Експерт: Не включвайте климатиците на максимум или минимум

Най-разумно е през лятото в помещенията да се поддържа температура с 5-7 градуса по-ниска от външната

Обратно в новината

Коментари - Експерт: Не включвайте климатиците на максимум или минимум | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз също съм експерт по климатици. Но 5-7 градуса по-ниско от външната температура е смешно. Ако навън е 35 - 5 = 30 градуса в апартамента или офиса ??? Бих казал "частично може", но САМО ако относителната влажност на въздуха вътре е около 20%.

Сега на спокойствие като прочетох статията виждам още грешки в нея. Дори и аз съм допуснал такава като "киловат ток", а трябва да е "киловат ел. енергия" в бързината днес. Благадоря за разбирането още веднъж от страна на колегите.

Аз

Не е толкоз важно. Ако сме съвсем пуристи, трябва да добавим, че е "киловат електрическа мощност", а не енергия, защото енерията се мери в джаули или (кило)ват-часове, а в (кило)вати се мери мощността. Важното е, че на ДИРника пак коментаторите му написаха статията, а на енбеушника му трябваха часове и вероятно консултации с БАН, за да установи елементрен факт по проява на Закона за запазване на енергията, който отдавна е част от най-елементарната обща култура на съвременния човек. Е... Все пак е коригирал статията. Ама да върне изтритите коментари и да се извини... ше има да чакаме...

Здравейте на всички и моля за разбиране за грешката на редактора Извинявам се много за грешката - "За сравнение той посочи, че една обикновена електрическа печка с 1 реотан черпи 1 киловат ток, за да осигури 2 киловата топлина.", която се е получило в статията, т.к. не ми беше предоставена за проверка. Вярното е 1 киловат топлина. Примера, който им дадох е, че когато се включи една обикновенна печка с 2 реотана на 1 реотан черпи 1 киловат ток и отдава 1 киловат топлина, а на 2 реотана ще осигури 2 киловата топлина. Има още една грешка: "Той допълни, че климатиците са измислени първо за бирената промишленост - да се охлажда пивото." Вярното е, че хладилните машини са измислени за бирената промишленост. Благодаря на всички, които сте писали коментари по - статията и сте забелязали тази груба грешка, защото ми се обади колега да ме пита за тази статия, която е публикувана днес сутринта.

Колега не знам как ще си изчистиш името сега. Никога! Имам в предвид НИКОГА повече не давай да излезе статия или интервю без да си го одобрил!! Че си е ЕБАЛО МАЙКАТА какви ги вършат журналята!

Аз

Не съм специалист по климатична техника, ама отлично знам кога ми е добре и кога - не. В момента държа климатика на 17 градуса. На 17, щото няма още по-малко. Ако имаше -17, на -17 щях да го сложа. Ама е некъф боклук и понякога външното тяло почва да се включва от дъжд на вятър и само върти въздуха. Навън са 17 милиона градуса.

Статията е публикувана за индивиди търсещи -17.

Аз

Кво да кажа... Намирам се на кораб. Някои си мислят, че корабът, понеже е във водата, и е по-хладно... Ама температурата на водата е 27 градуса, а навън е около 40. Слънцето сипе огън и жупел, а кабините не са във водата, а вътре в корпуса, като температурата в затворените пространсва около кабините и салоните е около 80-90 градуса. Демек - намираме се в метална кутия, поставена в околна среда с температура 80-90 градуса. Така че определено имаме нужда от -17. Трябва да се добави, че температурата се измерва на сянка, а металът се пече на Слънцето и температурта му е като на работещ котлон.

"една обикновена електрическа печка с 1 реотан черпи 1 киловат ток, за да осигури 2 киловата топлина" това да не е перпетум мобиле :) Моля НЕуважаемите ДЖурналисти ДРАСКАЧИ да си сверят информацията още веднъж. НЕвъзможно е човек от техническия университет, независимо специалността му, да изкаже такава теза.

Добре де, сега на вън е 38 градуса, да си направя климатикът 32 ли?

Ти да не си в Бахрейн бре брат?!

Тоя може да не е в Бахрейн, ама аз верно съм в Лас Вегас и тук преди 2-3 дни си беше 45-48. И аз , ако следвам думите на малоумника - инДжИнер ( по-скоро индианец) , трябва да си държа климатика на 40 гр в къщи. Да де ама те тъпите американци не се сетили да сложат 40 гр на термостата ! А ся де....

3евзек

Човекът не ти казва на колко да пускаш климатика, а на колко е най-добре. Неговият климатик не е като на тъпите американци и има 60 градуса. А след като твоят няма, значи не можеш да постигнеш най-доброто и ще го пускаш на колкото имаш.

