Питбул нахапа дете в училищен двор

Питбул нахапа 7-годишно дете в София. Инцидентът е станал в двора на 102 училище в квартал "Надежда 4".

Обратно в новината

Коментари - Питбул нахапа дете в училищен двор | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Горкото дете! Дано се възстанови напълно, макар че психическата травма е непоправима! А за собственика на това куче трябва 10 000 лева глоба и да му се забрани да притежава домашно животно. Така се действа в цивилизованите държави, където безотговорно пускане на кучета по улиците просто няма! Да не споменавам, че стопаните прибират изпражнениякогато не са на предвидено за тях място ...

Аз предлагам, освен глобата и обежтетението, на собственика да му се наложи примерно една седмица затвор и поне 6 месеца обществено полезен труд! За кучето е ясно, за съжаление евтаназия. Ако някои куче любител е против, моля да споменава майка ми воля, но всички ние знаем, че куче проявило подобен вид агресия поправка няма. Докато не се въведат адекватни закони и ние и животните ще страдаме.

Малко извън темата , всекидневно има случаи когато свободно пуснати от стопаните си агресивни породи брутално убиват малки кученца като померани, пинчери, и тн, директно както са си на каишката на нищо неподозиращите си стопани.Просто хрус и вече го няма малкото сладко кученце , само малко месо накрая на каишката остава. Самите кучкари трябва да вземат инициативата в посока тотална забрана на територията на България на породи от рода на бултериер , питбул , ротвайлер и тн....

Ако самите кучкари не тръгнат срещу разпространението на агресивните породи , то много скоро обществото макар и не цялото ще вземе нещата в свои ръце, ръце да се има предвид отрови и тн методи за разрешаване на проблема.. Срещу напаст и в полза вече на физическото оцеляване никой метод не е забранен..

Сериозно, никой метод .. това според Конституцията и НК ли?

Странна статия - питбул, а собственик в двора няма за да го наглежда. 7 годишно дете, ама без родител с него, та чак някакъв слязал от кола да му помага. Аз самият съм кучкар и имам кучета. В София е забранено да се разхождат кучета извън определените места, камо ли пък в училищен двор. Виждал съм там кучета - обикновено ученици, вместо да разхождат семейното куче отиват с приятели в двора на училището и го пускат, докато те се бъзикат с гаджета и някоя бира. Забелязъл съм - преди избори винаги кучетата започват масово да хапят, популацията на бездомните изведнъж се удвоява, явяват се мечки стръвници, вълци, убиват баби и стада... Избори.

Собственикът - при бай Ставри! Питбулът - на екскурзия във Виетнам.

Може би бъркам, но не си спомням собственик на опасна порода куче да е бил глобяван, затова че го разхожда без наморник, или пък че кучето се изакало и собственикът не почистил.

Предопреждавам повечето хора пишещи тук да се пазят от питбули и стаф териери, защото те познават кой ги мрази и стават агресивни. Не се шегувам !! Това е особенност на тези породи.

трябва да се стреля по такива кучета без значение къде са, те са потенциално опасни а собствениците им никога не ги извеждат навън с намордник

Хора, дръжте се о здравия разум! Стига с тези напъни на всякакви "еко", "зелени", "пембени" и други, дето насила искат да изкарат хората и животните равноправни!!! Как ще реагира един радетел за "правата на животните", ако неговото дете бъде нагризано от някой подивял питбул? Сигурно ще си го вземе вкъщи за отглеждане!? Хайде, моля ви се, отрезнейте най-сетне! Не обиждайте човека, а оттам и Твореца, че най-висшето му творение е равноправно с тварите дето няма разум, а само инстинкти!

Другарко..нещата са прости - има закони, някой трябва да следи за спазването им и да налага съответните санкции - и ако измъчваш животно и ако си пускаш кучето на детската площадка ..

закони в българия, не ни разсмивай

Кой как ще реагира?Много си неграмотна като изказването ти.

