Петнадесетгодишното момиче е пътувало в тролейбус 36, когато шофьорът припада на волана. Мария за секунди е успяла да спре тролея и да направи изкуствено дишане на шофьора. Така е спасила и гражданите, които са пътували в тролейбуса от по-тежък инцидент, съобщиха за БТА от училището.
След това шофьорът разбрал, че припадъкът е заради събиране на двете граници на кръвното налягане.

Случката е станала в петък, по обяд, момичето се е прибирало от училището в социалния дом.

Днес в Спортното училище в Стара Загора Мария бе наградена с грамота за благородната си постъпка.

Вижте снимки >>>

Това стана на тържествена церемония в присъствието на спасения шофьор Филип Точев и директорът на социалния дом "Мария Терезия" Латинка Петрова.

"Никой не ме е учил специално как се оказва първа помощ. Но майка ми е астматичка и съм виждала как постъпват нейни приятели, когато е получавала, макар и рядко, припадъци - първо проверяват дали не си е глътнала езика. Така направих и аз, мъжът бе паднал по очи върху волана и наистина си беше глътнал езика. Беше почнал да пожълтява. Не ме беше страх", разказа момичето, цитирано от topnovini.bg. След това успокоила мъжа, намерила и вода да го напръска.

Мария Звездева живее от 9 години в Дом "Мария Терезия" в Стара Загора тъй като майката не можела да се грижи за нея, разказа Латинка Петрова, директор на дома.

Момичето учи плуване по свое желание и мечтае да стане преподавател по физическо възпитание. Познава правилата за бърза помощ от училището, допълни Латинка Петрова.