Петокласничка написа жалба заради тежките раници

Петокласничката Теодора написа писмо до "Закрила на детето" (Държавната агенция за закрила на детето).

Обратно в новината

Коментари - Петокласничка написа жалба заради тежките раници | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ама има много просто решение, родителите да съберат пари и да им направят шкафчета в училищата, за да не мъкнат. Тези шкафчета не струват кон и вол, няма да пушат някои родители 2 седмици и готово, ето ги отделени едни 50 лв. Как в частните училища този проблем може да бъде решен? Може и в държавните също, но родителите са мрънкачи ...ходят с телф за по 1500 лв, но не искат да дадат 50 лв...щото незнам си какво...вие определяте колко ще се товари детето, не някой друг...и следващия път се замислете дали не може да отделите 50 лв.

Моите момичета вече са на 18г.и15г.и този проблем още го дъвчим.Колко трябва да сме малоумни та да не се сещаме за какво иде реч.Не може да са по-леки и точка,защото всяка година учебниците стават с по-твърди корици.Не ги "произвеждаме" ние/тълпата/а само компетентните органи.За тях нито дума.Да са живи и здрави.

значи геноцидът е таман и нямате нищо против. Против имате носенето на училищни раници и чанти. Разбрах, хахах Е тва ако не е робска психика, не знам кое е.

това отровни храни, това мръсен въздух, това изтребване между самите деца, това престъпност, това здравеопазване, несъществено ли е за вас пред носенето на раници ??? И що така не степенувате проблемите ?

Сбъркали сте темата! Конкретно по новината за жалбата се дискутира тук, като в същото време не пречи да сме активни и по другите проблеми, където му е мястото.

по всевъзможни начини няма значение, но виж носенето на раницата се явява голям проблем, хахаха

Какво значение кой и дали имал дете ? Аз лично и да имам /макар че не е ваша работа/, ще носи раницата независимо дали тежи. И няма да го уча че с жалби си постига разни привилегии и може да си улесни живота. Няма да го уча на елементарна махленщина. Ще го уча да се бори, но не и по този начин, бягайки от отговорности. Щото носенето на раница е ОТГОВОРНОСТ.

Кат един съвестен роб /рожба на либералното демократично мислене/ да сведе глава безропотно и да тегли ярема! Вие сте един заформен простак!

Човек трябва да прави разлика кое е робско носене на ярема и кое възпитава децата. Ти като не си роб, що не въстанеш срещу безброй други проблеми от които зависи твоя живот и този на децата, ами си се вгледал в пъпа си и единствено носенето на тежка раница не може да приемеш ? Има важни и маловажни проблеми. В случая с раниците проблемът е маловажен и всеки може сам да си го реши., а то няма и нужда от кой знае какво решение. Дори няма проблем. Но някои си умират да подменят истинските безобразия с някакви абсолютно несъществени неща.

Тогава си увеличи здравните вноски, защото лечението на гръбначни изкривявания, изместване на коленните стави и др. не са евтино удоволствие!

ChatGPT

Не за пръв път казвам, че най-бързото решение е следното: Учебниците не напускат училището, Децата учат до 5-ти час, след което правят обедна почивка и започват часове за подготовка за следващия ден. Свършват училище в 17:00ч. и се прибират в къщи само с тетрадките си. Учебници могат да носят вкъщи само срещу подпис (както процедират библиотеките. Съответно, добре е да има електронни учебници

Повечето училища нямат капацитет за занималня на децата след 3 клас, а има такива, които не предлагат и в първи клас.

Най-елементарното решение на проблема е разделяне на учебниците на две части, на такива за първи и втори срок. Както го има и в момента с работните тетрадки по мат. и бълг. език. Ама кой ти мисли за децата, това не е на дневен ред, тъй като от министерството са заети да усвояват едни пари.

БРАВО НА ТОВА ДЕТЕ!!! В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО НИКОЙ НЕ ГО Е ЕНЯ ЗА ДЕЦАТА. ХРАНАТА Е ОТВРАТИТЕЛНА, РАНИЦИТЕ СА АДСКИ ТЕЖКИ - МЕЖДУ 8 - 10 КИЛОГРАМА. ДЕЦАТА, КОИТО ХОДЯТ СУТРИН НА УЧИЛИЩЕ ТРЯБВА ДА СТАВАТ В 6,00Ч., ЗА ДА УСПЕЯТ ДА СТИГНАТ ЗА ПЪРВИЯ ЧАС В 7,30ЧАСА!!! ТОВА НИКЪДЕ ГО НЯМА В ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ СТРАНИ!!!

