Експерт по киберсигурност: Бомбените заплахи няма да спрат в близката седмица

Сайтовете на училищата сякаш се правени в час по трудово, посочи Любомир Тулев. Според експертът по сигурността Славчо Велков е възможно да се отвлича вниманието на органите за сигурност от купуването на гласове

Обратно в новината

Коментари - Експерт по киберсигурност: Бомбените заплахи няма да спрат в близката седмица | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Свалят електронните си адреси от пощенския сървър и обявяват на всеослушание, че повече няма да използват пощата като средство за комуникация - да търсят обявените телефони за контакт. То и без това електронната комуникация се използва предимно от разни чикиджии и следва да се замести с друга - по електронен път комуникацията следва да е строго еднопосочна

Дай паари за 10 000 нови сайтови и ш съ упрайм. Яз, Брато и Аверите ООД Таргувия, издателство и Ай Ти услуги сми, ръйш ли!

Какво общо има снимката на инспектор Петър Петров пред училище в град Плевен и статията която публикувате?

Целта на подобни атаки е насаждане на страх и несигурност. Нормално е хората да се опитат да направят логическа връзка със свързани събития като изборите, но нека не забравяме, че това се случва от месеци в други държави. В Република Северна Македония така и не успяват да установят със сигурност произхода на тези мейли. Ако не се лъжа решиха просто да сменят емейл адресите на училищата, защото по едно време предполагаха, че е имало изтичане на информация от приложенията за електронни бележници, които ползват. Обществото трябва да засили натиска върху държавата, за да имаме адекватни системи за сигурност, които ще ни предпазват от подобни проблеми. Объркването на учебните програми е сериозен проблем и не трябва да го политизираме, защото изборите ще минат след няколко дена, а тези проблеми най-вероятно ще продължат и след тях.

Руска атака.Вижда се от космоса даже че Русия атакува училищата и децата на вражеска България.

Добре, въпреки че съм и бивш системен (плюс всичко друго, което съм работила през живота си) и че със сигурност съм забравила и малкото, което съм знаела от киберсигурност (просто защото ми е било малко скучно, пък си имам и bitch - едно приятелче, което работеше точно като security в една кур-порация и когато имаме съмнения, че някой ни се пробва - примерно сканира портове, което дори и аз мога да го хвана, веднага го търсим и той ни спасява задниците преди верно да са ни ги запалили - всичко е на приятелски начала и като замисля, май не било много законно, но както и да е :) :)) си мисля, че НЕ Е ФИЗИЧЕСКИ, ПОВТАРЯМ ФИЗИЧЕСКИ ВЪЗМОЖНО бомба да бъде взривена само по Интернет. За да бъде взривена по Интернет, тя трябва да бъде ФИЗИЧЕСКИ поставена там, което изисква или би трябвало да изисква ФИЗИЧЕСКИ ДОСТЪП до сградата - да влезеш вътре, да разположиш експлозиви по етажите и прочие. За да не ви заблудя неумишлено, пак да повторя, че не само че никога не съм била добра в секюрити (вече обясних защо), а за капак и малкото, което тогава съм знаела, съм го забравила. :( Въпросното приятелче от години не му говоря, защото и той, както и повечето ми изпе.ерастени колеги от ИТ се не бракува, а направо кастрира, понеже не мисли и с оная си работа и какъв крокодил, пардон "любяща съпруга" го е.е(ше), просто не е истина! Беше се пропил, имаха съмнения и че се друса, ако въобще е жив сигурно така яко се е деквалифицирал, че няма повече накъде! Иначе ако мислех, че е на тогавашното си професионално ниво, без съмнение щях да го препоръчам, защото наистина беше невероятно добър - това, че не му говоря, защото стана алкохолизирано леке е друга тема. Немъ ли у тая шибана държава на големи "специалисти" някой да каже дали това наистина е физически възможно, повтарям физически възможно, да се направи по Интернет. Ако истински специалист каже, че е физически невъзможно или малко вероятно бомба да бъде взривена по Интернет, тогава хората ще се успокоят - да винаги има риск, но няма да е толкова психясващо.

