17-11-2017 20-11-2018

Коментари

направо забранете всички коли хората да ходят малко пеша

Смятам ,че глобата трябва да е още по-голяма и да важи за цяла София. Стига таралясници, за да се харесаме на избирателите.

Защо забраната е само за центъра? В Павлово се отчита редовно най-замърдсения въздух в София .

браво на Фандъкова. отново никаква мисъл. само глоби. цигани горят парцали и гуми. "баровците" в Драгалевци, Бистрица и Бояна и те са основно на дърва и въглища.....изобщо всичкото ГЕРБ е от просто по просто. досега не видяха ли че лятото същите тези коли не замърсяват. замърсяване има зимата когато има печки. ама да си от ГЕРБ е диагноза.

как няма смисъл пари от небето ще падат

Дизелите тровят много и трябва да се забранят въобще.

Ко? нИе!

оная вечер в Красна поляна, Разсадника и Западен парк не се дидшаше от циганските кюмбета, но за тях глоба няма. Всяка зима едно и също, но глобите са само за белите, работещи хора, с ниски доходи, наполовина на еврочейските, каращи стари коли... А мерките същите като за западноевопееца с двойните доходи! Да се задавите с тия глоби, само за лекарства и по болници да ги давате!

Много поздрави от кметицата компирица и от оялия се милиционер Рановски! Вече не може да ходите на работа без сертификат, не може да ходите на културни мероприятия без сертификат, не може да си карате колата без тяхно разрешение, нищо ,че сте си платили данъците, може само да плащате, ако са ви останали пари! Глоби, такси, данъци и заеми за нови коли! Ако нямате пари, ЧСИ е там да ви ошушка до дупка! Как точно раделиха дизел евро 4 от 2006та в една категория и същата кола със същия двигател от 2007ма в друга категория? Изравняваме изискванията с тези на запад, а доходите докога ще аа наполовина?!

Сертификат за тялото ти, сертификат за колата, сертификат за децата ти... ти не притежаваш нищо, ти си тяхна собственост и те могат да правят с теб каквото си поискат...а ти можеш само да блееш..

Правилно! Сертификати са просто измислици за контрол! Не са нещо естетсвено! Не трябва да им робуваме! Както и гранците! Птиците знаят ли какво е граница? Не! Свободни са и летят където искат! Не на измислиците на цивилизацията! Долу на стемите за контрол на качеството!!! Да, на свободния дух!!!

Да го Ду......ат всички евро пе.......ли

Тъй тъй - бай Иван с москала на газ няма да може да кара из София, но Фончо с биимвето с отрязания ФАП ще си джитка. Не го разбирам това, ама наистина. А и глобите са ненормални. Не ме разбирайте погрешно - по принцип съм за намаляване на трафика - тия неща ги дишаме всички, но хайде, като казваме А, да кажем и Б. В България пари не се дават за почистване на улиците. А тоя прах, примесен с всички остатъци от изгорелите газове на автомобилите, барабар с каучук и чат-пат капки масло не е по-малко вреден от самите изгорели газове. Видели сме нещо от Европата, ама сме решили да го побългарим. Като прословутите 2500 лева за сядане на пейка по едно време. Но толкова си могат нашите!

само кюмбетата с кюмщр у факултето замърсяват въздуха 5 пъти повече ама за тва не се говори оти илекторат....

Да де ама като им забраниш да палят печка ,трябва да им дадеш пари за ток..щото иначе ще те осъдят в Страсбург, а така с колите е лесно скубеш бедните собственици на стари коли... Всичко се прави за пари и нищо друго... Транспорта замърсява пренебрежимо малко само 13% по данни на самата община..Основният замърсител са печките и обикновената прах която се вдига от мръсните улици..

На трошките и в останалите градове !! ЗАЩО само пак за софия? И тука има често забогатели бизнесмени с нови коли !! Сега като отивам до центъра се надпреварвам с тия кошници за място! Айде на обществения транспорт отивайте овце такива!! И той е наш !! ХА ХА ХА! Шофьорските книжки си ги заварите..... знаете каде!!

после и в други градове....

