Коментари - Догодина минималната заплата става 50% от средната за страната | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това решение за минималната заплата е още един камък на шията на потъващия български бизнес. Ще има лавина от съкращения точно на хората на минимална заплата. Ще останат само на ШВАБ мизерните предприятия и ще ядем буболечки накрая. ТОВА Е НАЙ–ВРЕДНОТО РЕШЕНИЕ ЗА СТРАНАТА НИ В ТОЗИ МОМЕНТ И ТЕЗИ„ КОИТО СА ГО ВЗЕЛИ СА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!

Кой е виновен, че такива изроди са настанени за управници в парламента? КОЙ ???? Нему се сърдете, че тия дебили ви яздят като дяволи магарета! Докато народецът не изостави чалгата, курвите и простаците и се хване да МИСЛИ и РАБОТИ - ще бъде тегло! Шепа софийски изедници движат всичкта търговия у нас, производство почти няма, селското стопанство е стегнато в обръч, че загива софийската далавера за контрабанда на продукция! Ако нашите земеделци са подпомагани от държавата, както в Европ и света - софийските тарикати, ще налапат на дяда хурката с дълбоко гърло! И техните курвенца и гаменчета, не могат се фръцка! Ако ги нема тия изроде - държавата ще тръгне напред! Махнете софия да не е столица и тия глупаци да са и останат едно голямо гето, каквото са всъщност и ще видите до 3 години какво ше стане с икономиката на България!!!!!

Изречението "няма кадри", от което се оплаквал бизнесът, трябвало да се допълни. "Няма кадри на нивата на заплащане, което ние предлагаме"- за съжаление тук е прав кокорчо, смятам аз.

Само им вижте презрителните муцуни ! Гледат на народа си като премазан гол охлюв !

Досега НСИ вдигаше СРЗ за да се види колко добре живеем. Но като я вържат сега с МРЗ ще видите как СРЗ ще спре да с вдига толкова много.

Щот така ония говеда и изродски фашисти от НСто си вдигат техните заплати ...

Вдигането на МРЗ влияе върху вдигането на определена група заплати. "Средната" класа, ако досега е била с доход 2хМРЗ, сега вече ще е с доход 1,5хМРЗ, т.е. доходът й ще се "приближава" към минималната заплата. Така се генерират нови "работещи бедни". Ако това е целта, определено ще я постигнат. Хау!

Див популизъм, Бай Тошовски походи. Докога този парламент ще се занимава само с пенсии и левичарски простотии.

Пенсионерите ги оставиха на геноцида на капитализма.Увеличиха само на малка част,от чергата на своите родители ,а пенсионери с по 40 години и по вече нищо.Поне инфлацията да бяхте закърпили.

Не говори в трето лице множествено число! Пенсиите на днешните пенсионери се изплащат от вноските на днешните работещи, явно не внасяш достатъчно осигурителни вноски, след като пенсиите са ниски. Започни да внасяш по-големи вноски, като искаш пенсионерите да имат по-големи пенсии!!!

От това се финансират, но не това определя размера им. Не бъркай нещата.

ся остава само да се уточнят критериите за усредняването... депутатските заплато ше влизат ли в сметката или да не питаме

А пенсиите няма ли да се вържат с нещо? С ръста на минималната ли или на средната? На диспропопорции ли намирисва? Някои ще обедняват ли? А искат ли още една партия в парламента? Или чакат работодателите да кажат НЕ. Щото те винаги това казват. Даже когато не ги касае. И кога ще стигнем Запада? Щото Запада назад няма да тича.

остави запада че нема да го надминеме ама че не само сме назад ами сме и много настрани

С цената на погребението ще се вържат!

Че тя минималната си е средна в булгаристан , всички капиталисти осигуряват на минимална средна няма ...

Стани капиталист и се осигурявай и ти на минимална заплата! Виж, хванал си му цаката.:))))

Всеки път когато се повишава минималната заплата и пенсиите панелните икономисти ревът че видите ли България ще фалира като Гърция. Е не само че не става ами и икономика има ръст. Доказано е невежи хора че като повишиш доходите на най бедните стимулираш веднага икономиката защото парите се харчат. И не мога да разбера какви са тези пишман бизнесмени в България които искат да правят бизнес в държава с население с ниски доходи. Това е все едно да караш бял Мерцедес в Совето, да живееш в бедна държава до бедни съседи и да се фукаш че си голямата работа.

