Коментари - Експерт по киберсигурност: Проблемът с Търговския регистър е заради занижен контрол | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не била ясна причината за срива?! Хахахахахахахахахахахахахахахахахахахаааааааааааа... Срива закрива краденето, срива закрива лапането, срива закрива кой, кой е, срива закрива и зарива, зарива, зарива.... преди някой да си отива.....

Гледам едно зе да кара доста коли дамата т.е жена му работи в агенция по вписванията дали това е случаино питам аз

Пияници да ти правят контрол смех баце до един с агенция по вписванията вън

Не вярвам на проказките за низко заплащане !! Аз работих в съответната агенция 2004-06 за 1800/месец . Глупости са това . Има тотална некадърност в същия този сектор ... Това е проблема

ниското заплащане в държавния IT сектор??? Че с тия поръчки за стотици милиони, дето ги правят, има ли държавен ИТ сектор????

Kak da kontrolirash nesto koeto ne razbirash , ami ako na banka i izchezna registara na vlojitelite ??? A mi to beche stana ?

Заниженият контрол се оправя най добре с 1 до 10 години ефективен Затвор.

За какво взимат заплати тия там,бе!?Ако не си подадеш отчета до 30.06.-мале,какви глоби!А като го подадеш,2-3 години се "обработва"!!Човек една справка не може да си направи години наред,щото много ги обработват.Като съм го подал по електронен път,какво ми обработват!?Мошеници ниедни!

Замазвали са следите на големото гепене.

Нещата не са такива каквито ни ги представят. Навсякъде в държавните администрации са наредени ИТ фирми на измислени герои, а често и на осъждани престъпници.

Занижен КОНТРОЛ е толерантното изказване за кражби и фалшификации

Занижен контрол ли? Ама то е пълна липса на контрол! Както всичко, което се прави в държавата ни е лишено от какъвто и да е контрол! Защото за да контролираш, то трябва да имаш на първо място някаква компетентност в областта, която контролираш. На второ място е да не си корумпиран гробарски чиновник. На трето място е да не те мързи и да си гледаш съвестно работата. А това са все качества, далечни от профила на съвременния, назначен с протекции и връзки гербераст!

Нека погледнем на търговския регистър и като бизнес /макар че не би трябвало тъй като е атрибут на държавността, така както и знамето, герба, върховния съд итн/. Държавата е спечелила за десетина години от такси по вписванията над 300 млн лева. Както разбрахме има почти изградено хранилище за данни край Шумен, което така и не е заработило заради неплатени 100 000 лева за лицензи към Oracle. Всякакви коментари са излишни, освен един - тази държава час по-скоро трябва да бъде изритана на бунището. Това е ужасяващ паразит, който смучи отвсякъде, за да обогати 100-тина души.

Пита се кой е заинтересуван да няма дублиране ОРЕШАРСКИ признай си Проследете ПАРИТЕ Там имаше и някакви НПО та с много пари отвън че то ДЕМОКРАЦИЯ без пари не става

Проблема е заради липса на контрол! Защитите са само да думи

Некадърност и незаинтерисованост. Навсякъде и по всички нива.

Французин, българин и германец са се засекли в Лувъра пред картината "Адам и Ева в райската градина". Германецът: - Вижте какви без дефектни, идеално изваяни тела - това са стопроцентови германци. Французинът се възпротивил: - Като гледам колко е хубава Ева и колко е прекрасен и фин Адам, това могат да бъдат само французи и никой друг. След като подробно разгледал картината, българинът отсякъл: - Това са българи! Вижте, че са голи и боси и нямат какво да ядат освен ябълка, пък си мислят, че са в рая. Това е реалистично изображение на българите в Европейския Съюз!

Някак си в коментарите се изключва информацията, че резервен център няма. Един министър не искал да плати лицензите за него (сигурно защото не са за Microsoft, на тях държават им плаща колкото си поискат). Не искам да съм адвокат на разработващите и поддържащите фирми, но бъдете сигурни, че те знаят как се правят такива системи. Но правят каквото възложителя поиска от тях.

