Коментари - Експерт по киберсигурност: Проблемът с Търговския регистър е заради занижен контрол | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

на калинките

А някой експерт може ли да обясни защо хем има сисадмини на държавна хранилка, които вземат заплата за да се грижат за регистъра хем едни други фирми усвояват средства и те да се грижат за регистъра. Никой ли не е чувал,ч е солидарната отговорност обикновено води до безотговорност или приказката за многото баби и хилавото дете. Кой отоговоря за техническата изправност на регистъра? Сисадмините които са на заплата или фирмата, която го поддържа?

какво интервю и как ДИРа го интепретира в съкратен вариант! Липсват цитатите, липсват технически подробности! Изключително грозен разговорен уличен български език! Падение! А така наречения експерт е експерт с един курс в една измислена вече военна академия за 1 месец! В БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА ВЕЧЕ НЯМА СПЕЦИАЛИСТИ ПО ИНФОРМАЦИОННА ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИИ! ЗАЩОТО ОТДАВНА БЪЛГАРИЯ НЕ ПРОИЗВЕЖДА И НЕ РАЗРАБОТВА ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИИ!

Даже малките деца в 21 век знаят че бекъп се прави на други физически сървъри така че ако "гръмне" оперативния с една проста смяна на IP адреса да се поднови услугата. Така че в този конкретен случай не става въпрос за некомпетентност и още по-малко за липса на контрол. Тия дето са се "грижили" за сървърите трябва да ги вкарат в МВР , да ядат 2 дена каиши за да си кажат майчиното мляко и после в кауша за 20 години. Така следващите ще имат от кого да се поучат.

По-скоро в случаят е мързелът на калинките -- занижен контрол. Машинката която отговаря се е чудела всеки ден какво да сготви за вечеря, какво червило да си сложи утре или с какви обувки да се издокара. БГ класика....

Напротив - контрола е бил на много високо ниво, липсващите данни са внимателно подбрани ! Но затова ще бъдем информирани "поетапно" ! Калинки пърхат навсякъде, назначени от прости и неграмотни мутри с власт !

Сис админите на държавната хранилка взимат едни смешни заплати! Заплати които в повечето случаи не стигат да си платиш сметките и да ти останат пари да живееш! Държавната хранилка тъпчо е за депутатите, министрите и тяхните лакеи! Направата на една информационна система изисква доста сериозен умствен, професионален и технически ресурс! Провителствата не искат да плащат на администрацията щото няма как да се краде! ПРАВИТЕЛСТВАТА В БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА НЕ ИСКАТ ДА ПЛАЩАТ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В АДМИНИСТРАЦИЯТА И ПОРАДИ ТОВА ПОВЕЧЕТО ЗАПОЧВАТ ДА БЯГАТ И НАКРАЯ СЕ СЛУЧВА ЕЙ ТОВА ДА СЕ РАЗПАДНЕ ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР! По времето на социализма имаше НИИ които разработваха и тестваха и след това отиваше в производството! А сега измислени фирми на наши другари лапат парите! Та какво има да се чудиш бе глупи, не си наясно с ИТ то в БГ -то и за тва мълчи и не се обаждай!

триете? Щото наричам тиквата - тиква ли?

тия дето са се грижили са си свършили работата, питай началниците те дали са си свършили работата

От Агенция по вписванията говорят нещо, но не знаят какво точно - нямало загуба или манипулация на данни, но не знаят какъв точно е проблема. Чудя се защо отчитането на проблема спря на петия ден - петия ден от началото на проблема отдавна отмина, но явно на журналистите им е спуснато да броят до пет. И накрая искам да разбера кой е виновен за липсата на контрол над фирмата, защото е ясно, че накрая те ще оберат негативите от инцидента и това ще е заслужено. Любопитен съм колко им се плаща за работата, която не свършиха и колко ще платят като компенсация, че спряха работата на цялата държава или ще им се размине с вербално издърпване на ушите, защото и те са "Наши хора"

Подбрано е какво да изчезне !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ББ инвестира милиарди в пожарната, полицията и военните, т.н. твърд електорат, а там където ни е силата и труда ни е силно конвертируем не прави нищо, специалистите са специалисти на добра воля, след като тук никой не го е грижа и са оставени на самотек, естествено че погледите им са насочени навън. България се нуждае от умна реформа в образователната система, да се изхвърли амбалажа и да остане най-същественото , свързано с практиката, както японската система, не може с калинки и шуробаджанащина да си конкурентен, не става това трябва да го разберете, комунизма за това се срути, за това ще ни използват за слуги и при капитализма.

