Диян Стаматов: Дистанционната форма на обучение измести стреса от вируса

В момента преподавателите наблягат на затвърждаване на знания, а не се пишат оценки, казва той

Обратно в новината

Коментари - Диян Стаматов: Дистанционната форма на обучение измести стреса от вируса | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само 51-о и 119-о ли има в България? Как един от останалите директори не се обиди?!!! Писна ни да гледаме и слушаме само тези двамата, да са живи и здрави! Нормално е да се потърсят и други мнения, иначе се наслагва впечатлението, че има нещо подбрано и наставническо. Защо не вземете мнението например на директора на жимназията в Своге, където бяха едни от първите с тотален ремонт по немски образец, дори и звънецът им беше музикален мотив от класическа музика, а коридори и стълбища бяха превърнати в жива ботаническа градина, да не говорим за уникалните стаи и кабинети? Човек трябва тихом и мълком да работи като мразка, не да раздава акъл на светло за щяло и нещяло насам и натам. Или например някой да вземе мнението на пенсиониран учител с над 40 г. практика, за да ви каже много истини без заобикалки....Но да-аа, много неудобно ще стане, забравих. И вие да сте живи и здрави! Бог да пази страната и децата, горките!

Имам две деца, 5 и 9 клас. Едното прави днес тест по математика (5 задачи за 40 мин.). Не знам, дали ще е за оценка, но е много вероятно да има. Да не ми обяснява господина как само се преговаря материала!!! В ромските махали дали децата са ангажирани с дистанционно обучение?! Ама и те ще завършат, нали?! И защо някой не се допита и до родителите за мнение и дали не предпочитат да се удължи учебната година вместо тази пародия?

А може да им дадат да прочета една-две книги, да направят накой друг проект и презентация не да се гонят разни учебни планове, които хора (най-вероятно без деца) пишат.

Един път и аз с да съм съгласен с Диян Стаматов !

Ще споделя единствено лични впечатления. Синът ми е в десети клас. Още на втората седмица от ваканцията ми заяви, че иска (изненадващо и за него) да ходи на училище. И на него и на всичките му приятели им е писнало да си седят у дома и да нямат нещо да правят. Омръзнаха му сериалите, видео-игрите и дори започна да чете Джейн Остин. Не може да плува, че му затвориха басейна, не може да се вижда с девойката, че техните не я пускат да излиза и изобщо животът му се стъжни. Странно, но от понеделник започна да се съвзема - имат уроци през Zoom, получи домашни от Shkolo, решава задачи и вече три дни учи поне по седем-осем часа на ден. Не се оплаква и се старае. Това може и да е за кратко, но е нещо, което ми харесва.

Това, днешното, дистанционно е пълна пародия. Учеиците масово преписват (менкат си тестовете и др.). И да знаете, след време министъро ще рапортува на едникнивника - рапорт даден, рапорт приет. А той. още веднъж ще го обяши за най-успешното от мандата си. А, и още нещо "поучително". Водещата урока по БНТ, по български постоянно мекаше. Ха познайте, от къде ли го е прихванала???

Да, сега стреса е прехвърлен към един родител + едно дете и жалката пародия, която наричаме онлайн обучение.

Моите впечатления са, че учителите се настроиха много бързо и нещата тръгнаха. Това показва, че в образованието всичко може да върви добре, ако чиновниците оставят намира учителите.

Скъпи приятели, другари и другарки коментиращи, всичко е точно. Управляват ни овчари, а ние сме техните овце. Овцете не говорят, те само слушкат и изпълняват заповедите на главния овчар, спуснати чрез неговия любим микрофон, другаря министър. Дистанционни поздрави!

Двама от тикненските герои - диан стаматов и физика теодоси! То не бяха фанфари, не беше чудо! Надминаха и шефа си бай хой!

5 клас - имаме регистрации и в MS и в Гугълската платформа, а лапетата учат във Вайбър...

ЕДИНСТВЕНИЯТ директор ):):)................

Kalin

Нима?Аз не съм останал с това впечатление когато децата ми бяха в неговото училище.Иначе на родителските срещи с него по добре бащите да ходят отколкото майките;-)

Дистанционното обучение временни ще върши работа. Но за кратко. Но не може да замени напълно времето до края на учебната година. За подобна трансформация трябва подготовка - на материали, тестове, системи за контрол и оценка. Замисляли ли сте се зашо повечето университети/специалнсоти нямат дистанционна форма? Ами защото е трудно да се направи. Участвал съм в разработването на проект за систанционно обучение за 500к в университет. Е не можаха да се справят. Моя модул мина с 9 от 10 акредитация. Другото - под ножа. Ако беше лесно, шяха ли да загубят парите? Потърсете дистанционни програми и се уверете колко мижаво е предлагането. Не става от ден до пладне. Разберете и даскалиците -хич не им е леко да се справят без подготовка и материална база. Аз лично какво бих напраивл: една ефективна ваканция 3-4 седмици. През нея бих подготвил платформите, учебните планове, материалите, изискванията и пр. После бих довършил учебната година като отнема от лятната ваканция.