Преди години, и тежки чанти носехме, и ушите ни дърпаха в училище (че и шамаросваха), и поведения ни намаляваха ( и изключваха) за лошо държание, и никой не беше чувал за някаква "Агенция за защита на децата" , и ....СТАВАХМЕ ХОРА! А при сегашното възпитание, новините "дете, пребило, в училище, до смърт, друго дете" станаха нещо нормално за ежедневието ни!

Ти имаш ли дете?

глава на рамене ? Кво значение има ли дете ? Може да мисли за разлика от теб.

я кажи учебници по изобразително изкуство, пеене и музика и трудово обучение носеше ли в чантата си?

+помагала +учебни тетрадки +работни листове

Едно време носехме само учебници и тетрадки за писане, а сега има и помагала, учебни тетрадки, сборници и има няма стават 8 кг. Нормално ли е това за гръбначния стълб на дете, което расте и което тежи 40 кг?

и линии и триъгълници и комплект пергели и моливи и флумастери и пастели и боички и ножички и гланцова хартия и блокчета и кадастрон и много неща носехме още.

А още по- преди години прадедо ти ходеше с цървули и калпак, жънеше със сърп и се возеше на каруца. И смяташе, че младите са маскари и не стават за нищо. Започне ли някой тирадата с "ние, едно време, а пък тези сега...", значи е одъртял. Но не значи, че е поумнял.

Таа па не стига, че получава бесплатно образoвание на гърба на дръжавата, а и учебниците й биле тешки!

-от колко почва родителската среща? -от 50 лева та, безплатно викаш?

От кога образованието е безплатно? От чии заплати и данъци се издържа то ?

Ми кой те кара да даваш рошвети! Все по танката лайсна искате да минете че детенциту ти да получи убава оценка без да учи, а па после кой ви виновен!

е петокласничката! Направо се е изучила вече.Може да не ходи повече с тежката раница!

Не, червен каскете, момичето се учи да си търси правата. Както всички ние трябва да правим. От комунизма ни е останало да се примиряваме с каквото ни причинят, но свърши вече тая. А и вие ставате все по-малко, така, че бъдещето излежда все по-добро.

момичето се учи че като напише жалба и животът й се улеснява. Учи се на махленски манталитет.

Голяма простотия, брей! Освен бъдещи чалгаджии, мутри и наркомани, има все пак и свстни деца, които искат да се учат. Не може ли да си го представите? А, че на децата чаните са ужасно тежки си е чистата истина.

"ах, ох, много тежи, ох ще ми се чупи маникюра, ох, вземи я мамо ти, не може ли без да нося раница, ох, .... майка й вика :" добре мами, ще напишем една жалба и ще извикаме журналист да ни снима, дай да го напишем, ади сядам да пиша, ти си гледай телевизора......."

Тази простотия не може да е написана от човек, който има дете/родител...Абсолютно неадекватно изхождане по тема, която изобщо не Ви засяга, очевадно!

Е не всички имат щастието да са родители. Можеше да напишеш само второто изречение.

Кво значение дали имам дете ? И да имам, ще носи раницата независимо дали тежи. И няма да го уча че с жалби си постига разни привилегии и може да си улесни живота. Няма да го уча на елементарна махленщина. Ще го уча да се бори, но не и по този начин, бягайки от отговорности. Щото носенето на раница е ОТГОВОРНОСТ.

пак жалби за младост! Велики бяхте, бе! Затова децата и внуците ви избягаха от вас. Построили били , ама незнайно откъде дошли лошите и взели построеното. Ами вие, какво правехте, докато го завземаха, бе калъфи? Защо им го дадохте, като сте толкова умни, знаещи и можещи?

Синът ми е първи клас . Той тежи 21 кг , раницата му е 6 !

Учителите знаят само да искат и искат. Моле ли учебник по английски за 4 клас да ми струва 120 лева плюс две учебни тетрадки общо 160 лв. Това е само по английски. Учителите сключват договори с разни фирмички за поръчки за учебници и после изискват от родителите да се включват в общите поръчки. Нямат срам! Вместо да преподават, те се занимават с търгашество.

те училтелите са определили цените, на които купува!!! Тъпи родители тъпи деца...тъпа "държава"

Къде ги тез учебници 120 лева? Що пишете глупости.

Комисионите са големи !

Странни малко неща пишеш. По соца в началното училище ме учеха руски и английски. Исках френски ма нямаше преподаватели. А испански ме мъчиха по желание на родителите ми в Алианса на пл. Славйков. Това 70-80те години. Родителите ми не бяха партийци, а най-обикновени бачкатори.

По принцип аз се надявам в училище моето дете да се научи да учи, а не да се научи да върши тежък физически труд. Тежкия физически труд е за тези, които не са учили. Бих разбрал ако двойкарите ги карат да носят и гири в раниците -да свикват с живота, който ги чака, ама деца, които се справят ученето нямат нужда от тренировка за хамалска работа.

