Възстановяват имената, променени с Възродителния процес

Имената на починали български граждани, които са били принудително променени, но не са възстановени, ще бъдат сменени административно, без решение на съда.

Обратно в новината

Коментари - Възстановяват имената, променени с Възродителния процес | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ще се сезира ли някоя институция за противодържавното изявление, че тук не е България, а Румелия на турците!?

Тези депутати дали не си изгубиха ума или въобще не са го имали.Всеки един закон защитата правата на живите граждани, защото те са в едни или други правоотношения помежду си или с държавата.Кога един закон действа с обратна сила и в конкретния случай това изменение на закона като ще е с обратна сила от коя дата ще бъде това?Наследниците на починало лице могат единствено да продължат вече започналото приживе дело от името на починалия в процеса на приключване на делото.Как така ще се предядяват искания от починало лице на което никой не зная каква е била волята му приживе?Неграмотници и незнаещи закона нямат работа в парламента.Нали си имат юридически съветници, нека се допитат до тях, а ако нямат такива да се консултират с преподаватели от университетите,в които се изучава право.Защо като се подлагаме на САЩ не прилагаме тяхното законодателство-всяко новородено да се записва с американско собствено име?Нали ли ги сочим за пример и им подражаваме в не малко посоки и действия?

Bсички тyрци BbH от бbлгарскuя парламент ! имената да им вbрнели !!! A кои ще вbрне избитите в продbлжение на 5 / пет / века - 500 години -BALGARI u бbлгарски деца - момчета, които сте взели за еничери !!!??? Bbв всиaка клетка в тялото на всеки бbлгарин е кодирана тази гавра ! Oтиваите си в тyрцuя барабар с фереджетата, шамиите и дjaмиите ! Tyк е BULGARIA ! Bашите дjaмии са излишни ! Djaмии и балгарска кyлтyра не вbрвят заедно ! Hе ви желаем нито дjaмиите, нито шамиите ! що за кyлтyра е това !? Hикои не ви желае в Eвропа ! Djaмии и шамии не се котират в Eвропа ! ислямизbм - фанатизbм - фашизbм !!! Tова сте вие !!! измитаите се от BULGARIA ! Oсобено противен е водачат ви ! Hе можем да понасяме отвратителнuят мy мазен глас !

ама мноо си силен и могъщ

Следващата стъпка е да се възстановят насилствено преименуваните имена на градове и села!

намират се на работа. нищо не праят за електората

кои ти каза,че тук е българия,тук е румелия,земя на румелииските турци и нашия роден език е турски

аз не мисля, че някои ще коментира на тази тъпотия :)

Дааа, това с имената добре. Но се задава новата Тройна Ламя - ГЕРБ, Д(П)С и ...БСП!!! Все пак майка им е БКП!!!

БЪЛГАРСКИ Турции ??? Цигански БЪЛГАРИ или БЪЛГАРСКИ цигани??? Ба*И тъпотията...

Сетили се от ДПС след 30 години. Можеха преди 20 години да направят това. Беров, Царя, все бяха на власт. Но нали трябва все да се връщат назад и да си сплотяват редиците. Такава корупция в ДПС с такъв замах- трябва да се замазва по някакъв начин.

Всичко друго оправиха, та опряха до умрелите!!!

Знам хора които със собствено съгласие без принуда избраха своите имена и смениха старите. Защо някой друг да решава макър и да съм си отишъл от този свят и да ми сменява името. Всичко Мара втасала , имената ни са най-голямия проблем. Защо в Америка има именик и независимо каква народност си може да си избереш име само от този именик.

не ви стигат за изборите избирателите,затова ли искате да изкарате умрелите живи?

Мисля, че да се опитват да замажат един идиотски акт с нов идиотски акт е върховно постижение на съвместната герб и дпс 'интелигенция' от дебили, която сега управлява България. Не че досега всички нотариални актове и наследявания бяха много наред, но ако и името на наследодателя се смени, ще настъпи истински хаос. А може би това е целта? Не ми се мисли колко ли турци ще се впишат за българи, използвайки някое име на починал 'български роднина', за да получат паспорт който им позволява да отидат в Европа...

Ама мнооогууу са "ВРЕДНИ" тез' катили от ДуПеСе-то! Оправиха "живите" сега с "мъртвите" се занимават!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Аре на печалившите от оня свят - честито! А за тъпаците от тоя свят остават свирките за Тиквоч Борисов и Местан/Доган.

