ЦИК: Отложете електронното гласуване, крие рискове

Централната избирателна комисия (ЦИК) смята, че въвеждането на електронното дистанционно гласуване трябва да бъде отложено.

Обратно в новината

Коментари - ЦИК: Отложете електронното гласуване, крие рискове | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какво лошо видях те ,хората искат да останат на власт завинаги !! ,а се оплаквах те от Бай Тошо хаххаха, че сега е същото ,хайде намерете си държавна работа без да сте покровителствани от Партията даа ама нямаааа, има работа само за малоумните роднини на ченгеджийте може да е тъп като бански налъм ,ноооо какви им трябват на тях да са по тъпи от тях и да не задават въпроси и да си кротуват ,че на Софията не се идва туко така и така кучетата лаят а кервана си върви . Народееее докато си толкова прост ,че да оставиш тези да те управляват недейте да се оплаквате,че нямате пари пари има само че не са у Вас, Пак недейте да гласувате правете на пук !!!!

Най-после ЦИК разбраха, че трябва да се съветват със специалисти, а не с политици.

Не знам за белите държави, как се отказват, но със сигурност знам, че електронното гласуване е силно препоръчително за Европейският Съюз, ако не се лъжа беше в задачите за следващите 3 години, лично Меркел заяви, че в рамките на съюза трябва да се гласува дистанционно без никакви ограничения.

Белите държави се отказват, ние ще въвеждаме. Както винаги, не се поучаваме от грешките на другите.

от известно време подозирам, че точно това е целта и изобщо не е "грешка". От 10 години Цв.Цв и ББ играят на лошото и доброто ченге... най-вероятно ни се подготвя подобен ченгеджийски капан от вида, "не, не, не, е добре от нас да мине... щрак - паднахте ли ни сега на гюме, на ви една демокрация, офци бяхте, офци си останахте, ще ви стрижем по 3 пъти на сезон".

не - никакви фалшификати няма да изпаднат зад борда! ;) но наивността ти е много сладурска! Ти кога ще осъзнаеш, че електронното гласуване като интерфейс може и да прилича на пазаруване и банкиране он-лайн, дори изпитване он-лайн, но всъщност няма нищо общо? Кой ще раздава ПИН-овете??? какъв е проблема да се създаде ПИН на човек, който никога не гласува и някой друг да гласува от твое име??? как ЦИК ще установи, че лично ти си гласувал, а след това ще "забрави", че ти си ти и ще гледа как си гласувал? Повярвай ми - електронни избори е еквивалентно на ГЕРБ+ДПС = ВНЛ

Би ли могъл да обясниш на неуки , като мен , каква е разликата между електронно гласуване и плащане с банкова карта по интернет. Разбрах, че интерфейса си прилича, а каква е съществената разлика. Тези пик кодове, които общините раздават за да си плащаме данъците по електронен начин, също ли са толкова ненадежни, както евентуалното електронно гасуване?

това са 2 въпроса ;) 1. ПИК-овете за плащане на данъци - на теория трябва да са сигурни, на практика не защото с елементарен keylogger може да се открадне. В случая най-лошото, което може да се случи е да ти откраднат лични данни, а най-доброто да ти платят данъците ;)

2. Плащането с банкова карта всъщност минава през автентикация и със сървърите на оператора, който ти е издал картата. Дотук всичко е същото като плащането. Но след това в единият случай в рамките на същата транзакция се обменят едни пари виртуално между банковите сметки, докато при гласуването процеса приключва и се чака "отварянето" на бюлетините. Това е втори процес като няма ясен интерфейс между двата. Ето тук е едно от местата където електронното гласуване може и най-вероятно ще бъде атакувано от зловреден софтуер. Липсата на свързващи идентификатори на вота преди и след отварянето (което би следвало да се прави на отделни машини) е потенциал за подмяната му, а наличието на такава връзка разрушава тайната на вота, което по закон в момента е забранено и КС не се церемони да касира такива избори. Накрая - от карти се крадат пари, но ако се усетиш навреме, може да се вземат мерки и паричните транзакции да се обърнат. При гласуването не е така. Прочее - какво предпочиташ да ти откраднат - пари или вот на избори?? Аз лично ще прежаля парите, щото пари се изкарват, а откраднати избори не.