Такива системи за съхранение на данни, особено пък ключови за функционирането на държавата, по дефиниция са двойно и тройно резервирани. Я някой да извади техническото задание за изготвяне на ситемата, да видим какво пише вътре, а ? А след това да извадят протокола от приемането на изградената вече система, да видим и там какво пише!!! За капак, има наета някаква външна фирма, която да се занимава с тази система, дайте да видим и нейните правила за работа и поддържане на системата. Обзалагам се, че всичко ще бъде доста добре планирано, изпълнено и поддържано. Никой няма да си сложи главата в торбата доброволно. Съвсем другаде е заровено кучето ... вЕрвайте ми!

От БСП правилно поискаха оставки, защото този гаф е огромен и с последствия и загуби, но понеже Крум Зрков се изказа - на първа сигнална система всички го оплюха. А в ТР наначенията са ПОЛИТИЧЕСКИ и не се знае какви специалисти работят, затова всеки си кротува и чака бурята да отмине, а трябва да се носи персонална отговорност за сигурността на сървърите.

Някои много се НАТИСКАТ за електроното ГЛАСУВАНЕ че вече с друго то няма да спечелят По време на проведения през уикенда хакатон DEFCON 11-годишнo момче успя да осъществи особено притеснителен пробив. Той успя да хакне имитация на сайта за гласуване на щата Флорида и да промени резултатите от “изборите” за по-малко от 10 минути, Затова им трябват МОЗЪЦИ

Информацията от дисковете може да се затрие, но не и тази в Божия тефтер за Съдния ден. Треперете!

Проблема е, че в държавните фирми се работи с най-старата допотопна техника, заплатите са мноооого ниски и истински специалист няма да се хване на работа там. Конкурсите се печелят от "наши" фирми без нужния капацитет, като основната цел е да се отклонят едни пари. Това е цялата истина. При големите компании подобни неща не могат да се случат , защото използват модерна техника и експерти които да я поддържат. Кратко и ясно...

Грешиш! В ДА има такава техника, че ум да ти зайде! НО - ако знаеш само каква част от нея се използува по предназначение - веднага ще си помислиш за Пиночет и един, два български стадиона ;) А за "персонала" там - пак повтарям - никакъв шанс за тази техника - там трябва да се оправи заплащането и да се назначават хора наистина знаещи и с конкурс, но не конкурс за калинки! Проблема е в умственният капацитет на ДА - не в хардуерният!

проблема е в управленския състав, ама това трудно мож го разбереш драги

изобщо не си наясно за какво става въпрос

бързи пари: спирам сървърите в Петък, чакам да се накрещят всички знаещи и незнаещи, отделят се средства, пускаме сървърите и проблемът е решен. Средствата се осчетоводяват към някой баджанак и се делят дружно в почивната станция на МС

По същото време КИПЪРСКА фирма фалира и 200 000 застраховани пиха по една вода Собственника на къщата в Барселона и той грък Гръцки остров самоубит Напрегната СЕДМИЦА

Глупости...всичко е точно защото вчера правих кекс! Бягайте презглава от Боколандия! Никога няма да се оправи!

Когато навсякъде са калинки, калинки с една голяма калинка начело...

Тикви и Корупция в Управлението = Простотии, проблеми, емиграция, смърт, лошо образование, лошо здравеопазване, опраскано правораздаване, претаковано разделение на властите, унищожена армия и т.н. и т.н. Конграчулейшънс Борисов!!! Търговският регистър едва ли е функционирал без резервно копие ... много силно ми мирише на нещо друго тук!

Когато падне диск се получава съобщение - на пощата и СМС. Почти няма сървър, който да няма тази възможност (говоря за истински сървър). И е нормално на сруг адрес да има бекъп сървър, който повма функциите автоматично ако нещо се случи. Потребителят дори и ме разбира, че е имало проблем.

имам една барачка на село и е перфектна за новия Търговски Център... мога да я даря и да помогна на България безвъзмезно....

