Добрев: ”Печатна грешка” обрекла държавата да плаща милиарди за фотоволтаици

С мотива "печатна грешка" срокът за гарантирано изкупуване на електроенергията от фотоволтаици е удължен от 12 г. на 25 г., вместо на 20 г., и това струва на държавата милиарди. Това каза в парламента министър Делян Добрев. Проверка на МРРБ показа, че около 80% от фотоволтаиците са пуснати през май и юни.

Обратно в новината

Коментари - Добрев: ”Печатна грешка” обрекла държавата да плаща милиарди за фотоволтаици | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами като има "печатна грешка" да се коригира и с това да се приключи."Има грешка има проблем - няма грешка няма проблем". Подобно обяснение звучи доста наивно да не кажа глупаво. Явно тази "грешка" не е толкова неволна колкото я представят защото носи ползи за някой.Няма да е зле да се разследва "правописа" на депутатите,но за съжаление както всяко голямо безобразие в БГ и това ще мине "към дело",а ние ще платим сметката.

Абе тия явно ни мислят за идиоти-КАКВА ПЕЧАТНА ГРЕШКА БЕ ? ВСИЧКО СИ Е НАПИСАНО КАКТО Е ТРЯБВАЛО ЗА ДА СЕ ВЗЕМАТ ТЕЗИ ПАРИ ОТ ПРАВИЛНИТЕ ХОРА!!!!

Г-н Добрев, по-добре погледнете предстоящата сделка за ВМЗ Сопот защото от години един американец посещава министерството и след толкова посредническа дейност в търговията с оръжия сега ще купи завода, да не стане пак "печатна грешка", че до сега няма управление което да не прави подобни грешки.

Бахти държавата, щом се управлява с печатни грешки и се оправдават с тях!!? Вие нас ли вземате за малоумници, или вие сте това! Като чета писанията надолу, за да крадете не сте малоумни, но все пак сте такива, че не може да дадете по-смислено обяснение, защо крадете безпрепятствено. То не бяха сагите с Лукойл една година и тя продължава, митниците и контрабандистиje, ЕРП-тата с тяхните проценти, сега волтаиците и лаиците с печатни гтрешки с тяхните джам-централи. Ами ако някой луд танкист подкара един танк през централата ви, какво ще се случи бе?! После ще се предаде и ще се оправдае, че е загубил връзка с центъра и се е случила печатна грешка в радиостанцията, по грешка преорал нивата. Батман ли, Кинг Конг ли - дето се бие в гърдите всеки ден и размахва отрязани лентички, може да си затвори в края на краищата едното кранче. Печатната грешка сам може да я оправи с два СМС до НС и Цецка, гласува се решение, поправя се закон, за 1-2 дни ще се възстанови грешката - в правда! Виновниците на стената! Като Чаушеску.

Най-лесно ще се открие виновника за правописна грешка! Милиарди щети - има си НК за причинилите вреди в особено големи размери и адекватни срокове затвор.Хайде да ви видим!

Абе тия явно ни мислят за идиоти-КАКВА ПЕЧАТНА ГРЕШКА БЕ ? ВСИЧКО СИ Е НАПИСАНО КАКТО Е ТРЯБВАЛО ЗА ДА СЕ ВЗЕМАТ ТЕЗИ ПАРИ ОТ ПРАВИЛНИТЕ ХОРА!!!!

сър

пчатна грешка сте цялата лъжлива и крадлива пасмина

сър

Идиот! За един пост се правиш на луд. Или си?

абе мутро дебили, отменете този закон мутрите да си палнят гушите с измислени за печалба ветарни и светлинни генератори. стига сте драли нешастня народ!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Значи тези са просто безкрайно нагли. Друго обяснение няма.

Може ли да чуем имената на строителите на фотоволтаични, ветроенергийни и соларни централи???????? Защо ли се сещам за Софиянски и Курумбашев.