"Кой как ще реагира?" "Радетелят", другарю! Четете по-внимателно, де! Или ви напече вече юлското слънце!?

Къде са били родителите на това 7г. дете? Според закона съгласно чл. 125, ал. 3 от Семеен кодекс (СК) родителят осигурява: - постоянен надзор по отношение на малолетното (до 14 годишна възраст) си дете; Може би чатят някъде из нета? Виждаме вината винаги извън нас.

Къде са били родителите на това 7г. дете? Според закона съгласно чл. 125, ал. 3 от Семеен кодекс (СК) родителят осигурява: - постоянен надзор по отношение на малолетното (до 14 годишна възраст) си дете; Може би чатят някъде из нета? Виждаме вината винаги извън нас. Та другарко М. с какво сте допринесли за света с вашето присъствие?

Всъщност дори да са забранени тези породи, както е в Англия, няма да има никаква полза защото собствениците им просто няма да ги регистрират или ще ги регистрират като други породи. Единствения начин е ако полицията си върши работата. От 60,000 как не могат да намерят двама полицаи за София да обикалят по парковете и да глобяват.

Plamen

Аз бях нов наемател в блок.Във входа овчарката на съседа се затича към мен.В мига преди да осъществи контакт с мен такъв шут и набих в мусурата,че се отхвръкна назад с метър.Собственика ми се закани с физическа саморазправа.В последствие разбрах,че малко съм прекалил тъй като кучето наистина се оказа дружелюбно,но това което се опитвам да ви кажа е че имате моралното право да браните физическата си същност с по всякакъв начин.

Няма значение дали е агресивно или не. Може да си алергичен. Може да имаш фобия от кучета. Може просто да не желаеш да бъдеш олигавен на дружеклюбно или агресивно основание. А може и песът все пак да е решил, че му изглеждаш достатъчно апетитно. Задължение на собственика е да контролира кучето си, и колкото и да обичам немски овчарки, си бил в правото си да прекратиш настъплението на кучето към теб, след като не желаеш контакт с него. Че и оня хем виновен, хем заплашва със саморазправа. Това "престараване" от твоя страна и страданията на кучето лежат изцяло на неговата съвест.

Отровата решава проблема!!!!!!!

Съд за кучкаря, та и внуците му да гладуват!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отрова! Малко месо с отрова - несмъртоносна... но да получи три дена разтройство животинката... тогава нека без намордник да я пускат... За сега товае което може да се направи! Закони няма! Държава няма!

да ти осере градинката до блока още повече, ама и ти измисли голямо решение, скрий се по добре

Хехехе, недей бе, Жеко :) То с разстройство нали знаеш как стават внезапно и неотложно работите, докато го изведат до градинката, вече ще е пребоядисало апартамента. Има потенциал идеята на Стефан, така много бързо ще почнат да им слагат намордници!

пуснем собственика на кучето в клетката на лъва за 15 минути. Ако оцелее, нека живее. След като обезщети детето и нахапания човек естествено.

Всяко куче от тази порода трябва да се разстрелва веднага. А след него и собственикът му. Не ме обвинявайте, че мразя кучета - аз имам куче /дакел/.

В нормалните държави такива породи за забранени! А ако куче нарани друг, обезщетението е солено. Само в България има закон за защита на кучетата, но не и на хората!

В някои държави породата питбул е забранена !! Нямам нищо против питбулите, защото познавам много добри и възпитани кучета от тзаи порода !!! Проблема е в собствениците на питбули, които не ги социализират, не се грижат за тях и кучетата стават агресивни.

престани с глупостите, бойните кучета рано или късно превъртат и нападат човек

Откъде знаете? Има стотици статии по въпроса и то от учени и иследователи, а не от квартални клюки и fake истини, които ги приемате за чиста истина!!

Баце кво значи "бойно" куче ? И кое е по-агресивно към хора, порода селектирана за бой с други кучета или порода селектирана за охрана ?

