Екоактивисти нарекоха руската плаваща АЕЦ "Ядрения Титаник"

Уникалният плаващ руски енергоблок "Академик Ломоносов" отплава от "Балтийски завод Съдостроене"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Три май Айланд в САщ е едевствената аец която изгърмя поради конструктивни грешки инедомислици

Руснаците копат здраво: - вчера пуснали плаваща АЕЦ - на хиляди километри от Гълъбария, - днес извадили първата тръба от Турски поток на турския бряг - само на десет километра от Гълъбария. А тук гълъбите гукат ли гукат...

Къде бяха еко-активистите когато САЩ удариха с обеднен уран по съседна Югославия? Между 6 и 9 тона така наречен обеднен уран е разпръснат.

Виж сега, той затова е обеднен урана, за да се използва... за друго. Тук е важно теглото му като химичен елемент. Доста по тежък е от оловото и е идеален за бронебойни снаряди - малки, но тежки и с голяма кинетична енергия. Уранът има няколко изотопа и само един доколкото знам е радиоактивен. Американците имат много грехове, но използването на обеднен уран го правят с друга цел.

Ти мерил ли си го?

То това не се мери като ..моя!?

Ся шн мериш на ерДоганя турскио пАток ве тъпии и мизернии чалгопитеко!хахахаха

Екогласност бяха на ..Акабезгласност.

От екоактивисти на грантови ясли акъл да вземеш :) Акцентът тук е друг, това е нова ера в усвояването на райони от планетата с неблагоприятни за живот климатични условия. Там, където няма слънце, температурите са по -30-40гр., няма пътища...паркира тази мобилна АЕЦ на крайбрежието, дърпат жици...и строят градове...с отопление, интернет. Арктика, Антарктика ще се усвояват...американците и еврогейтаците завиждат, плескат, обвиняват.

И нека нашите русофили да поемат към тези градове без слънце, но с отопление и интернет, и да усвояват, каквото там има да се усвоява.

Ся ти ше поемаш от еРдоганя турскио пАток! Злобното ти безсилно и гладно квичене е музика за моите уши! Квичи гурбетчииско добиче, квичи и знай , че си никой!мбухахаха

Ядрения Титаник ли...???Хайде нещо да напишете за американските атомни подводници Трешър и Скорпион и дали реакторите на Трешър продължават да работят на дъното на океана без никой да знае дали не изпуска радиация.Руснаците не са ми първите любимци,но те както и американците имат точно по 2 загубени атомни подводници,но поне успяха да извадят една - Курск,а горните американски са си там на дъното.ЗАЩО ЗА ТОВА СЕ МЪЛЧИ А ЗА РУСКИЯ КОРАБ - ЕЛЕКТРОСТАНЦИЯ - ЕЙ ТАКЪВ ЛАЙ?!?!?!

Бедствията с ядрени подводници само показват голямата опасност от добива на ток от ядрени реактори.

Тьпоръбестото ти еквичене показава колко си тъпо и ограничено чирашко животно ве. Я си гледай кюмюра и кюмбето и не квичи, щот атомните технологии не са за твоята празна гурбетчииска кратуна!мбухахаха

Руснаците имат МНОГО ПОВЕЧЕ от две потънали ядрени подводници.

Един атомен самолетоносач е къде-къде по опасен откъм ядрени "аварии", причинени от ракетите, бомбите, мините, снарядите и торпедата на врага, които са привличани към него като мухи на мед. Друго се питам. Плаващ АЕЦ - хубаво. Но защо плаващ? Защо мобилен? Нима там където ще дава ток ту има нужда от ток, ту няма? Нима потреблението на ток там не е постоянно? Или става въпрос за нефтени сондажи, платформи и временни селища по брега, които често си сменят местоположенията, та затова и мобилен АЕЦ, който да ги следва?

газ в Русия, създаването на подобни съоръжения се обезмисля.

Стига глупости бе... Титаник-митаник. Тази лодка продуцира едва 2х35МВатта и ползва по незнайни причини 9 МВата за себе си. Един ядрен самолетоносач от 60те години продуцира 210МВата... Аре стига глупости

Ако проекта беше осъществен от САЩ, заглавието щеше да е за технологичен успех и просперитет, но понеже става дума за Русия, то по дефолт е лошо.