Софиянски имаше мераци 2007 година, купи и препродаде доста земя в Добруджа. Корумбашев е дребен. Овчаров се хвана на няколко средни обекта, но голямата лъжица я лапат ГЕРБ - Борисов и ДПС - Аталай

Наистина ни вземат за балъми. 1. Договорите за присъединяване са едногодишни. 2. Няма проект, който да не зависи от ГЕРБ. Ако инвеститора не е политик или обвързан с управляващите то банката, която му обслужва проекта е тяхна.... Ама се сещам за вица за трите плика. В първия пишело - обвинявай предишното ръководство, във втория - наказвай и сменяй заместници, а втретия пишело - пиши три плика и си ходи там от където си изпълзял... Хайде пишете три плика и да идва следващия...

Който е направил печатната грешка, от него да си търсят милиардите. Тези май съвсем ни смятат за балами. Чашата на търпението отново прелива. Убиват ни бавно и мъчително.

По-полечка с квалификациите за спекулантите, Добрев! ...Че да не се отпочне онова, дето отдавна тътне. (, с публичното огласяване поименно кой-кой-е и откъде-е-произлязъл в това доказано-`наше` схемище)

Смех,смех........ къде са били като са чели договорите.......Алооо администрацията да не е неграмотна ? Айде отново за баламурници ни взехте;))))Как пък един път не сбърсахте да не е във Ваша полза? Ако знаете колко ви вярваме!!! Смешници!!!

G-n Добрев, а защо не се намали още щената. Какъв е този бизнес. Има права продавача купувача не. Не разбтахте ли най после за нищетата ха обикновените хора. Пари има за всичко- за спорт, за кучета и приюти за тях, за магистрали, за бежанците- няма само за обикновените хора. Защо не измените законите които не обслужват хората на тази държава, тогава може и да Ви повярвам малко и ...............................

ха ха ха то утре с печатна грешки ще ви направят пак задунавска губерния :))))

Грабнете Вашия ваучер за уроци по Граматика - СЕГА!

На калпав водолаз, водораслите му пречат. Все някой друг им е крив и им пречи на сегашните управляващи.

Тапири нещастни! Б*х аз вашата "печатна грешка"!! Ами хващайте гората и се пробвайте да се храните като "нормални" българи, не като министри и прочее измекяри! Едно е да не знаеш нещо, а друго е да си ПРЕСТЪПНО тъп (непригоден за тази работа и ти да знаеш, че не ставаш)! Последното е наказуемо, но в страната на Калинките минава все още! До кога???

МНОГО Е ПРОСТО, ДОБРЕВ! И СТАВА ЗА 3 ДНИ! Просто гласувайте в Народното Събрание един МОРАТОРИУМ върху преференциите! А на който му е изгодно и иска да се пробва на пазара, да заповяда! НО БЕЗ ПРЕФЕРЕНЦИАЛНО ИЗКУПУВАНЕ!

Момчето министър на атомните енергетици и хотелските камериерки и екскурзоводи може ли да посочи към днешна дата какъв е процента на "зелената енергия" спрямо произведената от АЕЦ, ТЕЦ и различните ВЕЦ и каква е производствената цена на ТЕЦ Марица- Изток и кой е инвеститора там. И след като ние заплащаме за инвестиции печалбата от които отива не в нас, т.е изплащаме чужди съоражения то как се нарича това на народен език,

дори и да посочи инсталираните мощности, ще му ги подскажат както съм му подсказвал в училище... Дали може министърчето да изчисли колко ще е произведената ел. енергия от тези инсталации, на колко ще възлизат средствата, който трябва да се платят, дали това е равностойно на желаните повишения на цените на тока??? Подстказвам, за 600 MW ВЕИ ще се платят преференциални 430,56 мил. лв. за една година. Това е с 10 % по малко от сумата, която ще се натрупа от увеличената цена на ел. енергията. Честито.