Много добре, но те не обичат да питат простосмъртни. Те са най умните и не търпят по-умни от тях.

Kazano mnogo tochno!!!!!

Пълен хаос е, но е някакво начало. Крайно време беше и България да се напъне да влезе в 21 век по отношение на образованието и технологиите. За сега не се получава, защото именно ненормираното и хаотично подаване на задачи води до стрес, защото няма регламентирано време за почивка. Но е нещо и вярвам. че ще стане по-добре. Децата и учителлите ще се справят, а и ние родителите покрай тях

Сега очквайте бум на измамите. Да питам възхитените родители и учители: децата ви знаят ли как да се пазят в мрежата? Особенно FB и Google

Не одобрявам изнесеното обучение във ФБ. Това е грешка. Децата ще се вълнуват повече от профилите на този или онзи, отколкото от материала. Не бива да се зарибяват с клюкарника. Вайбър и Калсрум са по-добри варианти.

Взимат и нов материал и ги занимават плътно 4 астрономически часа. Браво на учителите - приятно съм изненадана. P.P. Училището ни не е от "елитните", а от "кварталните".

благодарности и към сайта "Уча се"

Сайта "уча се" е по-скапан от куп чужди сайтове, които са безплатни. Само езици трябва да се знаят. Нивото на клиповете там е ниско. Учениците рядко го усещат, но коагто се подготвят на подобно ниво, дългосрочният ефект е кофти. Но, нека сме оптимисти - и те ще постигнат ниво след 5-10 години.

Училища са така.151 НСОУ София,където учат над 1500 ученици,нямат дистанционно обучение.Засега.

върви горе-долу тази дистанцианно форма, през вайбъра часовете са по 20 мин, децата се кефят на тази форма ... дават им домашните, дават им упражнения те ги пишат, после снимат и праща на учителката .... като за временно положение - става... не е като без хич! отделно има и "уча се", което върши голяма работа като самоподготовка...

Този Стаматов голям веселяк е! Gay

Какви виртуални стаи, какви платформи в Гугъл и Майкрософт! Ползва се пощата и фейсбук!! Пращат се снимки на домашни! Това не е онлайн обучение, а една неандерталска простотия! Учителите нямат раздадени лаптопи, нямат нищо. За капак ги плашат, че няма да имат заплати! Имат цяло министерство, колко ли пари са усвоени за т.н виртиално обучение, а принуждават учителите да работят във фейсбук! Това платформа за обучение ли е, питам?? Оставки трябват! Това е пълно безобразие и некадърност!! И никой няма право да заплашва със спиране на заплати! Вие сте за съд! Ако нямате пари, кажете че няма за заплати и толкова, а не да изнудвате, заплашвате и стресирате хора с 30+ години стаж!

Дали ще ти пратят материалите по ФБ, Поща или в Калсрум - разликата е минимална. Ако тези материали са само снимки на страници от учебник - не е добре. Но ако има видео уроци, електронни тестове, презентации, обясния и точни инструкции за работа.... какво друго ти трябва? Може би друга глава, която ще схваща по-лесно?

Нещо не си учил(а), когато е трябвало.

Нали се сещаш, че де факто не написа нищо? Със същия успех можеше да изръмжиш или изцвилиш. Ако имаш да казваш нещо - изразявай се конкретно.

FB и email са коренно различни неща. Сигурноста се различава в 10-ки пъти.

Това ли беше повода да ми се нахвърлиш? Аз имах предвид процеса на подготовка и учене, не сигурността. Не одобрявам обучение във ФБ - това наситина е пародия, заради ред странични фактори.

А дано като сменят този министър да го направят барабар с всички шефове на отдели. Ако има успели българчета, то е ВЪПРЕКИ системата, въпреки министерството, благодарение на своя труд и упоритост, подкрепяни от родители и учители.