Вие българите сте царе на прекръстванията , още през далечната 852 година по време на Цар Борис 1 са насилствено покръстени целият народ и между които са изклани над 10 000 боляри и техните семейства . Без съд и по насилствен начин на покръстихте а сега на съд трябвало да се явяваме БЕЗСРАМНИЦИ. Едва на 13 години бях когато тогавашната МИЛИЦИЯ ме биха затова ,че говорех на майчиният си език Турски, докато циганският език беше разрешен.

да вземете да мълчите, че аман от вашия майчин език. като бях в казармата, само някой да говореше на различено от БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, директно в карцера. а сега всички турчеещи се се самозабравиха благодарение на българските политици. твърда ръка трябва, това е истината, ще си говорите на турски в къщи или като ходите на гости в Турция, това е положението.

Човекът е прав по принцип и греши, като обижда всички българи. Прав е за : Не може да си се родил и живял като Мустафа и на 50 годишна възраст, някой тъпак да те нарече Методи. Точно както не може да си Васил и да те прекръстят на Фейсал, да речем. Но не е прав:1. Това беше идиотско решение на тогавашната власт. Най-малкото, защото беше безсмислено и уникално тъпо, но няма да влизам в подробности. 2. Българите, обаче, като цяло нямат нищо общо. Нямаха власт, дори да кажат, че е тъпо и противно. 3. Сега предлаганото ще превърне страданията на хората в мъки и ще доведе до тотален хаос, и то най-вече там където са съсредоточени етносите на български турци, помаци и цигани. Вместо за една бележка, ще се редите за 6 бр. в 6 различни седмици. Но съм съгласен, че справедливост трябва да има, включително за вагона "Майки с деца". Забележка: Впрочем боилските семейства са 50-65. С всичките им роднини може и да са 10000, но не е сигурно. А аз не съм ги кръщавал, нито пък съм ги клал.

не е вярно,всеки българин които по онова време е бил пълнолетен е отговорен за свинщината наречена "възродителен процес",защото всеки един ганиовец се смееше под мустак и безмълвно подкрепяше свинщината на комунягите

Възхищавайте се на това чудо!!! То е дело на нашият велик вожд, който що лентички сряза, а сега и на умрял името ще може да се смени!!!Да се свети името му!!!

Защо управляващите не проверят как е в САЩ при нашите братя американци? Там има ли Мустафа или Мюмюн? Май има Малкъм Мустафов Мюмюнов в демокрацията.

Глупак , миналата година ми се роди син и си го кръстих Абдулах

А, като по-отрастне Абдулахчо(дар на Аллах - синоним Теодор) ще го научиш как се режат "невернически" гуши!!!

Правилно или не, но има! Гледай поне един филм, ако не ти се чете.

Откъси от "Възродителната поезия" --------------------------- И аз съм българче обичам ваш,те планини зелени....:) Отрязали му и другата глава и пак го питат разпитват: Даваш ли даваш Хасане Айшето - Ася да стане?..... :)

"Имената на починали български граждани, които са били принудително променени, но не са възстановени, ще бъдат сменени административно, без решение на съда." Това отново е принудителна смяна на имена, която с нищо не се различава от предишната. Няма как да питат починалите на какво мнение са по въпроса, защото някой от тях може и да не искат да им се връщат старите имена, ако имаха думата. Ама в политиката и навеждането всичко е омазано в лайна.

Ами то ясно пише бе Манчо,имената им са били принудително сменени,което означава на български,че са сменени без тяхно съгласие ,

Човекът се споминал като Иван, сега ще го преименоваме на Хасан. Като нямате срам от хората, поне имайте страх от бога, бе идиоти продажни!

Бог е милостив и не няма да накаже тези, които са били принудени насила да си сменят имената, нито пък тези, които сега поправят тази несправедливост. По-скоро въпросът трябва да е нямат ли страх от Бог тези, които на времето извършиха това гнусно престъпление, а също и техните наследници, които сега им ръкопляскат.

А тези, които не са ги сменили насила, защото имаше доста такива. И са починали, а сега пак им връщат старите имена. Има неща, които е безмислено да се правят и това е едно от тях. Ама нейсе, карай да върви. В тази държава толкова глупости се правят, че още една няма да учуди никого.

Чудесна новина! Най-хубавото е това, че ДПС изпълниха мисията си, тази която преследваха още от създаването си. И сега, когато помаците (които и българите и турците смятат за предатели) си върнат турските имена, не е ли време ДПС да се саморазпусне? Вече няма за какво да се бори!

Какво означава българско име? Щом религията Ислям изисква мюсюлманско име това означава ли че не е българско? Исляма е българска религия , и православието не е българска религия.Точно вие бъркате понятието националност и религия(пример: турска вяра)И как ги определяш предателите?