Кучкарите са ненормални психари, които развиват теорията, че който не обича животните, мрази хората...Да се приеме закон, според който домашно куче, ухапало човек да бъде отнето от собственика му, последният да обезщети напълно потърпевшия и да бъде принуден да полага обществено-полезен труд за срок от 1 година, вместо да се размотава по детски площадки и паркове с помияри.

Ако изключим първото Ви изречение, коментара е абсолютно валиден. Аз имам лабрадор и също съм за наказания на собствениците на агресивни животни. Обаче ми е страшно неприятно, когато се правят обобщения - както има различхи деца, така има и различни кучкари. Моля, недейте да съдите за всички ни по някакви недорасли комплексари, които си взимат питбул, па белким ги забележат.

Разстрел! Първо на псето, после на собственикът му.

Да ги забранят със закон тези кучета. Стига вече са яли хора!

В нашия вход, се нанесоха наематели, съответно без съгласието на никой са се обзавели и със питбул. Разхождат го без намордник и вече имаме няколко инцидента.За момента само уплах, но е въпрос на време да стане нещо по-лошо. Към кого и къде да се обърнем за съдействие в тази абдикирала от гражданите държава ??? Стопаните са дебили от дума не разбират, на всички забележки отговарят агресивно.

към господ ... в краен случай към неволята, а тя както знаете ни учи сами да си свършим работата

Да, както видяхме нашата полиция има по-важни дела, като да бие жените.....

Обърнете се към антифриза - напоявате 100 грама чист антифриз в кучешка храна и това е. Иначе към никого не се обръщайте, в общините в отдел Екология всички са малоумни кучкари и най-много да отнесете някоя ругатня или присмех.

Реално това което предлагаш е подсъдно

Жалба до кмета /с описание на нарушението, адреса на нарушителя и поне един свидетел/ , в някой общини може и по ел. път на сайта им, също и до Районният ви полицейски инспектор, пазете си за да докажете в последствие, че са били сезирани. Превантивните действия могат да ви спестят големи неприятности.

Кучетата станаха по-важни от децата! Да видим дали ще има последствия или, както винаги - всяко чудо за три дни. Когато една жена беше изхвърлила съседския помияр през терасата, защото тя и семейството й са били подложени на непрекъснато лаене, беше голяма врява - как можело такова нещо....!!! Значи сме длъжни да търпим съседските псета да си лаят, вият, хапят и това е.......

Собствениците на кучета в София (и в другите градове) в бедната ни държавица превърнаха обществените места, градските паркове, детските площадки и всяка зелена площ в кучешки кенефи. Браво на общината!

Тва е щот сме примати. Дори и от картинки не разбираме. Забелязах, че в Младост във почти всички паркове и градинки на всяка входна алея общината е нарисувала знак подобен на забранено паркирането - забранено за кучета. Познайте колко от собствениците на кучета спазват тази забрана да не пикаят съответните животни в пясъчниците на децата ни ... отделен е коментара колко от патетично изявяващите се ежеминутно по сайтове и форуми кучкари спазват правилата за извеждане на домашните си любимци по улиците и градинките

Нямате право да хокате горкото "животинче". Нямате право да съдите горкия горд собственик на кучето-убиец! Трайте се и се оставете да ви хапят. Сега като направят и зоо-полиция гор-ко-ви!

Абе за зоополицията казаха, че ще санкционира такива, дето си водят кучетата без намордник! Няма само да следи животните да не нарушават реда, ами и човеците, дето са отговорни за животните също. Тъй че аз лично поне чакам с нетърпение да ги пуснат тия зоополицаи, барем намалеят опасните песове без намордници и осраните градинки.

