме афро-азиатските орки у нас. А за да задържиш хората в провинцията освен основното - работа с нормално заплащане, трябват и още "нЕкои неща": нормална инфраструктура (не магистрали), пътища - проходими през цялата година, здравеопазване (не като ти се разболее детето да го качваш на колата и да търсш доктор през 9 села в 10-то, само за да разбереш, че той е мъртво пиян), трябва да не спира тока, да има интернет и други подобни "западни глезотии"...

Ами той Андонов от "Под прикритие" точно го каза: "В тая държава останаха само вафли, перуки и к*ви"!!!

Добре сравнявате с Испания,само дето там не те рекетират с плащане на безумни такси и консумативи,когато влезеш в болница,а всичко е напълно безплатно ,когато си осигурен за разлика от тук!Това е най-болезнения недостатък заедно с възнагражденията .Когато се спре да се източва от всичко и се върне отношението към хората,такова каквото им се палага...то ако не е късно може да не закриваме държавата!

Като им чета глупостите на тези от БАН се чудя защо ги търпят , сутринта една умница ни обясняваше как средната заплата в България била над 900(деветстотин) лева сега и този тъпан.р , защо не отчитат и това ,че хората няма какво да работят , че има региони в които реалната безработица е над 90% , че в бюрата по труда ако не получаваш обещетение просто те отписват за да не им разваляш статистиката и още куп други глупости . Или и ние като Меркел ще си внесем араби като работна сила да ама и те не ни искат .

Ми направи си проста сметка де. Онази от МЗ с 10 000 заплата и още 10 човека с по 420, каква средна се получава?

Едни ядът картофи , другите кюфтета- средно мусака!

Ако открием много петрол, арабите може да дойдат да го търгуват и да си наемат пакистанци да им работят.

Скоро ще бъде голям майтап. На онези, на които им харизаха заводи за милиарди синовете ще започват да фалират и скачат от много високо (без парашут).

Баце, тоя филм вече го гледахме, само че никой от никъде не скачаше, просто разпродаваха машини на безценица, които гърците купуваха, като топъл хляб, режеха за скрап и т.н., та предприятия унищожиха, те забогатяха.

А сега - в ГЕРБерската ера, забогатяват от грабежа при обществените поръчки - главно за строителство на инфраструктура. Като свърши, обаче, еврофинансирането през 2020 г., ще настъпи упадъкът и в тази област. В докладите тогава ще се говори не само за Северозападналите райони - цяла България ще бъде западнала с 1% милионери и 99% беднюги, но средна заплата за страната примерно 1900 лв.

"Това е в посока на твърдението, че имаме работна ръка, но тя не се използва". Някой идиот си мисли, че може да прати 30 годишен тъмнобял човек в първи клас и на 50 да им е готов работник.

Едно време куките прогонваха хората и тогава пишех, че е погрешна политика. Никой не обръщаше внимание, но пък и днес се продължава по същия начин. Гласът на този човек ще остане като глас в нищото, защото в тази държава това е държавната политика. Това ще е така, докато не се намерят хора, които да са готови да отстъпят власт веднага щом видят по- способен от себе си или има механизъм, който да издига и сваля управниците адекватно бързо с цел назначаване на хора, които с труда си са доказали, че могат да извършват управленска дейност, без да крадат. За следващите 20 години не чакайте подобрение.

какъв е този "полски водопровод", бе???? Не беше ли "полски водопроводЧИК"?!

Алоу, чи к'ва й разликата между водопровод и водопроводчик бе?

Паисий

едното са тръби, а другото човек! Анадъмо?

По добре прислужник в чужбина,от колкото прислужник на българската мафия.

По-добре богат и здрав отколкото беден и болен!

Връщането на българските емигранти няма да стане с "пропаганда и агитация",нито с административни принуди, а със създаване на условия за нормален човешки живот,ред и законност.

Вие създайте условия (вие, защото аз няма да доживея това) и тези от чужбина ще се върнат. И какво става? Те ще ходят само в устроени държави, понеже са по-умни. А тук глупавите да се борят да спасят държавата...