и Я направи чалгаджийка , така освен физическия труд ще и спестиш и излишното училище!

жалбата е написана от майката. 100% От къде ще знае детето, че има агенция за закрила на детето? Направо смешно.

Това по какъв начин променя факта, че съществува този проблем?!

На майката какво и пречи да каже, че на детет му тежи раницата, а се крие като мишка зад детето?

Питам се кой има интерес да има много учебници..ами издателствата. Учебниците са безплатни за родителите, ама нали държавата ги плаща на издателствата. Като "почерпят" както трябва в министерството, там си затварят очите за килограмите. Браво на момичето от 5 клас че написа това което всички родители виждат ама не пишат ..

да пусна жалба срещу тоталната неграмотност на учениците и тяхната агресия. Къде да пусна жалбата ?

Първом вземете Вие да се ограмотите!

Къде видя неграмотност тук? Я показвай грешките!

квото и да си говорим тука, факт е че е меко казано странно ученик да пише жалба против носенето на раници. Такова чудо се случва за пръв път.

това е неприятна инсинуация с цел фаворизиране и досаден опит да се харесаме и да направим впечатление

хора не искат нито да учат нито да работят

прайм жалба за тежките раници, ще се изкилифинчим от носенето на учебници и тетрадки, тъй де, един айфон стига, хихихи

хора не искат нито да учат нито да работят

Едно време имахме един учебник и две тетрадки / за работа в клас и за домашна работа/ и се научихме да пишем. Сега синът ми в първи клас носи един буквар и 5 !!!! тетрадки.

то от има-няма 10тина години "работи активно по въпроса"

ЛУДИЯТМАКС

За постовете ти по тази тема !!!

въобще ходи на училище пеша?!? Малките ги карат,а големите си ходят с колите! Но лигавщината е превзела тотално територията, затова и вече няма държава.

Не всеки може да си позволи личен автомобил, или това се смята за нещо напълно достъпно за всички в нашата държава - ами, не е.

но пък има училищен автобус, а едно време нямаше. Но най важното е да мрънкате и да създадете мрънкала... май повечето вече се циганизираха в ерата на ромското включване! Браво на вас!

Няма такъв дето да не може да си позволи кола. А и всички пишлемета сте оборудвали с айфони по скъпи от доста коли. Кого лъжеш?!? Себе си лъжеш,ако не си осъзнал!

Дъщеря ми е на 15 и никога не е била карана с кола на училище. Не пишете глупости.

жилището ви е на 10-тина метра от училище. И тогава сте виждали какво стълпотворение от коли е пред училището! Сутрин ако минеш и не знаеш какво се случва, ще си помислиш, че раздават безплатно злато!

Лигавщината не е да се ходи пеша с тежки раници, а да те карат с кола за 1 км примерно, аз съм ходила 12 години пеша до училище и то на няколко км от вкъщи, никой никога не ме водил с кола и това, ако е лигавщина, здраве му кажи....

Нали това казва, че сега ги возят и са само лигли! Едно време ходехме в пек и студ с по тежки чанти всеки ден и не умряхме от това.

трагедията е пълна почти всички ученици са с гръбначни изкривявания. синът ми учи в ирландия и раницата му е много тежка. само един ден използват таблет през другото време тетрадки и учебници.

Тежки, тежки, ама бяхме световна сила в щангите ;)

За постовете ти по тази тема !!!

До четвърти клас се търпи, но след това... Раниците са безумно тежки, защото имаме учебник по Музика, по Рисуване!!!, по Технология и предприемачество!!!!!!!! Само по физическо няма учебник - и това е без майтап. И това си е плътно от първи клас. И сега - към тези учебници се КУПУВАТ учебни тетрадки и помагала. По избор и желание на учителите. Те не се избират от МОН. Избирта си ги учителите. И с увеличаването на класовете се увеличават предметите и съответно помагалата. Така едно време имахме САМО учебници по математика - сега са учебник, учебна тетрадка (може и повече от една) и обикновена тетрадка. По география - имахме САМО учебник и атлас - сега имаме учебник, атлас, учебна тетрадка, обикновена тетрадка, а сега трябва да купуваме и помагало, наречено работни листове. И така е по всички предмети!!! И ТЕЖИ! И като сложиш и физическото, несесера, закуската и самата раница - даже 8 кг. ми се виждат малко!!!

... Защо ги носят всички тези учебници в училище? Учебникът е за в къщи, а тетрадките са за в клас.

Защото като каже учителят извадете учебниците и ги отворете на еди си коя страница, какво ще извади детето ти? Или ще му каже, че учебникът е за вкъщи?

Защото им дават планини от домашни, без учебника трудно ще се справят. Учебниците са с размер А 4, гланцирани, дебели листи, за да не се похабяват - нали са безплатни, за многократна употреба. Горките ни деца!