Джак, ти чете ли заповедта на министърката за създаването на т.нар. Зоополиция? Според това, коено излезе тук, тя е разпоредила във всяко ОДП да има по 1 /ЕДИН/ служител, който да се занимава приоритетно с тези въпроси... НАли се сещаш, че тоя служител ще е залят от жалби на кучелюбци, погледнати накриво от гражданите и няма да се мръдне от бюрото, а ти чакаш да ходят по улицата и санкционират за несложен намордник и димящи купчинки?! Поредната бутафория (представена като голяма реформа) е тази зоополиция, не възлагай надежди на нея...

В дворовете на училищата и на детските площадки е забранено да се разхождат кучета и въпреки тези забрани сме свидетели на масовото им нарушаване от така наречените КУЧКАРИ ,така че в случая имаме отежняващи вината обстоятелства. Крайно време е да се вземат сериозни мерки по отношение на правилата за разхождане на домашните любимци особено от така наречените АГРЕСИВНИ ПОРОДИ !!!

Първо, глоба за това, че се разхожда куче в училищен двор. След това - глоба за това, че куче от опасна порода е разхождано не само без намордник, но и без повод. И накрая глоба за това, че кучето е нападнало дете, а собственикът не е предотвратил това. Допълнително изплащане на обезщетение на семейството на детето! Такова безхаберие и безнаказаност само в България може да има!

а КОЙ ще ги наложи и ефективно СЪБЕРЕ тези глоби у нас? Полицията е заета да рита пияни момичета, Разни инспекторати, РАВНОВЕСИЯ и всички останали чивновници са само от 09:00 до 17:00 часа, ЗООПОЛИЦИЯТА е само за да защотава псетата - ами НЯМА кой да го направи предложеното от теб, съжалявам...

Ефективна присъда за безотговорно поведение не само глоба.

Агресията не трябва да се толирира дали от човек към куче или от куче към човек. Конкретното куче трябва да бъде евтаназирано и собствениците глобени солидно. Няма оправдание за агресията. пс. Саморазправата не е решение и от случката не трябва масата да се настройва срещу кучетата като цяло.

Обясни на кучето че агресията му към хорат не трябва да се толерира ... Или на родителите на обезобразеното физически и обременено от случката психически за цял живот детенце че някаква глоба е достатъчна...Успех.

ЗАЩО ТОВА КУЧЕ НЕ Е С НАМОРДНИК,НАЛИ ЗАКОНА Е ТАКЪВ. СЪД ЗА ТАЗИ "ПОВЛЕКАНА"

Защото законите в България са създадени да се нарушават и заобикалят по светлия пример на тези които ги създават и оставят в тях умишлено хиляди вратички за измъкване ! Трябва ви само един добър адвокат като Марковски и можете да се измъкнете от всякаква ситуация!

Собствениците на такива кучета са все отбор "юнаци". Комплексари, анцузите и фитнесите и тук-таме някои за забелязване тийнеджъри. Тези индивиди себе си не познават, да не говорим за обучение и възпитание на тези породи!! Българска, ама лайняна отвсякъде работа!! Трагичното е, че тези случаи зачестяват, след като куцо и сакато се прави на велик.

хайде сега зоополицията първо да прибере искащите смърт за кучетата, после пак ще си говорим. започна се !! помияри, кучкари и прочие епитети за всички, които имат кучета.

(Зоо)полицията нищо да не прави по-добре, че все са ви виновни за нещо. И сега ще е така, ама поне да не се хабят излишно.

Само за ТЕЗИ, смятащи че обществените места са кучешки кенефи и всички околни трябва да обичат и се съобразяват с псетата им.

Да застреля кучето и да пребие келеша собственик.

Напротив, точно обратното да се направи.

Едва ли тъпата собственичка на кучето за първи път го разхожда в училището отвързано. Представям си колко пъти спортуващите там деца са изпадали в ужас и са напускали двора, за да може кучето свободно да си тича и да ака на спокойствие. Тая собственичка е за разстрел, съжалявам, но е така.

Ако човек беше нахапал помияр, щеше да се вдигне вой до небесата от помиярозащитниците - да искат затвор, глоби и какво ли не, а къде са те сега?! Това е помиярска държава, в която помиярите стоят по-високо от човека.