Жертвите от огнестрелно оръжие в САЩ са над 10000.повече от убитите цивилни в Украйна за година.

С дали пък тези който организират изборите и се готвят за поредната фалшификация не го правят те. За да опразнят училищата където ще се провеждат изборите и поставят машините за гласуване . За да поставят в съседните помещения апаратурата която ще манипулира същите тези машини? Много съвпадения ,не мислите ли. Нали трябва да съвпаднат дамите от платените социологически агенции и да се инсталират на власт правилните хора . Никаквеца и компания и ГЕРБ за златния пръст.

Машините се манипулирали с апаратура! Все едно бюлетинте да се манипулират в съседната стая с печатници....

Ами проблемът е друг.В един момент ще кажат ми то няма нищо и ще спрат да обръщат внимание.И да очевидно изборите са целта.

Снощи по новините на Бнт ясно казаха, че само силите за сигурност на Сащ знаели от къде идват заплахите! Чудно, защо само те знаят от къде? Да не би защото, те са ги поръчали? Не се и учудвам, че няма да спрат заплахите цяла седмица. Те са предизборни! Обсолютно е възможно и в деня на изборите да има, за да компрометират изборите ни! Явно не им харесват някои партии!

Не разбирам по коя логика САЩ не искат провеждането на избори в България, при положение, че всички парламентарни партии са зависими от тях. Спряхме руския газ, скоро ще спрем руския нефт и ще имаме американски ядрени реактори, изгонихме руските дипломати, продаваме огромни количества оръжие, които отиват в Украйна, вдигнахме ветото за Република Северна Македония. САЩ нямат никакъв проблем с България. Едно трябва да е ясно, Русия повече не е фактор нито в България, нито на Балканите, нито в Европа.

Русия не е единствения фактор. Ние не искаме да сме американска колония. Сащ и ЕС ни затриват! И когато не сме им нужни вече, ще ни предадат на Турция. Малко ли ти се струва?

Не е въпроса в провеждането на избори, а в това, кой ще ги "спечели" На САЩ им трябва сервилно правителство, за да продължат с натиска за по-активно участие във войната с Украйна

Интересно какво очакват от сайта на едно обикновено училище което вместо да бъде спонсорирано от държава се издържа от пари които им дава общината за всеки ученик ! Да не говорим , че някои училища се борят със зъби и нокти за тъпите политици да съществуват ! За 30г никой не сети за тях ! И сега сайтове им били като правени в час по трудово обучение и защо нямат корпоративна поща ! Защото нямат пари за такива екстри ! Когато политиците се сетят , че тези училища имат нужда от сериозно финансиране и разберат , че не магистралите са важни , а образованието ! Тогава може да се очаква да имат корпоративна поща и добре защитени сайтове !

В никакъв случай недейте бърка сметките на купувачите на гласове. Суха пара са броили! Просто е. Като за прости хора.

На всички е ясно кой стои зад заплахите - само дядо Коледа може да заложи за една нощ бомби в 100 училища едновременно в София, Плевен, Варна, Стара Загора и още няколко града в родината, без да му се уморят елените.

то стига в едно от посочените да гръмне

македонски граждани грънци, нали министъра каза, че зад атаката стои руска хакерска група ! Не разваляйте работата така бързо !

Те всички ,,Специалисти " по Кибер и Разузнаване са завършили Библиотекарския институт ! Толкова са умни че си и бръснат Тиквите ! Каквото им кажат Укрите това говорят , пачки Долари са в Очите им !

до победа на кагебистите, само страх и ужас в полза на рашистката империя

Това е Акция на Укрите и вие не можете от Страх да им кажете нищо ! Видяхте ли как Арестуваха една курва Укринска в Кипър тръгнала да убива Руснаци с Нож ! Вие никога няма да арестувате Укра , дори да е виновен !