Продължавам- покупки на всички видове билети за всички видове превозни средства от смартфона......но за гласуване... вие луди ли сте , ще ви копират пин- кода! Айде, направо си го кажете- не ви отърва, щото тогава изборите ще са истински и разни фалшфикати, ще изпаднат през борда!

Човече, хабер си нямаш за какво говориш, затова другите ти се струват луди.

Интересно , как мога да си плащам с банковата карта(издадена от най-крадливата бг банка) в цяла Европа, дори в Сърбия, Босна и Албания, без проблеми единствено с четирицифрен пин-код..... А за гласуване по интернет и дума да не става - то браузъри, то мишки то проблеми.....!

ами точно защото можеш само с 4 цифрен код разни тарикати ги хващат през месец с крадени/копирани карти... как ще се почувстваш ако се окаже, че секунди преди да хлопне мандалото изведнъж вместо за ГЕРБ си гласувал за ДПС или обратното????

Как ЦИК ще установи, че лично ти си гласувал, а след това ще "забрави", че ти си ти и ще гледа как си гласувал?

goose

По същия начин, като с банковата карта - инфото се оторизира извън системата за броене на гласовете и към нея отива само резултатът от гласуването без никакви други данни. Елементарно е за реализация. Само че тогава една камара трикове като снимане на бюлетината за 10 лева в брой ще започнат да заминават в кофата ... за това е и това ритане срещу електронното гласуване, на една камара народ ще му секнат изборните далаверки.

Сега ще ви кажа- живея на запад. В училища и университети се полагат изпити като се използва компютър. Една част от изпитите са тъй наречения мултипел чойс- тоест само маркираш правилният отговор. При един от подготвителните ми изпити ми беше показано как аз която знам какъв отговор съм избрала и маркирала е регистриран като съвсем друг- грешен отговор. Това ми беше показано като като се върнаха на страницата с отговора който бях дала. От тогава разбрах, че най- лесно се манипулира електронното гласуване, изпит или каквото щете.

тъй, тъй - пак добре, че не са ти казали, че вече са те скъсали на изпит, на който не си ходила изобщо. Щото по избори у нас и това може да се случи.

Предизвикателство за всеки! Твърдя, че на всеки аргумент "за" електронно гласуване мога да изкарам аргумент "против", който е извън сферата на личните нападки. Пробвайте ме! :D

никой? Хайде де - мъчи ме тролска себорея по пръстите...

Как да те питам като вчера ми блокираха IP адреса, а аз продължавам да пиша коментари въпреки това, макар от Франция? :)

Какви са тези от ЦИК че да решават за мен кое е полезно ? Въвеждайте по - бързо и да гласуваме в края на годината , нов Парламент !

За какво ти е нов парламент? Като течета явно имаш доверие в сегашната власт.

Хубавото на електронното гласуване е, че ще вдигне активността на 110% до 120%. Освен това дори няма нужда да участвате - някой ще го направи вместо вас!

При това ще гласува "правилно".

Най-сетне нещо смислено да се чуе от държавна иснтитуция. Електроното гласуване е ТЪПОТИЯ и трябва да се ОТМЕНИ! И това е професионално мнение на програмист. Гласувалите го са НЕКАДЪРНИ по темата, както и 99.9+% от народа! Както аз съм некадърен по безкрайно много неща, но не и в това. Освен това в посоченият вариант с отмяна на електроният вот с последващ на бюлетини, значи имат връзка човек гласуване. Макар да го прави по-сигонрно от друг вариант, това значи, че могат да извадят всички как са гласували. Това е нарушение на тайността на вота и от там май на конституцията. Освен че ще гласуват от името на други хора разни и циганите може да се окажат най-грамотните компютърно. Електронните подписи се плащат! Най-лошите 2 варианта са да попадне гласуването под контрол. Което значи КРАЙ НА ДЕМОКРАЦИЯТА - народът не избира! Другият още по-лош е под чужд контрол. В случай, че е на заинтересови като Турция. То те могат да издигнат ДПС/ДОСТ и накрая ще се стигне и до ВОЙНА! Само ни сме експериментални зайчета. Нещо че има само едно известно електронно гласуване в Естония и някакви британци твърдяха, че са го пробили.