щатите този проект го осъществиха през 1960 и 1966 година! преди 57 години!!!

dotan

Руснаците пускат първия атомен ледоразбивач през 1957ма... Тук се говори за нещо различно от самолетоносачите, ледоразбивачите и подводниците задвижвани с ядрени реактори... Става въпрос за нещо произвдено изключително за да захранва с електроенергия места където е сложно това да се постигне по друг начин...

С писмо до войвода, се обърна народа Я кажи мило шефче, начин за разплащане Ти живот си живееш, туй добре го владееш Устай ти пари нема, супери да плащаме Припев: Шефа им рече, хайде де, Пари нема действайте! (x2) Sexy mara bass she gi nadas, She gi nadas, she nadas. Шико бом бом, шико бом бом, пари нема действайте! Оп!... Оп! Отговор се получи, отвратени научен Мас хора избраха, начин за разплащане Тъй живот се живее, шефа туй го умее Устай ти пари нема, супери да плащаме

Не съм специалист, но ми се струва, че риска е еднакъв с атомна подводница или кораб, каквито има много и Америка и Англия и Франция и много други страни. Същите мерки за безопасност и същите проблеми и рискове. А рисковете са много, но не специално за този кораб, а по принцип с игра с технологии, които не се разбират достатъчно. Просто Руснаците си викат - къде е най-скъп тока - я да пратим кораба там, къде искаме да направим дъмпинг на пазара на големите - я да пратим там два-три кораба и да им развалим пазара...

какъв пазар, какъв дъмпинг бе? село павек, чукотка, на края на свита! 4 000 индивида, оцеляващи незнайно как, благодарение на мъничко кюмюр изнасян за китай! имат, 150 километра асфалтирани пътища ама асфалтирани през 1988г!

"Плаващият Чернобил"; "Ядрения Титаник"...Завистинците си падат по гръмки заглавия. На лайкучките предлагам да прочетат "Преходът е по-опасен за вашето здраве от Чернобил", да разгледат графиката, да видят кога е бумът на онкозаболяванията и да разберат причините за него. Изводът е, че преходът е в пъти по-мощен фактор за онкозаболяванията от Чернобил.

Да си имаме уважението, не титаник а плаващ Чернобил

Какво остроум!ие !

Тоя шлеп що не са го направили самоходен ,ами ще го теглят

Каква е разликата между атомоход и АЕЦ? Атомоходът отива в специално пристанище, в което го ремонтират, изваждат отработеното гориво, зареждат го с прясно, имат условия за преработка и съхранение на отработеното гориво, включително транспорт до други площадки. Плуващият АЕЦ няма тези екстри. Той е само енергийната установка, а всичко друго е на брега и се налага да се изгражда в онези трудни условия, които затрудняват изграждането на обикновен АЕЦ. Печалбата става трудно забележима. Това е причината в северните страни да добиват или транспортират въглеводородни горива и с тях намясто да добиват каквато енергия е необходима.

БРАВО братушки!

Е, щом Пак Ви натаковаха кат чушки...

Тия от Гринпис все пищят без значение дали АЕЦ е плаваща,ходеща,или летяща...и не могат да си представят,че съвременната цивилизация не би могла да оцелее и един ден без атомната енергия.Най-добре плаващите АЕЦ могат да се оценят от полярните страни -САЩ,Канада,Дания...Да се построи стандартна АЕЦ в Задполярието или на Антарктида е много скъпо удоволствие - там заплатата на обикновен строителе работник е 25 пъти по-висока...и само това ли?

Абре, А.Б'дал ! - та от САЩ, Канада и Дания с Лопата ги разтаковат кремлинците !, от пасольи до автоджамбази.

Да бе, от САЩ, Канада и Дания посланиците ги изринаха с лопата. А Русия изрина на същите държави посланиците с ФАДРОМА. Защото бяха много повече.

Къв гладиатор я ?! - я Се вижте що за ретардент Сте !

Хахаха драги джендъри, "гроздето е кисело !". Западът се пука от злоба от успехите на Русия, което много ме радва ! Руснаците не могат да правят коли и хладилници - те строят АЕЦ, ракети и атомни ледоразбивачи !

малко грубички излизат... затова пък - ЗДРАВИ! При баба ми откак се помня имаше един хладилник "Бирюса", произведен в СССР някъде края на 60-те години. Е няма такова животно! Пенсионирахме го преди 2 години, когато тя почина...

