Трябва да дезинфекцираме и храните и кухненските площи вкъщи

Не e добре да се режат зеленчуци и месо на една дъска, след пазар трябва да се сменят дрехите

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е, то средства за дезинфекция останаха ли изобщо?В момента са сред най-търсените стоки.Спекулата процъфтява на фона на всеобщия ужас.

Заливайте хляба с ракия, 50 градуса

А секс как да правим с маска дезификтант .Луди луди поберкани

Полезни съвети за дезинфекция в къщи, С какво да го направим? Да купиме дезинфектанти, които няма по магазини и аптеки, да си сложи ме маска като ходиме навън но Няма! Да сложим ръкавици докато дезинфекцират, но Няма!! Чиновниците проспаха 3 месеца, тези хора не вършат никаква полезна работа за обществото!!! Няма, нямя, няма!!! Безхаберие тотално!!!

Вече имам реакция от дезинфектанти, а маската ме души, какво да правя

Не че нещо, но говорим за предпазване от предаване на вирус, а не изтребване на всички бактерии от домовете. Повечето от препоръчаните методи на почистване и поведение са от клиничната картина на верминофобите (гермофоби, мисофоби и т.н.), което е психологично разстройство и може да доведе човек до полуда. Баланса е нещото, което убягва в кризисни моменти, не изпадайте в крайности.

До сега да е заразено цялото човечество хипермаркета и гр. Транспорт ама не е, защо ли май вируса заразява само хора

Завършваш "академията" на някоя МЛМ пирамида и ставаш експерт ... И започваш да съветваш невежите да ползват препарати с "контактно време минимум 60 секунди" ...

си спомням същите съвети за плодове и зеленчуци са валидни и при наличие на нитрати и някакви допълнители вещества за обработки на плодовете, за да се съхраняват по-дълго. Тоя вирус да е вид нитрат?

То по-добре да не ходим на пазар с тоя масраф.

Я ВНИМАВАЙТЕ , ДА НЕ СЕ ОТРОВИТЕ ОТ МНОГО ДЕЗИНФЕКЦИИ

това са съвети за квазикултурата - ония с татусите и силиконовите джуки. те слушат разни такива модерни лели и правят каквото им кажат инфлуенсърите. нормалните хора не се влияят от подобни новини...

а да се подмиваме ли отдолу преди да седнем на масата....

Всякакви дават съвети как да пипнем тук и там, но никой не препоръчва да хванем дръжката на мотиката:)

А сега му е времето. Храната е приоритет номер едно. Говоря за идващата зима. Все още резерви има.

А как да си дезинфекцирам пакета с брашно или захар?

... кварцови бактерицидни ултавиолетови лампи за бита.

Взимате си пръскачкачка като тази с препарат за прозорци. Слагате спирт и с нея си пръскате дръжките на вратите, ръцете и каквото искате да дезинфекцирате. Аз не пия спиртни напитки, но спирта ми е най-добър приятел

Алоу това е грип бре. Нали вируса умира до 10 часа?! Какво миене на пакетирани продукти? Какво накисване в хлор на яйцата? Какво миене с гъбичка?! Прибирате продуктите едно денонощие и не ги пипате. Важно е всичко да миете и след това ръцете. И ако слюнчите пръсти за да прелиствате книга или се откажете от този противен навик или сами си просите да сте болни и не само от този вирус. Важно е да миете рацете преди да пипате из вкъщи. Който има основни навици за хигиена остава само да го зарази някой друг болен, а не през повърхност

