Момиче от социален дом спаси тролейбусен шофьор (обновена)

Възпитаничката на Спортното училище "Тодор Каблешков" в Стара Загора - Мария Звездева, е спасила шофьор на тролейбус и е наградена на церемония в училището.

Обратно в новината

Коментари - Момиче от социален дом спаси тролейбусен шофьор (обновена) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

просто бързо разсъждаващо дете, смело, адекватно. За мен погалено от Бога.

момичето в статията казва, че се научило да спасява майка си с подобни проблеми, а директорката - учили са в училище кво? - спасяване на хора с глътнал език ли? Щом дирексторите си правят имидж при всеки удобен случаи -. браво, а къде са при нападение на родители на ученици - никакви ги няма.

но тк са две неща: от една страна признанието и награждаването и. И другото е колко елементарна награда е. Спасява живот, много наранени пътници и едно превозно средство. А това което богатите и уж дават е за мен наивно и като че ли е намерила само едно пормане с 20 лв. За мен това не е заслужената награда. Моето мнение!

Подобна проява е повече от геройство, това е саможертва за един човешки живот. Момичето заслужава освен награда и много повече, господа политици. Заслужава уважението на държавата за пример пред останалите.

Ако и снимащата тълпа от сеирджии-боклуци във Враца беше постъпила така-да разтърве биещите се,сега и Тодор да беше жив! Ако си побойник-получаваш обвинение,а ако си снимащ с телефона боклук-няма обвинение.Ало,Цацаров!?

Ех Мария, мечтая човек като теб да стане шеф на етичната ни комисия! Браво!

БРАВО, МАРИЯ! РАДВАМ СЕ , ЧЕ ИМАШ ТОЗИ КУРАЖ И ДОБРОТА! ДАНО ИМАШ ПОВЕЧЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ! ЖЕЛАЯ ТИ УСПЕХ В ЖИВОТА!

на храброто момиче, става за доктор,но наистина такова нещо като гълтане на езика просто няма. Цялата заблуда идва от БЧК, в който се провеждат курсове и там явно не достатъчно компетентни преподаватели им говорят за гълтане на езика. Както и да е, но този водач на МПС ТРЯБВА ДА СЕ ОСВИДЕТЕЛСТВА, за да се изясни причината за този припадък, обикновен синкоп, епилепсия или друго.

Точно в БЧК съм учил, че няма такова нещо като гълтане на език.. Дали пък не идва от медиите и от това че всеки го повтаря наизуст?

в тази държава само децата са читави

Това е добре, значи има надежда за страната ни.

Държавата да се задейства и да даде възможност за развитие на това смело момиче. Стипендия , дом и образование. Такива хора не са за изпускане ! Може и някоя сериозна фирма да помогне на девойката - цената на няколко рекламни клипа ще са достатъчни за да осигурят бъдещето и. Каква по-добра реклама от тази да покажеш , че помагаш на героите!

1. Каквото и да е направило момичето, то е похвално и трябва да се поощри. 2. Крайно време е журналистите да се научат как се списват новините- максимално близко до реалността. 3. На шофьора му е прилошало, но сам е успял да спре тролейбуса. 4. При "събиране на границите" на кръвното налягане дишането не спира и затова не се предприема изкуствено дишане. Даже, при "боренето" на изкуственото дишане със спонтанното на пациента могат да настъпят усложнения. 5. Понятието "глътване на езика" остана в 20 век. Доказано е, че такова животно нЕма. Може да има обръщане на езика- много рядко срещано явление при скъсан или дълъг френулум /нещото, което свързва езика с долното небце/ и никога не се случва в седнало положение. 6. При пристъп на бронхиална астма пациентите са в съзнание с налични сърдечна и дихателна /макар и затруднена/ дейности. При продължителен пристъп /над 30 минути/ може да се изпадне в астматичен статус със загуба на съзнанието. Няма описан случай на "глътване на езика" дори и в астматичен статус.

langlima

И какво излезе, че момичето не е направило нищо? И шофьорът е бил в съзнание? А всъщност, какво е станало според вас?

На шофьора му е призляло, спрял е тролея, облегнал се е на волана, едва ли е загубил пълно съзнание, дума не може да става за спиране на дишане или сърдечна дейност. В това време момичето се е притекло на помощ, сигурно го е разтърсило, може и да му е бръкнало в устата, напръскала го е с вода. Това е "осеферило" шофьора. Пак казвам, каквото и да е направило момичето- евала. Но глупостите, които журналистите пишат- моля Ви се.......

