Докладът на БАН за АЕЦ ”Белене” ще бъде публикуван

Българският енергиен холдинг /БЕХ/ дава съгласието си БАН да публикува доклада за АЕЦ "Белене", съобщиха от Холдинга.

Обратно в новината

Коментари - Докладът на БАН за АЕЦ ”Белене” ще бъде публикуван | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нещо, което не се коментира е, че всъщност има нещо общо между АЕЦ и вятърни и слънчеви централи. И то е, че произвеждат ток когато работят, а не когато ти трябва. Това, което акумулира енергия, когато не ти трябва и ти я отдава , когато ти трябва е примерно ПАВЕЦ. Печели най-много този,, който може да съхранява енергия. Така е с всяка стока, така е и с енергията. Както картофите ако ги съхраняваш може да ги продадеш с по-голяма печалба извън сезона така е и с електричеството. Та ако има нещо, което да е изгодно да се строи това са системи за съхранение на енергия. Тогава ще можеш да купуваш енергия, когто другите имат излишъци. И я купуваш на безценица. Това не научна фантастика - ние притежаваме най-големия ПАВЕЦ в Източна Европа. НЕК ще го разширяват. Ако се замислите вместо да се инвестират 30% от 10млрд. евро в АЕЦ, а се инвестират в системи за съхранение на енергия то тогава ТОВА НЯМА ЛИ ДА Е ПО-ИЗГОДНО? Да, може и да купуваме ток от Турция отвреме-навреме, ама ще го купуваме когато са смъкнали гащите. ЗА мен ПАВЕЦ ЧАИРА е нещото с което трябва да се гордеем в енергийната ни система. Ама пусто турбините са ТОШИБА, а и е завършена след 1989г., въпреки , че е проект захочнат от БКП. Някак не се връзва с пропагандата и от двете страни - от една, че след 1989г. само се руши, а от друга, че нищо добро не е измислено преди 1989г., а и техниката не е нито руска, нито американска, а е японска.

Коефициент на полезно действие знаеш ли какво е??? Ако източиш язовир Искър през деня , трябва да напълниш през нощта два такива!!! А и за помпите през нощта трябва ток, той да не идва от светенето на луната върху соларните панели??

Тези които нямат мозък, те не разбират само!!! АКО АВТОМОБИЛИТЕ СТАНАТ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ-ТРЯБВА ТОК, ТОК, ТОК. Естествено е силните на деня да не дават на слабите да произвеждат, за да не са конкуренция. Хипотетично, ако България има много производство на ел ток, ще стане ли Саудитска арабия на балканският полуостров? Отговор - ще стане Бойко вече игра със саби в Риад!!!

Поради прекомерна некадърност на комунистите се появи групировката от милиционери от герб. Днес всички новини им служат за установяване на партийна диктатура. Разиграват фарсове след фарсове и ни карат да гледаме. Дори не ги е грижа дали вярваме. Имаме опит да си гасим телевизорите и го правим отново, защото всичко е ясно. Докладът на БАН е доклад без юридическа и практическа полза. Изготвен е по поръчка на властта и същата го обвива с тайнственост, за да скрие и оправдае далаверите, които са извлечени и ще се извличат. БКП управлява политическия живот чрез всичките установени партии включително опозиционните/ видно от произхода на лидерите им/ и няма никакво намерение да допусне конкуренция в която и да е област от живота. Това е държавата на бкп.

Този мазник в средата ли е гуруто на баняджийската руска подкрепа за любимото Белене на комунистическите идиоти? Та той е копие на Крал Мас, гуруто на червенкте терористи..

ГЕРБ КАК МОЖЕ ДА СЕ ДОВЕРИТЕ ДА ВИ ПИШИ ДОКЛАД ЗА БЕЛЕНЕ -АЛЕКСАНДЪР ТАСЕВ !!!!!!!!ГУРОТО НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА!!!ВИДНИЯТ ПРИВАТИЗАТОР ОТ ВРЕМЕТО НА ИВАН КОСТОВ!!ПРОСТО НЯМАМ ДУМИ!!!!!!!

БАН в панделата! политиците в панделата съдиите в панделата дофтурте в панделата .... европата у длибокото на атлантико!

Доклада е нашето бъдеще ! Изведнъж се появиха плъхове , които почнаха хорово че не трябва , не нужно , също като за ЮП ! Вчера по радиото оня дефектния Мартин Димитров , после Тв Европа и т.н.! Омръзна ми от клакьори на Сорос , няма ли кой да ги обяви чужди агенти или да им затвори миризливата уста ! Щом БАН е казал трябва , две мнения по въпроса няма !