ами , няма ктб, няма кражба на милиарди !! прекрасна врътка!!;))

Kолко ли фирми, длъжници на ктб са изчезнали??? ;))

Вероятно, на Делянчо Пеевски ли ??;))

Може да са тъпи и неграмотни,но назначавт верни на партията по-неграмотни

Колкото повече чета за този "проблем", толкова повече се уеждавам, че ГЕРБ и Калинките са го направили нарочно, за да "корегират" информацията за свои цели. Колкото и да са некадърни IT-тата, няма как да са допуснали такава аматьорска грешка. Някой просто замита следите на нещо многоооооооо голямо.

Ами тиквата си е тиква

Мдаа....."ниското заплащане в държавния IT сектор" Вероятно "Наш" човек, вероятно без съответните квалификации се е водил на сладката държавна службица да наглежда ИТ системите за смешна държавна заплатка, без да знае отговорностите и очаква за рисковете на такъв пост.

ИМА ПРОБЛЕМ, ВИНОВНИ И ПОТЪРПЕВШИ. ИМА ДОГОВОРИ, САНКЦИИ И НЕУСТОЙКИ. ПИТАМ: ВИНОВНИТЕ ЩЕ ПЛАТЯТ ЛИ ГЛОБИ, ПОТЪРПЕВШИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ ЛИ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ? ЖОКЕР: ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ БЮДЖЕТА ПО ПРОЕКТА ПРИ КОГО СА В КРАЙНА СМЕТКА? ИЗПЪЛНИТЕЛЯ ИЛИ ИЗБИРАЩИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ ВТОРИ ЖОКЕР: ГОРНИТЕ АКО НЕ СА КАЛИНКА И МАЛИНКА, СА ДУПЕ И ГАЩИ ТРЕТИ ЖОКЕР: РАБОТЕЩИЯ ИТ СПЕЦИАЛИСТ Е ПОД ПОД ПОД ИЗПЪЛНИТЕЛ....

Какъв ескперт е тоя бе, знае ли изобщо основните принципи на backup-a? Дори на личния си компютър, ако му стига акъла да си прави такова животно. И най-елементарната програма,вкл. безплатните,имат включен рипортинг (т.е. докладване какво е станало) с опция за информиране примерно по ел. поща или с друга нотификация. И ако единият бекъп не е станал, нали има такива от предходни дни, винаги може да се проследи какви записи са правени през последния ден-два. А тук... И заплатите им били малки. Че ти ако си способен,хем и IT, чий до дириш в скапания държавен сектор бе? Де гиди... да не продължавам,че става противоконституционно!

При всички положения трябва да има оставки, разследване и ако трябва съд и затвор за доста хора. Това, което се случи е равно на национално предателство. Нанесени са огромни щети на ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, а най-вероятно е манипулирана и информация. Докога ще търпим тези престъпници да се гаврят с нас???

Абсолютно си прав !. Сигурен съм че има поне 5 системни администратора в Търговския регистър , които по цял ден мислят кой филм да гледат ...ама нали трябва да се гушнат едни пари. 90 000 лв. за поддръжка !!!???? ЛЪЖА И ИЗМАМА

КТБ и сие.

От къде излитат калинките?

Нали си ги избрахте?

А леля цецка------що изпищя на МВР и ДАНС?:))))))) ....ще изкарат фирмата за подръжка БСПарска-----пак станишев и Орешарски са виновни!:))))))

Та казвате там бачкат пълни некадърници ?

Когато в един ебикт- голям супермаркет, хотел и т.н внезапно спре тока, веднага и автоматично се включва агрегатаТ.е. има резервен вариант в готовност.Съшото по принцип е и с подобни инп. системи и това е заложено задължително от възложителя, като се изпълнява от проектанта и изпълнителя. Това означава,че най вероятно некои са мишкували в инфото за собствености.В противен случай ще се окаже,че правосъдието се ръководи от галфони.

две интервюта на двама бивши правосъдни министри...Христо Иванов и Зинаида Златанова от тази сутрин? Защо триете като луди?

Правилно. Системните администратори са били некомпетентни. Винаги се прави периодичен бекъп.

Какви оставки?Нищо не се случило за т.н.министър най важното е да се изтъква винаги и даже, когото това е абсурдно.Вчера нали затова отиде в Троянския манастир,въобще не е в час. Всеки ден издънки,сега какво следва? ЧЕЗ и гинка,или кметицата и Страсбург? За цените ,за заплатите,за емигриращите,за ниската раждаемост,....това за него са подробности ,той е над тях.

Резервен център наистина има и той е огледален като техника на тази в сървърното на АВ. Всичко е замислено с репликация на ниво база данни по dark fibre оптични влакна. При отпадане на основните сървъри, резервните би трябвало автоматично да поемат работата им, без загуба на данни и отпадане на услугата. За съжаление преди време след спиране на климатиците в АВ голяма част от техниката даде фира, не беше заменена и ТР се наложи да работи на част от резервните машини. Какво точно се е случило сега не знам, но много вероятно да са пренебрегнали архивирането през тази една година, в която са били без поддръжка.