Браво на това невероятно момиче! Такива случки не са ежедневие у нас, а като се има предвид, че детето е от бедно семейство и израснало в дом, редно е да се подпомогне и материално, а не само едно Браво! И не става дума за шофьора на автобуса, който едва ли взима голяма заплата, а за общината, която може да отпусне парична награда за това безценно дете. Все пак то е предотвратило и катастрофа, която би довела и до материални щети.

Страхотно !!!Момичето е младо, но оправно, НЕ страхливо и знаещо и може !!!!! Шофьора готин човек. БРАВО !!!!! Щастлива развръзка !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Дано имат късмет в живота !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Добронамереност + съпричастност=Мария Звездева

Най после една позитивна новина. Край нямат кражби, убийства, изнасилвания.......

Лошите новини са предпочитаните за отразяване

Браво!!!Ето такива новини искам да чета по-често,а не за някакви Златки,Николети,Азиси и прочие боклуци.Аз лично мисля да изпратя малък подарък на това смело момиче.

Евалам найстина Респект! Момиче пожелавам ти да станеш олимпийски шампион един ден

Браво! Ето такива хора са достойни за уважение! Свалям и шапка!

Всеки от нас по закон е длъжен да пази живота на останалите, дори с риск за своя собствен. Правото на живот има върховенство и приоритет по отношение на другите права, които за да бъде опазено, е допустимо да бъдат накърнени. - това го цитирах по памет, не съм юрист и моля да бъдете снизходителни към ползваната от мен терминология. Човеко божи, съвсем отговорно твърдя, че написаното от тебе е неприемливо за нашето общество и опасно за теб самия. Ти съвсем умишлено прокламираш едни ценности, които противоречат на тези, присъщи на българския манталитет, на нашето и европейското законодателство. Само се замисли в автобуса има N на брой пътници + шофьора и те са големи късметлии, че намесата на момичето е адекватно и резултатно действие, предприето с цел да се спаси човешки живот, пък бил той дори само един. Съвет от мен потърси помощ, в акъла ти има вредни за нормалното човешкото мислене неща.

коментара е по повод написаното от "аз" на19.01.2016, 07:01 часа.

Шофьорът е имал късмет, а и пътниците. Попаднали са на човек, а не на поничка.

Ето това е хубава новина

Какви ги пипеш бре. Затова. Като тебе си отиде. Тодор мъртви души

Бих препоръчал на шофьора да си направи малко изследвания (кардиолог, невролог), защото тая лакардия със събраните граници на кръвното е меко казано наивна. Ако беше някоя анемична мома, лятото в висяща права в задуха - как да е. Но този случай, мисля, е по-сериозен и може да стане голяма беля.

Има много болни хора тук... Че и коментират...

Какво благодаря бе , къде са сега организациите за деца дето само знаят да цицат от бюджета, това момиче е бездомно без родители, къде сте сега фондацийки да му купите една боксониерка , да му намерите работа, да го нахраните, да му дадете някой лев, това момиче спаси цял автобус, това момиче "БЛАГОДАРЯ" НЕ ЯДЕ.

МНОГО ВЯРНО!!!!!!

Вместо да го заколя както правят напоследък нейните връстници , странно.

Аз лично не виждам никакво кой знае какво георойство, а просто няколко нарушения на основни праивила за движение по пътищата. Първо, тя не е пълнолетна и няма право да има книжка! Естествено не притежава такава! Второ, тя е неправоспособен лекар и не може да практикува такава професия, особено на публични места! Трето, избутаните от нея граждани ще искат ли обезщетение за нанесени неимуществени вреди? Според мен трябва, защото не може по такъв груб начин да се демонстрира явна агресия при това от непълнолетни, дори и у нас! Ако бяхме в САЩ тя отдавна вече да е в затвора или в краем случай роителите, ако и да са умряли!

ТИ ДОБРЕ ЛИ СИ???

Недей да пиеш хапчета заедно с алкохол рано сутрин

Не, знам що за изрод си ти, но иди скрий се и определено не коментирай,когато няма какво да кажеш.

това, че ТИ нищо не би направил в случая понеже си некадърник и страхливец, те подтиква да пишеш подобни простотии. А ако тролеят беше катастрофирал и шофьорът починал интересно какво би написал? Пак щеше да плюеш - на бас!!!!

Страхотно! Момиче на 15г. да прояви такова хладнокръвие, решителност и умения за справяне в критична ситуация си е направо уникално - това е ТАЛАНТ. Аз лично да си призная бих се парализирал и попикал (с извинвние) от стрес и страх. Има хора сред нас - невидими и безлични, които обаче на точното място, в точния момент овладяват критични ситуации. Пожелавам и успех!