Лично аз бях за проекта Белене,но след срива на цената на тока(производствената цена) подобен проект няма печеливш вариант.В момента в България средната производствена цена е 3,4 евро цента,а минималната цена при която АЕЦ Белене може да печели е 6 евро цента.Няма никаква ситуация при която производствената цена да стигне подобни висоти освен изкуствено завишение понеже цената на тока пада в целият ЕС заради изплащането на зелените мощности.В бъдеще всички прогнози вещаят спад на цените въпреки рязкото покачване на потреблението.

Доклада на БАН беше с 90 възможни ситуации с една евентуално печеливша.Ще публикуват печелившата за да могат да откраднат още милиарди,въпросът е ще публикуват ли останалите 89 губещи ситуации!

Ганьовци, разсъждавате по социалистически, мислите, че ако се изгрсди втората руска атомна бомба България ще цъфне и ще върже. Да, ама не, вие ще плащате тока по световни цени плюс стойността на централата, а печалбите ще прибират муджиците и техните български гъзолизци. Затова последните се натискат неистово за тпзи строеж, ... това е не троянски кон, а руски змей в България, който ще ни унищожи и икономически и политически и демографски. Комунистите са ваши врагове, запомнете това хубаво!

копането на биткойни щяло да доведе до срив на тока в световен мащаб след 2020 година. Ако имаме АЕЦ Белене........ако не за друго то тока от нея може да се ползва за копането им.....а стойноста им расте ежедневно

Докладът на БАН е като спорът на оптимиста и песимиста дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна.Няма ОБЕКТИВНА прогноза за след 30 години-прекалено много непредвидими фактори има.

Така е както се сетил някой по надолу от коментиращите след години Технологията наТЕСЛА за БЕЗплатен и общодостъпен ТОК и ЕНЕРГИЯ няма да може бъде скрита и масово ЩЕ се прилага. Дотогава руските мошета около Сергей Израелтелъ известен като Сергей КИРИЕНКО и ШАЛОМов-ПУТИН ще доят бедна България с МИЛИАРДИ .Технологията за АЕЦ Белене е тотално остаряла сега аслед 30години ще изглежда като черно-бял телевизор Опера на фона на Новите Технологии

сънуваш бе, Човек? Няма да доживееш нито ти, нито пък децата, внуците ти...приложението на технологията на Тесла, която нарочно е така добре укрита от алчните за пари и власт- американци! Време е да мислиш и заживееш в Настоящите Реалности...в Истината, а не в Заблудата, в Нереалното и Незнайно Бъдеще!

взимайте си токсичния самовар и си го носете в матушката и ни върнете парите, моля!

що е руско, не ни трябва, всичко руско е буклук

нищо руско, но с какво право обиждаш всичко руско?! И хич ли не ти мина през ума мисълта, че е възможно да си "категоричен Бг-боклук"...

Шилo

Ааа, недей така, рускините си стават определено, за кратко обаче. Щото идва един момент когато почват да искат "что-то импортное" и това е знак, че трябва да се разкарват. За две вечери - екстра са!

Добре де, аз нещо не мога да схвана ситуацията... Значи имаше референдум за АЕЦ "Белене" и народа каза НЕ! Кое промени нещата на 180 градуса? Питам съвсем сериозно.

Не е вярно, народът не е казал не, близо 60% бяха "за". Проблемът беше , че гласувалите нямаха 50% от гласоподавателите и референдумът е нелегитимен благодарение на мързела и тъпоумието на българина.

60% от гласувалите на Референдума са отговорили с ДА. На негласувалите не им пука ще се строи ли, или НЕ "Белене"... И нямат право на мнение за никави доклади и решения.

Най му е добре на бълагринът с имена като Азис, Цар Киро, некоя си там мутра....

Ние русснаците не харесваме това. Нашият президент Путин мрази това!

крадеца на никове с точката отзад.

Даже не може да се сети как да си направи профил със същото име без да слага точка.

Nasrani murshi kato teb e vazhnoto da haresvat osranijat ,debel Guz na tupaka borisOff ,da vi eba pichkata majchina i na dvamata!

Nasrani murshi kato teb e vazhnoto da haresvat osranijat ,debel Guz na tupaka borisOff ,da vi eba pichkata majchina i na dvamata!

Nasrani murshi kato teb e vazhnoto da haresvat osranijat ,debel Guz na tupaka borisOff ,da vi eba pichkata majchina i na dvamata!

проба

1, 2, 3. Внимание, внимание, извършва се техническа проверка.

това е много, много, много лошо решение! независимо какъв е доклада, обнародването му ще е по лошо от засекретяването му! първо, защото материята е доста сложна, основава се на предположения за бъдещето, и второ, на който не му харесат и без туй витиеватите заключения, ще ги интерпретира както му е угодно! едните ще викат вие сте предатели , а другите ще им отговарят вие сте предатели. ще падне писане!