Като тези пишман бизнесмени започнат да фалират, ще разбереш за какво иде реч. Ще останем само на глобалистките гиганти и те ще колят и бесят. Затова не плюй по родния бизнес.

Средната РЗ се изчислява като се осреднят масовите 800 и всички заплати нагоре, включително и тези на банкерите, богаташите, олигарсите, политиците и т.н., или по медиана. Затова е осреднена - за болшинството боба, за малцина печената мръвка. Но пък в минималната РЗ сега са включени твърдо не само масовите, но и високите и свръхвисоки заплати. Значи тези със средна РЗ, дето папкат боб, твърдо ще си папкат само боб. Затова пък, тарикатите с минимална РЗ ще получават осреднен доход, който включва в себе си и високия, и този на богаташите. Така, лека полека, реалният им доход ще се изравни със средния. А може и да го надхвърли. Найс, а - няма нужда да учиш, да се квалифицираш, да си подготвен на високо ниво. Затова знаещите и можещи бягат от територията Този закон е против всякаква икономическа и математическа логика - реално той почти изравнява масовите средни заплати с минималната. Всъщност, подобно е изравняването и между минималната и средната пенсия, само че масово сега тези пенсии падат значително под минималната РЗ. Без значение, че повечето пенсии са също доходи от труд. С други думи, гасят един пожар с нов много по-голям. Надали по света има толкова алчни, некадърни, корумпирани икономисти и управници, които като кърлежи да ограбват собствения си народ, и такъв народ, който да търпи и да се примирява с ограбването и бедността си.

Средната работна заплата в България е 2500 / значи минималната става 1250. Пак е прекалено малко.

Който смята, че е малко да си изкара повече!:))))

След като средната заплата расте ,а минималната работна заплата си стои ,не мога да разбера какво им пречи на работодателите растежа на минималната работна заплата.или в бизнеса има нещо гнило.

Спорет теб кое им пречи на работодателире да не са съгласни с повишението? Тяхната печалба може би?

В Румъния минималната работна заплата е 1130 лева. Разбирате ли за какви цървули ни имат с тия мизерни 850 лева??? А депутатите се разписват за над 10000 лева като им се сложат и добавките от участието в комисии.

Дето е надраскал поне двадесетина коментари по поръчка. Значи ти живееш от 22 години в чужбина, работиш добре платена работа обаче висиш в български форум и пишеш коментари по поръчка. И даваш оценка за управлението на България, за време дето не си живял в българия и нямаш ни най-малка представа какво е било в България. И все пак да ти задам един изключително труден въпрос като за поръчков коментатор като тебе. Като отидеш в чужбина и сключиш договор да работиш някъде, ти с работодателя ли си се договаряш или с държавата? На тебе в чужбина държавата ли ти плаща заплатата или частен работодател????????? На минималната работна заплата ли работиш,, за да ти зависи заплатата от минималната работна заплата???? Защото поръчково коментаторче, заплатите в частния сектор не зависи от минималната работна заплата. Нито в България нито в чужбина. Минималната работна заплата засяга само тези, работещи абсолютно неквалифициран труд на минимална работна заплата-вече дори и на строежите не взимат минималната работна заплата. И вдигането на минималната работна заплата не означава абсолютно никъде по света вдигане на доходите на хората.

Защото поръчково коментаторче, заплатите в частния сектор не зависи от минималната работна заплата. Нито в България нито в чужбина. Така ли, и откъде ги знаеш тези неща, няма да е от учене по скоро Бойко ти го каза. Не може да си по далеч от истината.

то ясна работата... още един неуспял имигрант събира пари да се върне....

Не е емигрант, трол е! Платен, некадърен, комунистически драскач!

Всъщност искат да ни кажат, че вдигат данъците и таксите обвързани с МРЗ, защото така или иначе никой не работи РЕАЛНА работа на МРЗ.. може някой фиктивно да се води на МРЗ или да е наистина нает на МРЗ "да брои мухи" на някое гише информация, но това де факто е негово желание. Един общак иска по 100лв на ден да бърка бетон, да мъкне пясък и т.н.. не вярвам да са останали шивачки или някой във ферма например да работи за 30лв на ден. Въобще МРЗ си е изцяло фиктивна величина. Нивото на заплащане се определя от срещането на търсене и предлагане. Ако някой работник е съгласен да "работи" и за под МРЗ то тогава те просто ще се разберат да работи без договор или да се води на 4ч или нещо др.

