Експерт: Не включвайте климатиците на максимум или минимум

Най-разумно е през лятото в помещенията да се поддържа температура с 5-7 градуса по-ниска от външната

Обратно в новината

Коментари - Експерт: Не включвайте климатиците на максимум или минимум | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аман от експерти

"инвентора и хиперинвентора е много малка. Обикновеният климатик се включва изведнъж на 1 киловат и работи докато достигне температурата, докато инвенторът се включва и бавно увеличава оборотите си, за да няма натоварване на електрическата мрежа, достига до някакъв максимум и си поддържа тази температура, обясни специалистът." - Лилия Чалева Това си го разпечатих и го закачих на стената до вратата, за да му се радваме с колегите като го виждаме. Лиленце, дано си на 16, миличка. Ако си на 18, няма никаква надежда за теб.

Електрическата печка прави от 1KW ток 2KW топлина!?!?! Експерта ли е малоумен или журналиста главата му е пълна с боза и бръмбари??? Или „Експерта“ май го хванала критическата щом му е толкова топло! Мм, да, простотията все пак ходи по хората...

И лъв си ти да ми казваш смешко

Къде продават тези печки с реотан които дават 2 киловата топлина от един киловат ток?

"Те работят най-оптимално през пролетта и есента, когато навън е почти толкова топло, колкото и вътре."

При тези цени на тока е безумие въобще да ги включваме! Нека си стоят поне за красота.

Климатиците те правят кекав. Трябва да свикваш с климатичните условия. А на всичкото отгоре са сигурно и вредни, с някакви частици във въздуха. А навън пускат някакви капчици и като са на сгради до тротоарите, отдолу капе върху хората.

А един още по голям експерт посъветва ако искате климатиците ви да не се износват и да са като нови, никога да не ги включвате. Ако все пак се наложи, дръжте ги на режим "вентилатор".

Пробвай да свикнеш да спиш на 33 градуса.

и страх да те хване като си помислиш само, че такъв гл.асистент, д-р, инженер преподава нещо на студентите

Тоя "специалист", явно не прави разлика между мощност (киловат) и енергия (киловатчас), съвети ще дава...

Бягайте далеч от този така наречен “Технически Университет Варна” Или идиот е интерпретирал по памет или този е като тези в “БАН” с великия им робот!! Просто не е истина колко е НЕВЯРНА почти цялата информация в тази “статия”. Ма на истина не мога да си обясня кои е идиота в случаен

Значи драги ми зрители, това е поредната "УБАВА" статуя! Не знам дал тоз е некъв "спец", но тоя доказа, че ФИЗИКАТА, МАТЕМАТИКАТА И ВЪОБЩЕ природните закони и особено закона за запазване на енергията по тия наричани кой знае защо държава България НЕ ВАЖАТ!!! КА Е ВЪЗМОЖНО ДА ВКАРАШ 1 КВ ЕБЕРГИЯ И ДА ИЗВЛЕЧЕШ 2-3-5-10 КВ ЕНЕРГИЯ БРЕ!!!!!!!!!!!?????????????????????????? БА СИ МИЗЕРНИЦИТЕ СТЕ БРЕ!!!!?? ИЗМИСЛИХТЕ НЕ ПЕРПЕТУМ МОБИЛЕ МИ НАПРАВО ИЗМИСЛИХТЕ ПЕРПЕТУМ МОБИЛЕ НА ДЕСЕТА СТЕПЕН БРЕ!!!!! НАПРАВО НЕ ЕДНА 1001 НОБЕЛОВИ НАГРАДИ ТРЯБВА ДА ВИ ДАДЪТ БРЕ!!! ОТ ТАЯ ГОДИНА ТА ДО 1000000000001-вата ГОДИНА САМО ВИЕ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВАТЕ НОБЕЛОВИ НАГРАДИ БРЕ!!!!?? "ГЕНИЙ"!!! АЙ СИКТИР!!!!

Ами лилито само е писала, без да осмисля. За нея мощност и енергия са напълно необясними понятия.

Не е виновен спецът, че редакторката, типично за българските медии, не се интересува от материала и пише глупости.