да го публикуват....В доклада пише, че не е ясно точно колко ще струва електроенергията след 2030, че България вероятно ще има нужда от електрически мощности, след затваряното на Тецовете и че проекта е успешен при параметри, при които няма как да се изгради....Това е цялата какафония, а колкото и да е прогнозната цена на проекта, то тя ще нарастне с поне 50% . Последното го знаят всички, които са строили нещо някога, когато и да е било...

Българите намаляват, а циганите за ток не плащат. Да се строй АЕЦ е все едно да вземем заеми и да работим да ги плащаме - за да има ток за мангалите. В същото време останалите малко българи поколения наред ще се чудят какво да правят с урана и поддържат бивши затворени реактори

Е поне БАН са взели по някой лев - и се превръщат в платена руска медия :)

Пичлеме, ти си гениално пичлеме. Предложението ти е много ефективно и икоономически изгодно: няма да произвеждаме ток и така ще спестяваме от консумацията на ток от мангалите, но също ще спестяваме и от нашата консумация, тоест няма да се консумира и така ще реализирами дзверски икономии.

защо не се замислиш за Първопричината, а сипеш глупотевини?! Защо "българите намаляват, а циганите не плащат ток", а?! Рибата се вмирисва от към главата! За 28 г.капиталистическа демокрация стана ясно, че управляващите са алчни и продажни, не стават и не могат... нямат грижа и стратегия за бъдещето на държавата, не виждат и не чуват стоновете на ограбения народ...Няма ред, няма сигурност, работа, нормални доходи...Има бедни и богати-забогатяли по несправедлив, нечестен начин!Консумацията на ел.енергия ще расте, така че АЕЦ трябва да се построи! И стига са ни плашили страхливците!Просто трябва да подготвим и да отимаме отлично подготвени ядрени специалисти: знаещи, можещи и отговорни, по подобие на Китай, Индия и пр.

....ще хванат пътя към терминал 2.Друга алтернатива нямат.....

Соросчетата ни с огромно нетърпение чакат доклада за да го оборят точка по точка и да докажат че най доброто за България е токът от американските Марици. На въглища. Е, и на дърва може, кой ти придиря чак пък толкова.

Те рипат срещу това, че им предлагаме АЕЦ на двойна цена и тръби за Южен поток на тройна цена, но си трай сега! Ние, русснаците не сме толкова алчни да даваме 10x цена - тази им е поносима на българите, които даже азбука си нямат. Нашият президент Путин нали им го каза - че азбуката идва от македонски земи!

Брейййй на шорош хората веднага рипнаха срещу построяването на АЕЦ "Белене" за да не станем енергийно независими. Безродни предатели, свещи да си купите с доларчетата, а чичо ви Шорош го чака дявола за да му даде дължимото.

тъ.пи, кой ти е казал, че с аец построена от раша сме независими? излъгал те е, да знаеш!

Кога? Но в оригинал, без редакционни промени.

Като доклада за КТБ ли? Или стенограмите?

Всеки, който иска нова ядрена централа в България е или руски комисионер или безродник, който не се интересува от това, че ще мрем като мухи и от рак, тогава, когато руските близачи ще харчат парите си на някой чужд остров. Ядрената енергетика трябва да бъде забранена в цял свят както направиха това Германия и Швейцария. Май, Чернобил ни беше малко ! Но, комунягите издържат и на радиация като хлебарките...

Не съм чул в Козлодуй хората да мрат като мухи. Точно обратното. Може да се затвори АЕЦ Козлодуй но цената на електроенергията трябва да стане като в Германия и Швейцария - 30 евроцента /60ст./ квч. И да я има 4часа а след това 4 часа без "ток".

Мда, заради едни избори Меркел се отказа от ядрената енергетика и щом задуха Севернякът, същата Меркел внесе ток от Франция и Чехия... От френски и чешки АЕЦ-ове...

В световен план, нуждите и консумацията на ел.енергия постоянно расте. Освен това никой не е в състояние да каже с колко ще се повиши цената на тока след 30-40 год., когато Козлодуй няма да функционира,а тецовете ще са затворени. И да обясняваш че проекта е безсмислен и нерантабилен защото изхождаш от днешните цени на тока е меко казано нелепо, поне само защото централата няма да е готова в следващите десетина години. Всички които са й противници не мислят за България а изхождат от идеята че ще се купува руска техника, това им е проблема. Другото е казвано многократно - целта е България да бъде зависима по всички линии вкл. и ел. енергия. За всички външни фактори ние трябва да бъдем зависими. Като затворим сегашния АЕЦ, ток откъде, от бошлаф вятърни и фотоволтаичния централи ще произвеждаме или ще внасяме от съседите. Тецове съвсем скоро ще станат история. Важно да имаме ток, да изнасяме. който гарантира приходи в бюджета. Е това не им харесва на краварите, това е и една от причините да няма юп - няма такси за пренос влизащи директни в хазната, сега пак ще даваме средства за да си купуваме газ.