Всеки ден много кучета биват убивани и изтезавани от хора. Както едното така и другото не е правилно и не трябва да се толерира. Има закони, не идеални, но има ... остава да се появи някой да ги налага.

Хвала на ЧОВЕКА спасил детето за неговата саможертва, това за мене е МЪЖА на годината, нека да видим какъв ще е медийният отзвук, защото кучешкият терор доста се игнорира

Абсолютно сте прав. Това е мъж с главно М. Дано само хубави неща да му се случват на този човек. Сигурно е един на милиони, който ще спре и ще отиде да помогне. Бащата на детето нека и той се прояви като Мъж и я разпилее тая повлекана в съда, а за кучето да иска незабавна евтаназия.

Тези дни казаха ,че от есента щяло да има зоополиция. Освен че трябва да се следи за малоумници които тормозят животни е хубаво да се санкционират и такива които разхождат такива кучета без намордник и каишка а при проява на агресия кучето да бъде незабавно умъртвено!!!

В повечето случаи хора си взимат питбули или за боеве или за да се правят на най-яките защото имат питбули.И иха,много яко,ама не осъзнават какво може да стане като ето такова куче се държи в апартамента,а не в къщи с големи дворове за да тича и като го остави пуснато без каишка или наморник.В случая-евтаназия и за кучето и за жената.

ВБНС приятели. В България Няма Справедливост.

"Често под питбул, се разбира животното American bully. Tова животно е създадено нелегално в САЩ, с единствената цел да е убиец в също така нелегалните борби с кучета. Животното е изключително силно и агресивно, както към други животни, така и към хора, включително стопаните. Според някои кинелози, дори, не е "куче" (cannis familiaris), тъй като има примеси от диви животни. Тежестта на захапката му е около 105кг/см!" Няма какво повече да добавя!

Дрън, дрън ярина.. булито е окепазен старфошир, куче инвалид с огромна мускулатура и много трудно подвижно ..храни се със специални добавки. Диви животни..кво с бизони ли :)))

Собственика - на позорния стълб! Като започнете да ги мъкнете тия зверове по училища и детски площадки направо се излагате. То деца няма, вие искате и на тия, малкото да им скапете детството. Какви ще са последствията за детето от преживеният ужас и защо въобще децата ни трябва да живеят в страх от някакви изкуствено привнесени в средата им добитъци? Гражданите нали са овце, не смеят дори забележка да направят на идиотите-кучкари.

и аз не съм агресивен, но ако се озова между 240 депутати, всичките министри и президенти .... ще настане такъв купон че само си викам дано. дано, дано, дано ...

С цялото ми уважение към защитниците на животни,но напред с ловната пушка, кучето в небитието а стопанина с пълен гъз със сачми да му дойде акъла.

Горе-долу това е и моя план за действие... Ако на моите деца се случи подобно нещо - горната цев с 5-0, долна с 12-0 и нещата се нареждат без телевизия и НПО...

Ти чакай с твоите деца да се случи, вместо като видиш подобен кучар-идиот, да му направиш забележка да си махне добитъка от детската площадка.

ти си за прибиране на топло, за отправяне на явни закани за саморазправа. и ако наистина имаш оръжие, то трябва надлежно да ти бъде отнето, дори само заради заплахите ти. ти не си освидетелстван в психото за агресия, такива като теб трябва да се лекуват, не да им се дава оръжие. и на лайкващите поста ти - също.

В конкретната ситуация, това, което разправяш, просто е неадекватно.

Солидна глоба, заплащане лечението и обезщетение за нанесения стрес на детето от собственика на кучето. Живея на първи етаж в жилищен блок в Младост и по-нахални от развеждащите сутрин кучетата си не съм виждал. Точно срещу прозореца на спалнята ми има зелена площ и един кучкар води кучето си да се изхожда точно в тази зелена площ, а после децата играят там. Няма ли все пак някаква наредба на общината, контрол и т.н.