Нямаш пари да купиш на баба си един хладилник като хората ли? Знаеш ли защо? Защото си глупав.

Моята прабаба ми завеща американски хладилни земит произведен и работещ от 1812 година и още го ползване, ще го оставя на правнуците. Кой ти вярва на глупостите просто не знам?

Винаги очаровате чрез Идентитета на името-Ви с коментарите-Ви !

Струва ми се Имате възможност да Си пооправите Читаемостта (т.е. Интереса към вас/сайта), Дир.бг... - да публикувате материал: - Извадиха полумъртви троловете от пещерата на Дир.бг ! ...ама Задължително с Нагледен&Проверяем аудио/видео запис .

май ти си изваден от пещерата и мъмлеш

Абсолютен Шмок сте как-обьiчно, тов. Многоименясников ! - Виж Си читаемостта бре, Толуп ПлатенЗаНищо ! ...мигар очаквате че Крадена парса ще Продължават да Ви дават Вси"наште" ?!

Всъщност, Домакини/Дир.бг - Следваше да отразите Решенията от срещата на НАТО. ...едно че СА Проверяеми, второ че СА де-факто ПланПрограма, и трето - че Директно определят какво Е и Ще Е действието спрямо Всякакви саботажи, пропаганди и инсинуации.

айде земи си легай вече че взе сериозно да се объркваш нещо,за лъчкането е явно

Ама ЧакДотолкова ли Сте дебил, а бе чичко ?!

А сега кажете, че Путин не е гений! Говедата ще пращат гемии в Черно море, а той ще ги цака с... електростанции около Аляска! Уж тежички, бавнички... ама съм сигурен, че при нужда са с вертикално излитане!

Е Гений разбира се ! НО ! - на Злото !, от Саботажи, през Инсинуации та до Убийства. ------ Схващате ли какво Ще стане при Минимално дориСъмнение за Нередност с/по "Ломоносов" в Певек ?!

Той ходи и разпалва войни по света от Хирошима и Виетнам насам... Пий си хапчетата. И мента, глог и валериан, да посупокоиш нервната система малко, че иначе ще перколясаш...

Това е наистина много полезно съоръжение ,не знам каква е цената му ,но съм убеден ,че ще има още много поръчки за такива или подобни централи ,които не изискват инфраструктура и могат да се поставят на места където има нужда ,големи части от Канада ,Аляска ,Сибир сега са захранват от Дизелови генератори и тецове .

Не знаеш цената му??? Безценно е! сАветско е! Сделано е!

Вижте, Шашко...- да се Опитвате да сравнявате Сибир с Аляска/СеверътНаАмерика/Канада - Става !, но Само ако Сте в детскаградина за ЗнаетеКакви.

че в Сибир на такива като теб им казват пиндоси, а в Аляска гейове

Квичат ли на умрело? Ще има ли нови санкции?

Отзиви : - преди Повече от седмица : - Противоречивият проект (Ломоносов) Ще бъде изтеглен Предварително извън "строителната" площадка/област... - преди ден-два : - Противоречивият проект (Ломоносов) ще Се придвижи през Балтийско море, което е Неприемливо за Всички страни около... - вчера : - Противоречивият проект (Ломоносов) бидейки Насочен към Непосредствена близост (на местоползване) с Аляска/Америка - Предизвика Сериозни въпросителни ... Се изказва Аналогия с "експедицията" под полярния лед ... Всички структури по Пасифика и Севера на Америка - СА в Повишена готовност... Реалният мониторинг с Висока точност - Е задействан...

Нищо ново, плаващи ядрени реактори вече има. „Петър Велики“ е с 300-мегаватов реактор.

И копа биткойни като луд?

За западните еко активисти, считано страните им, всичко произведено в Русия е боклук и опасно. Хората им трябва и го правят, имат акъл и ръце и готово. Ако, ги питаш тези устатници и атомните ледоразбивачи са опасни, но колко време вече вършат работа. Няма умора злобата срещу Русия.

Данни : - 25К мт водоизместимост ...-144м дължина...-екипаж 69...- 2 реактора, 70Мвата ядрена или 300Мвата топлинна енергия ...- Изцяло проект на Росатом ... Планирани - Седем броя ! ...а Произведени - Един !!!

Щото си имат стационарни достатъчно. Имаха идея да продават ток от тях на други държави, но в момента е нерентабилно, заради излишъци в енергосистемите.