А бе каква е тази леля? В смисъл какво е учила и/или завършила, та дава съвети? Питам защото ми омръзна хора без образование да "клатят назидателно пръст от Екрана". Ама те не са виновни. ВИНОВНИ са тези които ги канят!!! Та да си дойдем на думата: оцета не е .... "2-3 часа в студена вода, смесена с малко оцет. Оцетът представлява един от най-добрите дезинфектанти за плодове и зеленчуци, защото се отличава със силни антиоксидантни свойства, "..... Ето това е поредната глупост от НЕГРАМОТЕН. Антиоксиданта има за цел да намали "ОКИСЛИТЕЛНИТЕ СВОЙСТВА", а оцетът като киселина е ОКИСЛИТЕЛ, и ОСНОВА (РЕДУКТОР), спрямо по-силна киселина (сярна, азотна и т.н.). Край на цитата. Учеше се в 8 клас до 1995г. Така че тука трябва да се използват ОКИСЛИТЕЛИ, които да унищожат "вируса", който не е жив. Например калив перманганат, ама пак внимателно, 1-3% разтвор. Той може да се използва за ДЕЗИНФЕКЦИЯ на всички листни продукти (салати, чесън, лук и др.). А бе смях и ...НЕМИТИ РЪЦЕ"! Така, че нещата са принципни, за всички които са завършили училище преди 1995г е необходимо да си спомнят ТОВА КОЕТО СА УЧИЛИ И В УЧИЛИЩЕ И ДА НЕ СЕ ПОДВЕЖДАТ ОТ 'псевдограмотни" наставници, като тази ЛЕЛЯ. И не изпадайте в паника, няма нищо толкова страшно колкото .... НЕЗНАНИЕТО!

Чудя се минусът защо е сложен...

Пълни глупости, филмирате хората, пробвах два пъти, пол час на опашка, десет минути в магазина, един час мих продуктите вкл и хляба, и реших че прекалява, щото утре колегата ми ще кихне отгоре ми и... Почваш да мислиш пипнах ли си лицето, измих ли бананите и чесъна... Тъй че реших с ръкавици навън, маска ако вляза в магазин и дръжките у дома, с едни дрехи навън, с други вътре. Другото е тежка диагноза.

Шашките и лудницата ,с пълна сила и днес. Е, то кво стана сега, съмнявай се във всяко нещо и във всички! Маркс май го беше казал.

.... ползвайте парочистачки - ръчни или подови. Зареждате само с вода и високата температура от парата си знае работата.

Никой специалист, не ни даде насоки за СЕКСА ? С латексови костюми ли, КАК ? Кажете, че от 13.03. съм на изчакване, не издържам вече !!!

Ракиата я преварявам два пъти! Мога и три !

Стига вече. Ние ще загинем от препарата. И още по цял ден само това ще правим. Да се дезинфекцираме и нас и храните.

Оцет ... който е киселина бил ... антиоксидант. Антиоксидантите ... убивали вредни организми. Абе вие 5ти клас имате ли завършен?

Статията е пълна глупост.

Дали всичките тези работи ги зная и правят в ресторантите, кетъринг фирмите и производителите на хрени? Никой до сега не е коментирал хигиената в тези места където се приготвят храни и здравословното състояние на служителите в тях. Примерно в Бургас болната от Коронавирус е била готвачка в Банско!

Всичко написано е наред, до момента с насисването на зеленчуците и плодовете Почти всички витамини са разтворими във вода. Като си накиснете плодовете и зеленчуците, се губят витамините. Нали така плепоръчваха да се прави заради пестицидите. Но и полезните компоненти изчезват.

Не ги мий тогава.Яж ги с вируса.

От къде ги намерихте тия пишман специалисти??? В ресторантите има разделяне на топла и студена кухня и яйцата се дезинфекцират , но плодове да киснеш 2ч. Във вода - на това му викат ошав , а листни зеленчуци с оцет ???? , на това му викат салата. Айде по една голяма - противовирусно ;). Наздраве !

Специалистката по хигиена и дезинфекция, която е цитирана в статията, да вземе да обясни на всички ни като как точно се дезинфекцира продукт опакован в хартиена опаковка?!

сестра ми е в Рим и ми казва същото - след пазаруване сичко трябва да се дезинфекцира - по възможност веднага се изхвърлят опаковките а плодовете и зеленчуците се мият с някакви непознати за мен препарати... нейни познати вече са в болниците. някой от тях са се съгласили да ги позлват за тестове на новите лекарства - което според мен явно вече са решили че са пътници. според официалните данни голям процент от хората имат резистентност към тоя вирус. те "само" стават преносители. изкарват го на крак. ако имате късмет и сте от тях - да не ви дреме. проблемът е - а сигурни ли сте че сте от тях? и по лошия - а дали сте го предали на децата си? ако вие сте причината родителите ви да го докопат и после ги закопате - пак ли ще обяснявате колко безмислено било да се взимат превантивни мерки?

Май трябва да седим в къщи и само да дезинфекцираме,и по възможност да си даваме парите за глупости.