Интересен е случая с трамвай №7 в София.Мотрисите са нови и хубави, зимата е супер, лятото в най-горещите дни също, но лятото в дни и часове , когато не е горещо навън, например сутрин усещането като влезеш и докато си в трамвая е все едно си влязъл във фризер.Студ и духане отвсякъде.Не знам това дали не може да се регулира някак.

Мен есента и пролетта ме дразни, вън прохладно, вътре жега......

Кога ще минавате на редовни проверки за капещите им маркучи, нали написахте наредба и глоби, и как ги прилагате тия наредби с ръцете в джобовете дремейки по бюрата.....10 000лв глоба за капещите климатик и година затвор , та да се научи простака на ред....като оправите това, чак тогава им давайте акъл за градусите по клетките им

Единственият проблем на капещия маркуч е когато образува лед на места, където да се подхлъзнеш. Останалото са глезотии.

кретен такъв, сложи си скъпия костюм да ти е по- весело

3евзек

Ей сега го слагам и отивам да се къпя под струята.

Докато си отключвам гаража във врата ми капе от поне два климатика. Весело е при нас.

След като енергията на въздуха се използва да охлади фреона, то мога ли да го охладя още повече с енергията от печка на дърва? Все пак едното е 30 градуса, а другото - 1000 и затова има много повече енергия.

Напълно разумни са препоръките на колегата от ТУ-Варна. Но най-добре за отопление да се ползва друг вид отоплителна система и тела, а не топловъздушно, просто е по-комфортно. Т.е. радиатори, подово. Охлаждането също може да е подово, стенно, таванно, пак е по-приятно отколкото да ти духа.

Тези май откриха вечен двигател. Може ли да ми кажете такава печка, че да си я купя. От 1 KW ток се добива 2 KW топлина. 200% КПД при електронагревателен уред. Може, ама ако са включени 2-та нагревателя на печката или тя да работи 2 часа. В първия случай ще се консумират 2 KWh (киловатчаса) за един час и ще се отдадат пак толкова, а във втория ще се отдаде същото количество топлина, но за 2 часа и ще се консумират пак толкова. Не знам кой е сбъркал, ама взеха да стават много жълти тези писания в ДИР-а...

Не знам. У нас климатикът не работи само през септември, октомври, април и май. Държи се на 22 градуса, сменя се единствено COOL и HEAT. От написаното разбирам, че климатикът ми работел най-добре, тогава когато не го ползвам.

Като най-добре е те да са с 5-6 градуса по-малко в сравнение с външната температура, предаде БТА. Значи според специалиста ако температурата навън е 0 градиса ние да я направим вътре с 5-6 градуса по голяма. Мноо добре Бъчваров! Предполагаме че сте от бандата на ГЕРБ или БСП, няма значение!

Лятото бе! Пише лятото. Малко преди това пише и за зимата, но Господ е дал ум на всички извън ГЕРБ или БСП, за да ги разграничаваме, когато е нужно.

Когато уреда черпи 1 кВат ток, той може да отдаде 1 кВат топлина. Нарича се закон за запазване на енергията. Да им пикая аз на тия варненски експерти. Или е изобретил перпетуум мобиле или е твърде тъп.

Шофьоре, най-добре е да си шофираш. Не се забърквай в теми които не са за тебе.

Ноу си тъп Саше !

Усещането като излезеш от 24 градуса на 37 наистина е доста неприятно. Когато бях по-млад не ми пречеше толкова, но последните години се чувствам доста зле при такива резки темепратурни разлики. Като изляза от сграда, в която работя, където през цялото лято климатизацията поддържа 24 градуса и навън температурата е 35-38 ми се замайва главата, пулса ми се ускорява и зрението ми отслабва.

Чиче...не дрънкай глупости , а вземи се прегледай на лекар. Много масло буташ ! Аз съм на 51, живея в Лас Вегас, работя като климатичен техник лятото , в останалото време оправям друга техника. ПОСТОЯННО излизам от 16-18 гр ( да, американците държат климите си на толкова , и в къщи , и по казина, ресторанти и магазини) ) на жега от порядъка на 40-50 гр. И нищо ми няма бре. Ма съвсем нищо !

