Жегата докара рекорд в потреблението на ток

През днешния ден достигнахме рекорд в електропотреблението.

Обратно в новината

Коментари - Жегата докара рекорд в потреблението на ток | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сите Андрешковци надънили климатиците. Нали бехте бедни, а тока скъп???

"Потреблението е 20 гигавата повече от постигнатото преди време" Тоя ненормален ли е? Та цялата генерирана мощност е 5 гигавата. Да не би преди време да сме потребявали 500 теравата, та сега сме надминали предишното с 0.02 теравата=20 гигавата? Или #НЯКОЙ е пропуснал урока за дименсиите по математика? И тази калинка ми била началник на ЕСО, колкото и предишния престъпник Лефтеров....

Моят климатик работи нон-стоп и не плащам нищо! А като дойде есен и ям орехи от него... :)

чука на вратата и да видим тогава лятото с кво ще се охлаждате, като спре 5 блок на АЕЦ, а 2019 като спре и 6 забравете кво е климатик. Но в Бг ток не трябва , нали! Имате си в излишък!

завиждат и за едноминутен комфорт на другите..

Я направи сметка коя година трябва да се спре 6-ти блок при 30 годишна експлоатация!

няма нужда от сметки то се знае . Просто потърси и виж. Има ли някой от 4-те затворени блока, за който сметката да ти е излязла? Има пусната поръчка за удължаване на живота, но не е сигурно, че ще се случи за сега.

Ако някой от журналистите, който е представил материала, може да обясни изречението: "Потреблението е 20 гигавата повече от постигнатото преди време." Единицата ват не измерва потребление, а мощност. 20 ГВт., е мощност, която нашите централи в купом нямат, АЕЦ е 2 по 1 ГВг=2. Общо инсталираната мощност не надхвърля 12-13 ГВт, и те не могат да се пуснат едновременно, още повече, че през този сезон основни мощности са в профилактика... Написаното е пример за сериозно невежество....

И къде се намират тези 12-13 гигавата, че ми е интересно? Сигурно булгаристан има инсталирани мощности на Луната, които дълбоко е засекретил.

Ако напиша 11-12 , т.е. с 1 по-малко, ще бъдеш ли доволен, имал съм предвид приблизително при това максимално възможно, със сигурност инсталираните мощности надхвърлят 11 ГВт., но не говорим за грешка от такъв голям порядък, както е написано.

БATKO

Ото, наистина инсталираните са към 12 ГВт, но разполагаемите са наполовина, т.е. в момента сме на крачка от режим на тока. А защо са наполовина? Ами като няма слънце - няма разполаеми мощности от фотоволтаици, въпреки че има инсталирани. Като няма вятър също. Като няма вода за водните централи? А те са изчислени на около 30% разполагаемост. ТЕЦ и АЕЦ също излизат за годишен ремонт и презареждане за по 1-2, та и 3 месеца и не са разполагаеми през това време.

Мощности има, потребление няма. Според пазарната логика цената на тока трябва да пада.

БATKO

Настоящият председател на КЕВР, "енергийният експерт" Иван Иванов прогнозираше 10% по-ниско потребление на ток. А то се оказва 10% по-високо. И тоя поръчков "експерт" го назначиха за награда за некадърните прогнози за шеф на КЕВР. Ами с такива некадърници как няма да има проблеми енергетиката. Сега ще хвърлят десетки милиарди за саниране и за субсидиране на газовия сектор, белким наистина намалее потреблението ток, каквато задача имат спусната отгоре. Вдигането на цената на тока също е тенденциозна, с цел - намаляване потреблението и унищожение на българската държавна енергетика. Защото тя произвежда много евтин ток, а това пречи на чуждите господари.

Как пък ги изчисли 20%? 20% от 6300 МВт, са 1260 МВт, а не 20.

БATKO

В сайта на ЕСО има потреблението по дни. Просто го следя през годините и си правя статистика. Нямам предвид това което са писали в статията "20 гигавата повече" защото е грешно. Вероятно имат предвид 20 гигаватчаса на денонощие, но дали е така...

крепостният е имал в съзнанието си господари.

В момента товара заедно с износа е 6300мегавата.

От тях 177 мегавата солари, 33 мегавата перки, и останалото до 6300 мегавата е производство на АЕЦ, ТЕЦ и ВЕЦ.

БATKO

Да, но ... соларите вземат по-голямата част от парите - повече отколкото АЕЦ. След тях най-много пари вземат американските ТЕЦ. Каквото остане, се подхвърля на АЕЦ и на българската Марица.

Значи 6.3 ГВт., а не с 20 повече от преди....

Да, 6.3 гигавата. 20 гигавата са друга бира.

20 мегавата. 20 гигавата е друга бира.

Не ти се отдава. Блоковете в Козлодуй са по 1000мегавата, т.е. 1 гигават.

20 МВт, е нещо съвсем друго и напълно възможно, но относително те не са нищо на фона на 6300 МВт, ако такова е натоварването в момента. Така, че да се пише така сензационно е тъпо.

Айде вдигайте цената на тока за да почнат протестите срещу Тиквата и Тапета, че явно платените протестъри се оказаха на хонорар от ГЕРБ и няма да ги броим за хора тази есен.

Плащате 500 лв за манипулация на Електромера,като ви сложат дистанционно на него и си го включвате и изключвате когато ви е кеф,онзи ден имаше репортаж по нова за такива майстори син и баща,който е работил във енергото и ги чатка тези неща,и имат оригинални стикери и пломби.

Това във връзка с подготвяното вдигане на цените на тока ли е? един вид, "вдига се потреблението- трябва да се вдига цената, няма как".

Frog

Аз пък прочетох "жената", и си викам - верно.

Жената може да ти вкара дуги проблеми, внимавай...