Връчиха Нобеловата награда за физика на трима учени

Дейвид Дж. Таулес, Ф. Дънкан М. Холдейн и Джей Майкъл Костерлиц спечелиха Нобеловата награда за физика за изследванията си върху екзотичната материя.

Обратно в новината

Коментари - Връчиха Нобеловата награда за физика на трима учени | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

нобел за разгъване на пожарникарски маркуч по плаца нема ли?

Измислил го е руснака бреей

....айде бе.....вече я връчиха...ми ко ши праят на 10 декември ве миндили ...ама тъй е то като вземате за преводачки кифли на наште правилни хора хора...))))) там майчица и татю нема значение хи хи

Тази тематика в момента е много модерна и важна защото сега супертънки слоеве са технологически възможни. Дам само един пример, че последни достижения дават възможност за създаване на материали с невероятна прочност. Приборите за измерването и не издържат и се чюпят. А, що се отнася до събитието, нобеловата получена е за откритие направено от руснака Дмитрий Березинский, което известно е покъсно като преход на Березински -Костерлиц -Таундсен. Березински не доживя до Нобеловата.

в час че като чета нещо неразбралият отдолу ми се плаче

Два пъти прочетох кратката статийка. Два пъти се почесох по главата. Два пъти нещо не разбрах. Връчват нобелова награда за откритие направено в началото на седемдесетте и малко през осемдесетте на миналия век. Преди има няма четирсет години. В такъв случай редно е да връчат наградата за мир на Рузвелт, Чърчил и Сталин за спечелването на Втората световна война.

Ми ясно е че и двеста пъти да се почешеш по главата пак нищо няма да измислиш, така че не се кахъри - не ти е писано да лапнеш точно ти такава награда. Примири се!

Ей за тва не върви футбола в България. Щото за каквато и да иде реч на някои хора в главата им само лапане. Нобеловата награда е всичко друго само не и лапане. Пък ако толкова много ти се лапа нещо помоли се. Има добри хора. Ще ти услужат.

Аз

Винаги е така. Наградите в природните науки се дават за постижения, имащи приложение в практиката, което изисква време, за да се докаже. Не е така с наградите за мир и литература - те се дават за курвалък.

Благодаря. Ето това е отговор. Аз съм от малкото българи които не разбират от всичко. Не знаех тази любопитна подробност което не говори добре за мен. Още веднъж благодаря.

Учените са най-голямото богатство на човечеството. И крале, и царе, и министър-председатели, взети на куп за цялата човешка история не са направили толкова, колкото един Менделеев, или Нобел, или Айнщайн.

Малцина виждат това, защото науката е натрупване. Освен това учения не измисля а открива нещата измислени от природата или "Бог" (както искате така го наречете) и го описват по най-точния и универсален начин. Но човек не си дава сметка че всъщност почти всичко в неговия дом е в резултат на тези открития. Просто както винаги не вижда и не оценява това което е пред носа му.

Пък Ренито от Биг Брадър не каза ли, че Нобеловата награда е най-голямото отличие в България?! Какви са тези чужденци?

Нобеловите награди както знаят повечето ( но явно не и българските журналисти) се връчват на 10 декември . Днес само обявиха кои ще са носителите , но това определено няма особено значение за "висококвалифицираните" и всичко знаещи български "журналисти"...

Човек, от дядо ми насам всички се занимаваме с наука и целият останал род ни смятат за балъци и хора не правещи нищо. Както казваше един мой братовчед...."Че ти там не можеш открадна нищо...ъх." Така мислят едно 99% от българите ... а ти сега за едни журналисти си се затюхкал. :))

Според мен вече дошло времето физиците и математиците да погледнат отново към всичко онова което не е материя. Разбирам техния страх да не ги приемат на сериозно но все пак някой трябва да се престраши. Все пак нека да не забравят че техни предшественици като Поанкаре, Анщайн, Лайбниц и още много други са се опитвали и то във времена където е било доста опасно да го правиш. Сега обаче света на науката е друг и има повече възможност за това. Иначе евала на пичовете.

Аз

И кое е това, към което трябва да се обърнат?

Онова, което генерира самия материален свят, в който живеем (доколкото разбирам, това иска да каже нашият съфорумец). Голяма дилема обаче - хем не можем да си го представим, хем трябва да си плюем на цялата човешка логика, ако кажем, че няма такова нещо...

"Връчиха Нобеловата награда за физика на трима учени" Как е възможно да пропуснат стрина криСталина, та тя е толкова способна и разбира от всичко?!!

Ако я изберат за шеф на ООН и слушка началниците, може да забърше една нобелка за мир някой ден.

Това свръхпроводимост, свръхфлуиди и прочие са все неща като асфалта. За ядене не стават и не ми ги "фали.

Moze li da si tolkova prost,mrusna chervena gnido.

От цялата статия видяхте само, че са взели 970 хил. долара, нали? ;))) Келепиреца е важен, другото е бош-лаф!

и нито един руснак..ха.ха мужиците се изродили на тъпи мутанти..ха.ха

Руснаците имат поне 3-4 лаурета във физиката за последното десетилетие, то не може всяка година да печелиш.Ма що ли обяснявам и аз елементарни неща на примати....

Добре, че са руските еврей , че и те имат награди.

Пак Щерев не в час, нобеловата получена е за откритие направено от руснака Дмитрий Березинский, което известно е покъсно като преход на Березински -Костерлиц -Таундсен. Березински не доживя до Нобеловата.

Щерев, не си прав! Има и руснаци. Само че от тия за които знам, нито един май не живее в матушка Россия. Има двама които живеят в Англия, единият даже са го направили сър. Другият е евреин.

имало едно време когато българин не се притесняваше да говори за живи руски нобелови лауреати, живеещи в Русия.