Комбинация от мляко и риба натрови деца от социален дом

Комбинация от риба и мляко, които са били със съмнително качество и неясен срок на годност, са причината за натравянето на 12 деца от социален дом в Асеновград.

Обратно в новината

Коментари - Комбинация от мляко и риба натрови деца от социален дом | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

много лошо впечатление ми прави как се отнесохте към едно момче от коментиращите

Когато бях дете знаех такова правило: риба с кисело мляко не се яде, може да се натровиш. Бяхме на курорт, някъде на морето, сервираха ни комбинацията. Аз лично попитах,"не е ли опасно". Севитьорката отвърна "не моето момче, киселото мляко е противоотрова, дава се на хората, ако са се натровили с нещо". От тогава съм ял тази комбинация поне хиляда пъти. Тя не е виновна, някоя от храните е била развалена. Впрочем това, което се продава у нас, не е кисело мляко. Такъв продукт (с бацилус булгарикус при това) ям, само когато си го купя от Одрин.

Като чета коментарите и ми става страшно. Вопиюща полуграмотност и незнание, представено с убедителност. Като се започне и със заглавието на статията - "натрови" е дума, измислена от тъпанари и използвана от тях. Правилно е да се казва Отрови.

Кого заблуждават тези хора, че комбинацията от мляко и риба отровила децата. Като малък майка ми готвеше едно прекрасно ядене - печен дунавски шаран, залят с кисело мляко и яйца. А за десерт - мляко с какао. И как не се отрових нито веднъж. Мръсни лъжци. Храната е била развалена.

фирмите които хранят хора трябва да се лиценцират с булстат и егн на собственика им в агенцията по храни и направят ли издънка да им бъде забранявано пожизнено да работят

скапани безотговорни егоисти

Абе и аз не вярвах , алергии уж също нямах никакви, не съм спазвала правила да не смесвам риба и мляко, виждаше ми се глупаво, ама така пострадах миналата година. От риба бяла от замразените , изпечена добре + мляко, направо такива обриви, такова чудо, подути клепачи и отток. Такова нещо не ми се беше случвало , ама никога, за 30 и кусур години живот , та сега внимавам и аз и децата. Айде няма нужда да смесвам, може и да не е толкоз страшно, ама примерно ако ям риба на обяд, млякото чак вечер късно или на другия ден. Особено за децата. Без експерименти.

Имала си алергия към някои от съставките с които е била обработена рибата преди замразяването или от храната с която се е хранила рибата (тежки метали)

ти чуваш ли се (в случай, че се слушаш) какви ги говориш, да погълне тежки метали в количества, в които да причинят такава реакция ( клепачи и т.н.) и още да е сред нас и да е жива или пък хилядите или милиони тонове риба на които възлиза рибният пазар да се обработват с нещо, което да причинява такава реакция... ...въобще всички хора които някога са получили проблем да им се случи точно когато комбинират риба и мляко да попаднат на лоша партида и то само на тях, а не на другите консумирали от партидата. Тя сигурно и изяла камион с риба и изпила цистерна с мляко ама точно сега виждате ли ще и стане нещо

Вие си яжте каквото щете. Аз риба и мляко не ям. А съм чувал, че солена риба + мляко вече си е отрова. Не коментирам.

Храната е личен избор на всеки!

По цял свят комбинират млечни с рибни продукти и нищо им няма, но в България не можело.

Вярно е! Аз от малак знам, че риба и млеко не се консомират заедно, понеже предизвикват сюргюн. Риба се консомира с бира. Ако беха дали на децата по една биричка вместо млеко, сега щяха да са здрави.

Ей, голем консоматор си, евала!

още от детството си помним - нашите баби не ни разрешаваха когато ядеме риба да не ядеме него ден мляко и яйца, а сега така било правилно. е ето го резултата от умните тикви.

По правописа познах, че си инспектор.