Ха-ха, Русия им е виновна. Та ние нямаме образование, да не говорим за тайни служби и разузнаване...

Естествено, ние нямаме нужда от разузнаване, защото има едно "приятелско" разузнаване, което ни информира кои са чужди агенти, особено ако са руски. И за всичко е Русия виновна. Сещате ли се как най-корумпирания човек в България излезе съдията пуснал онзи Малинов в Русия. Боце и другите не могат да се мерят с него!

Мани Русия, ами дори Иран намесиха ! Той много се интересува от нашите избори !? Ха ! Абе, “експерти”, защо пропуснахте Китай и Северна Корея ?

В тази статия има толкова взаимно-изключващи се хипотези, че авторите на заплахите сигурно много им се кефат ! И най-смешното е, че се правят от “специалисти “ !?

Сайтовете на чулищата били нетака красотни и хайп, следователно... абе киберсигурност, кибер нещо си, ай ти.... казано в прав текст - дайте ни пари за 3 000 сайта на училища и за 5000 детски градини. По 200 кинта на калпак минимум, амииии добра сума се получава :) Че борим тероризъма с прахосване на пари за накипрени сйатове.

и корпоративна поща , търговията придобива интересни очертания нов тип адвъртайзинг

Руската терористична кочина се е активизирала.

малинкин копейкин нинчето и т.н занданци на кремъл са притеснени от изборите...и за пореден път в историята ще се провалят каквото и да правят!

Няма да коментирам, а ще задавам въпроси на които е редно човек да си отговори. А дали не е за да се притеснят избирателите и да не отидат да гласуват? Помислете кой има интерес от проваляне на изборния ден? Кой потрива доволно ръце от поредната невъзможност да се състави редовно правителство? Кой в България де юре е де факто иска промяна на формата на управление на държавата? Кой иска не парламентарна , а президентска република? Има ли необходимия капацитет да организира подобен род заплахи?Каква част от тайните служби са на негово подчинение? Има ли връзка с предизборните сондажи кой ще спечели? Избирателите та коя партия са с понижена чувствителност към заплахи от подобен характер.

Колко еднопосочно мнение, като на кон с капаци. Дори не отчиташ, че при по-ниска избирателна активност, ще се вдигнат процентите на купувачите на гласове, както и общия процент на ДПС. Всички партии имат изгода, защо мислиш, че отвратиха хората от гласуване, ама не се махат? Днес сутринта видях кандидат за депутат Алексанър Томов! Този, дето загроби Кремиковци и ЦСКА, вместо да търка нара, той се кандидатирал пак!

Къде точно видя изразено мнение? Както съм написал само задавам въпроси на които сам да си отговори човек. Ето виждам че Вие сам си отговаряте на някои. Всеки човек е свободен сам да си състави мнение за средата в която живее - кой е отговорен, кой трепа мангизи в тия две годинки без редовно правителство, на чий гръб ги трупа, може ли да е и било ли е по -поносимо преди да дойде промяната, кой доведе промяната и за добро ли я доведе или за да довърши държавата, какво точно се случи за тези две години промяна, че маслото от 3,95 лв за 250гр сега се продава за 7,50? Че кашкавала беше около8-10 лв/кг а сета е над 25-30 лв/кг? И ако духът на промяната е такъв, трябва ли ни изобщо промяна? И не е ли по-добре да е оня, дето ги таковаше с 200 ония в Брюксел за да ги има цените които съм написал по-горе, или да се къпем в "промяна" след като са ни изтаковали не с 200, а с 400 тия, новите, при това не ония в Брюксел а точно нас, тука в България?

"Двама граждани на РСМ са арестувани" Значиу може и атаката тук да е северомакско дело

Експерт: Изборите не променят нищо. Ако го правеха, щяха да ги забранят.

Мен ме е страх по друга линия - да искат да ни мотивират да влезем във войната... Ще трябва някак да оправдаят мобилизация ...