през Лятото ползвам климатик в интервала 11:00-20:00, ако съм си в къщи през това време. След 20:00 обикновено не е толкова горещо, а да се спи на климатик не е много приятно.

КА Е ВЪЗМОЖНО ДА ВКАРАШ 1 КВ ЕБЕРГИЯ И ДА ИЗВЛЕЧЕШ 2-3-5-10 КВ ЕНЕРГИЯ БРЕ!!!!!!!!!!!?????????????????????????? Ами, възможно е! Прави го всеки климатик...

тази статия двойно по дълга ли е отколкото информацията в нея ? или аз имам някакво дежавю при четене ? аз не, ама един прЕател се чуди ?

И естествено е изобретен в САЩ

Ползата от такива статии е за около 20% от населението. Останалите 80% са специалисти по всички въпроси!

"Най-разумно е да се поддържа температура с 5-7 градуса по-ниска от външната" На теория, може би да, ама на практика? Вчера навън температурата беше 38 градуса. Днес е пак толкова. Ако климатика ми подържа в стаята температура 32-33 градуса, защо ми е тогава?

То по твоята логика и дрехите те правят кекав! По-добре ходи гол!

защото , ако от 22 излезеш на 38 има опасност да паднеш

електрическа печка с 1 реотан черпи 1 киловат ток, за да осигури 2 киловата топлина???????? При хладилната машина съотношението обикновено е 1 към 2-2,5 киловата отдадена енергия. ???????? Йорданов каза още ............. Те работят най-оптимално през пролетта и есента, когато навън е почти толкова топло, колкото и вътре. де.аааааааа експерта му да еееееееееее аааааааааа

"Най-разумно е да се поддържа температура с 5-7 градуса по-ниска от външната" Ами ако навън е -15С, вътре на -20С ли да го пуснем........

Най-добре е, когато журналист напише статия, да я съгласува с експерта, когото цитира. В противен случай се получава този "шедьовър" на изящната техническа мисъл.

'Де ги продават теа елпечки, дето с един киловат топлят колкото за два киловата. За един приятел питам, де. Че да му кажа откъде да си купи такава елпечка, Щот' аз имам такава, ама мойта е още по-добра; с един киловат топли колкото за 22. Верно. Вервайте ми. ПС /ирон/

Тоя е ... ебати инжинера Като навън е 40 градуса или 37 , значи трябва си включа климатика на топло щото иначе няма как да духа на 32 градуса ако спазваме предписанието му. В София и по специално в новите мотриси ( вече стари ) на трамвай 7 няма проблем с това вътре да е хладно и приятно дори и като е натъпкан , защото дори и да е превозно средство климатика е изчислен и са сложени изолации на металните части а стъклата са също специални...... може би му е време да се пенсионира или да влезе в крак със съвременните технологии

В Дубай навън е 50, вътре е 22 градуса, но не падаме, може би Аллах ни пази?

До "експертите" пишещи по-долу: Ако не знате и не разбирате от нещо първо се поинтересувайте, потърсете информация и тогава давайте мнеия. Малко информация по въпроса: Повечето климатици се дават в каталозите с климатична мощност измерена в Британски Топлинни Единици (BTU). BTU е извънсистемна мярка за количеството топлина необходимо, за да се повиши температурата на един pound (0.450 kg) вода с един градус по Фаренхайт (0.56 градуса Целзии). 1 BTU е равно на 1,055 джаула. Отношението W към BTU е приблизително 1 към 3.41 EER (energy efficiency rating - коефициент на енергийна ефективност при работа на климатика в режим на охлаждане) COP (coeficent of permorance - коефициент на енергийна ефективност при работа на климатика в режим на отопление) са равни на съотношението отдадена мощност в BTU към консумирана мощност в W(ват) при съответния режим. Когато решаваме какъв климатик да изберем нека имаме в предвид, че за охлаждане може да ползваме единствено климатична система, а за затопляне и конвектори, калорифери и други уреди. Само че климатична система, която отоплява с мощност 3000W, консумира 600 до 1000 W, т.е. харчи 3 до 5 пъти по-малко електричество от конвенционалния нагревател (приблизително).

То и къпането те прави кекав , я като пра дядо ти / баба ти само лятото по 1 път в месеца на ряката ... а зимата .. колко па да е тая зима. Вие с ограничената мисловна дейност е хубаво да ви се забрани да гласувате. Сигурно и земята е плоска ?