Това са общи приказки, които много общо с разменените реплики по-горе. Успели българчета "въпреки системата" има - 1 на 1000. Всички останали са продукт на ежедневна битка за знания от страна на даскалите. Има предостатъчно ученици в самостоятелна форма на обучение. Те са чудесен пример за успели (не могат да изкарат осми клас). Системата не им "пречи" - като как остават неграмотници? Аз знам отговора, но няма да ти хареса.

https://m.offnews.bg/news/Obshtestvo4/MON-opredeli-koi-uchilishta-da-obuchavat-distantcionno-samo-tezi-s-vi723602.html Няма лицензирано училище за дистанционно обучение.Децата до 4 клас не са обект на такова обучение поради ясни причини. Както винаги некомпетентност и PR на човек,приел партия и положение за да разбие бг образованието и да отклонява средства към партийни каси.Заинтересованите директори отдавна ги освободиха дисциплинарно:за неспазване поръките на партията за крадене от невинните деца, любопитни да отворят книжки и учебници за да прозрат чудесата на четене,писане и общуване.

На мен дистанционното обучение ми докарва допълнителен стрес, тъй като сутрин (както съм затворен вкъщи), наместо да се наспя, съм принуден да пускам компютъра, да будя детето, после да го настанявам детето за видео връзка, след това цял ден да го гоня "да затвърждава" материала и накрая да си свърша и моите неща. Тъй че благодаря за успокоението. Вече се моля да ни пуснат във ваканция за Великден, че да си починем от напъна на МОН.

Дистанционното обучение по дефиниция не изисква точно разписание на активността. Това е изгъзица на МОН. Дистанционното означава да получиуш материали и инструкции и да се подготвиш в удобно за тебе време, като спазиш определне срок. Опцията да се свържеш с човек, който може да ти даде консултация по всяко време е чудесен бонус, който университетите не предлагат, но училищата - да.

Подготвяне в удобно време - да. Но един ученик в трети клас, какъвто е моя, за да се подготви сам е необходимо да го гоня по цял ден. И да му планирам времето. А все пак и ние имаме работа. Ръснат ти един куп задачи, и "оправяй се", а после снимай и пращай. А би могло и нещо друго да се прави освен целодневно "затвърждаване" от МОН, може пък родителите да научат на нещо друго децата си за разнообразие. Не се случва често цялото семейство да си е вкъщи и да може да тдели време... Цялата история е безсмислена и води единствено и само до стрес за родителите, които така или иначе в момента са побъркани от цялата тая лудница. Чудя се, кога ли ще ми "изпуши" рутера и ще приключа за няколко дена с тая глупост...

Така е. За третокалсниците си прав. Детските учителки най-много намазаха. За горните калсове е друго.

Стресират учителите! Трябва интернет доставчик ,рутер, лаптоп, таблет ! Всичко това струва пари и не става от днес за утре! Ако има и ученик , трябва и телефон 4G, подходящ план към доставчик. Колко ученика и колко учителя имат нужното оборудване? Обикновено министри и директори нищо не разбират от hardware, software , serwers . Много са смешни , като се изказват неподготвени !

В същност се оказа, че дори и най-незаинтересованите от образование ученици са на линия и участват активно. Емат компютри и достъп до интернет. За всички беше изненада, нофактите са очевидни!

И първокласниците ли?

Браво за материала. Стига сте го пъхали в очите ни тоя. Намерете някое неизвестно училище.

Секс нулев - стрес бурен :))

Трябва да ви каже, че в домовете на учителите е бедствие. Точно тук е война - 24 часова. На се шегувам, ще разболеете и малкото останали учители, и в един момент ще съжалявате що сте се родили.

Нали приятелката ми е учителка бе, за кво бедствие говориш.За 20 минути им разпрарти по ms и се моли все така да е, задочно.

Искаш да кажеш приятеля ти.

Хал хабер си нямаш от науките и преподаването им, Асане. Сега пий енда рикия и си мЪлчи. като дойде темата за кючека и гюбека, яла да даваш мнение.

Иска да каже, че приятеля му е бил ученик. Ама таз година като навършил 36 и си казал - е па стига ми девети клас.

Ми не ни причинявайте и на нас бедствие! Заривате ни от сутринта с 20 страници задачи, тестове, текстове, английски, и прочее. Видео връзки, щуротии и т.н. от рано сутрин се вихрят, рисуване и какво ли още не! И всички дружно полудяваме - хем сме в къщи, хем нищо не можем да свършим, че вшата работа вършим, а вие само ни стреляте с интрукции! Аман!

Ти как го разбираш дистанционното обучение, младежо? Някой ако може дистанционно да ти налее в главицата знания доакто спинкаш след 10 часа фортнайт?