"пробили"??? ти шегуваш ли се??? Паролата за локалната Wi-Fi мрежа се виждаше на стената зад тея дето "брояха" електронно и под видео наблюдение предавано на живо в интернет. Това на български му казваме - "ела, Вълчо, изяж ме"

Те могат още провайдерите и ДНС-ите (дето държат имената на сайтовете) да пренасочат адреси. Ти си мислиш, че гласуваш, а всъщност виждаш например нещо в ЮАР. Май му викаха фишинг. Освен това може браузерите да се сметнат за твърде несигурни. Май и естонското бе на програми, а не през браузер.

ако изключим точката с бавното броене (което е абсурдно) всички останали рискове са налице.

А чувалите с бюлетини, дето ги пази полицията? А затворниците в ЦИК? Тоя филм сме го гледали, не че няма да го гледаме пак, пък и на кой ли му пука за ВАШИТЕ ИЗБОРИ, те никога не са били наши.

?? ако обичате! 1. кой трябва да пази чувалите с бюлетини? А кой ще пази електронните данни на гласувалите и техният вот? КАК?!?!?!? 2. "затворниците" доброволно са се съгласили да участват в процеса и даже им се плаща за това. Процедурите могат да се оптимизират обаче - за това две мнения няма. (например да се обучат хората да попълват правилно секционни и районни изборни книжа) 3. Силно надценявате качествата на филма за електронното гласуване. Разочарованието ще е голямо.

БОЛИ МЕ ФАРА , ДАЛИ С БЮЛЕТИНИ ИЛИ С ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ . РЕЗУЛТАТИТЕ ГИ ЗНАЯТ ПРЕДВАРИТЕЛНО. ВСИЧКО Е БГ ЦИРК . МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА . КВОТО И ДА ПИШЕМ ВСЕ ТАЯ.......

Не е Мафия! Мафията си има чест, а тези са едни долнопробни нищожества, от Москва и Вашингтон!

Сега трябва и трудовите колективи да подкрепят ЦИК за да е пълна идилията.

КОЙ ТОЧНО ОТ ЦИК ПРЕДЛАГА ДА СЕ ОТЛАГА ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ ?

за съжаление имат някои коректни причини, така че няма голямо значение кой е предложил.

В цял свят ползват електронно банкиране, а гласуването било трудно. Има ПИК номера, защо ти е електронен подпис. Не е изгодно за политиците и на хората с мислене от миналия век. Младите и умни се спасяват по чужбина, тук няма оправия!!!

В цял свят никъде не се използва електронно дистанционно гласуване! Имаше такова в Естония, но го отмениха! А сети се защо!

с ПИК или с електронен подпис и в двата случая в деня след изборите ще дойдат на вратата да те питат защо не гласуваш за друга партия.

У цял свят електронно гласуване е известно само в Естония, за което британци твърдят, че са го пробили тестово. Плащанията са при известен купувач и продавач. Там си ходил в банка, давал си паспорт, пренасяли са данни примерно до Виза. Правят ти верификации за по-големи суми на година с тестово плащане и номер от плащането. Там знаят почти всичко за страните. Тук вота трябва да е ТАЕН! Освен това е на доверие как ще го направят. Извинявай но на брошура на Борика (за плащания между банки, автомати, и в магазини) как да се обърнеш към тях, в кода им на единият език имаше 7 грешки в страница и половина! На преброяването имаше Гугъл Аналитикс, който трябва в ситуацията да се брои за чужд шпионски софтуер. Той е за статистики на сайтове. За разлика от плащане не си ограбен, за да подадеш сигнал. Не знаеш, че има нещо нередно. Там дори задържат парите между страни, за да може да се оплачеш.