Според мен това е юридическа и сложна материя за висок професионалист, но аз бих попитал, "КЪДЕ Е БЪЛГАРСКАТА ПРОКУРАТУРА ДА АТАКУВА ТЕЗИ ЯВНО НЕИЗГОДНИ И ПОДПИСАНИ В УЩЪРБ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС ДОГОВОРИ?" Къде е КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД да атакува закона? Или той се занимава с поръчките на поредния файтон провалени КОМУНОИДНИ ПОЛИТИЦИ? КОЙ ЗАЩИТАВА БЪЛГАРИЯ ОТ КРАДЦИТЕ? Всъщност, тези, на които им е работа да защитават България от КРАДЦИ, са в първата линия на БАШ КРАДЦИТЕ! Това не е и МАФИЯ. Няма измислена дума за това ограбване на държава от ИЗБРАНИТЕ ДА Я УПРАВЛЯВАТ!НИЕ СМЕ УНИКАЛНИ В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ! Сещам се, доган се опита да превърне неговия опит в европейски... Това явно е доган-политика! Така и предлагам да се нарече - доган политика!

baicoder

На този Рамадан Аталай не беше ли пак негова "грешката" за санирането дето от обществени сгради останаха само сгради. И неговата фирма и на сина му са "лицензирани" за саниране. Много греши тоя човек бре!

И какво сега - ярост срещу възобновяемите енергийни източници ли? Министърът днес почти призова да ги разрушим, защото правителството само можело да спре новите. Като нищо сега ще заочнат да ги чупят и трошат, защото излезе, че не хора, а техниката е виновна, заради скъпотията си.

d4

Решението е просто. Спиране действието на закона с "печатната грешка" със задна дата.Механизми има достатъчно за това. Да се провери имотното състояние на свинете-депутати внесли и гласували с грухтене "грешката" преди и след нея.

Няма такова нещо със задна дата. Така всеки може да бъде осъден за нещо, което в един момент е обявено за престъпление със задна дата, а в момента на извършването не е било такова.

Как не сбъркаха за комисионните, а все за нашите пари грешат?

Господа, големината на печатната грешка не е случайна, но същественото е друго. Държавата е задължена да изкупува произведената от частни лица "зелена" енергия - без оглед дали се нуждае от нея или не. От своя страна, тя задължава гражданите да плащат "парно", без оглед дали те го искат или не. Задължителните покупки и продажби са за да обслужват държавата и гражданите й управляващото ги паразитно общество. Не е съществено кое правителство управлява, а то да обслужва обществото на социалните паразити; гражданите да са задължени чрез законите, гласувани от представителите на паразитите, покорно да плащат. Това е неотменимата същност на социализма и тя може да отпадне само и единствено с унищожаването на социализма от свободните хора.

Не говори глупости! Задължението да се изкупува зелената енергия е гласувано от капиталистическия Европейски съюз.

Драги "горе-долу знаещ", отговарям Ви, за разлика от Вас - учтиво, но с катран за меда Ви. Да бе Европейският съюз капиталистически, не биха го нарекли милиони свободолюбиви европейци "Четвърти райх" - следовник на Третия райх, създаден от социалисти на Адолф Хитлер чрез национал - социалистическа революция. Но не само по прозвище, а и по същност ЕС е социалистически. Щом сте "горе-долу знаещ" идеологията си, намерете в "Манифест на комунистическата партия" определението за социализъм като продължение на феодализма и реакция на прогресивните капиталистически производствени отношения. Щом социализмът е продължението на феодализма, то капитализмът не е и не може да бъде. И духовните Ви отци ли пишат глупости? Не. Те не са били "горе-долу знаещи, та и да са бъркали, за разлика от Вас, те са изследователи, а не повтарячи на догми.Вашият израз "капиталистическия Европейски съюз" е лъжа, вeрeн е изразът "социалистическия ЕС". Четвъртият райх, демек!

