Битовите клиенти вече могат да сменят доставчика си на ток

От днес битовите клиенти могат да излязат на енергийната борса, ако пожелаят и могат да сменят доставчика си на ток като избират нов търговец на ел. енергия.

Обратно в новината

Коментари - Битовите клиенти вече могат да сменят доставчика си на ток | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

цената Задължение към циганите ми оскъпява тока с 40% които не съм ползвал. И това ако не е пладнешки обир - здраве да е

Аз съм от Пловдив. При първа възможност сменям EVN дори и за по-скъп доставчик.

До вас винаги ще има само един кабел и той ще е на EVN.И как смениш ?! Това да не ти е интернет или кабелна телевизия ;)

ако тока е без пари, има ли още по-изгодна оферта - чакам на фейса

Задължение към обществото, която е около 4 стотинки. : това от Костов, ТЕЦ, ВЕИ идва ...

Таксата е ,,задължение към манго,, щото манго не плаща а ти плащаш и неговото задължение.

Всъщност, нищо няма да се промени! Ще опитам простичко да го кажа: ДКВЕР/ДКЕР на времето при един покоен нейн председател прие правила за образуване цената на електро- топлоенрията, присодния газ, а след това и на водата. На кратко принципа е следния: При защитаване на цена, се калкулират всички загуби, всички инвестиции за определен период, след това щената на продавача на енергия (да речем производителя на НЕК, НЕК на ЕРП) начислява се разходи за пренос/разпределение и печалба върху всичко това. Съотношението така е направено, че частта на загубите и инвестициите е около 85%, следва дейност по пренос/разпределение и за "търговската част" остават някакви си 3-8%. Кажете ми, кой търговец ше се заеме с малк клиент при консумация 12*250=3000 кВч/год??? Уговорка: Всички числа са само примерни за изясняване на картинката. Важното е да се разбере смисъла, че никой търговец няма да се хване с битов клиент! Ще търсят големи консуматори, където 0,1 ст/кВч генерира добра печалба при голяма консумация!

Корекция: ДКЕВР/ДКЕР да се чете КЕВР! ДКЕР, ДКЕВР са стари наименования на Комисията!

Трай, коньо, за зелена трева.

От трън та на глог, че е по висок. Същият картел ще е, както с горивата.

толкова изтънчено са го формулирали: "Задължения към обществото", вместо по-простичкото: "Плащане тока на циганите"?!? Забележенете, 4 ст/кВч, при цена на ел. енефията по себестойност над 10 ст/кВч. С една дума 40% електроенергията потребяват мангалите и ние ще им я плащаме!!??!

Ама ей такива селски разбирачи ги най-харесвам. Задължени към обществото е затова, защото въпреки либерализирания пазар има производители на ток като Американските централи, фотоволтаиците и тези с ВЕИ, които все още имат договор с държавата за гарантирано изкупуване на тяхната енергия. Докато например АЕЦ е на борсата т.е. има разлика в цената м/у производствената енергия на свободния пазар с тази на задължителното изкупуване и затова от КЕВР поставиха тази такса " задължение към обществото" с цел да балансират цената при производителите.

бе аз да питам , мога ли всеки ден да ги сменям ?

един път в месеца до 10-то число за следващия!

someone

нещо, което в западна европа го има от много време, при нас идва едва сега. отново усещане, че сме някаква дълбока провинция.

не е от много време. Този век е, дори бих казал от това десетилетие е. С влизането на прослувутия трети енергиен пакет се разделика дейностите по търговия и пренос/разпределение.

humfry

Тази директива е от 2009 година, но преди тов има една друга от 2003-та. По тази от 2003-та е във Великобритания.

humfry

И идва големият въпрос. Защо беше нужно ЕРП да са частни монополи, тоест държавата да загуби един огромен актив и да обеднее допълнително? Схемата с либерализирания пазар можеше да действа напълно нормално, ако ЕРП си бяха държавни и си получаваха таксите за достъп и пренос, а клиентите си купуваха от борсата, където тока се продава директно от производителите.

"Държавата е лош стопанин", по-добре да я дадем на чужденците срещу едни скромни 10%,мдаа...

10% ама само за този, който даде ЕРП-тата. Отделно още 40-50% за онези, които ги прилапаха...

humfry

Печелившото летище "София" искат също да го дадат на концесия срещу 2% от печалбата, а останалите 98% ще са за концесионера. Познайте отново кой ще обеднее...

someone

ако е държавно, мислиш ли, че ще се пази интереса на държавата, и няма да се краде? става въпрос за милиони левове.

humfry

Сега къде отиват печалбите? Тов не е ли отново вид кражба, ама на значително по-виско равнище и законна?

Това означава ли че вече е съвсем законно да се прикача към когото си реша ??????

humfry

Да, ако си смениш местожителството.