Възможно е. Аз никога не съм вярвал, че ще говоря по телефон, ще снимам с телефон и ще гледам този с който разговарям. Но се появиха GSMите и това вече никого не впечатлява.

E, те поне са безплатни.

Как ще го публикуват?! Както публикуваха доклада на HSBC?! Или както Дуловската принцеса прочете писмото на Цацаров за Нинова?! ... Все пак не всички са дебили в тази държава...Публикувайте Доклада 1 към 1 и всеки да си направи сам извода!

От този доклад изводи ще си направят само и единствено руснаците. И ще ги използват при преговорите. Обикновените прости бантусански скотове няма да разберат нищо.

Едва ли има нещо в този доклад което руснаците да не знаят! Руски подлоги по всички етажи на властта и администрацията в България - дал господ. Нали този доклад се опитва да се скрие - точно за да се удовлетворят руски интереси!

АЕЦ Белене няма да бъде построена от или заради комунистите. Комунист не може да строи а може да краде. АЕЦ Белене ще бъде построена заради нуждата от електроенергия.

Мда, "Козлодуй" ти построиха антикомунистите от ПП ГЕРБ барабар с "умните и красивите".

АЕЦ Козлодуй бе построена от хиляди обикновени българи, хиляди виетнамци, поляци, руснаци, кубинци. А не от партийни секретари и партийни инструктори - чантаджии.

А ти от де знаеш колко ще е пазарната цена на електроенергията след 30 години?

Строителството на Белене е без алтернатива.ТЕЦ -овета трябва да ги затворим-замърсяват.ВЕИ-тата зимата и в безветрие са нерентабилни.ВЕЦ не могат да поемат товара-свързано е с наличие на вода и напояване..Бъдещето е на ел .автомобилите-още един консуматор.Други източници на ел .енергия за сега няма технологично разработени.Така ,че колкото и да струва АЕЦ трябва да се строи.Иначе пак сме клиенти на Турция.Трайков е профан със самочувствие.Гледах го днес-тъпанар.

Не сте слушали Овчаров тази вечер в "Лице в лице". Повтори, че договорът с руснаците все още е в сила и ако строителството започне сега, централата ще струва 4, максимум 6 милиарда.

Репликата е към всички онези, които споменават различни баснословни суми за цената.

Строежът няма да започне сега. А когато започне, цената ще е драстично по висока. Плюс оскъпяването разбира се.

бан ще разсекрети , а народа пак е ебан...

Не съм специалист, затова не коментирам цялата тази бъркотия. По-убедително ми звучат хората, които са специалисти в областта на енергетиката. Онези, които категорично отхвърлят строителството по-скоро внушават лобизъм в интерес на някого. Не разбирам как нещо, наполовина построено и платено, може да бъде обявявано за неефективно. Според тях държавата ни няма шанс да се развива и няма нужда от мощности. Г-н Трайков ме разби с твърдението, че плащаме скъпо, но и на нас ни плащали, когато продаваме. Но какво ще продаваме, ако нямаме централа?

Проблемът на АЕЦ Белене не е финансирането а, че нямаме достатъчно подготвени специалисти за строежа. Да строиш ядрена централа не е като да сковеш кочина на село.

Проектът АЕЦ Белене на практика е необратим. Необратим го направи на времето най-умният мъж който познавам - Румен Овчаров - Дългият инкасатор. Ще се строи от държавата и ще струва с оскъпяването 30 милиарда евро. Ще се строи поне 20 години а може и по дълго. Руснаците ни подаряваха ядрена електроцентрала почти без пари - 6 милиарда евро. Ние отказахме подаръка. Сега вече ще я стррим и ще плащаме - 30 милиарда евро.

Груба грешка е разсекретяването на доклада. И то при полоижение, че тепърва ще има търговски преговори с руднаците. Така всички козове при евентуални преговори отиват в ръцете на руснаците. Те ще знаят за нашите изчисления и сметки а ние нищо за техните. И руснаците със сигурност ще се възползват от това.

Тези старчета от БАН са купени за жълти стотинки за да работят против българските интереси!

Каква е тая поверително информация? Тая, дето ще обезкостява дебилите и чеповете?