Какво се напъна да кажеш Смайлчо?

Пълни простотии. "Всичко Мара втасала, та ...." Това е най-големия проблем на България, понеже, името на някой си, който е пълен с комплекси, насадени му от партията - любимка ДПС, която се чуди по какви начини да се изяви - обикновено с безумия, които превръща в проблем на целия български народ, обаче. Както е казано: "Името не прави човека", ама някои не могат да го разберат това. Мисля си, обаче, че е крайно време и ние българите да спрем да се правим на много добрички и да почнем да плачем, колко са ни клали турците, колко са ни мачкали и потискали, как насилствено са ни сменяли не само имената, но и вярата. И всичко това е истина. Защо не го правим, защо никой не ни защитава, защото ни управляват национални предатели, а ние си ги търпим, ето защо.

А кога ще сменят имената на потурчените българи през турска робство???!!! Нито една туркиня не е дошла в България!!! Турците в България са потомци на потурчени българи през турското робство - В ТЕХНИТЕ ВЕНИ ТЕЧЕ БЪЛГАРСКА КРЪВ !!!

аууу това е наи-голямата обида за нас,да кажеш, че във вените ни тече българска кръв....ние не сме свине

Мурате, като гледам добре ползваш българския, трябва да си роден и изучен в България, но на голям безродственик звучиш - плюеш срещу сънародниците си, обиждаш ги - трябва да си много нещастен - нито българин в България, нито турчин в Турция - дърво без корен - честито да ти е безмисленото съществуване.

Е така е трябва да се събират такси за пълномощни, за гражданско състояние и пр.

"Фес Инвест"в действие!"Археолозите"от ДПС решават вместо починалите!Следващата стъпка е откриване на партиен клуб на ДПС в отвъдното!И да умреш от ДПС няма да се отървеш!Правата ти са гарантирани и на онзи свят!

Иконата с времето се превръща в символ на Силата, пазителка на Русия. Куриозното е, че тя си е българска, открита от българка в български град. В началото на 17 век, точно на Архангеловден иконата спасява Москва от унищожение от поляците. През зимата на 41-42, когато Москва е пред падане атеистът Сталин разпорежда специална влакова композиция с пълна охрана за да донесат иконата на предните фронтови линии. Случайност или не, след тази отчаяна стъпка Москва все пак не е превзета. По късно, в разгара на комунистическото мракобесие иконата е изнесена извън страната. От 1993г. е в личните покои на папа Йоан Павел 2-и, пред която се е молил. Още един куриоз, главата на католическата църква да се моли пред православна икона. През 2004 е върната обратно на руската православна църква, а от 2005 си е там, където трябва да бъде - в Казан. Недалеч от кулата на Сюмбике. Последната българска царица. Copy and WIN : link

На мъртвите им е все тая, но на живите им роднини, които се надяват да получат тяхното наследство, явно не е .

ДПС си търсят теми и се чудят вече какво да измислят! а за 500 години колко ли българи са били погребани под турски имена????????????

Ти пък, не е имало робство, хората само са присъствали...И искат пак да дойдат.

благодарност за дир.бг относно справедливото цензуриране спрямо плюещия исмаил, на който пожелавам приятен път към Aдапазар !

Колко пъти ще си сменят имената тези?Искам и ние да можем да си сменяме имената и да си вадим нови документи, колкото пъти пожелаем.

Още една стъпка към възстановяване на османска империя...Бавно, стъпчица по стъпчица за 26 години се турцисизирахме доста. И много джамии се построиха...

На българските турци в турция им казват български помаци... и историята е показала, че там не ги приемат като равни. Това не пречи от там да им дават пари, за да мътят водите в бившата им колония. Но те са си предатели, а предателите никой не ги уважава. Нито победителите, нито победените.

Абе, като ще им сменяте имената и националната ориентация, питам, защо не ексхумирате телата и да ги пратите на турския министър председател, като подарък от българския народ?! Да бъдат придружени от роднини и близки с еднопосочен билет, ... Колко години лъжат тези българи че са турци, и не ги щат нито в България, нито в Турция?! И те горките не знаят какви са... Ние българите, помним голямата екскурзия, отидохте в Турция, взеха ви паричките, ритнаха ви отзад и се върнахте 2/3-ти обратно, с рев ... Сега пак?!