Некоснтруктивно мислене показваш. Българите в чужбина мислим за Бългаиря, мног оот нас правят много за Бългаиря, а някои от нас и ежедневно. Масата български наод е лишен от знания за живота, благодарение на комунизма. Обременен е с деструктивно мислене и подход и емоционална некомпетентност. Това прави средата на моменти непреодолима за подобрения. Но не точно останалите са глуапци, а излезлите навън умници. Всички сме българи - ето това е, което забравяме. Това е дадено свише да е така и има смисъла: да се държим, да правим заедно за рода и Родината, да изпълним дълг. Комунизмът подмени чувството за дълг с преданост към пошла Идея и по този начин блокира нерва на българина към национално единение. Така всяка дребна завист, злобичка, дребно интересче - доминират над общия интерес и провалят големи каузи. Докато не възвърнем истинския патриотизъм на българина, ще имаме проблем. А този патриотизъм не се връша с табелка на партийната централка "Патриоти". Връща се със съзнание. С труд, с умност, с мъдрост. Почва се с образованието и правосъдието - те са постамента на патриотизма, те внасят разум в нацията, че да има почва за патриотизъм. Луда нация не може да е патриотична, тя и е просто луда. Като постокомунистическа.

Аман от оптимистични стъкмистики! Като само 1 милион са напуснали държавата, къде са останалите до 9 млн., с колкото ни завари демокрацията? Ако не са напуснали държавата, а са измрели що за оптимизъм е това?

Останалите? Вечна им памет на останалите.

Няма страшно,нали за това се борехме,да няма държава!?Едни малоумници и продажници казваха,че държавата е лош стопанин и ние ги послушахме,защото не искахме да разберем,че държавата е такава ,каквито сме ние!И сега -както казват руснаци - "за что боролись,на то и напоролись".А иначе ние сме добри прислужници,слугинският манталитет ни е вроден -най-добрият пример-сегашните управляващи начело с ген.инж.д-р Б.Борисов и росното недоразумение.Като заключение -ние не искаме наша българска държава,не можем да се управляваме самостоятелно/суверенно/-въпрос на време е някой да завладее политически ,икономически и т.н територията и да устрои нова държава според разбиранията си.Имам съмнение,че на българските граждани няма да им стане по-добре от това,но такава е реалността!!

откъде ще намерят висококвалифицирани вносни кадри и да работят за 600лв.

Уверявам Ви,че в момента напр.няма машиностроителни кадри от всякакви специалности,даже ако предложете заплата 1000 или 1500 лв.Казвам го от личен опит!Има такива само с претенции за заплата ,но са неграмотни-не мога да четат чертежи,не могат да измерват с различните уреди,не познават предназначението на различните режещи инструменти,не разбират от технология.Машиностроенето в България умира-щом си отидат тези ,които в момента са на възраст от 50 до 60 г.-край!!

То е умряло, какво да умира. Нормално, 20 години вакуум, кадърните или са избягали или измрели или преквалифицирали. Младите, нормално, нямат опита, щото традицията е прекъсната. Каква подготовка да имат, като 20 години са изпуснати, то тези които ги подготвят са назад с материала. Нас ни бива в това да разрушим нещо до основи и после да се мъчим да го градим пак.

Освен голяма част от държавните чиновници, в икономиката трябва да се включат и тъмнозелените, които живеят от кражби и социални помощи. Или някак да се ограничи прирастът им - поне да не тежат на останалите намаляващи, които трябва да ги хранят.

По-точно... и ужасяващо определение на работното "ниво" на българите и отношението към тях в чужбина не съм виждал досега- "български прислужник"! Но то и тук т.нар. "елит" се опитва да ни направи такива... и, за съжаление, много вече са станали...

ще заприлича на западните страни? На страните където бягат българите! Направете съдебната реформа! Вкарайте престъпниците в затворите или поне ги уволнете от държавните постове , които заемат! ТОГАВА ЗАПАДНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ ЩЕ ДОЙДАТ И В БЪЛГАРИЯ ВМЕСТО БЪЛГАРИТЕ ДА ХОДЯТ ПРИ ТЯХ НА ЗАПАД!

И защо са ти западни инвеститори, които плащат по български мерки? Да си чул някъде в БГ западна фирма да плаща на работещите нея, не на мениджърския си екип, западни заплати?!

са със заплати от по няколко хиляди!