Чест и слава! Браво! Хладнокръвна!

Дано животът й върви под щастлива звезда! А не трябва ли да помогнем на това дете да се прибере и да живее при майка си?

По-добре да и се помогне за самостоятелен живот. За какво да се връща при майка, която я е изоставила ?

Браво, колко щеше да е хубаво това ангелче да беше на случилото се във Враца. Едно дете от социален дом показа на всички ни как трябва да се държим в екстремални условия!РЕСПЕКТ

Е тази новина ме изкефи.

Ами, браво на момичето! Обаче гледам тук повечето са едни патетични коментари, което пък пречи да се оценят адекватно и достойно действията й. Първо, откъде е знаело момичето, как се спира тролей?! Не мисля, че непосветен би се справил, а тя се е справила! Хм!? За адекватната първа помощ на шофьора - също не е тривиална работа. Никак. Колеги, тук има хора от службите, от НСА, има всякакви - обърнете внимание на това момиче: много интелигентно, много решително, много ефективно. Не го оставяйте да вегетира в дома за сираци, не му е там мястото.

Просто от дира лъжат и не си оправят грешките. По тв шофьорът каза, че сам е успял да спре тролея, а момичето му е помогнало и му е донесло вода. Което пак е една достойна за уважение нормална човешка реакция, която се среща все по-рядко.

Предлагам депутатите със ставане на крака да изразят отношението си към случилото се и в това време да ги е срам от себе си!

Това момиче сложи в малкия си джоб не само депутати, ами и магистрати, и училищни гурута, и тези , които планират краха на БГ, Нека медиите да разгласят повече този случай.

Браво! Бъди здрава и щастлива Мария!

Новината е обнадеждаваща. Колко хубаво е, че след поредицата трагедии, предизвикани от млади хора, научаваме за смелостта и бързата реакция на това момиче. Мисля, че тази чудесна млада българка трябва да бъде поощрена. Тя заслужава да я приемат в Спортната академия като награда, за да осъществи мечтата си. Сигурно ще бъде добър учител.

Поклон , пред това момиче!!! Благодаря и на журналиста, за добрата новина.

Бог да те благослови мило дете !

и това се случи, макар и необичайно за нашите географски ширини - едно обикновено момиче от дом за сираци спаси човешки живот - може ли това дело да се налее по някакъв начин в тъпите тикви на всички онези мутри, побойници и убийци - гледайте и се учете, изроди - браво момиче, бъди благословена, следвай мечтите си

Браво на момичето!:) Голяма сладурана! Дано да има много късмет в живота!:)

Прекрасна! Смела и благородна! Да ти се усмихне щастието,мило момиче!

Браво! Пожелавам и да бъде благословена. Има силни хора.

Мило момиче, благодаря ти за добрината в страната на абсурдите и мъката.

Прекрасна! Смела и благородна! Да ти се усмихне щастието,мило момиче!

Браво на хубавото момиче. Малко хора бяха постъпили така. Ех защо нямам възможност да и поема занапред учението за лекар... Нбого благородна постъпка. Браво

Cамо, да вметна: 3начи, не всичко е лош матрял!!! A, политиците са,... лошият матрял!!;))

На това детенце трябва да се даде шанс в живота ! Спасила е живота не само на водача , но и на пътниците ! за части от секундите нещата е могло да завършат трагично ако не е действала по инстинкт решително !Нека господа управниците да размърдат дебелите си задници и да направят нещо полезно и справедливо ! Момичето видимо е ромче , което доказва ,че добротата няма раса !

И какво толкова е станало? Някакво неизвестно момиче без грам силикон спряло някакъв тролей, в който щели да загинат още не знам колко си момичета без грам силикон в задниците и предниците. Ама това новина ли е? Имате ли въобще понятие от стойностни новини? Ами гледайте "Папараци" и се учете от известните като мен и Азис! Ама че простотия....... момиче без силиккон....социален дом..... припаднал шофьор .....бързо движещ се тролей... Скука....скукаааа!

Управници, не се крийте от студа и далаверите си ,а се покажете и се преклонете пред истинските бедни на пари ,но богати по душа български деца! Поклон мило дете от една баба Лили. Бъди благословена!

нека да помогнем на това дете да учи. това което е напавила тя много малко хора са способни. браво мария!!!

Браво на момичето! Нека има повече добри новини!