Режеш учебника на 10 части, и носиш квото ти трябва за деня. Нали няма да го пеят или рисуват целия? Нужни са 10-15 страници за стария урок и новия.

като гледам форума, оставам с впечатлението, че бг учител е един садист! Да изгоним садистите! Не искам такива да припарват до децата ни! И без това си уча детето вкъщи, ако чакам на мързеливите даскали...

даскалите във форума затвърждават народната мъдрост : зелен кон и умен даскал виждал ли си?

Изтрите зъби са номер едно.

ДА СЕ ВЪВЕДЕ ЕЛЕКТРОННА ОЦЕНКА НА НАРОДА КЪМ : ДОКТОРИ, УЧИТЕЛИ И ПОЛИЦАИ. РЕЗУЛТАТИТЕ ЩЕ БЪДАТ ПОТРЕСАВАЩИ И ОТРЕЗВЯВАЩИ... ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ МИСЛЕНЕТО НА ТЕЗИ ГРУПИ, ИНАЧЕ ИЗХВЪРЧАТ!

що си мислите че тук пишат само даскали, всеки има право на мнение. Значи, ако аз протестирам за по-висока пенсия, а някои наскачат и се развикат че сакън не можело и алабала, трябва ли да скоча да ги бия ?

Браво на това дете!!!! Споделям този проблем. Дано има чуваемост!

Да, да.. и ние веднага повярвахме, че детето го е написало това нещо... Ако е пълна раницата с глупости - може и да тежи толкова... Но няма как учебник и тетрадка за 5-6 часа да правят 8 килограма... И ние сме ходили на училище...

Вие май, не сте виждали ученическа раница

Като майка на петокласничка изцяло подкрепям момичето. Другарко Михайлова, в 5 клас седмичното разписание няма ден с 5 часа. И все пак грубо сметнато за 5 часа като предположим, че единия час е физическо за който все още някой гениален ум не е измислил учебник, на един предмет се пада: учебник, учебна тетрадка, тетрадка голям формат/защото нали вече са големи хора/ за работа в клас и домашна работа, несесер с моливи, флумастери, чертожни принадлежности, гуменки, кутия с храна и вода/500мл/. Сложете всичко това в една обикновена чанта и я измерете, тогава пишете глупости. Няма да коментирам съдържанието на самите учебници. И когато теглото на детето е 35 кг, а раницата му е 8кг, оставам да помислите след като сте си пила таблетките.

това е абсолютно недопустима либерална пропаганда много по лоша дори от комунистическата българина почна да фаворизира детското поколение но то като порасне така ще го нарита както реално заслужава защото не го контролира и възпитава

Явно ти си от по-грамотните македоноиди...

КАТО ЧЕТА ТУК ЯВНО ПРОБЛЕМА В МОН Е МН. ТЕЖЪК - НА ДАСКАЛИТЕ ГЛАВИТЕ ИМ МН. ДЕБЕЛИ И ТРЯБВАТ КРУТИ МЕРКИ! НЕСЛУЧАЙНО ЗАЧЕСТИХА САМОРАЗПРАВИТЕ И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ЕСКАЛАЦИЯТА...

В миналото даваха тежки раници и после лекуваха децата от гръбначно изкривяване. Браво на това момиче - Президент.

ТЕЗИ ЧИНОВНИЦИ В МОН С МОТИКА,ЛОПАТА И КИРКА ЛИ РАБОТЯТ ТА МИ НАЗОВАВАТ ЧЕ РАБОТЯТ АКТИВНО.МНОГО ТРУДЕН КАЗУС С РАНИЦИТЕ ОЛЕЛЕ.... ПОНЕ ПЕТ ГОДИНИ ЩЕ ИМ ТРЯБВА ДА ГО ИЗМЪДРЯТ С НЯКАКВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ ЗА МИЛИОНИ.....

в къщи не си говорят какво са учили днеска, какви домашни имат за утре, какво са яли и т.н., ами се обсъжда до кого да пуснат поредната жалба. хахах

викат и телевизия да ги снима.

В ЗАГУБЕНАТА НИ ДЪРЖАВА СЕ ВЪВЕДЕ ОБРАТНА ОЦЕНКА, КАКТО НА ЗАПАД, РОДИТЕЛИТЕ И УЧЕНИЦИТЕ ДА ВИ ОЦЕНЯВАТ, ГЛАДНИ ЩЕ СТОИТЕ С ТОЯ МАНТАЛИТЕТ...

направо да махнат училището. Ще се учат в Интернет, нал тъй, имат лаптопи, таблети, айподи, не им трябва училище само да мъкнат тежки раници, излишна работа е тва. А и малко ли образователни програми има по тва - то ферми, то фактори, то брадъри, пепеляшки, семейни войни и т.н. хахаха