Докога, бе драги ми съ-народници и все още български граждани, дето се правите на лишени от права и все още населявате малката територия под названието България ще си режете клона, от който смучете сок? Какво искате още? Да плямпате глупости в Парламента, изпратени от купени гласове и конюнктурни пазарлъци? И да крадете бедния ни народ? Примери хидро-интджинерина, Хептен-е-бем-ханъм и т.н. И това е най-малкото. Защото все още няма отговор на въпроса КОЙ. Но до ще време, кажуваме по българските земи И стига с това връщане към миналото, колкото и близко да е то. Ами нали за това се борихме за свободно движение на хора, капитали и други тям подобни права. Ами бийте си камшика и отидете там, където ви е угодно! Кой ви спира?

В Парламента няма Българи !

Ами това пиша и аз! А в т. нар. БГ-ДПС е бъкано (=много) с ДС-БГ агенти.

От всичките коментари до тук разбрахме, че следните български граждани се мислят за турци, пишат на български, живеят в България и плюят всичко българско: Мелиха Neco Гаази Ото Скорцени Хайде да им игнорираме несвързаните бръщолевения и те сами ще изчезнат.

Поклон пред ДПС и лично пред неговия мъдър и хуманен европейски лидер , енциклопедист и висш литератор Лютви Местан за тяхната адекватна и продължителна борба по повод една историческа неправда, наложена ни от престъпния Възродителен Процес!!! ДПС и лично господин Местан изтриха срама от лицето на българия пред Европа и за сетен път доказаха, че са една европейска партия на Световно ниво, една партия, уважавана от всички честни демократи и на двете полушария!!!

ДПС са банда откровени мошеници, контролирани от ДС. Беги се скрий някъде бе келеме.

Мила Мели,забрави ли,или нарочно пропусна да споменеш за мъдрия и хуманен агент павел от дс ,който имаше активно участие в реализацията на възродителния процес? Не само поклон,ръката му целуни в знак на признателност от всички засегнати.Хубав и красив ден!

Много си заблудена, Мелиха! Чак те съжалявам!!!

Мелиха, името на святата ни родина се пише с ГЛАВНА БУКВА! Ако нямаш уважение към държавата, която те е отгледала, ограмотила и изхранвала до днес, може спокойно да я напуснеш. Ако желаеш да останеш - уважавай нейното име и нейното коренно население.

А хилядите българи потурчени...с тях какво ще стане?!Ще им се върне ли вярата,отнетия на сила живот,закланите деца,жени,баби и дядовци?! Защо все ние българите трябва да се извиняваме?Защо ние се правим,че всичко сме забравили?! Защо още ги траем тези псевдо политици от ДПС,които само едно и също бращулевят вече 25 години,омръзна ми.

Това е стар номер: нарича се създаване на чувство за национална вина. И чувство за национална малоценност. Това мошетата успешно го пробваха на германците с фалшивия холокост. Съвсем същият подход използваха. Корените на са в ДПС. А в тези, които ни изнудиха и принудиха да променим конституцията така, че ДПС да може да съществува. Това беше здрав американски натиск, изнудване. Така искаха да заложат в българското общество механизъм, с който да ни противопоставят едни срещу други. Разделяй и владей.

Едва ли повече от 10% от имената на мюсюлманите са възстановени във вида в който те съществуваха преди 1989 год. Първо, премахнаха се окончанията -ов -ев, -ова, -ева, на бащините и фамилните /много често дядовите/ имена. Второ, масово фамилните имена бяха подменени с напълно нови, несъществували дотогава фамилни имена - прякори, с цел промяна на имената по образеца на именната система на Република Турция /състояща се от име и фамилия, която там не може да бъде лично име а може да бъде само прякор/. Не само ГЕРБ но и всички останали партии се оказаха пълни тъпанари, напълно неориентирани за това какво им се предлага /пробутва/ от ДПС и какво се приема.

За мен остава неизвестно, защо за имената кръв щеше да се лее. Прекръстен от помашки на български. Но като отиде в Турция, там му слагат ново, турско име, което е различно от помашкото. Защо, вече в Турция, не си държат на имената? Нали кръв щяха да леят за тях? Пример: Наим Сюлеманов беше прекръстен в Наум Шаламанов. Избяга в Турция и стана Наим Сюлейманоглу. Защо не се ля кръв за името. И това се случи с абсолютно всички. Май работата не е в имената. А Турция няма ли да искат да им се възстановят "турските" имена, които са имали в България?

Помаците не са турци. Турци се изселиха, много малко помаци.

След 4 големи исторически преселения, колко ли турци са останали в България? Може да има някакви скромни количества. Другите са си чисти българи, наречени помаци заради ислямската си религия. Такива са ни сънародниците с небългарски имена. А религията, ако не е начин за противопоставяне и насаждане на омраза, да си я имат.