Точно така. Даже ще се вдигнат и всички таксички, които са обвързани с МРЗ като тези при доктор, при разни чиновници и т.н.

Не си го представям това как ще се случи, освен че безработицата ще скочи, а сивият сектор съвсем ще посивее.

Живея от 22 години в най богата държава в Европа и нито един път не беше избрано правителство което да не обеща вдигане на минималната заплата независимо че е най високата в Европа. Само в България се избираха правителства които открито заявяваха, че не заслужавате нормални заплати. И дори има дебат в които по голямата част от хората твърдят, че е така. България е най обърканата държава на света.

Варна, правителствата не плащат заплати, те се изкарват от работещите.

И ти си объркан, като държавата в която живееш. Или по скоро излъган.

Заплатите се плащат от работодателите, независимо каква работа е свършил работникът. Винаги се плаща много по-малко, защото работодателят запазва за себе си лъвския пай.

Варна, като те чета, нямаш елементарна икономическа грамотност. Това го казвам съвсем добронамерено, тоест прочети мненията на другите и ги приеми, те са верните.

И аз съвсем добронамерено към теб - жалко че си толкова на ви е с икономиката. А аз от икономически университет Варна толкова ми са познанията.

Като живееш в чужбина защо пишеш платени коментари в български форум?

За да образовам такива заблудени като теб.

Хайде накарай ром да работи на по-висококвалифицирана работа, да ви видим тогава. Те не могат да си напишат и прочетат името ...

А защо, ще го караш циганина да работи висококвалифицирана работа...???

И 850 лв да стане пак ще е най ниската в Европа,а за бг феодалите и пари да им дават работниците пак ще са недоволни и ще искат още! Какво договаряне с тия алчни феодали бре,та те,ако не искат да дават такива заплати умрели по добре да затворят,защото вредят на икономиката!

Коли. Жени. Пари. Ти определяш заплатите на служителите си....

Направи фирма, наеми работници и плаща такива заплати, каквито мислиш, че трябва да се плащат. Лесно е! :)))))

И ако затворя ти кво ши работиш?

Какви 850лв бе!?!!? То вече човек няма никакъв стимул да се развива... 850лв са пари с които ако си сам можеш да живееш спокойно цял месец...

България първо да си оправи плоския данък дето го въведе Станишев. Този данък оправи живота на свръх богатите. Не си мислете, че става дума за заплатите на програмисти или подобни наукоемки професии. Тогава тия куфарни бизнесмени ще се принудят да въведат европейско заплащане или да се махнат.

Германският опит сочи, че само при едновременното и взаимни ангажиране на държавата и гражданите е възможно излизане от подона криза, а не чрез маливане на масло в огъня. Има други много по-ефикасни методи за съживяване на икономиката и чак тогава внигане на доходите, държавни облигации, ценни книжа, точкова система за стимулиране на спестовността и т.н. Непонятно е защо в България се мълчи по тази тема и само се надува инфлацията. Абсолютна грешка от която всички ще страдат.

Тъй като няма нито едно неопровержимо доказателство, че на 10.11.1989 нещо в България се промени, по всичко изглежда, че в страната си цари социалистическия капитализъм.

И цената на презервативите се вдигна.Вместо да ги раздават безплатно.Като в Африка.

Инфлацияяяяяя....!!!

Не е ли по-логично минималната да я направят да е равна на средната, като така и средната ще се качи автоматично? Перпетуум-заплатикус...

Логично е! Иди питай шефа си дали е възможно според неговите стандарти :) Освен това с едно такова покачване и гръцкия сценарий ще ни се види пир!

Който може да мисли, ще оцени това като див популизъм. Ако това стане, много работодатели ще се видят в чудо как да съкратят някой с дори минимална заплата, което след себе си води да се въздържат в следващ период да назначават нови хора. МРЗ води след себе си и други плащания, като ще се получи някаква спирала на заплати, а по някое време и натрупване на непродаваеми стоки.