До "експертите" пишещи по-долу: Ако не знате и не разбирате от нещо първо се поинтересувайте, потърсете информация и тогава давайте мнеия. Малко информация по въпроса: Повечето климатици се дават в каталозите с климатична мощност измерена в Британски Топлинни Единици (BTU). BTU е извънсистемна мярка за количеството топлина необходимо, за да се повиши температурата на един pound (0.450 kg) вода с един градус по Фаренхайт (0.56 градуса Целзии). 1 BTU е равно на 1,055 джаула. Отношението W към BTU е приблизително 1 към 3.41 EER (energy efficiency rating - коефициент на енергийна ефективност при работа на климатика в режим на охлаждане) COP (coeficent of permorance - коефициент на енергийна ефективност при работа на климатика в режим на отопление) са равни на съотношението отдадена мощност в BTU към консумирана мощност в W(ват) при съответния режим. Когато решаваме какъв климатик да изберем нека имаме в предвид, че за охлаждане може да ползваме единствено климатична система, а за затопляне и конвектори, калорифери и други уреди. Само че климатична система, която отоплява с мощност 3000W, консумира 600 до 1000 W, т.е. харчи 3 до 5 пъти по-малко електричество от конвенционалния нагревател (приблизително).

"За сравнение той посочи, че една обикновена електрическа печка с 1 реотан черпи 1 киловат ток, за да осигури 2 киловата топлина. " е тва ако можеш да го обясниш . не се заяждам ..

https://bg.wikipedia.org/wiki/ЕфектнаДжаул-Ленц

Законът на Джаул ленц описва точно количеството топлина, което се отделя от проводник, по който тече ток и от статията формулата е Q= IIRt, което е Q=Pt (където P e отделената електрическа мощност). Тоест, ако няма някаква 'магия' 1KW електрическа мощност ще отдаде 1 kW топлинна, а не 2. Иначе казано и аз съм силно заинтересуван от обяснението на асистент-инженера :-)

Това от теорията от -3 до 5 пъти ....а от практиката - реалните BTU зависят от производителя на климатика, иначе Фуджицуто щеше да е на цената на Мидеята......

EER и COP са вече в миналото. Вечепо каталог ги дават със SEER и SCOP, които един бог знае какво точно означават. Още повече, че ако купиш една машина с даден SCOP от Италия, то с преминаването на границата той ще се смени с някакъв друг.

S = Seasonal (сезонен)

Тоя е ... ебати инжинера Като навън е 40 градуса или 37 , значи трябва си включа климатика на топло щото иначе няма как да духа на 32 градуса ако спазваме предписанието му. В София и по специално в новите мотриси ( вече стари ) на трамвай 7 няма проблем с това вътре да е хладно и приятно дори и като е натъпкан , защото дори и да е превозно средство климатика е изчислен и са сложени изолации на металните части а стъклата са също специални...... може би му е време да се пенсионира или да влезе в крак със съвременните технологии

'Де ги продават теа елпечки, дето с един киловат топлят колкото за два киловата. За един приятел питам, де. Че да му кажа откъде да си купи такава елпечка, Щот' аз имам такава, ама мойта е още по-добра; с един киловат топли колкото за 22. Верно. Вервайте ми. ПС /ирон/

по добре да се се намали да топли на 1kW и да се сложи втора печка с артисалия 1 kW

Най-добре е, когато журналист напише статия, да я съгласува с експерта, когото цитира. В противен случай се получава този "шедьовър" на изящната техническа мисъл.

"Най-разумно е да се поддържа температура с 5-7 градуса по-ниска от външната" Ами ако навън е -15С, вътре на -20С ли да го пуснем........

електрическа печка с 1 реотан черпи 1 киловат ток, за да осигури 2 киловата топлина???????? При хладилната машина съотношението обикновено е 1 към 2-2,5 киловата отдадена енергия. ???????? Йорданов каза още ............. Те работят най-оптимално през пролетта и есента, когато навън е почти толкова топло, колкото и вътре. де.аааааааа експерта му да еееееееееее аааааааааа

"Най-разумно е да се поддържа температура с 5-7 градуса по-ниска от външната" На теория, може би да, ама на практика? Вчера навън температурата беше 38 градуса. Днес е пак толкова. Ако климатика ми подържа в стаята температура 32-33 градуса, защо ми е тогава?

защото , ако от 22 излезеш на 38 има опасност да паднеш

В Дубай навън е 50, вътре е 22 градуса, но не падаме, може би Аллах ни пази?

Ползата от такива статии е за около 20% от населението. Останалите 80% са специалисти по всички въпроси!

И естествено е изобретен в САЩ

тази статия двойно по дълга ли е отколкото информацията в нея ? или аз имам някакво дежавю при четене ? аз не, ама един прЕател се чуди ?

през Лятото ползвам климатик в интервала 11:00-20:00, ако съм си в къщи през това време. След 20:00 обикновено не е толкова горещо, а да се спи на климатик не е много приятно.