Делянчо,аланкоолу,не ни показвай колко ти е сивото вещество в кухата кЪртуна с тези приказки за разни"печатни грешки"(?!)ами вземи и извади чии фирмички ще ядат кИфтаците през тези 20 години!!! Защото ако не го направиш ти сега,то бъди сигурен,че след изборите догодина това ще бъде обезателно направено и искрата ще подпали не само твоята черга!!!

Някой знае ли, дали Добрев има минимално необходимото образование, за да е по снимките със замислен (кога точно да се захили) вид? Така хубаво го къпят това хлапе, че после има цял живот да се чуди, кое-как му се е случило

няма. Образованието му е арт-дизайнер - двугодишно, което не е еквивалентно на нашето висше. Не е изучавал и един час икономика.

Е променили са закона днес за половин или един час. През 2009 г. е имало 7 MW ВЕИ, днес след 3 години се говори 1700 МW, основно на близки да управляващите фирми. Какво пречеше да се промени законът до сега!!!

Какво стана - да не би Борисов и Бориславова да разпърдяха гърнетата и сега нашичкият да се чуди как да й го върне? И заради неговия неуспешен "брак" сега да бракуваме цялата държава?

Гледайте само как с една грешка или подпис народа ни е обречен на мизирия и изчезване.Един подпис на Куневна и два напълно годни реактора бяха затворени.Понесохме огромни загуби абсолютно за нищо.Също такъв подпис за американският ТЕЦ на Костов също ни зароби с много.Следва доставката на газ.В действителност ние не страдаме поради сериозни обективни икономически причини а поради некомпетентност или продажничество на нашите управници.На какъв боклук да ги изхвърляме.Всички вкупом до стената и под откос.Ама без всякакво изключение.За колективната гибел на нацията е нужно колективно възмездие.Това се полага на хора които служат на чужди интереси а не на собстеният си народ.

Цялото управление е една печатна грешка! След 3 години да вадиш извън контекста цитат е малоумие-това първо. Второ-нали избрахме ГЕРБ, защото са нови, а не защото крадат и лъжат повече от всички, взети заедно?

АЙДЕ СТИГА С ТИЯ ГЛУПОСТИ БЕ, ГЕРБЕРЧЕТА! КАКВИ СА ТИЯ ИЗМИШЛЪОТИНИ, ДЕТО НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТЯХ! ЗАЩОТО "ПЕЧАТНАТА ГРЕШКА" СТЕ ВСИЧКИ ВИЕ НА ТЕЗИ, ДЕТО СЕ ИЗЛЪГАХА И ГЛАСУВАХА ЗА ВАС. АЙДЕ ВЪРВЕТЕ СИ С МИР, ЧЕ НИ ПИСНАХТЕ! ПОНЕ ДА БЯХТЕ СВЪРШИЛИ НЕЩО, А ТО САМО ГЛУПОСТИ, ГЛУПОСТИ...

Стенограма не може да е печатна грешка.А колкото до ходенето искаш да дойдат пак тези които направиха тази печатна грешка и да плащаме сега милиарди от джоба си.

Така ще поробят България! Жалко за България! Все някой трябва да освободи българския народ!

Като са толкова умни, що не направят герберистите тогава една печатна грешка и да пратят всички тези ВЕИ обирджии на боклука!?

Две години работихме с едно от корейските подразделения на "Тошиба" (това по въпроса за плъзналите спекуланти), които искаха да започнат с малък проект за вятърна инсталация 5 МВт (1 МВт=1,5 милиона евро инвестиция). Хората искаха да видят как се работи на българския пазар и доколко ще са сигурни техните инвестиции. Но миналата година цената на тока от ВЕИ бе променяна 3 (три) пъти надолу, което много сигурно ги отказа от влагането на пари в България. Но намаленията започнаха след като инсталациите на Бориславова влязоха в действие. Понеже тя беше вложила пари във вятърни инсталации, то цената на тока от тях тогава почти не мръдна, за разлика от тази на ФЕЦ. И едва тогава започнаха приказките, че в България имало излишък на зелена енергия и тя била много скъпа. А всъщност това си беше просто затваряне на вратата за конкуренцията на нашите хора, на които им се гарантираха печалбите. А приказките за 12000 МВТ мощности са за балами-толкова са сключени договори за включване, но ако те до една година не построят инсталациите, договорите се анулират, а парите ги прибира държавата.