Да, докара ни стрес от дистанционната форма на обучение.

Ще падна от смях :))) "Интересно е, защото още в понеделник абсолютно всички ученици бяха в т.н "виртуални класни стаи". Почти нямаше отсъстващи." - Мда, още от сутринта школо.бг и другите подобни платформи бяха тотално блокирали, защото просто не можеха да поемат трафика. Отделно по-възрастните учители идея си нямат как се работи през интернет. Няма единни критерии и насоки, всеки си прави каквото му скимне. И понеже от министарството са ги натиснали да отчетат дейност, питайте родителите на учениците от 1-3 клас за какво иде реч - снимане на домашни, сканиране на попълнени тетрадки, качване кой където каквото може по мейл, Viber, Google Docs, RapdShare и т.н., за да може учителите да покажат после как "учителите се превърнаха в много технически грамотни хора за кратко време". Пълна смехория, само дето на родителите ни излиза през носа...

След ДЕН такова ''обучение'' веднага започнаха хвалбите и плямпанията... И как наблягат на затвърждаване на знанията че не разбрах?????защото дали директно или дистанционно ако няма заинтересованост е все тая..

Уителите бяха изнудени без подготовка и ресурс да правят чудеса. И повече от половината го псотигнаха. До тук с партенката за неграмотни учители. Проблема е друг. Това постижение не беше забавно и интеренсо, както ни го представят по-горе. То беше постигнато с дебелия край на сопата - справяш се или неплатен отпуск, а може и съкращение. Ще кажете - все пак е сработило? Срабоило е този път. Ама ако отнемете удоволствието от работата, преуморите и стресирате личния състав, негативните последствия са неизьбежни. Ако не сега след година или две... Време е да отпуснете примката да спрете да налагате кончето по гърбината.

И как топчно го стресирате тоя състав? Като стовари 10-20 страници на родителите за изпълнение, плюс всякакви други работи, рисуване, английски и прочее, а после, като свършим си прегледате емейла и стоварите новия кашон дейности за утре? Да, разбирам, имате нужда от заплати, ама и ние имаме нужда от заплати, а и от време за нас! Как мога да преподам нещо на детето разлчно, тъй и тъй съм вкъщи, като ми уплътнявате времето непрекъснато (че и със стар материал), до ниво, в което вечер всички сме неадекватни! Едва ли не всички дружно ни докарвате все едно сме били на училище цял ден, но стоейки си вкъщи. Постижението е уникално! У-НИ-КАЛ-НО!!!

В дистанционното обучение е така. "Кашона" материали е за отличен - истински и заслужен. Ти се подготви за колкото искаш/можеш. Кой каза, че всичките ви синковци са за отличен? От всяка пръчка свирка не става.

Лъжец, детето ми 119то и това не е дистанционно обучение. Мога и аз да ти пратя мейл с домашно и задачи, но това не е обучение, а пародия.

Моите са в калсрум. И получават презентации, лекции, видеоуроци, електронни тестове... Доста ги гърчат. Учат повече от колкото преди. А мейл с домапшно и задачи не се правят толквоа лесно, колкото си мисли Ганьо. То и на диригента работата изглежда лесна с оная малка сопичка.... Единствената разлика е, че даскалята нв ходят да го пеят на живо на децата. Това е улеснение, всичко останало им е по-тежко и времемко. Ако ги питаш тях - предпочитат отпуск, като депутатите и прочее бюрократи. И онлайн обучението е точно това. Само дето не е по-мейл,а в специални платформи, което не е толкова голяма разлика, колкото си мислиш. Платформите са увъвършенствани мейли, общо взето. В момента уча дистанционно в чужд университет, та съм запознат...

Ми стани даскал бе докторанте

Ами не ща! Тежко е. Нали това обяснявам.

а защо си мислиш че нямам и друго дете и наблюдавам какво може система , докторе??

няма значение какво имаш. И от три перспективи може да гледаш и пак да не виждаш.

Моят е в 43то "Христо Смирненски" и всичко е супер. Децата са много активни, наблюдавах днес вкъщи как вървят нещата. Наистина само затвърждаване, но гледам синковеца, доста активен, другите също. На този етап е добре, дори учудващо. Използват Offise 365 Teams. Още рано рано почнаха да се търсят и да си говорят от класа.

На кое това айтоско директорче казва дистанционно обучение !2 На излъчването на някякво учебно съдържание ! И все този и едно голо шопче ,гербаджии и двамата , наставлявят педагогическата гилдия с педагогическата си неграмотност ! Айде чупка !