До 2018 година съм бил и то много пъти почти всички Европейски стрни. По месец - месец и полвина но никъде не видял да има ограничиния с ЕВРО-2 или 3 или 4 в кото ограничават с високи емисиони коли да централната частна града и да е написано с ЕВРО- 2 или 3 до тук.Казаха ми че в Щтутгард имало но аз не видя въпреки с Кемпера обиколих целият град също имало ограничения и в Милано ми казха но и там не видях .Но разбиха и откраднаха Кемпара само за 20 минути бях влязъл в Лидл.Въобще Италия да не ви ограбят е невазможно просладяват те и разбиват прозорците и чупят ключалките за нула време.( ако някой от нашите многознаещи се съмняват мога да им изпратя съставените протоколи на Италиянската полиция .) Нашите се "престарават "много като всеки знае положението на автомобилния ни парк за година две мислят да решат проблема.

В Германия отдавна има зелени и червени стикери за влизане в централните части на градовете.

В Щутгарт и околностите, а и не само, има ограничение за дизелови автомобили под евро 5. Глобата е символична, от порядъка на 20 Евро, но я има. Има и други ограничения, които са на с т.нар. умвелтплакети. Плакета ти го дават от сервиз, който прави ТЮФ или като регистрираш колата в цуласунгщелето - абе нещо като КАТ ама много по-бързо и се занимават само с регистрация на автомобили. Та - има три типа плакети - червен - с него можеш да се движиш само из селските пътища и ландщрасетата - абе третокласната мрежа. Жълт - можеш да се движиш и по В и по А - т.е. и по магистралите, но почти всички големи градове имат т.нар. умвелтзоне - т.е. зона, в която важи зеления терор и там можеш да влезеш само, както се подразбира, със зелен плакет. Той е от евро 3 бензин на горе. Както правилно сте чул, в Щутгарт има по-високи рестрикции, но просто защото самият град е в котловина и често се получава замърсяване с финни прахови частици. А хората искат здраве! Нормално е!

Плати 5 глоби за една седмици и символика става много ясна... Символично е, ако си турист и само минаваш от там. Един път...

Глупости. Навсякъде в големите градове има ограничения за центъра и какви двигатели се допускат.

Харесва ли ви децата ви да развиват бронхити от мръсния отровен градски въздух?

И във Виена и др. европейски градове е така, но ти само село знаеш.

Ако парите за камерите, за центъра за наблюдение, за хората, които ще отидат да глобяват отидат в Топлофикация - парното ще стане безплатно и всички ще се включат. Ама отде акъл у общинарите, еле пък у кметицата?

де каза има безплатен обяд и за колко време ще е така парното? Я сега кажи - коко струва една камера... гледам, че си запознат... уж

Хората карат стари коли, защото ги бие парата, та още ги и глобявате?! А коли с по 500 коня, са много екологични? Стара кола 45 коня или нова от 450 - коя е по-токсична?! Ако новата - токава направо една тръба на ауспуха и в ковид.ното отделение - да обдишват ... А тия, дето правят незаконна утилизация на боклука и ни тровят със смъртоносни газове - кьорави сте и не ги виждате, така ли!?

Ти сериозно ли помисли, че е до конете а не до съвременни технологии за намаляне на емисии и контрол върху двигателя? Съвременният автомобил с високи коне, рядко може да бъде произведен без да спази стандарти за каквото се сетиш. От изключване на цилиндри, през режими на ток при ниска скорост и т.н. Аз нямам проблем. И двете ми коли попадат в зоната "таралясник" - евро 3. В случай на нужда ще си паркирам Ягуара в гараж (тъкмо няма да го драската идиотите) и ще се кача на градски транспорт или такси. Естетвено след пандемията. Докато не мине тая свинщина не искам да виждам София и на снимка:)

Това важи ли за VW или по принцип? Защото нали си спомняш наскоро какво се случи? Май беше с новите им коли...

Какво изключване бе пич. Карал съм кола 400 коня и харчеше на градско 25. Извън града съм слизал до 15-17. И искаш да ми кажеш, че за да изгориш 25 л гориво става с по-малко кислород от 7-8 л разход ? И въглеродния двуокис е по-малко нали? Масло по 8 литра на смяна. Пълни глупости.

Ще ги съдят до дупка слагат ограничения без повод. В центъра на София било замърсен ами като всички пресичащи София минават през центъра какво да правят да минават през северната тангента да идат от Люлин до Дружб ли. Като за стройха центъра ще е така Вдигнаха цената на парното и хората се топлият с каквото намерят. ДА ИМ ЗАКЛЕКНАТ ПАРИТЕ КЪДЕТО ГИ ВЗИМАТ на общинарите.

Яжте л....ай..на всички комунисти!!!!!!