+1. Не случайно Бориславова си продаде акциите в СИБанк още в началото на мандата и си вложи парите в строеж на ВЕИ!

Стъкло или фотоволтаик?

Резонен въпрос е какво чака, че чак сега обявяваш това безобразие на БСП и ДПС.. Резонен отговор е, че като си знаем всички политици е трудно да започнеш отнякъде, че бате Бойко правилно каза "Където и да го чукнеш е прогнило".

Още по-резонен отговор: тези 3 години ни бяха необходими, за да могат и нашите фирми да захлебят здраво от ВЕИ-та! А будалите-българи ще ни платят заигравките! Е, че ще си ходим след този мандат е ясно, но поне ще си излезем богати от властта!

Разбира се, че сте прави! На мен лично не ми пука на кой мафиот ще давам пари, след като изборът е само от мафиоти.

В link от 02.07 2012 пише ,че Държавен фонд "Земеделие"е отпуснало европари за изграждането на още 9 фотоволтаични станции и построяването на 11 къщи за гости по програмата за развитието на селските райони.Хората не знаят,къде е истината?

И да се чудиш случайно ли тръгнаха да изкупуват пустеещи земи.Във всеки вход имаше обяви.Правете си изводите.

Стига парчета, господа! Просто прочетете стенограмата на Народното събрание от 203-то заседание на 24.02.2011г. -първо четене на законопроекта за енергията от възобновяеми източници. Няма ли СМИ, които да припомнят, да опровергават, да казват истината в крайна сметка.

грешка и то печална е управлението на ГЕРБ, това полу сънено момченце и цялата кукандрила на ГЕРБ трябва миг по рано за си ходи, на зима ще ревнеме, но няма няма връщане на загубенето

ГРЕШКА СЛЕД ТРИ ГОДИНИ!!! Пак комуно-мафиотски бръщолевини! КОМБИНА, КОМБИНА се казва това другари гербаджии! Вие на БКП, те на вас и "така до края на света".

Що се връзвате за причината за увеличаване цената на тока ...поради печатна грешка. Не било 25 ами 20 години. Абе аланкоолу от кога бе джанъм?! нНали от приемането на закона са минали 4-5 години и още дори не са станали 20 та да плачеш, че други са ти виноовни. По добре извди списъка на фирмите които имат договори за зелен ток и тогава да поприказваме.

Прав си 6-так! Ама целта е да се опростачим и хич да не мислим! И ми се вижжда, че тази заветна цел е постигната вече!

изродзи мръсни, дано ви постигне съдблата на обиксновените хора, които едва свързват двата края и се мъчат вече 23 години заради вас

Да бе! Ама като гледам как и "вашите" фирми се облажиха от "печатната грешка", не мога да не попитам що чак сега, след 3 години, ви просветна за "грешката"?

допуснахме печална грешка, че ви избрахме Вас за да потърсите аотгэворност на Тройната коалиция, но уви!

Мярка 312 към ДФЗ "Развитие на селските райони" продължават да се разглеждат приоритетно проектопредложения с ВЕИ. В което няма нищо лощо, но немога да разбера защо от министерството на енергетиката и ДКЕВР продължават да реват, че трябва да им плащат.

Яяяяя стига глупости! Всяка година "държавата" има право да намалява цената на изкупуваната енергия от ВЕИ... (с 5% ако помня правилно) В задачата се пита за 10 години с колко можете да намалите цената? Какво само ми се плюнчите и вдигате врява?

Та в допълнение на "задачката" се пита с колко намалиха цената на въведените в експлоатация ВЕИ-та ей тия прошляци? :)