Масовостта се прави с цел създаване на психоза и генериране на настроения. Подготвят обществото, та като ЦРуто гръмне няколко бомбички, да може да се канализира всичко както им се иска.

Ти май много искаш да те мобилизират. Бегай в московия там веднага ще го направят, защото в БЪЛГАРИЯ няма да има мобилизация!!! СТИГА ЛЪЖИ Б€ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ М.И.Щ.О.Ц.И!!!

Едно време някой се обаждаше ,когато имахме класно или контролно. Сега лошите руснаци пишат имейли...баси партенката.

А бе простаци,най-лесният начин да се предотвратят подобни заплахи е,като не им се обръща внимание. Иначе е игра на стражари и апаши.

А те вече спряхааа..... Жалки нещастници.

Как да им го набиеш в главите задръстени,че при такива " заплахи" изобщо не се реагира и заплашващият се отказва,защото няма ефект.Това беше изпитана тактика от не много отдавна.Ама, нали сме фрашкани с кибер, анти и нам кви се експерти и те трябва хляб да ядат.......Те по тази логика ще се обядят и на 2 април и ще провалят изборите..... Полицията да им даде ясни и точни инструкции, те са в час за практиката, а онези по сигурността правят само копи пейст за терор по света за да ги поддържаме и да получават заплати.За последните 50 години колко терористи(ни акта имаме срещу училища и др. обществени сгради и учреждение- НИКОЛКО!

А добър ден. Много ясно че е заради изборите. Пак се готвят разни схеми

Мисля, че Нашите фирми могат да да направят по добри сайтове и да ги предпазват по-сигурно, разбира се срещу подходящо заплащане. В крайна сметка киберсигурността е далеч по-важна от битовите проблеми, здравето, образованието, мобилността. Ще помогнем да бъдат победени вражеските сили!

Каква ще е разликата дали си получил имеил със заплаха на корпоративната поща или на публичната такава? А сайта какво общо има? Това ми звучи повече като рекламна кампания.

Има e-mail - има заплаха, няма е-mail - няма заплаха!

Кви бомбени заплахи, кви 5 лева? Ако реално имаше бомби отдавна да са отнесли правителствените сгради и управленческата паплач!

да гласуваме. Уплах от Възраждане ли имате, джендърчетата?

От прости бедняци нямаме уплах, а мотивация, кремълски маргинале

малинкин копейкин нинчето и т.н занданци на кремъл са притеснени от изборите...и за пореден път в историята ще се провалят каквото и да правят!

Всички училища имат google или microsoft училищен account, тоя професор да провери, преди да се изказва. Но дори и да е какво общо има това, дори и да е в mail.bg пощата нима не може да им се праща майл?

прекалено многото въпроси не водят до разходи от бюджета. А като няма разходи от бюджета бащатко ти не може да ти купи колело......

Нали уж заплахите са изпращани на е- мейл адресите на училищата? Какво общо имат сайтовете им? Те са с чисто информативни функции, не им е нужна голяма киберсигурност. Стига са насаждали страх у хората.

но това не променя факта, че човекът е прав за сайтовете. И на мен ми е направило впечатление, че сякаш са правени от третокласници, а нищо чудно и наистина да е така. Паррите за обществената поръчка обаче, които със сигурност са много милиончета и доста повече от необходимото за да се направи един свестен сайт, са усвоени от някой. И так кражбите и източванията си вървят безнаказано.

А от кой да са направени? Някой учител-ентусиаст, някой ученик, може и някоя фирмичка да им е подарила сайт. Тя държавата няма хранилище за данни, както и изтеглиха всичко от НАП, ти за училищата се чудиш?

За направата на всеки такъв сайт се пуска държавна поръчка с много пари, задължително раздути. Учител - ентусиаст, ама друг път. Ще изпуснат те далаверата. Когато става въпрос за държавна институция не можеш един пирон да купиш без държавна поръчка и търг /нагласен разбира се/. Какво се правиш на ущипана по задника монахиня, че не ги разбираш нещата?