Ако това не е полицейска държава, не знам какво е... Не знам си колко камери ще следят кой влиза и излиза и какво прави. Ако искат да сложат и камери вкъщи да ме гледат кога съм на трона. Съвсем сериозно обаче - превръщаме се в Китай. Те така следят всичко и всекиго с камери и им създават "социални оценки".

Правилно. Въздухът, който дишаме е отрова.

Оди на село.

И във Виена и др. европейски градове е така, но ти само село знаеш.

Къф е тоя тролски сайт бе? На определени коментари като гласуваш автоматично ти дава минус или плюс независимо от твоя избор, а явно от избора на "редактора"!!! Бах ти манипулаторите, ей за шепа стотинки и майка си ще шитнат!!! Така и на изборите ли мислите да я карате?

Не стигат зелени и сини зони за по цял ден, а сега и това. Поредната идиотия . Зелен серификат за колта или жълта книжка за гениите от общината? Още ни е рано да ставаме по-светци от папата. Колко са старите автомобили в София? Камиони, бусове, автобуси, приходящи от провинцията, работещи в София ше ги спираме ли?

И как ще спрат вятъра, който носи мръсен въздух към центъра? Може би Ф@ндъкова ще го духа... обратно?

Спокойно, при тези цени на горивата, скоро само Радев и Радевица ще се мотат с коли из центъра..Служебните коли, рабира се

Да шибат мръшляците с отрязаните катализатори и дъртите брички ! Ще караме само гъзарите с хибридите.

И твоята ще изгасне.

А онези дето горят разни неща за да се греят кога ще ги санкционирате ?

Циганите ли? Те са ценен нископлатен електорат! И ти изобщо, защо се ебаваш с... етническата карта? Знапи си расист, най-вероятно НЕ гей и не зачиташ правата на маймуните тоест циганите!

А какво правим с колите "нов внос"???

а какво ще правим с идиотите които питат въпрос след въпрос без да са го дефинирали и още по-малко им пука за отговора?

Ако сме оперативният работник, който отговаря за тях днес, ще отбележим, че си вършат работата ще отидем да изпушим една цигара и ще се върнем да ги проверим пак... И ще псуваме живота, че са ни сложили на тая работа...

Най-после България започва да става част от Европа!

Имам два въпроса: 1. Ставам сутрин и тръгвам да речем от Люлин и трябва да ида до Арена Армеец. Как и от къде ще се информирам, че днес не мога да мина през центъра паветата и цариградско? Ще има електронни информационни табла някъде по пътя ли? Те ще казват че там и там е затворено за "стари мпс"", но може да ползвате еди си кой маршрут? 2. Чужденец съм и колата ми не минава преглед тук. Нито имам вашия стикер, нито знам за него, нито ви гледам и чета новините? Мерси.

Който има желание да се информира, ще го направи. Има си телефони, интернет. Иначе ще плащаш, Ганьо.

Mapтин

Ти сериозно ли си представяш, че десетки хиляди души 24/7 ще се ровят по сайтове или ще звънят по телефони да се информират дали може да стигнат от точка А до точка Б с автомобила си? И стига с тоя Ганьо, Ганьо понякога може да мисли, да разсъждава, и да задава логични въпроси!

Бет анд вин можеш да инсталираш на телефона, ма за това не.

... а как ще се разбира кой ден въздуха е с замърсен над нормата? И какво става ако нормата се надвиши по някое време през деня? Как това ще работи на практика?

Че кога въздухът в София е под нормата?!

Не само затлъстяхте всички, ами и изтровихте населението с тия коли. Кола ползвам за над 20 км. С тоя трафик съм доста по-бърз в града с колело отколкото с кола. За жалост българина ако може и до кенефа ще отиде с кола да не му заслабне дебелия задник. После ще отиде у фитнеса да си покаже паласките докато се опитва да си напомпа бицепса. А накрая ще изяде един бургер с кола и картофки, "щото го е заслужил с тренировката във фитнеса", а накрая ще ни обяснява колко дебели били германците (макар никога да не е виждал такива освен бабичките на плажа които живеят по 90-100 години за разлика от българина който на 60 вече му викат дядо/бабо.