Може би не съм уточнил, че за продавач условията са още по-големи. Точно там са тези верификационни плащания, кодове и документи. Ти стоиш само от едната страна. На гласуване няма да знаеш, че има проблем. Няма да знаеш какво всъщност правят. Страшни са вътрешните хора. Утре ако искат ще извадят: 1. Бойко Борисов гласувал за БСП; 2. Валери Симеонов гласувал за ДОСТ. И така нататък. ;) В зависимост от направта манипулацията може да е елементарна, но дори да е сложна, не променя, че е пробиваема на подходящото място. А местата са много. Едвали ще е само да пуснеш в базата например: UPDATE table_votings SET vote=13 WHERE RAND

Ако те интересува и знаеш английски, търси: Security Analysis of the Estonian Internet Voting System Ако пусна линк, ще изрежат коментара. Та си има PDF. Макар да мразя за такива неща да показвам други мнения, а да не са на лично знание.

Милионите българи са прогонени в чужбина, отново няма да гласуват, а и не би трябвало според някой политици! Изборите отново ще бъдат в ръцете на бай Мангал, държавната хранилка и пенсионерите.

Всеки който трайно е напуснал страната и е придобил чуждо гражданство не би трябвало да гласува ,само учащите и командированите ,не ни трябват 300 хиляди гласа от Турция да решават съдбата ни.

не думай - а милионите цигани и "турци" дето са с контролиран вот? купуването на гласове ще се премести от улиците в OLX и фейсбук. Ти осъзнаваш ли, че колкото опрости гласуването на хората в САЩ (например), толкова ще опрости и тези дето не им достигат гласове - гласуването от чуждо име ще стане по-лесно от всякога.

ха ха електронно гласуване ми то някои ще знаят резултата още от предния ден !

При бюлетините се знае 1 месец преди изборите. ВСИЧКО Е ТЕАТЪР.

ха ха някой беше казал и писал-Ако всичко зависеше от избори то те отдавна щяха да са забранени !!!!

според ЦИК да се премахне и електронното банкиране!

електронното гласуване и електронното банкиране нямат нищо общо.

Като ни знам държавата и 2-та варианта са ... единия ще има фалшиви бюлетини , другия ще има "дупка" в софта понеже е правен от наши хора ( пример софта на митници , софта на детски градини , софта на съдиите и т.н. ). Всичките трябва да бъдат дружно запалени !!!

ГЕРБ,БСП,ДПС,ПАТРИОТИ И ДРУГИТЕ СА ПЪЛНА ПОМИЯ . ВСИЧКИ ВКУПОМ ,КАТО ОКТОПОД НА МАФИЯТА, КРАДАТ ОТ ДЪРЖАВНАТА СОФРА. МАФИЯТА СИ РАЗИГРАВА КОНЯ,КАКТО СИ ИСКА.

Номерът е да се отлага колкото може повече. Проблемът е, че това компютърното не могат да го фалшифицират и затова трябва да му се пречи. Друго си е с един химикал да можеш да преправиш протоколите и да нагласиш резултатите в твоя полза. ;)

Напротив, при хартиеното гласуване, можеш да лъжеш с една две бюлетини, докато при електронното - с хиляди и то с едно щракане на мишката.

тъй като те слушам сигурно не знаеш от къде се пуска компютър... Осъзнай какво ти е написал "1" горе. Прав(а) е.

ЦИК- веднага ни уволнете щото сме некадърни. От ЦИК предлагат да работят без заплати.

Е таман да преброим тия с компютърна грамотност и то ко?

НЕ ГО ОТЛАГАЙТЕ. НАПРАВО ГО ЗАБРАНЕТЕ СЪС ЗАКОН . ВСИЧКО ДА ПРОДЪЛЖАВА ПО СТАРОМУ. ТЕЗ ЧУВАЛИ С ФАЛШИВИ БЮЛЕТИНИ КВО ШЕ ГИ ПРАВИМ ??? ПОЗДРАВИ ЦВЕТАНОВ ДОГАН БОРСОВ,НИНОВА.