С тези 70 мегавата мощност какво ще изнасяш, бе? В Акую единият енергоблок е 1200 мегавата. 17 пъти повече, а ще бъдат четири такива.

Невероятни "сустематичности" днес из материалите-ви, Домакини/Дир.бг... а. "СвръхОръжието" на Кремъл... ---> което докарва на МъртвешкиЛъч на Хитлер ! б. "СвръхЦентралата" на Кремъл от плаващ вид... ---> която докарва на ПлаващотоПристанищеАеропорт на Хитлер ! -------- Щирлитц ! ... Катя реве !, ама Пак палуски.

лъчкаш бе дървения

Ах, С.Коте... Ах леле, С.Коте...

А колко гази. ? Могат да ни докарат и за ...Белене!

Къде са скрили пожарните?

Във водата е най-безопасно!

Очаквах да прочета Технически и Логистични/Процес Данни, евентуално И сравнителни (виа коментари) ... - пък то - ВсеСъщото задунайскогубернистическо прапагандистическае дермо.

Ако ме разбираш

"Грийнпийс" и други """природозащитни""" организации, които са палтени от когото трябва, да го ду........ Браво на Русия!

Грийнпийс е Само ДиректноДействащата част. ...пък токуВиж поради тази "иновация" на Кремъл - И СБ вземе да Се присъедини...

Идеята за плаващ енергоблок е много добра. И в момента множество острови, най- вече около Китай и в Латинска Америка се захранват от плаващи дизел - генератори, а най- екологичното гориво е ядреното. Надявам се братушките да построят още много такива, защото това е изключително ефективен начин за електропроизводство и е напълно безопасен.

В Нева и Москва-река ?!

Може и там.

Да, Колега ГордЕвропеец - Хептен се изпооплетохте...

За Протокола : Певек, Чаунска област а. Е бил Изцяло с ГУЛАГлагери, насочени към добив Уран б. В Момента - Е почти Обезлюден, респ. Тотална Безработица и Липса на Всякакви инфраструктура&попминков ... И ! - Е найБлизката точка (на Броени километри) от РФ до Аляска/Америка. ------- Изключително прелюбопитен "избор" за местоположение.

Относно нерегистрираното многоточие: да си графоман не е фатално. Но поне си оправи малко знанията по БЪЛГАРСКИ език, защото това което си надраскал показва тотална неграмотност. Но е и хубаво, че все пак си се напънал да пльоснеш тези тъпизми. Това е показателно що за твари и недомислия са критикуващите това забележително ИНЖЕНЕРНО творение. Кой ти говори за Руснаци- важно е, като постижение за човечеството. И да, те са го сътворили, колкото и да се гърчат, такива като Вас/единствено можещите да напишат без грешки едно многоточие. И ако до пълната Ви с точки глава не е достигнало още- кои са държавите, които имат атомни ледоразбивачи и знаят ли кухите ви глави- имало ли е някога проблеми с тези ядрени корабчета. И освен това- Гулаг си е руски проблем. Както казват- тяхна си работа. Най- малко е тема за коментиране на инженерно постижение от неграмотник без чувство са самооценка.

Вашата мания за величие - Напълно съответства на комплекса-Ви за малоценност.

Това нерегистрирано многоточие, което впрочем се подвизава и в други сайтове с подобни малоумни постове, е небезизвестният "дървосекач" или по-точно "дървар" и е известен с пълната си неграмотност и патологичен идиотизъм, така че не му се връзвай..."Не стреляйте по пианиста, той толкоз може"...

Освен това което казваш ,това е и район в който се добиват най редките и стратегически полезни изкопаеми ,за чийто добив е необходимо електричество ,колкото до близостта до Аляска ,може и на американците да продават ток ,половината Аляска няма електричество и е на генератори ....ще им дойде добре евтин ток.

Шегувате се.

А летяща,кога?!?!..ха.ха.ха

твойте хора са по летящите неща,фърчат я до луната,я до марс,а до холивуд за сценарийчета за фърчащите си неща

Schilo

Когато си поискат, Щерев!

На 15 март 2018 в Дира писаха за руска ракета с ядрен двигател... така че вече имат и летящ вариант-)

Дръндьо! Нали показаха ядрена ракета.

Това е доста стар проект: https://bg.wikipedia.org/wiki/Плаващаатомнаелектрическа_централа

"Зелените забравиха" Фукушима , но както е известно "който плаща той поръчва музиката"! "Зелената" също....