Дефинирали ли са какво определят точно като "по-стара кола" - година на производство ли или някакви технически показатели или и двете ? Гъзарите с ретро коли ще ги глобяват ли , или само бачкаторите с "по-стари коли" Ами карацуте с добичетата и метановите емисии , които бълват двигателите им. Иначе браво , че се опитват да поизчистят въздуха на София, въпреки че Данчето твърди ,че е в нормите, дори като се носят черни петна във въздуха, развявайки измервания и графики всякакви..Ама то пак по български действат както винаги, трапосват разни извадени от контекста западни мерки като кръпки, без оглед да подобрят цялостната картина и първопричината за наличието на толкова стари коли, при това обявени за "пригодни за движение"..от съответните органи и администрации

Браво! България върви напред!

Значи ромите като запалят гума за да вземат тел не замърсяват въздуха или като я метне в кюмбето да се грее няма последствия а аз като влезна у центъра да си свърша работа с малолитражката ще платя 1000 глоба?Браво на малоумната кметица...

 Така е! 90% от замърсяването се дължи на горенето на дърва, въглища, гуми и пластмаси. 10% е в следствие на автомобилите. Добре, ок, нека да е така. Само, че въпросната "първа категория" дизел се определя БЕЗ значение от степентта на замърсяване. Моя е 2000, турбо-дизел-инжекцион с всички филтри и катализатори и е замърсява по-малко от много от автомобилите 2-ра и 3-те категория, но НЕ ги интересува - важното е, че преди 2002. Така, че аз с по-еко автомобил от повечето автомобили 2-ра и 3-та категория, да не говорим, че автомобила е 100к.с, докато един автомобил 2-ра категория но 270к.с. ще замърсява в пъти повече.

Само да добавя, че 10% е вследствие на ВСИЧКИ МПС - коли, камиони, автобуси и пр. Не знам как ги оределят тия проценти, но а на бас, че само на личните автомобили ще е 2-3%, което им е в рамките на грешката със сигурност. За тези, които не знаят, на ЕС се падат 10% от световните въглеродни емисии. Защо само тя е решила да спасява света при това положение, никой не може да отговори.

Заради Парижкото споразумение. Европа е цапала през индустриалния (20) век, а в момента се дава възможност на развиващите се икономики да стъпят на крака (Индия и Китай). Съответно Индия и Китай вече започват и те поетапно да намаляват емисиите. Ето например в момента в Китай има криза за ток - тъй като тока там се произвежда основно от въглища и си пазят квотите за да има с какво да се топлят зимата. Но, съвсем скоро останалите държави ще последват - няма да имат голям избор!

Тез 1000 лв. дето ще ги вземат от тебе ще ги дадът на ромите да си купят пелети !

Ако, четеш тука, ще останеш с впечатление, че в България по улиците само класически автомобили се движат и няма един избушен катализатор, "щото той само пречи". Да ви четат чужденци да ви се вържат, ама тука сме си свои. :))) Аз не карам като идиот из малките улички, но заради идиоти и аз карам през "легнали полицаи". Та следващия път, пак си помислете дали "Това мен не ме засяга, да се оправят." И никой, не познава никой, който да минава преглед с връзки, щото колата му е меко казно "гробница", а? :))) Всички са изрядни и дори надминават нормите за екологичност... :))) Просълзих се.

да видиш какво е! Кола директно ексхумирана от автомобилните гробища, която изобщо си нямаш понятие как не се разпада на съставните си части те задминава, и ти всирка даже! След това преживяване България ще ти се стори като Рая на Земята!

Напрво ми се заживя в тоя земен рай Нигерия!!! За да мога да карам кола без гражданска!!! Пък, ако някой друг евтин калъф убие някой от по-близката и любима рода с таралясника си, просто ще почнем кръвна вражда... Чудно. Отивам да проверявам за самолетни билети.

Жигулката е на газ... Дали цапа повече от една съвременна дизаеларка?!

има си стикер за това.

краткия отговор е - ДА

Какво e това Жигулка ?

кЛОШАРИ ТОВА СТЕ ВИЯ СЪС СТАРИТЕ КОКАЛИ.нищо повече от клушар. кАТО НЯМАТЕ ПАРИ НЕ КАРАТЕ.ИМА КОЛЕЛЕТА. За кръчма има и други неща ама за кола няма пари. Тъп народ.Ама искате Европейско отнущшение към вас? Като искате някой да се отнаса с вас като с човешко същество,такова каквото не сте,се дръжте като Европейци за д аимате претенции. Пълни загубеняци сте.И не забравяйте....НИКОЙ НЕ ВИ Е ЗАДЪЛЖЕН СНИЩО,ОЩЕ ПО-МАЛКО ДЪРЖАВАТА...