Ето къде било ряЗковничето “Междувременно Министерският съвет реши да се създаде хранилище, в което да се архивират данните от всички електронни регистри в държавата.“ Ще правят къщата на архивите, администрация ще копаят биткойни и пак некоя стотици милиони ще потъне като в "къщата на документите".... ... Забравихте за "опасните" язовири, или трудно се изкарват пари на високо и далече (има повече разходи за логистика)

следете внимателно коя фирма ще я спечели тази поръчка и дали няма да е свързана с ДИМИТРИНКА ИВАНОВА ИЛИЕВА от Лирекс :)

Или с Гинка? :)

То вече се строи и само трябва да се даде на фирмата инместитор.

То вече се строи и само трябва да се даде на фирмата инместитор.

Основния проблем е в това, че трябваше да се затрие информациятаза депутатските фирми, които Усвояваха Еврофондове.

имало мислещи хора... какво съвпдение сгащиха бенчо-наран-зъркелите и оппппаааа разсмърдя се на политици-бизнес-мафиоти и регистъра спря... който иска да вярва в съвпадение и контроли и атаки и прочие....

Очаква се да гръмне и Банковия Регистър. Ако има такъв

Най-накрая мислещи хора! Също като случая когато на летище Варна или Пловдив (не помня) всички полицаи и гранична полиция вкупом отишли на обедна почивка за да може "наш човек" да мине, сега и регистъра след наш човек хванат се "срива". Аман от сапунки. Преди пък така случайно заминаха вожни документи в партийния дом.. Случайности.. кво да прайш.. но пък по торент сайтовете лъсна архив на същия регистър..

Ако е 2000г.това маже да не е за пръв път?Може и преди да е имало срив,кой може да гарантира обратното.Има ли в тази Държавица честени и компитентени в управлението от далечната 1989г.насам?Няма ,тава са престъпници и всички до един са за бесилото. Да се махат,нетърпимо е вече от престъпленията им се задушаваме.

Странно ми се струва, че два мои коментара с информация за Лирекс изчезват малко след като се публикуват. Та да кажа пак, проблемът е в това, че Лирекс е преквалифицирана в обществените поръчки: Към 2018-08-15 13:47:24 в търсачките на Биволъ има следните данни за фирмата: Има данни за участие в 428 обществени поръчки за 120 063 809,98 лв.

Ами изчезват, истината в наши времена не е удобна ;)

допускам, че базата данни с коментарите на дир-а е на много дискове и случайно моите са записани на някой изгорял в последствие :-D

обслужваше АБВ и ДИР по едно време, за това може и да ти изчезват разни работи! лирекс е съдружие между бивши ченгета, десари и политици

sawo

По-интересното е това, което не се чува. Някъде чу ли се нещо за искани оставки, например? :) Когато човек на пеевски е начело на агенцията по вписвания вижте как културно всички си мълчат и не се обаждат много-много :) Приемаме, че фирмата се е издънила с мониторинга на инфраструктурата и дисковете са заминали един по един без никой да види до момента в който масива се е скапал изцяло, а резервния дейтацентър е бил само на хартия. Остава въпроса къде е директора на тази агенция - негова е била отговорността да се увери, че данните и сигурността са гарантирани, което значи най-малкото да изисква периодично резултати от тестове на връщане на данни от бекъп. Това гарантира, че ако стане проблем, най-малкото има работещ механизъм за връщане на данните. Дори и вината за проблема да е изцяло във фирмата за поддръжка, то отговорността за забавянето при възстановяването на услугата остава изцяло в агенцията.

""Забравихте ли'' или нарочно пропускате че е предложена от ппатака???? Издънването на ав е очевадно ама няма как да си призне този дето я е издънил:((((а директорката е поредната калинка изпълняваща поръчки по поети ангажименти преди назначаването

Занижен контрол? - от кого? - Админ; поддържаща фирма; "компетентен началник" Вярно ли че дисковете в масива са с по 4Гб? Ако да, този масив е закупен около 2000 година, когато дисковете бяха с такъв капаците (може и по рано). Ако пак да, то аз съм шокиран, че са издържали до сега!!! И трети път: Ако пак да, кой идиот реши, че тези дискове ще работят толкова дълго време и няма да имат читави архиви, защото нещо някъде не работило. Чета за поддържаща фирма: Каково е поддържала - на някой топките ли?! Слагам бас, че поддържщата фирма е взимала пари на годината, колкото струват два огледални сървъра (да се репликират), с прикачен масив към тях + архивираща система. За информация, работещ ефтин вариант на архивирараща система, към момента е NAS устройсто с 12 диска по 12 Тб, вързани в масив 10 за около 20 000лв. Мога да питтам още, но ще стане грозно.