Значи драги ми зрители, това е поредната "УБАВА" статуя! Не знам дал тоз е некъв "спец", но тоя доказа, че ФИЗИКАТА, МАТЕМАТИКАТА И ВЪОБЩЕ природните закони и особено закона за запазване на енергията по тия наричани кой знае защо държава България НЕ ВАЖАТ!!! КА Е ВЪЗМОЖНО ДА ВКАРАШ 1 КВ ЕБЕРГИЯ И ДА ИЗВЛЕЧЕШ 2-3-5-10 КВ ЕНЕРГИЯ БРЕ!!!!!!!!!!!?????????????????????????? БА СИ МИЗЕРНИЦИТЕ СТЕ БРЕ!!!!?? ИЗМИСЛИХТЕ НЕ ПЕРПЕТУМ МОБИЛЕ МИ НАПРАВО ИЗМИСЛИХТЕ ПЕРПЕТУМ МОБИЛЕ НА ДЕСЕТА СТЕПЕН БРЕ!!!!! НАПРАВО НЕ ЕДНА 1001 НОБЕЛОВИ НАГРАДИ ТРЯБВА ДА ВИ ДАДЪТ БРЕ!!! ОТ ТАЯ ГОДИНА ТА ДО 1000000000001-вата ГОДИНА САМО ВИЕ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВАТЕ НОБЕЛОВИ НАГРАДИ БРЕ!!!!?? "ГЕНИЙ"!!! АЙ СИКТИР!!!!

Не е виновен спецът, че редакторката, типично за българските медии, не се интересува от материала и пише глупости.

КА Е ВЪЗМОЖНО ДА ВКАРАШ 1 КВ ЕБЕРГИЯ И ДА ИЗВЛЕЧЕШ 2-3-5-10 КВ ЕНЕРГИЯ БРЕ!!!!!!!!!!!?????????????????????????? Ами, възможно е! Прави го всеки климатик...

А ти от де се взе!! Нека само уточня, че климитика не създава топлина или студенина; пренася я.

А един още по голям експерт посъветва ако искате климатиците ви да не се износват и да са като нови, никога да не ги включвате. Ако все пак се наложи, дръжте ги на режим "вентилатор".

Климатиците те правят кекав. Трябва да свикваш с климатичните условия. А на всичкото отгоре са сигурно и вредни, с някакви частици във въздуха. А навън пускат някакви капчици и като са на сгради до тротоарите, отдолу капе върху хората.

Пробвай да свикнеш да спиш на 33 градуса.

То по твоята логика и дрехите те правят кекав! По-добре ходи гол!

То и къпането те прави кекав , я като пра дядо ти / баба ти само лятото по 1 път в месеца на ряката ... а зимата .. колко па да е тая зима. Вие с ограничената мисловна дейност е хубаво да ви се забрани да гласувате. Сигурно и земята е плоска ?

Компютрите те правят кекав. Бегай да тренираш, защото с тия пилешки мускули как ще хванеш глигана за вечеря днес? ... За малко да пропусна, че вече има домашни прасета, които правят хората кекави. А прасетата ги тръшна чумата, защото и те са кекави.

При тези цени на тока е безумие въобще да ги включваме! Нека си стоят поне за красота.

"Те работят най-оптимално през пролетта и есента, когато навън е почти толкова топло, колкото и вътре."

Къде продават тези печки с реотан които дават 2 киловата топлина от един киловат ток?

Тоя "специалист", явно не прави разлика между мощност (киловат) и енергия (киловатчас), съвети ще дава...

И лъв си ти да ми казваш смешко

Електрическата печка прави от 1KW ток 2KW топлина!?!?! Експерта ли е малоумен или журналиста главата му е пълна с боза и бръмбари??? Или „Експерта“ май го хванала критическата щом му е толкова топло! Мм, да, простотията все пак ходи по хората...

и страх да те хване като си помислиш само, че такъв гл.асистент, д-р, инженер преподава нещо на студентите

Ами лилито само е писала, без да осмисля. За нея мощност и енергия са напълно необясними понятия.

Неграмотността е повсеместна, но няма нищо за чудене. Закономерно състояние на чалга-поколението. Чалгата не прощава...

"инвентора и хиперинвентора е много малка. Обикновеният климатик се включва изведнъж на 1 киловат и работи докато достигне температурата, докато инвенторът се включва и бавно увеличава оборотите си, за да няма натоварване на електрическата мрежа, достига до някакъв максимум и си поддържа тази температура, обясни специалистът." - Лилия Чалева Това си го разпечатих и го закачих на стената до вратата, за да му се радваме с колегите като го виждаме. Лиленце, дано си на 16, миличка. Ако си на 18, няма никаква надежда за теб.

Бягайте далеч от този така наречен “Технически Университет Варна” Или идиот е интерпретирал по памет или този е като тези в “БАН” с великия им робот!! Просто не е истина колко е НЕВЯРНА почти цялата информация в тази “статия”. Ма на истина не мога да си обясня кои е идиота в случаен

Аман от експерти