Стара кола, в центъра на София , ако е в ден с мръсен въздух, и на пример ако е петък 13-ти , тогава ще се налагат глоби . ?!... Умно нали ?

"До 1000 лв. глоба, ако караш стара кола в центъра на София в ден с мръсен въздух" Герб загубиха и в София!

все си мислих че от 6 месеца насам корумпираното незаконно правителство на Рублен Радеф/БСП-ДПС е на власт, ма щом казваш троле...

Ама в София, където е и България, все още управляват Герб. Никога не са спирали да управляват чрез чекмеджето. За справка "свободния" пазар за ток и задължението на фирмите да купуват от там. Реализирано със любезното съдействие на Герб и Борисов.

Пробвай да прочетеш статията с разбиране, макар че мисленето не ти се отдава.

чекмеджетата бяха заменени от Рублен с пликове...

до Въпрос! --- Отврат Ха така, пак си изберете Герб. и др. под още колко имена ще разпространяваш фалшиви примери и ще плюеш. И коя ИП сменячка ползваш за да си набиваш плюсчета САМ?

Светът се управлява от плиткоумни лобисти и идиоти. Оня дето гори гуми и пластмаси не замърсява, а този с добре гледаното пасатче на газ ще го бесим...

и пластмасите най-много уя да му вземеш... Докато тоя с пасатчето можеш да го доиш цял живот, ако има как да го излъжеш, че е най-големият злодей на Земята!

Това тръгва от юли 2022!

Като започнаха пак лобистките кампании срещу старите (бих казал (класическите" коли"), това лято си купих една нова кола (произведена веровтно в края на 2020).Т1 беше от производител, който ме возеше преди 40 години съотношение кубарура /мощностбеше старата 1100 кубика/46 к.с., новата 1000кубика/110 к.с. Със старата изкарах 200 хил. Интерсно с новата какво ще се нарърти, Междувременно минах тхнически преглед на един 30 годишен Пасат (гаражен. гледан) Всичко беше наред докато се стигна до екологията. Механикът мери, вдига колата. гледа отдолу. Питах го "Проблем ли има?". "Не, не.Малко неочаквани показания. Но е първа група. Има си наредба -над 30 години първа група". Аз нямам претенции за групата, но ми стана интересно. Попитах от любопитство колко са показанията. "Не, не по наредбата над 30 години = най ниската категория" Поиска ми телефон да ме подсети за следващия път. Ама мисля да потърся някой който като ми вземе 20 лв за определяне на категория да ми дава показнията, а не да ми говори за "необичайни показания. ама по наредбата..."

дозел от 2006та евро 4 - категория 2, същият двигател, произвеждан до 2010г., евро 4, но от 2007ма година - 3та категория...

Предлагам да се забранят всички печки на твърдо гориво, всякакво палене на огън, всички кръчми да не правят скара и т.н. Така въздухът ще е чист и няма да има проблем.

Да де ама като им забраниш да палят печка ,трябва да им дадеш пари за ток..щото иначе ще те осъдят в Страсбург, а така с колите е лесно скубеш бедните собственици на стари коли... Всичко се прави за пари и нищо друго... Транспорта замърсява пренебрежимо малко само 13% по данни на самата община..Основният замърсител са печките и обикновената прах която се вдига от мръсните улици..

Ами ще се продадат жилищата на такива, които могат да поддържат стандрт с по-нова и екологично чиста кола. Или ще ходят пеш. В никоя европейска столица няма тъпаци с трошки в центъра!

Нито с бг заплати.

Да го духате мръсния въздух .

Автомобилът е нужда и без него не може. Мангалите не може да изселвате през зимата, не ги глобявате, че смърдят с каруците по булевардите и горят гуми зимата,но виж нормалния човек, дето си вози децата на училище и спорт с 15годишна кола на ГАЗ, работи, плаща си данъците и всеки месец се чуди как да се справя с парите е враг номер 1 и за него прошка няма.

Не не, автомобилът не е нужда.

Не, не, не си идиот...

Напротив, нужда е. И знаеш ли защо е нужда? Заради безумното презастрояване на града. В някои квартали няма изобщо детски градини и училища и родителите са принудени да развозват децата си из целия град. С любезното съдействие на Фандъка и ГЕРБ последните 12 години...

Дайте дефиниция за "стар автомобил". Иначе така си приказваме само общи приказки, никаква информация не се дава в статията.

Не си ли чел наредбата. Стар автомобил категория 1 са бензини преди 1996 и дизели преди 2002 година.