Съкращаваш един, запретваш ръкави и му вършиш работата - пестиш заплата и осигуровки.

Така и ще стане. Питай съкратения ще му олекне ли от тая работа?

А това е безработица, което води до намаляване на работната заплата.;) Ся видя ли парадокса? Увеличението на МРЗ води до намаляване на заплатите като цяло - крива на Филипс.

Всеки непрокопсаник и мързел ще взима пари, а бачкаторите с 20 лв повече. Вие шегувате ли се?

Преди две години илитератите, некадърниците и непрокопсаните взеха превес в тази бананова република.

Е те тея на минималка СА непрокопсаници. Какъв е проблемът?

А колко ще е минималната пенсия ? Половината от половината ?

За всеки панелен икономически-инвалид, който е учил при Дянков, геният на ГЕРБ. Ще кажа, че и в Конго ги управляват гербаджии, там минималната заплата е 20 долара на месец а видиш ли инфлацията им е хиляди процента. В България отдавна заплатите са изостанали от това което реално трябва да получават работещите. Но българинът е свикнал да му плащат малко или нищо, и да се радва на новата кола на шефа за 150 000. Вдигнете си главата стига ревахте, че сте бедни, вас ви държат бедни политиците и техните баджанаци, които в България са най големите работодатели.

Не помня кой политик се хвалеше, че ще привлича инвестиции в България, защото имаме евтина работна ръка? Ако вземаш колкото германеца, защо германската фирма да прави фабрика в България, като може да си я направи в задния двор в Германия?

А бе човек аз работя в Западна Европа и заплата ми в един момент беше 10 пъти заплата за същата работа в България. В нито един момент не съм работил 10 пъти повече от това което съм работил в България. Най много два пъти повече но се съмнявам.

аз къде работя? А като си в Западна Европа, колко са ти разходите за живот? И в албански Леки ли ги плащаш? Ай сиктир! Само наема на свестно семейно жилище е межди 1000 и 2000 евро на месец.

Абе Varna... на тебе Меркел персонално ли ти вдигна заплатата със закон, или си си седнал на гъза да си я изработиш? Като толкова разбираш, хайде дай обясни ми как жител на Северозападна България или в Странджа с наличните в съответния регион ресурси и инфраструктура може да изкарва на частно 850 лева (бруто 1,010 лв., т.е. толкова трябва да изработи работникът, за да не бъде в минус на работодателя при 850 лв. заплата)? Тая гавра с МРЗ прави хората в страната крепостни на държавата. Докопаш се до държавната или общинска служба и ставаш вечно неин, щото на свободния пазар зазъбица. А самата държава дори не плаща осигуровките на своите служители... :@

Ленин се появи ....:)))))))))))))) Айде яхвай Аврора и към Смолни!:)))) ... и след 50 години пак ресто, пак връщане на капитализма, пак приватизация, пак преход .... Може, само още малко да поизмрем тия дето помним комунизма и като нищо ще ви мине номера...:))))))))))))

Ами с такова мислене си точно на мястото си. С ниски доходи към към прогрес. Жалко, че като теб са повечето българи. А за този който пита защо ще дойдат тук германски фирми, ще дойдат защото са ниски данъците и са по малки регулациите и разходите като цяло. Защо фирмите се местят масово в Ирландия където заплатите са най високи, дори и за ниско-квалифициран труд.

"А бе човек аз работя в Западна Европа и заплата ми в един момент беше 10 пъти заплата за същата работа в България. В нито един момент не съм работил 10 пъти повече от това което съм работил в България. Най много два пъти повече но се съмнявам." Това означава, че не ти изкарваш заплатата си, а РАБОТОДАТЕЛЯТ!!! Значи ти си без значение, може да бъдеш заменен от една машина или от едно магаре!:))))))))))))))))

Разбира се, че мога да бъда заменен, нямам наполеонов комплекс и не се мисля за незаменим.

Как определяш реално колко трябва да получава един служител? Нека започнем с лесните въпроси!

Няма да ти отговори, тя не разбира, какво и защо я попита.;))))

За кадърните и работните -капитализъм. За мързеливите и некадърните - социализъм.

А за най-тъпите и прости - комунизъм.