Има инспектори вьв всяка община, ама нали през лятото навьн е горещо, през зимата е студено, пролет и есен вали дьжд, а в канцеларийките е уютно и столчетата са удобни

Хората, които гледат питбул обикновено носят езинствено и само анцузи, карат БМВ 3-ка, не използват мигачи и винаги са в нарушение, целогодишно са със слънчеви очила, слушат чалга, говорят с малко думи от типа на "перфектно", "уникално" и "нема такъф филм" защото не четат, имат профили във фейса, татуирани са, ходят на фитнес, познават се с "едни ММА", обитават Люлин, Дружба-2 и подобни, поркат яко, защото са мъжкарчета, булките им са с чехли пред блока и люпят семки и са фризьорки, изрусени разбира се.

Нали, докато собствениците на пекинези се носим спортно елегантно, караме А8ци , слуашме Мусоргски, немаме профили у сурат тефтера , познаваме "един ЛГБТ" ,обитаваме центъро, пием само фреш от цвекло, а булките ни са обути само в "Лубутен" и са интелектуалки - брюнетки разбира се ;)

TIREX

детето е било крайно агресивно бъркало му в окото с пръчка облъчвало го с ифон, ръфало му ушите...все агресиии.. сатър за секи сетер сурат тефтер група!

МИ ЕДНА ЗДРАВА ГЛОБА ЗА СОБСТВЕНИКА 100-200 ХИЛЯДИ ЛЕВА ДА СЕ НАУЧАТ ТЕЯ КУЧКАРИ

Ми, 100-200 хил за минаване на червено и преминаване със скорост през кръстовище или зебра. Все пак, много повече деца и хора загиват годишно от такива кретени. Ако караш пил, направо си за разтрел...дейм, имате супер логична мисъл хора!?!

Напълно съгласна с това, най-малкото 90% от българите нарушават законите по пътищата всеки ден и си мислят, че е ОК да плащаш 20 лв, за да се измъкнеш. А това, че заплашваш живота на всички по пътя всеки ден от тъпия си мизерен живот!

Съгласен съм още повече. Хапането си на деца от кучета си е напълно нормално. Не гледайте това, ами гледайте какво става п зебрите.

Направо затвор за престъпна безотговорност

Породи като Питбули трябва да бъдат забранени, или да бъдат допускани до обществени места само с наморник.АКо ме нападне такова куче незабавно ще го застрелям а собственика му ще го пребия!!!

Не е до породата. Тези кучета са по силни, но не и по злобни. Всичко е до стопанина - и лабрадор и чау чау могат да те наръфат до смърт, аккто някой беше споменал надолу в коментарите.

По наредба всички кучета трябва да се водят на повод и с наморник на обещствени места. Това, че никой не го спазва , а няма и кой да налага санкции е друга тема. Дано се оправи детето....

Какво ти е виновно кучето - разстреляй собственика!

КАКВО ПРАВЯТ ТЕЗИ КУЧЕТА - УБИЙЦИ КАТО ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ НА ВСИЧКИ КОМПЛЕКСАРИ!?!?!?!?!!? ДОКОГА!!??!!? КЪДЕ СА ПАЗИТЕЛИТЕ Н АРЕДА СЕГА, КЪДЕ СА СЪДИИТЕ ДА ОСЪДЯТ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ТОВА КУЧЕ?!!!??

"Анархия братче", защо караме в насрещното и минаваме на червено, ами "защото може", защо си пускаме кучетата да хапят, пак "защото може"...

Слаба държава ПРОСТЕЕЩ народ.