За Наимчо беше направено в Турция много голямо изключение, по принцип там фамилните имена, съдържащи лично име плюс окончманието оглу не са разрешени, разрешени са само фамилни имена прякори, а името Ататюрк е напълно забранено. На българските турци и на помаците емигррали в Турция фамилните имена бяха масово сменени, а много често и личните, след това започна масова подмяна на фамилните имена и в България.

С други думи, касае се за нов "възродителен" процес.

ФЕСОВЕТЕ ОТ НФСБ - ГОРЧИВОООО !!!

Те част от живите не искат да си връщат имената..., какво да коментираме изобщо?

Не искат, щото ходят по градовете и българките по-лесно им пускат като са с български имена.

Аха...Ако само мучиш може и да не те разпознаят...

ти си помак , трай си !

Спокойно, лесно се разпознавате, като си свалите г----те

не е имало по-тъпо управление от сегашното, дори черния мавър дето продаде България е по-умен от сегашната пасмина

Я кажи за правешкия бандит бай Тошо, дето искаше да ни прави 16-та република на СССР.

Тогава турците и циганите не бяхя толкова привилегировани................

Стига, бе хора! Не всички са терористи! Аз съм българин до мозъка на костите, но в далечната 1977 имах приятели и познати, които се бяха родили и израснали тук и когато тръгваха за Турция, плачеха - защо не ни искате тук! Пък и това,което правят сега с връщането на имената е като помен - не казвайте лоша дума за умрелите! А ако някой, от каквато и народност да е е тръгнал срещу България - да намери куршума и сатъра начаса! Това е моята житейска философия!

Ми айде първо Турция да признае геноцида над съседните й народи, после да даде парите на тракийските българи и чак тогава да се занимаваме с днешните имена на българите потурчени в средновековието.

философията ти е малко.. предхристиянска, което между другото ми допада. Идеята на разни знайни и незнайни юдове е да отхапят за пореден път парче от България, но този път ще си строшат зъбите.

С Малка поправка, никой не ги е гонил, а им беше дадена възможност, който иска да си ходи. Много бяха просто подлъгани. И не малко просто се върнаха. Че не са искани е лъжа. Имаше специални програми, за да останат в техните региони по държавни програми са налети огромни средства. За пътища, за читалища и всякакво благоустрояване. Помаците бяха с квоти и приемани с предимство по много специалности във ВУЗ-овете. Това защо се укрива, а не се казва днес? Българите практически бяха дискриминирани тогава, това е истината. И е доказуема много лесно.

Така говореха "Защо ни гоните", но , всъщност, никой не ги гонеше. Те се надъхваха помежду си. Разбира се, гадно е, че им смениха имената, но те се настройваха срещу обикновените българи, които не бяха виновни за нищо. Сега пробват същото - тия, които ги тласкаха да заминават, сега търсят под вола теле, само, за да разпалват етническа вражда!

много си проста ,,е както всички българи де

Един път са ги потурчили в средните векове, сега втори път.

ДЪРЖАВА ОТ МАЛОУМНИЦИ!!!

През 1552г след многогодишни опити отслабената от монголските нашествия Волжка България най накрая е пада под властта на Русия. За да се оправдае пред Европа за избиването на 400 000 българи и унищожаването на 40 приказни български градове, Русия заявила че наказва татарите. Татар не е етноним (няма такава държава), а унизително прозвище за чужденец на монголски. За това днешните татари са добре платени от Кремъл ислямски фундаменталисти.След поредица военни походи Иван IV Грозний в 1552 г. превръща българската столица Казан в гробищен град. Ето как изглиждат тези "Славни" дела на Иван Грозни според руския историк Н.М.Карамзин(История государства Российского, Москва, 1891 тираж 100 000): Copy and WIN : link

Ти си зле. Защото пробутваш тъпизми от времена, за които нито си чел и ако си прочел нещо, не си разбрал за "ко" иде реч. Препоръчвам: отвори хлад-илника, пии едно изстудено (ако имаш хлад-илник и нещо вътре) и ще ти мине.

"За това днешните татари са добре платени от Кремъл ислямски фундаменталисти" Хахаха, е само тази лъжа е достатъчна. Ислямският фундаментализъм няма нищо общо с Москва. Това представлява еврейска секта в исляма, създадена от Израел, Великобритания и Саудитска Арабия миналия век. Наистина лъжеш по много нагъл начин. От всичко, което пишеш, почти нищо вярно няма. Сериозно сте поработили, явно сте организирана престъпна група, добре финансирана. Дейността ви е антибългарска и е редно ДАНС да се заеме с вас.