Десетки евакуирани заради пожар, подпален от психично болни

Голям пожар в блок в Димитровград застраши живота на десетки хора снощи, след като психично болно семейство подпали жилището си. Двама са обгазени.

Обратно в новината

Коментари - Десетки евакуирани заради пожар, подпален от психично болни | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Те за тези даваха и по телевизията, съседите казаха, че за безпомощни, държавата не им помага, Чак сега като подпалиха половин блок... най-вероятно ще се задейства нещо.

И глутниците безстопанствени кучета са безопасни, докато не изядат някого. Казвам ви - не хапят. Тук става въпрос за проблем, който държавата дълго време е отказвала да го реши, и е редно виновните да си понесат последствията. Персонално да бъдат разследвани и съдени.

как да съдиш болен човек? истината е, че организацията на лечението на психологичните заболявания е наистина зле. не казвам, че трябва да затваряме хората в лудници като в средновековието, но има медикаменти, до които те трябва да имат достъп както и хора, които да следят дали те ги приемат.

Що как ще го съдиш? Преценява се доколко е опасен и ако е достатъчно - се оставя в лудница за неограничено време. Проблемът е, че икономисват пари и не искат да държат повечето - само крайни случаи. А тия клонят към крайните докато не го докажат. М/у другото който не знае - поне 50% от клошарите са луди, а не бедни. Не ровят боклука от нямане на пари за хляб.

diana_sve@yahoo.com

Щом е достатъчно добре,да бъде оставен без надзор,е достатъчно добре,да бъде съден!

Чети по-внимателно, колега! "ВИНОВНИТЕ (не болните!) да си понесат последствията. Персонално да бъдат разследвани и съдени."

Някой можели да каже колко горе-долу живеят шизофрениците? Ако се разболеят в младежките години до колко ще живеят? Единственото спасение от такива хора е да се чака тяхната смърт, колкото и нехуманно и отвратително да звучи. Така е в България.

Доколкото знам,шизофрениците живеят,колкото всеки нормален човек.Това не е болест,от която се умира,освен ако не стане някой инцидент,което не е рядкост при този проблем.Не съм съвсем сигурна,но почти!

Имаме такъв случай и в кв.Красно село, бл.211, вх.Д. Там живее психично болен, чиято майка почина преди 2г. От тогава никой не следи този човек взима ли си лекарствата редовно и в какво общо състояние е! Трябва ли да стане беля, за да се задействат отговорните институции!?

Да!Трябва!

Има ли по-безполезно нещо в тази държава от "отговорните институции"?! Имали сме съсед-шизофреник и докато Господ не се смили над нас и не си го прибра, никаква "институция" не беше в състояние да ни реши проблема с тормоза! Защото за здравите хора наоколо съжителството с луд съсед е кошмар и тормоз - ежедневен, ежечасен!

на това му се вика ИНТЕГРАЦИЯ ... затова че свиквай с този факт

Дето се вика 7 години се "интегрирах" с нашия луд съсед. Е, не ми се получи интеграцията - аз почти полудях, а той си остана на същото ниво, че и по-зле даже! Та какъв е смисъла от този "интегритет" - може би да превърнем и малкото останали нормални в държавата в луди, че да ни управляват още по-лесно?!

"Най-вероятно сега майката и синовете й ще бъдат настанени в специализирана институция." чакайте малко бе, трябва да умре някой за подобни мерки. Пък ако е депутатин или близък, приятел мерките ще са "за вчера".

Подобен случай има и в София, но вече половин година тези хора живеят в изгорялото си жилище и няма институция която да се погрижи за тях.

Сега ще ги настанят в специализирано заведение, а къде бяха, когато хората се оплакваха от тези болни? Взимаха заплати за нищонеправене. Това е пореден пример, че институциите не си вършат работа, чак когато стане трагедия се сещат, че имат задължения. Цяло щастие, че няма жертви.

кога държавата, респ. МЗ ще обърне внимание на проблемите с пихично болните. когато няма кой адекватно да се грижи за тези хора, да следи за редовния прием на лекарства, да контролира поведението им, да носи отговорност за тях - тогава да се настаняват постоянно в лечебни заведения / да не ги наричам "лудници". Това е нормалното и цивилизовано отношение към тези хора. Отделно, че болестта е наследствена. Не трябва да раждат! Кой да се грижи за детето на болна жена, която не знае на кой свят е?

хора с психически заболявания не могат да сключват законен граждански брак, даже преди да се подпише се иска бележка от местният Психодиспансер че не страдаш от заболяване на псих. основа. Разбира се това не пречи лудите да се 'ет като луди' без брак и да раждат... Държавата не може да спре никой в това отношение, нито циганите, нито лудите.

още след първото раждане ѝ се "връзват тръбите", ако не се намери начин да се направи преди това.

Е какво кастрация ли предлагаш. Държавата и институциите не могат да кастрират бездомните кучета, които се размножават свободно по улиците защитавани от мили хора не осъзнаващи проблема. Да грозно е да кастрираш куче, грозно е да затвориш човек в лудница. И аз съм грозен ама жена ми ме търпи!!!