Никога не съм можел да разбера ЗАЩО се отглеждат кучета от породи като питбул, бултериер, булдог, ротвайлер и т.н. - не защо са селектирани, а защо и как в момента се отглеждат по апартаменти, боксониери и прочие кюмезарници... За мен, без да съм кучелюбец, но е зонякъде разбираемо да отглеждаш животно с благородна осанка, дружелюбно, мило и умно, но да отглеждаш някакво добиче, което те гледа тъпо сякаш всеки момент ще ти разкъса гърлото, дето му текат лигите и е изградено само от инстинкти, но не и от зачатък на разум - това не мога да го разбера, честно... Категорично съм на мнение, че подобни бойни породи трябва да са забранени за отглеждане, особено в градски условия, и не мисля, че екосистемата ще загуби нещо от липсата им...

В доста "бели" държави има списъци с кучета забранени за развъждане и отглеждане. ...... ноооо това са едни други държави ......

Няма такова нещо, в 'белите' страни, ако кучето ти направи беля, изяждаш глоба и кучето ти влиза в регистър с опасни кучета, като този. link Те не са за определена порода...и чихуаха и мопс може да убие или нарани брутално дете.

Аз съм със същото мнение, но за някой хора.

Подозирам какво имаш предвид с изказването си, но ще кажа ад какво мисля по този въпрос - в квартала ми има едно недоносче/наркоманче, има-няма 50-60 кг., разхожда ДВЕ такива създания... разбирай, те го дърпат насам-натам, той притърча след тях... Като ги пусне от въжетата, с които са вързани, после по половин час търчи след тях да ги хване, защото не знаят да дойдат при него като ги вика... Та ако имаш предвид такива хора - и аз мисля същото, ама едва ли това имаш предвид...

Точно защото не си кучелюбец не можеш да разбереш. Породата няма никакво значение колко добро или лошо ще е кучето. Всяко си има характер както всеки човек има характер. За да се спре тази гадост която се случва не трябва да се наказва кучето а неговия собственик. Когато собствениците станат отговорни и си държат кучетата с намордници и на каишка, събират им лайната, тогава и само тогава проблема ще е решен. Иначе въпроса е защо на някои хора им се позволява да си купят кола с милиони конски сили а не им се продават такива с по 50 коня за да не могат да летят и убиват по пътищата... И само да кажа че закони има, просто никой не ги спазва а и никой не се опитва да накара хората да ги спазват. Това е проблема. Не е само за кучетата, високата скорост, спиране на пешеходни пътеки, пресичане на кръстовища от неправилна лента, каране на велосипед през пешеходни пътеки, рошене на обществено и чуждо имущество, кражби... Всичко това се бори с действия на съответните органи а не тяхното бездействие.

Когато прочета, че чихуа-хуа или мопс са нападнали и нагризали някого до смърт - напълно ще се съглася с теб... Ама как пък все на добичките "бул"-и им се случва - не знам... За блеенето на правоприлагащите органи съм напълно съгласен... Но най-много съм съгласен за "рОшенето" на собствеността - собствеността трябва да е добре вчесана, без съмнение... :-)

Как да няма породата значение? Ловците защо ползват хрътки за преследване, териери за измъкване на животни от дупките им, питбулите ги слагат за бой с други кучета, овчарите ползват каракачанки, за бойни кучета в полицията и граничарите взимат немски овчарки и ротвайлери, а за домашни любимци и спасителни кучета - ритривъри и лабрадори. Има едно нещо, дето се нарича селектиране на породата - то представлява точно изостряне на определни качества според предназначението на кучето, и всякакви такива истории, че на кучетата характерът им зависи само от възпитанието, но не и от гена, просто не са верни. Както ПИЧ ти е написал, няма да видиш чихуахуа, мопсове, ритривъри или лабрадори да нападат човеци. И не става въпрос да се наказва кучето, то очевидно не носи отговорност, щото е куче и не може да мисли, но е опасно като порода и очевидно агресивно, така че... ако не го вземат някъде, където с това ще е полезно (граничари или нещо такова), какво да го правят, пак ли да го пуснат да се разхожда.

Много просто - погледни стопанина и погледни кучето. Откриваш ли разликата?