някой ще ми обясни ли ако живея в София и искам EVN да ми достая ток как ще ми достави ток като няма мрежа.И ако договора ми с EVN като нямам ток кой да търси да оправи аварията ?!

humfry

Прочети по-долния мой коментар и ще разбереш.

humfry

"Как работи свободният пазар на електрическа енергия? Клиентът може да избира своя търговец на ел. енергия, но не и своя доставчик. Разпределителната мрежа е собственост на ЕРП, което има задължението да инвестира в развитието на електроразпределителната мрежа и да отстранява възникнали аварии. С излизането на свободен пазар, клиентът сключва два договора - един с търговеца и един с електроразпределителното предприятие. В края на месеца клиентът получава съответно две фактури- една от търговеца, към който плаща активната електрическа енергия, акциз и такса "задължения към обществото"; и една от електроразпределителното предприятие, към което плаща такси пренос и достъп." Пак по български. Вместо клиента да плаща директно на производителя на ток, отново ще има редица посредници по веригата, които едва ли ще са случайни дружества и ще оскъпят услугата. Не е ясно изобщо всичко дали ще има реализация или ще умре в зарадош, но важното е да се води пред ЕС, че сме изпълнили директивата...

Иначе казано сега още по трудно човек ще може да разбере какво плаща и на кого плаща.И ако някой ме убеди, че няма да има картелно споразумение здраве му кажи !

Благодаря Ви за коментара,колега. "Много е важно" да има много междинни звена между потребителя и производителя. Ако ми простите политизирането на темата това е същото,което в момента прави колонизирана Украйна - не купува руска газ директно, а от поляците и се води "диверсифицирана и независима от руския енергиен монопол". Търговията в миналото е била важна за икономическите отношения,защото е включвала в себе си момента "логистика". Да закараш кервана по Пътя на коприната си е било рисковано и скъпо мероприятие. Търговия отделена от логистика е чист паразитизъм, създаващ инфлация и пречещ на икономиката.

humfry

Освен това мисля, че на тази борса ще могат да пазаруват само лицензирани търговци, тоест това няма да е твоята и моята фирма.

- Ало, Топлофикация ли е? - Не, Енергото е. - И на вас да ви е-а майката!

Наеми си лаборатория, която да измери напрежението със сертифициран уред няколко дни и завеждай дело!

"Задължение към обществото" - да плащаме на м---го брането на ток.

Пак по български! Защо просто, като може и сложно? Заявления от потребителя и доставчика, нотариално заверено пълномощно, електронен подпис. Всичко това е предвидено за да трябва да похарчите ПАРИ за нотариус(те не са малко), за електронен подпис(също не малко) и да си загубите времето. Колко от вас ще го правят всеки месец??? Правителствени решения, пълни с глупости, както и главите на тези, които ги измислят!

humfry

Вероятно е направено с цел, а продуцирано от енергийното лоби, за да си остане монопола в голяма част активен.

Не съм адвокат на ел.д-вата, но като пишете/критикувате/лайквате- мислете: -заявление/нотариус/ел.подпис - ами нормално е. Ако искаш да не ги правиш тези разходи - отиваш и лично си подаваш док. и не плащаш за нот. и ел.подпис . Как иначе да стане - нали трябва да удостовериш волеизявлението си...??? - колко ще го правят всеки месец - глупости - че ти няма да си сменяш всеки месец доставчика... Та действително БГ-работа - да има критика, независимо каква.. : ) . Не съм спец.- има сигурно много слаби моменти в това решение, но критикувайте по-интелигентно, да пишат хора дето са наясно с материала, а не всеки лумпен да сяда - и каквото му дойде на акъла да пише и другите като овци да лайкват... Айде със здраве.

humfry

Трябва да направят подобна законова реформа и на пазара на мобилните телекомуникации, за да може виртуални мобилни оператори да работят през изградените вече мрежи и да се подобри конкуренцията, каквато е практиката в много европейски страни.

Според теб Боб какво е ?! Ползват мрежата на Мтел и реално нямат изградена мрежа ! И няма по скапана услуга от тяхната.

humfry

"Боб" е услуга на Мтел, но с различно брандиране, като Фрог, Луп и подобни. Брандирането и Виртуалните оператор са различни неща. Например във Великобритания има над 200 Виртуални оператора. Прочети в нет-а.

ЛЪЖА! Не се избира доставчика. Избира се този на когото ще плащаш. А в този бранш няма случайни хора (фирми). Всички са "просветени" (НАШИ хора са...от ДС). Никой от тях няма да тръгне да прави дъмпинг на цената..Иначе от къде ще има за рушвети?

поредната европейска простотия, не приложима в дива България.

хубаво, остава само енергийния регулатор да се разпусне и цените наистина ще намалеят като няма кой да генерира (имитира) загуби

Когато отида на пазара не гледам кой ще ми продаде продукта, а гледам КОЙ Е ПРОИЗВОДИТЕЛЯ му. Така че тука за никакъв пазар на ел. енергията не може да става и дума. Пазар ще има само КОГАТО МОЖЕМ ДА СИ ИЗБИРАМЕ ОТ КОЙ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ТОК ДА СИ КУПИМ, а кой ще ни го достави е на втори план.

humfry

Всеки производител трябва да продава директно на борсата и така да се конкурира с останалите, а клиентите да са свободни да купуват от когото искат, след което да се доставя по мрежите на ЕРП, за което ще взимат някаква такса за пренос и поддръжка.

ТТ-абсолютно!