Занижен контрол? - от кого? - Админ; поддържаща фирма; "компетентен началник" Вярно ли че дисковете в масива са с по 4Гб? Ако да, този масив е закупен около 2000 година, когато дисковете бяха с такъв капаците (може и по рано). Ако пак да, то аз съм шокиран, че са издържали до сега!!! И трети път: Ако пак да, кой идиот реши, че тези дискове ще работят толкова дълго време и няма да имат читави архиви, защото нещо някъде не работило. Чета за поддържаща фирма: Каково е поддържала - на някой топките ли?! Слагам бас, че поддържщата фирма е взимала пари на годината, колкото струват два огледални сървъра (да се репликират), с прикачен масив към тях + архивираща система. За информация, работещ ефтин вариант на архивирараща система, към момента е NAS устройсто с 12 диска по 12 Тб, вързани в масив 10 за около 20 000лв. Мога да питтам още, но ще стане грозно.

sawo

По-интересното е това, което не се чува. Някъде чу ли се нещо за искани оставки, например? :) Когато човек на пеевски е начело на агенцията по вписвания вижте как културно всички си мълчат и не се обаждат много-много :) Приемаме, че фирмата се е издънила с мониторинга на инфраструктурата и дисковете са заминали един по един без никой да види до момента в който масива се е скапал изцяло, а резервния дейтацентър е бил само на хартия. Остава въпроса къде е директора на тази агенция - негова е била отговорността да се увери, че данните и сигурността са гарантирани, което значи най-малкото да изисква периодично резултати от тестове на връщане на данни от бекъп. Това гарантира, че ако стане проблем, най-малкото има работещ механизъм за връщане на данните. Дори и вината за проблема да е изцяло във фирмата за поддръжка, то отговорността за забавянето при възстановяването на услугата остава изцяло в агенцията.

sawo

т.е. реално няма резервен център, защото основните сървъри са работили през резервните машини, които са в резервния център?

Проблема е, че Лирекс е фирма на дърти комунисти ;)

Точно така, и това в продължение на години. Все пак остава отворен въпроса защо не е вървяло архивирането към резервния център?

Батка, ти с бекъпи занимавал ли си се ? Ама на на жалкото ти ПЦ, ами със сериозни системи и бази данни ? И не 20-тина гигабайта, ами петабайти ? Това отнема ДНИ, може и седмици ! Затова на бекъп се разчита като вариант Б. Вариант А са реплики или ккъстери, но явно не е сработило. Често се случва. Трябва системно да се правят тестови фейловъри, но и това не е гаранция. Та така, зарежи теорията и виж реалния свят.

Странно ми се струва, че два мои коментара с информация за Лирекс изчезват малко след като се публикуват. Та да кажа пак, проблемът е в това, че Лирекс е преквалифицирана в обществените поръчки: Към 2018-08-15 13:47:24 в търсачките на Биволъ има следните данни за фирмата: Има данни за участие в 428 обществени поръчки за 120 063 809,98 лв.

Ами изчезват, истината в наши времена не е удобна ;)

допускам, че базата данни с коментарите на дир-а е на много дискове и случайно моите са записани на някой изгорял в последствие :-D

sawo

Възможно е в резервният център да няма политика за архивиране, понеже е предвиден да се използва за кратко и в кризисни ситуации. В такъв случай огромна част от вината е на ръководството на самата агенция по вписвания, защото са били наясно, че има проблем, а не са предприели никакви действия за решаването му, а именно закупуване на техника, която да замени повредената.

Ако е 2000г.това маже да не е за пръв път?Може и преди да е имало срив,кой може да гарантира обратното.Има ли в тази Държавица честени и компитентени в управлението от далечната 1989г.насам?Няма ,тава са престъпници и всички до един са за бесилото. Да се махат,нетърпимо е вече от престъпленията им се задушаваме.

Основния проблем е в това, че трябваше да се затрие информациятаза депутатските фирми, които Усвояваха Еврофондове.

Ето къде било ряЗковничето “Междувременно Министерският съвет реши да се създаде хранилище, в което да се архивират данните от всички електронни регистри в държавата.“ Ще правят къщата на архивите, администрация ще копаят биткойни и пак некоя стотици милиони ще потъне като в "къщата на документите".... ... Забравихте за "опасните" язовири, или трудно се изкарват пари на високо и далече (има повече разходи за логистика)

имало мислещи хора... какво съвпдение сгащиха бенчо-наран-зъркелите и оппппаааа разсмърдя се на политици-бизнес-мафиоти и регистъра спря... който иска да вярва в съвпадение и контроли и атаки и прочие....

Очаква се да гръмне и Банковия Регистър. Ако има такъв

следете внимателно коя фирма ще я спечели тази поръчка и дали няма да е свързана с ДИМИТРИНКА ИВАНОВА ИЛИЕВА от Лирекс :)

То вече се строи и само трябва да се даде на фирмата инместитор.