Учебникарско правило: При инфлация се замразяват публичните харчове, особено увеличението на доходите! Подобни решения са ПРОинфлационни! Утре пак ли ще се чудят, що инфлацията станала 50 %? Гасят пожара с бензин!?

Точно така господин Дянков постна пица, инфлацията в света е предизвикана от повишаването на минималната заплата в България. Пази боже сляпо да прогледа.

Прав е §овека, ама не ти стига да разбереш какво ти е написал! Инфлацията ще удари облаците, стой та гледай!

Инфлацията "в света" е различна в различни части на света. На някои места инфлацията най-вече се усеща в цените на горивата. На други - в цените на храните. На трети места поскъпват активи (недвижими имоти и т.н.) Разбира се, че има внос на инфлация. Но върху този внос се натрупва и стимулираната от местните монетарни мерки инфлация. Вдигни заплатите и гарантирано ще повишиш потреблението, от там търсенето почва да гони предлагането. Въртележка за глупаци. Естествено, че замразяването на държавните харчове (и свързаното с това теглене на заеми) възпира инфлация. Никому нищо няма да стане, ако за 3 години се спре строителството на тия тъпи магистрали. Ама не, дайте да се%ем пари, белким ни заобичат гладните. Гладни и бедни винаги ще има. Това не оправдава отвратителните мерки, които принуждават онези с поне някакви спестявания също да обедняват.

А минималната пенсия? Пенсионерите май живеят на двойно под минимума на живот. Това как се обяснява, геноцид?

Бедняк взима кредит от 500 евро и отива на Терминала. Първи или втори няма голямо значение. Оттам се телепортира в друга държава и почва да взема в пъти по-високи доходи. Ей такива магически нещица... А феодала в Бг-то чака някой да му дойде на изпразнените място

В чужбина парите летят във въздуха. Не ги е взел само този, който не си е протегнал ръката. Лошото е, че трябва да ходиш постоянно наведен, да не те прасне некоя пачка по главата.

Добре казано.

Честно казано в Германия взимам 1900 Евро нето. Я кажете колко взима един мотокарист в прованса че съм любопитен? Току виж реша да се върна в бегетото. Не може нормален човек да вярва, че цените ще се вдигат само защото заплатата расте. Цената трябва да бъде конкурентоспособна. Щото като стане по-скъпо у нас отколкото на запад ще се внасят стоки от запад.

Заплатаите ще растат, но цените не. Търговците са балъци! Ахахахаха

Колко взема един мотокарист в БГ прованса? - Колкото си изкара, колкото договори с работодателя.

Очаквайте след Нова година яко сурвакане с нови много по високи данъци, особено данък имот, който ще бъде изравнен с този в останалите държави от ЕС. Там средната цена данък имот за 60 кв.м тръгва от 1500 евро нагоре. Които са накупили по няколко имота, ще се принудят да ги изкарат на пазара за продат. Така стана в Гърция.

Не си мисли, че който има пари да си купи имот, няма пари да си плати един пиклив данък.

Къде да прочета това за което пише като доказателство ? Иначе ще излезе че е фалшиво.

до Санди (нерегистриран): Няма как данък на имот да стане 1500 евро бре! Това са 3000 лв при положение че над 1 милион пенсионери живеят с годишен доход от 4670 лв това значи 1 милион на палатка минимум! да не говорим че около 2 милиона от пенсионерите живеят с доходи около 500-700 лв при тях положението при данък 3000 лв ще е също палатка в един момент. Сега към тях прибави и 600 000 работещи бедни с заплата 850 лв при всички разходи данъка на имота при 3000 ще е фантазия да се плати. Незабравяй 500 000 инвалиди с крайно ниски доходи и не на последно место близо 1 милион роми ?! Накрая кой ще плати такъв данък а кой ще има кураж да го наложи при условие че няма как да се събира е съвсем друга песен

Като не можеш да му плащаш данъка, ще го продадеш и ще си вземеш по-малко жилище. Социализъма свъши. Сега е Промяната!

Посредствен популстки социализъм. Целта е засмукване на още осигуровки и данъци от бизнеса и на база на средна заплата, повишаване заплатите на чиновниците и депутатуте.

още един прогледнал

Точно така ! Гласуват така защото и те са на далавера . Ако не са , да не мислите, че щяха да се съгласят ?! Сега ще има Вой от Бизнеса .