Има специална белина,която е за измиване на плодове и зеленчуци. В един съд с вода се слагат няколко капки и се мият най-вече салати,зеленчуци и плодове. Няма нищо общо с белината за миене на пода или пране.

Щом за няколко капки говориш, става въпрос за обикновенна белина (натриев хипохлорит). Обиновенната белина мож да се ползва и за спешна стерилизация на питейна вода, в доза 2 капки на литър. При разреждане 1:50 (400 капки на литър, доста по-концентрирано) си се ползва за санитация на повърхности, става и за ръце ама не е крем нивеа хехе, щипе леко и не се размазва добре, вода е все пак.

И след всичко това, кога да ядем, някой ще ни каже ли?

съветва Мила Кръстева от Фондация "Mate Kitchen". Коя е Мила Кръстева? Дир, проверявате ли ги тия работи или първо преписвате като добри тройкаджии?

Точно специалист е тази?

По голям праз.

Изтрещя народа. Почвам да си вземам хлорна вана на всеки час

Добреееее - започвам да дезинфекцирам всичко... в спирт! Пържолите ще киснат в спирт, хлябът и сиренето също! Така хем пържолите ще са по крехки, хем ще се вдигне духа. Само внимавайте с малките деца - за тях киснете във вино :-) Хора, поне по филмите сме виждали какво представлява лаборатория в която изследват опасни вируси. Можете ли да си създадете такива уславия в къщи? Скафандри, стерилност... Спазвайте простите правила и не откачайте

Май хората почват да губят разсъдъка си не мислят . ВИРУСЪТ " живее" само 4 часа върху повърхност , Опаковано сирене и кашкавал как как могат да се заразят??? Да плодове и зеленчуци трябва да се мият, но никой не споменава че > ВЪРХУ БАНКНОТИТЕ ВИРУСА ЖИВЕЕ 4 ДНИ , А ВЪРХУ БАНКОВИТЕ КАРТИ 9 ДНИ !!!!!! Просто влизаш в магазина за кратко , пипаш с ръкавици, после дезинфектираш ръкавиците /ако дезинфектант в магазина/ , или с мокри кърпички. Аз съм разредил "първак" ракия и с кърпичка и си изтривам и волана на колата - после е кофти че мирише вътре на ракия, ама ... това да е проблема. Досега не съм пазарувал- не ми се виси на опашка, но си имам всичко, а и копривата вече поникна:-)) Вместо маска по -важно да се пипа с ръкавици. Плащам само с карта да не ми връщат пари, но днес трябва да тегля и .. как ще е на банкомата не знам, него не го дезинфекцират.

Най-лесното -сутрин капка белина в окото, лъжичка хлорна вар в гърлото , туба дезинфектант в чантата- и само си джиткаш, бате.

всичко разбрах, само може ли въпросче : о т к а д е к у п у в а т е Д Е З И Н Ф Е К Т А Н Т И Т Е ???/

Спазвам правилата на традиционната хигиена, без да психясвам по отношение на коронавируса. Вярвам само на експерти и на доказани факти по отношение на коронавируса. Колко и да се стараем да се почистим и се изолираме от този вирус, не може да му "избягаме". Затова ще се "преборим". В малки дози не е фатално. За здрави хора и за такива със здрав дух не е фатално. Важна е концентрацията на молекулите на коронавирусите и то през известните пътища - очи, нос, уста. Създайте си навик да не ги докосвате без да са ви чисти ръцете. Консумирайте храна, приготвена предимно от вас, а не готова от веригите ресторанти в неизвестно каква среда и с какви навици на персонала. А, време е пушачите да откажат цигарите! Никой не се е измъкнал от живота жив. Но това никак не е толкова лесно. Хората пари дават да ги евтанизират. И ги принуждават да губят време за размисъл и многократно да потвърждават съгласието си за този акт. До сега е известен факт за COVID-19, че смъртността е нисък процент, стига да не изпуснем положението, т.е да не се разпространи вируса с голяма скорост в популацията, както стана в Италия. Затова спазваме физическа, а не социална изолация. И без това отдавна живеем предимно виртуално с новите технологии. От друга страна, който го преболедува, ще си създаде имунитет и ще помогне освен на себе си, а и за популцията да бъде по-устойчива в бъдеще. Това е и същността на човека - да става по-силен, като се преборва с проблемите постоянно, а не да ги избягва. Това ще ни дада и увереност за контрол над ситуацията. Иначе от стресът да се притесняваме за всичко в опит да избягаме може само да се поболеем, но не от коронавируса, а от много по-сериозни болести. Както казваше баба ми, всички болести са от нерви и забранени неща:) Бъдете здрави!