Най вероятно рибата е била салмонелознз (заразена) и смесвайки се с млякото, което е отлична хранителна среда за всякакви микроорганизми и в съчетание с оптимална температура от 37 градуса в детския организъм е довело до бурно размножаване на м. о. и натравянето. По принцип рибата е винаги рисков продукт и е редно да се приготвя при по висока температура и по продължително време. Колкото до млякото припомнете си, колко често се използва като противоотрова. Хе слушайте и не пишете бабини деветини приготвянето на храната и нейните продукти е наука и не трябва да я оставяме в ръцете на невежи хора

Напълно съм съгласен. Не пишете измислици-премислици... Врели-некипели... Риба и мляко в казармата съм ял заедно поне 100 пъти. Щеш кисело, щеш -прясно. Не само не се натрових, а станах здрав като камък!!! Децата са се натровили, защото рибата е от времето на хан Аспарух-замразявана, размразявана, преминала през стотици складове, фризери и мръсни ръце, а млякото ....Млякото не е мляко, а неизвестен коктейл от вода, сгъстители, суха мас, карагенан и други неизвестни на научните среди съединения. Така че- не пишете глупости.

"Риба и мляко в казармата съм ял заедно поне 100 пъти. Щеш кисело, щеш -прясно." Мляко на закуска,риба на обяд:))

"Хе слушайте и не пишете бабини деветини приготвянето на храната и нейните продукти е наука и не трябва да я оставяме в ръцете на невежи хора" Баба,дядо,мама,тати и ти по тая наука ли се изгледани???:))))

Ако са живи тия които споменаваш, попитай ги, от кой известен хипермаркет на изгодна промоция са си купували храната.

До 14г. възраст живеех при родителите си и майка ми не позволяваше да ядем риба и мляко в един и същи ден. След това живях пет години в пансион, където в ученическия стол винаги когато имаше риба за обяд, първото беше таратор. За тези пет години не съм чул за хранителни проблеми, а столуващите бяха най-малко 500, включително събота и неделя.

И аз съм ял риба и таратор и не съм имал проблеми, но пък печена скумрия и кофичка кисело мляко ме отровиха. Може би е важно каква е концентрацията?

е това! няма такава комбинация от нормални храни, която да води до натравяне!

Още от дете нашите са ми казвали, че мляко и риба не си ходят заедно. На някои може да им понася комбинацията, но очевидно за други не е много добра. От държавната грижа - толкова и може да се очаква.

Права си,риба и мляко не си ходят,а и като знам какво е млякото......няма крави няма овце,от какво е това мляко Господ знае.

Колко ли трябва да имаш в дипломата по "Български език", за да пишеш НАтрови, вместо нормалното (освен за родените на сйело) Отрови, А? 2,50? Можеш да извадиш мом/и/чето от селото, но не можеш да извадиш селото от него. Простотия до шия в милата ни родина!Неграмотни, прости, тъпи!

В българския език има и натравяне и отравяне. В случая правилно е употребено натравяне.

Не, няма "натравяне", неправилно е. Съществува само "отравяне". Питайте някой лекар. Дано дечицата бързо се оправят!

В медицината може да има само отравяне, но в разговорния език "натравяне" означава ако имаш влошено здраве, а "отравяне" означава да си умрял от натравяне. Не знам по кой край си живял и чел ли си някакви книги през живота си.

И недеите да казвате че са се отровили от / риба и мляко / а си кажете че е развалена храна

Оставаше и яйца да добавят... Тия хора по кой от утвърдените за детско хранене рецептурници са готвили?

Като не знаеш, не коментирай!Времето на прабаба ти отдавна е отминало!

По принцип, на децата се пробутват най-големите боклуци. Така е навсякъде по света.

Навремето лелките си тръгваха с пълни чанти от детските градини, но сега определено им пробутват гадни храни и продукти.

Ако за теб целият свят е България? Да може би.Но аз отгледах две деца в друга страна,и такова чудо не съм и чувал.

Да ви кажа от сега! Не се хабете! Ако изобщо се стигне до съд, адвоката пледира: Пробите не са иззети правилно! Не са оформени процесуално правилно! Не са съхранени правилно! и резултата е нулев - джоба на адвоката пълен, Няма оправия в тази държава от мъститни юристи! Напаст божия!

Комбинацията ли е отровила децата, или развалената храна?