А ти от де се взе!! Нека само уточня, че климитика не създава топлина или студенина; пренася я.

по добре да се се намали да топли на 1kW и да се сложи втора печка с артисалия 1 kW

Усещането като излезеш от 24 градуса на 37 наистина е доста неприятно. Когато бях по-млад не ми пречеше толкова, но последните години се чувствам доста зле при такива резки темепратурни разлики. Като изляза от сграда, в която работя, където през цялото лято климатизацията поддържа 24 градуса и навън температурата е 35-38 ми се замайва главата, пулса ми се ускорява и зрението ми отслабва.

"За сравнение той посочи, че една обикновена електрическа печка с 1 реотан черпи 1 киловат ток, за да осигури 2 киловата топлина. " е тва ако можеш да го обясниш . не се заяждам ..

Когато уреда черпи 1 кВат ток, той може да отдаде 1 кВат топлина. Нарича се закон за запазване на енергията. Да им пикая аз на тия варненски експерти. Или е изобретил перпетуум мобиле или е твърде тъп.

Като най-добре е те да са с 5-6 градуса по-малко в сравнение с външната температура, предаде БТА. Значи според специалиста ако температурата навън е 0 градиса ние да я направим вътре с 5-6 градуса по голяма. Мноо добре Бъчваров! Предполагаме че сте от бандата на ГЕРБ или БСП, няма значение!

Шофьоре, най-добре е да си шофираш. Не се забърквай в теми които не са за тебе.

Това от теорията от -3 до 5 пъти ....а от практиката - реалните BTU зависят от производителя на климатика, иначе Фуджицуто щеше да е на цената на Мидеята......

Ноу си тъп Саше !

https://bg.wikipedia.org/wiki/ЕфектнаДжаул-Ленц

Не знам. У нас климатикът не работи само през септември, октомври, април и май. Държи се на 22 градуса, сменя се единствено COOL и HEAT. От написаното разбирам, че климатикът ми работел най-добре, тогава когато не го ползвам.

Тези май откриха вечен двигател. Може ли да ми кажете такава печка, че да си я купя. От 1 KW ток се добива 2 KW топлина. 200% КПД при електронагревателен уред. Може, ама ако са включени 2-та нагревателя на печката или тя да работи 2 часа. В първия случай ще се консумират 2 KWh (киловатчаса) за един час и ще се отдадат пак толкова, а във втория ще се отдаде същото количество топлина, но за 2 часа и ще се консумират пак толкова. Не знам кой е сбъркал, ама взеха да стават много жълти тези писания в ДИР-а...

Напълно разумни са препоръките на колегата от ТУ-Варна. Но най-добре за отопление да се ползва друг вид отоплителна система и тела, а не топловъздушно, просто е по-комфортно. Т.е. радиатори, подово. Охлаждането също може да е подово, стенно, таванно, пак е по-приятно отколкото да ти духа.

След като енергията на въздуха се използва да охлади фреона, то мога ли да го охладя още повече с енергията от печка на дърва? Все пак едното е 30 градуса, а другото - 1000 и затова има много повече енергия.

Кога ще минавате на редовни проверки за капещите им маркучи, нали написахте наредба и глоби, и как ги прилагате тия наредби с ръцете в джобовете дремейки по бюрата.....10 000лв глоба за капещите климатик и година затвор , та да се научи простака на ред....като оправите това, чак тогава им давайте акъл за градусите по клетките им

Интересен е случая с трамвай №7 в София.Мотрисите са нови и хубави, зимата е супер, лятото в най-горещите дни също, но лятото в дни и часове , когато не е горещо навън, например сутрин усещането като влезеш и докато си в трамвая е все едно си влязъл във фризер.Студ и духане отвсякъде.Не знам това дали не може да се регулира някак.

Единственият проблем на капещия маркуч е когато образува лед на места, където да се подхлъзнеш. Останалото са глезотии.

Лятото бе! Пише лятото. Малко преди това пише и за зимата, но Господ е дал ум на всички извън ГЕРБ или БСП, за да ги разграничаваме, когато е нужно.