ТР е около 20 ТB в момента.

Резервен център наистина има и той е огледален като техника на тази в сървърното на АВ. Всичко е замислено с репликация на ниво база данни по dark fibre оптични влакна. При отпадане на основните сървъри, резервните би трябвало автоматично да поемат работата им, без загуба на данни и отпадане на услугата. За съжаление преди време след спиране на климатиците в АВ голяма част от техниката даде фира, не беше заменена и ТР се наложи да работи на част от резервните машини. Какво точно се е случило сега не знам, но много вероятно да са пренебрегнали архивирането през тази една година, в която са били без поддръжка.

sawo

т.е. реално няма резервен център, защото основните сървъри са работили през резервните машини, които са в резервния център?

Точно така, и това в продължение на години. Все пак остава отворен въпроса защо не е вървяло архивирането към резервния център?

sawo

Възможно е в резервният център да няма политика за архивиране, понеже е предвиден да се използва за кратко и в кризисни ситуации. В такъв случай огромна част от вината е на ръководството на самата агенция по вписвания, защото са били наясно, че има проблем, а не са предприели никакви действия за решаването му, а именно закупуване на техника, която да замени повредената.

O това като им се наводни мазето ли :)

Какви оставки?Нищо не се случило за т.н.министър най важното е да се изтъква винаги и даже, когото това е абсурдно.Вчера нали затова отиде в Троянския манастир,въобще не е в час. Всеки ден издънки,сега какво следва? ЧЕЗ и гинка,или кметицата и Страсбург? За цените ,за заплатите,за емигриращите,за ниската раждаемост,....това за него са подробности ,той е над тях.

две интервюта на двама бивши правосъдни министри...Христо Иванов и Зинаида Златанова от тази сутрин? Защо триете като луди?

Когато в един ебикт- голям супермаркет, хотел и т.н внезапно спре тока, веднага и автоматично се включва агрегатаТ.е. има резервен вариант в готовност.Съшото по принцип е и с подобни инп. системи и това е заложено задължително от възложителя, като се изпълнява от проектанта и изпълнителя. Това означава,че най вероятно некои са мишкували в инфото за собствености.В противен случай ще се окаже,че правосъдието се ръководи от галфони.

Та казвате там бачкат пълни некадърници ?

А леля цецка------що изпищя на МВР и ДАНС?:))))))) ....ще изкарат фирмата за подръжка БСПарска-----пак станишев и Орешарски са виновни!:))))))

Или хан Кубрат/може и друг хан-по избор/ или все пак Путин е виновен!!

КТБ и сие.

При всички положения трябва да има оставки, разследване и ако трябва съд и затвор за доста хора. Това, което се случи е равно на национално предателство. Нанесени са огромни щети на ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, а най-вероятно е манипулирана и информация. Докога ще търпим тези престъпници да се гаврят с нас???

Нали си ги избрахте?

Какъв ескперт е тоя бе, знае ли изобщо основните принципи на backup-a? Дори на личния си компютър, ако му стига акъла да си прави такова животно. И най-елементарната програма,вкл. безплатните,имат включен рипортинг (т.е. докладване какво е станало) с опция за информиране примерно по ел. поща или с друга нотификация. И ако единият бекъп не е станал, нали има такива от предходни дни, винаги може да се проследи какви записи са правени през последния ден-два. А тук... И заплатите им били малки. Че ти ако си способен,хем и IT, чий до дириш в скапания държавен сектор бе? Де гиди... да не продължавам,че става противоконституционно!