Аз лично съм се тровил от комбинацията риба и кисело мляко. Наистина не бива да се правят експерименти в тази насока. Може храната наистина да е била годна за употреба, но тази комбинация да се е оказала решаваща за натравянето.

От дете шаран с кисело мляко ми е любимо ядене и не знам някой да се е отровил.

Може би определени риби имат подобно свойство, не мога да твърдя за всички, при това съм ял млечни продукти с риба и не съм имал проблеми, но по принцип знаех, че не бива да се яде риба и да се пие прясно мляко. Това си беше нещо като бабина деветина за мен. И един ден като студент ядох скумрия в студентски стол, а след това и кофичка кисело мляко, почувствах се много зле. Повърнах и се пооправих, определено беше хранително отравяне, може и стара скумрия да е било, но и други състуденти и приятели ми казаха, че комбинацията риба - мляко не е добра. Иначе вие си слагайте минуси, аз ви казвам личния си опит, той няма положителна или отрицателна стойност сам по себе си.

Ето статия по въпроса, пише, че на някои хора тази комбинация на вреди, а за други си е "отрова", прочети я, ако желаеш: link

Въпрос на химична реакция? Химичната реакция между рибата и млякото, когато се консумират заедно, се базира на непълно разграждане на белтъчните молекули от различен произход и последващото им взаимодействие. Последствието би могло да бъде т. нар. "отравяне" след едновременна консумация на двата продукта. Но това е спорно и далеч не всички, консумирали точно тази комбинация, се оплакват дори и от лек стомашен дискомфорт. Усвояването на животински белтъци от организма по принцип е свързано с отделянето на повече токсини като странични продукти. Когато метаболитните пътища за усвояване на протеин се "затормозяват" допълнително с различни по вид протеини, биохимичните реакции и взаимодействия стават още по-сложни. Най-вероятно става въпрос за недобро съчетание на тези различни източници на протеин, ангажиране на разнопосочни ензимни системи със своите си междинни продукти и т.н. Макар и рядко, възможни са и неприятни последици.

Да не ядем риба и мляко едновременно сега или по принцип да не ядем продукти с изтекъл срок на годност и/или съмнителен произход?? Б*хти заглавието!

По времето на бай Тошо ИМАШЕ "БДС"/Български държавен стандалт/!!! Във всяко детско заведение , болница и санаториум ИМАШЕ "диетолози"на жаргон "диетични сестри", БЕЗ подписа на тези органи Седмичното меню в детските заведение НЕ СЕ ПРИЛАГАХА!!!!Защо премахнаха система която функционираше перфектно??

Тогава децата повръщаха, защото родителите им не им миеха ръцете вкъщи. В детските градини всичко беше ток и жици. Така е. Подкрепям.

Тя моята пра-пра-пра....баба си е миела по десет пъти ръцете на ден.....за това още съм жив:)))

Щото сме в Европа.Щото сме либерастка икономика.Щото няма Държава.Щото законодателството е толкова омотано и неразбираемо,че прилича на мрежа за риба дъвкана от крокодил.Щото едно време наистина имаше стандарт и ако някой го нарушеше му "режеха" главата от кръста.Щото се вземаше проба от всяко ястие и се носеше за проверка или най малко се съхраняваше в хладилника поне 7 дни след консумацията.Тогава имаше контрол,сега контрола е между държавните задължения и частните интереси.Преди време имаше подобен случай в Сливен.Вместо да затворят кухнята завинаги дойдоха софийските башибозуци и погнаха контролиращите,че не са пазили ден нощ кухнята,а собственика се оказа от "наш'те хора" и се размина само с предписание,макар,че трябваше да е най малко с условна присъда и глоба най-малко 20000 лв. Щото тез дето ни закачиха на каруцата на ЕС трябва да ги окачим по тополите.

от 5 хиляди лева. Здравните власти имат съмнение, Глоба за съмнение ли вече ИМА

Комбинация от мляко и риба натрови деца от социален дом Това е комбинация от алчност и безотговорност, която е отровила душата на българина. Ето ви един от "каналите" за източване на държавния бюджет.