абе тия екоактивистите платени с ерврейски паро за кво ревът за нещо което още не работи а мълчат за аварията на атомен реактор в белгия,нещо май им е сбъркана ценностната система а

пази боже от съветски атомни централи, а камо ли от плаващи. Предполагам причината да ги правят е че така по лесно ще си замазват гафовете - има проблем и засилват сала към дълбините, това са прости азиатци от тях нищо добро не е дошло....

А тъп ли си?

Schilo

Какво им има на съветските? А, "специалисте"?

Бре ! Не знаех , че Фукушима била Съветска !!!

Ех! Ще покрякат за колкото им е платено и ще млъкнат. Това са зелените. Природозащитници на заплата!

Всяка ядрена подводница и самолетоносач сами по себе си са плаващ АЕЦ. Разликата е че на борда си имат ракети и самолети.

Това е така ,но и атомните ледоразбивачи също ,но тук се касае за съоръжение което не обслужва само себе си като самолетоносачи и подводници ,които произвеждат енергия за нуждите на кораба а за централа която ще захранва с ток територия по голяма от България в пъти .

Ей, тея ватенки като ги знам колко са гламави, пак ще сътворят някаква дивотия, като се запият с бояришник и тва нещо гръмне. Ще обгазят цяла Аляска, а може би точно това искат, да правят мръсно на американците.

Schilo

И, от де ги знаеш? А бе, запознатия, къде се намира емблематичния "Чижик-пижик"?

Цял свят ги знае. Ти сега ли го разбираш?

Русия пак им го турга. Хахахахаха. Опасност има, но то опасността е по принцип присъща на хората. Ние днешните човеци сме едни паразити върху гърба на планетата Земя. А сега си представете, че вместо да строим в Белене или Казлодуй реактор за 10 милиарда лева вземем , че си купим същия за 3 милиарда лева от Русия и го докарваме и закотвяме в едно искуствено езеро близо до Дунава естествено. После може да вдигнем езерото над нивото на Дънава и като укрепим платформата пресушаваме - ето ти реактор на цена 1/3 примерно. Някой май не му изнася.

Ти си изключителен т*пак и абсолютно технически неграмотен. Коментара ти излъчва и икономическа некомпетентност. Много жалко за тези с "+", които ти се връзват на празните, нереални приказки.

Luna0102

Тези екоактивисти да ходят да демонстрират в Белгия на границата до Германия имат една атомна централа, която се разпада, но продължава да работи. Те тръгнали да дават черни прогнози за нещо ново, което ще замести старо.

А според "зелените" атомните подводници какво са?! И знаят ли същите колко такива кръстосват океаните?

"Зелени" са защото са зелени.

"специалисти","зелени", "мирнозелени", "ековци" и т.н. станаха синоними на идиоти с благородна кауза. Но добре платени идиоти, ноито затова са и толкова избирателно активни. Доводи никакви, като повод за воплите им; както и алтернативи, на това, което така героично и надъхано плюят.

Всъщност този "Ядрен Титаник , ще надживее и най младите "еко активисти"

"Грийнпийс" е доказано компрометирана псевдо еко-организация за шантаж и обслужване на икономически интереси , но ДИРА по задължение ги цитира!?? Ами тази плаваща централа закотвена на някое северно пристанище, ако е опасна...то какво да кажем за атомните подводници и ледоразбивачите , които са в движение бре соросояди прости!??

Завист към руските постижения е огромна. Като не можем да направим същото дайте да го оплюем

Бах туй постижение, Наталче (Аврорче)! Преди една година американците бракуваха първия си атомен самолетоносач Ентърпрайс след 55 години вярна служба. Не като черния Кузя. Сещай се кой къде е започнал да има постижения. Това руското нещо има два реактора KLT-40S, които се ползват в атомните ледоразбивачи. Ще произвежда 70MW електрическа енергия и 300MW топлинна енергия. Ще е плаващ атомен ТЕЦ с възможност за производство на електроенергия. Ако не беше толкова сложно и скъпо да се строи в Чукотка щяха да си построят нормална АЕЦ. Там те си имаха една Билибинска АЕЦ със скромните 48MW мощност, но от десетина години тя работи с 1/3 от мощността си. Постижението в случая е, че са успели да намерят приложение на два произведени и ненужни корабни реактора.