всекиму според потребностите

Заплатите български, цената на тока и енергията - европейски. Защо няма европейско МРЗ, при положение, че цената на тока е еднаква? в европа МРЗ 1200 евро, в българия 425 евро?? що за извратен съюз е това? Или сменяме курса, така че да се изравнят или напускане.. такъв съюз е мародерство!!

сека среда ли ше работиме

Как е Промяната? Дебелеете ли?

Това, че тия нещо си решават в НС не означава, че тая заплата изобщо ще я получавате.

Считано от 1 януари ,минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще бъде 504 лева , колкото е размера на прага на бедност .

за осигурителен стаж и възраст

Супер, минималната заплата разбрахме. А инфлацията на колко се определя, следствие на това решение. Или колкото дойде? Експертът на БСП, професорът по хипеинфлация Румен Гечев какво ще сподели по въпроса?

Ако продължават така, ще излезе, че половината държава работи на минимална работна заплата. И медицинската сестра, и санитарката, и чистачката Млад доктор, ще взема малко над чистачката. То е хубаво да се вдига стандарта, но това ли е начинът? Става като при социализъма. Всички да вземат долу горе еднакво. Тези стотина лева отгоре ще са проблем за малките фирми и за разните там самоосигуряващи се.

Здрасти Гербер :)

Разбире се мутрите от ГЕРБ са против. Много им се вижда да дадат 150лв на най-бедните. И за какви 150лв говорите бе дебили след като става дума за брутна заплата а не за чистото което ще вземат?! Важното е богатите да не ги осигуряват на реалната заплата че на тях да им стигат парите. За това са сложили таван на сумата за осигурчване Само да ви припомня как преди няколко години когато Гърците щаха да фалират тлъстият мутрафор дебил Борисов буйнстваше че им били високи заплатите. Такова лайно като мутрара Борисов трудно може да изсере някой друг За нещастните цигани мога да кажа че в кауфланд 90% от персонала са цигани и българите там не могат да се вредат на работа от тях

Когато се увеличи средната работна заплата, която се изчислява от всички работни заплати в страната, тогава се увеличава минималната. Но минималната работна заплата влизва в изчислението на средната, така че това автоматично увеличава средната работна заплата. Което пък, според закона, автоматично увеличава минималната работна заплата, което пък, според математиката, автоматично увеличава средната работна заплата... И така нататък и така нататък, докато задминем света по заплати. Или минималната работна заплата трябва да се изключи от изчислението на средната работна заплата за страната, което е абсурд, или бавно или сигурно ще вървим към безкрайна работна заплата, което също не ми се вижда логично. Но за политиците няма невъзможни неща, дори в математиката.

Ние вече сме ги задминали всички по заплати ама на обратно. Меси се погрижи да сме първи

Това може и да не се случи, защото още в началото на януари 2023/тогава е падежа/държавата трябва да осигури около 16 милиарда нов заем, за да погаси старите задължения. Ако ще вдига и минималната заплата, а ще им скимне и нещо друго популистко, тогава ще трябва да закръглят новият заем на 20 млд. Това означава, че на следващият падеж по дълг през 2024 ще е нужен пак заем от над 20 млд. Това вече означава "гръцки сценарий", тоест дефолт. Политиците ще крият от вас състоянието на държавата и ще ви го поднесът в последният момент като гръм от ясно небе.

айде герберските Шменти-Капели другаде !

С политиката към бизнеса, малките и средни предприятия, търговците, занаятчиите, данъчни облекчения, укротяване на дивия административен терор, отговорността на държавата към тези които реално пълнят хазната, свободните професии, изкуството, художествените занаяти, спортистите с които само се хвалим, НИЩО. Реформи=0. Ще вдигаме нещо за което ще теглим кредит??!!

Не искаме пенсии и заплати ! Искаме Боци да раздаа ефектно от жипката и нулев дефицит ! Еврозоната ще ни направи богати, до тогава трябва стягаме колана и никакви дългове повече !!! Сърбите като имат по-високи пенсии и зплати да не би да са по-щастливи от нас ??

Народа е патологично прост за съжаление.. Не се сърдете че искат да ни раделят от Румъния за Шенген

А като стане минималната половината на средната, колко ще стане средната? Комшията от третия етаж пита.