Правилно, един читав коментар. За съжаление повечето народ ще психяса и пораженията след това ще са повече. Ще си скубят косите оти са ручали жабетата само иска малко време. Масата е овце на които каквото им кажат това вярват. Сега в момента болшинството вярва , че ще умре , навряло се е в миши дупки, гледа хората подозрително. Но он отгоре гледа и записва! Бъдете здрав!

+че

Единственият разумен коментар досега.

По-голяма простотия не бях чел.

Пичове ако искате го правете то си е за вас!

Тази официално или медицинско лице ли е, или й правите реклама? Защо пише в ЗАГЛАВИЕТО, че "трябва" да дезинфекцираме? Реших, че е нещо от официалния щаб

Чудесни препоръки. Ще си направя нова дневна програма. Половин час пазаруване, един час подготовка за дезинфекция, четири часа дезинфекция и изкисване, един час преопаковане, половин час хапване, осем часа сън. Мисля, че държавата трябва да ми поеме всички разходи и въобще и да не си помисля, че ще работя или ще плащам данъци. Хайде сега сериозно. Мийте си ръцете, бъдете разумни на тема хигиена, спазвайте разстояние и не се наливайте с белина. Ракът не е по-безмилостен от короната.

Аз прилагам друг списиб по-лесен -всичко купени не за хладилник ги оставям както си е в пазарските торби за четени дни в килееа и след тива по рафтовете

Киснати парджоли във белина!

Целината НЕ е дезинфектант.

Дезинфекцираме всичко с белина. Хлябът и колбасите, задължително да киснат поне 1/2 за качествена дезинфекция!!! Как може само да има толкова прост народ? Това се чудя. А тоалетната хартия, дето и нея незнайно защо я няма по магазините, нея как да я дезинфекцираме? С чист спирт, може би?

Ами трябва да се дезинфекцира и още как.Има представителен магазин на една мандра до нас,която предлага много добър кашкавал и сирене,но те са на голями парчета.Когато купуваме,те са в найлонови пликове поставени от продавачката,която спазва стриктно хигиенните норми.Но въпреки всичко в къщи,след обилно измиване на ръцете,като преди това всички дрехи са съблечени и изнесени на терасата, всички покупки се поставят върху лист найлон,след това се развързва магазнното пликче,пак се измиват ръцете и продукта /сирене,кашкавал,рокфорд/ се поставя в друг плик,като това се повтаря за всеки продукт.Най-накрая найлона се изхвърля и пак се измиват ръцете.Горе долу за 4-5 продукта и тяхното препакетиране се налага измиване на ръцете някъде към 10-12 пъти.Ръцете ми се из-понапукаха а "Crème 21",на който аромата му харесвам ,защото много ми напомня за "Калодерма" е на свършване.Никаква консумация на сирене и кашкавал,които не са термично обработени,но за съжаление те се разтапят,така,че сирене и кашкавал след пандемията,ако го дочакам

ИЗВИНЕТЕ, ПРЕГЛЕЖДАЛИ ЛИ СТЕ СЕ ЗА ОБСЕСИВНО КОМПУЛСИВНО РАЗСТРОЙСТВО ?

E, Цъ Цъ Цъ, ама що нерегистрираний - не е необходимо да иронизираш. Ако си умен потърси рационалното в тази статия, оспори пресиленото или неразумното. А иначе види се, че си запознат детайлно с предмета на дейност на психиатричните клиники.

Поздравления и аз правя същото!!!! Хората, които са мързеливи и прости се подиграват! Явно са от онези миришещите дето не се къпят!

Нормални препоръки който трябва да се спазват ,не само по време на карантина. За българина свикнал да се къпе един път в седмицата и да яде в повръщалниците, те са безсмислени.

Хляба, наш насъщни, първо трябва да го накиснем в оцет и после в белина или обратно?

Какъв е този хлорен разтвор за изплакване? Белина? В каква концентрация? Няма ли да има проникване и съответно опасност при висока концентрация?