Абсолютно си прав !. Сигурен съм че има поне 5 системни администратора в Търговския регистър , които по цял ден мислят кой филм да гледат ...ама нали трябва да се гушнат едни пари. 90 000 лв. за поддръжка !!!???? ЛЪЖА И ИЗМАМА

Правилно. Системните администратори са били некомпетентни. Винаги се прави периодичен бекъп.

Батка, ти с бекъпи занимавал ли си се ? Ама на на жалкото ти ПЦ, ами със сериозни системи и бази данни ? И не 20-тина гигабайта, ами петабайти ? Това отнема ДНИ, може и седмици ! Затова на бекъп се разчита като вариант Б. Вариант А са реплики или ккъстери, но явно не е сработило. Често се случва. Трябва системно да се правят тестови фейловъри, но и това не е гаранция. Та така, зарежи теорията и виж реалния свят.

ИМА ПРОБЛЕМ, ВИНОВНИ И ПОТЪРПЕВШИ. ИМА ДОГОВОРИ, САНКЦИИ И НЕУСТОЙКИ. ПИТАМ: ВИНОВНИТЕ ЩЕ ПЛАТЯТ ЛИ ГЛОБИ, ПОТЪРПЕВШИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ ЛИ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ? ЖОКЕР: ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ БЮДЖЕТА ПО ПРОЕКТА ПРИ КОГО СА В КРАЙНА СМЕТКА? ИЗПЪЛНИТЕЛЯ ИЛИ ИЗБИРАЩИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ ВТОРИ ЖОКЕР: ГОРНИТЕ АКО НЕ СА КАЛИНКА И МАЛИНКА, СА ДУПЕ И ГАЩИ ТРЕТИ ЖОКЕР: РАБОТЕЩИЯ ИТ СПЕЦИАЛИСТ Е ПОД ПОД ПОД ИЗПЪЛНИТЕЛ....

Мдаа....."ниското заплащане в държавния IT сектор" Вероятно "Наш" човек, вероятно без съответните квалификации се е водил на сладката държавна службица да наглежда ИТ системите за смешна държавна заплатка, без да знае отговорностите и очаква за рисковете на такъв пост.

Колкото повече чета за този "проблем", толкова повече се уеждавам, че ГЕРБ и Калинките са го направили нарочно, за да "корегират" информацията за свои цели. Колкото и да са некадърни IT-тата, няма как да са допуснали такава аматьорска грешка. Някой просто замита следите на нещо многоооооооо голямо.

Kолко ли фирми, длъжници на ктб са изчезнали??? ;))

Вероятно, на Делянчо Пеевски ли ??;))

ББ инвестира милиарди в пожарната, полицията и военните, т.н. твърд електорат, а там където ни е силата и труда ни е силно конвертируем не прави нищо, специалистите са специалисти на добра воля, след като тук никой не го е грижа и са оставени на самотек, естествено че погледите им са насочени навън. България се нуждае от умна реформа в образователната система, да се изхвърли амбалажа и да остане най-същественото , свързано с практиката, както японската система, не може с калинки и шуробаджанащина да си конкурентен, не става това трябва да го разберете, комунизма за това се срути, за това ще ни използват за слуги и при капитализма.

Подбрано е какво да изчезне !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ами , няма ктб, няма кражба на милиарди !! прекрасна врътка!!;))

От Агенция по вписванията говорят нещо, но не знаят какво точно - нямало загуба или манипулация на данни, но не знаят какъв точно е проблема. Чудя се защо отчитането на проблема спря на петия ден - петия ден от началото на проблема отдавна отмина, но явно на журналистите им е спуснато да броят до пет. И накрая искам да разбера кой е виновен за липсата на контрол над фирмата, защото е ясно, че накрая те ще оберат негативите от инцидента и това ще е заслужено. Любопитен съм колко им се плаща за работата, която не свършиха и колко ще платят като компенсация, че спряха работата на цялата държава или ще им се размине с вербално издърпване на ушите, защото и те са "Наши хора"

триете? Щото наричам тиквата - тиква ли?

Ами тиквата си е тиква

Според мен ПРАВИЛНО те трият, щото нЕкои тиквови са КРАТУНИ.